divendres, 22 de març de 2013

Carlos Fabra presenta la seva dimissió com a president d'Aerocas

Carlos Fabra (PP) deixa la direcció de l'empresa promotora de l'aeroport de Castelló. El Jutjat d'Instrucció número 1 de Nules ha decretat en un acte conegut aquest matí que es posi data per jutjar pels suposats delictes de tràfic d'influències, suborn i frau fiscal. Aquesta tarda, Fabra ha presentat la seva dimissió "irrevocable" al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra.

Així ho ha assegurat ell mateix a Europa Press després de la decisió judicial que suposa l'obertura de judici oral contra ell per tràfic d'influències, suborn i quatre delictes contra la Hisenda Pública.

Segons Carlos Fabra, "a primera hora d'aquest divendres" ha presentat la seva dimissió "irrevocable" al president de la Generalitat. "Tal com vaig dir que faria si s'obria judici oral", ha subratllat. L'expresident de la Diputació de Castelló ha afegit que a partir d'ara, se sentirà "més lliure" i ja veurà "per quin camí van" les seves decisions futures.

En aquestes últimes setmanes, Carlos Fabra ha mantingut un pols amb el Govern valencià pel control de l'aeroport de Castelló. Fabra es va presentar com a valedor d'una suposada oferta de compra d'un grup hispanolibio que no s'ha arribat a formalitzar. El protagonisme del ja expresident d'Aerocas ignorant als membres del Consell va motivar que el vicepresident José Ciscar es referís a Carlos Fabra com "aquest senyor".

La PAH de Girona ocupa un bloc de pisos a Salt

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha ocupat aquest divendres a la tarda un bloc de pisos situat al costat de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) per cedir-lo a famílies desnonades. L'edifici és de nova construcció i és propietat del Banc Mare Nostrum.

L'acció s'ha fet per sorpresa, de manera indefinida i envoltada d'un fort secretisme per evitar que la policia aturés l'ocupació. Unes 200 persones s'estan davant l'edifici, mentre que un altre grup ja es troba a l'interior -amb la porta tancada amb clau- i ha penjat pancartes als balcons. La plataforma té la voluntat d'ocupar un solar adjacent a l'edifici en les properes hores per convertir-lo en una zona d'horts urbans.

Obama obliga Netanyahu a disculpar-se amb Turquia per l'assalt a la flotilla a Gaza

Tres anys després del sagnant assalt sionista a la flotilla del Mavi Màrmara amb ajuda solidària per a Gaza, Obama ha obligat a Netanyahu a demanar disculpes per telèfon al cap de govern turc per aquesta acció militar criminal. Les relacions entre els dos països van quedar congelades des de llavors i Erdogan havia condicionat la normalització de les relacions bilaterals a una disculpa. Turquia és un aliat imprescindible dels EUA i les monarquies del Golf per aconseguir la infiltració d'armes i terroristes a Síria. Obama arriba a Jordània en l'etapa final del seu passeig pel Pròxim Orient. El Consell de Seguretat de l'ONU condemna l'atemptat que ha causat més de 40 morts a Damasc (foto).

En la seva crida al cap de govern turc, Recep Tayip Erdogan, "després que una investigació israeliana tragués a la llum errades operatives", el cap de govern israelià, Benjamin Netanyahu, es va disculpar aquest divendres amb Turquia "per qualsevol error" que pugui haver portat a les morts de nou activistes turcs durant l'abordatge a un vaixell davant la costa de la franja de Gaza el 2010, va comunicar seu despatx en un comunicat, poc després que conclogués el viatge a Israel del president dels Estats Units, Barack Obama.

Les parts "resoldre completar un acord per compensació" afegeix la declaració israeliana. Netanyahu va declarar a més que no hi va haver intencionalitat alguna en les tràgiques conseqüències de la intervenció, ha informat l'agència de notícies turca Anadolu. En la conversa telefònica, que va tenir lloc des de l'aeroport de Ben Gurion, a Tel Aviv, intervinguda per Obama amb la finalitat de restaurar els danyats vincles entre ambdós aliats de Washington, Erdogan va acceptar les disculpes.

En la intervenció israeliana contra el vaixell turc "Mavi Marmara" al maig de 2010 van morir nou activistes turcs. Les relacions entre els dos països van quedar congelades des de llavors. El primer ministre turc havia condicionat la normalització de les relacions bilaterals a una disculpa.

Obama arriba a Jordània en l'etapa final del seu viatge pel Pròxim Orient

El president dels EUA, Barack Obama, ha arribat avui a Amman procedent d'Israel i Palestina, en una visita de dos dies en què està previst que es reuneixi amb el rei Abdul·là II de Jordània per analitzar el conflicte sirià i els esforços per reprendre el procés de pau entre palestins i israelians.

El mandatari nord-americà va ser rebut a l'aeroport d'Amman pel ministre jordà d'Exteriors, Nasser Yudeh, i altres responsables del país. Immediatament després, la comitiva d'Obama es va traslladar al palau reial, on s'entrevistarà amb el rei Abdul·là II.

Demà, Obama culminarà el seu viatge a Jordània amb una visita turística a la ciutat monumental de Petra. Fonts governamentals jordanes han dit que Amman concedeix gran importància a aquest viatge perquè espera rebre un major suport per acollir els més de 500.000 refugiats sirians que es troben al país.

En aquest sentit, les fonts van avançar que Obama va a anunciar un major suport financer al regne haiximita perquè pugui afrontar els seus reptes econòmics i mantingui oberta la frontera amb Síria. S'espera que el rei Abdul·là sol·liciti a Obama un major suport a la seva visió per trobar una solució política a Síria.

Respecte al conflicte palestí-israelià, les fonts van opinar que Obama pot convèncer els israelians que detinguin els assentaments, com a preludi d'una represa de les converses amb els palestins. Els EUA consideren Jordània com l'únic aliat estable a la regió després de l'enderrocament d'altres règims favorables després de la primavera àrab, han assenyalat les fonts.

El viatge del president nord-americà al regne haiximita no està exempt de controvèrsia: En les últimes 24 hores, s'han desenvolupat diverses manifestacions contra la visita d'Obama i les polítiques nord-americanes que donen suport a Israel.

El Consell de Seguretat de l'ONU condemna l'atemptat que va causar més de 40 morts a Damasc

El Consell de Seguretat de l'ONU va condemnar l'atemptat suïcida comès ahir en una mesquita de Damasc amb un saldo de més de 40 morts, inclòs un teòleg sunnita proper al govern de Al Assad, ha informat avui a la premsa l'ambaixador de Rússia davant l'ONU, Vitali Txurkin.

"Els membres del Consell de Seguretat van confirmar que el terrorisme en totes les seves formes és una de les amenaces més serioses per a la pau i la seguretat internacional. Van dir que qualsevol acte terrorista és criminal i no pot tenir cap justificació, no importa on, quan ni per quins motius es cometés", ha aseverat.

Segons el document citat per Txurkin, els membres del Consell de Seguretat també van confirmar la seva decisió de lluitar contra el terrorisme partint de la responsabilitat assumida d'acord amb la Carta de l'ONU i van censurar l'ús de la violència contra la població civil. Però al mateix temps han subratllat que les mesures que es prenguin per lluitar contra el terrorisme no han de violar el dret internacional.

Rússia restringeix importacions de carn d'Espanya i Holanda a partir del 29 de març

L'Agència Federal de Control Veterinari i Fitosanitari de Rússia (Rosseljoznadzor) restringirà temporalment les importacions de la carn refrigerada bovina, porcina i d'aus procedent dels Països Baixos i Espanya, per no tenir el nivell adequat de seguretat, ha comunicat avui l'entitat.

Les restriccions es deuen, segons l'organisme, a la manca dels mecanismes suficients de control per part de les autoritats veterinàries dels dos països per garantir el nivell adequat de seguretat de la carn exportada a Rússia.

S'informa així mateix que si les llistes actualitzades de les empreses que compleixen amb els requisits de la Unió Duanera no són presentades fins el 12 d'abril, Rosseljoznadzor es veurà obligat a aplicar altres mesures de caràcter restrictiu pel que fa a les importacions d'aliments d'origen animal des Països Baixos.

Detinguts a Mallorca cinc empresaris de Forn de Campos per esclavitzar treballadors

La Policia Nacional ha detingut a Mallorca a cinc empresaris de la branca d'hostaleria i pertanyents a societats franquiciades de la marca Forn de Campos, entre ells, el fundador de la mateixa i el cap de personal, com a presumptes autors de diversos delictes contra els drets dels treballadors, coaccions, falsedat documental i insolvència punible.

En un comunicat, la Prefectura Superior de Policia de les Balears ha informat que les investigacions de l'anomenada 'Operació llonguet', es van iniciar fa un mes, després de tenir coneixement que un col·lectiu de treballadores d'una franquícia d'alimentació amb seus a tot Mallorca, estaven sent explotades pels administradors de les mateixes.

Els agents actuants van comprovar que l'activitat delictiva afectava el col·lectiu de treballadors amb total independència de la nacionalitat d'origen, podent-se constatar que els contractes de les empleades o no existien o bé en els mateixos constaven 40 hores de treball setmanal, tot i que s'exigien 48 hores sense dret a compensació econòmica o laboral.

A més, segons la Policia Nacional, es incomplien les vacances anuals sistemàticament, bé sota l'amenaça d'acomiadament o bé sota la promesa d'una compensació econòmica que mai arribava, de manera que les treballadores no gaudien del període de vacances establert per conveni.

D'altra banda, ha detallat que les treballadores realitzaven funcions diverses, com cambreres, dependentes i encarregades de botiga, tot i que totes elles tenien un contracte d'auxiliar de dependentes.

Concretament, la policia ha revelat que treballaven de dilluns a diumenge, i tots els festius, lliurant exclusivament un dia entre setmana i, si en alguna ocasió en el dia festiu no eren necessàries, se'ls donaven descans, descontándoles obligatòriament el dia, de les seves vacances.

Actualment, les treballadores ja no cobraven la seva nòmina pel banc, debent l'empresa importants quantitats de diners, sense tenir contracte escrit els treballadors més nous i no rebent cap dels empleats el seu justificant de nòmina mensual, al·legant els responsables de les societats problemes amb la gestoria encarregada de les nòmines des del mes d'agost en què va arribar la nova direcció.

La investigació va posar de relleu l'entramat de més de vint societats, a través de les quals es gestionaven les nombroses botigues del grup, de manera que cada societat gestionava entre una i tres botigues, a fi que en cada societat no es sobrepassés el nombre mínim de treballadores perquè no fos obligatòria representació sindical.

Els administradors de les societats, tant el seu fundador com els nous administradors, després de la venda produïda el mes d'agost de l'any passat, han retirat grans quantitats de diners en efectiu de les caixes de les botigues, acumulant deutes amb els proveïdors, treballadors, Hisenda, Seguretat Social i arrendadors, amb la corresponent descapitalització de l'empresa, obtenint els majors beneficis possibles, amb el supòsit objectiu de sol·licitar posteriorment el corresponent concurs de creditors.

Entre els detinguts, destaca el fundador de la marca i administrador d'almenys vint societats amb les quals gestionava nombroses botigues del grup, alhora que es va procedir a l'arrest dels actuals administradors de nombroses societats franquiciades de la marca, així com el cap de personal.

La Policia assenyala que les treballadores portades pels seus diferents situacions econòmiques i personals (càrregues familiars), i per por a perdre la seva font d'ingressos, es veien obligades a acceptar les condicions laborals imposades pels diferents gestors de la franquícia investigada.

Així, ha indicat que l'engany a les treballadores ha estat tan gran que en un cas puntual, una de les societats franquiciades de la Marca Forn de Campos, després d'acumular nombrosos deutes, va ser mantinguda inactiva tancant les botigues de la societat que no eren rendibles i mantenint les botigues rendibles a través d'una nova societat.

En aquesta línia, la policia ha revelat que aquesta nova societat va ser creada mitjançant coaccions a dues treballadores d'una de les botigues a les que van obligar a figurar com administradores sota amenaces d'acomiadament, societat amb la qual novament van acumular nombrosos deutes sent responsables les esmentades treballadores d'un deute superior a 50.000 euros.

Durant la investigació, s'ha procedit per part dels policies encarregats de la mateixa i en col · laboració amb la Inspecció de Treball a la realització de 10 inspeccions en els diferents locals de l'empresa, així com en la fabricació central situada al polígon Son Castelló de Palma.

El jutge investiga un compte de Urdangarin i Cristina amb pagaments de Corinna

El jutge José Castro ha ordenat a La Caixa que li remeti la informació completa, incloent-hi titulars i moviments, d'un compte corrent en què la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein va realitzar ingressos a favor d'Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó. El titular d'aquest compte corrent és el duc de Palma, i la filla menor del Rei figura com autoritzada. El PP va canviar la llei per facilitar la venda de tancs a l'Aràbia Saudita que negociava Corinna. La comissió per a l'amigueta va ser d'un 5% dels diners dels espanyolets: 150 milions d'euros.

Sayn-Wittgenstein, íntima amiga de Juan Carlos, va fer almenys un ingrés de 50.000 euros en aquest compte, suposadament com a contraprestació pels treballs que Urdangarin va dur a terme per la Fundació Laureus, de la qual aquella va ser directiva. Però el jutge Castro vol esbrinar si hi va haver més pagaments.

El gendre del Rei va remetre a Corinna un correu electrònic el 23 de gener de 2005 en el qual, abans d'acomiadar-se amb un "big kiss" ("gran petó"), li deia: "T'envio el nombre del meu compte bancari per actualitzar les nostres operacions". Urdangarin, però, va oblidar precisament incloure el número del seu compte, pel que al dia següent va enviar un nou correu electrònic a la princesa: "He oblidat enviar el meu compte d'estalvis". I a continuació afegia aquesta numeració: 2100-0541-84-0200250843.

Però el duc de Palma va cometre una nova equivocació. Aquesta vegada, segons les fonts consultades, va canviar inadvertidament un dels 20 dígits (escriure un 8 en lloc d'un 6). És de suposar que Urdangarin enviaria a continuació un nou correu a Corinna per esmenar l'error, però en el requeriment que Castro va remetre a La Caixa el passat dia 8 figurava la numeració inexacta, el que en un primer moment va desconcertar tant al jutge com a la entitat bancària.

Sayn-Wittgenstein va fer intenses gestions, a petició del Rei, per col · locar a Urdangarin a l'executiva espanyola de la Fundació Laureus, una organització internacional de caràcter altruista que promou la pràctica de l'esport per combatre la pobresa infantil. Corinna va prometre al duc de Palma un salari base de 200.000 euros anuals, quantitat que podria arribar fins als 250.000 euros amb diverses primes i incentius. El projecte, però, no va quallar, i Urdangarin va decidir continuar amb els seus lucratius negocis mitjançant l'Institut Nóos.

La instrucció, a punt de concloure


La instrucció del cas Nóos, segons les fonts consultades, està a punt de concloure, i Castro vol esgotar els últims serrells de la investigació abans de prendre una decisió definitiva sobre la possible imputació de la infanta Cristina. Per això, a més del compte de La Caixa amb els pagaments de Corinna, el jutge també ha demanat al Registre Mercantil de Barcelona una còpia del full registral de Aizoon SL, l'empresa que comparteixen al 50% Urdangarin i la seva dona, a la que va ser desviada una part dels fons públics captats per Nóos.

Castro també està a l'espera que l'Agència Tributària li remeti un informe sobre la mercantil Mixta Àfrica, una promotora d'habitatges socials al continent africà a la qual Aizoon SL va facturar gairebé 400.000 euros entre 2007 i 2009. L'instructor del cas Nóos, finalment, ha demanat totes les actes de les reunions celebrades per la Junta Directiva de l'Institut Nóos entre 2004 i 2006 per saber si la filla menor del Rei va intervenir-hi i participar en la presa de decisions.

El PP va canviar la llei per facilitar la venda de tancs a l'Aràbia Saudita que negociava Corinna

La quantia: al voltant de 3.000 milions d'euros, més que el que les empreses espanyoles d'armament solen facturar totes juntes en un sol any. El producte: 250 tancs Leopard 2 de llicència alemanya però fabricats a Espanya. La destinació: Aràbia Saudita, país al qual les organitzacions expertes desaconsellen vendre armes per la seva constant violació de drets humans. I, com a enllaç comercial, una persona: Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga personal del rei i empresària el negoci consisteix, precisament, en traçar acords internacionals d'aquest tipus. La comissió per a la amigueta fou d'entorn a un 5% dels diners dels espanyolets: 150 milions d'euros.

Amb aquest tauler de joc, el 25 de maig de 2012, el Consell de Ministres va aprovar un decret leypara facilitar el major contracte de venda d'armes que ha tingut Espanya entre mans. El decret de "mesures urgents" permetia que Espanya, com a país i no a través de cap empresa, signés directament contractes de compravenda d'armament amb altres estats. Aquesta fórmula era una exigència del règim saudita, que no volia tenir relació directa amb el fabricant sinó que el Govern respongués davant el signat i ho gestionarà tot. La llei espanyola no permetia això fins al 25 de maig de 2012.

El títol de la disposició parla de "suport a la internacionalització" de les "empreses del sector de la defensa", però en realitat el contingut habilita aquests "contractes Govern a Govern" per a la "gestió de material de defensa amb destinació a l'exportació". El decret aclareix que és una fórmula utilitzada per molts altres països.

Aquesta decisió del Govern és un gest contundent dins d'una negociació que s'havia mantingut des de 2008 i en què participa activament com a intermediària la 'princesa' Corinna, segons ha publicat aquest dijous 20minutos.es. En aquest cas, l'amiga del rei no exerciria només de representant dels interessos de la Casa Reial sinó que aquests negocis formen part de la seva manera de vida: la seva comissió per un acord com aquest podria estar al voltant del 5%, segons la mateixa informació, és a dir, uns 150 milions d'euros.

L'amiga del rei, que és empresària dedicada precisament a connectar interessos en el món de la compravenda d'armes, té relació amb persones molt influents en la familia reial saudita. També amb el seu entorn empresarial, com en el cas de Mohammad Eyad Kayali, home de confiança del príncep Salman bin Abdelaziz Al Saud, ministre de Defensa d'Aràbia Saudita, i el que va sufragar a Botswana la famosa cacera del rei que va acabar en fractura de maluc i polèmica nacional, segons han publicat diversos mitjans. Aquella cacera de Botswana, a mitjans d'abril, havia estat un intent de reconduir l'acord.

Després de l'escàndol de Botswana arriba l'aprovació d'aquest decret llei. I després una reunió del rei, a la Casa Reial, amb el ministre saudita de Defensa, el príncep Salman bin Abdelaziz, al juny. I tot just una setmana després, el monarca rebia el president de l'empresa propietària de la fabricant, Corporació General Dynamics.

L'Alemanya neonazi de Merkel: desigualtat i una bretxa est-oest fruit de la corrupció de la CDU

Segons un estudi del Bundesbank, a Alemanya el patrimoni net mitjà -diners, béns immobles i automòbils després de descomptar els deutes- se situa en 195.000 euros, mentre que a Espanya -el país amb més diferències de l'UE- aquest valor arriba als 285.000 euros i a França els 229.000 euros. Però encara hi ha, malgrat la propaganda nazi, dues Alemanyes: la dels lladres i la dels robats: Oest i Est. L'Oest d'Alemanya té un patrimoni net mitjà de 230.000 euros mentre que a l'Est aquesta xifra se situa en 67.000 euros, quasi a la cua de l'Europa més miserable.

I és que les sonades ajudes que havien equilibrar el país amb la reunificació, venuda a so de bombo i platerets a la RDA, va anar a parar a les butxaques de Helmut Kohl i Merkel, la CDU "democratacristiana", que encapçalen els oligarques del nazisme reconvertits, com a Espanya i Itàlia, en demòcrates per decret. Alhora, l'estudi del Bundesbank deixa patent el repartiment desigual de la riquesa en la major economia d'Europa: un 10% de loligarcas alemanys tenen més del 60% del patrimoni net del país.

"La majoria dels alemanys només poden somiar amb aquestes quantitats", va escriure el prestigiós diari conservador alemany. D'acord amb les dades del Bundesbank que dóna a conèixer el FAZ avançant-se a la publicació oficial de l'estudi, una llar alemany situat a mig camí entre el 50 per cent més ric i el 50 per cent més pobre, té uns 51.400 euros, davant els prop de 114.000 euros de França o els 164.000 d'Itàlia.

Alemanys amb casa pròpia: el 44%


Aquesta disparitat es deu en part al fet que a Alemanya només un 44 per cent de la població té un habitatge propi mentre que a França oa Espanya aquesta xifra puja fins el 57,9% i 82% respectivament.

L'estudi és part d'un projecte del Banc Central Europeu (BCE) en què participen els 17 bancs centrals de la zona euro. No obstant això, el BCE encara no ha donat a conèixer els resultats. En el cas d'Alemanya l'estudi, elaborat amb dades de 3.500 llars alemanys, reflecteix la gran desigualtat existent encara entre l'Est -desmantellat pels neoliberals i abandonat a la seva sort- i l'Oest d'Alemanya, on els nazis es mantenen en el poder amb tot el robat, des Siemens a Krupp o BMW, amb els seus nous esclaus amb salaris de misèria per ordre del Bundesbank i Merkel.

Suez posa qui roba l'aigua de Barcelona a la cúpula de la multinacional

Suez Environnement ha donat un reconeixement a la gestió d'Ángel Simón al capdavant d'Aigües de Barcelona (Agbar), l'entitat que amb sentència en contra segueix robant l'aigua pública catalana amb l'aprovació dels feixistes de CiU. La multinacional francesa ha pujat al directiu català a la cúpula del grup. Serà el responsable de tot el seu negoci d'aigua a Europa com a director general adjunt. Compaginarà aquesta activitat amb el lideratge d'Agbar i Aqualogy.

El director general de Suez Environnement, Jean-Louis Chaussade, assegura que l'ascens de Simó obeeix a la necessitat d'adaptar les activitats a un "entorn internacional de ràpida evolució". La multinacional francesa té el 60% del negoci a la zona euro, un entorn deteriorat econòmicament. De fet, ha tancat l'exercici 2012 amb uns beneficis de 251 milions d'euros, el 22,3% menys que el resultat de l'any anterior.

La multinacional vol potenciar la seva internacionalització amb la nova cúpula. Chaussade ha afirmat que reorganitzarà "l'excel · lència" en les activitats de l'àmbit de l'aigua i dels residus. Aquest segment de negoci quedarà en mans de Christophe Cros, que també serà director general adjunt. La tercera persona amb aquest càrrec és Marie-Ange Debon, encarregada del negoci internacional, en la qual s'inclou la societat Degrémont.

Actualment, Suez treballa als Estats Units, Àfrica/Orient Mitjà, Àsia/Pacífic. El grup va facturar 15.102.000 d'euros en l'exercici 2012, el 1,8% més que en l'exercici anterior. L'excedent brut d'explotació es va reduir el 2,5% fins als 2.450 milions d'euros.

Denuncien Agbar per "la situació il·legítima en què es troba"


Nombroses organitzacions de la societat civil catalana han denunciat el conveni signat entre la Fundació AGBAR i el CGPJ per promoure un fòrum de debat sobre Drets d'Aigua, ja que Aigües de Barcelona (AGBAR) té una sentència, recorreguda per la multinacional, que afirma la "inexistència de contracte de concessió a la ciutat de Barcelona" i és un actor amb interessos privats en la matèria que no garanteix un debat plural, sinó esbiaixat. A més, aquest conveni promourà la visió mercantil de l'aigua i anteposarà els interessos privats als de la ciutadania i els ecosistemes aquàtics.

CiU contra CiU a la Generalitat pel negoci de l'aigua

La Generalitat recorrerà per la via contenciosa administrativa la decisió del seu propi Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals, adscrit al departament de Presidència, que dóna la raó a Agbar davant Acciona en la pugna per la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat.

En roda de premsa després de la reunió del govern català, el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha subratllat així que el Govern de CiU "deixa en mans de la justícia" la resolució d'aquesta polèmica privatització, que ja ha suposat un increment del 26 al 30% en el rebut de l'aigua metropolitana i d'altres poblacions. Homs ha defensat que tant els funcionaris presents a la mesa de contractació, com els propis departaments de Territori i Sostenibilitat i Economia, impulsors d'aquest procés, han actuat "bé" en aquest cas.

Judici contra Carlos Fabra tot i la prevaricació dels seus amics de l'Audiència

El titular del jutjat número 1 de Nules ha dictat l'acte per l'obertura de judici oral contra l'expresident de la Diputació de Castelló i expresident de PP provincial, Carlos Fabra, pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i frau fiscal. En la seva sentència per aclarir els delictes pels quals havia de ser jutjat Carlos Fabra, el Suprem va criticar que l'Audiència provincial de Castelló va donar "materialment una ordre" perquè acordés l'arxiu de l'acusació de suborn i va tractar de "dictar" la interlocutòria que havia de redactar el jutge instructor en benefici del seu protegit.

La interlocutòria, que no és recurrible, serà remès a l'Audiència perquè posi data per celebrar el judici, ja que és aquest el tribunal competent per a la celebració de la vista.

Com decretar el Tribunal Suprem, el jutge ha obrat amb "absoluta llibertat de criteri" i ha ordenat, una altra vegada, l'obertura de judici incloent l'acusació de suborn que l'Audiència provincial de Castelló va pretendre arxivar. Tant l'acusació popular com la fiscalia van recórrer la intenció de l'Audiència provincial i el Suprem els va donar la raó.

Amb aquest acte, el jutge dóna un termini de deu dies perquè les parts confirmin o rectifiquin els seus escrits d'acusació i, posteriorment, es fixarà la data per al judici. Tant la Fiscalia Anticorrupció com l'acusació popular van fixar les seves peticions de presó entre 15 i 20 anys.

Carlos Fabra va deixar els seus càrrecs, per iniciativa pròpia, en les últimes eleccions municipals. No obstant això, el PP no ha fet pública l'obertura de cap expedient sancionador i Fabra segueix presidint una societat pública, la de l'aeroport "vianants" de Castelló.

En la seva sentència per aclarir els delictes pels quals havia de ser jutjat Carlos Fabra, el Suprem va exposar com l'Audiència provincial va donar "materialment una ordre" perquè acordés l'arxiu de l'acusació de suborn i va tractar de "dictar" la interlocutòria que havia de redactar el jutge instructor. El Suprem va decidir que l'Audiència havia "retallat de manera indeguda les facultats de l'acusació" i va assenyalar la "absoluta llibertat de criteri" amb la qual havia d'actuar el jutge.

Després de més de nou anys des que es destapés el cas, denunciat per un empresari que va acusar Fabra de cobrar-"quantitats milionàries" a canvi de favors polítics, després del pas de nou jutges i quatre fiscals per la instrucció, el cas Fabra dóna un pas definitiu per a la seva conclusió i perquè el dirigent del PP se sent a la banqueta dels acusats.

Albiol: “El presumpte delinqüent Carlos Fabra continuarà al capdavant d’Aerocas degut al recolzament del Partit Popular”

La diputada d'EUPV, Marina Albiol, ha demanat aquest matí al Ple de Les Corts Valencianes la destitució del President d'Aerocas, Carlos Fabra, per la seua negligent i catastròfica gestió de la infraestructura de l'Aeroport de Castelló.

Albiol ha denunciat que el Partit Popular s'ha negat a discutir el fons de la proposició no de llei que era la destitució de Carlos Fabra i s'han quedat en vaguetats i generalitats. “Està clar que Carlos Fabra molesta però li permeten tot, no volen mossegar la ma que els dóna de menjar”.

La diputada ha criticat que el Partit Popular haja volgut recolzar a un presumpte corrupte que ha portat a la infraestructura aeroportuària a una situació límit per la seua nefasta gestió. “Ha quedat demostrat que el PP té por a Carlos Fabra i que el seu poder dintre del govern valencià és incontestable, està clar que controla al govern valencià i a molts dels diputats del Partit Popular, depenen d'ell per a la seua supervivència política”.

La parlamentària ha recriminat al conseller que permeta que el president d'Aerocas prenga el pèl sistemàticament tant al govern valencià com a la ciutadania de Castelló, “amb carreres de cotxes d'amagat, un vol de prova improvisat sense coneixement del Consell, venda de l'aeroport a un fons libi que fins ara no ha donat senyals de vida. Carlos Fabra fa i desfà a l'Aeroport sense tindre en compte les mínimes normes democràtiques de transparència i lleialtat institucional”.

La representant d'esquerres ha recordat que no existeix ja cap raó per a què Carlos Fabra continue com a President d'Aerocas, “ja no és president de la Diputació de Castelló, que va ser en el seu moment l'excusa per a col·locar-lo en aquesta posició privilegiada per a controlar l'Aaeroport”, assegura, “el seu currículum per continuar al capdavant d'Aerocas pareix tret d'una pel·lícula sobre la màfia siciliana, clientelisme, caciquisme, en els tribunals per greus delictes i tractament de l'aeroport com si fora de la seua propietat”.

Albiol ha demanat a Les Corts Valencianes al grup popular que exercisquen un acte de valentia i de responsabilitat i que s'uniren a la proposició no de llei exigint al Consell la dimissió del president d'Aerocas. “Un personatge com Carlos Fabra no pot continuar ni un instant més dirigint una empresa pública tan important com és Aerocas”.

Xipre: sense ajuda russa i ofegada per Merkel

Rússia ha donat per acabades les negociacions amb Xipre sobre el lliurament de noves ajudes financeres. Ara, el país mediterrani espera poder aprovar el seu pla "B". "Les negociacions han acabat", va dir el ministre rus de Finances, Anton Siluanov. Siluanov ha deixat clar que Rússia no està interessada en les propostes del ministre xipriota de Finances, Michalis Sarris.

Segons el ministre rus, el govern de Xipre havia proposat a Rússia facilitar l'accés a l'explotació de gas a l'illa. "El nostre inversors han analitzat l'assumpte però no hi va haver interès", va afirmar Siluanov.

Xipre hauria ofert a Rússia una participació en els seus bancs, però tampoc cap institut creditici rus hauria mostrat interès en aquesta proposta. Siluanov explicat que també està descartada la concessió d'un crèdit estatal rus a Xipre, ja que la Unió Europea li ha prohibit al govern de Nicòsia contreure nous deutes.

Segons alguns comentaristes russos, Moscou espera que una agudització de la crisi a Xipre li ofereixi al final l'oportunitat d'aconseguir actius més barats a l'illa.

La negativa de Moscou va deixar encara més aïllat a Xipre, que espera poder posar en pràctica el seu "Fons de solidaritat", un pla de rescat que inclou aportacions d'actius de l'Estat, incloent els ingressos futurs del gas i dels fons de pensions nacionalitzats, com a base per a una emissió de bons d'emergència i comparat per JP Morgan amb "una venda d'emergència nacional".

Xipre ha de complir amb una imminent data límit per trobar milers de milions d'euros exigits per la UE a canvi d'uns 10.000 milions d'euros (12.930 milions de dòlars) de rescat. Sense això, el Banc Central Europeu es proposa tallar els fons d'emergència als bancs tambaleantes del país, el que podria treure a Xipre de la moneda única europea.

Segons Merkel, s'esgota la paciència dels "socis" rapinyàires europeus


La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit avui a Xipre que les negociacions d'un pla de rescat per a l'illa "estan esgotant la paciència dels seus socis europeus". Xipre no ha de posar a prova els límits del triumvirat neoliberal les decisions són el gran negoci de l'oligarquia feixista alemanya, format per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) -tots en mans de neoliberals sense elecció democràtica i al servei decarat d'Alemanya i Holanda-.

Merkel també es queixa que Nicòsia no s'hagi comunicat amb el triumvirat imperial durant diversos dies, segons diputats que van assistir a la reunió. Tant Merkel com diversos líders del seu partit van rebutjar la idea que Xipre utilitzi els fons de pensions per rescatar la seva economia.

El ministre de Finances neoliberal Wolfgang Schäuble considera que els xipriotes no poden demanar als usurers europeus que tot segueixi igual que fins ara: "No podrem sortejar un sanejament de l'economia a Xipre", va dir, segons diputats de la CDU.

Medvédev opina que la taxa/atracament dels feixistes europeus a dipòsits s'estendrà

El primer ministre de Rússia, Dmitri Medvédev, ha amenaçat amb revisar la part de les reserves en divises que el seu país manté en euros com a conseqüència del robatori il.legal de la UE i l'estafa del sistema bancari xipriota: "Si això és possible a Xipre, per què no serà possible a Espanya, a Itàlia o en altres països amb problemes financers? Demà serà en ells on es confiscaran els estalvis", ha opinat Medvédev.

Els Partits de Xipre acorden la creació d'un fons de rescat

Els partits polítics de Xipre han acordat la creació d'un fons de rescat per salvar Xipre de la fallida, informa l'oficina del president xipriota, Nikos Anastasiades. El nou pla preveu la creació d'un fons amb aportacions de l'Església xipriota, les caixes d'estalvi i d'altres institucions, que se sumarà als crèdits d'emergència del BCE i el FMI que rebrà l'illa mediterrània. La taxa als comptes només s'aplicarà als dipòsits de més de 100.000 euros.

El PP passa de l'oposició dels usuaris i no atura la privatització del port de Calanova

No hi ha marxa enrere. Els serveis jurídics de la Conselleria de Turisme i Esports del PP balear ultimen la redacció del plec de condicions del concurs que pretén la privatització de la gestió de totes les instal·lacions de Calanova, un petit port esportiu que pertany a la Comunitat Autònoma. La mesura té l'oposició dels usuaris, especialment els titulars dels amarratges, els quals seran rebuts dilluns pel conseller Carlos Delgado.

«Calanova és deficitari perquè s'administra malament», assegura Joan Costa, que encapçala l'associació d'usuaris d'amarradors d'aquest port esportiu que es troba davant de Sant Agustí, a Palma -compte amb 214 punts d'amarratge per a embarcacions de 5 a 16 metres d'eslora-, i que alberga una residència esportiva i un centre de tecnificació. Tot això passarà a ser gestionat per una empresa privada quan es resolgui el concurs que té previst convocar la Conselleria de Turisme i Esports en el transcurs del proper mes d'abril. Encara es desconeix l'import del cànon que s'exigirà per obtenir la concessió de l'explotació de Calanova.

Segons l'opinió de Costa «estan deixant morir Calanova», el qual acumula unes pèrdues anuals de prop d'entre 600.000 i 800.000 euros. Com a usuari de Calanova Costa no aconsegueix entendre aquesta situació, «la resta d'instal·lacions esportives públiques estan abarrotades mentre en Calanova penes s'organitzen activitats, és un contrasentit». Com a representant dels usuaris «nosaltres hem ofert un pla perquè Calanova no suposi cap cost per a l'Administració», assenyala Costa, el qual recorda que només pel concepte d'amarratges la recaptació anual arriben als 400.000 euros.

Caos administratiu

Calanova es va inaugurar a l'agost de 1976 en una cerimònia presidida pels Reis. Llavors pertanyia a l'Administració central fins a la seva transferència a la Comunitat Autònoma. A més dels amarratges, el port esportius té una residència i un centre de tecnificació a càrrec de la Federació Balear de Vela.

Costa assenyala que el procés de privatització, del qual se sospita que pugui estar impulsat per alguna promoció immobiliària de luxe molt propera, «és un autèntic caos administratiu, sospitem que la documentació necessària per a la convocatòria del concurs pot no ser completa».

En l'actualitat, un amarratge mitjà té un cost d'entre 2.100 i 2.600 euros anuals, uns mil euros més econòmics que punts d'amarratge similars en ports esportius d'explotació privada als voltants de la badia de Palma.

Catalunya: si pagues t'operen, si no, et mors

Seguint els dictats del feixisme criminal de Boi Ruiz, Artur Mas i la màfia de CiU-PP, ara l'hospital de Sant Pau es passa la llista d'espera pel folre per operar a qui paga. Així, mentre les llistes d'espera i els morts creixen fins a límits que el nazi i lladre Boi Ruiz amaga i manipula, l'hospital de Sant Pau ha obert una via que permet als pacients ser operats, previ pagament, sense tenir en compte les llargues llistes d'espera de la sanitat pública catalana. Imatge de Joan Grau Cànoves.

El centre sanitari, admeten els seus responsables, ha operat a dos pacients de cirurgia vascular -la malaltia més comuna són les varius- que no han hagut d'esperar els 8,4 mesos que el passat 31 de desembre acumulava aquesta especialitat.

Amb aquesta via l'hospital explora "noves fórmules de finançament" en temps de retallades, explica un portaveu, que insisteix que el centre igualment "compleix amb l'activitat pública contractada pel Departament de Salut". La Generalitat va finançar l'activitat assistencial de Sant Pau amb 309.500.000 d'euros el 2012, un 6% menys que els 329.500.000 de 2010. En aquest temps la llista d'espera en cirurgia vascular ha passat de 4,1 mesos a 8,4.

L'hospital porta treballant almenys des de 2009 amb la idea de tenir una doble via d'accés, pública i privada, els seus quiròfans. En això segueix l'estela de l'hospital Clínic, que a través de la seva filial Barnaclínic també opera a pacients previ pagament.

Segons un recent informe de la Sindicatura de Comptes, Sant Pau va contractar a la consultora PricewaterhouseCoopers (PWC) -lligada a la màfia de CiU, que no té experts a la Generalitat per fer bajanades- quatre 'estudis' en les dues primeres setmanes del mes de març de 2009 d'exploració i definició de l'assistència privada. El primer d'ells -Avaluació de les opcions legals per realitzar activitat assistencial a pacients privats- va costar 21.288 euros i va portar a la consultora dues setmanes de treball.

El segon treball de PWC-Anàlisi interna i externa de la prestació de serveis sanitaris a pacients privats per conèixer les fortaleses, oportunitats i limitacions-va tenir un cost de 67.048 euros i va PWC cinc setmanes de treball. El tercer-Definir el model assistencial i operatiu de la presatación de serveis a pacients privats-va tenir un cost de 70.992 euros i va prendre 12 setmanes de treball, mentre el quart-Definir el model econòmic-financer i elaborar un pla d'acció a alt nivell per al prestació de serveis d'atenció assistencial a pacients privats-va costar 59.160 euros i va trigar quatre setmanes a dur a terme.

En total, l'hospital de Sant Pau es va gastar 218.428 euros (IVA inclòs) en els quatre treballs encarregats a PWC per posar en marxa l'assistència a pacients privats. La consultora va ingressar aquest mateix any (2009) altres 202.000 euros de Sant Pau per tres contractes relacionats amb els "sistemes d'informació". Tots aquests treballs van ser encarregats quan el gerent de l'hospital era Jordi Varela, avui imputat en el procés que investiga un cúmul de pagaments, adjudicacions i sobrecostos irregulars al centre sanitari ocorreguts en l'última dècades.

Un portaveu de l'hospital ha explicat que el centre, encara que de forma molt reduïda, realitza altres activitats que les que encarrega el Departament de Salut per a la sanitat pública. Per exemple, Sant Pau també atén els accidentats de trànsit que li arriben i l'atenció és pagada per les assegurances dels vehicles. Igualment, el centre atén-i cobra per això-a pacients d'altres hospitals que, com el de Manresa, disposen de menys mitjans. En qualsevol cas, l'assistència als pacients de la sanitat pública suposa la gran part-més del 97% - dels ingressos de l'hospital.

Diners públics però propietat de l'església i la màfia feixista


La recerca de noves vies de finançament és possible perquè Sant Pau, tot i ser financido gairebé totalment per la Generalitat, té una total autonomia de gestió. La sis vegades centenària institució està dividida en tres fundacions-una que gestiona el seu patrimoni, una altra l'assistència sanitària a l'hospital i la tercera les àrees d'investigació-participades per l'Església, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta peculiar estructura ha fet possible, per exemple, que a l'hora de construir el nou edifici de l'hospital fos la Generalitat la que pagués els 297 milions d'cost de l'immoble però que la seva propietat quedés en mans d'una d'aquestes fundacions, controlada de facto per l'Església, en una estafa més del feixisme imperant a CiU.

Des de l'arribada de l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, les llistes d'espera s'han disparat a la sanitat catalana en relació inversa a les retallades, que han arribat al 10% de la factura sanitària. En el primer any en en el lloc, 2011, el nombre de persones que esperaven per entrar a quiròfan va augmentar en un 43%, mentre el 2012 el temps mitjà d'espera va créixer un 36%.

Aquesta doble tendència-majors esperes i menors pressupostos per als hospitals-és la que ha llançat a alguns centres a tractar d'augmentar els seus ingressos amb la sanitat privada.

Dachau, el principi de l'horror nazi que torna

Amb la cínica frase: "Arbeit macht frei" (el treball fa lliure) forjada en la seva porta, el 22 març de 1933 va entrar en funcionament el primer camp de treballs forçats i concentració nazi, menys de dos mesos després que Adolf Hitler es convertís en canceller mitjancant l'engany i el frau. Durant dotze anys al voltant de 200.000 presoners van passar per les seves instal·lacions, més de 32.000 van morir o van ser assassinats. Pocs dies abans de la seva inauguració, el cap nazi de policia de Munic i de les SS, Heinrich Himmler, anunciava: "A Dachau s'internarà a tots els comunistes, i si cal, als socialdemòcrates que representen un perill per a l'estat".

Es va construir en el que havia estat una fàbrica de municions durant la Primera Guerra Mundial, als afores de la ciutat de Dachau, 16 quilòmetres al nord de Munic.

Dachau va esdevenir el prototip dels camps de concentració nazis i centre de formació per als membres de la SS per controlar la resta de camps d'extermini. El seu primer comandant, Theodor Eicke, va crear l'estructura organitzativa i disseny les sàdiques regles de funcionament. Quan va ser nomenat inspector general de tots els camps, el sistema de Dachau es va generalitzar.

El camp, després de successives ampliacions que van finalitzar el 1938, comptava amb 32 barracons, un dels quals s'emprava per dur a terme els cruels experiments mèdics, en què van perdre la vida centenars de presoners. A partir de 1941 també va comptar amb dos crematoris i una cambra de gas, que no va ser utilitzada.

Almenys 160.000 presoners van passar pel camp principal, i 90.000 a través d'altres centres en territori alemany que depenien de Dachau. Els registres oficials, incomplets, indiquen que 31.951 reclusos van morir o van morir assassinats, però els investigadors creuen que la xifra real s'aproxima als 40.000. La majoria va morir de malalties -milers d'ells, de tifus- desnutrició, maltractaments i execucions, però moltíssims més van ser reenviats als camps d'extermini a Polònia, com Treblinka.

Pocs dies abans de la seva inauguració, el cap de policia de Munic, Heinrich Himmler, anunciava: "A Dachau s'internarà a tots els comunistes, i si cal, als socialdemòcrates que representen un perill per a l'estat".

Els primers reclusos van ser comunistes, però sense tardança van ser internats altres presos polítics i fins i tot membres de les Tropes d'Assalt després de la nit dels ganivets llargs, el 1934. Amb el temps les seves barracons van acollir a altres col·lectius que els nazis consideraven indesitjables com gitanos, homosexuals, testimonis de Jehovà o sacerdots catòlics contraris al nacionalsocialisme -molts d'ells, polonesos-. Encara que no va ser el camp que va albergar al major nombre d'espanyols -aquest dubtós privilegi el va tenir Mauthausen-, també hi va haver espanyols a Dachau. Només 260 van aconseguir sobreviure.

Els primers presoners jueus van ser portats a Dachau el 1935, però va ser després de la nit dels vidres trencats, el novembre de 1938, quan els nazis van enviar a més de 11.000 jueus. Per a molts d'ells la seva estada al camp bavarès seria curta, ja que un destí tràgic els esperava en altres camps d'extermini. Durant la retirada alemanya de l'hivern de 1944-45, Dachau va rebre de nou a jueus evacuats forçosament dels camps polonesos amenaçats per l'avanç dels soviètics.

Si Dachau no va ser un camp d'extermini com Auschwitz si va ser el primer camp on metges i científics alemanys van utilitzar reclusos com conillets d'índies. Experimentar com afectaven els éssers humans els canvis bruscs de la pressió atmosfèrica, la immersió i la congelació en aigües fredes o les seqüeles de beure aigua de mar. També van infectar a presoners amb la malària i altres malalties per provar diversos fàrmacs.

Quan el 29 d'abril de 1945, pocs dies abans que Alemanya signés la capitulació, el camp va ser alliberat per la 42 Divisió d'Infanteria de l'exèrcit nord-americà, es van trobar al voltant de 7.400 cadàvers-la majoria dels quals mai van ser identificats-i prop de 32.000 reclusos amuntegats en un lloc que tenia capacitat per 6.800 interns.

Després de la guerra, en paral · lel als judicis de Nuremberg, una quarantena de científics i metges de Dachau van ser jutjats per crims de guerra. Més d'una trentena van ser condemnats a pena de mort, entre ells el doctor Klaus Karl Schilling, tristament famós per utilitzar éssers humans en els seus experiments sobre la malària.

Espanya: L'aigua com la política, més de la meitat està contaminada

El Dia Mundial de l'Aigua sorprèn a Espanya, un any més, amb el treball per fer. La qualitat de l'aigua ha anat millorant a cop de directiva europea però la depuració de les aigües residuals es situa només en un 85%, incomplint la normativa. La Fundació Nova Cultura de l'Aigua ha determinat que més del 50% de les aigües espanyoles estan en mal estat, bé per deteriorament del seu estat ecològic -extraccions excessives, alteracions de les vies, i l'embassament d'aigües...- o per contaminació química, un problema que s'estén pel món i del qual encara s'estan investigant els seus efectes sobre la salut i el medi ambient.

L'aparició de substàncies contaminants emergents s'ha convertit en un veritable mal de cap, de moment, de difícil solució. Són les restes dels productes utilitzats en l'agricultura (pesticides, fertilitzants ...) i, en els últims anys, medicaments, plàstics, components d'articles de cura personal o subproductes de la desinfecció d'aigües. "Residus que no pot controlar les depuradores convencionals i dels que es desconeix el seu impacte sobre la salut o els seus límits tolerables", adverteix Damià Barceló, director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i sotsdirector Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

"No és només que els fàrmacs no es portin al punt net i es tirin pel vàter, és que els secreta nostre organisme", adverteix Eva Hernández, responsable d'aigües de WWF. I cada vegada són més, a causa del increment en la presa de medicaments, en molts casos de forma innecessària. "De moment, es troben en petites quantitats, és un senyal d'alarma i ja apareixen en els peixos. Cal investigar i nosaltres estem en això, busquem 75 substàncies", aclareix Barceló.

El 2006 es van identificar a l'Ebre restes de 20 medicaments, el 2009 li va tocar el torn al Llobregat i l'Anoia, lleres on van aparèixer fins a 29 fàrmacs. I ja es troben a la fauna. Un últim estudi realitzat per l'ICRA en rius al Mediterrani ha detectat en els peixos antiinflamatoris com el diclofenac (base del Voltarén), betabloquejants (fàrmacs utilitzats per controlar el ritme cardíac), drogues emprades en tractaments psiquiàtrics com la carbomazepina, i el salbutamol, utilitzat en processos asmàtics.

Una altra investigació del mateix centre ha localitzat vestigis de productes utilitzats en tractaments de quimioteràpia a l'aigua d'hospitals i depuradores de Coïmbra, València, Girona i Tolosa, que són molt resistents i tòxics. "Una cosa que es podria solucionar tractant de manera correcta les aigües d'aquests centres", afegeix Barceló.

A principis de l'any 2012 els medicaments van aparèixer per primera vegada en l'agenda de la Unió Europea, entre els 15 productes químics que la Comissió va proposar per afegir als 33 contaminants que ja es vigilen en les aigües superficials. "S'han de controlar per garantir que no plantegen un risc ni per al medi ambient ni per a la salut humana", va declarar Janez Potocnik, comissari de Medi Ambient.

La proposta contínua en tramitació. "La Comissió proposa i el Parlament disposa, i aquí hi ha la pressió dels lobbies de la indústria química que és molt fort", denuncia Eva Hernández de WWF.

Per la seva organització, la prioritat a Espanya és reduir la quantitat d'aigua que s'utilitza, que sigui més sostenible. Es basen en dades com que en els últims 50 anys s'ha perdut almenys el 60% de superfície dels aiguamolls, en l'existència de milers de pous il·legals, en la sobreexplotació de 88 aqüífers o en la disminució del 3% del cabal de 187 conques fluvials de la península Ibèrica respecte a la mitjana anual dels últims 60 anys, segons un estudi del CSIC.