dimecres, 1 de febrer de 2012

L'Audiència de Barcelona defensa que els casos de nadons robats no prescriuen

L'Audiència de Barcelona ha obligat a reobrir una denúncia d'un suposat robatori d'un nadó que havia arxivat un jutjat de la ciutat. En un acte, la secció segona de l'Audiència de Barcelona ordena reobrir el cas d'un suposat bebè robat que va arxivar el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i prendre declaració a dues persones vinculades amb els fets, entre ells una infermera de l'hospital en el que va néixer el nadó. L'Audiència sosté que no es pot excloure que els fets constitueixin un delicte de detenció il·legal, que té "caràcter permanent mentre els seus efectes es mantenen fins a l'alliberament de la víctima", pel que no prescriu.

L'Audiència de Barcelona ha estimat així el recurs que va presentar el fiscal Miguel Ángel Aguilar, que investiga les denúncies de suposats nadons robats de Barcelona, ​​contra la decisió de la jutge d'arxivar el cas perquè no hi ha indicis de delicte i per possible prescripció.

La jutge afegia en el seu acte d'arxiu, amb data de 25 de juliol de 2011, que els fets denunciats suposarien en tot cas delictes relatius a l'alteració de la paternitat, amb un pena de presó prevista de fins a cinc anys i, per tant, hauria transcorregut ja el temps legalment previst per a la seva prescripció.

L'Audiència de Barcelona, ​​però, dóna la raó a la Fiscalia i sosté que no es pot excloure que els fets constitueixin un delicte de detenció il·legal, que té "caràcter permanent mentre els seus efectes es mantenen fins a l'alliberament de la víctima", pel que no prescriu.

Per aquest motiu, la secció segona ordena la jutge instructora que interrogui a la infermera que l'any 1969 prestava servei a l'hospital on va néixer el supòsit nadó robat i que encarregui altres investigacions destinades a aclarir si es va produir la sostracció denunciada.

La definició jurídica dels casos de nens robats és clau per a la recerca que les fiscalies de tot Espanya han obert en l'últim any sobre l'existència de trames dedicades a sostreure nens nounats en hospitals i maternitats per lliurar-los a famílies adoptives, de vegades falsejant la seva mort davant els pares biològics.

De fet, la investigació de fets que es remunten a diverses dècades enrere només té possibilitats de prosperar si la justícia considera que constitueixen un delicte de detenció il·legal, que no prescriu fins a l'alliberament de la víctima, segons fonts jurídiques consultades per Efe.

No obstant això, la interpretació d'aquesta qüestió jurídica és controvertida i, de fet, són nombrosos els jutjats que s'han arxivat denúncies de suposats nadons robats a la base de la possible prescripció del delicte.

Divendres passat, agrupacions d'afectats per adopcions irregulars van presentar davant la Fiscalia General de l'Estat gairebé 90.000 signatures perquè cessi el "arxiu massiu" de les denúncies per robatori de nadons, mentre es celebraven concentracions de suport a diverses ciutats espanyoles.

Segons dades de l'Associació Nacional d'Afectats per Adopcions Irregulars (Anadir), a tot Espanya s'han presentat un total de 1.079 denúncies de presumptes nadons robats de les que s'han arxivat un 30%.

Els afectats reclamen que s'apliquin criteris únics sobre la investigació de suposades trames de nens robats, per evitar que els jutjats o audiències de diferents províncies adoptin resolucions contràries sobre assumptes similars.

Un historiador denuncia el "genocidi" del franquisme en el judici a Garzón

L'historiador Ángel Rodríguez Gallardo, de l'associació de Memòria Històrica Ponteareas, ha denunciat davant el Tribunal Suprem un pla sistemàtic del franquisme per eliminar el govern de la Segona República, que, ha dit, podria portar a pensar que es van produir "actes de genocidi". Rodríguez Gallardo ha estat un dels tres testimonis que han declarat aquest dimecres al judici a Baltasar Garzón per haver-se declarat competent per investigar els crims de la guerra civil i el franquisme. Foto: Els nens van ser les grans víctimes dels bombardejos de Barcelona pels Nazionalistes.

El representant de l'associació de Ponteareas ha estat contundent en respondre a l'advocat de Garzón, Gonzalo Martínez-Fresneda, dient que creu "impossible" que es pugui saber què va passar amb els desapareguts sense l'intervenció judicial i exclusivament amb el treball d'historiadors i persones dedicades a la Memòria Històrica.

"Va ser un pla sistemàtic per eliminar els representants del govern legítim de la Segona República i a les forces que el van defensar", ha assenyalat després de comptar que van arribar a aquesta conclusió després d'analitzar les dades dels arxius de l'Estat als que no van tenir accés fins l'any 2000.

El que buscava aquesta associació amb la seva investigació, i posteriorment amb la denúncia que van presentar el 2006 davant l'Audiència Nacional, era trobar una reconstrucció el més fidel possible al que ha passat amb els desapareguts i poder reparar als familiars que desconeixien el seu parador.

"Havíem determinat que a Ponteareas s'havien produït, a partir de 1936, violents crims sense resoldre (...), havia moltíssims torturats i empresonats, però el que més ens va preocupar eren els desapareguts", ha explicat Rodríguez.

Una vegada que Garzón es va inhibir i va remetre la causa als jutjats territorials, aquesta associació es va dirigir a un jutjat de Porriño, que es va considerar incompetent, i encara no tenen resposta al recurs que van presentar a Pontevedra.

El Govern socialista "va aparcar" el procés

Segons la seva opinió, la decisió de les associacions d'acudir a l'Audiència Nacional no va ser "conjuntural", sinó fruit d'un llarg procés iniciat per familiars, historiadors i persones conscienciades amb la reparació que van confluir en un moment en què la societat començava a sentir sensibilitat perquè la Justícia pogués dir què va passar.

Abans -ha recordat-, hi va haver algunes denúncies el 1978 i en els anys 80 que van intentar l'intervenció judicial i fins i tot l'exhumació d'alguna fossa, com la de La Solana a Ciudad Real o la de l'alcalde de Ferrol el 1986, però aquest procés es va interrompre per l'intent de cop d'Estat de 1981, després del qual el Govern socialista va decidir "aparcar" el procés.

Finalment, el 1999, quan es van obrir els arxius de l'Estat, les associacions en accedir a les dades van iniciar una nova investigació per reconstruir el que Rodríguez ha anomenat "l'activitat repressiva" del franquisme.

"Tot aquesta recopilació ens ha portat a adonar-nos que el que es va produir va ser una cosa terrorífica i que en altres territoris del món s'havien produït denúncies per fets similars i aquí no", ha conclòs.

Un altre d'ESADE i soci d'Urdangarin imputat: L'exgerent del Tenes per estafar 500.000 €

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Granollers ha admès a tràmit la querella presentada per la Mancomunitat Intermunicipal de la vall del Tenes (Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Santa Eulàlia i Bigues i Riells) contra el seu exgerent entre els anys 2007 i 2011, Francisco Delgado Ruiz. Se l'imputen quatre delictes: apropiació indeguda, estafa, malversació i falsificació de document mercantil. Delgado va ser soci d’Urdangarin en diverses societats i també membre de l'escola dels jesuïtes ESADE, com el gendre del rei i el seu soci Diego Torres. Foto: Francisco Delgado va presentar el seu llibre 'Papá, quiero ser un empresario de éxito' el març passat.

Segons l’acusació, Delgado hauria defraudat més de mig milió d’euros durant els quatre anys que va gestionar els comptes de la mancomunitat creant factures falses, duplicant-les o bé inflant-les i desviant els fons a societats de les quals ell era l’administrador únic. En alguns casos el diner es va carregar de manera correcta a empreses de Delgado i en altres es va pagar per treballs que s’havien assignat, però no s’havien fet.

Aquest mètode coincideix amb el que presumptament va utilitzar Iñaki Urdangarin, juntament amb Diego Torres i el seu cunyat, Miguel Tejeiro, per malversar fons i desviar-los a través de l’Institut Nóos. Delgado va ser soci d’Urdangarin en diverses societats.

Els documents que la mancomunitat ha portat al jutjat indiquen que Delgado ja va fer dues transferències als seus comptes l’any 2007, el primer en què es va fer càrrec de la gerència. Van ser dos pagaments de 10.500 i 900 euros, quantitats petites si es compara amb el total del frau del qual se l’acusa.

Les dades recollides per la mancomunitat revelen també que Delgado va obtenir préstecs de la Caixa per valor d’1,6 milions d’euros en els darrers anys, alguns abans de ser gerent de la Vall del Tenes, cosa que sorprèn, perquè rebia una nòmina de 2.330 euros nets mensuals. En els primers mesos de treballar com a gerent, Delgado tenia contracte de mitja jornada, però de seguida va demanar poder dedicar-se a jornada complerta argumentant que amb mitja jornada no tenia prou temps.

Delgado té cinc propietats, quatre cases i una nau, repartides entre Lliçà d’Amunt, Calonge (el Baix Empordà) i la localitat malaguenya de Mijas, on té un xalet en una urbanització de luxe amb camp de golf. Una part dels diners desviats de la mancomunitat haurien servit per pagar despeses d’alguna d’aquestes propietats.

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Granollers tramita paral·lelament una altra denúncia contra Francesc Delgado presentada per la Fiscalia Anticorrupció.

4 de febrer, protesta mundial pels plans de guerra contra l'Iran

Un ampli espectre d'organitzacions antiguerra de tot el món han coordinat la possibilitat d'una protesta global el proper dissabte 4 de febrer contra la guerra a l'Iran que està organitzant l'OTAN amb els seus aliats de les monarquies sunnites de Qatar, Arabia Saudí, Bahrein, els EAU i la col.laboració de Turquia. El lema de la campanya serà: "No a la guerrra, no a les sancions, no a l'intervenció, no als assassinats contra l'Iran".

Encara que resten només pocs dies per a la protesta global, els organitzadors estan convocant a forces contra la guerra de tot el món, per tal d'aturar el llançament d'un atac militar nord-americà i israelià, unes possibilitats que augmenten amb l'enorme desplegament armamentista dels Estats Units a la regió.

Entre els organitzadors, hi ha hagut també consens entorn de que les noves sancions imposades pel president Barack Obama contra el banc central iranià -signades el passat 31 de desembre- van ser en si mateixes un acte de guerra contra el poble d'aquest país.

Encara que els grups i moviments involucrats en la protesta sostenen diferents posicions al voltant del govern de Mahmud Ahmadinejad, tots coincideixen en què una guerra contra la nació islàmica significa una amenaça per la pau a la regió i a escala global.

IU denuncia "l'agressió a les energies renovables que realitza el Govern de Rajoy"

Izquierda Unida, a través del seu secretari federal d'Energia i Medi Ambient, Adolfo Barrena, denúncia la "agressió a les energies renovables que protagonitza el Govern de Mariano Rajoy", en uns moments en què caldria apostar nítidament per la seva potenciació ja que, "a més d'ajudar a la creació d'ocupació i ser determinants en la lluita contra l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, contribueixen a l'autosuficiència energètica".

Izquierda Unida es pronuncia en aquests termes després de conèixer la posició del Govern en aquest tema que ha estat ratificada avui al Congrés pel propi ministre, José Manuel Soria, i que forma part del Reial Decret de mesures d'ajust aprovat per l'Executiu i tramès per a la seva aprovació al Congrés la setmana que ve.

"Abans de limitar i retallar -assenyala Barrena- cal reforçar el sector, acabar amb la inseguretat normativa i assegurar les inversions necessàries per garantir el futur de les energies netes".

El dirigent federal d'IU apunta que "una vegada més, Rajoy i el seu Govern van en la direcció contrària i adopten mesures equivocades. És un error mantenir un model energètic recolzat en les fonts que majors costos ambientals i socials tenen, i que amb prou feines aporten en innovació, renunciant al mateix temps a un sector estratègic autòcton, creador d'ocupació de forma extensiva i aportant clarament processos de R+D+i. Només es pot entendre des de l'absoluta submissió a les multinacionals elèctriques".

"És, d'altra banda, incomprensible -insisteix el responsable en Energia d'IU-, aplicar una moratòria que alenteix un sector, el de les renovables, que és punter a Espanya i que, fins i tot, està atraient inversions de l'exterior".

Per Izquierda Unida, la supressió de les primes sense un marc regulatori alternatiu suposa un atac directe a les possibilitats de creació d'ocupació en aquest sector, agreujarà la viabilitat de les empreses que desenvolupen la seva activitat en aquest camp importantíssim i frenarà l'expansió d'un sector que, en aquests moments, és dels pocs que té clar el futur.

"Finalment -postil·la Barrena-, és un autèntic insult a la ciutadania justificar aquesta moratòria de les primes en què es 's'abarateix' el rebut de l'electricitat. És fer el joc als interessos de les elèctriques que estan interessades en fer creure que la tarifa elèctrica s'incrementa per efecte de les renovables".

Qatar va pactar amb Iberia abans de trencar amb Spanair

D'acord amb les declaracions dels diferents agents implicats en les negociacions entre Qatar Airways i Spanair, les negociacions no es van trencar fins a última hora. Però, poques setmanes abans que es fes oficial, la línia aèria qatarí va pactar amb Iberia diversos punts que, vist amb perspectiva, amplien encara més la 'confusió' respecte dels elements que han intervingut en la fallida de l'operació.

El primer acord entre Qatar Airways i Iberia data del 21 de desembre, quan les negociacions amb Spanair semblava que estaven ben encaminades. Aquell dia es va fer públic que Iberia Airport Services, la divisió de la companyia espanyola encarregada de fer l'assistència a viatgers i avions, seria l'encarregada de fer els serveis de terra (handling) a Qatar Airways a l'aeroport de Barajas. L'acord és per a tres anys, i es va vendre com una col·laboració molt beneficiosa per a totes dues parts.

Poques setmanes després, s'anunciava una segona entesa, aquesta de més envergadura. Es tractava d'un acord comercial anunciat l'11 de gener perquè Qatar Airways traslladés les seves operacions a l'aeroport de Madrid de la terminal 1 a la terminal 4. La T4 és la joia de la corona de Barajas, on es concentren totes les operacions d'Iberia, Vueling i vols esporàdics d'altres companyies, majoritàriament de l'aliança Oneworld, la unió encapçalada per Iberia i British Airways, ara IAG.

Qatar Airways no forma part de cap aliança, però sí que té acords de codi compartit amb diverses companyies, entre les quals Lufthansa. La línia aèria alemanya és el principal actiu de l'aliança Star Alliance, on també hi havia Spanair. En tot cas, amb aquest acord comercial tots els viatgers de Qatar Airways podran connectar amb els vols interiors d'Iberia a la mateixa T4. A més, els viatgers de primera classe dels vols de Qatar Airways podran utilitzar la sala VIP d'Iberia.

Tot aquest seguit d'acords es va formalitzar entre desembre i gener. Per tant, cal suposar que les negociacions entre Iberia, Aena i Qatar Airways s'havien de remuntar a unes quantes setmanes abans. Això les hauria fet coincidir de ple amb les negociacions entre Spanair i Qatar, sense que la Generalitat n'hagués tingut cap coneixement.

A més, cal assenyalar també que a final d'octubre una delegació d'empresaris espanyols, encapçalats pel ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, van visitar Qatar per potenciar els contractes en infraestructures.

Miralles acusa el Govern de CiU "d'oblidar-se sempre dels mateixos, dels treballadors"


El vicepresident del grup d’ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha demanat avui al faristol del Parlament la compareixença del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, per a què expliqui com pensa actuar davant “la fallida del projecte empresarial de Spanair” i la pèrdua de llocs de treball: “Ens sembla bé que els consellers Mas-Colell (Economia) i Recoder (Territori i Sostenibilitat) compareguin, però sempre s’obliden dels mateixos, dels treballadors.

Per què s’amaga Mena?”, s’ha preguntat el diputat d’esquerres, que ha reiterat que el grup roig i verd vol saber quina opinió en té el conseller de la fallida d’aquest “projecte benintencionat però fracassat”, que expliqui “si s’hagués pogut produir un tancament ordenat” de la companyia aèria i si “treballarà per la recol·locació” dels afectats, tant de Spanair com dels treballadors indirectes. Per al diputat d’ICV-EUiA, tant el conseller Mena com el Govern de CiU en el seu conjunt han demostrat reiteradament el seu interès per als negocis i la seva despreocupació pels treballadors”.

Esmenes a la Llei de mesures fiscals i financeres

Pel que fa al recent debat pressupostari al Parlament, Miralles ha explicat que després d’haver presentat 830 esmenes als Pressupostos de la Generalitat per al 2012, el seu grup n’està ultimant una setantena a la Llei de mesures fiscals i financeres o d’acompanyament: “Hi ha alternativa a la política econòmica del Govern de Mas”, ha assegurat el vicepresident d’ICV-EUiA. De fet, la coalició defensa que “hi ha una possibilitat real d’incrementar els ingressos en 2.000 milions d’euros”, segons ha dit Miralles. Com? Que qui més té, més guanya i més contamina pagui més impostos; perseguint el frau fiscal i revisant l’impost de successions.

El grup d’ICV-EUiA sap que el Govern de CiU no els escolta, per això Miralles ha instat l’Executiu català a escoltar els milers de catalans que es van manifestar dissabte passat en contra de les retallades: “Dues-centes entitats van demostrar que no es resignen i van dir-li al president Mas ‘així no’”.

Reunió Mas-Rajoy

El diputat d’ICV-EUiA també s’ha referit a la trobada que mantindran demà dimecres els presidents espanyol i català: “Tot el que Mas plantegi respecte al compliment dels compromisos del Govern espanyol pel que fa a l’autogovern, el finançament i el pacte fiscal tindrà la nostra complicitat”, ha expressat en nom del seu grup parlamentari. Ara bé, el que satisfaria a ICV-EUiA d’aquesta primera trobada oficial Mas-Rajoy és que el president català “contribuís a que es flexibilitzés el dogma del dèficit”, cosa que en paraules de Miralles “fins i tot demanen veus reconegudes de diferents ideologies”.

La coalició també ha advertit Mas “que no sigui l’altra mà dura contra els treballadors” advocant per una altra reforma laboral. “Millor que contribueixi a que s’aprofundeixi el diàleg entre sindicats i patronal”, ha recomanat Miralles qui ha recordat que “en aquest país acomiadar és senzill, el que els hi costa és crear ocupació, ni CiU ni PP la tenen al seu manual.”

Un bufet fundat pel pare de Núria de Gispert i conseller de Pujol controlarà Spanair

El jutjat mercantil número 10 de Barcelona ha nomenat administrador concursal de Spanair al Grup Gispert, un bufet fundat entre d'altres per Ignasi de Gispert Jordà, el primer conseller de Justícia de Jordi Pujol i pare de l'actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert (CiU). En un acte notificat avui, el titular del jutjat mercantil número 10 de Barcelona ha declarat el concurs voluntari de l'aerolínia Spanair, en el qual es comptabilitzen fins a 3.000 creditors. Foto: Treballadors d'Spanair han tallat la Gran Via de Barcelona a l'alçada de la plaça Europa de L'Hospitalet, en protesta pel tancament i l'acomiadament de 2.075 persones.

En el seu escrit, el jutge nomena com a primer administrador concursal al Grup Gispert, Advocats i Economistes, que va ser fundat fa set dècades pels germans Ignasi i Antoni de Gispert Jordà i que actualment compta amb un ampli equip d'especialistes en dret concursal, mercantil, fiscal, civil i laboral.

El bufet, que actualment està dirigit per Joan Ignasi de Gispert Talavera, va néixer en els anys quaranta del segle passat a l'edifici modernista de la Casa de les Punxes, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, ​​on encara manté la seva seu central.

Un dels seus germans fundadors, Ignasi de Gispert Jordà, mort el 1998, va ser conseller de Justícia entre els anys 1980 i 1982, durant el primer govern català després de la reinstauració de la Generalitat, en el primer mandat de Jordi Pujol.

A més, Ignasi de Gispert Jordà era el pare de l'actual presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, una dirigent d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) que amb Jordi Pujol també va ser consellera de Justícia (1995-2001), Governació i Relacions Institucionals (2001-2002) i Justícia i Interior (2002-2003).

En l'acte, el jutge destaca que a l'hora de decidir el nomenament de l'administrador concursal ha atès "l'experiència, coneixement i formació" dels designats, "amb vista a una correcta atenció de les concretes exigències d'aquest concurs".

A causa de la "complexitat" del concurs, segons la interlocutòria, el jutge dóna dos dies al Grup Gispert perquè indiqui la conveniència i raonabilitat del nomenament d'un segon administrador.

El jutge recorda que el Grup Gispert ha d'acceptar el càrrec en un termini màxim de cinc dies i que, tot i que pot nomenar un segon administrador, serà aquest grup qui ostenti la representació de l'administració concursal.

L'administrador concursal està facultat per accedir a les instal·lacions de Spanair, revisar els llibres i comptabilitat i demanar els documents i informació que consideri necessària per al'exercici de les funcions pròpies del seu càrrec, així com per elaborar els informes corresponents.

En l'acte, el jutge cita a Spanair a facilitar en un termini de deu dies a l'administrador concursal tota la informació que li sigui requerida.

En el cas que Spanair no es presti a donar aquesta informació, el jutge assenyala en el seu acte que l'administrador concursal li haurà de notificar qualsevol falta de col·laboració.

Treballadors d'Spanair tallen la Gran Via per reclamar el pagament dels sous i les indemnitzacions


El precipitat tancament d'Spanair va agafar per sorpresa els més de 2.000 treballadors de la companyia, que ja saben que es queden sense feina. Cinc dies després de l'anunci, però, ja han començat a mobilitzar-se i aquest dimecres al migdia més de 200 empleats s'han concentrat davant la seu de l'aerolínia, situada a la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat. Durant una estona també han decidit tallar la Gran Via en aquesta alçada (foto).

Els treballadors, que portaven pancartes amb lemes com '4.000 més a l'atur', moltes gràcies [al personal de la companyia cal afegir-hi els empleats de l'empresa de handling que en depenia] i 'Responsables a la presó', exigeixen explicacions a la cúpula d'Spanair, encapçalada per Ferran Soriano, sobre l'accelerat cessament de l'activitat. El president del comitè d'empresa, Ricardo Oso, ha explicat que les principals reclamacions són el cobrament de les nòmines de gener, de les quals només han rebut 1.000 euros, i d'indemnitzacions, que pensen demanar a "qui faci falta": Spanair, Generalitat i Ministeri de Foment.

Malgrat que el futur de la companyia sembla dat i beneït, Oso ha assegurat que manté l'esperança que "algú aporti més diners i l'empresa se salvi", encara que al mateix temps també ha demanat que s'aclareixi la situació dels treballadors perquè "es puguin buscar la vida" i trobar una altra feina o cobrar l'atur. Oso ha afegit que els impediments per fer viable Spanair han arribat per part d'Iberia i Vueling, la filial de baix cost de la companyia de bandera espanyola.

Crítiques a les condicions de Vueling i Ryanair

D'altra banda, els treballadors també han criticat les condicions laborals que els han ofert Vueling i Ryanair en els seus processos de selecció per contractar part del personal provinent de Spanair. Fonts de la plantilla les han qualificat de "miserables" i de "condicions low cost", que no es poden comparar amb les que tenien amb l'aerolínia catalana.

Treballadors de Spanair es concentren a Loiu per exigir "una solució de recol·locació"

Els treballadors de Spanair s'han concentrat a l'aeroport de Loiu per exigir al Ministeri espanyol de Foment que gestioni la situació i ofereixi "una solució de recol·locació" dels empleats.

En responsable del sector aeri de CCOO a la CAB, Jon Herrera, ha explicat que s'han organitzat concentracions en tots els aeroports en protesta per la situació que estan vivint "els companys" de Spanair, després del cessament d'operacions de la companyia des del Divendres passat, 27 de gener, que afecta 4.000 empleats a l'Estat espanyol ia 70 a la CAB.

Herrera ha responsabilitzat de la situació, en primer lloc, a la Generalitat de Catalunya "com a màxim accionista d'aquesta empresa, que han invertit, segons ells, 200 milions d'euros en una empresa a la qual no li han exigit ni pla de viabilitat ni un negoci de futur, el que ha portat l'empresa a aquesta situació".

Així mateix, ha advertit que el Ministeri espanyol de Foment "és l'òrgan que regula aquest sector a Espanya i que ha de vetllar perquè aquestes coses no passin", de manera que ha exigit al Ministeri que gestiona Ana Pastor "que prengui mesures" perquè es pugui establir "una taula de negociació per donar una solució ràpida i urgent a aquest col·lectiu de treballadors que es troben en una situació de limbe jurídic, en la qual ni tenen obligació de venir a treballar, ni estan cobrant el seu salari, ni estan acomiadats, ni han rebut indemnitzacions ni acudir al Servei Públic d'Ocupació".

El representant sindical ha insistit que la intenció dels treballadors de Spanair és que "el Ministeri de Foment entre a regular la situació d'un col · lectiu de treballadors molt ampli, que abasta pilots, auxiliars de vol, mecànics, treballadors de terra i de rampa, i ens ofereixi una solució de recol·locació d'aquests treballadors".

Així mateix, ha advertit que "no s'està parlant de que hi ha molts treballs indirectes afectats, moltes empreses que es dediquen al trasllat de tripulació de aeuropuertos a hotels, els propis hotels, etc, i aquí hi haurà molta gent a l'atur", de manera que el panorama és "desolador".

El cap dels antiavalots "no va apreciar excessos" en les càrregues

Bordas ha declarat com a imputat davant el jutge que investiga les càrregues policials en l'acampada dels 'indignats' de la plaça Catalunya de Barcelona, ​​una causa en què també està imputat el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, i la extinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona Assumpta Escarp, entre d'altres comandaments policials. L'imputat ha acudit a declarar vestit d'uniforme i acompanyat dels seus superiors immediats, Ferran López, comissari superior de Coordinació Central, i Sergi Pla, comissari de Recursos Operatius.

Bordas, que comandava una unitat de 50 antiavalots, ha explicat que va acudir cap a les 10.30 hores a l'acampada de plaça Catalunya, on es pretenia fer una "operació de neteja", després que els comandaments que coordinaven l'operatiu demanessin el seu reforços, segons han informat fonts judicials.

L'imputat ha declarat que, en un principi, la seva missió era "rescatar una vintena d'agents que havien quedat envoltats pels indignats" i que posteriorment va rebre l'ordre de carregar contra els concentrats del seu superior Miguel Hermida, cap de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i que també coordinava l'operatiu a peu de plaça.

Bordas, la unitat és responsable de les càrregues més polèmiques-contra alguns indignats pacífics asseguts en actitud de desobediència passiva-, ha afirmat que en tot moment va supervisar l'actuació policial contra els concentrats sense que apreciés que cap dels agents s'excedís en l'ús de la força. L'imputat ha justificat les càrregues en la violència que, segons ell, exercien els concentrats contra els mossos i ha negat que en l'operació del 27 de maig es copegés a manifestants pacífics, com denuncien els indignats en la seva querella, acompanyada de vídeos i fotografies que així ho proven.

David Bordas era el responsable de servei de les unitats de Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra el dia de l'operació policial, però ha recalcat que les ordres de carregar contra els concentrats les va rebre del seu superior, Miguel Hermida. Segons Bordas, un altre dels comandaments policials que coordinava l'operació in situ era Jordi Arasa, màxim comandament de les brigades ARRO dels Mossos d'Esquadra, que també van efectuar algunes de les càrregues del 27M.

L'acusació particular exercida pel mig centenar de indignats que va interposar la querella que ha donat lloc a aquesta causa estudia demanar al jutge noves imputacions de responsables de l'operatiu, que dirigia a peu de plaça el també imputat Antoni Antolín. Aquest mateix dilluns, el jutge instructor va decidir d'ofici imputar al comissari de l'àrea de Barcelona Joan Carles Molinero, després que Antolín afirmés que es va limitar a obeir les ordres que aquest li donava des de la sala de comandament que dirigia l'operatiu.

Set persones han mort sota custòdia policial a l'Estat espanyol el 2012

Quatre dels casos es van donar a Catalunya. L'any passat la xifra va elevar-se a 43 i la majoria de víctimes van perdre la vida a les presons, segons dades del CDDT. El Centre de Documentació contra la Tortura (CDDT) ha denunciat que des que va començar el 2012 set persones han mort quan es trobaven sota custòdia policial o a la presó. L'últim cas va ser el de N. J. S. un home 42 anys que va morir el proppassat 28 de gener mentre estava detingut en un calabós de la Prefectura Provincial de Badajoz.
Dels set casos, quatre van succeir a Catalunya: S. E. C., manresà de 34 anys, va morir l'1 de gener a l'UCI de l'Hospital de la capital del Bages on havia ingressat després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra dos dies abans.

El 6 de gener, el guineà Idrissa Diallo va morir al centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca; el 22 de gener, J. T. P. va morir en precipitar-se al buit des d'un tercer pis quan estava detingut i custodiat per agents dels Mossos, presumptament per haver assassinat hores abans la seva dona; i el ciutadà nord-americà A. R. L, que va aparèixer mort en una cel·la de la presó Model de Barcelona el 26 de gener, dos dies després de ser detingut i a l'espera de ser extradit als EUA. Les altres morts van produir-se a Logronyo, Benalmádena (Màlaga).

Durant el 2011, van ser 43 les persones mortes a l'Estat espanyol sota custòdia, sempre segons les dades del CDDT. 30 van fer-ho a presons, 5 quan estaven detingudes per la Policia Nacional, 3 per la Policia Local, 1 pels Mossos i 4 en centres de menors. En realitat, però, les xifres són molt més elevades, ja que els Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya reconeixen que en els primers onze mesos de l'any 2011, 33 persones van morir quan es trobaven sota la seva custòdia, de les quals únicament tres s'inclouen en la llista aportada pel CDDT, que comptabilitza 873 morts des del 2001

Egipte: Contrabandistes donen a l'estat diamants per 10 milions de $ per la TV

Dos joves egipcis donen a l'Estat diamants procedents de contraban per valor de 10 milions de dòlars durant una emissió en directe de la cadena Elmehwar. Segons han explicat, van decidir fer la donació d'aquesta forma poc habitual davant les nombroses amenaces de mort que rebien: "La decisió va arribar de sobte, quan estàvem veient la TV. S'ens va ocórrer que fent-ho en directe ens veurien milions de persones, podríem explicar la nostra història i donar les pedres a l'Estat. Egipte les necessita ara", van afirmar.

A canvi, demanen protecció davant els traficants de diamants que els persegueixen, per "poder viure en pau".

La història d'aquests contrabandistes convertits en donants es remunta a finals de 2010, moment en què un traficant anomenat Mustafà els va oferir 5 milions de lliures egípcies (uns 828.000 $) per portar de contraban una partida de 200 diamants de Sud-àfrica a Egipte.

Un cop a l'aeroport del Caire, van rebre una trucada de Mustafà que els va dir que en lloc de passar les pedres a un intermediari se n'anessin a la ciutat i esperessin que els contactessin "persones de més alt rang".

El viatge va tenir lloc a principis de 2011, un dia abans de l'anomenada "revolució egípcia del 25 de gener", de manera que els contrabandistes no van rebre cap trucada durant molt de temps.

"Però més tard vam començar a rebre amenaces per telèfon, tant d'aquest Mustafà, com d'altres persones que no coneixíem. Ens reclamaven les pedres a canvi de dos milions en lloc dels promesos cinc. Vam dir que no i ens vam donar a la fuga", van explicar.

En gairebé un any que van estar amagant, els joves van perdre 26 dels 200 diamants intentant vendre'ls sense cap èxit, fins que van optar finalment per donar les pedres a l'Estat.

Després de la emissió del programa televisiu en què van intervenir els contrabandistes penedits, els diamants van ser lliurats a representants de l'Exèrcit egipci que es van comprometre a garantir la seguretat dels dos donants.

L'UNESCO a Barcelona organitza una campanya d'apologia del sionisme d'Israel

Prop de 80 organitzacions d'àmbit estatal i unes 60 persones vinculades al món intel·lectual i acadèmic han signat un manifest contra l'organització d'un cicle dedicat a l'Estat racista d'Israel per part de l'associació d'Amics de l'Unesco de Barcelona. El manifest recalca que en cap de les deu sessions del cicle, que sota el títol 'Els dilluns d'Israel' està orientat de manera exclusiva "a ressaltar les suposades virtuts d'aquest Estat, es fa una sola menció al patiment que causen les polítiques israelianes al poble palestí".

En la missiva, les organitzacions i les persones signants consideren "inacceptable" parlar dels "èxits" d'Israel sense parlar també "de les sistemàtiques violacions del Dret Internacional que aquest Estat comet".

En aquest sentit, el manifest rebutja de manera contundent les explicacions donades pel responsable del cicle 'Els dilluns d'Israel', que va argumentar que les conferències tractaran sobre temes estrictament culturals. "La nostra impressió veient el programa", afirma el document, "és que aquest cicle és profundament polític perquè farà apologia d'Israel sense esmentar que aquest Estat viola sistemàticament la legalitat internacional i perquè farà propagada d'una ideologia política -la sionista- que no representa a tota la comunitat jueva mundial i que genera un creixent rebuig per part dels membres d'aquesta".

Finalment, el manifest fa referència a la flagrant contradicció que suposa per part de l'associació d'Amics de la Unesco de Barcelona donar cabuda a un cicle dedicat exclusivament a Israel quan aquest Estat va votar en contra de l'admissió de Palestina a la Unesco, va pressionar a la resta de països perquè també s'oposessin i va cancel·lar la seva aportació econòmica a l'organització quan la delegació va ser admesa amb una aclaparadora majoria.

Entre les organitzacions signants destaca la presència del Club d'Amics de la Unesco de Madrid, que s'ha oposat rotundament al cicle organitzat per la seva associació 'germana' de Barcelona. Entre les persones signants figura l'escriptor Santiago Alba Rico, la periodista Maruja Torres, la també periodista Olga Rodríguez, el catedràtic Carlos Taibo o la arabista Luz Gómez García.

Caos al Pròxim Orient si s'aprova la resolució marroquina contra Síria

Síria serà l'escenari d'un conflicte armat que provocarà un caos a tota la regió del Pròxim Orient, en cas que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovi el projecte "marroquí" de resolució, opina l'expert de l'Institut d'Avaluació Estratègica i Anàlisi de Rússia, Serguei Demidenko: "Si Occident interfereix en la situació siriana per via armada, serà una decisió absurda que submergirà a Síria en el caos, ja que destruir el règim del (president sirià) Baixar Assad serà soscavar l'estabilitat ètnic-confessional", va dir Demidenko.

L'expert va assenyalar que actualment a Síria resideixen sunnites, xiïtes, kurds i alauites, així que 'quan s'armi una guerra a Síria, estaran involucrats el Líban i l'Iraq mentre que els grups islamistes intensificaran la seva activitat a Israel'.

Demidenko va assegurar que l'Aràbia Saudita i els seus països socis del Golf Pèrsic aprofiten "la primavera àrab" per als seus interessos.

En aquest context, Rússia té una posició "absolutament raonable" en advocar per la via pacífica d'arranjament, ha destacat l'especialista.

El mes passat d'octubre Rússia i la Xina bloquejaren el projecte de resolució proposat pels països occidentals sobre sancions a imposar al Govern sirià. Moscou va advertir sobre la repetició a Síria del "guió libi" en cas d'una ingerència estrangera.

Rússia va presentar el seu projecte de resolució, considerat per l'Occident massa "suau" per posar fi als disturbis. Poc després Marroc es va comprometre a elaborar una resolució nova, però la que acaba de presentar de fet repeteix l'actitud occidental cap a Síria i exigeix ​​el canvi del poder al país.

El document fa cas omís al plantejament de Rússia de no passar de determinada ratlla i a més afegeix nous elements que Moscou no pot acceptar. Es tracta, en particular, dels intents d'imposar sancions a Síria i d'embargar els subministraments d'armes a Damasc.

El cap del Mossad israelià en negociacions secretes amb els EUA

El cap del servei secret Mossad d'Israel, Tamir Pardo (foto), ha sostingut converses secretes els últims dies amb alts càrrecs dels EUA,informa aquest dimecres el rotatiu israelià Haaretz. La visita secreta als EUA del cap del Mossad va ser revelada durant una reunió del Comitè d'Intel·ligència del Senat nord-americà, transmesa en directe per la televisió. La presidenta d'aquest comitè, Dianne Feinstein, va preguntar al director de la Intel·ligència Nacional dels EUA, James Clapper, sobre la probabilitat que Israel ataqui les plantes nuclears de l'Iran.

Clapper va respondre que preferiria analitzar aquest tema "a porta tancada". Llavors Feinstein va dir que dies abans s'havia reunit a Washington amb el cap del Mossad, Pardo. El director de la CIA, David Petraeus, va afegir al seu torn que també havia tingut una reunió amb Pardo, en que va ser tractada la creixent preocupació d'Israel davant les ambicions nuclears de l'Iran.

Fonts oficials israelianes no han comentat aquesta informació fins al moment.

Intel·ligència dels EUA descarta canvis importants en la política de Rússia si Putin assumeix la presidència


El director d'Intel·ligència Nacional dels Estats Units, James Clapper, assegura que l'actual primer ministre rus i candidat a la presidència, Vladímir Putin, conservarà el sistema polític i econòmic de Rússia en cas que guanyi les properes eleccions: "Creiem que el retorn de Putin marcarà més aviat el seguiment del curs anterior que canvis en la política exterior i interior, si més no l'any que ve", va dir Clapper ahir a la nit durant una sessió de la Comissió d'Intel·ligència del Senat dels EUA.

Segons el cap d'Intel·ligència, Putin conservarà l'existent sistema polític-econòmic, el que contribuirà a "les reformes i la liberalització, tot i els greus problemes que posen a prova la seguretat de la 'democràcia guiada' de Rússia i el 'capitalisme corrupte'".

"Respecte a la política exterior, el retorn de Putin amb prou feines provocarà un retrocés en les relacions de Rússia amb els Estats Units, però serà més difícil desenvolupar les relacions bilaterals", va dir Clapper i afegí que Putin reconeix els resultats positius de l'anomenat "reinici", però, va admetre que la seva desconfiança cap als EUA podria afectart els vincles bilaterals.

En aquest context, Clapper destacà les discrepàncies entre Rússia i EUA sobre l'escut antimíssils a Europa, i va expressar també els seus dubtes de que Rússia 'ajudi a resoldre el problema de Síria i l'Iran'.

Cayo Lara: "Rajoy és el primer president que convoca una vaga general"
El coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha afirmat avui que Mariano Rajoy és "el primer president del Govern, que jo recordi, que convoca una vaga general", en al·lusió a les paraules captades dilluns passat per uns micròfons oberts a l'inici de la cimera informal de l'UE. Lara ha recordat que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va dir que "tots estarien contents" amb la reforma laboral, pel que s'ha preguntat com serà realment, encara que ha dit que tot presagia que consistirà a "retallar drets i abaratir acomiadaments".

Sobre aquesta cimera europea, el coordinador general d'IU ha lamentat que no s'acordés "un pla d'ocupació seriós" o mesures d'harmonització fiscal i, davant les declaracions del president del Banc Santander, Emilio Botín, culpant de gran part de la crisi als polítics, Lara li ha demanat que digui a quins polítics es refereix perquè Botín "ha tingut amistats", no sap "si perilloses", amb alguns polítics d'aquest país.

En ser preguntat per la situació de Miguel Reneses, que va dimitir com a secretari d'Organització després de ser imputat per un presumpte delicte d'assetjament sexual, però que encara conserva el seu escó de diputat a l'Assemblea de Madrid, Lara ha destacat que dilluns que ve es reunirà amb l'executiva de Madrid i, en referència també a unes despeses presumptament injustificades, ha destacat que "aquest procés a l'entorn de la federació madrilenya tindrà llum i taquígrafs".

Pel que fa al Congrés Federal del PSOE del cap de setmana, Lara ha dit que els dos candidats, Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón, "representen la mateixa política negativa que s'ha vingut aplicant per part del govern socialista" i ha comentat que "els acords s'han de fer sobre polítiques i no sobre persones".

Finalment, sobre la convocatòria d'eleccions a Astúries, Lara ha dit que les dues dretes, la del PP i la d'Álvarez Cascos, han estat incapaços de posar-se d'acord i han fet mal a molts ciutadans.

EU reclama a Fabra que aparte a la filla de Díaz Alperi de la direcció d’Urbanisme

La diputada autonòmica d’EUPV, Esther López Barceló, qualifica el cas d’Elisa Díaz “d’un exemple nítid de nepotisme i de manca d’ètica sense precedents. És incomprensible que la filla de l’ex alcalde d’Alacant estiga donant el vist i plau a projectes que van ser bandera de Díaz Alperi. Exigim que aquesta situació, que s’ha allargat sense data, acabe d’immediat”.

López Barceló considera que l’arribada d’Elisa Díaz a aquest càrrec “no havia ni d’haver-se produït. I ara a més es prorroga la seua comissió de servei, mentre el Pla General d’Ordenació Urbana d’Alacant continua tramitant-se. És absolutament inapropiat i reclamarem explicacions a la consellera”, avança.

La diputada d’esquerres qualifica “d’intolerable que el clan Díaz Alperi estiga apropiant-se de l’urbanisme alacantí, decidint sobre aquest i direccionant-lo cap als seus propis interessos”.

Wert menteix o no sap el que diu?

El major exemple de "adoctrinament" ideològic en l'assignatura d'Educació per la Ciutadania que posa el Govern mai va ser un llibre de text, ni un contingut d'aquesta matèria. José Ignacio Wert, ministre d'Educació, ha volgut defensar avui el seu anunci que suprimirà l'assignatura per substituir-la per Educació Cívica i Constitucional, en la qual s'evitaran els assumptes que "divideixen la societat" amb un argument fals que utilitza la caverna mediàtica feixista. També ha errat amb les dades de Ceuta i Melilla, i perquè no ha parlat molt més.

Però Wert ha citat un exemple equivocat en plantejar que l'assignatura estava enfocada a l'adoctrinament ideològic i "anava molt més enllà" de l'educació cívica que recomanava incloure en l'ensenyament el Consell d'Europa. La cita que ha llegit el ministre diu: "Els capitalistes són com ratolins que corren en la roda cada vegada més de pressa". Correspon al llibre Educació per a la Ciutadania. Democràcia, capitalisme i Estat de dret, editat per Akal i escrit per Carlos Fernández Llíria (professor de Filosofia a l'Universitat Complutense), Pedro Fernández Liria (professor de Filosofia de Secundària), Luis Alegre Zahonero (investigador de la Complutense) i il·lustrat per el reconegut dibuixant Miguel Brieva.

Aquest llibre mai ha estat un contingut de l'assignatura, ni pretenia ser-ho. De fet, en la seva presentació, afirma sobre l'assignatura introduïda en el sistema educatiu pel Govern socialista: "Aquest assaig és un gran contraatac a tanta farsa". Tot i això, el llibre és citat sovint per mitjans de comunicació i organitzacions feixistes contra l'assignatura, com a exemple 'd'instrucció ideològica' dels alumnes.

Instat a ser més concret sobre si s'ensenyaran en la nova assignatura d'Educació Cívica i Constitucional assumptes polèmics com els drets dels homosexuals, el ministre s'ha escorregut: "No puc entrar a aquest nivell de detall".

En l'explicació dels seus plans, el ministre va cometre ahir un altre error en la seva compareixença a la Comissió d'Educació del Congrés. Va dir que "difícilment és imaginable una situació més complicada des del punt de vista de la gestió de l'educació" que la que tenen Ceuta i Melilla, pel fet que allà es viu "una allau de marroquins". En canvi, segons les dades oficials del seu ministeri, Ceuta és l'autonomia amb menor percentatge d'alumnes estrangers, un 2,5%. Melilla té un 8,3%. En ambdós casos per sota de la mitjana espanyola, que se situa en el 9,6%. A Madrid o Catalunya la taxa supera el 13%.

70 'iaioflautes' ocupen un bus contra l'augment de preus de TMB


Avui, dimecres 1 de febrer de 2012, 70 'iaioflautes' han ocupat un bus de la línea 47, en protesta contra l'augment de preus: "Els i les @iaioflautas ens sumem a la rebel·lió ciutadana, davant la pujada abusiva de les tarifes del transport públic i de les retallades dels serveis en autobusos i metro per part de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), així com l’agressió contra els seus treballadors. Ens adherim a d'altres iniciatives que pretenen mostrar el rebuig a una destrucció programada dels serveis públics de transport a la nostra ciutat".

- les protestes dels dimarts #joapeu de la plataforma @_tmb51;
- les iniciatives #yonopago que proposa una acció a tots els metros de l’Estat avui a les 19h. A Barcelona a l’estació de metro de Plaça Catalunya.
- la iniciativa @redMEMETRO (http://www.memetro.net/)
- la iniciativa T11 (http://t11targeta.blogspot.com)
- la Carta de treballadors i treballadores, veïns i veïnes contra les retallades i les pujades de tarifes de TMB;
- les mobilitzacions de les treballadores i treballadors. Si les seves reivindicacions no se satisfan el 27 de febrer faran una aturada coincidint amb el primer dia del Congrés Mundial de Mòbils.

Amb l’augment tarifari d’enguany el bitllet senzill va passar de costar 1.45 a 2 euros i la T-10, la més utilitzada pels usuaris, va patir una pujada del 12% arribant als 9.25 euros, molt per sobre de la inflació.

Rebutgem l’augment de les tarifes, el pla de retallades salarials que ha plantejat la direcció, volem que es torni a contractar els treballados acomiadats coincidint amb la supressió de línies, i la dimissió de la direcció actual. A més, reivindiquem que s’aprovin tarifes reduïdes per a les persones grans, la gent sense feina i altres col·lectius colpejats per la crisi.Volem que es mantinguin i s’ampliïn les línies d’autobusos de barri, molt importants per garantir la qualitat de vida de les persones amb problemes de mobilitat.

En definitiva, volem continuar denunciant els plans de l’oligarquia financera i els seus polítics còmplices per fer-nos pagar la seva crisi, imposant una política d’austeritat al 99%, que només porta a un enfonsament de l’economia i al deteriorament de les nostres condicions de vida i les de les nostres filles i nétes; aprofitant per privatitzar serveis públics i fer negoci amb el que és de totes.

Contra la pujada abusiva dels preus del transport públic!
Per uns serveis públics dignes!
Junts podem!

Rússia atura l'importació de bestiar major europeu a causa del virus Schmallenberg

L'Agència Federal russa de Control Veterinari i Fitosanitari, Rosseljoznadzor, va anunciar ahir la decisió d'embargar, a partir de l'1 de febrer, l'importació del bestiar major d'Alemanya, Bèlgica, França i Holanda a causa del virus Schmallenberg registrat al nord-oest d'Europa. La mesura és atribuïble a "la detecció de nous casos de malaltia" en aquestes nacions i té per objectiu "protegir el territori de Rússia contra el seu agent", consta en una circular distribuïda entre les divisions territorials de Rosseljoznadzor.

A més del bestiar boví i el material genètic obtingut d'aquest, les restriccions s'aplicaran al bestiar oví de França. El passat 18 de gener, Rosseljoznadzor ja va embargar l'importació del bestiar menor des d'Alemanya, Bèlgica i Holanda.

L'organisme va reafirmar també les restriccions similars anteriors sobre l'importació del bestiar boví i oví des de Gran Bretanya.

El virus Schmallenberg,del que el nom es deu al d'una ciutat alemanya on va ser estudiat per primera vegada, és transmès principalment per mosquits. Provoca febre en animals adults, disminueix la seva productivitat làctia i és capaç de causar malformacions congènites en vedells i xais.