dilluns, 17 de gener de 2011

Algèria en estat de setge: La policia omple Alger

El règim, que tem una revolta popular, ha reforçat considerable i visiblement el dispositiu de seguretat a la capital. Divendres passat, la policia ja va prendre els carrers d'Alger imposant un important dispositiu de seguretat. Desenes d'efectius van ser situats a diferents llocs sensibles de la capital que segueix en estat de setge policial.

A la Place du 1er Mai, més precisament davant de la seu de la central sindical, un gran nombre de camions de les brigades anti-disturbis espera un eventual moviment als carrers. Al barri Trois-Horloge (Tres Rellotges) a Bab El Oued (important barri popular), i no lluny de la comissaria del districte 5è, es va desplegar el mateix dispositiu, encapçalat pel famós blindat anti-disturbis anomenat «Moustache» (bigoti ).

La mateixa exhibició de força davant de la seu de la Direcció General de la Seguretat Nacional (DGSN). Pel que fa al Palau del barri El Mouradi, seu de la presidència de la República, es troba sota la vigilància d'un conjunt de vehicles policials dirigits per oficials.

El país en estat de setge

Ahir, els habitants d'Alger tenien dificultats per comunicar per SMS: La xarxa telefònica es trobava pertorbada, impossibilitant l'enviament de missatges, particularment la de la companyia Mobilis, informa el quotidià El Watan.

La xarxa social Facebook coneix també pertorbacions interminables. Pel que fa a l'esport, la treva futbolística va ser avançada de manera inusual, el que demostra la por de veure una reunió popular transformar-se en manifestació. Les activitats culturals també s'han suspès fins a nou avís.

El RCD manté la marxa per demà, malgrat les prohibicions


Després de la negativa del ministre de l'Interior per permetre la marxa a Alger, el RCD diu que no es calla. Reunit ahir per preparar el Consell Nacional previst per avui, la secretaria nacional del partit va decidir celebrar la marxa del 18 de gener: "El lideratge nacional de la Coalició decideix mantenir el principi de la marxa i debatrà en el consell nacional les modalitats de la seva aplicació", ha dit el partit en un comunicat de premsa.

EUiA al primer comitè executiu del PEE

El darrer cap de setmana es reuní a Brussel•les el màxim òrgan executiu del Partit de l’Esquerra Europea, el comitè executiu, per primer cop després del 3r Congrés, sota la nova presidència de Pierre Laurent. En aquesta reunió de la nova etapa s’han tractat multitud de temes, els més destacables: El nomenament del nou secretariat, composat per 6 persones entre les quals es troba Toni Barbarà, d’EUiA; la designació de la delegació del PEE a Dakar, en la que hi figura Àngels Tomás, i dins de la constitució de grups de treball per temes bàsics del desenvolupament polític, la creació del troncal de serveis públics (educació, salut, serveis socials), que coordinarà Toni Barbarà.

El nucli del debat polític de la reunió ha girat entorn del projecte d’Iniciativa Ciutadana Europea, aprovat en el darrer Congrés. Aquesta campanya desplega l’instrument de recollida d’un milió de signatures arreu de l'UE, demanant la constitució d’un fons europeu social pel desenvolupament ecològic i solidari, que es treballarà al llarg del 2011 i s’executarà el 2012, segons preveu la normativa aprovada el passat desembre en el Parlament europeu.

"EUiA ha participat i seguirà col•laborant en aquest instrument que passa a ser l’eix central de l’acció sociopolítica del PEE en la perspectiva de incorporar-hi organitzacions, sindicats i forces i persones al servei de la cultura. Un grup de dinamització en què han de ser-hi tots els partits membres, vetllarà pels aspectes de dinamització d’aquesta tasca. EUiA ha explicat la seva experiència amb els antecedents de les ILP en què ha participat".

Dins la previsió d’agenda pel 2011 es contemplen diversos mítings de presentació de la Iniciativa Ciutadana Europea a diverses capitals europees i encontres i seminaris entre els que destaquem un seminari sobre serveis públics, en col•laboració amb Transform!, que es celebrarà a Barcelona la segona setmana de juny i del que EUiA serà organitzadora i amfitriona. També ha quedat recollida la festa anual L’Alternativa d’EUiA a inicis d’octubre.

En el capítol d’actualitat internacional s’han tractat mocions sobre Tunísia, Costa d’Ivori, Romania, Palestina, Grècia… i finalment s’ha aprovat la resolució bàsica per la referida Iniciativa Ciutadana Europea que lidera qui ha estat durant molts anys president del GUE-NLG, Francis Wurtz. També s’ha aprovat el primer avenç pressupostari pel 2011.

Al comitè executiu s’ha comptat amb l’assistència de Félix Cárdenas, viceministre d’Energia del Govern de Bolívia i ministre de descolonització, el qual havia estat convidat pel PEE a participar en el grup de treball d’Amèrica Llatina realitzat divendres.

El proper comitè executiu es celebrarà a l’abril a Budapest (presidència europea de torn hongaresa).

Alternativa Altafulla ret homenatge a les víctimes del franquisme

Aquest 17 de gener es compliren 72 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Altafulla. Alternativa Altafulla (AA) ha aprofitat la data per retre homenatge a totes aquelles persones que al llarg de la història han defensat la llibertat i la democràcia.

A l’ofrena floral feta davant el monòlit instal·lat fa dos anys dins el cementiri d’Altafulla, han participat, entre d’altres, Fèlix Alonso –cap de llista d’Alternativa Altafulla per a les properes eleccions municipals- i Francesc Farré, regidor i portaveu d’AA.

Els participants han destacat la importància d’aquest tipus d’actes “per no perdre la memòria com el millor antídot contra qualsevol intolerància”. Alonso ha afegit que “Estem veient com en el nostre entorn es vol aprofitar com excusa la crisi econòmica per retallar drets socials i nacionals”.

El candidat a l’alcaldia d’Altafulla ha recordat que “Els que deien que la Constitució no es pot tocar ara volen fer marxa enrere en els avenços aconseguits a la transició i buidar de continguts els articles constitucionals que fan referència als drets socials, d’equitat i els que reconeixen la pluralitat d’Espanya des d’una perspectiva federal”.

L’acte ha comptat amb la seva emotivitat i el regust que encara es comet la injustícia de posar en el mateix espai el nom de les víctimes que durant quasi 70 anys van estar oblidades per l’ajuntament amb alguna que va ser homenatjada durant tots aquests anys.

Alonso ha aprofitat per defensar la política com a eina imprescindible en la construcció del futur des del consens: “El futur es pot construir amb diàleg polític o amb crispació” “De nosaltres depèn si ens creiem o no als que utilitzen i alimenten el descrèdit de la política per empènyer a la ciutadania cap la resignació o la millorem amb xarxes que enforteixin el teixit social i les relacions humanes. La història ens ha ensenyat que quan no hi ha política i diàleg, s’imposen les garrotades i el feixisme”.

L’homenatge es feu al migdia d’aquest diumenge, al cementiri d’Altafulla, col·locant un ram de flors amb els colors de la bandera republicana al peu del monòlit i ha finalitzat amb el cant dels Segadors.

Els Ben Ali s'emporten 1'5 tones d'or del poble tunisià

1,5 tones d'or en lingots, o el que és el mateix, 45 milions d'euros. És el "equipatge" amb què viatjava la família de Ben Ali quan va abandonar Tunísia enmig de crisi política per posar rumb a París. La dona del ja expresident, Leila Trabelsi, va acudir al Banc de Tunísia per recollir els lingots d'or. El governador del banc es va negar a lliurar-li, encara que, una trucada de Leila al seu marit va fer que aquest es veiés obligat a acceptar la petició. Un cop amb la fortuna, la dona de l'expresident va prendre un avió cap a Dubai, abans de marxar de nou a Djeddah.

Les últimes hores presidencials

Aquesta informació procedeix dels serveis secrets francesos, que a hores d'ara se centren en analitzar com van transcórrer les últimes hores de la família presidencial.

I aquestes investigacions apunten cap a que Ben Ali no creia que abandonaria el poder d'una manera tan ràpid. De fet, hauria gravat un vídeo, que no ha estat emès, en què assegura que no ha abandonat el país de forma voluntària, sinó que s'ha vist obligat a això.

D'altra banda, el que no acaba d'estar clar és com l'expresident va poder abandonar el país. Per evitar un desenllaç violent, diverses ambaixades europees creuen que els serveis de seguretat libis han jugat un paper en l'escapada de Ben Ali. I aquesta hipòtesi s'ha reforçat després de les paraules del president libi, Muammar Gaddafi, que va assegurar que lamentava el resultat de la crisi de Tunis.

Per la seva banda, els francesos tenien clar que volien evitar l'arribada de Ben Ali a França, segons assegura una font ministerial francesa, de manera que li van denegar el permís per aterrar en territori francès.

Mentre segueixen sortint a la llum més dades sobre com han transcorregut els fets, segons informa l'enviat especial al país de TVE, Antonio Parreño, Tunísia afronta un dia molt important políticament parlant, ja que s'espera la formació del govern d'unitat nacional.

La tensió segueix present

a més, la tensió creada pels partidaris del fugit president Zine el Abidine Ben Ali continua a Tunis mentre s'espera que el primer ministre, Mohammad Ghanuchi, anunciï el nou Govern del país, que inclourà als líders de l'oposició legal, segons informa la ràdio estatal.

Aquesta nit al barri de Gamma de la capital, els enfrontaments violents entre les forces de l'Exèrcit i bandes de partidaris de Ben Alí s'han prolongat durant diverses hores, segons han indicat a l'agència EFE habitants i testimonis presencials.

En diverses zones del barri s'han escoltat ràfegues de metralladora i almenys tres trets d'artilleria pesada. També en el centre de la ciutat s'han pogut sentir trets esporàdics fins a altes hores de la matinada.

Al barri residencial de la Cité Nasser les forces de l'ordre continuar les detencions en els seus domicilis a membres del clan de la família de Leila Trabelsi, esposa de Ben Alí.

El sindicat de la Unió General dels Treballadors Tunisencs (UGTT) ha cridat a la població a no assistir avui a cap tipus de convocatòria de manifestació per la possibilitat que siguin manipulades pels partidaris de l'antic règim i aprofitades per sembrar la violència.

Per mitjà d'internet i missatges de telèfons mòbils s'ha convocat per avui una concentració davant la seu principal a la capital de la Reagrupació Constitucional Democràtica (RCD), el partit de Ben Ali, per demanar la seva dissolució.

Mentrestant, la vida quotidiana a Tunísia reprèn a poc a poc el seu curs normal, amb un major nombre de cafès, comerços i botigues d'alimentació obertes.

Els transports públics, inclosos autobusos, taxis i ferrocarrils, funcionen ja amb prou normalitat.

La presència militar en les principals carrers del centre de la capital continua sent intensa, amb diversos tancs apostats a l'avinguda Habib Burguiba, encara que s'han relaxat alguns controls.

Xina aprecia el iuan al màxim históric de 6,5896 per $ (vídeo en castellà)

El Banc Popular de la Xina ha deixat que la seva divisa, "substancialment infravalorada" durant tota la dècada anterior, pugés de valor. La taxa de canvi del iuan ha assolit un nou rècord històric de 6,5896 per un dòlar nord-americà.

La moneda nacional de la República Popular va començar a apreciar-se després que l'administració del banc anunciés el passat juny la seva intenció d'impulsar una reforma del mecanisme de l'elaboració del tipus de canvi del iuan, per fer-ho "més flexible". A partir de llavors el mercat borsari ha registrat una incessant sèrie de rècords en la revaloració de la divisa xinesa.

Molts experts han relacionat l'intens procés d'apuntalament del iuan amb el proper viatge del president de la República Popular, Hu Jintao, a Washington. Des de fa temps els polítics nord-americans han acusat Xina de mantenir la seva moneda per sota del seu veritable valor artificialment, per a afavorir les exportacions, però limitant el poder adquisitiu de productes d'importació als xinesos. Com una mesura alliçonadora, EUA va restringir l'abast de ses empreses als productes d'alta tecnologia de què disposen.

Recentment el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, ha afirmat que la moneda asiàtica hauria de pujar de valor, permetent així l'accés a la Xina de productes nord-americans d'alta tecnologia. Per la seva banda, un dels portaveus de torn del Govern de Pequín, Hong Lei, va assenyalar que, al contrari, els problemes en la balança del comerç bilateral "estan causats en gran part per les restriccions nord-americanes".

Malgrat aquestes contradiccions, la postura i l'actitud de Pequín al voltant de la qüestió està resultant ser constructiva. Xina es va manifestar disposada a prendre mesures que solucionessin el problema del comerç bilateral i efectivament està apreciant paulatinament la seva moneda. Les autoritats xineses ho consideren, en un dels recents comunicats, com un "consens de que la cooperació comercial és un benefici mutu".

Toxo planteja incentivar el retard de la jubilació

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, desitja que en l'actual procés de negociació es puguin establir punts de trobada amb el Govern i assenyala que, en matèria de pensions, el principal escull segueix sent el retard obligatori de l'edat de jubilació als 67 anys.

Toxo ha apuntat que hi ha alternatives a aquesta mesura i que aquestes passen per la voluntarietat en el retard de la jubilació, incentius per a seguir treballant més enllà de l'edat ordinària i per restringir l'abús de les jubilacions anticipades.

Toxo considera a més imprescindible que, abans del ple del Congrés del 25 de gener: "Es recompongui el pacte de Toledo", que "va sortir ferit de mort" després de la decisió unilateral del Govern de congelar les pensions.

El coordinador de Comissions Obreres s'ha mostrat a favor d'emprendre reformes a Espanya, però ha advertit que la línia per les quals el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, està conduint "no auguren un bon futur en el social ni un bon present en l'econòmic".

Diàleg social

Toxo ha reiterat que descarta la vaga general ja que s'ha aconseguit tornar a la negociació en diversos fronts (pensions, negociació col.lectiva, i reforma laboral). Sobre aquesta última, s'ha mostrat partidari de posar en marxa un pla de xoc per a joves i aturats de llarga durada que els permeti trobar més oportunitats d'ocupació.

Ha precisat a més que els sindicats no han plantejat que els partits polítics entrin a formar part del diàleg social, sinó que siguin capaços entre tots d'arribar a un pacte global en diverses matèries, com la política energètica, però cada un en el seu escenari.

"Més que escenificar una foto on tots estiguem reunits, han de compartir objectius i fer-los visibles en les votacions al Parlament", ha dit Toxo. El dirigent sindical ha explicat que amb el president del PP, Mariano Rajoy, ha parlat darrerament i li ha demanat que digui què pensa del futur de la protecció social a Espanya "ara que corren temps tan negatius a Europa".

Preguntat per si han millorat les relacions amb la CEOE després de la incorporació de Joan Rosell a la seva presidència, Toxo ha dit que és diferent, però ha destacat que el coneix des de fa temps, i que a Catalunya han aconseguit grans acords bilaterals. "Espero que aquest mateix esperit es traslladi a nivell general", ha conclòs.

El T.S. inhabilita al nº 2 del Santander, Alfredo Sáenz

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha acordat condemnar el conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz, a vuit mesos de presó, multa i inhabilitació per exercir qualsevol ocupació en banca pels delictes de presentació d'acusació falsa i estafa processal quan era president de Banesto.

Quan Saénz presidia Banesto i "amb el seu coneixement i beneplàcit" es va presentar una querella per estafa i aixecament de béns contra quatre empresaris "sabent que eren innocents".

RTVE.es ha pogut confirmar que, tot i la informació filtrada, la sentència encara no s'ha fet pública.

A resultes d'aquesta falsa querella, que es va utilitzar, segons el diari, "com a mesura de pressió per intentar cobrar un deute de 3,8 milions d'euros" contret amb Banesto per una empresa en la qual participaven els querellats, aquests van ser detinguts i tres d'ells empresonats durant diversos dies.

Els fets van passar el 1994, poc després que Sáenz fos nomenat president de Banesto, entitat que va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el 1993 i adquirida després pel Santander.

Pel que sembla, aquesta decisió es va votar el passat desembre i es coneixerà en uns dies, suposaria la immediata sortida del número dos del Santander del seu lloc, així com de tots els seus comeses relacionades amb la banca, mentre que la pena de presó no se li aplicaria en ser inferior a dos anys i no tenir Sáenz antecedents.

Fonts del Santander no han volgut fer comentaris sobre aquesta qüestió i han afegit que no ho faran fins que no es conegui la sentència.

Carreras a Font: "Si tinguera vergonya no haguera vingut"

La candidata d'EUPV a l'alcaldia de Castelló, Carmen Carreras, critica la visita de Font de Mora d'aquesta setmana per inaugurar l'IES Bovalar (foto): “Si tinguera vergonya no haguera vingut, la comunitat educativa castellonenca porta deu anys reclamant aquest centre”.

La candidata considera que la inauguració del centre educatiu aplega massa tard perquè el PP es llançe flors, “aquest centre es va projectar per a l'any 2000 i va ser declarat d'urgència al 2006, sincerament no entenem que vol dir urgència per al PP, però segur que donar prioritat als i les estudiants de Castelló no és”.

“No entenem com desprès de tants endarreriments i incompliments el conseller d'educació i l'alcalde de Castelló venan aquest esdeveniment com un èxit de la gestió del Partit Popular, és el súmmum del cinisme”, declara la portaveu d'esquerres de Castelló, “si el consell fera els seus dures i complira amb els seus compromisos educatius amb la ciutat, faria anys que el centre estaria operant, però no ha sigut així”.

Carreras recorda que la comunitat educativa porta deu anys reclamant aquesta centre educatiu mentre la Conselleria d'Educació i l'Ajuntament de Castelló miravan cap un altre lloc i posaven excuses, “diem la realitat han sigut les continues queixes i reclamacions les que han portat a la conselleria les que finalment han aconseguit que Castelló conte amb un nou col•legi”, afirma l'alcaldable, “és gracies a tots els que han lluitat, professorat i associacions de pares i mares, i no al Partit Popular”.

La representant d'Esquerra Unida finalitza criticant la desídia del Partit Popular i del conseller Font de Mora cap a l'educació a Castelló, “existeix un dèficit de centres educatius i molts dels actius necessiten urgentment una reforma, perquè sofreixen problemes degut a l'antiguitat de les instal•lacions, centenars de xiquets i xiquetes estudien a barracons quasi permanents”, i afegeix, “aquesta és la realitat de Castelló en aquests moments, i no la que ens volen vendre des del PP, esperem que per al pròxim centre no haguem d'esperar deu anys com en aquest cas”.

Els feixistes bulgars volen cessar 35 ambaixadors ex agents de Seguretat

El Parlament de Bulgària, amb majoria neofeixista, ha adoptat una resolució que recomana al president Georgi Parvanov cessar a 35 ambaixadors que durant el règim comunista van ser agents del Comitè de Seguretat d'Estat, o KDS. La purga va ser aprovada per 152 vots a favor i 33 en contra. L'oposició afirma que és una votació "vergonyosa" perquè introdueix el principi de responsabilitat col.lectiva quan el correcte seria examinar cada cas per separat.

El ministre búlgar d'Afers Exteriors, un dels promotors d'aquesta moció, Nikolai Mladénov, va qualificar de "inadmissible" la permanència d'aquests diplomàtics en els seus càrrecs actuals. Va reconèixer al desembre passat que antics col.laboradors de la policia secreta encapçalen avui un 40% de les 114 legacions diplomàtiques de Bulgària a l'estranger, en particular, les ambaixades a Amsterdam, Atenes, Berlín, Copenhaguen, Lisboa, Madrid, Moscou, Pequín, Roma i Tòquio.

El primer ministre búlgar, Boiko Borisov (foto, amb Merkel), també es va pronunciar pel cessament d'aquests diplomàtics.

Els primers fitxers confidencials del KDS van ser revelats el 1997 i des de llavors va transcendir a la llum pública la identitat de milers de funcionaris i informants de Seguretat. La legislació búlgara en vigor no preveu sancions contra els ex agents secrets.

El virus informàtic d'Iran és un producte israelià

Especialistes israelians van provar el cuc Stuxnet descobert la tardor passada a les xarxes informàtiques de l'Iran i cridat a posar fora de servei les centrifugadores per urani d'aquest país. Al setembre, l'Iran va declarar que el virus informàtic Stuxnet va afectar els ordinadors del personal de la central nuclear iraniana de Bushehr encara que no pertorbar el funcionament de la pròpia planta.

Per provar el virus, els especialistes israelians del centre de recerca nuclear de Dimona van utilitzar les mateixes centrifugadores que té l'Iran. Més tard, experts militars van comentar a The New York Times que Stuxnet resultar molt eficaç per alterar el funcionament d'aquests equips.

Segons el rotatiu, Stuxnet inclou dos components. El primer obliga les centrifugadores a funcionar en una manera incorrecte, i el segon, transmet dades falses sobre el funcionament dels equips.

L'especulació sobre els aliments provoca fam i revoltes socials

L'escalada de preus registrada a la segona meitat del 2010 ha estat una remuntada silenciosa, perquè ha passat sense que preocupés a autoritats ni mitjans de comunicació, bolcats en crisis financeres i grans indicadors macroeconòmics. Però ha passat, i ara està desencadenant revoltes en els països més pobres, els que abans noten l'encariment del més bàsic: el menjar.

L'analista de IGMarkets Daniel Pingarrón assenyala tres causes d'aquesta nova escalada: els desastres climàtics que han desajustat l'oferta i la demanda, la depreciació del dòlar -divisa en què es cotitzen aquests productes-, i la utilització d'aquestes matèries primeres com a valors refugi per als inversors davant la inestabilitat d'altres mercats financers.

Segons l'opinió de Pingarrón: "La demanda d'aliments de països amb fort creixement com la Xina o Brasil influeix molt menys en l'escalada d'aquests preus del que influeix la seva creixent demanda en l'encariment de l'energia i els metalls. Té alguna influència, però no es tracta d'un pes significatiu".

La meteorologia extrema, que s'assenyala com a causa directa, es deu a la corrent marítima freda coneguda com La Niña (contrari a la càlida del Niño, que ocasiona fortes sequeres a Amèrica del Sud i pluges torrencials a Amèrica Central i Oceania), i que, segons l'Oficina de Meteorologia d'Austràlia, està sent la més severa dels últims 30 anys. A causa de la seva intensitat, ja es compara La Niña d'aquest any amb la que es va viure entre 1973 i 1976, quan va desencadenar una severa sequera a les principals zones productores mundials i es va originar la pitjor crisi alimentària que s'ha conegut des de la II Guerra Mundial.

Crisi de deute i especulació

L'especulació també juga el seu paper en aquest tauler dels preus dels aliments. Com reconeix Catherine Flax, de JP Morgan, la inseguretat provocada per la crisi de deute europea en els mercats i les borses ha desviat l'atenció de molts inversors cap als anomenats actius físics, com els agrícoles o els relacionats amb les infraestructures.

N'hi ha prou com a exemple un grup de caixes espanyoles, que ha posat en marxa un dipòsit financer amb els rendiments lligats a l'evolució del preu del blat de moro, el sucre i el cafè, tres productes que el 2010 es van revaloritzar amb xifres de dos dígits. Amb aquest precedent, promet una rendibilitat de la inversió del 7% en un sol any.

Als EUA, el major operador borsari del món en matèries primeres alimentàries, Cargill, va triplicar els seus beneficis en l'últim trimestre de l'any passat respecte als que va aconseguir en el mateix període de l'any anterior.

Reducció de la previsió de collites


Durant 2010, en els mercats on cotitzen els productes alimentaris, el blat va pujar un 47%, el blat de moro més d'un 50% i la soja nord-americana un 34%. El cafè es va encarir gairebé un 62%. Aquests preus han repuntat encara més aquesta setmana al conèixer que el Departament d'Agricultura dels EUA (USDA) ha reduït les seves estimacions per a les collites i les reserves mundials de blat de moro, soja i arròs, a causa de les inundacions a Austràlia i la sequera que viuen Argentina i el sud del Brasil, que pot estendre's també a la propera collita nord-americana.

En concret, la USDA redueix la seva previsió de la producció mundial de blat per a 2011-2012 a 690.000 tones, un 9,8% menys que en la temporada anterior a causa de les inundacions a Austràlia (quart productor mundial) i el manteniment del bloqueig d'exportacions de Rússia (primer productor), impost després de la sequera que va devastar les seves collites l'estiu passat.

Pel que fa al blat de moro, EUA calcula que la producció mundial caurà en 4,7 milions de tones com a conseqüència de l'actual sequera a Argentina. La manca de pluja també afectarà a la soja, de la qual el país llatinoamericà recollirà un 7,3% menys que en la campanya precedent.

L'organisme de l'ONU per a l'agricultura i l'alimentació, la FAO, ha confirmat que els preus dels aliments van arribar el desembre passat el seu nivell màxim des de 2008. La carn i el sucre repuntar encara més i van marcar el seu màxim des de 1990.

El fantasma de la crisi de 2008


En aquest context, la FAO avisa d'un més que possible augment d'inflació, del retorn de mesures proteccionistes per assegurar el proveïment dels mercats propis i de noves revoltes socials com les viscudes a 2008.

Llavors, les protestes es van estendre des de Mèxic a Egipte o Haití. Al disparar-se el preu de les importacions, molts països van veure desequilibrar les seves balances comercials i es van precipitar en profunds dèficits, i diversos estats asiàtics van restringir les seves exportacions d'arròs, de manera que van contribuir al cercle viciós de l'encariment. Molts analistes descarten que es repeteixi una crisi com la de fa dos anys, però sí veuen com una amenaça l'augment dels preus del petroli.

Daniel Pingarrón assenyala que "les polítiques econòmiques restrictives de l'actualitat donen més importància a l'energia i altres matèries primeres abans que als aliments. El 2008, l'augment de despesa pública va tenir un major efecte en l'increment de la inflació del que ara poden tenir els aliments". Coincideix amb ell Jonathan Anderson, especialista del banc d'inversió USB, que explica que l'índex general elaborat amb el preu dels aliments s'hauria d'incrementar en un altre 50% perquè tingués el mateix efecte sobre la inflació que va tenir el 2008.

La consultora JP Morgan és molt menys optimista i ha advertit aquesta setmana que "l'augment dels preus en productes agrícoles clau tindrà un indubtable impacte en la inflació".

L'ombra del proteccionisme


Alguns països, sobretot els emergents, on hi ha més població per sota del nivell de pobresa, ja han començat a prendre mesures. Xina ha retallat les importacions de blat de moro previstes per aquest 2011 a causa del alça del preu. A més, està utilitzant les seves reserves estratègiques d'aquests aliments per augmentar l'oferta en el seu mercat domèstic i evitar la pujada de preus.

En reduir les seves reserves, Pequín haurà d'augmentar la seva demanda en els mercats internacionals, la qual cosa incrementa l'expectació en els mercats de matèries primeres, amb el consegüent alça de les cotitzacions. Per exemple, entre 2011 i 2012, es preveu que la Xina compri el 60% de les exportacions mundials de soja, el doble del que va adquirir fa tan sols quatre anys.

El Govern indi ha anunciat mesures contra la inflació que podrien incloure la prohibició d'exportar blat i els seus derivats. Amb aquestes decisions, tant el G-20 com l'ONU ja han col.locat aquest assumpte al més alt de les seves agendes. França, com actual president del grup que reuneix a les 20 majors economies mundials, ha encarregat un informe urgent al Banc Mundial per esbrinar l'impacte de la pujada d'aliments i com evitar el retorn del proteccionisme i l'extensió de la fam.

Com resumeix el cap d'inversions de la firma londinenca Emergent Asset Management, David Murren: "Si s'observa la demografia, el nivell de producció i l'impacte del canvi climàtic, llavors només estem al començament d'aquesta crisi".

Els neocons holandesos volen expropiar l'habitatge a cultivadors de cànem

El ministre de Justícia i Seguretat holandès, el neofeixista Ivo Opstelten, investiga la possibilitat d'expropiar les propietats (habitatge o empresa) de persones que cultiven cànem i proposa que s'activi la nova norma en el curs d'enguany. A la majoria dels contractes de lloguer ja s'estipula que el llogater serà desallotjat si s'arriba a descobrir plantacions de cànem en el seu poder.

Si la casa és propietat de la persona en qüestió, el banc procedirà a la venda de l'immoble. De demostrar que aquesta persona ha obtingut beneficis amb el cultiu del cànem, aquests es descompten dels ingressos del cultiu.

Si un fill conrea plantes en l'àtic de la casa dels seus pares, l'habitatge s'expropia igualment, fins i tot si els seus pares no estan assabentats del fet, perquè es parteix del principi de la responsabilitat dels propietaris respecte a tot el que passa a la casa. La quantitat de cultius il.legals de cànem a Holanda s'estima en uns 50.000.

D'aquesta manera, el titular vol evitar que els cultivadors reprenguin les seves activitats una vegada que s'hagin expropiat les plantacions, fet que passa sovint, segons afirma la policia

El nazi Barbi també treballà per la "democràtica" RFA

Klaus Barbie va ser un alt jerarca nazi que va fugir a Bolívia després de la Segona Guerra Mundial. Allà va col.laborar com a espia del Govern alemany, segons documents donats a conèixer per mitjans germans. El cap de la temuda Gestapo a Lió entre 1942 i 1944, que li va valer el malnom de "carnisser de Lió", va fugir a Bolívia en 1951, on es va radicar sota el nom de Klaus Altmann.

Allí va ser contactat el 1966 pel servei d'intel.ligència de Alemanya Federal, el BND. En un expedient del BND amb número V43118 sobre el nou agent al que donen el nom "Adler", figura que té "conviccions profundament alemanyes" i que és "un decidit anticomunista".

Segons la revista, Barbie va remetre almenys 35 informes polítics l'any 1966 i va cobrar honoraris a través d'una sucursal del Chartered Bank of London a San Francisco.

Es desconeix el contingut dels informes. Poques setmanes després de ser fitxat com a agent, el criminal nazi va assumir la representació a Bolívia d'una empresa alemanya especialitzada en la venda de material bèl.lic sobrant de l'Exèrcit germànic.

D'acord amb les anotacions del BND, Barbie àlies Altmann tenia la missió d'avisar en cas que Bolívia tingués necessitat d'adquirir armament.

El BND prescindir a finals de 1966 de Barbie. Segons "Der Spiegel", la central d'intel.ligència alemanya temia que serveis secrets enemics poguessin chantajearlo pel seu passat.

Per aquestes dates, Barbie era buscat per la Justícia alemanya pels crims del nazisme, després d'haver estat condemnat a mort en absència a França. Barbie va ser extradit el 1983 a França. A Lió va ser condemnat a cadena perpètua i va morir el 1991 a la presó.

La revista precisa que cada vegada més documents classificats del BND estan sortint a la llum. Fa unes setmanes va transcendir que el servei secret sabia que el nazi Adolf Eichmann es trobava a l'Argentina vuit anys abans que fos capturat pel Mossad israelià.

El BND negocia l'obertura dels seus arxius secrets amb quatre reconeguts historiadors per a una investigació sobre les primeres dècades de l'organització.

Tant el BND com la CIA es van nodrir de criminals i agents nazis, amb ple coneixement (veure Operació Paperclip) de les autoritats dels EUA i la República Federal Alemanya, com constantment demostren els documents desvetllats.

El cas Macedònia: Una xarxa mafiosa de polítics, policia i funcionaris

El cas Macedònia es va iniciar amb una rutinària confiscació de droga al mes de maig del 2009 i s’ha complicat d’allò més. El jutge Joaquín Aguirre, titular del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Barcelona, tindrà molta feina per poder lligar proves consistents per poder incriminar els imputats, doncs el sumari revela una delirant xarxa de complicitats i de corrupteles entre narcotraficants autòctons, cossos de seguretat, funcionaris, periodistes i «altes instàncies», com el cas del senador d’Unió Democràtica de Catalunya, el "democristià" Jordi Casas (foto) i algun fiscal.

El sumari està farcit de sorpreses. Des d’una simple confiscació de 55 kg de cocaïna s’ha passat a un complex entrellat de complicitats entre ‘narcos’ i màfia policial que el jutge Aguirre ha decidit destapar. La Guàrdia Civil, però, un dels cossos més afectats en l’afer, ha decidit anar contra el magistrat perquè considera que hi ha animadversió personal.

Els 15.000 fulls de l’expedient, a més, revelen relacions força consolidades de l’entrellat des de temps enrere i evidents connexions amb afers mai gaire aclarits. Les referències al cas dels prostíbuls Saratoga i Riviera, on van resultar imputats un grapat de policies nacionals d’alta graduació, i al cas del port de Barcelona, amb la desaparició de 500 kg de cocaïna i on va sortir esquitxats el coronel Alarcón de la Guàrdia Civil i altres membres de la Benemérita i de la Policia Nacional, són constants al llarg del sumari. A més, personatges clau en aquests casos, com el mafiós i confident Gutiérrez Carbajo, ho són també en el cas Macedònia.

Guerra entre policies
Una conseqüència imprevista que s’ha destapat amb les investigacions ha estat la guerra oberta entre els diferents cossos policials i la manca absoluta de col·laboració entre ells. L’imputat sotsinspector Ranea, sotscap de l’Àrea Bàsica Policial de Vilanova i la Geltrú, era en el punt de mira de la Policia Nacional molt abans que Afers Interns dels Mossos l’investigués i li punxés els telèfons; i les declaracions dels guàrdies civils imputats donen a entendre que han estat utilitzats barroerament per la Policia Nacional en l’operatiu dels 50 quilos de cocaïna.

«Que miri a fons dins de la Policia Nacional i de la Guàrdia Urbana, com ho està fent amb nosaltres, i ja veuria que hi troba...», es llegeix en la declaració d’un sergent benemèrit imputat, amb referència al jutge Aguirre.

En altres ocasions, però, surt a col·lació una certa sintonia entre els caps. En una conversa entre un mosso («Toni») i el tinent Pastor, de la Guàrdia Civil, imputat en el cas Macedònia, es parla de l’intercanvi de condecoracions entre oficials dels dos cossos: el mateix tinent Pastor i «un coronel de la Unitat Central Operativa (UCO)» rebrien els guardons per part de la Guàrdia Civil, mentre que el cap d’Investigacions Criminals Josep Lluís Trapero i un altre comandament ho serien per part dels Mossos d’Esquadra.

Trapero surt mencionat en diverses ocasions en les converses interceptades pel confident i mafiós Gutiérrez Carbajo. «Digue’m el nom d’aquest policia corrupte, que l’hi donaré al Trapero o al Bolívar [actual cap provincial de la Policia Nacional a Tarragona], que demà he de dinar amb ells», diu el mafiós al seu subaltern amb referència al cas d’un policia nacional que suposadament rebenta caixes fortes amb els romanesos.

Atacades les webs del Senat, el PP i l'Ambaixada dels EUA

Segueixen les ciberprotestes contra la Llei Sinde: Un atac DDoS ha tombat els llocs web del Senat i del Partit Popular , així com la de la Ambaixada dels Estats Units a Espanya. L'acció, empresa sota el nom de "Operació Llei Sinde", va ser coordinada per un grup afí al moviment Anonymous , havia estat anunciada a través d'un canal públic de xat en protesta contra les mesures contra l'anomenada "pirateria" a Internet que intenta tirar endavant el Govern de Zapatero.

Recordem que l'anomenada Llei Sinde atorga al Govern la potestat de tancar llocs web per la via administrativa i sense judici previ, si consideren que aquestes pàgines estarien compartint o utilitzant continguts que vulneren drets d'autor.

Aquesta possibilitat està continguda en la disposició final segona de l'anomenada Llei d'economia sostenible (LES), que encara que ja va ser rebutjada pel Congrés , entraria en discussió al Senat espanyol aquesta setmana.

En alguns blocs els hackers han deixat clares les seves motivacions:

"S'ha buscat que els senadors, que són els que tenen l'última paraula, coneguin l'opinió de la gent, que s'adonin de la nostra disconformitat amb aquesta llei, i que descobreixin que la Llibertat d'Informació a internet corre perill. Volem que legislin per al poble, i no contra ell. Recordem que la paraula "Ministre" ve de "Minister", és a dir, "Servidor". Som nosaltres els que triem als nostres ministres perquè confiem en ells perquè representin als ciutadans, i amb això defensin al Senat la disconformitat de la majoria d'Espanyols amb aquesta llei ".