divendres, 3 de desembre de 2010

Miralles i Barbarà al congrés del Partit de l'Esquerra Europea

França acollirà aquest cap de setmana el Congrés del Partit de l'Esquerra Europea (PIE-GUE-EL), que tindrà lloc els dies 2, 3, 4 i 5 de desembre, amb la presència de tots els partits membres. La representació estatal i nacional l'encapçalen Cayo Lara, d'Izquierda Unida, i José Luis Centella, del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Jordi Miralles i Antoni Barbara hi són per Esquerra Unida i Alternativa (EUiA, Catalunya).

Peter Lawrence, secretari del PCF, parlarà a la recepció dels delegats. Assistiran a l'obertura del Congrés, Lothar Bisky (President Grup GUE/NGL), Oskar Lafontaine i Martin Gunther (Die Linke), i Alexis Tsipras (president de Synaspismos, de Grècia).

Aquest figures polítiques europees estaran disponibles en l'obertura del Congrés, divendres 3 desembre a les 13:00 per respondre a les preguntes dels periodistes.

Dijous 2, divendres 3, dissabte 4, diumenge 5 desembre 2010 al Congrés PGE CNIT - La Défense.

Delegacions presents: Melina Klaus i Mirko Messner - Partit Comunista d'Àustria. Sergey Kalyakin - Bielorússia Рartit de la "Fira Mundial" d'esquerra. Maurice Magis - Partit Comunista de Valònia, Brussel.les (Bèlgica). Ivan Genova - Esquerra búlgara. Milà Neubert - Partit del Socialisme Democràtic (República Txeca). Heino Rüütel i Sergei Jürgens - Estònia Partit de l'Esquerra Unida. Yrjö Hakan - Partit Comunista de Finlàndia. Paavo Arhinmäki - Aliança de l'Esquerra. Pierre Laurent - Partit Comunista de França. Jean-Luc Melenchon - El Partit d'Esquerra. Gesine Lötzsch i Klaus Ernst - L'Esquerra (Die Linke, Alemanya). Alexis Tsipras - Synaspismos - Coalició d'Esquerra, dels Moviments i Ecologia (Grècia). Vajnai Àtila - Partit dels Treballadors d'Hongria (Hongria). Paolo Ferrero - Refundatione Comunista (Itàlia). Jost Frank - L'Esquerra (Luxemburg). Vladimir Voronin - Partit dels Comunistes de la República de Moldàvia (que acaba de guanyar les eleccions). Miguel Portas - Bloc d'Esquerres (Portugal). Constantin Rotaru - Partit Aliança Socialista (Romania). Angel Della Valle - refundar Comunista de San Marino. Norberto Crivelli - Partit Laborista de Suïssa. Alpert Tac - Llibertat i el Partit Solidaritat (Turquia).

Peter Lawrence, Secretari Nacional del Partit Comunista encapçalarà la delegació del Partit Comunista, integrat per Eliane Assassi, Laurence Cohen, Olivier Dartigolles, Isabel De Almeda, Denis Durand, Jacques Fath, Jean-François Gau, Elisabeth Gauthier, Christine Mendelsohn, Marie-Pierre Vieu i Francis Wurtz. També assistiran els parlamentaris de la delegació de França de la GUE (Esquerra Unida Europea).

Llamazares reclama el cessament de Conde Pumpido

El portaveu parlamentari d'Izquierda Unida al Congrés, Gaspar Llamazares, ha demanat la dimissió del fiscal general de l'Estat, Cándido Conde Pumpido, si no explica de manera detallada el que ha transcendit de les filtracions de documents diplomàtics de Wikileaks, on queda reflectida una "col.laboració inacceptable" amb els Estats Units per "dificultar processos judicials i tapar als responsables de crims inacceptables". Llamazares feia així referència a les dificultats posades per diferents instàncies judicials espanyoles, com la Fiscalia General i la Fiscalia de l'Audiència Nacional als processos judicials sobre l'assassinat del càmera José Couso a l'Iraq per soldats nord-americans i al dels 'vols de la CIA', on està personada IU com acusació.

El portaveu parlamentari d'IU ha registrat ja al Congrés la petició de compareixença urgent del fiscal general a la Cambra per poder exigir en seu parlamentària totes les explicacions que consideri oportunes.

Per Gaspar Llamazares, resulta "molt preocupant" la informació que reflecteixen els documents diplomàtics fets públics perquè posen de manifest una "pressió inacceptable per part de l'ambaixada dels Estats Units que va més enllà d'una relació diplomàtica normal i que entra de ple en la ingerència. És un escàndol que afecta el nostre país i a la Justícia".

En la seva opinió, l'ambaixada nord-americana té dret a relacionar-se amb el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, però fer-ho directament amb membres de la Fiscalia "suposa un fet gravíssim" pel que els seus responsables incompleixen l'estatut del ministeri públic.

"El que ha fet la Fiscalia-detalla-és obstaculitzar procediments judicials quan ha de facilitar-los, donar-los informació al marge del procediment i defensar als acusats en lloc de l'interès general. En comptes de representar l'interès públic, la Fiscalia ha representat l'interès dels Estats Units, que en molts casos tracta de tapar als responsables de crims inacceptables i de vulneracions de drets humans com en els casos de Couso i dels vols de la CIA".

Llamazares no accepta per insuficients les primeres i concises explicacions donades fins ara per Conde Pumpido. "El fiscal general, o explica clarament aquestes relacions fosques i inconfessables per les quals la Fiscalia informava als acusats al marge de les relacions de Justícia i col.laborava amb els acusats més enllà de dret de defensa, o ha de dimitir".

EUPV presenta els candidats a Les Corts


El diputats autonòmics Marga Sanz, Lluís Torró i Marina Albiol
encapçalaran les llistes electorals d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a les properes Eleccions Municipals i Autonòmiques de l'any 2011.

Comença la nit de 40 dies a Múrmansk

Els habitants de Múrmansk, a la República de Karelia, principal port rus del Mar Blanc, a partir d'avui i en els propers 40 dies no veuran més el Sol, perquè en aquesta zona de la Terra ha començat la nit polar. Els 450.000 habitants de la urbs més poblada dins del Cercle Polar Àrtic viuran literalment en penombres, perquè el Sol no s'aixecarà més a sobre de l'horitzó i amb prou feines luminarà el firmament.

Segons el servei meteorològic municipal, l'interval més "fosc" de la nit polar abasta del 19 al 25 de desembre quan el reflex de la llum del Sol en el firmament penes dura cinc hores i mitja, i oficialment conclou el 11 de gener. No obstant això, a causa de les muntanyes que envolten Murmansk, els seus habitants només poden veure el Sol en tot el seu esplendor després del 14 de gener, ocasió que celebren amb la festa del Hola Sol!, Una de les festivitats autòctones més populars a la península de Kola.

Com passa cada any, durant la temporada de nit polar per disposició de l'Ajuntament les escoles funcionen en "règim moderat", amb menys classes i deures, a més d'unes vacances curtes al febrer per a tots els escolars.

La temporada de nit polar en Múrmansk és temps de bonança per a les farmàcies perquè es dispara el consum de vitamines i tonificants, i també per a les instal.lacions esportives, perquè aquesta part de l'any convida més a visitar piscines, pistes de patinatge o practicant esquí.

Situada a la desembocadura del riu Kola, al mar de Barents, a 1.486 quilòmetres al nord de Moscou ia 3.000 quilòmetres del Pol Nord, en Murmansk es troba el comandament de la flota d'rompeielos nuclears i és el major port de Rússia a l'Àrtic.

En Murmansk, la temperatura mitjana a l'hivern és de 16 graus centígrads sota zero, però pot baixar fins a 49 sota zero.

L'estiu no pot anomenar-càlid, perquè la temperatura mitjana gairebé no puja fins als 15 graus centígrads, però, en canvi, hi ha llum natural 24 hores al dia des de maig fins al juny, perquè durant aquests mesos en el cel de Múrmansk no s'oculta el sol.

Javier Gómez Bermúdez denunciat pel cas Couso

L'associació d'advocats Preeminència del dret ha presentat una denúncia davant del Servei d'Inspecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra el president de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, a qui acusa d'haver ofert informació i assessorament il.legal a l'ambaixada dels EUA pel que fa al "cas Couso", segons han revelat els cables telegràfics desvetllats per Wikileaks.

Segons el text de la denúncia presentada, que inclou els cables publicats per El País amb la seva traducció, Gómez Bermúdez hauria actuat com a "talp" de l'ambaixada nord-americana a l'Audiència Nacional respecte del cas obert per la mort del càmera espanyol José Couso, mort a Bagdad el 8 d'abril de 2003 pels trets d'un tanc nord-americà durant la Guerra de l'Iraq.

L'actuació de Gómez Bermúdez en aquest assumpte, segons els denunciants, posa en dubte la seva independència com a president de la Sala Penal de l'AN, de manera que demanen a l'òrgan de govern dels jutges que estudiï si d'ella pot derivar responsabilitat disciplinària .

POSSIBLE DELICTE

L'associació denunciant, presidida per l'advocat murcià José Luis Mazón, creu fins i tot que hi hauria indicis per entaular una acció penal contra Gómez Bermúdez davant la Sala Segona del TS, tot i que espera que sigui la família Couso qui presenti la querella corresponent.

Segons la informació revelada per Wikileaks, el 13 de maig de 2007, el mateix dia que la Sala Penal va arxivar el procediment que havia obert el jutge Santiago Pedraz per l'assassinat de Couso, Gómez Bermúdez va trucar per telèfon a un contacte de l'ambaixada dels EUA a Madrid i va informar de la resolució favorable als interessos d'aquest país.

Aquesta decisió, segons assenyala la denúncia, va ser adoptada amb el vot particular discrepant d'un dels magistrats de la Sala. Posteriorment, el Tribunal Suprem va ordenar reobrir el cas, dada que també és revelat en els cables de l'ambaixada, que posen de manifest la decepció que aquesta decisió de l'alt tribunal va causar en el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza

Afegeix la denúncia que un dia després d'aquesta trucada, el 14 de maig, es va produir una nova conversa entre Gómez Bermúdez i el seu contacte a l'ambaixada dels EUA, al transurso de la qual el magistrat espanyol va informar que les ordres internacionals de recerca contra els tres militars nord-americans presumptament implicats en la mort de Couso havien estat anul.lades.

El president del Penal de l'Audiència Nacional li va dir al seu interlocutor que s'havia decretat l'arxiu per sobreseïment provisional en comptes de fer-ho per sobreseïment lliure en benefici de la part americana, per impedir que es pogués recórrer la decisió davant el Tribunal Suprem, segons pot llegir-se en els cables.

Els denunciants demanen al CGPJ que obri una investigació i s'interrogui als components de la Secció Segona de la Sala Penal, que van ser els que van dictar l'acte d'arxiu, "per tal que declarin si hi va haver o no intromissions o recomanacions del denunciat perquè es produís una sentència favorable als interessos dels EUA, per si dels fets ha també matèria Pernal susceptible de control per la Sala Segona del Tribunal Suprem".

Per l'Associació Preeminència del dret, la conducta de Gómez Bermúdez "suposa la infracció dels deures bàsics de l'ofici de magistrat", així com un clar trencament de les seves obligacions deontològiques, segons estableix el Codi d'Ètica Judicial Iberoamericà, aplicable en Espanya i subscrit pel propi CGPJ.

Segons aquest Codi, el jutge, amb les seves actituds i comportaments, ha de posar de manifest que no rep influències-directes o indirectes-de cap altre poder públic o privat. L'article 15 d'aquest text diu que el jutge ha de procurar no mantenir reunions amb una de les parts o els seus advocats que les contraparts puguin raonablement considerar injustificades.

Els veïns del Gòtic seran acusació al cas de Ciutat Vella

L'Associació de Veïns del Barri Gòtic es personarà com a acusació popular en la causa oberta contra la trama de corrupció al districte de Ciutat Vella, en relació amb la tramitació fraudulenta de llicències d'apartaments turístics i establiments hotelers. L'anunci de la presentació demà d'una querella contra els tres imputats, els funcionaris municipals Heliodoro Lozano (foto) i Elena Ariza i l'enginyer Joaquín Quílez, s'ha fet en una roda de premsa de representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i de la Xarxa Ciutat Vella.

L'advocat dels veïns, Jaume Asens, ha explicat que per prudència davant la falta de coneixement directe del sumari la querella es dirigeix només contra les tres persones imputades i que es recorre a la figura de l'acció popular perquè és la que garanteix la personació independent dels partits polítics i les administracions públiques.

Asens ha manifestat la seva confiança que la jutge admetrà la querella i fixarà a l'associació una petita fiança o cap "perquè la investigació ja està iniciada". Segons l'advocat, tot indica que en el cas de la tramitació de llicències d'activitat a Ciutat Vella els mecanismes de control intern de l'Ajuntament de Barcelona van fracassar ja que va ser arran de la investigació policial d'un altre trama, la dels prostíbuls Saratoga i Riviera, que van partir les denúncies.

Campanya de mobilització ciutadana

En nom de l'Associació de Veïns del Barri Gòtic, Reme Gómez, ha denunciat que "en aquest cas, els representants polítics han donat una resposta poc clara i no contundent". Gómez ha acusat les administracions de "complicitat per la inacció" en les denúncies d'irregularitats que li arribaven des de les entitats veïnals i ha recordat que l'entitat fa anys que s'oposa a l'existència d'apartaments turístics i denuncia els problemes relacionats amb ells.

La líder veïnal ha reclamat que es revisin les llicències de pisos turístics atorgades, es retirin les irregulars i es tanquin els apartaments que continuen treballant, malgrat no comptar amb llicència d'activitat.

En la mateixa reunió, el portaveu de la Xarxa, Jordi Bonet, ha anunciat una campanya de mobilització ciutadana contra la corrupció i per la transparència al districte de Ciutat Vella, que parteix de la convicció de "l'existència d'una xarxa de corrupció i extorsió" al districte "que implicaria consellers i alts càrrecs municipals i que seria responsable de les amenaces a l'exregidora Itiziar González".

Bonet ha assegurat que quan el socialista "Carles Martí era el regidor del districte" les entitats veïnals ja van advertir que s'estaven cometent irregularitats en la tramitació de llicències d'apartaments turístics i no els van atendre.

Escarp recolza la decisió, però rebutja les crítiques a la "inactivitat" de l'ajuntament abocades per l'associació veïnal.

EUPV recolza als treballadors d'Ascer

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, exigeix a la patronal que acate la sentència judicial del Tribunal Suprem que dona la raó als sindicats i respecte d'una vegada per totes el conveni signat. La cap de llista per Castelló ha anunciat la seva presència en la manifestació que demà han convocat els sindicats davant la seu d'ASCER per a mostrar la seua solidaritat amb els treballadors i treballadores del sector.

La representant d'esquerres critica durament a la patronal taulellera per “incomplir els acords amb els sindicats d'augment salarial i per no respectar la llei quan les decisions de la justícia no els convenen”, i recrimina la seua actitud, “és intolerable, carreguen la factura de la mala situació econòmica als treballadors i treballadores, sense assumir cap tipus de sacrifici”.

La candidata autonòmica considera que els treballadors i treballadores han de dir prou a què el cost de la crisi sempre el paguen els mateixos. “La crisi sempre és l'excusa del capitalisme i de les empreses per retallar en drets laborals i augmentar els seus beneficis, en aquest cas fent negoci amb els salaris dels treballadors”, i afegeix, “per això és tan important la mobilització i la conscienciació en la defensa dels nostres drets en temps de crisi i deixar ben clar que no anem a permetre-ho”.

Albiol anima als treballadors i treballadores afectades que continuen la seua lluita i recorda que sempre tindran al seu costat a Esquerra Unida. “Una formació política que al contrari dels dos partits majoritaris, PP i PSOE, més preocupats per acontentar els mercats, estarà sempre a peu de carrer, sumant esforços amb els sindicats en defensa de la classe treballadora”.

EUPV Vila-real: Alejandro Moreno, psicòleg, candidat a l'alcaldia

Esquerra Unida de Vila-real ha presentat als seu candidat per a les properes eleccions locals, Alejandro Moreno. El cap de llista ha sigut presentat per la diputada autonòmica i cap de llista a Les Corts per Castelló, Marina Albiol, que ha expressat la seua satisfacció que Vila-real conte amb una veu clara d’esquerres. Psicòleg de formació, Alejandro Moreno treballa com a educador social i és professor a l'universitat Jaume I de Castelló.

La diputada autonòmica, Marina Albiol, ha esmentat que considera vital en els pròxims anys per a Vila-real, que existisca “una verdadera veu d’esquerres al consistori municipal, que denuncie sense embuts la situació actual a la ciutat”, una a situació que considera, es farà realitat després de les eleccions de maig de 2011, amb l’entrada d’Esquerra Unida en el consistori municipal. “Aquesta veu serà la del nostre candidat, Alejandro Moreno, no tinc dubtes”, assenyala.

Albiol ha ressaltat el compromís de Moreno amb el món de la cultura de Vila-real, ja que forma part de l’associació Els socarrats. La diputada també ha volgut destacar la seua ampla tasca i participació activa en l’àmbit de la cooperació, que ha estat portant a terme en el racó de la Solidaritat de la UJI i en l’associació per a la Cooperació Las Segovias.

En les seues primeres paraules com a candidat a l’alcaldia de Vila-real, Alejandro Moreno, ha volgut deixar ben clar que la seua intenció, “és ser l’altaveu a l’Ajuntament de Vila-real dels que menys tenen, de la classe treballadora, assetjada econòmicament per les polítiques de dretes portada a terme pel Partit Popular en els darrers anys”.

El cap de llista també ha dedicat unes paraules a l’actual equip de govern popular de la ciutat, “dedicat en cos i anima a debilitar el sector públic en benefici de l’empresa privada, una política absurda i contraproduent en temps de crisi econòmica”, i ha defensat, “als treballadors i treballadores de l’ajuntament que han vist amenaçada la seua ocupació pels retalls del PP, aquesta és l’única solució que ha trobat l’alcalde, destruir ocupació en lloc de crear-la”.

Moreno, ha finalitzat el seu parlament assenyalant que és intolerable que en aquests moments, les xifres de l’atur superen els 6000 veïns i veïnes sense treball, “un autèntic drama per moltes famílies, que veiem tots els dies”, i finalitza, “l’obligació dels polítics és donar una solució als problemes d’ocupació de Vila-real, no omplir-se les butxaques tots els mesos amb sous d’escàndol com el nostre alcalde, i pujar l’IBI, fent gairebé impossible arribar a final de mes a molts i moltes dels nostres conciutadans”.

Israel continuarà amb el saqueig de terres palestines

Els sionistes construiran almenys 620 habitatges més en una colònia palestina ocupada al nord-oest de Jerusalem, davant la mirada crítica de la comunitat internacional per l'il.legalitat de la decisió. Tot i que el projecte havia rebut el consentiment del govern antisemita i racista dos anys abans, no va ser sinó fins aquest dijous, després de revisar i corregir "deficiències tècniques", que la cartera d'Interior va decidir començar els assentaments a Pisgat Zeev.

En aquesta colònia de terra palestina habiten uns 50 mil invasors sionistes i el govern feixista de Tel Aviv ho considera un barri més de Jerusalem, la seva "capital indivisible".

El procés de pau engegat cara a la galeria per Obama entre Israel i Palestina segueix en impasse després que Israel -ignorant les protestes internacionals i les decisions de l'ONU un cop més- reprengués les construccions en en sòl sagrat palestí, rebutjant així la petició del líder de l'Autoritat Nacional Palestina i la comunitat internacional de no construir en territoris ocupats.

Les converses per negociar una sortida pacífica van començar el passat 2 de setembre a Washington, entre Mahmud Abbas i els sionistes, però amb la majoria de la OLP i tot Hamas en contra de mantenir la farsa organitzada per Hillary Clinton, abans de la fi de la moratòria de 10 mesos per part d'Israel per no aixecar noves cases en sòl veí, que va expirar aquest mes.

La comunitat internacional, ha exhortat a Israel a prolongar la moratòria i evitar la continuïtat de l'ocupació en terres sagrades palestines.

A més de les 620 noves cases, el Comitè de Planificació Local de l'Ajuntament de Jerusalem, va aprovar el dilluns passat l'edificació d'altres 130 a l'est de Guiló, l'espai estava destinat en un principi a la construcció d'un hotel.

Les maneres mafioses i prepotents de Nissan

La direcció de Nissan ha demanat als sindicats de la planta catalana una congelació salarial i d'altres sacrificis, afegits als que ja suporten els 3.000 treballadors pel xantatge de la multinacional, i que els representants de la plantilla van rebutjar i van proposar discutir en una mesa de negociació. Finalment, segons la direcció de Nissan, Barcelona hauria perdut "l'oportunitat" de fabricar un nou model. L'actitut intolerable de xantatge es podria traduïr en una crida al boicot als productes de Nissan que no siguin fabricats a Barcelona.

Segons ha explicat el subdirector de Nissan Motor Ibérica (NMISA), Frank Torres, la multinacional s'ha donat un termini d'un mes per decidir la ubicació des d'on a partir de 2014 se servirà al mercat europeu aquesta nova pick up. "El temps per a Barcelona ha passat; hem fallat a nivell local", ha afegit.

La producció per al mercat asiàtic es farà des de la fàbrica de Nissan a Tailàndia, on regna fa més de 50 anys el rei Bumibol, amic de Juan Carlos i el més ric d'Àsia, en un país d'estructures i servituds feudals, mentre que des de Mèxic es cobrirà el mercat americà i la planta de Sud-Àfrica serviria el mercat africà.

Torres ha insistit que la millora dels costos laborals és un requisit bàsic per Barcelona si vol ser atractiva de cara a futurs llançaments i ha lamentat que la pèrdua de la camioneta deixa la planta amb un futur incert. "Tenim les produccions confirmades a curt termini, fins al 2011, més enllà dependrà de moltes coses", ha afegit.

Pels sindicats, la recent proposta de la multinacional de congelar-los tres anys el sou era inassolible i innegociable amb un termini de temps tan curt: "En cinc dies no es pot pactar un nou conveni", han recordat. Ara veuen que el retard d'un mes en l'adjudicació de la producció a Europa és un intent de pressió -o millor un xantatge- de Nissan per aconseguir imposar les seves condicions i acabar portant el model a Barcelona com en realitat l'interesa.

Doncs, més enllà de bravuconades, obrir una nova factoria sense personal qualificat a cap altre lloc d'Europa en aquests moments és un risc que ni Nissan ni a cap altre companyia se li acudiria.

Un factor que sí podría, però, ajudar a concertar un acord mes adient pels treballadors fora l'aprobació per la CEE del desenvolupament del corredor mediterrani ferroviari, que estalviaria considerables costos del transport actual per carretera i/o vaixell.

La planta és una ubicació "lògica" per al nou model, segons han explicat fonts del comitè d'empresa, que assenyalen que la planta de la Zona Franca està ben situada per servir al mercat de tot el continent. A més a més, ja compta amb productes similars a les seves línies productives, ja que fabrica la pick up Nissan Navara.

A més a més, han recordat que Nissan es va comprometre a portar-los nova producció a Barcelona quan es va produir la "dolorosa" retallada de 1.500 treballadors l'any passat.

Els bacteris que viuen i creixen a l'arsènic

Els científics de l'agència espacial han descrit una nova forma de vida desconeguda fins ara, un bacteri que sobreviu en arsènic i que altera les bases de la biologia, en un llac salí de Califòrnia (foto). Tota una fita, ja que és la primera vegada que es descobreix un microorganisme capaç d'usar un element tòxic, en lloc de l'habitual fosfat, per viure i desenvolupar-se. I és que l'arsènic és altament perjudicial per als organismes vius, ja que ataca al seu metabolisme.

"Realment, tal com passa en altres casos on un compost essencial per a la vida és veí d'un altre tòxic, hi ha una gran similitud entre les propietats atòmiques del verinós arsènic i del" celestial "fòsfor", explica José Antonio López Guerrero, director de Cultura Científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa.

Els investigadors de l'Institut d'Astrobiologia de la NASA van trobar al bacteri de la família Halomonadaceae en les aigües tòxiques i salobres del Llac Mono, a Califòrnia. El bacteri va ser treta del llac alcalí i cultivada en plaques de Petri de laboratori. A poc a poc van anar substituint la sal de fosfat per arsènic, fins que es van quedar sense fòsfor, un element essencial present en totes les molècules.

López Guerrero afirma que "el fòsfor, en la seva forma fosfat, és un element completament essencial per a la vida, formant part des de molècules altament energètiques, com l'ATP, fins a, i essencialment, la molècula de la vida, l'ADN (i ARN) , tal com cridés Francis Crick fa ja més de mig segle".

Els investigadors van descobrir que la 'superbacteris' té la sorprenent capacitat de substituir completament el fòsfor per arsènic en les seves molècules, fins a arribar fins i tot a incorporar al seu ADN.

Segons assenyala l'estudi publicat a Science Express, és el primer organisme que no es construeix només partir dels sis elements que formen la vida: carboni, hidrogen, nitrogen, oxigen, sofre i fòsfor. Una nova peça entra per primera vegada en joc i trenca el patró comú de l'ADN sobre la Terra.

"El bescanvi d'un dels elements biològics més pot tenir -conclouen- un significat evolutiu i geoquímic profund", assenyala Felisa Wolfe Simon, directora de l'estudi.

L'investigador espanyol recorda que hi ha altres bacteris que viuen envoltades de 'verí' i el metabolitzen: "A Rio Tinto (Huelva) tenim a la nostra acidòfila Thiobacillus ferrooxidans capaç d'alimentar de la pirita, oxidant ferro i sulfur per produir, literalment, àcid sulfúric".

"No obstant això, tot això es queda en una simple anècdota al costat de l'anunci de la NASA del creixement d'una proteobacteri capaç de substituir en tota la seva estructura, incloent la genòmica, en fosfat pel arsenat", afegeix López Guerrero. "Literalment, imaginar un ADN amb cadenes amb arsènic, no és d'aquest món", conclou.

Els científics de la NASA expliquen que això obre la possibilitat a que existeixin formes de vida en planetes en els quals es pensava que era impossible trobar organismes vius, ja que no compten amb fòsfor en l'atmosfera, i per tant havien estat descartats.

Estudiants grecs intenten asaltar el Parlament

Estudiants i policies es van enfrontar aquest dijous al centre d'Atenes durant les protestes contra les mesures d'austeritat i les reformes educatives. La policia antiavalots va llançar gasos lacrimògens per dispersar centenars de manifestants que intentaven acostar-se al Parlament i l'ambaixada d'Anglaterra per expressar la seva solidaritat amb les protestes dels estudiants anglesos. Les forces de seguretat van detenir a cinc joves mentre que més de quinze estudiants han resultat ferits.

"La violència policial va ser increïble. La policia ens va colpejar i ens va perseguir mentre estàvem protestant contra el pla d'ajust del govern. Diversos estudiants necessiten ser traslladats a hospitals. Hi ha també ferits entre els detinguts. No ens faran callar, seguirem lluitant "va declarar al lloc web de TeleSUR Kostas Mpesis, estudiant que durant els xocs va patir ferides al cap i poc després va ser hospitalitzat.

Noves manifestacions van tenir lloc fora de la Direcció de la Policia per exigir l'alliberament dels cinc estudiants detinguts.

Els estudiants grecs han ocupat set Universitats a tot el país, entre les quals la Universitat d'Atenes i la Universitat Politècnica. Les autoritats estan en alerta ja que el proper dilluns sindicats i estudiants han convocat manifestacions al centre d'Atenes en commemoració a la mort de l'estudiant Alexis Grigoropoulos de 15 anys per trets d'un agent el 6 de desembre de 2008, al barri Exarjia en la capital grega. L'assassinat havia donat lloc a una onada de violència urbana sense precedents a tot el país que es va allargar surante setmanes.

El primer ministre grec Yorgos Papandreu al novembre va anunciar noves mesures d'austeritat per salvar el país de la fallida. Les mesures aplicades inclouen rebaixes salarials, reducció de pensions, augment d'impostos i milers d'acomiadaments del sector públic. Els experts de la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) han expressat la seva preocupació pels resultats pobres de la política econòmica i han demanat al govern que acceleri les seves reformes per poder rebre el quart tram del préstec internacional de 110 mil milions d'euros.

Els principals sindicats grecs han convocat una nova vaga general per al 15 de desembre, la vuitena en el que va d'any, per protestar contra les mesures d'austeritat.