dissabte, 6 d’agost de 2011

Vídeo: Més de 6 milions d'espanyols col.laboren amb el 15M, un 76% el recolza!
Entre 6 i 8,5 milions d'espanyols asseguren haver participat d'alguna manera en el Moviment 15M visitant les acampades, assistint a les assemblees o acudint a les manifestacions convocades des del passat 15 de maig. Entre 0,8 i 1,5 milions d'espanyols han participat intensament en les iniciatives dels "indignats", sobretot visitant als acampats. El 78% dels ciutadans (uns 30 milions de persones) coneix el Moviment 15M i el 76% considera que les seves reivindicacions són més que raonables i tenen el dret democràtic a lluitar per elles, mentre que només un 7% es mostra en contra d'aquestes protestes, indica l'estudi.


El 15M com a partit polític


Gairebé un 40% dels enquestats considera que la via adequada perquè el Moviment 15M aconsegueixi les seves reivindicacions seria anar a les eleccions com a partit polític i no pressionar amb manifestacions i altres accions als carrers, mentre que un 30% és contrari a això. Així es desprèn d'un estudi d'Ipsos Public Affairs sobre "Quantitat i qualitat de suports al Moviment 15M".

D'altra banda, només un 20%-menys que els votants del PP-dels enquestats que coneix el 15M creu que els "indignats" alteren l'ordre democràtic i no se'ls hauria de permetre ni acampades ni altres actes no autoritzats, enfront del 57 % dels espanyols que dóna suport a aquestes actuacions.

Finalment, l'enquesta assenyala que un 15% dels ciutadans afirma que el 15M és l'assumpte que més importància tindrà a curt termini, només superat per la reforma laboral (36%).

Vídeo: La vaca Teresa va fugir del sacrifici per terra i mar


La commovedora història d'una vaca que no vol ser sacrificada s'ha convertit avui a Itàlia en símbol de la lluita pels drets dels animals.

El succés va tenir lloc a Itàlia, on una vaca va aconseguir fugir nedant lluny de l'escorxador. L'animal va aconseguir escapar del seu corral i va cobrir una distància considerable, traslladant-se des de la regió de Castiglione di Sicilia fins al poble Santa Teresa di Riva, a la província de Messina. Quan es va topar amb el mar, va saltar a l'aigua i va prosseguir la seva fugida nedant. La gent va decidir sobrenomenar l'animal 'Teresa' pel nom del poble.

La vaca es va esforçar tant com va poder per nedar el més ràpid i lluny possible de la mort, cap a les costes de Calàbria. No obstant això, la guàrdia costanera, que solen patrullar la zona, va capturar a Teresa i la van tornar als seus amos.

Milers de persones a les quals la impactant història de la vaca Teresa no va deixar indiferents, es van reunir per evitar la seva mort a l'escorxador. Els periodistes d'un diari local i usuaris de les populars xarxes socials divulgar aquesta història commovedora, de tal manera que fins i tot ja hi ha persones disposades a adoptar a Teresa, la vaca que tant desitja viure.

El brau galleg, Tame, refugiat polític a Catalunya

No és el primer cas. Un altre protagonista de lluita per la supervivència va ser el toro Tame que es va voler escapar del corredor de la mort de l’escorxador. Quan estava a punt de ser sacrificat en un escorxador d’O Porriño (Pontevedra), el passat 28 de desembre 2010, va saltar una tanca metàl·lica d’1,5 metres i va fugir. Aquest brau mestís de 3 anys va deixar en aquell moment de ser un toro anònim per convertir-se en Tame el brau. Tame el brau va esquivar durant 26 hores els que el volien caçar.

La mobilització ciutadana, que es va fer extensiva fins i tot entre les xarxes socials, el va salvar.

Després de quatre mesos de gestions entre Xunta de Galícia i Generalitat, el brau arribà a Catalunya i s’instal·là en una explotació de Manlleu, la millor opció per una bèstia a la que el moviment animalista ja veu com alguna cosa més: “És la demostració que els animals són capaços de percebre les coses. No va marxar per fam. Va fugir perquè tenia por”, expliquen des de la Fundació Altarriba, que va engegar una campanya d’apadrinament del brau per un euro cada setmana.

Curiosament, quan va passar l'escapada Sírius es va fer ressó, i varem dir -en broma- que estava refugiat a casa i cercavem una família d'adopció. Hi ha desitjos que es compleixen gràcies a la solidaritat humana i a la gosadia bovina!

Vídeo: La Terra afectada ahir per la tempesta magnètica més poderosa dels últims dos anys

Aquest divendres la Terra ha estat afectada per la tempesta magnètica més poderosa dels últims dos anys. La van arribar partícules dels centelleigs de classe M9 i M3 que s'havien produït en el Sol a principis d'aquesta setmana.

Segons comenten els científics, aquest tipus d'activitat és normal per l'astre rei. No obstant això, el mal temps espacial pot tenir unes conseqüències força greus per al nostre planeta. Les erupcions solars, per exemple, solen interferir en els senyals de diferents dispositius electrònics. El 1989 una forta tempesta geomagnètica va deixar a la província canadenca de Quebec sense electricitat durant més de vuit hores.

Els experts comenten que l'incident d'avui no representa riscos directes per a la salut humana i tampoc pot fer un important dany a xarxes de connexió o subministrament elèctric. Vladímir Rogachiov, especialista en assumptes còsmics, va comentar a RT: "Els científics solen fer broma: a veure què passa quan el Sol s'apagui. Si el Sol mateix esclata, destruirà els planetes fins a Mart i ens abrasarà a tots".

Però després 'consola': "Mentre això no passi, les explosions en la seva superfície i les tempestes magnètiques com a màxim poden interferir en el treball dels satèl.lits orbitals. Això implica certes complicacions meteorològiques, militars o de telecomunicacions. Però la nostra vida a la Terra està protegida per la fina capa d'ozó".

Els centelleigs solars es classifiquen en cinc classes segons la intensitat dels seus raigs X en l'òrbita de la Terra. Els nivells es denominen amb les lletres llatines A, B, C, M i X. El nivell mínim és A0.0. L'anterior fulguració d'una intensitat semblant va ser М8.3. i va tenir lloc fa 1,5 anys, el 12 de febrer de 2010.

ICV-EUiA: 'És indecent que el Govern privi l'accés als ajuts'

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha titllat avui "d'indecent" que el Govern modifiqui en ple agost les condicions perquè els beneficiaris de la Renda Mínima d'Inversió (RMI) -aquells que no tenen altres ingressos- accedeixin a l'ajut. En roda de premsa, ha sostingut que el fet que l'Executiu que lidera Artur Mas variï les condicions per accedir al també popularment conegut com Pirmi sense avisar abans als ajuntaments i en un moment en què hi ha menys treballadors en els serveis socials: "És una resposta indecent i insensible des del punt de vista del patiment de la gent", ha lamentat.

El Govern va modificar a través de la llei de mesures fiscals i financeres - també coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos - els requisits per accedir a la prestació amb el pretext de combatre el frau d'aquelles persones que cobraven l'ajuda sense estar vivint a Catalunya.

D'aquesta manera, a partir d'agost, els beneficiaris d'aquesta prestació deixaran de cobrar a través d'un ingrés bancari els prop de 400 euros que rebien i ho faran a través d'un xec nominatiu que hauran de cobrar en el termini de 15 dies.

A més, el canvi estableix que per cobrar la renda mínima d'inserció és necessari acreditar la residència a Catalunya, estipula en dos anys el temps mínim d'empadronament per accedir a l'ajuda quan fins ara estava en un, i situa en cinc anys el període màxim durant el qual es pot obtenir la prestació.

Camats ha considerat "l'última ocurrència del Govern en matèria d'insensibilitat social" la reforma, i ha criticat que l'Executiu es plantegi mesures, segons ell, tan dràstiques, i al mateix temps renunciï a pujar els impostos a les rendes més altes.

Per això, els ecosocialistes ja treballen per portar aquest debat al Parlament quan al setembre s'obri el nou període de sessions, de manera que ja han registrat a la Cambra una petició de compareixença dels consellers d'Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família , Francesc Xavier Mena i Josep Lluís Cleries.

A més, Camats ha avançat que ICV intentarà que aquesta reforma torni a debatre al Parlament, de manera que podrien impulsar alguna proposició de llei o moció que tractés de rectificar la modificació de les condicions d'accés al Pirmi.

Balanç del curs

La portaveu ecosocialista al Parlament ha fet també balanç del primer curs del nou Govern de CiU, i ha lamentat el "clar gir a la dreta" que ha portat a terme la federació i que, segons ell, ha atorgat una centralitat al PP de la qual fins ara no havia gaudit a Catalunya.

Camats ha censurat també el paper que en alguns debats han jugat els seus antics socis al Govern - PSC i ERC -, i ha criticat que, "l'actitud condescendent" de socialistes i republicans davant algunes propostes de CiU ha contribuït a avalar els acords de la federació amb el PP.

"Som molt conscients que probablement ens hem quedat sols al Parlament defensant l'Estat del Benestar", ha prosseguit Camats, que, però, ha sostingut que no tenen por a exercir aquest paper perquè compten amb l'alè de tots aquells ciutadans que combaten al carrer les retallades que porta a terme el Govern.

Royal Dutch Shell responsable per l'ONU de la greu contaminació a Nigèria

Amnistia Internacional i l'organització ecologista holandesa Milieudefensie proposen que el consorci petrolier monàrquic britànic-holandès, Royal Dutch Shell, comenci a les operacions de neteja causada pels seus abocaments de cru a Nigèria. En el seu llargament esperat informe, Nacions Unides denuncia que les conseqüències són encara molt més greus del que es temia. El Delta del Níger, una regió rica en petroli al sud de Nigèria, ha patit durant 50 anys una greu contaminació com a conseqüència directa de l'extracció de cru. Segons Nacions Unides l'empresa Royal Dutch Shell i l'Estat nigerià són responsables que la contaminació s'hagi prolongat per tant de temps.

Mesures inadequades

Es tracta de l'operació de neteja de major envergadura en la història, i portarà anys en completar-se, segons Nacions Unides. Des de fa anys, el grup ecologista holandès Milieudefensie ve advertint sobre la catastròfica situació al Delta del Níger. Malgrat això, el seu director, Hans Berkhuizen, es declara sorprès per les conclusions de l'informe.

"Sabíem que el cas era greu", reconeix, "però desconeixíem que arribaria a aquest extrem. L'informe de Nacions Unides demostra que la contaminació és enorme i que les mesures adoptades per Shell són inadequades. És innegable que les tasques de neteja no han estat efectives".

Sabotatge

Per la seva banda, Royal Dutch Shell lega que la majoria dels abocaments de cru a Nigèria són conseqüència d'accions de sabotatge i furt. La població local provoca explosions en els oleoductes i utilitza el cru per al seu propi consum, de manera que contribueix a la contaminació. A part que això no pot ser la causa de tot el contaminat, l'argument és d'un cinisme molt considerable. Com posar una hamburgueseria a Somàlia i queixar-se que li roben la salsa quetxup...

Si bé confirma els fets, Marleen van Ruijven, portaveu d'Amnistia Internacional, opina que això no eximeix Royal Dutch Shell de les seves obligacions.

"En cas de sabotatge", explica la portaveu, "l'empresa no està obligada a indemnitzar a la població local. Però, quan passa un abocament de gran dimensió, la llei nigeriana determina que la signatura és responsable de l'eliminació de residus en tots els casos, el que, en general, no passa".

Molt perjudicial

Les conseqüències per Ogoniland, una regió d'uns 1000 quilòmetres quadrats al sud-est de Nigèria, revesteixen molta gravetat, adverteix en el seu document Nacions Unides. L'aigua potable està altament contaminada i, en conseqüència, la pesca ja ha deixat de ser base de suport per als pescadors. En molts llocs, la contaminació del sòl arriba a diversos metres de profunditat. Una gran part de la població pateix permanents danys causats per la contaminació.

Amb la publicació de l'informe de l'ONU, Royal Dutch Shell ja no pot seguir esperant més per assumir la seva responsabilitat, opinen tant Milieudefensie com Amnistia Internacional. Segons el parer de Hans Berkhuizen, de Milieudefensie, això significa que s'ha de reunir, com més aviat, un fons amb recursos de l'Estat nigerià, però sobretot amb aportació de Shell, i posar mans a l'obra: "S'han de donar instruccions precises a les organitzacions que s'ocupen de les tasques de neteja, per començar fa a la contaminació del sòl, i després continuar amb les aigües superficials i les subterrànies", puntualitza Berkhuizen.

Hongria: Un criminal de guerra nazi absolt per un tribunal hongarès

Aquests últims dies, davant la indiferència més absoluta de les autoritats i òrgans de premsa dels països de la Unió Europea, un tribunal de Budapest ha absolt el nazi hongarès Sandor Kepiro (foto) de l'acusació de complicitat en els crims de guerra comesos el 1942 per les tropes d'ocupació alemanyes i els col.laboradors locals. Almenys 1.200 civils, jueus i serbis, van morir a conseqüència d'aquesta matança. Kepiro, incriminat el 2006, havia ordenat personalment l'execució sumària de 36 persones. A Eslovaquia el govern ultradretà ha aprovat una esmena a les lleis existents que inclou: “Aquell que públicament negui, qüestioni, s'expressi d'acord o tracti d'excusar els crims del règim basat en la ideologia comunista serà castigat amb presó de sis mesos a tres anys”.

A causa de el que acaba de ser recordat i perquè, als seus 97 anys, és un dels últims criminals de guerra nazis encara vius, el procurador havia demanat la cadena perpètua per la matança de gener de 1942, a Novi Sad, territori serbi, ciutat annexionada per Hongria, llavors aliada de l'Alemanya de Hitler.

El 1944, Sandor Kepiro, va ser condemnat a deu anys de presó per un tribunal militar, però la sentència va ser anul.lada. El 1946, el criminal de guerra nazi va rebre a Hongria una nova condemna de 14 anys de presó, que va aconseguir evitar gràcies a escapolir-se a l'Argentina, on va romandre més de mig segle fins a la seva tornada a Budapest el 1996.

Nou pas anticomunista a Europa: Ara Eslovàquia

La Federació Mundial de la Joventut Democràtica (FMJD) denúncia que es desenvolupa una nova escalada en l'atac contra forces comunistes, aquesta vegada a Eslovàquia. El govern d'aquest país ha aprovat una esmena a les lleis existents que inclouen la següent oració: “Aquell que públicament negui, qüestioni, s'expressi d'acord o tracti d'excusar (…) els crims del règim basat en la ideologia comunista (…) serà castigat amb presó de sis mesos a tres anys”.

Aquesta decisió i la nova llei que ara és creada són un nou pas en l'atac generalitzat contra els Partits Comunistes i les organitzacions juvenils que ha estat succeint a tot el món, però particularment a Europa.

Conscients que l'actual sistema és incapaç proveir al poble eslovac del “benestar, la justícia i la democràcia” que van ser promesos durant el principi de la dècada dels noranta, les classes dominants necessiten perseguir i eliminar totes les forces que, de manera organitzada, lluiten contra la destrucció dels drets socials, polítics i democràtics que la restauració capitalista ha intentat.

Més encara, la idea de “crims comunistes” és part d'una linia ideològica més amplia que tracta d'equivaler al feixisme i al comunisme (els dos “règims dictatorials” que són “igual de dolents”) i, d'aquesta manera, no solament netejar la cara dels criminals feixistes ("no eren tan dolents") sinó també, i particularment, atrapar als pobles i a la joventut en el pensament que no existeix cap alternativa a l'actual ordre internacional i les seves injustícies i desigualtats.

Aquest intent de reescriure la història és fins i tot més clar en un país que, com Eslovàquia (en aquest llavors parteix de Txecoslovàquia), va estar sota el setge i la dominació de les forces Nazis i que van comptar amb el gran suport de l'Exèrcit Soviètic per alliberar-se de la fosca nit de la dominació feixista.

En aquesta ocasió, expressem la nostra solidaritat amb totes les formacions democràtiques a Eslovàquia, particularment amb els nostres camarades de la Joventut Socialista d'Eslovaquia (SZM), i els encoratgem al fet que continuïn la seva lluita per un país veritablement democràtic i just, on el poble i la joventut siguin capaces de prendre a les seves mans el destí del seu futur.

Romania: Cada 2 dies una església nova, però 6 escoles menys, des del cop feixista

La nova catedral, que està sent construïda al centre de Bucarest, costarà més de 600 milions d'euros. L'alt cost de l'edifici no seria tan indignant si almenys el pagués només l'església ortodoxa, però resulta que, malgrat el període de retallades de salaris i despesa pública imposat pels organismes financers internacionals, el govern romanès qui paga el projecte, a la vegada que tanca escoles, hospitals i justifica els seus constants ajustos als treballadors al.legant la suposada falta de fons en les arques de l'estat.

Aquesta és la denúncia que fa el reportatge realitzat per la televisió alemanya Deutsche Welle, sobre el nou macroedifici que, curiosament, es construirà al costat de la Casa Popurului (Casa del Poble) construïda per l'assassinat Nicolai Ceausescu, i que tantes crítiques va rebre en occident per les seves dimensions "desproporcionades" (encara que el Pentàgon ho sigui més i no rebi cap critica sobre això).

Com denuncia el documental, l'edifici religiós tindrà 125 metres d'altura, i eclipsarà l'edifici que avui alberga el Govern i Senat romanesos, a més de diversos museus, i que va ser construït llavors, recordem, amb materials i eines de producció romanesa.

L'església i el govern conservador pagaran junts (per descomptat amb els diners dels fidels i els votants) els 600 milions d'euros que cosarà, en principi, la gegantina catedral. L'estat ha donat ja el terreny per a la construcció de l'edifici, el valor és d'uns 200 milions d'euros, al costat de la Casa del Poble construïda en els anys 80. I això malgrat les protestes dels ciutadans, que ja es van mobilitzar quan el 2004 es va intentar construir la catedral al Parc Carol (antic Parc de la Llibertat), on es troba el que va ser el Mausoleu als Heroes Socialistes (construït el 1963).

Segons Deutsche Welle, "l'església Ortodoxa romanesa, el major grup religiós del país, presumeix de tenir molta popularitat. El creixement de la pobresa, sota la responsabilitat dels polítics, ha fet que molts es dirigeixin cap a l'església", com per altra banda ha passat sempre. De fet aquesta és una de les principals funcions de les esglésies: esmorteir l'efecte social de les injustícies del sistema, indiferentment d'aquest, ja que recordem que l'església ortodoxa va tenir molt bones relacions amb els governs comunistes, tot i que aquests van fomentar un estat laic.

No obstant això, els periodistes de Deutsche Welle esmenten que en els últims 20 anys s'han construït més de 4000 esglésies a Romania, la majoria amb el suport econòmic dels diferents governs. Així, les estadístiques mostren que cada dos dies una nova església ha estat acabada des del cop d'estat de desembre de 1989. Al contrari, tres escoles han estat tancades cada dia, i el mateix succeeix amb els hospitals.

El reportatge de la televisió alemanya acaba afirmant que el projecte de construcció de la Catedral de la Salvació del Poble (Catedralei Mantuirii Neamului) probablement complirà els terminis d'acabar-se en tres anys, ja que "grans sumes de diners han estat destinades a la Patriarquia Romanesa tot i la crisi financera del país", de manera que "sembla que el Palau del Parlament (la Casa del Poble) tindrà aviat un germà més gran".

El documental de Deutsche Welle, que tant ha molestat a l'església ortodoxa romanesa (veritas odium Parit: "La veritat genera odi", com diu el vell axioma llatí), es pot veure (en anglès) a continuació:

Xina demana als bancs donar suport a projectes d'habitatges assequibles

La Comissió Reguladora de la Banca de la Xina va instar ahir divendres a les entitats bancàries a donar suport als projectes d'habitatges per a persones de baixos ingressos, per tal d'alleujar les pressions financeres que enfronten. Els bancs hauran de concedir directament els préstecs als projectes d'habitatge assequible que comptin amb inversió del govern i amb la deguda solvència, afirma la institució en un comunicat divulgat a la seva pàgina web.

Pel que fa a les taxes d'interès dels crèdits, el text assenyala que les entitats podran oferir un descompte màxim de 10%.

A més, la Comissió va animar els bancs a atorgar préstecs sindicats i a concedir crèdits a les plataformes de finançament dels governs locals.

Xina té com a objectiu edificar 36 milions d'unitats d'habitatges assequibles abans del 2015 per estabilitzar el desaforat augment dels preus dels immobles, amb un objectiu de 10 milions d'unitats per a 2011.

Polítics reconvertits en assessors tècnics a la Diputació de Barcelona

L'exportaveu del PP a l'Ajuntament de Reus serà assessor del PP a la Diputació de Barcelona. L'exdelegat del Govern al Pirineu i l'Aran i alcalde socialista de Tremp, Víctor Orrit, i l'exdelegat del Govern a les Terres de l'Ebre i dirigent d'ERC, Lluís Salvadó, també faran de tècnics durant aquest mandat. On? A la Diputació de Barcelona, encara que siguin de fora de la demarcació. Foto: La seu de la Diputació de Barcelona, a la rambla Catalunya.


Per veure els sous dels polítics a la Diputació clicar:

http://www.ara.cat/politica/Sous-Diputacio-Barcelona-BOP_ARAFIL20110804_0003.pdf
En altres casos, i procedents de tots els partits, els dirigents orgànics reconvertits com a assessors de la diputació sí que són, almenys, de la província de Barcelona. És el cas del dirigent comarcal del Maresme d'UDC, Guillem Aresté; del coordinador polític del PSC, Paco Aranda o del secretari d'acció política i moviments socials d'ICV David Cid. Tots ells cobraran una retribució de 3.500 euros bruts mensuals.

La distribució de càrrecs i els sous de la Diputació s'han fet públics, com és obligat, al Butlletí Oficial de la Província (BOP). El president de la corporació, Salvador Esteve (CiU), cobrarà 8.265,98 euros bruts al mes. Una xifra elevada però un 10% inferior al que cobrava l'anterior president del PSC, Antoni Fogué, que ja s'havia reduït el salari un 15% després del pla d'ajust aprovat pel Govern al maig del 2010.

Tribunal de Kíev arresta l'exprimera ministra ucraïnesa Iúlia Timoixenko

El tribunal del districte Pecherski de Kíev va disposar avui arrestar l'exprimera ministra d'Ucraïna, Iúlia Timoixenko, acusada d'abusar del poder en signar un contracte de subministrament de gas amb Rússia. Els partidaris de Timoixenko van rebre la notícia amb els crits "Vergonya! Vergonya! ". Uns 30 policies van entrar a la sala per posar sota custòdia a l'arrestada. Abans de ser llegit la decisió del tribunal, fora es van formar policies i diverses desenes d'efectius del destacament de missions especials "Bérkut" de l'Interior d'Ucraïna. També va estar aparcat un acte especial per al transport de detinguts.

La fiscal Lilia Frolov demanar substituir l'obligació de no sortir de la ciutat per arrest després que Timoixenko va començar a denunciar actes de corrupció perpetrats, segons ella, pel primer ministre ucraïnès en exercici Mikola Azarov durant el seu acompliment com a cap d'una administració tributària.

Anteriorment, la part de càrrec ja havia presentat la sol.licitud d'arrest, però el jutjat la va declinar.

El tribunal del districte Pecherski de Kíev està investigant des de finals de juny passat el "expedient de gas" obert contra Timoixenko, en què la fiscalia l'acusa d'haver abusat del poder en signar amb Rússia un contracte de subministrament de gas el 2009.

Yulia Timoshenko acusada de malversación de fondos públicos:
http://sp.rian.ru/international/20101220/148090925.html