divendres, 14 de gener de 2011

Cas Palma Arena: 6 nous detinguts a l'operació "claveguera" a Ses Illes


Sis persones han estat detingudes aquest dijous per la policia espanyola en el marc de l'“Operació Claveguera”,”, en què s'investiga una nova trama de corrupció destapada a l'illa després que es va detectar una facturació d'un milió d'euros per sobre del seu valor real. Els detinguts són dues dones, entre elles la principal responsable d'una d'aquestes empreses, i quatre homes, un d'ells és Gabriel Perelló, tècnic de la conselleria de Medi Ambient del Govern insular i enginyer industrial de professió.

Des de primera hora del matí, agents de la Policia Nacional registraren les dependències de Medi Ambient, a Palma de Mallorca, i diverses empreses adjudicatàries en les localitats d'Inca i Manacor, en presència de dos fiscals anticorrupció.

Segons ha explicat el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Cosme Bonet, la investigació, dirigida per la Fiscalia Anticorrupció, tractaria d'aclarir un desviament de fons detectat en Medi Ambient.

Bonet ha revelat que el cas va arribar a la Fiscalia després que aquest estiu els serveis jurídics del Consell encarregaren una auditoria "en detectar que hi havia una sobrefacturació en el departament de Medi Ambient que podia superar el milió".

El conseller de Presidència ha explicat que aquestes irregularitats afecten a la recollida de residus sòlids i urbans de la Part Forana des de 2005.

El departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca va estar gestionat durant la passada legislatura per Unió Mallorquina, ja implicada en altres afers de corrupció al govern de Ses Illes, així com l'expresident del PP Jaume Matas, l'arquitecte Santiago Calatrava. o Iñaki Urdangarín, als casos Pasarel.la i Palma Arena.

Amb l'arribada del Pacte després de les últimes eleccions, els regionalistes d'Unió Mallorquina van seguir controlant aquest departament, fins que la ruptura del govern va provocar la sortida de Catalina Julve (U.M.) i l'entrada de Marilena Tugores, del Bloc, des de febrer de 2010.

Després de conèixer la notícia dels registres, Tugores va abandonar la reunió del ple ordinari que celebrava el Consell per a acudir a les dependències. L'investigació se centra en la possible falsificació de contractes i factures de la recollida d'escombraries per 1 milió d'euros. Segons fonts de la policia, no es descarten més detencions.

ICV-EUiA Badalona junts, però sense resoldre la maror

El mateix dia que fem públics els acords electorals assolits entre ICV i EUiA a Badalona, la comissió local d'EUiA a la vila ha ratificat l'acord de 22-D, on s'aprovà per unanimitat que es "compleixin rigorosament els acords signats -com el del senat- en la coalició". "Des del respecte als acords però sense deixar-nos intimidar, exigim respecte i dignitat; les coses, a nivell local, no estan tancades ni resoltes, però no apunten a dificultats insalvables cara a les municipals del proper 22 de maig 2011", afirma el comunicat d'EUiA.

El treball amb ICV local dins la coalició

No podem ni volem deixar d’assenyalar algunes intervencions que van exposar algunes dificultats i desencontres amb els i les companys/es d’ICV a Badalona. Malgrat això el clima no ha estat particularment enrarit i ja coneixem algunes actituds de prepotència o manca de sensibilitat unitària, que en general hem sabut superar fins aconseguir un treball molt acceptable.

Preocupació per la situació nacional i estatal


Moltes de les intervencions feren referència a noticies publicades, així com a informacions més directes i orgàniques, sobre la situació creada per la nova OPA de certs líders ecosocialistes, qüestionant la continuïtat dels acords a escala estatal d’Espanya amb I.U., i en franca exhibició de prospeccions amb formacions de tipus verd (EQUO), alguns personatges mediàtics o algunes petites formacions de tipus nacionalista periféric.

El sentir manifestat va ser recolzat unànimement per l'assemblea i fàcil de resumir: Ningú va qüestionar els acords en la coalició ICV/EUiA (però sí que cal exigir que es compleixin rigorosament –cas del Senat-). Ningú va obviar que el nostre model d’estat és federal i republicà i que els nostre referent a la resta d’Espanya és I.U. contra la qui "no estem disposats a permetre cap aventura ni fustigament i encara menys competició".

Ben Alí fuig de Tunísia mentre l'exèrcit reb ordres de disparar

El president de Tunísia, Zine el Abidine Ben Alí, ha abandonat el país, que ara està controlat per l'exèrcit, segons informacions d'al-Jazeera. Poc abans, Ben Alí havia decretat l'estat d'emergència, destituït tot el seu govern i s'ha compromès a convocar eleccions legislatives abans de sis mesos. Els militars han assumit tota la plenitud del poder. Se'ls ha atorgat el dret a disparar contra els desobedients. Seguiu l'actualitat de la situació a Tunísia minut a minut a través d'aquesta aplicació del diari Le Monde.

Tot hores després que s'hagin intensificat les protestes i que milers de joves ocupin, una vegada més, els carrers de Tunis. Segons diverses fonts, en les darreres hores hi ha hagut una quinzena de morts més.
Unitats de l'Exèrcit de Tunísia es destaquen cap als objectius estratègics del país, després de perdre les autoritats el control sobre la situació i declarar l'estat d'emergència, segons la agència russa RIA Novosti.

Els militars han ocupat posicions prop del palau presidencial, els principals ministeris i l'aeroport internacional de la capital. El toc de queda declarat, juntament amb l'estat d'emergència, prohibeix als ciutadans a estar al carrer des de les sis de la tarda fins les sis del matí.

Les autoritats van adoptar aquestes mesures arran de l'empitjorament de la situació al país. A més dels xocs entre els manifestants i la policia van ser registrats atacs a comissaries, oficines del partit governant, cases de polítics d'alt rang i saquejos a botigues.

El president de Tunísia, Zine al-Abidine Ben Ali anuncià ahir que no es presentarà a la reelecció el 2014, després de 23 anys al poder. Ben Alí havia ja promès que baixarà els preus dels aliments bàsics com el sucre, la llet i "tot el necessari per a les famílies", i que hi haurà llibertat d'informació i Internet per a tots.

En un nou intent de calmar les greus protestes que viu el país, el president ha fet una crida a les forces de seguretat i l'Exèrcit perquè deixin de disparar contra els manifestants, que protesten per l'atur i la pujada del preu dels aliments .

"No hi haurà presidència vitalícia i em nego a tocar el límit d'edat fixat per la Constitució", ha indicat el president, en el poder des de 1987 i reelegit l'octubre de 2009 per un període de cinc anys. Els membres del seu partit li han demanat que torni a presentar-se en 2014.

"Aquesta violència s'ha d'aturar perquè no és pròpia de nosaltres, els fills de Tunísia", ha afirmat el president, que s'ha compromès a crear "una comissió independent que aclareixi tots els últims esdeveniments".

Just després del discurs, els tunisians han sortit al carrer per celebrar l'anunci. A més, durant la nit de dijous a aquest divendres s'ha reduït la tensió a la capital.

Reconeix haver estat "mal aconsellat i informat"

Ben Alí ha assegurat sentir-se "molt afligit per la violència" que viu el país i ha afirmat que "ja s'ha decidit que cal aturar els trets" en referència a l'ús de foc real contra els manifestants per part de les forces de l'ordre: "En els canvis hem de participar tots, els polítics, la societat civil i l'oposició", ha assenyalat, i ha instat que "els fills dels tunisians tornin a la normalitat ja que és un pecat que estiguin a casa seva i no estudiant ", en referència al tancament d'escoles i universitats pel conflicte.

El president ha assegurat que es crearà una comissió nacional integrada per tots els actors polítics per a la reforma de la Constitució i perquè les pròximes eleccions presidencials i legislatives previstes per a 2014 "siguin pluralistes".

"Anem a fer avançar la democràcia i instaurar un pluralisme autèntic", ha recalcat Ben Ali que ha lamentat "profundament haver estat mal aconsellat i mal informat" en relació amb els successos de les últimes setmanes al país.

L'oposició celebra el "inesperat" to del discurs


Els disturbis han continuat aquest dijous a la capital i en altres regions com la conca minera de Gafsa o la zona turística de Hammamet, mentre les associacions de drets humans han elevat a 66 el nombre de morts des que van començar les protestes socials. Per la seva banda, l'últim balanç oficial ofert pel Govern tunisià dimarts passat va xifrar els morts en 21. Aquest dijous han mort dos civils en el marc de les protestes.

El líder de l'oposició de Tunísia ha felicitat el discurs de Ben Alí i ha descrit com "inesperada" la decisió del president de no seguir en el poder a partir de 2014, així com la sèrie de mesures que ha anunciat per alleujar la crisi: "Aquest discurs és políticament important i es correspon amb les expectatives de la societat civil i l'oposició", ha assenyalat Najib Chebbi, fundador del partit PDP.

"Això és una cosa que hem demanat durant molt de temps i és molt bo que hi hagi promès no presentar-se a les pròximes eleccions", ha afegit Chebbi, que també li ha demanat la creació d'una coalició de govern.

Eleccions legislatives anticipades

El ministre tunisià d'Afers Exteriors, Kamel Morjane, ha assegurat que no descarta que es celebrin a Tunísia eleccions legislatives anticipades i ha considerat que la formació d'un govern d'unitat nacional no només és "factible" sinó també "normal".

Un centenar de persones es concentren a Barcelona en suport als tunisians


Un centenar de persones es van concentrar dijous a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra les repressions dels governs de Tunísia i Algèria i per exigir al Govern espanyol una condemna de les agressions, que ja han causat la mort de més de deu algerians i mig centenar de morts a Tunísia.

Ratzinger canvia normes per beatificar al protector del pederasta Maciel

Karol Wojtyla, el protector de l'abusador i pare d'una família oculta que fundà els Legionaris de Crist Marcial Maciel, organització sectària ultracatòlica, serà beatificat l'1 de maig, el dia dels treballadors, perquè les tvs del món substitueixin les manifestacions per la festa de màscares i la parafernàlia vaticana. Ratzinger ha signat tota la documentació sobre el seu antecessor en el càrrec que serà proclamat beat 6 anys després de la seva mort, saltant-se el vaticà una de ses sagrades normes quan convé que indiquen que cap procés pot obrir-se fins passats cinc anys de la mort.

Ratzinger derogà aquesta norma perquè es pogués començar a recopilar i estudiar la documentació al voltant de Karol Wojtyla i el procés propagandístic conseqüent. També es diu públicament que Ratzinger espera que així es procedeixi amb ell mateix al seu moment.

Des de fa setmanes el Vaticà ja va alertà els seus portaveus sobre la beatificació del vell nazi polonès, després de l'aturada que va patir el 2010, entre altres coses per la relació íntima i cómplice de Wojtyla amb el fundador dels Legionaris de Crist Marcial Maciel.

Berlusconi investigat per concussió i prostitució de menors

La Fiscalia de Milà investiga el primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, pels delictes de "concussió" i "prostitució de menors" arran del 'cas Karima "Ruby" El Mahroug', una jove d'origen marroquí que va participar en les seves festes privades abans de complir la majoria d'edat.

Segons el diari, la Policia està portant a terme registres en diverses oficines de Milà en relació amb aquest cas. La sospita de "concussió", delicte que el Codi Penal d'Itàlia castiga amb penes de presó d'entre 4 i 12 anys, se sustenta en la intervenció d'una trucada telefònica feta el maig passat i en què el primer ministre "va poder haver abusat del seu càrrec" perquè Karima "Ruby" El Mahroug fora alliberada d'una comissaria de Milà i traspassada en acollida a Nicole Minetti, la consellera regional de Llombardia i ex higienista dental de Berlusconi.

Se suposa que el cap del Govern ho va fer per "amagar que havia estat client d'una prostituta menor en nombrosos caps de setmana (...), assegurar la impunitat arran d'aquest delicte i evitar que transcendissin al domini públic els secrets de les festes en la seva residència de la Brianza".

Xina no discutirà amb EUA sobre l'exportació de metalls rars

Xina no planeja discutir amb autoritats d'Estats Units el tema de la reducció de les seves quotes d'exportació de metalls rars, va anunciar el viceministre d'Afers Exteriors del país asiàtic, Cui Tiankai (foto). El vicecanceller xinès ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa dedicada a la pròxima visita del líder del país, Hu Jintao, als Estats Units, prevista per al 18 de gener.

"Aquest assumpte no incumbeix a les relacions xinès-nord-americanes i per això no ha de formar part de l'agenda bilateral. Xina té el 30% de les reserves de metalls rars i garanteix més del 90% de subministraments d'aquests actius. És que no cal distribuir més equitativament la feina?", va dir Tiankai.

Les autoritats xineses van procedir a reduir les exportacions d'aquesta valuosa matèria primera demandada en sectors d'alta tecnologia a finals dels 1990 legant el ràpid esgotament de les seves reserves i problemes ecològics.

Canó làser contra els atacs pirates

L'empresa britànica BAE Systems va desenvolupar un canó làser per a la prevenció d'atacs pirates, escriu avui la premsa internacional. És una arma no letal que té un abast de més de dos quilòmetres i pot desorientar els eventuals pirates embolicant la seva embarcació en un halo de raigs làser que no els deixaria apuntar bé les armes ni traçar el rumb correcte. Ni tan sols les ulleres de sol protegirien als hipotètics atacants d'aquests raigs verds, especialment irritants per a la vista.

Bryan Hore, cap del departament antipirata a BAE Systems, va assenyalar que el làser "pot servir d'advertència a llarga distància".

Aquest dispositiu, que va demostrar la seva eficàcia tant de dia com de nit, podria proporcionar la seguretat necessària als vaixells mercants que avui necessiten d'escorta naval a les aigües properes a la Banya d'Àfrica. Una vegada que sigui aprovat internacionalment, serà possible instal a bord d'embarcacions civils i militars.

EUA prorroga sis mesos la suspensió de la Llei Helms-Burton

El president d'EUA, Barack Obama, ha prorrogat per sis mesos la suspensió de la Llei Helms-Burton, promulgada el 1996 per reforçar el bloqueig econòmic contra Cuba: "Informo al Congrés que he decidit prorrogar la suspensió de la Llei a partir l'1 de febrer de 2011 en favor dels interessos nacionals dels EUA i la transició cap a la democràcia a Cuba", diu el text d'una carta adreçada als presidents de els comitès d'Assignacions i de Relacions Exteriors del Senat i de la Cambra de Representants.

Obama va prorrogar en particular el punt de la llei que concedeix el dret a les autoritats nord-americanes a demandar empreses que negociïn amb propietats nord-americans confiscades pel govern de Cuba després del triomf de la Revolució Cubana el 1959.

L'anunci de la pròrroga es produeix en vigílies de l'inici a l'Havana d'una nova ronda de converses migratòries entre les autoritats dels dos països.

La Llei Helms-Burton castiga a empreses estrangeres que realitzen negocis amb Cuba, permet les demandes contra companyies o persones que facin servir béns expropiats pel govern cubà a ciutadans o empreses nord-americanes i prohibeix l'ingrés als EUA de directius d'aquestes empreses.

Rússia investiga la corrupció mafiosa a Krasnodar

La Fiscalia General de Rússia ha revelat haver trobat 1.500 casos de rebuig il.legal de processos penals o d'inspecció prèvia a la regió de Kuschevskaya, territori de Krasnodar (sud de Rússia), on el passat mes de novembre va tenir lloc un brutal assassinat de 12 persones per un grup mafiós que controlava poblats sencers, informà el fiscal general rus Iuri Txaika: "Hem revelat nombrosos casos de rebuig d'investigacions penals. Només a la regió de Kushevskaya la comissió de la Fiscalia General va plantejar l'anul•lació de 1.500 demandes penals".

El novembre passat ja fou detingut l'ex diputat de la regió de Kuschev Serguei Tsapok (foto), sota sospita d'haver instigat la matança del 5 de novembre.

Txaika ha anunciat haver carregat amb les responsabilitats sobre certs efectius de la fiscalia regional que no van reaccionar a les denúncies de que grups mafiosos controlaven la població de Kuschevskaya.

El passat 5 de novembre els veïns del llogaret de Kuschevskaya van trobar cossos de 12 persones assassinades a la casa d'un granjer local. Gairebé totes les víctimes van ser apunyalades, inclosos quatre nens.

Segons la premsa, els presumptes homicides integraven un grup mafiós que durant molts anys va mantenir acovardits als veïns locals.

El 2 de desembre de 2010 el president rus, Dmitri Medvédev, va demanar al governador del Territori de Krasnodar, Aleksandr Tkatxov, i al seu representant permanent en el Districte Federal del Sud, Vladímir Ustinov, identificar els funcionaris que van permetre al grup delictiu realitzar la seva activitat a Kuschevskaya.

ICV-EUiA Badalona acorda la llista electoral

El cap de llista d'ICV-EUiA a Badalona, Carles Sagués, qualifica la llista a les municipals com “una candidatura de dones i homes amb forts valors d'esquerres que poden suplir amb idees i capacitat de treball la manca de recursos econòmics de l'Ajuntament”. ICV-EUiA va aprovar en assemblea la seva candidatura, que situa Carles Sagés de cap de llista, seguit per la jove Aïda Llauradó, membre del consell nacional d'ICV, ocuparà la plaça que deixa vacant el regidor Màrius Garcia, en el lloc número 5 de la candidatura.

Al segon lloc anirà per EUiA, Asun García, i dos dels actuals regidors d'Iniciativa: Àlex Mañas (3) i Carme Martínez (4). Ara per ara, ICV-EUiA té cinc regidors a l'Ajuntament de Badalona. El sisé lloc de la llista és també d'EUiA, amb Pilar Garrido, mentre que el 7 és pel professor badaloní Toni de la Rosa, que anirà en qualitat d'independent. De la Rosa treballa a l'IES La Llauna i anteriorment havia estat director de l'IES Barres i Ones, on va estar situat a l'epicentre d'una agra polèmica perquè va denunciar presumptes casos de discriminació racial al centre. Com a resultat d'aquella experiència, Toni de la Rosa va escriure els llibres La escuela rota: racismo y exclusión en las aulas i Lomboko.

Al número 8, també en representació d'EUiA, anirà Mari Fernández, veïna de Llefià. Pel que fa a la resta de candidats d'ICV que ahir van superar el filtre de l'assemblea, el número 9 es reserva per a Xavier Becerra, responsable d'habitatge de la secretaria de política social de CCOO a Catalunya. El seguirà Aymon Malonda, coordinador local de Joves d'Esquerra Verda, i Francisco Ruíz, veí del barri de Sant Crist, un dels impulsors de la campanya ciutadana Sant Crist també existeix; Ramon Grabulosa, portaveu de la plataforma per un equipament sociocultural a Bufalà, i Esther Sansa, delegada de CCOO al col·legi Badalonès d'on és docent i fundadora de Diables Badalona.

Segons Sagués, la presència de persones com ara Toni de la Rosa “és una mostra” del que és ICV-EUiA: “L'única candidatura antiracista sense matisos, l'única candidatura de la Badalona d'esquerres”.

EUiA presenta sa candidatura a Sabadell

El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, i la coordinadora d'EUiA a Sabadell, Marisol Martínez, han presentat la candidatura d’EUiA a les municipals, que encapçalarà la regidora. Miralles ha valorat el procés participatiu que s’ha dut a terme a Sabadell per triar els homes i dones d’EUiA que formaran part de la llista de la coalició ICV-EUiA a la ciutat i ha destacat “el nostre compromís amb Sabadell per a què torni a ser capdavantera en la transformació municipal, perquè lamentablement fa temps que això no és així”, ha dit Miralles en referència a l’equip de govern de Bustos. Foto: Fulgencio Cánovas.

Presentat per Aitor Moreno i Lorena Vicióso, d'Alternativa Jove, Juan Miguel Mena obrí el torn d'intervencions, explicant com s'havia desenvolupat el procés per a l'elecció de candidats.

Després de les intervencions de Joan Josep Nuet, Senador d'Esquerra Unida i Alternativa i el coordinador d'EUiA i diputat Jordi Miralles, la cap de llista d'EUiA Marisol Martínez invità a la candidata d'ICV Sabadell, Carme García, i el seu president Aureli Calvo, convidats a l'acte, a sumar-se a la conclusió del mateix i amb als components de la llista, pujar a l'escenari per a la foto oficial.

La llista de candidats esta composta per Marisol Martínez, coordinadora comarcal d'EUiA; Juan Miguel Mena, llicenciat en Filologia Hispànica; Laura Trives diplomada en Turisme; Eduard Navarro estudiant de dret; Alicia València, treballadora de l'administració publica; Juanjo Bravo de la secció sindical de CCOO a l'UAB; Montserrat Alonso, treballadora social; Pedro de Jesús, advocat laboralista; Ramón Girvent, cirurgià; José de la Font, productor audiovisual, i José Luis Fernández, president de l'AA.VV. del barri de Covadonga.

Miralles, en sa intervenció, afirmà: “EUiA vol contribuir a que hi hagi un gir a l’esquerra a la ciutat” i ha posat en valor el municipalisme, en uns moments en què a Catalunya, ha advertit, el govern d’Artur Mas “representa els poderosos, fomenta la penetració partidista arreu del territori amb els nomenaments dels seus delegats i és insensible respecte a les necessitats de les persones” com demostren “les seves retallades de prestacions que afecten la majoria”, mentre al mateix temps anuncia que retallarà impostos als qui més tenen.

Així, el coordinador general d’EUiA i diputat ha declarat que “a Sabadell caldrà també organitzar l’oposició per defensar les conquestes del Govern d’Entesa de la Generalitat” -del qual ha format part la coalició roig i verda ICV-EUiA-, i també per fer front a les retallades de CiU: “Hem de crear alternativa ja”, ha dit Miralles, qui ha aprofitat per posicionar-se al costat dels sindicats i carregar contra “les sangoneres dels mercats”, en referència a l’actual negociació entre els representants dels treballadors i el govern espanyol pel que fa a les pensions.

D’altra banda, la dirigent d’EUiA de Sabadell i candidata a les municipals, Marisol Martínez, ha respòs als periodistes en declaracions prèvies a l’acte ‘Gent com tu’ –que ha omplert de gom a gom l’auditori de l’Espai Cultura de la Caixa de Sabadell- que els objectius de la coalició ICV-EUiA al Vallès Occidental en les pròximes municipals són “plantejar un canvi a Sabadell i recuperar les alcaldies de Cerdanyola i Santa Perpètua de Mogoda”.

Martínez ha afegit que “tot i la difícil situació que genera l’avenç de CiU i les possibles candidatures d’extrema dreta que puguin presentar-se en aquests comicis”, ICV-EUiA “treballa amb il·lusió i és forta a la comarca” i per tant esperen obtenir uns resultats “satisfactoris” i ser “determinants” a moltes localitats vallesanes.

L'Espanya dels lladres es reparteix el botí

L'assignació total per als expresidents Adolfo Suárez, Felipe González i José María Aznar, l'inspector d'hisenda, és enguany de 238.010 euros, el que suposa una reducció del 12% respecte als pressupostos de 2010 i, per tant, de 10.000 euros en aquesta pensió vitalícia que rep cada exmandatari, compatible amb qualsevol altre ingrés, com ara els 200.000 que rebrà Aznar dels amics de la màfia a qui va regalar Endesa.

La legislació actual no posa condicions perquè els excaps de l'Executiu puguin ocupar càrrecs a l'empresa privada com a assessor extern o com a conseller, que ha estat el cas d'Aznar i González respectivament, i a la vegada seguir rebent el salari públic que li atorga anualment l'Estat.

Aquest repartiment implica que els expresidents cobren una assignació al voltant de 2.000 euros superior al salari anual que els comptes públics d'aquest any preveuen per al cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero: un total de 78.185,04 euros en concepte de retribució.
Ètica pública

Després de conèixer-se que els sous que rebran els expresidents per formar part de les citades companyies elèctriques (200.000 euros anuals en el cas d'Aznar i al voltant de 126.500 euros en el de González, segons diferents publicacions), les minories han posat en entredit aquesta compatibilitat.

Aquest és el cas d'ERC, IU, BNG i UPyD, que qüestionen l'ètica dels dos exmandataris per haver acceptat formar part d'empreses havent participat en el passat en els seus respectius processos de privatització i per rebre els sous abans esmentats en plena crisi econòmica.

Per tot això, demanen endurir l'actual llei d'incompatibilitats dels exalts càrrecs del Govern amb una ètica pública que, en el cas dels expresidents de l'Executiu, hauria de ser "més estricta", en paraules del portaveu dels nacionalistes gallecs al Congrés, Francisco Jorquera, o fins i tot suprimir directament les retribucions públiques, com ha demanat Rosa Díez, d'UPyD.

Invitacions a la reflexió


Qui també ha carregat durament contra la decisió d'Endesa i Gas Natural Fenosa ha estat el PNB, el portaveu econòmic del qual a la Cambra baixa, Pedro María Azpiazu, ha emplaçat els citats expresidents a "reflexionar" sobre el seu "vergonyós" fitxatge, pel qual, segons ha destacat, cobraran un sou que duplica al que rebien quan van ser presidents del Govern.

Pel PP, Jaime García-Legaz, ha titllat "d'impresentables" les declaracions d'Azpiazu i li ha demanat que sigui "coherent" i critiqui el càrrec al capdavant de Petronor que ocupa l'expresident del PNB Josu Jon Imaz.

Torró: “Camps recorre a criteris pseudocientífics per rellançar la seua política"

El diputat autonòmic Lluís Torró, cap de llista d’EUPV per Alacant ha qualificat de “barbaritat” i “d’oportunisme pseudocientífic” la proposta del president de la Generalitat de crear un nou mapa hidrogràfic dissenyat per vessants: “La proposta de Camps apel·la a una política de gestió global de l’aigua de forma esbiaixada perquè no inclou el compromís fonamental: Preservar el cabdal ecològic de l’Ebre i aturar, al País Valencià, el consum irracional d’aigua”, ha dit Torró.

El diputat autonòmic i cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha valorat “negativament” la proposta del president de la Generalitat de redissenyar el mapa hidrogràfic espanyol i europeu sota el criteri de les vessants en lloc de les conques. “Estem davant d’una argumentació pseudocientífica, d’una falla que no es manté en peu perquè hi subjauen els mateixos criteris de sempre: el creixement del consum hídric al País Valencià a costa de la sostenibilitat ecològica de les conques”, ha assenyalat Torró. El diputat li ha llevat credibilitat a la proposta del president “perquè persegueix, a soles, rellançar la política irracional de transvasaments del PP tocant, aquesta vegada, a la porta d’Europa per a demanar diners”.

Lluís Torró ha recordat que “si ben és cert” que cal atacar la problemàtica de l’aigua des del punt de vista ecològic global “perquè el manteniment del recurs hídric s’insereix en el context ample de les vessats”, Camps “intenta barrejar la trigonometria amb la alquímia per a obtindre el vist-i-plau jurídic i econòmic de la Unió Europea.” El diputat ha assegurat que la proposta del president “no anirà enlloc perquè darrere —hi és evident— s’amaga el rellançament de la política de transvasaments del PP, és a dir: més aigua per al golf i els especuladors urbanístics a costa del futur de tots, els rius i les persones”.

Albiol demana gratuitat a Castelló Cultural pels aturats

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, proposa la gratuïtat de les activitats per als aturats sense prestacions, “és injust que la crisi impedisca a molta gent accedir a aquestes activitats”, i recorda a Castelló Cultural que la seua finalitat “és l'extensió de la cultura en la societat castellonenca, independentment dels seus ingressos”.

La diputada considera que l'objectiu d'una institució pública com Castelló Cultural és la promoció de la cultura entre tota la ciutadania, independentment dels seus ingressos econòmics i demana a l'entitat cultural que estudie i aplique tota una sèrie de mesures que propicien que els aturats sense cap tipus de prestació i altres col•lectius amb baix nivell adquisitiu continuen podent gaudir de la cultura i les arts.

Existeixen determinats grups com són els estudiants i els aturats sense prestació que tenen més problemes per accedir a les diferents activitats que ofereix aquesta entitat, més si tenim en compte els preus, “molts dels quals es troben disparats, amb poca sintonia amb la desastrosa realitat econòmica i social que viu Castelló, que ha fet que moltes famílies no arriben a final de mes”.

Albiol proposa que l'accés a les activitats programades per a Castelló Cultural siguen gratuïtes per als aturats sense cap tipus de prestació econòmica i amb tarifes especials per als i les estudiants. “Les administracions públiques han de ser sensibles amb la situació que estan passant molts ciutadans i ciutadanes i iniciatives com aquestes ajudarien a pal•liar els efectes de la crisi, és injust que la gent quede relegada i fora del circuit cultural simplement perquè per falta de recursos econòmics”, assegura.

En aquests moments la política de Castelló Cultural està propiciant que la seua programació “es trobe vedada per a una part de la població, que l'accés a la cultura ha de ser un dret universal a l'abast de tothom, cosa que ara no ocorre”.

40.000 persones es manifesten contra el Govern murcià

Al voltant de 40.000 persones es van manifestar per sisena vegada pels carrers de la capital murciana en protesta per la Llei de Mesures extraordinàries per a la Sostenibilitat de les finances públiques, coneguda com "la tisorada". Els sindicats amenacen amb una possible vaga general si el Govern regional no retira la Llei abans que finalitzi gener.

La marxa va començar a la plaça Fuensanta poc després de les 18:00 hores i va acabar davant de la seu de la Conselleria d'Economia i Hisenda on els sindicats convocants, CCOO, UGT, ANPE, CSIF, STERM Intersindical, Satse, SIDI i SAE, procedir a la lectura d'un manifest conjunt en el qual advertien, al Govern de la Comunitat de Múrcia, que mantindran la mobilització, al carrer i als centres de treball, fins que l'Executiu "rectifiqui aquesta injustícia i el president Valcárcel es retracti i ens rebi, fins que el Govern regional compleixi la paraula que ens va donar a través dels acords socials signats i retiri la Llei que va aprovar a traïció, sense comptar amb ningú".

En el seu recorregut, la manifestació es va aturar davant del domicili del president de la Comunitat, Sr Varcárcel. La multitud va increpar el president exigint la dimissió i corejant consignes com "menys assessors, més professors" o "Valcárcel i Zapatero, els mateixos mentiders". Entre les pancartes que portaven les persones manifestants també es podia llegir, entre d'altres eslògans, 'Més esforç mental i menys retallada social'.

Marcos Ortega, candidat d’ICV-EUiA a Pineda de Mar

El coordinador d’EUiA a Pineda de Mar (El Maresme), Marcos Ortega, serà qui encapçalarà la llista d’ICV-EUiA a Pineda de Mar en les pròximes eleccions municipals. Ahir es va presentar públicament amb un acte el nou candidat i l’acord de coalició entre les dues formacions.

Ortega, treballador social de la Fundació Marpí i vinculat des de molt jove a EUiA, està convençut que Pineda necessita una política “realment d'esquerres”.

Els principals eixos programàtics d’ICV-EUiA de Pineda de Mar se centraran en la millora de la mobilitat al municipi i en l'aplicació de polítiques de promoció econòmica que facin baixar l'atur. La primera acció que durà a terme serà reunir-se amb les entitats locals per determinar quins són els seus problemes i recollir les seves aportacions sobre allò que cal millorar a Pineda.

Google censura Cubadebate a Youtube

L'empresa nord-americana Google ha desactivat el canal de videos del lloc web Cubadebate a Youtube, després de publicar un acte del terrorista confés Luis Posada Carriles. El portal cubà va denunciar un "atemptant a la llibertat d'expressió d'un lloc alternatiu en un país bloquejat" per Estats Units (EUA).

Cubadebate va rebre aquest dimecres la notificació del centre tècnic de Youtube en què comunicava que es tancaria el compte "a causa d'una denúncia per infracció dels drets d'autor", va ressenyar la versió digital del rotatiu.

De la mateixa manera, ha indicat que el fet es referia específicament a un fragment del vídeo sobre l'acte on es va presentar el terrorista Posada Carriles a Miami (sud dels EUA)

El material audiovisual, "que publiquem recentment, editat d'un material molt més ampli que va circular a la xarxa i havia estat reproduït en diversos llocs, sense autoria", va ser el motiu de la clausura.

Segons el argumentat per Google, la persona que va filmar l'acte, on Posada Carriles anunciava que el 2011 aniria a Cuba ia més exigia el pagament dels seus serveis terroristes, va fer un reclam a la companyia i aquesta va resoldre desactivant el lloc de Cubadebate a Youtube.

"En aquell moment, el nostre canal tenia més de 400 vídeos i 1,6 milions de descàrregues el dia, fa gairebé tres anys", va assegurar el lloc cubà. Per això, "denunciem enèrgicament aquest atemptat a la llibertat d'expressió d'un lloc alternatiu en un país bloquejat".

A conseqüència del bloqueig, que fa gairebé mig segle causant pèrdues en l'economia de Cuba, el "accés a Internet és satelital i no disposa de recursos per a servidors multimedials propis. Un lloc que no pot comprar en exclusiva materials produïts als Estats Units, particularment aquells que revelen la impunitat dels terroristes a Miami i que, per aquesta raó, són rellevants per a la nostra producció informativa", va denunciar.

Va subratllar que els seguidors dels vídeos de Cubadebate, estan conscient que "la immensa majoria són filmacions originals i que quan utilitzem altres fonts, solem citar-les, sempre que estiguin corresponentment identificades".

Youtube, va reclamar Cubadebate, està "infestat de vídeos" amb informacions tergiversades i tendencioses contra Cuba ia més amb "amb imatges robades del lloc de Cubadebate a Youtube, i que Google els hagi retirat de la seva xarxa social".

Tot i això, i als rebuigs, Google no ha pres mesures al respecte. En aquest context, el lloc web censurat publicarà una llista amb les pàgines d'Internet que fas servir sense dret alguns seus materials.

"Properament publicarem en aquesta mateixa web els llocs que utilitzen sense consentiment nostres materials, la majoria exclusius, per utilitzar-los en campanyes de satanització de la Revolució cubana", va sentenciar.

Finalment, l'equip editorial d'Cubadebate fa una crida per al restabliment del canal. També va exhortar "els nostres amics en el món a que s'uneixin al reclam de: Prou censura a Youtube! ¡Restableixin a Cubadebate!".

EU proposa un ús ciutadà de la dàrsena del Port de València

El candidat d'Esquerra Unida a l'Alcaldia de València, Amadeu Sanchis, ha proposat hui que s'obriga un debat al voltant de l'ús que hauria de tindre la dàrsena del Port de València, una vegada ja es sap que la Copa de l'Amèrica no es farà a la ciutat. "Fa ara quasi un any que es va realitzar, per darrera vegada, una edició de la Copa de l'Amèrica al Port de València, i en tot aquest temps l'equip de govern del PP no ha anunciat quins són els seus plans per a la façana marítima, més enllà de declaracions d'intencions sense partides pressupostàries" ha declarat Sanchis.

Per a Esquerra Unida, "és urgent obrir un debat ciutadà on institucions públiques, associacions de veïns afectades, la Universitat i els ciutadans/es a nivell particular arriben a un acord per a donar un ús ciutadà al Port de València", ha proposat el candidat d'EUPV.

En eixe sentit, des de la candidatura d'esquerres es proposa "tornar a recuperar antics i populars costums, com ara la pesca esportiva i tradicional de canya a la dàrsena interior, així com altres noves com una concessió per a barques esportives, permetre a les federacions de piragüisme tindre un magatzem per a les embarcacions dels esportistes, a la vegada que recuperar la part de l'interior per a la pràctica del patinatge i també per a diferents actes cívics i culturals".

Per a Sanchis, "el que Esquerra Unida proposa és una utilització ciutadana de la dàrsena, enfocada a l'esport, al passeig i altres activitats ciutadanes que donaren un nou dinamisme cívic al Port de València i es superara el lamentable estat d'abandonament actual. A més a més, amb aquesta orientació també es fugiria de l'eixemple del Port de Barcelona, practicament dedicat a bars i restaurants, apostant València per un espai lúdic i popular".