dissabte, 29 de març de 2014

Els Mossos carreguen sobre un grup d'encaputxats que eren policies secretes

Un cop acabada la manifestació #desobediència2014, que ha tingut un recorregut tranquil seguit de prop d'un fort desplegament policial, un grup d'encaputxats ha rebentat vidres d'algunes seus bancàries al carrer Princesa i a la Via Laietana. Finalment, la policia ha dispersat els manifestants a la confluència entre la Via Laietana i l'avinguda de la Catedral. En aquest punt (foto) els Mossos han carregat sobre un grup d'encaputxats que han resultat ser policies de paisà, que han hagut d'evitar els cops de porra al crit de 'somos compañeros', tot ensenyant plaques i porres extensibles.

Video: Marxa a Barcelona contra les retallades sota el lema #desobediència2014

Més d'un miler de persones han iniciat sobre les 19.00 d'aquest dissabte una marxa, sota el lema #desobediència2014, contra les retallades i les reformes legals empreses pels governs neoliberals de PP i CiU, sobre la reforma de l'avortament i el projecte de llei de seguretat ciutadana.

Video: Marxa a Barcelona contra les retallades sota el lema #desobediència2014

Més d'un miler de persones han iniciat sobre les 19.00 d'aquest dissabte una marxa, sota el lema #desobediència2014, contra les retallades i les reformes legals empreses pels governs neoliberals de PP i CiU, sobre la reforma de l'avortament i el projecte de llei de seguretat ciutadana.

La manifestació, no notificada a la Delegació del Govern i que no ha comunicat el seu recorregut, ha arrencat en plaça Catalunya, ha pujat per passeig de Gràcia i ha girat en Gran Via dels Corts Catalans, encapçalada per dues grans pancartes en les quals es pot llegir 'Desobediència 2014' i 'Jo també estava al parlamenta i ho tornaria a fer'.

En la marxa, són visibles nombroses banderes de la CGT, representants del col·lectiu dels Iaioflautes i alguna bandera republicana, així com també s'han escoltat crits a favor de l'avortament lliure i gratuït, enmig d'un dispositiu policial que ha sumat 15 furgones dels Mossos d'Esquadra en alguns trams i que ja han mostrat les escopetes de bales de goma prohíbides fa 30 dies.

EUiA escull entre les dues candidatures a les primàries per les eleccions europees

Cal “un reset”, segons ‘Confluència per Europa’, o “un procés constituent”, en paraules d’’Alternativa constituent per a Europa’, les dues candidatures a les primàries d’EUiA per les eleccions europees. Al continent cal una majoria social i política contra el neoliberalisme capaç de transformar de soca-rel la construcció europea. Com articular aquest canvi va ser l’objecte del debat celebrat aquest dimecres al barri barceloní de Sants entre les dues candidatures que es presenten a les eleccions que EUiA celebra aquest cap de setmana per escollir llista a les eleccions del 25-M.

L’acte, organitzat per l’assemblea EUiA a Barcelona i moderat per Isabel Ribas, va ser el central en una campanya que ha portat el debat sobre les europees a assemblees d’arreu dels territoris. Una seixantena de persones van seguir l’esdeveniment de forma presencial, i van presentar una vintena de preguntes en un debat que va ser intens. L’acte també es va poder seguir per streaming, i desenes de persones van seguir-lo a través de les xarxes mitjançant l’etiqueta #primàriesEUiA.

Van intervenir en el debat Toni Barbarà, el cap de llista de la candidatura ‘Confluència per Europa’; i José Montero i Àngels Tomàs, integrants d’’Alternativa constituent per Europa’. La cap d’aquesta llista, Núria Lozano, no va poder intervenir perquè s’està recuperant d’una intervenció quirúrgica a la gola, va explicar Ribas.

Ambdues candidatures van tenir un temps inicial per presentar les seves propostes, abans de passar a respondre les preguntes de l’afiliació. Va començar ‘Alternativa constituent per Europa’. José Montero va subratllar la seva satisfacció de participar en una organització, EUiA, capaç de gestionar situacions de complexitat mitjançant processos com les primàries. Montero va defensar la necessitat d’articular un nou espai i va defensar la necessitat de “lideratges col·lectius i col·legiats”.

Àngels Tomàs, per la seva banda, va defensar que “avui la reivindicació del 2005, contra la Constitució Europea, segueix vigent”: “volem una Europa social i dels pobles”, va dir. I en aquest context, va defensar la necessitat de “sumar moviments polítics i socials” per aconseguir impulsar “un procés constituent a Catalunya, a l’Estat espanyol, i al continent” perquè “avui la ruptura democràtica és imprescindible”.

Tot seguit va arribar el torn de Toni Barbarà, que va saludar poder participar en un debat “d’Europa, de programa i de projecte”. El cap de llista de ‘Confluència per Europa’ va posar en valor els perfils dels i les activistes que integren aquesta candidatura, i tot seguit va passar a defensar la seva visió sobre com s’ha de constituir un “nou espai” polític capaç de donar la volta a la troika. Això s’ha de fer, segons Barbarà, “sense donar classes, escoltant-nos, des del respecte”, i en col·laboració amb IU.

Tot seguit, Barbarà va passar a denunciar que “aquesta Europa és insuportable”, i que, per tant, cal “un reset” “per canviar el sistema operatiu” del govern del continent. “Aquesta Europa austericida i assassina s’ha acabat”, va proclamar Barbarà, que va recordar que el subtítol del programa del Partit de l’Esquerra Europea és “refundar Europa”. “Nosaltres volem l’Europa partisana, l’Europa dels drets; no l’Europa dels mercats, l’Europa dels tractats”; “la nostra gent són els treballadors i les treballadores, substancialment”, va dir Barbarà, que va destacar que “som una candidatura de classe, i internacionalista”.

Després d’ambdues intervencions inicials, va arribar el torn tant del públic presencial com d’aquells i aquelles que seguien el debat a la xarxa. Les candidatures van exposar les seves visions sobre si és necessari sortir de l’euro (van coincidir en què la divisa no és el problema, sinó les polítiques que imposa la troika); sobre com forçar un canvi en la política envers Cuba de les institucions de la UE; sobre polítiques d’inclusió de persones discapacitades a nivell continental; sobre la condonació del deute; o sobre com fer front a l’auge de la ultradreta en països com França; entre d’altres. Els i la debatent també van haver de respondre consultes sobre el Partit de l’Esquerra Europea, per exemple l’eventual integració de Bildu a la formació; i sobre com expressar el suport al dret a decidir dels i les catalanes a nivell europeu.

L’acte va acabar amb un torn per a cadascuna de les dues candidatures, que van coincidir en desitjar que, a partir de dilluns, la gent d’EUiA faci pinya per aconseguir els millors resultats de la llista conjunta que aquesta formació, IU, ICV, Anova i d’altres presenten a les eleccions del proper 25-M. De fet, al final del debat totes dues candidatures van llençar un missatge consensuat que proclamava que “volem enfortir el debat polític i debatre des del respecte per enfortir EUiA”. Ara les afiliades i els afiliats tenen la paraula: aquest dissabte i aquest diumenge podran acudir a les seves assemblees a dir la seva en les eleccions primàries.

Som Energia Mallorca: campanya per l'autoproducció solar "deSOLbediència"

Avui Som Energia Mallorca ha presentat la campanya d'autoproducció solar en el marc de la campanya estatal 'deSOLbediència'. Amb un acte al mercat ecològic de la plaça dels Patins de Palma, moltes persones han pogut conèixer de primera mà la senzillesa amb la que es pot connectar una placa solar a la xarxa elèctrica i convertir-se en autoproductor.

Amb aquesta campanya, la cooperativa Som Energia vol mostrar el seu rebuig a la reforma energètica del govern central i proporcionar als seus socis i sòcies mitjans per a que esdevinguin productors de la seva pròpia energia.

Emprant l'excusa de la reducció del “dèficit de tarifa” aquesta reforma consisteix en un conjunt de mesures per perpetuar l’actual model energètic i continuar beneficiant l’oligopoli elèctric a canvi de perjudicar les energies renovables, l’eficiència energètica, l’autoconsum i, en definitiva, a la societat i al medi ambient.

Entre d'altres traves a les renovables, la reforma planteja que per a poder generar energia a partir del Sol amb els nostres mitjans, encara que sigui una petita part del nostre consum, s'hagi de pagar un peatge, a més de passar per una tramitació administrativa complexa i absurda.

Per a fer front a aquesta situació, Som Energia anima als seus socis a incorporar sistemes d'autoproducció a casa facilitant l'accés a equips de generació amb condicions avantatjoses i realitzant accions de formació i denúncia com la d'avui.

Què és Som Energia?


Som Energia és una cooperativa de consumidors i usuaris, sense ànim de lucre, amb l'objectiu d'impulsar un canvi del model energètic a partir del consum i la producció d'energia d'origen 100% renovable i descentralitzada. Som Energia té més de 13.500 socis/es a tot l’Estat dels quals gairebé 800 són de les Illes Balears.

Som Energia ofereix als seus socis/es electricitat certificada d’origen renovable segons les condicions de la Comissió Nacional de l’Energia. Els socis poden consumir electricitat de fonts renovables amb un simple tràmit per Internet i sense cap canvi a la instal·lació elèctrica de les llars ni un cost addicional a la factura. Més de 700 llars i PIMEs a les Illes Balears ja tenen contractada la seva electricitat amb Som Energia.

Cayo Lara denuncia la campanya de Zapatero per una coalició monàrquica PP-PSOE

El líder de l'Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-CHA), Cayo Lara, ha denunciat avui que l'expresident del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero està liderant una "campanya en favor d'un Govern de coalició PP-PSOE després de les properes eleccions generals". El coordinador Cayo Lara atribueix la tebiesa dels socialistes amb les Marxes per la Dignitat a la influència d'aquesta estratègia neoliberal dels dos partits per tapar la corrupció i mantenir les seves polítiques oligàrquiques. Cayo Lara puntualitza al Director General de la Policia i adverteix que hi ha una “escalada de la violència social que exerceix el Govern contra molts ciutadans”.

Segons l'informe polític que Cayo Lara ha presentat avui a la Presidència Federal d'IU, existeix un "corrent en el si del PSOE de la qual forma part activa l'expresident Zapatero, que amb el suport de certs mitjans de comunicació ha començat una campanya" en favor d'aquest futur Govern al costat del PP.

El coordinador d'IU, que ha retret als socialistes que es posessin "massa de perfil" davant les Marxes de la Dignitat del passat diumenge, ha apuntat que tal vegada ho han fet "influïts per aquesta posició que Zapatero està defensant amb bastant vehemència últimament, que a Espanya el que fa falta és un govern de coalició entre el PP i el PSOE".

A més ha replicat a la candidata socialista al Parlament Europeu i sotssecretària general del PSOE, Elena Valenciano, que "cal tenir cara" per dir que els socialistes són "els únics que saben i poden" canviar les polítiques de la Unió Europea" després del fracàs de les seves propostes i d'haver portat a Espanya a la ruïna.

Cayo Lara puntualitza al Director General de la Policia i adverteix que hi ha una “escalada de la violència social que exerceix el Govern contra molts ciutadans”

El coordinador federal d'IU recorda que aquesta formació condemna sempre “tot tipus de violència” incloses també les provocacions que poden produir-se en qualsevol manifestació per aquells encarregats de manera oficial de mantenir l'ordre públic

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha puntualitzat avui la valoració realitzada pel director general de la Policia, Ignacio Cosidó, quan adverteix únicament que existeix una ‘escalada de violència’ amb l'objectiu de ‘desestabilitzar l'Estat de Dret’. Per a Lara, s'està produint una “escalada de violència social que exerceix el Govern sistemàtica i permanentment contra molts ciutadans” i que s'exerceix a través de les mesures de retallades de drets i de serveis que s'estan aprovant.

El també president portaveu del Grup Parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA, en resposta a les qüestions formulades pels periodistes en els passadissos del Congrés, va lamentar que “desgraciadament entre els uns i els altres han aconseguit desviar el focus dels esdeveniments” centrant-los només en els disturbis i no en la “protesta pacífica contra les polítiques d'aquest Govern”, a més del rebuig a aquesta “violència social” exercida per l'Executiu. “Ningú es manifesta per capritx sinó per necessitat”, va dir.

Cayo Lara denuncia la campaña de Zapatero por una gran coalición monárquica PP-PSOE

El líder de la Izquierda Plural (IU-ICV-EUiA-CHA), Cayo Lara, ha denunciado hoy que el expresidente socialista José Luis Rodríguez Zapatero está liderando una "campaña en favor de un Gobierno de gran coalición PP-PSOE tras las próximas elecciones generales". El coordinador Cayo Lara atribuye la tibieza de los socialistas con las Marchas por la Dignidad a la influencia de esta estrategia. Cayo Lara puntualiza al Director General de la Policía y advierte de que hay una “escalada de la violencia social que ejerce el Gobierno contra muchos ciudadanos”.

Rússia planteja l'arranjament de la crisi ucraïnesa: una reforma amb més autonomia regional

Rússia ha presenta a EUA, la Unió Europea i els països del grup BRICS un document no oficial amb les propostes per a un arranjament de la crisi ucraïnesa, ha comunicat aquest dissabte el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov: "Estem convençuts que urgeix una profunda reforma constitucional". L'oest i sud-est d'Ucraïna "celebren festes diferents, honren a herois diferents, tenen economies diferents, parlen idiomes diferents i fins a pensen diferent. En aquestes condicions resulta molt difícil conviure en un Estat unitari".

"El 10 de març, la part russa va divulgar un document no oficial lliurat anteriorment als nostres socis d'EUA, Europa Occidental, Xina i altres països del grup BRICS, i que recull la visió russa de l'arranjament", va dir Lavrov en una entrevista al canal de televisió Rossiya 1, on va comentar que la situació a Ucraïna és "conseqüència d'una greu crisi del sistema estatal provocada per la incapacitat de cada governant de conciliar els interessos de l'Oest i el Sud-est del país".

"Estem convençuts que urgeix una profunda reforma constitucional. Francament, no veiem un altre camí per al desenvolupament sostenible de l'Estat ucraïnès a més del federatiu", va expressar el ministre.

Segons Rússia, les regions oest i sud-est d'Ucraïna "celebren festes diferents, honren a herois diferents, tenen economies diferents, parlen idiomes diferents i fins a pensen diferent". "En aquestes condicions resulta molt difícil conviure en un Estat unitari", va resumir el cap de la diplomàcia russa, en una clara demanda de més autonomia regional i menys centralització.

Moscú plantea el arreglo de la crisis ucraniana: una reforma con mas autonomía regional


Rusia presentó a EEUU, la Unión Europea y los países del grupo BRICS un documento no oficial con las propuestas para un arreglo de la crisis ucraniana, comunicó este sábado el ministro ruso de Exteriores, Serguei Lavrov: "Estamos convencidos de que urge una profunda reforma constitucional". El oeste y sudeste de Ucrania "celebran fiestas diferentes, honran a héroes diferentes, tienen economías diferentes, hablan idiomas diferentes y hasta piensan diferente. En esas condiciones resulta muy difícil convivir en un Estado unitario".

L'Agència Tributària del PP, menys treballadors, menys recaptació, més frau impune

L'Agència Tributària va sofrir un ensopec en 2013 en la seva lluita contra el frau i l'economia submergida per la política còmplice i feixista del PP a l'hora de protegir als seus lladres. Després de la sagnia de treballadors i inspectors per la limitació de substituir baixes i jubilacions, ha recaptat 10.479 milions d'euros en els seus plans antifrau durant 2013, 1.036 milions menys que l'any anterior. Amb un 7% menys de treballadors, recapta 1.000 milions menys en el seu pla contra l'economia submergida, especialment de les grans fortunes del PP que ningú controla.

Per atenuar la caiguda, Hisenda va comptabilitzar aquest any com a “lluita contra el frau” la recaptació de 471 milions d'euros procedents de rectificacions a les declaracions d'impostos i societats, un concepte que mai va ser comptabilitzat en aquest apartat. Amb el nou càlcul, l'agència només explica un minvament de 565 milions en lluita contra el frau l'any passat.

Menys inspectors

L'entitat ha reconegut que ha sofert un minvament d'inspectors i treballadors des que el Govern només autoritza la substitució del 10% de les baixes del personal. Amb 26.500 treballadors, l'Agència Tributària ha perdut el 7% de la seva força laboral des de l'engegada de les restriccions de contractació, segons ha reconegut el director de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez.

La menor quantitat de sentències del Tribunal Suprem també ha jugat en contra dels resultats d'Hisenda d'aquest any, per la qual cosa l'Agència justifica que la menor recaptació té les seves causes en condicionants externs. Els tribunals van dictar en 2013 sentències a favor de l'Agència Tributària per 463 milions d'euros, 1.000 milions menys que en 2012 quan havia ordenat a les empreses i particulars retornar a Hisenda un total d'1.412 milions d'euros.

600 baixes a l'any sense cobrir


Els sindicats de l'Agència Tributària veuen una relació directa entre la menor recaptació i les retallades que sofreixen els inspectors. L'organisme registra 600 baixes de treballadors cada any, però només 60 places són cobertes.

“Les dietes s'han reduït i amb prou feines paguen 0,19 euros per quilòmetre als agents que es traslladen en el seu cotxe particular per fer una inspecció, ja que l'Agència no disposa de cotxes propis. Hi ha cada vegada més inspectors que no es taquen les sabates”, explica Eladio Barrado, portaveu del sindicat. “Les empreses que defrauden, les naus mantenen a desenes de treballadors sense contracte i els vaixells que arriben a Espanya carregats de mercaderia de contraban s'ataquen amb inspeccions a peu de carrer, no des dels despatxos”, afegeix.

Però l'Agència Tributària assegura que pot ser més eficient amb menys recursos i prova d'això és que, segons explica, han augmentat les inspeccions. Bona part del control s'executa amb eines informàtiques, encara que també han augmentat les visites per aflorar lloguers opacs: un total de 6.658 l'any passat, segons els seus responsables. Però el gruix de les grans fortunes, el principal pastís, no s'enfronta i encara més, es protegeix desde la complicitat d'un govern de corruptes i defraudadors.

Els sindicats d'Hisenda calculen que l'evasió fiscal suposa a Espanya entre 80.000 milions i 120.000 milions d'euros, del 9% al 15% del Producte Interior Brut Español. Per millorar la detecció del frau, el ministre Montoro té previst presentar noves accions entre les quals inclou el registre d'ordinadors en empreses i particulars per detectar comptabilitat B.

La Agencia Tributaria del PP, menos trabajadores, menos recaudación, más fraude impune

La Agencia Tributaria sufrió un traspié en 2013 en su lucha contra el fraude y la economía sumergida por la política cómplice y fascista del PP a la hora de proteger a sus ladrones. Tras la sangría de trabajadores e inspectores por la limitación de sustituir bajas y jubilaciones, ha recaudado 10.479 millones de euros en sus planes antifraude durante 2013, 1.036 millones menos que el año anterior. Con un 7% menos de trabajadores, recauda 1.000 millones menos en su plan contra la economía sumergida, especialmente de las grandes fortunas del PP que nadie controla.

La CAM decideix que les quotes participatives no valen res

La gestora de l'Obra Social de l'extinta caixa d'estalvis CAM ha decidit amortitzar les quotes participatives. Els prop de 50.000 inversors d'aquests productes, similars a les accions, perden tot els seus diners. El FROB ja va advertir en 2012 que aquestes inversions no tenien valor després de la intervenció de la caixa, el seu sanejament i la seva venda. Però la gestora de la CAM, que passarà a ser la Fundació CAM, havia de ratificar o no aquesta decisió, i els set membres que la componen han votat a favor de portar-les a valor zero.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors havia urgit a la Fundació a prendre una decisió definitiva, ja que les quotes portaven 30 mesos suspeses en Borsa. Els afectats demanaven recuperar els seus diners a través del patrimoni de la Fundació CAM, però finalment no serà així.

Les quotes participatives van començar a cotitzar un 22 de juliol de 2008. Un 65,5% de les mateixes es van col·locar entre minoritaris, que havien de realitzar una inversió mínima de 3.000 euros; un altre 31% dels títols entre inversors qualificats i la resta entre empleats. L'emissió total va ascendir a 292 milions. Les quotes van sortir a 5,75 euros i es van suspendre quan cotitzaven a 1,34 euros. No tenen cap valor econòmic real, perquè el patrimoni de la caixa es va reduir a zero per fer front als deutes, com va assegurar el Fondo de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) abans d'injectar nou capital.

Des del principi, el Sabadell, que va comprar Banc CAM i sí va oferir solucions als amos de participacions preferents, va afirmar que en el cas de les quotes participatives no assumiria el seu cost, perquè és una inversió que s'havia quedat en el si de la caixa CAM i no al Banc CAM, que era el que adquirien.

La CAM decide que las cuotas participativas no valen nada

La gestora de la Obra Social de la extinta caja de ahorros CAM ha decidido amortizar las cuotas participativas. Los cerca de 50.000 inversores de estos productos, similares a las acciones, pierden todo su dinero. El FROB ya advirtió en 2012 de que esas inversiones no tenían valor tras la intervención de la caja, su saneamiento y su venta. Pero la gestora de la CAM, que pasará a ser la Fundación CAM, debía ratificar o no esa decisión, y los siete miembros que la componen han votado a favor de llevarlas a valor cero.

ADICAE denuncia "l'enrequiment il.legítim del Banc Sabadell"

En nom dels petits accionistes ADICAE va intervenir ahir a la Junta d'Accionistes del Banc Sabadell l'Associació reclamà respostes als casos com les quotes participatives de la espoliada CAM o les clàusules sòl i dues vegades, l'advocat de Cristina de Borbón i conegut expolític fatxenda i fracassat, Miquel Roca i Junyent, secretari del Consell Administratiu del Banc entre d'altres velles corrupteles nazionals, va apagar el micròfon del representant de l'Associació per silenciar-la quan ho qual·lificà pel seu nom: “frau i abús”. Josep Oliu agafà el bescanvi per les preferents de la CAM com a excusa per no haver assumit els costos de les quotes participatives de 54.000 estafats.

La història de l'espoliació a les Illes, en un vídeo

La plataforma pel dret de decidir de les Illes ha editat un vídeo titulat 'Història d'un espoli' que explica gràficament l'espoliació fiscal i el maltractament rebut de part d'Espanya. S'hi pot veure una narració històrica sobre la realitat nacional catalana i la vertebració de l'espai comú dels Països Catalans.

A partir d'aquest relat històric, s'hi presenta una bona quantitat de dades de caràcter econòmic, amb balances fiscals, models federals d'equilibri fiscal d'uns altres països, la despesa sanitària mitjana balear comparada amb la mitjana espanyola, juntament amb dades sobre el sistema de pensions i els desequilibris que perjudiquen les Illes.