dijous, 14 d’octubre de 2010

Jordi Miralles a "Qui és qui"Gomà: "Ratzinger, el rostre de la intolerància"

La revista Barcelona Informació, que edita l'Ajuntament i que es reparteix a tots els domicilis de la ciutat, inclou al número d'octubre un article d'opinió firmat pel segon tinent d'alcalde i president del grup de ICV-EUiA, Ricard Gomà, en el qual critica la figura del cap d'estat Vaticà, en vigílies de la seva visita per inaugurar la Sagrada Família el 7 de novembre. Sota el títol: Ratzinger, el rostre de la intolerància, Gomà convida els barcelonins a sumar-se als actes de protesta contra la visita papal que estan preparant diverses entitats socials i ciutadanes.

D'entrada, Gomà afirma que cap dels regidors del seu grup polític participarà en els actes institucionals i litúrgics programats durant l'estància del "Dr. Joseph Ratzinger" a Barcelona. Gomà explica que la visita: "Serà contestada socialment a Barcelona", com ho va ser Anglaterra, on "milers de persones van sortir al carrer recordant el que aquest Papa representa". El dirigent d'ICV-EUiA retreu al Vaticà: "La visió anacrònica i excloent de la família, intolerant amb la diversitat", el seu "discurs hipòcrita sobre l'anticoncepció, que aboca milers de persones a morir de sida en els països en vies de desenvolupament" i la seva "resposta insultantment tèbia a l'allau de casos de pederàstia entre alts representants del clergat a qui, per decència i justícia, s'ha d'aplicar molt més que una invitació al penediment, una resposta penal i una reparació urgent a les víctimes".

Per Gomà, Ratzinger és l'expressió de la cara més rància i més obscura d'una Església catòlica que gaudeix encara "d'inexplicables privilegis per part de l'Estat espanyol". Per això, conclou que el 7-N "estarem al costat dels barcelonins i barcelonines que -des de l'absolut respecte a les creences personals de cadascú- defensem la necessària laïcitat de les institucions".

3r dia seguit de vaga a la Catalunya Nord

Tercer dia consecutiu de vaga a Catalunya Nord contra la reforma del sistema de pensions. Les protestes afecten el transport públic, sobretot els trens, moltes refineries i els liceus de Perpinyà i Prada de Conflent; en tots ells, els estudiants han ocupat els edificis per blocar-ne l'entrada. A més, a les deu del matí ha començat una manifestació des de la plaça de Catalunya de Perpinyà. És la segona d'aquesta setmana, després de la de dimarts, que va aplegar uns mil vint manifestants als carrers de la ciutat nord-catalana.

Pel que fa a la circulació de trens, ha quedat suprimit el talgo Barcelona-Montpellier d'anada i tornada i els tren-hotels que van de Barcelona a Milà, Zurch i París i viceversa. Els trens que tenien previst arribar o sortir de Montpellier ho faran des de Portbou, i d'allà hi haurà un servei alternatiu per carretera. Renfe ha informat que retornaria l'import dels bitllets d'aquells usuaris que decideixin anul·lar el viatge o canviar-ne la data.

Amb totes aquestes protestes, els sindicats insisteixen en oposar-se a un dels projectes de llei més importants del mandat de Nicolas Sarkozy, la reforma de les pensions, la qual preveu, entre més mesures, d'endarrerir l'edat de jubilació dels 60 als 62 anys. Els sindicats i el Partit Socialista, la principal força de l'oposició, exigeixen que es mantingui l'edat de jubilació als 60 anys, mentre que el govern francès considera que aquest punt és innegociable. Després de l'aprovació al congrés, el text es debat aquests dies al senat abans de l'aprovació definitiva.

Xile: Rescatats els 33 miners i els 6 rescatadors

Amb l'arribada a la superfície de l'últim dels sis rescatadors que quedava a l'interior de la mina Sant Josep (nord de Xile), va culminar el procés de rescat dels 33 treballadors que estaven atrapats en el jaciment des del passat mes d'agost. Al llarg de 24 hores es va desenvolupar el rescat dels miners, la tornada a la superfície ha omplert d'alegria a tot Xile. El rescat dels 33 miners va començar dimarts passat després de les 22:00 hores locals i va culminar a aproximadament a les 21:30 hores locals.

El primer expert que baixà a la mina va ser Manuel González qui va trigar només 16 minuts en descendre amb els treballadors.

Florencio Ávalos va ser el primer miner a ser rescatat del jaciment Sant Josep i va trigar menys de 20 minuts en emergir a la superfície.

Una de les coses que més ha caracteritzat a aquest operatiu ha estat la rapidesa, ja que a les 20:00 hores locals (23:00 GMT) d'aquest dimecres 28 dels 33 miners ja havien sortit de la mina.

Un dels moments més dramàtics del rescat va ser l'alliberament de Yonni Barris, de 50 anys, que era conegut en el grup com el doctor.

Gràcies als seus coneixements d'infermeria, Barris es va encarregar d'elaborar informes mèdics dels seus companys i vacunar contra diverses malalties.

Aquest grup de 33 miners es va distingir per la seva diversitat: un futbolista, Franklin Llops, un religiós com José Henríquez i un topògraf, en el cas de Urzúa.

Entre els obrers també hi havia el bolivià, Carlos Mamani, de 24 anys d'edat, únic estranger del grup i qui va ser visitat pel president del seu país, Evo Morales, qui va viatjar a primeres hores d'aquest dimecres a Xile per donar-li la benvinguda el seu compatriota i oferir ajuda i treball al seu país natal.

Bèlgica: "El Vaticà és una dictadura"

El sacerdot Rick Devillé fa gairebé 20 anys que treballa per denunciar els abusos sexuals per part de membres del clergat a Bèlgica. Ell va ser el primer a estirar un fil que ja ha destapat mig miler de denúncies per casos de pederàstia a l'Església catòlica belga. "No podia respectar la llei del silenci de l'Església", confessa, així que va crear el grup d'ajuda Drets Humans a l'Església, que ha acollit les víctimes que s'han atrevit a parlar: "El Vaticà és una dictadura i per això, en una societat democràtica i postmoderna, no aporta res. És impossible mantenir una estructura com la que dicta el Vaticà avui dia. És impossible treballar només amb dictàmens i sense diàleg", denuncia Devillé.

Sacerdot catòlic jubilat, Devillé dedica els seus dies a treballar per les víctimes que es decideixen a trencar un silenci que han guardat durant dècades: "Quan algú acudeix al nostre grup l'escoltem i intentem veure què podem fer legalment i també dins les autoritats eclesiàstiques per ajudar-lo. Però mica en mica ens hem adonat que no hi ha res a fer, que l'Església no soluciona el problema", lamenta, desencantat pel fet que l'església tanqui els ulls davant d'aquest drama. "Fa 18 anys que denunciem abusos sexuals i els bisbes en segueixen negant l'existència", denuncia Devillé.

Ara fa un mes, una comissió independent presidida pel psiquiatra infantil Peter Adriaenssens va presentar un informe que recollia mig miler de denúncies per pederàstia a l'església catòlica belga i identificava un centenar de religioses com autors dels abusos sexuals. 13 de les víctimes dels abusos es van suïcidar. Un dels casos de pederàstia que més ressò va tenir va ser el de l'anterior bisbe de Bruges, Roger Vangheluwe, que va dimitir del càrrec al mes d'abril, després d'haver-se destapat que havia abusat del seu nebot des que tenia cinc anys i fins que va ser major d'edat.

Descoberts els camins de la Pesta Negra al s. XIV

Un equip d'investigadors de la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia (Alemanya) ha identificat la soca responsable de l'anomenada "Mort Negra", una pandèmia de pesta que va reduir a la meitat la població europea al s. XIV. L'estudi també revela que hi va haver almenys dues rutes, a través de Marsella i d'Escandinàvia, que la letal malaltia va aprofitar per atacar Europa.

Per arribar a aquestes conclusions, els científics van examinar les restes mortals de 76 persones exhumats de fosses comunes de les víctimes de la Mort Negra a Anglaterra, França, Alemanya, Itàlia i els Països Baixos.

A la polpa dentària dels cadàvers es va trobar l'ADN del bacteri causant de la pesta, i també les traces característiques de proteïnes en els ossos.

A més, les restes procedents de les fosses comunes de Augsburg i Parma van ser sotmesos al test inmunocromatográfico, semblant per la seva procediment al test d'embaràs.

Les tècniques aplicades van permetre aclarir que la aterridora pandèmia no va ser causada per la soca orientalis ni per la medievalis, que la tradició relacionava amb la Pesta Negre, sinó per un parell de ceps bastant més antigues. Pel que sembla, una d'elles va deixar d'existir ja, mentre que l'altra s'assembla a la pesta registrada darrerament a Àsia.

D'altra banda, segons va revelar la reconstrucció de les vies de propagació, la pesta va començar la seva mortífera marxa pel continent europeu el 1347 a Marsella, on havia arribat per mar des d'Àsia.

Des del sud de França es va propagar cap a l'oest, després cap al nord del país gal i finalment va arribar a Anglaterra. Al mateix temps, una altra soca es va estendre des de Noruega al nord dels Països Baixos.

Miralles: "Catalunya és més que Montilla i Mas"

El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, considera que reduir el debat de la campanya electoral a un cara a cara entre Artur Mas i José Montilla és un “pas enrere en la cultura democràtica d’una Catalunya plural” i que el país “és més que Montilla i Mas”. Foto: Jordi Miralles i Alfonso Salmeron.

Miralles ha remarcat que el tema de l’idioma no és el més rellevant, encara que ha insistit que es tracta d'eleccions al Parlament de Catalunya. També ha recordat que en els últims comicis autonòmics, dels poc més de 5 milions de catalans amb dret a vot només 1.731.939 persones van votar CIU i PSC. Pel coordinador general d’EUiA això vol dir que Catalunya no només és PSC i CIU, i que aquests dos partits haurien de “renunciar a aquesta proposta perquè sinó demostraria que els seus líders tenen molta cara. Fora una patada al cul a la democràcia i al pluralisme”, ha conclòs Miralles que creu que el que s’ha de fer és incentivar la participació de la ciutadania.

Reunió amb sindicats i veïns a L’Hospitalet

El coordinador general d’EUiA ha fet aquestes declaracions en el marc d’una trobada a L’Hospitalet, amb representants de CCOO, UGT i la Federació d’Associacions de Veïns del municipi. A la trobada també estava present el portaveu d’ICV-EUiA a L’Hospitalet i regidor de medi ambient de sostenibilitat, Alfonso Salmeron.

Durant la reunió s’ha valorat l’impacte de la vaga del 29S a L’Hospitalet i s’ha acordat mantenir les complicitats amb sindicats i veïns, i seguir treballant per explorar espais de resistència a les polítiques regressives del govern central i oferir alternatives serioses i efectives. Un dels temes que ha pres especial rellevància és el de la immigració. Salmeron ha reclamat que no es faci el joc a formacions com Plataforma per Catalunya, que darrerament ha fet alguns actes al municipi, i ha fet una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques signants del Pacte Nacional per a la Immigració per tal que aïllin les conductes xenòfobes i racistes.

El KKE protesta per maniobres greco-israelianes

El Comitè de l'Organització Regional del KKE de Peloponès-Zakynthos-Kefalonia realitzà dimarts una manifestació multitudinària fora de la base aèria de Andravida, exigint la suspensió dels exercicis conjunts de les forces gregues i sionistes que conssideren una provocació i un perill pel poble. Els habitants a la regió de Andravida viuen en un ambient de guerra, amb continus vols dels helicòpters d'atac a baixa altura i dels avions de combat.

La base aèria de Andravida és el centre de l'exercici de la preparació militar dels israelians davant un possible atac contra l'Iran. L'exercici es desenvolupa en diferents regions del Peloponès oest i central que simulen a regions de l'Iran a la base d'escenaris de "recerca i rescat de batalla" de tripulacions d'avions de combat israelians en gran profunditat en el territori enemic. En aquest exercici participen 8 helicòpters d'atac israelians, 3 helicòpters grecs i 6 avions de combat.

Ahir, la mobilització va començar fora de la base aèria en Andravida amb la consigna "Fora i als imperialistes israelians del nostre país, els assassins del poble palestí". El candidat per alcalde de la llista de la "Agrupació Popular", Aggelos Kolosakas, va estendre una salutació. Una delegació del Buró de l'Organització Regional del KKE es va trobar amb un representant de l'administració de la 117 Base Militar en què es van assenyalar els perills que deriven de la intervenció del país en els plans imperialistes i en les aventures militars d'Israel.

Amb la consigna "No ens sumim l'imperialisme, el poble és l'única superpotència!", Els manifestants van marxar cap a la ciutat de Andravida i es van concentrar a la plaça central on va prendre la paraula el candidat per vice-administrador del districte de Ilia amb la llista de la "Agrupació Popular", Giorgos Karapanos.

El candidat va cridar a la gent de la regió a treure conclusions del paper que exerceix tant el govern com els alcaldes, els administradors de les prefectures que donen suport aquests plans. "D'aquesta concentració hem d'enviar un missatge de resistència i desobediència. Instem el poble a no sucumbir a la por ia la intimidació i que en aquestes eleccions els condemni massivament".

Un document mostra al Pétain nazi i genocida

El mariscal Philippe Pétain va endurir amb la seva mà el document original de l'Estat francès que establia un estatut dels jueus a l'octubre de 1940, anuncià diumenge l'advocat Serge Klarsfeld. Aquest document inèdit va ser descobert recentment i autentificat abans que un donant anònim el remetés al Memorial de la Shoah a París, va precisar el fundador de l'Associació de Fills i Filles dels Deportats jueus a França: "Fins ara no se sabia que Philippe Pétain havia anotat aquest text del 3 d'octubre de 1949 i que l'havia agreujat", va comentar.

Les anotacions del cap del règim de Vichy, fetes a llapis, "modifiquen profundament" la naturalesa d'un text ja "extremadament antisemita". Segons l'advocat, no hi ha cap dubte que la lletra és la de Philippe Pétain. "L'escriptura de Pétain és molt personal", explica. Per Serge Klarsfeld, "ara, tenim la prova decisiva que l'estatut dels jueus depenia de la seva voluntat personal".

El projecte inicial preveia protegir "els descendents de jueus nascuts a França o naturalitzats abans de 1860", però el mariscal decidir titllar aquesta menció. En conseqüència, "a partir de llavors tots els jueus són l'objectiu, ja siguin estrangers o francesos". Igualment, Philippe Pétain havia decidit ampliar considerablement el camp d'exclusió dels jueus, i així, els serien vetades en endavant l'ensenyament i la justícia.

Als ulls de Serge Klarsfeld, el descobriment d'aquest document tira per terra el principal argument dels defensors de Pétain segons el qual el mariscal havia protegit als jueus francesos.

Cinc pàgines confidencials

El projecte de llei sobre l'estatut dels jueus, que els exclou d'un gran nombre de professions, és un text de cinc pàgines mecanografiades que porten la menció "document confidencial", anotat a llapis per Pétain. Aquest projecte de llei va ser debatut durant el Consell de ministres de l'1 d'octubre de 1940 i posteriorment adoptat el 3 d'octubre.

El cap del règim de Vichy va completar a mà la llista de tribunals i jurisdiccions d'on van ser exclosos els jueus i afegeix als mandats que se'ls prohibeixen els escons a "qualsevol assemblea formada per elecció". Sota la seva ploma, els Jueus ja no poden exercir la funció de "inspector de les colònies".

- Amplia a "tots els membres del cos de l'ensenyament" la prohibició per als jueus d'exercir, mentre que els redactors de l'estatut havien previst aquesta prohibició per als rectors, inspectors, i directors de centres de primària i secundària.

- El projecte inicial contemplava una mesura d'excepció: "ser descendent de jueus nascuts a França o naturalitzats abans de 1860". Pétain titlla aquesta frase.
- Finalment, conclou aquestes mesures anti-jueves demanant que "els motius que les justifiquen" es publiquin en el Diari oficial.

El mariscal rectifica igualment els números dels paràgrafs. L'article 3 passa a ser el paràgraf 6 de l'article 2, els números dels altres articles avancen així una fila fins a la novena. Per a la senyora Arno Klarsfeld, aquesta preocupació pel detall demostra que el mariscal, que llavors tenia 84 anys, "no es caminava amb contemplacions", contràriament al que els seus defensors han afirmat de vegades.

La cinquena fulla del projecte indica el lloc de la seva redacció i la funció dels seus redactors: "Fet a Vichy, pel Mariscal de França, cap d'Estat, vicepresident del Consell" i vuit ministres. No hi ha data, ni noms, ni signatures. Però la versió promulgada en el Diari Oficial el 18 octubre 1940 compta amb tots els afegits del mariscal Pétain, inclosos "els motius" que justifiquen les mesures.

La dreta necessita un exèrcit de joves precaris

"La situació dels joves arriba actualment a un autèntic llindar crític. Ja estaven massivament afectats per l'atur i la precarietat abans de la crisi però aquesta ha fet explotar completament la situació. Les empreses, per reduir la seva massa salarial, han atacat primer als més dèbils, és a dir, els llocs de treball precaris, i la majoria estan ocupats per joves. La dreta necessita un exèrcit de joves precaris per fomentar la competència entre generacions i tirar per terra els drets del conjunt dels treballadors.

Algunes petites mesures consentides per Sarkozy ho han estat únicament en el sentit de reforçar els dispositius de les ocupacions precàries, sovint, acompanyats de la disminució de les cotitzacions socials i reduint al mateix temps el finançament del sistema solidari francés de jubilació per repartiment.

Al contrari d'aquestes mesures regressives, els joves comunistes lluiten des de fa un any per l'establiment d'un pla d'urgència pel dret al treball dels joves. Un pla de conversió de tots els llocs de treball precaris en feines estables i protegits, així com per l'establiment d'un subsidi de formació, de recerca de primera ocupació i de retorn a la formació. Evidentment, aquestes mesures d'urgència s'han d'acompanyar de mesures estructurals que només podran veure la llum amb la intervenció dels mateixos joves en el debat polític i en el moviment social actual".

Torró demana crèdits pel sector del marbre

El diputat d'EUPV, Lluís Torró, reclama al Consell el compliment de la línia de crèdit per al sector del marbre: "La Generalitat s'omple la boca en defensar els sectors productius però es dediquen just a fer el contrari. Vegem l'exemple del marbre. El més fort és que tanquen les empreses que manufacturen la pedra mentre que l'exporten en brut per a que la processen a Xina o a Turquia".

El grup d’esquerres ha presentat una bateria de preguntes en Les Corts Valencianes, en les què reclama explicacions a la Conselleria d’Indústria sobre el retard en l’aplicació del pla especial per ajudar a aquest sector promès fa exactament un any. “La comarca del Vinalopó segueix sense saber res d’aquest suposada ajuda que va sorgir com a promesa del Consell i de l’Institut Valencià de Finances per a reflotar la indústria del marbre de la zona. Les empreses del sector encara estan esperant els 112 milions d’euros promesos per adquirir crèdits”, ha assenyalat el diputat d’EUPV, Lluís Torró.

Torró critica la “poca paraula” del Consell amb la indústria d’aquesta comarca, “un dels puntals econòmics del Vinalopó, la qual, amb aquestos retards, està sent clarament abandonada per l’administració valenciana”, lamenta.

Esquerra Unida reclama en Les Corts: “No sols una explicació d’aquest retard injustificable, sinó també el compromís plausible del conseller Vicente Rambla per a que s’aprove d’immediat aquest pla de manera definitiva. No calen ja paraules de paciència sinó solucions que ajudes a aquest sector que està patint, com molts altres, els efectes duríssims de la crisi i requereix de la protecció del govern valencià”, apunta Torró.

EUPV urgeix a construir el Col.legi Benadresa

Carmen Carreras, coordinadora local d'EUPV a Castelló, urgeix al conseller Font de Mora que construïsca d'una vegada per totes el Col•legi Benadresa, i desapareguin els barracons en els que estudian els alumnes des de fa anys. La portaveu critica que 180 xiquets i xiquetes del col•legi Benadresa continuen en barracons, “estudiant en condicions deplorables, en una zona inundable i que no reuneix cap de les condicions necessàries per a una impartit l'ensenyança amb mínimes garanties”, i anuncia que el seu grup parlamentari a les Corts ha enregistrat preguntes al respecte perquè el conseller d'educació, Font de Mora, done explicacions.

La representant local d'EUPV recrimina al Consell que no sigan capaços de donar una data per a la construcció del nou col•legi, ni el final d'aquesta situació, que s'arrossega des del 2008. “La situació de les arques públiques és desesperant, no s'atreveixen a dir que s'han gastat nels diners en fer macroesdeveniments, i ara no queda ni un euro per a fer un col•legi molt necessari”, assegura.

La coordinadora critica que l'alcalde de Castelló, Alberto Fabra, no exigisca amb fermesa la construcció del nou col•legi Benadresa. “El Partit Popular a la nostra ciutat no és capaç d’exigir una educaci�� de qualitat a la nostra ciutat al seu partit a València”, i recomana, “major valor a l’equip de govern local per a defensar els interessos dels castellonencs i castellonenques”.

Carreras considera que Font de Mora està deixant l'educació a Castelló sota mínims històrics, amb uns retalls absolutament inacceptables. “Tot els diners que ha deixat d'invertir el PP en educació a la nostra ciutat, es traduiran inevitablement en una minva de la qualitat d'aquesta, i del nivell educatiu dels nostres alumnes i alumnes”, i finalitza, “tot en un país on el nivell de fracàs escolar és alarmant”.

Marina Albiol preguntarà a Font de Mora sobre les línies en valencià en l'ensenyament concertat

Marina Albiol, diputada d'EUPV, exigeix que el Consell augmente i potèncie els programes educatius en valencià. “En aquests moments ens trobem que solament un centre concertat dóna línia en valencià, això és inacceptable”.

La diputada ha manifestat que el seu grup interpel•larà a Font de Mora demà, sobre la política de la Conselleria d'Educació respecte a les línies en valencià en els centres concertats. La legislació de la Generalitat Valenciana, obliga a promocionar el valencià en l'educació, “el PP està fent tot el contrari, està torpedejant el desenvolupament de la llengua en els centres educatius”.

La portaveu d'Esquerra Unida a les comarques del nord considera d'escàndol que sols un centre concertat a Castelló, oferisca línies en valencià, i recrimina que prompte, “si l'educació dels nostres joves continua en mans del Partit Popular, es potenciarà més l'anglès i el xines mandarí que la nostra i pròpia llengua”.

La diputada d’Esquerra Unida considera que la Conselleria d’Educació no deuria “destinar diners públics a centres concertats que no ofereixen la possibilitat d’estudiar en valencià als seus alumnes”.

Albiol exigeix una aposta clara per part del Consell en la potenciació de la llengua valenciana en l'escola pública i concertada, “és necessari un augment significatiu de Programes d'Ensenyament en Valencià (PEV) o Programes d'Immersió Lingüístic (PIL)”.

“L'actual consell del Partit Popular s'unfla la boca en la seva defensa del valencià però en els fets concrets no fa altra cosa que posar tots els entrebancs possibles perquè els nostres estudiants i estudiantes no puguen utilitzar la seua llengua com a vehicle de comunicació i aprenentatge”, argumenta Albiol.

Albiol critica que el PP "festeja la corrupció"

La diputada autonòmica d’EUPV ha criticat durament “tota la parafernàlia insultant que està preparant el PP per a rebre a Carlos Fabra de nou a la vida pública el pròxim dissabte. És cert, com deia el propi Ricardo Costa -qui també sap molt d’imputacions judicials-, que la festa no s’acaba mai en el PP; això sí, la festa que fan per a celebrar sembla que imputacions judicials i implicacions dels seus càrrecs en casos de corrupció, com per exemple la de Fabra”.

Albiol ha reclamat un dia més que el PP “prenga consciència de la situació i suspenga d’immediat un acte que sols va adreçat a fomentar un poc més, si cap, la megalomania de Fabra i donar per bones les seues anades i tornades als jutjats”.

Esquerra Unida, a més, ha criticat de nou que per a celebrar aquest acte, el PP empre un lloc públic com és l’Auditori i el Palau de Congressos de Castelló: “És intolerable aquest ús i esperem que si, obstinats, mantenen aquest acte de complaença i glòria a Fabra, el destinen a un recinte privat”, reclama.

9 francesos denuncien Israel al TPI de l'Haia

Nou francesos denuncien a Israel per crims de guerra i contra la humanitat davant la Cort Penal Internacional de l'Haia. Els francesos navegaven a embarcacions de la flotilla amb ajuda humanitària per a Gaza que va ser assaltada per Israel el 31 de maig passat. La denúncia és contra el primer ministre, Benjamin Netanyahu, el ministre de Defensa, Ehud Barak, i el cap d'Estat Major, general Gaby Ashkenazi. L'advocada dels denunciants, Liliane Glock, va dir que els israelians esmentats van ser els que van reivindicar l'operació militar. Foto: Boicot aigua Eden d'Israel.

La jurista representa 9 dels 10 francesos que van participar en la flotilla, a les vídues de dos dels ciutadans turcs morts en l'operació ia un tercer turc supervivent. El 31 de maig, un comandament israelià va atacar una flota amb ajuda humanitària que intentava trencar el bloqueig imposat fa quatre anys a la franja de Gaza. En l'operació militar d'Israel van morir nou ciutadans turcs.