dimecres, 12 de febrer de 2014

Fita en el desenvolupament de la fusió nuclear, l'energia del futur

L'energia per fusió nuclear, procés en el qual diversos nuclis atòmics de càrrega similar s'uneixen i formen un nucli més pesat, produeix l'alliberament d'una quantitat enorme d'energia. Els investigadors del projecte nord-americà Instal·lació Nacional d'Ignició (NIF) han aconseguit una fita fonamental en el camí cap a la fusió nuclear autosostenida en alliberar per primera vegada més energia de la qual se li aplica en l'experiment.

És el mateix procés d'alliberament d'energia que manté viu al sol i a altres estels i els científics creuen que és l'energia del futur, ja que pot alimentar la demanda energètica sense l'amenaça de proliferació nuclear o danys al medi ambient. No obstant això, un dels majors desafiaments en la producció d'aquest tipus d'energia ha estat la de passar el denominat punt d'equilibri. Per ser viable, les plantes d'energia de fusió haurien de produir més energia de la qual consumeixen, un objectiu que ha tingut en suspens als científics per gairebé 50 anys. Fins ara.

Els investigadors del projecte nord-americà Instal·lació Nacional d'Ignició (NIF) han aconseguit una fita fonamental en el camí cap a la fusió nuclear autosostinguda. El NIF, basat en Livermore, Califòrnia, utilitza el làser més potent del món per escalfar i comprimir una petita bola de combustible d'hidrogen fins al punt en el que les reaccions de fusió nuclear es duen a terme.

Durant un experiment realitzat a la fi de setembre, la quantitat d'energia alliberada per la reacció de fusió va superar per primera vegada la quantitat d'energia absorbida, en un fet sense precedents per a qualsevol tipus de fusió nuclear a nivell mundial. "L'assoliment ha estat descrit com el pas més significatiu per al desenvolupament de la fusió en els últims anys", assegura Paul Rincon, editor de Ciència de la BBC.

L'objectiu oficial del NIF és la "ignició", un pas més enllà de l'aconseguit ara, i que s'aconseguiria en l'el moment en què la fusió nuclear generi tanta energia com la qual subministren els làsers. La diferència entre la "ignició" i l'aconseguit en l'actualitat, ocorre per ineficiències en diferents parts del sistema que fan que no tota l'energia enviada pel làser arribi fins al combustible.

Foto: Fusió de deuteri amb triti, per la qual es produeixe heli 4, s'allibera un neutró i es generen 17,59 MeV d'energia, com a quantitat de massa apropiada convertida de l'energia cinètica dels productes, segons la fórmula E = Δm c2.

Com assenyala Rincón, durant mig segle els investigadors havien lluitat per aconseguir la fusió nuclear controlada, aconseguint només decepcions. I el NIF es va convertir en l'esperança que proporcionaria a la recerca de la fusió l'avanç necessari per aconseguir l'objectiu proposat al setembre de 2009 de demostrar que la fusió nuclear produiria energia neta abans del 30 de setembre de 2012.

No obstant això, problemes tècnics inesperats van fer que la data límit no es complís. La potència de sortida de la fusió va ser menor a les prediccions originals dels models matemàtics. Poc després, la instal·lació de 3.500 milions de dòlars va canviar el seu enfocament, reduint la quantitat de temps dedicat a la fusió, versus la recerca per a armes nuclears, part de la missió original del laboratori.

No obstant això, els últims experiments concorden amb les prediccions de la producció d'energia, la qual cosa proporcionarà un impuls positiu a la recerca d'ignició del NIF, així com un estímul als defensors de l'energia de fusió en general, assegura Paul Rincon.

Fusió versus fissió


La fusió nuclear funciona de manera oposada a l'energia nuclear que avui coneixem. Aquesta última es produeix a partir de la divisió d'àtoms, o fissió. La fissió ocorre quan un nucli pesat es divideix en dos o més nuclis petits i allibera altres fragments, com a neutrons lliures, fotons i partícules alfa i beta.

La fissió implica la desintegració de matèria radioactiva, la qual cosa llança residus altament contaminants, de llarga vida i difícil eliminació. La fusió funciona de manera contrària, fent que els àtoms s'ajuntin i fusionin. En aquest procés, el residu produït és heli, un gas inofensiu i amb valor econòmic.

El NIF és un dels varis projectes a tot el món destinats a dominar la fusió. Un altre és el Reactor Termonuclear Experimental Internacional (ITER, segons les seves sigles en anglès), una iniciativa de milers de milions d'euros que actualment es troba en construcció a Cadarach, França.

Hito en el desarrollo de la fusión nuclear, la energía del futuro


La energía por fusión nuclear, proceso en el cual varios núcleos atómicos de carga similar se unen y forman un núcleo más pesado, produce la liberación de una cantidad enorme de energía. Los investigadores del proyecto estadounidense Instalación Nacional de Ignición (NIF) han conseguido un hito fundamental en el camino hacia la fusión nuclear autosostenida al liberar por primera vez más energía de la que se le aplica en el experimento.

La plantilla de Panrico denunciarà a l'empresa per insinuar que enverinen els productes

La plantilla de Panrico a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) té previst presentar la setmana que ve una querella criminal contra l'empresa per un presumpte delicte d'injúries amb un agreujant de publicitat per unes declaracions en què fonts de la companyia asseguraven no poder confiar que els treballadors no enverinessin els dònuts que produïen. Els treballadors s'han reunit i han obtingut el suport dels tres diputats de la CUP i dels 13 d'ICV-EUiA, que han signat una carta dirigida al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en la qual li demanen que impedeixi la distribució de productes a Catalunya perquè es respecti el dret a vaga.

Així ho ha dit aquest dimecres en roda de premsa l'advocat penalista Jaume Asens, que és el representant legal dels treballadors en aquesta qüestió, i ha afegit que les declaracions tenen "un plus de gravetat" en haver estat publicades pels mitjans de comunicació. "Les declaracions projecten una imatge dels treballadors totalment desqualificadora i no estan emparades per la llibertat d'expressió perquè tenen un contingut clarament injuriós que frega la calúmnia", ha asseverat Asens, acompanyat per alguns dels empleats de la planta de Santa Perpètua i del diputat de la CUP David Fernàndez.

Cinco Dias va recollir, de fonts de la direcció, declaracions que exposaven: "És difícil fer plans de futur per a la planta i no caure en el compte que amb una plantilla tan salvatgement ideologitzada, tan violenta, tan descerebrada, ningú ens va a garantir que a algun se li ocorri sabotejar la producció i enverinar alguns dels nostres productes".

Asens ha afirmat que amb aquestes declaracions l'empresa sosté que els treballadors serien capaços d'enverinar productes i llança "un missatge de sospita sobre l'ètica i l'honorabilitat dels treballadors", i per aquest motiu reclamaran danys i perjudicis en la querella criminal que s'interposarà la setmana que ve i que estarà signada per un centenar de treballadors.

Els empleats de la planta catalana porten 122 dies de vaga indefinida en senyal de protesta pel pla de viabilitat presentat per l'empresa i que en el cas de Santa Perpètua suposa l'acomiadament de 215 empleats d'una plantilla total de 345 i una retallada del 18% en el sou: "No estem disposats a una nova retallada perquè ja ens van retallar el sou un 25% en 2013", afirma el treballador Antonio García. García ha sostingut que l'empresa s'està ensenyant amb aquesta fàbrica, l'única que ha realitzat la vaga indefinida, pel nombre d'acomiadaments que vol executar, i ha indicat que ja han estat acomiadats 40 treballadors, als quals se sumaran altres 150 abans d'estiu.

Les demandes d'una empresa de feixistes

Aquest dijous se celebrarà en els jutjats de Sabadell un judici contra deu membres del comitè de vaga en el que l'empresa -en un fet insòlit en democràcia- sol·licita que la protesta es declari il·legal, i els reclama cinc milions d'euros en concepte d'indemnització per danys i perjudicis, encara que García s'ha mostrat confiat que la justícia els donarà la raó: "La vaga és legal de totes, totes".

La Inspecció de Treball va obrir al gener un expedient sancionador contra la direcció de Panrico per considerar que havia vulnerat el dret de vaga dels treballadors de Santa Perpètua després que el comitè reclamés la seva intervenció per l'arribada de camions externs que portaven productes de la marca Panrico malgrat que la fàbrica catalana, on es produïen aquests articles, ja estava en vaga indefinida des del 13 d'octubre de 2013.

David Fernàndez (CUP) ha criticat que el Govern de CiU "mira a un altre costat i utilitza la dilació com a estratègia", ja que, segons ha dit, s'escuda en que Panrico encara no ha estat sancionada perquè l'empresa ha presentat al·legacions que Inspecció ha de resoldre encara.

Així mateix, el 20 de març se celebrarà un altre judici a l'Audiència Nacional en el qual els treballadors de Santa Perpètua impugnaran l'acord que Panrico va aconseguir al novembre a Madrid a nivell nacional sobre el pla d'ajust, que incloïa l'acomiadament de fins a 745 persones d'una plantilla de més de 2.000 i rebaixes salarials del 18%, unes mesures amb les quals la companyia va aparcar el concurs de creditors. García ha sostingut que aquest acord "pot quedar tombat" a causa que no respecta el conveni que estava vigent, creu excessius els acomiadaments a Santa Perpètua i ha defensat que un acord nacional ha de respondre als interessos de totes les fàbriques, i no només als d'algunes d'elles.

Carta al conseller d'Interior

Els treballadors de Panrico s'han reunit amb diversos grups parlamentaris i han obtingut el suport dels tres diputats de la CUP i dels 13 d'ICV-EUiA, que han signat una carta dirigida al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en la qual li demanen que impedeixi la distribució de productes d'aquesta marca a Catalunya perquè es respecti el dret a vaga.

La plantilla també ha enviat una carta al conseller delegat de Panrico, Carlos Gila, signada per Carles Pellicer (CiU), Oriol Amorós (ERC), Alícia Romero (PSC), José Antonio Coto (PP), Marc Vidal (ICV-EUiA), Inés Arrimadas (C's) i Isabel Vallet (grup mixt), en la qual li demanen una reunió davant la preocupació transmesa pels treballadors.

La plantilla de Panrico denunciará a la empresa por insinuar que envenenan los productos


La plantilla de Panrico en la fábrica de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) tiene previsto presentar la semana que viene una querella criminal contra la empresa por un presunto delito de injurias con un agravante de publicidad por unas declaraciones en que fuentes de la compañía aseguraban no poder confiar que los trabajadores no envenenaran los donuts que producían. Los trabajadores se han reunido y han obtenido el apoyo de los tres diputados de la CUP y de los 13 de ICV-EUiA, que han firmado una carta dirigida al consejero de Interior, Ramon Espadaler, en la cual le piden que impida la distribución de productos en Cataluña para que se respete el derecho a huelga.

Espanya deixa d'ingressar 15.900 milions a l'any de l'IVA

La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres a Espanya que "reforci els controls per evitar el retard i la no presentació de la declaració i el pagament de l'IVA". Brussel·les sol·licita a més al PP que garanteixi un termini estàndard eficaç de devolució d'entre 30 i 45 dies. Des del principi de la crisi, Espanya ha deixat de recaptar 15.900 milions d'euros a l'any d'ingressos de l'IVA, més del 20% del que teòricament hauria d'haver percebut per frau fiscal i desídia del PP en la seva persecució.

Brussel·les atribueix aquest fet, sobretot, al frau fiscal, però també a fallides d'empreses, errors estadístics o formes legals d'evasió, com les SICAV. "En l'àmbit de la presentació de les declaracions de l'IVA i de pagament, la major part dels Estats membres encara han d'adoptar un enfocament sistemàtic per supervisar la presentació amb retard i la no presentació de la declaració i el pagament de l'IVA, que abasti processos automàtics com els recordatoris automàtics i l'avaluació immediata en cas de no presentació", assenyala l'informe de l'Executiu comunitari, que cita expressament a Espanya en aquest apartat.

"Alguns Estats membres -entre ells també Espanya- encara estan pendents de garantir un termini estàndard eficaç de devolució de l'IVA d'entre 30 i 45 dies", subratlla la Comissió. "Finalment, es recomana encaridament als Estats membres que investiguin l'eficàcia dels seus sistemes d'interessos i penalitzacions per la presentació amb retard i la no presentació de la declaració i el pagament de l'IVA", apunta l'estudi.

Repetidament el sindicat de tècnics d'Hisenda, Gestha, ha denunciat que el PP els impedeix investigar el frau fiscal de les grans fortunes i corporacions, que suposa més d'un 75% del total defraudat, anualment una xifra entorn dels 90.000 milions d'euros.

España deja de ingresar 15.900 millones al año del IVA

La Comisión Europea ha pedido este miércoles a España que "refuerce los controlas para evitar el retraso y la no presentación de la declaración y el pago del IVA". Bruselas solicita además al PP que garantice un plazo estándar eficaz de devolución de entre 30 y 45 días. Desde el principio de la crisis, España ha dejado de recaudar 15.900 millones de euros al año de ingresos del IVA, más del 20% de lo que teóricamente debería haber percibido, por el fraude fiscal y la desidia del PP en su persecución.

Dues espècies d'abelles urbanes utilitzen plàstic per construir ruscs

Els residus de plàstics s'estenen per gairebé tots els racons del planeta. En molts casos, les restes no degradables d'aquests polímers provoquen danys importants per a la fauna però, en casos molt concrets, la capacitat adaptativa d'algunes espècies sorprèn als científics. Investigadors de Canadà demostren que dues espècies emparentades amb l'abella de la mel sustitueixen les restes de fulles i resines naturals per fragments de bosses de plàstic i poliuretà, la Megachile campanulae i la Megachile rotundata. Foto: rusc de plàstic (no és el fet per les abelles on no es pot veure a simple vista).

Aquest és el cas de dues espècies d'abelles silvestres la Megachile campanulae i la Megachile rotundata que, segons han comprovat científics canadencs, han après a fer servir restes de plàstic per construir els seus ruscs. En tots dos casos, els exemplars d'abelles estudiades [emparentades però diferents de l'abelles de la mel] vivien en zones urbanes i utilitzaven les restes de plàstics com substitutiu de les fulles i resines naturals que usen habitualment aquestes espècies, per fabricar les parets i cel·les dels seus nius o ruscs. L'estudi ha estat realitzat per investigadors de la Universitat de Guelph (Canadà) i ha estat publicat a la revista Ecosphere, de la Societat d'Ecologia -edafologia- d'Amèrica (Estats Units).

“Els residus plàstics impregnen el paisatge global i aquest descobriment és important perquè demostra l'enginy i la flexibilitat d'algunes abelles per adaptar-se a un món dominat per humans”, indica l'autor principal de l'estudi, Scott MacIvor, graduat a la Universitat de Guelph el 2008 i actualment estudiant de doctorat a la Universitat de York. "Trobem dues espècies d'abelles que van utilitzar plàstic en lloc dels materials normals per a la construcció dels seus nius, la qual cosa suggereix un ús innovador de materials urbans comuns”.

Estudi de detectius

Esbrinar que les abelles estaven utilitzant plàstics en lloc de materials naturals va requerir un treball de detectiu doncs les porcions utilitzades són microscòpiques. L'abella Megachile campanulae utilitza fragments de fulles i resines de les plantes per construir els seus nius però les observacions de Scott MacIvor van indicar que en alguns nius existien materials diferents. Utilitzant un microscopi electrònic d'escombratge per prendre imatges altament detallades d'aquests materials i amb l'ajuda d'anàlisi de rajos X, l'equip d'experts va aconseguir determinar fins i tot el tipus de polímers que es trobaven en els nius d'aquestes abelles.

Així es va poder comprovar que alguns exemplars de la M. campanulae reemplacen les resines de les plantes amb un sellador a base de poliuretà. Els investigadors també van descobrir una altra espècie d'abella, la Megachile rotundata, especialitzada a tallar fulles, que utilitza fragments de bosses de plàstic de poliestirè per construir les seves cel·les de cria. En alguns casos, el plàstic substituía fins a una quarta part de les parets que abans estaven realitzades totalment amb fulles, segons els experts canadencs.

L'estudi presentat a la revista Ecosphere indica que, d'acord amb els exemples analitzats, les abelles masteguen el plàstic de manera diferent que les fulles, la qual cosa sembla indicar que aquests insectes no van prendre el plàstic per equivocació sinó que han après a utilitzar-ho de forma especial. "Els materials de plàstic havien estat recollits per les abelles i després van ser mastegats i escopits com un xiclet per formar alguna cosa nova que podien usar com a material de construcció", ha detallat Andrew Moore, un dels responsables de l'estudi.

Els nius que contenen plàstic estaven entre més de 200 caixes niu artificials controlades per MacIvor com a part d'una recerca a gran escala de l'ecologia de les abelles i les vespes urbanes, un projecte que involucra a nombrosos voluntaris amb formació científica.

Les caixes niu es troben a Torontó i la regió circumdant, en patis, jardins comunitaris, terrasses i parcs. En els exemples de les dues espècies estudiades, les larves criades en nius amb plàstic es van desenvolupar amb èxit als nius amb plàstic incorporat.

Dos especies de abejas urbanas utilizan plástico para construir colmenas


Los residuos de plásticos se extienden por casi todos los rincones del planeta. En muchos casos, los restos no degradables de estos polímeros provocan daños importantes para la fauna pero, en casos muy concretos, la capacidad adaptativa de algunas especies sorprende a los científicos. Investigadores de Canadá demuestran que dos especies emparentadas con la abeja de la miel substituyen los restos de hojas y resinas naturales por fragmentos de bolsas de plástico y poliuretano, la Megachile campanulae y la Megachile rotundata. Foto: colmena de plástico (no es la hecha por las abejas, donde no se puede distinguir a simple vista).

2 vídeos: Amaiur denuncia la mort d'Arkaitz Bellon i culpa al PP

Els diputats de Amaiur han dut a terme aquest matí una protesta al Congrés per denunciar la mort d'Arkaitz Bellon a la presó del Puerto de Santa María. Tot just començar la sessió de control al govern de Rajoy, Maite Aristegi, Jon Inarritu, Sabino Quadra, Onintza Enbeita, Rafa Larreina i Xabier Mikel Errekondo han exhibit banderoles per demandar la repatriació dels presoners bascos i han acusat al PP de ser «responsable» de la defunció del pres d'Elorrio. Posada: «¡Tíralo, coño!». Al segon vídeo: Posada crida a l'ordre a Amaiur per exhibir pancartes i intervenció de Cayo Lara de l'Esquerra Plural.

A continuació, Errekondo ha lliurat una carta a la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría reclamant una modificació de la política penitenciària.

Vídeo: Posada crida a l'ordre a Amaiur per exhibir pancartes i intervenció de Cayo Lara de l'Esquerra Plural.
El president del Congrés, Jesús Posada (PP), els ha cridat a l'ordre i els ha exigit que recollissin les seves pancartes, però els parlamentaris d'Amaiur han fet cas omís. Segons més tard, Posada els cridava l'atenció per segona vegada avisant-los que, si no les retiraven, hauria de procedir a expulsar-los.

Davant aquest advertiment, els diputats d'Amaiur han baixat els seus cartells i ha començat la sessió plenària amb un president del Congrés molest per l'incident. De fet, se l'ha pogut escoltar un «Tíralo, coño», en referència al sobre lliurat per Errekondo a la vicepresidenta. Al principi, Sáenz de Santamaría ha agafat el document, però després l'hi ha lliurat a un ujier i ha emplaçat a Errekondo a utilitzar les lleres oficials per fer arribar la seva missiva a la Moncloa.

En roda de premsa posterior, el portaveu de la coalició ha explicat que la protesta s'ha dut a terme davant la negativa del PP perquè el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ofereixi explicacions sobre la mort de Bellon durant la compareixença que té prevista aquest dijous al Congrés per donar la seva versió sobre la defunció d'immigrants a la frontera de Ceuta.

Amaiur denuncia la muerte de Arkaitz Bellon y culpa al PP


Los diputados de Amaiur han llevado a cabo esta mañana una protesta en el Congreso para denunciar la muerte de Arkaitz Bellon en la cárcel de Puerto de Santa María. Nada más comenzar la sesión de control, Maite Aristegi, Jon Inarritu, Sabino Cuadra, Onintza Enbeita, Rafa Larreina y Xabier Mikel Errekondo han exhibido banderolas para demandar la repatriación de los prisioneros vascos y han acusado al PP de ser «responsable» del fallecimiento del preso de Elorrio. Posada: «¡Tíralo, coño!».

Silenciós clam a Elorrio contra la política penitenciària i la dispersió

El FROB demana de 6 a 10 anys de presó per a dos exdirectius de la CAM

El FROB ha sol·licitat 6 anys de presó per a l'ex director general de la CAM Roberto López Abad i 10 per a l'expresident de la comissió de control Juan Ramón Avilés (els dos a la foto disfrutant del robat) per irregularitats en el cobrament de dietes i en la concessió de crèdits per valor de 17 milions a aquest últim.

Fonts jurídiques han informat que en el seu escrit d'acusació remès al jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, el Fondo de Reestructuració Ordenada Bancària acusa a Avilés d'apropiació indeguda i administració deslleial, mentre que a López Abad el responsabilitza solament d'aquest últim delicte.

Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció ha reclamat quatre anys de presó per a tots dos exdirectius i acusa a López Abad d'apropiació indeguda agreujada, pel que li reclama també una multa de 90.000 euros o, alternativament, d'un delicte societari, cas en el qual sol·licita tres anys de presó.

La Fiscalia acusa a Avilés d'un delicte d'atorgament de contracte simulat en perjudici de tercer. Així mateix, demana que López Abad i Avilés indemnitzin al Banc Sabadell en la quantitat d'1,49 milions d'euros de forma solidària al costat d'altres 18 membres de la Comissió de Seguiment i Control de Tenedora d'Inversions -societat participada per la CAM-, que van cobrar de forma presumptament irregular dietes d'entre 9.566 i 308.000 euros.

A principis de gener, el magistrat va donar el primer pas per asseure'ls en la banqueta després de transformar les diligències en procediment abreujat en un acte en el qual apreciava "indicis de criminalitat" en la conducta dels dos exdirectius.

El FROB pide de 6 a 10 años de prisión para dos ex directivos de la CAM

El FROB ha solicitado seis años de prisión para el ex director general de la CAM Roberto López Abad y diez para el expresidente de la comisión de control Juan Ramón Avilés (los dos en la foto disfrutando lo robado) por supuestas irregularidades en el cobro de dietas y en la concesión de créditos por valor de 17 millones a este último.

El rescat de la CAM costarà 15.000 milions de diners públics

Tenia raó l'ex governador Fernández Ordóñez 'Mafo' quan va dir que la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani) era “el pitjor del pitjor”. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va xifrar aquest dilluns en 15.000 milions d'euros el cost de l'Esquema de Protecció d'Actius (EPA) que en el seu moment va garantir l'Estat per cobrir les possibles pèrdues de la caixa d'estalvis després de ser venuda al Banc Sabadell per 1 euro.

Vídeo: La Policia reclama a Wouzee qui va difondre el vídeo de la Infanta

El jutjat d'instrucció 11 de Palma, que investiga a l'enregistrament i difusió del vídeo de la declaració de la infanta Cristina en el cas Nóos, ha reclamat a Wouzee, la plataforma d'internet en la qual es van exhibir les imatges, que li faciliti les dades que tingui de l'usuari que les va penjar. La Policia Nacional apunta a Francisco Carvajal, l'advocat substitut de Robert Coix, testaferro d'Iñaki Urdangarín a l'institut Nóos, com a suposat autor del vídeo.

L'advocat que va gravar suposadament el vídeo podria ser acusat d'un delicte de desobediència i podria enfrontar-se a, mínim, un any d'inhabilitació.

Fonts jurídiques han confirmat que el jutge Manuel Penalva ha remès un requeriment a Wouzee perquè faciliti quanta informació tingui sobre la persona o persones que van registrar i van divulgar les imatges desobeint la prohibició expressa del jutge del cas Nóos, José Castro. L'escrit va ser remès ahir i ha estat lliurat avui als responsables de la plataforma d'internet per la Policia, segons ha confirmat la pròpia empresa, mentre el seu màxim responsable, Marcial Cuquerella, ha assegurat a través de Twitter que estan "encantats" de col·laborar amb el jutge.

Segons ha informat a EFE un portaveu de la companyia, els usuaris que volen pujar continguts audiovisuals a Wouzee es registren aportant un correu electrònic i posant-se un nom identificatiu, que en aquest cas va ser "infanta". A més, quan algun usuari puja un vídeo a la plataforma, els seus gestors solament registren com a dada d'origen una adreça IP, el número identificatiu d'un dispositiu dins d'una xarxa. En l'actualitat existeixen sistemes de fàcil accés per emmascarar la IP amb la finalitat de que no sigui possible localitzar el dispositiu des del qual es duu a terme una operació en internet.

El jutjat d'instrucció número 11 de Palma, ahir en funcions de guàrdia, s'ha fet càrrec de la recerca de l'enregistrament i difusió del vídeo pres dissabte passat a la sala de vistes en què va declarar la infanta Cristina com imputada per presumpte delictes fiscals i de blanqueig de capitals en el cas Nóos.

Després de publicar el diari El Mundo el diumenge en primera pàgina una imatge del vídeo divulgat a través de Wouzee, el jutge Castro va ordenar a la Policia que investigués l'autoria. Aquest matí, el responsable de la Policia Judicial de Balears, Antoni Cerdà, ha mantingut una trobada amb el jutge Penalva als jutjats de Palma.

La Policía reclama a Wouzee quien difundió el vídeo de la Infanta


El juzgado de instrucción 11 de Palma, que investiga al grabación y difusión del vídeo de la declaración de la infanta Cristina en el caso Nóos, ha reclamado a Wouzee, la plataforma de internet en la que se exhibieron las imágenes, que le facilite los datos que tenga del usuario que las colgó.

Vídeo: Cayo Lara: "Hi ha una clara estratègia per protegir a la Casa Real i que el marró s'el mengi el plebeu"

El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, creu que la declaració de la infanta Cristina dissabte passat, amb respostes "evasives" sobre la seva actuació en el cas Nóos, demostra que la Casa Real maneja una estratègia per eludir de tota responsabilitat a la filla menor del rei "i que tot el marró s'el mengi el plebeu", en referència al seu marit, Ignacio Urdangarin.

Cayo Lara: "Hay una clara estrategia para proteger a la Casa Real y que el marrón se lo coma el plebeyo"

El fiscal demanarà 17 anys per Urdangarin i una multa per a Cristina


Vídeo: Publicació d'un vídeo furtiu de la declaració de Cristina

El PP posa multes de 300 euros per protestar contra la llei feixista de l'avortament

L'Assemblea de Dones Diverses de Sevilla va denunciar ahir que almenys deu dones han rebut en les últimes setmanes multes, per valor de 301 euros cadascuna, per concentrar-se davant la seu del PP andalús, en el centre de Sevilla, en contra de la reforma de la llei de l'avortament del govern nazicatòlic de Mariano Rajoy. Preguntada la Subdelegació del Govern de Sevilla pel nombre exacte de sancions, es va negar a respondre. Foto: un exemple de la immoralitat feixista dels nazicatòlics.

Segons s'indica en la notificació d'una d'aquestes sancions, el passat 20 de desembre, “des de les 19:30 hores fins a les 20:30 hores unes 50 persones”, es van concentrar davant la seu del PP andalús, al carrer Sant Fernando, “exhibint el grup de concentrats una pancarta. Aquesta concentració no va ser comunicada a la subdelegació del Govern com exigeix la llei”, tot i que la Constitució -tan sagrada pels hipòcrites del PP-, diu el contrari.

La Policia va identificar a aquesta sancionada “com una de les organitzadores de la concentració”. Segons es recull en la notificació, “es considera promotors als qui de fet presideixin, dirigeixin o exerceixin actes semblants o pels impresos que es reparteixin durant les mateixes”.

Aquest dia, hores abans de produir-se la referida protesta, el ministre de Justícia de l'Opus Dei, Alberto Ruiz Gallardón, va presentar l'avantprojecte de llei, que liquida el dret a decidir de les dones, substituint l'anterior llei de terminis per una reforma que pretén eliminar, entre d'altres qüestions, la malformació del fetus com a causa per poder interrompre l'embaràs. Aquest dia, i de forma espontània, milers de persones a tota Espanya es van tirar al carrer contra les intencions del PP. Des de llavors, cada divendres, es produeixen protestes davant la seu regional dels franquistes.

Són concentracions petites però fortament vigilades per les forces repressives, que es dediquen a protegir la seu del PP, evita que es talli el pas al tramvia i identifica a un gran nombre de les persones assistents, a les quals se'ls demana el DNI i les seves dades queden registrades, com al temps dels pares franquistes del govern mafiós del PP. Des de l'assemblea asseguren que la policia no els va informar en aquest moment que anaven a ser multades. Tampoc descarten que segueixin arribant noves sancions.

El PP pone multas de 300 euros por protestar contra la ley fascista del aborto


La Asamblea de Mujeres Diversas de Sevilla denunció ayer que al menos diez mujeres han recibido en las últimas semanas multas, por valor de 301 euros cada una, por concentrarse ante la sede del PP andaluz, en el centro de Sevilla, en contra de la reforma de la ley del aborto del gobierno nazicatólico de Mariano Rajoy. Preguntada la Subdelegación del Gobierno de Sevilla por el número exacto de sanciones, se negó a responder. Foto: un ejemplo de la inmoralidad fascista de los nazicatólicos.

La llei nazicatòlica de Gallardón sobre l'avortament surt amb els vots de PP i UDC


La Llei Orgànica de Protecció dels Drets del Concebut i de la Dona Embarassada, la reforma de la Llei de l'Avortament que lidera el ministre de Justícia de l'Opus Dei, Alberto Ruiz-Gallardón, ha passat aquest dimarts el seu primer examen al Congrés dels Diputats amb una votació secreta, amb paperetes i urna, a instàncies del Grup Socialista. La proposta del PSOE de retirar l'avantprojecte ha estat finalment rebutjada per 183 vots -de PP i UDC-, 151 a favor i 6 abstencions.

La ley nazicatólica de Gallardón sobre el aborto sale con los votos de PP y UDC

La Ley Orgánica de Protección de los Derechos del Concebido y de la Mujer Embarazada, la reforma de la Ley del Aborto que lidera el ministro de Justicia del Opus Dei, Alberto Ruiz-Gallardón, ha pasado este martes su primer examen en el Congreso de los Diputados con una votación secreta, con papeletas y urna, a instancias del Grupo Socialista. La propuesta del PSOE de retirar el anteproyecto ha sido finalmente rechazada por 183 votos, 151 a favor y 6 abstenciones.

Amplien la recerca de Catalunya Caixa a diverses operacions immobiliàries

El Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona ha ampliat la recerca de la causa contra exdirectius de Caixa Catalunya a diverses operacions immobiliàries i ha rebutjat desimputar a l'expresident de l'entitat Narcís Serra i a l'exdirector general Adolf Todó com demanaven les seves defenses.

En un acte del 3 de febrer, el jutge Jaime Conill ha acordat "desestimar el recurs de reforma" presentat pels advocats de Serra i Todó contra una resolució judicial del 7 de novembre que, al seu torn, decretava ampliar la denúncia a aquestes operacions immobiliàries a petició de l'acusació popular Ausbanc.

Es tracta, d'una banda, de l'obertura d'una recerca sobre l'operació 'Alcalá 120 Promocions i Gestió Immobiliària' que el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado ha avalat en considerar-la una "operació arriscada en un entorn de crisi econòmica i amb aportació per part del FROB a la caixa d'1.250 milions d'euros en participacions preferents a causa de la seva difícil situació econòmica".

El consell d'administració de la caixa va aprovar el 13 d'octubre de 2010 una renovació de comptes de crèdit de 30 milions d'euros per atendre el pagament ajornat d'una parcel·la al capdavant de Torres (Múrcia), a través de la cancel·lació parcial d'una hipoteca bancària amb mera garantia personal, amb una pèrdua esperada de gairebé tres milions d'euros: "No ha d'oblidar-se que la inversió en el sector immobiliari ha estat una de les causes de l'enfonsament de la majoria de caixes del nostre país i, en concret, de CatalunyaCaixa", recorda el fiscal en l'escrit.

També s'investigarà un acord del consell del mateix dia que "suposa la renúncia de les garanties reals per part de CatalunyaCaixa sobre les finques de Promocions Hàbitat, en concurs de creditors", explica el fiscal en l'escrit al que ha tingut accés Europa Press.

Davant tots aquests "elements sospitosos de conductes irregulars", el fiscal avala la recerca d'aquestes operacions immobiliàries per part de la llavors cúpula directiva de l'entitat. Serra, Todó i altres 52 membres de Caixa Catalunya en 2010 continuen imputats per presumpta administració deslleial per haver usat fons de l'entitat presumptament en benefici propi contribuint a la seva greu crisi financera.

Amplían la investigación de Catalunya Caixa a varias operaciones inmobiliarias


El Juzgado de Instrucción 30 de Barcelona ha ampliado la investigación de la causa contra exdirectivos de Caixa Catalunya a varias operaciones inmobiliarias y ha rechazado desimputar al expresidente de la entidad Narcís Serra y al exdirector general Adolf Todó como pedían sus defensas.

Xina aconsegueix el seu major superàvit comercial, de l'11'1%, en cinc anys

Les exportacions xineses durant el passat mes de gener van sumar un total d'1,27 bilions de yuans (153.550 milions d'euros), un 7,6% per sobre de la dada de l'any passat. La balança comercial de Xina va llançar al gener un saldo positiu de 194.850 milions de yuans (23.557 milions d'euros), la qual cosa suposa un augment de l'11'1% respecte a la dada de l'any anterior i el major superàvit del gegant asiàtic en el primer mes de l'any des de gener de 2009, segons reflecteixen les dades de l'Administració General de Duanes de Xina.

Les exportacions xineses durant el passat mes de gener van sumar un total d'1,27 bilions de yuans (153.550 milions d'euros), un 7,6% per sobre de la dada de l'any passat, mentre que les seves importacions van augmentar un 7%, fins a 1,07 bilions de yuans (129.361 milions d'euros).

La fortalesa de les exportacions xineses van superar al gener les expectatives del mercat, especialment en tenir en compte que la celebració de l'Any Nou llunar, la principal festivitat xinesa, va tenir lloc aquest any al gener.

Segons les xifres en dòlars publicades per l'Administració General de Duanes de Xina, el superàvit comercial xinès al gener va augmentar un 14%, fins a 31.860 milions de dòlars. Les exportacions xineses van sumar un total de 207.130 milions de dòlars, un 10,6% més, mentre que les seves compres a l'exterior van augmentar un 10%, fins a 175.270 milions d'euros.

China logra su mayor superávit comercial, del 11'1%, en cinco años

Las exportaciones chinas durante el pasado mes de enero sumaron un total de 1,27 billones de yuanes (153.550 millones de euros), un 7,6% por encima del dato del año pasado. La balanza comercial de China arrojó en enero un saldo positivo de 194.850 millones de yuanes (23.557 millones de euros), lo que supone un aumento del 11'1% respecto al dato del año anterior y el mayor superávit del gigante asiático en el primer mes del año desde enero de 2009, según reflejan los datos de la Administración General de Aduanas de China.

LAB exigeix la dimissió del Govern feixista i corrupte d'UPN i la convocatòria d'eleccions

El sindicat LAB ha exigit la dimissió de tot el Govern d'UPN, encapçalat per la feixista i corrupta Yolanda Barcina, i la convocatòria d'eleccions després de les declaracions al Parlament de la que fos responsable de l'Hisenda Foral Idoia Nieves, qui ha acusat a la consellera Lourdes Goicoechea de reiterats intents de «intromissió» i «ingerències», com demanar informació fiscal de determinats contribuents i obtenir un tracte de favor per part d'Hisenda per a diverses empreses d'amics dels nazicatòlics. Per a LAB, «una elit de polítics sense escrúpols pertanyents a UPN i PSN s'ha lucrat a costa de l'erari públic, afavorint a l'elit empresarial, mentre imposava retallades a la majoria treballadora».

La reacció de LAB arriba després que els grups de l'oposició hagin demanat de forma unànime la creació d'una comissió de recerca en la Càmera navarresa per esclarir les presumptes «ingerències» de la vicepresidenta Lourdes Goicoechea a Hisenda i que el sindicat ELA hagi demanat la «immediata destitució» d'aquesta.

«Davant les revelacions sobre les pressions de la vicepresidenta Lourdes Goicoechea per obtenir un tracte de favor per part d'Hisenda respecte a diverses empreses, el sindicat LAB exigeix la dimissió immediata del Govern d'UPN i la convocatòria d'eleccions» i «crida a la ciutadania a sortir al carrer per dir alt i clar: fora lladres de les institucions», diu la central en un comunicat. Afegeix que LAB recolzarà totes les mobilitzacions que es convoquin amb aquest objectiu i a més crida una mobilització pròpia per al divendres enfront d'Hisenda.

Segons el sindicat abertzale, revelacions com les que ahir va fer al Parlament Idoia Nieves «denoten que l'assumpte de les dietes de la CA no era més que la punta de l'iceberg: estem davant el saqueig de les arques públiques de Navarra».

Per a LAB, «una elit de polítics sense escrúpols pertanyents a UPN i PSN s'ha lucrat a costa de l'erari públic, afavorint a l'elit empresarial, mentre imposava retallades a la majoria treballadora», per la qual cosa «urgeix un doble canvi a Navarra, canvi de Govern i canvi de model, perquè els nombrosos episodis de corrupció siguin cosa del passat».

LAB exige la dimisión del Gobierno fascista y corrupto de UPN y la convocatoria de elecciones


El sindicato LAB ha exigido la dimisión de todo el Gobierno de UPN, encabezado por la fascista i corrupta Yolanda Barcina, y la convocatoria de elecciones tras las declaraciones en el Parlamento de la que fuera responsable de la Hacienda Foral Idoia Nieves, quien ha acusado a la consejera Lourdes Goicoechea de reiterados intentos de «intromisión» e «injerencias», como pedir información fiscal de determinados contribuyentes y conseguir un trato de favor por parte de Hacienda para varias empresas. Para LAB, «una élite de políticos sin escrúpulos pertenecientes a UPN y PSN se ha lucrado a costa del erario público, favoreciendo a la élite empresarial, mientras imponía recortes a la mayoría trabajadora».

Figueres: Cessat l'endollat per Santi Vila (CiU) a Fisersa

Josep Viñas (foto) va accedir al càrrec a mitjans de l'any 2011, poc després de les eleccions municipals i que se cessés l'anterior gerent, Albert Testart, col.locat per l'alcalde Santi Vila (CiU), ara 'alegre' conseller fatxenda de Territori i dels transports públics de la Generalitat sols per a rics. Fins aleshores, Viñas havia assumit la direcció de la màfia ecofeixista d'Ecoserveis i, de fet, a la pràctica es va seguir encarregant de les dues empreses -la segona, de capital mixt- fins fa pocs mesos, quan va ser substituït com a conseller delegat de l'ens. Durant aquest temps, múltiples polèmiques han envoltat la seva direcció i algunes, fins i tot, han arribat a l'Oficina Antifrau.

El primer tinent d'alcalde i conseller delegat a Fisersa, Manuel Toro, va anunciar el passat mes de juny que l'Ajuntament volia iniciar "una nova etapa" de "transparència administrativa" a Fisersa. La voluntat era, segons va dir, consultar amb l'interventor qualsevol actuació que s'hi fés amb l'objectiu d'evitar que es repetissin les denúncies com la darrera que havia presentat el PP per la gestió de la polèmica canonada alternativa d'abastiment d'aigua potable a la ciutat.

Viñas va convertir-se en gerent ja enmig de polèmiques pel cessament de l'anterior, que havia ocupat el càrrec durant sis anys. I és que poc després de ser nomenat, el secretari municipal ja va alertar que la tramitació era "irregular". En aquest sentit, assegurava que no s'havia concretat la relació laboral, la durada i ni tampoc quan cobraria. Tot i que des de l'Ajuntament van insistir que amb la decisió s'estalviarien uns 58.000 euros anuals, mai va acabar-se concretant quan costaria la doble direcció tot i que, de Fisersa, cobrava 80.000 euros anuals.

El seu contracte va ser, precisament, un altre dels aspectes polèmics des de la seva elecció. El PP va fer públic a finals de 2012 que Viñas tenia un contracte "blindat" pel que se li havien de pagar uns 20.000 euros per cada any que li restés de contracte fins al 2021 en cas que se l'acomiadés. Aquesta clàusula, que incomplia una normativa estatal que va entrar en vigor a posteriori i que va provocar molta polèmica, es va abolir amb un nou document a principis de l'any passat. El nou acord establia que se l'indemnitzaria amb set dies per any treballat amb un màxim de sis mensualitats, que mantindria els 80.000 euros però que l'eliminarien les pagues dobles.

A la llista de polèmiques també s'hi havia afegit abans l'acomiadament del director financer, Romà Corcoll, amb una indemnització de 120.000 euros per "falta de confiança amb l'equip directiu actual". Corcoll havia ocupat aquest carrec durant vint anys i la decisió també va provocar un important rebuig entre els grups de l'oposició.

El fet que Viñas no tingués el títol de transport va ser un altre dels aspectes criticats pel PP considerant "inadmissible" que el màxim responsable de l'empresa que es fa càrrec del transport urbà no disposés d'aquesta titulació. L'equip de Govern, però, sempre va defensar que hi havia un altre treballador que tenia delegats els poders amb el vistiplau de la Generalitat.

Amb tot, el PP va decidir a mitjans de l'any passat portar a Antifrau diverses "irregularitats" que, segons deien, havien detectat tant a Fisersa com a Ecoserveis. Entre les denúncies, hi havia els contractes del gerent, la manca d'aquest títol de capacitació i, finalment, la recent construcció de la canonada. Un procediment en el qual no s'haurien fet correctament els tràmits i l'empresa ho hauria assumit sense que encara a hores d'ara s'hagi fet públic qui va ordenar-ne l'execució.

Front comú de l'oposició contra l'endollat de l'ara conseller Santi Vila (CiU)


La polèmica generada a l'entorn d'aquest assumpte va propiciar, fins i tot, que el novembre passat l'oposició en bloc reclamés que s'investigués i es depuressin responsabilitats. En una situació mai vista abans, els sis grups municipals van coincidir que no s'havia gestionat correctament l'afer. A més, demanaven un canvi "de rumb" a l'equip de Govern amb Marta Felip (CiU) a l'alcaldia per abandonar "vicis" heretats pel seu precedessor i ara conseller de Territori, Santi Vila. Demanaven una comissió d'investigació tot i que el Govern municipal ja havia tumbat la petició en un ple. No es va atendre la petició però alguns ja interpreten la decisió -encara no oficialitzada- com un intent de tancar les polèmiques.

Figueres: Cesado el enchufado por Santi Vila (CiU) en Fisersa


Josep Viñas (foto) accedió al cargo a mediados del año 2011, al poco de las elecciones municipales y que se cesara el anterior gerente, Albert Testart, por el alcalde Santi Vila (CiU), ahora 'alegre' consejero pijo de Territorio y de los transportes públicos de la Generalitat sólo para ricos. Hasta entonces, Viñas había asumido la dirección de la mafia ecofascista de Ecoserveis y, de hecho, a la práctica se siguió encargando de las dos empresas -la segunda, de capital mixto- hasta hace pocos meses, cuando fue sustituido como consejero delegado del ente. Durante este tiempo, múltiples polémicas han rodeado su dirección y algunas, incluso, han llegado a la Oficina Antifraude.

Pares, mestres i estudiants exigeixen el boicot a la llei Wert

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha exigit al Govern de CiU-ERC i al Parlament de Catalunya que liderin el boicot contra la Lomce reaccionària del PP. Aquesta plataforma que agrupa sindicats, entitats pedagògiques i associacions de pares va avisar que la llei Wert és "innecessària, inútil i injusta" i intentarà evitar "amb tots els mitjans al seu abast" que s'apliqui a partir del curs vinent. Del 22 al 29 de març, han convocat una setmana de lluita que també inclou el rebuig a la campanya de matriculació del Departament d'Ensenyament.

La plataforma pretén "fer una pinya" entre Govern, Parlament i famílies i professors que "tombi la Lomce". "Hem de rebre instruccions precises perquè tots actuem coordinadament i aquesta llei no s'apliqui a partir del curs vinent, perquè actualment ja hauríem d'estar preparant els canvis curriculars que implicarà", va alertar la portaveu d'Ustec·STEs, Anna Elvira.

Mitjançant un manifest, la MUCE proposa seguir unes línies mestres per plantar-li cara. Aquestes passen per "blindar el català com a llengua vehicular, deixar que els centres i els consells escolars escullin els seus currículums, s'aposti pel programari lliure que ofereix Internet, es boicotegin les avaluacions externes derivades de la Lomce i es reforcin les línies de participació que garanteixen el control democràtic de les escoles".

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa donarà suport a les manifestacions convocades per protestar contra la Lomce. "Però també en contra de les retallades del Departament d'Ensenyament", va remarcar el portaveu de la plataforma, Jaume Aguilar.

Per això, del 22 al 29 de març es prepara una setmana de protestes contra la llei Wert i polítiques d'Ensenyament. És una mobilització per defensar que els professors "se substitueixin des del primer dia i amb tota la remuneració", que "disminueixin les ràtios d'alumnes per classe", s'augmentin els recursos "per atendre la diversitat", i es potenciïn "les beques per als llibres i les places de Formació Professional i l'educació per adults", entre d'altres demandes.

Sospita de clausura de línies

El portaveu de la Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), Héctor Silveira, va denunciar que l'estratègia del Departament d'Ensenyament és prioritzar el tancament de línies d'escoles públiques. "Es preveu tancar els grups d'alumnes de centres de Primària que no arribin als mínims abans de la matriculació i, per contra, amb els grups concertats, s'esperarà al mes de setembre", va criticar.

Padres, maestros y estudiantes exigen el boicot a la ley Wert

El Marco Unitario de la Comunitat Educativa (MUCE) ha exigido al Gobierno de CiU-ERC y al Parlamento de Cataluña que lideren el boicot contra la Lomce reaccionaria del PP. Esta plataforma que agrupa sindicatos, entidades pedagógicas y asociaciones de padres avisó que la ley Wert es "innecesaria, inútil e injusta" e intentará evitar "con todos los medios a su alcance" que se aplique a partir del curso próximo. Del 22 al 29 de marzo, han convocado una semana de lucha que también incluye el rechazo a la campaña de matriculación del Departamento de Enseñanza.