dilluns, 11 de juny de 2012

La borsa cau i la prima de risc es dispara. La CE diu que la 'troica' supervisarà les 'condicions'

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris europeu, Olli Rehn, va dir ahir que el rescat europeu era un senyal molt clara als mercats. Però l'efecte d'aquesta intervenció anunciada el cap de setmana no han tingut efecte ni un dia i els rumors pinten bastos. El vicepresident de la CE, Joaquín Almunia, adverteix "d'obligacions", i no només "la de tornar el préstec". Fitch baixa dos esglaons la solvència del Santander i BBVA. Rubalcaba qualifica de "inquietants" els rumors que arriben des de Brussel.les. IU i EUiA demanen un referendum sobre el rescat i les retallades. Vicenç Navarro: Parlar dels mercats és un escapisme que posa el centre de l'atenció en els símptomes en lloc de les causes de la crisi actual, la guerra de classes unilateral.

Malgrat un començament de la jornada amb eufòria compradora, i amb l'Ibex pujant un 5%, els inversors han tornat a dubtar i el selectiu espanyol ha tancat amb un 0,5% de pèrdues. A més, la prima de risc s'ha disparat de nou, i ha tancat a 520 punts. La rendibilitat a deu anys és del 6,5%.

L'anunci de rescat de la banca espanyola s'ha fet aquest cap de setmana perquè els neguits no s'encomanessin als mercats, que aquestes últimes setmanes han demostrat molta desconfiança respecte al deute espanyol. Avui, doncs, hi havia expectació per a saber la reacció dels mercats, i aquests no han reaccionat pas de la millor manera esperada.

Rehn volia que es veiés que l'eurozona està disposada a prendre accions decisives 'per a calmar les turbulències i evitar el contagi'. En el cas espanyol avui no ha estat així.

Fitch baixa dos esglaons la solvència del Santander i BBVA

L'agència de mesurament de riscos Fitch ha rebaixat avui dos graons la nota del deute a llarg termini del Banc Santander i el BBVA, fins a BBB+, un "aprovat alt" que els manté per sobre de la qualificació d'Espanya.

A més, les qualificacions d'ambdues entitats es mantenen en perspectiva negativa, afegeix Fitch en un comunicat.

L'agència ha rebaixat també un esglaó la solvència de la filial britànica del gegant que presideix Emilio Botín, Santander UK, que passa d'un "notable alt" (A +) a un simple notable (A), encara que en aquest cas la perspectiva és estable.

Rubalcaba qualifica de "inquietants" els rumors que arriben des de Brussel.les


El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha qualificat de "inquietants" els rumors que arriben des de Brussel.les que apunten a ajustos addicionals a Espanya, el que al seu parer demostraria que la idea que hi haurà un "rescat sense condicionants macroeconòmics" no és creïble.

La prioritat és veure quina serà "la lletra petita del rescat", ha dit Rubalcaba després d'arribar en visita de treball a Berlín, per afegir que no el sorprenien les paraules del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, que la "troica "supervisarà la reestructuració de la banca espanyola.

"El govern ha estat intentant demostrar que no hi ha hagut rescat" però "a cada minut que passa" es demostra el contrari, ha considerat el líder del PSOE des de la capital alemanya, on aquesta tarda es reunirà amb el president del Partit Socialdemòcrata (SPD), Sigmar Gabriel.

La supervisió a què fa referència Schäuble "no m'ha sorprès en absolut", ha ressaltat, per afegir que el "realment alarmant" són els rumors des Brussel·les que apunten que hi haurà "ajustos addicionals" als que "ja sabem que s'hauran de fer".

El vicepresident de la CE, Joaquín Almunia, adverteix "d'obligacions", i no només "la de tornar el préstec"

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, Joaquín Almunia, ha deixat clar aquest dilluns que tot préstec "comporta unes obligacions i compromisos" per part de qui el rep. "I no parlo només de l'obligació de tornar aquest préstec, sinó també algun altre tipus de condicions", ha precisat Almunia.

El comissari ha insistit que "per descomptat" que hi haurà condicions al préstec que donen els països europeus a Espanya. "S'haurà de veure quines són aquestes condicions i veure quin tipus de polítiques, decisions i compromisos cobreix", ha dit el vicepresident de la Comissió Europea en declaracions a la cadena SER recollides per Europa Press.

Almunia ha confirmat que el préstec a Espanya serà supervisat per la troica, constituïda per l'FMI, el BCE i la Comissió Europea encara que l'FMI no participarà com a cofinançador del préstec. El vicepresident de la Comissió ha considerat "poc encertada" l'expressió dels "homes de negre", utilitzada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

"Qui dóna diners mai el dóna gratis, vol saber què es fa amb ells. Una altra cosa és veure com actuen. Jo espero que actuïn bé, de forma honesta, que no es creguin que vénen a un país bananer. I estic segur que ho van a entendre així. Vénen aquí a comprovar que s'utilitza bé uns diners que ha posat Europa", ha assenyalat.

Vicenç Navarro: Cal entendre que avui els Estats continuen jugant el paper clau en la configuració de la crisi. L'Estat alemany, instrument del capital financer, està configurant, amb l'ajuda dels Estats perifèrics (instrumentalitzats per interessos financers locals) canvis orientats cap a transformar l'Europa social a l'Europa Neoliberal.

Parlar dels mercats és un escapisme que posa el centre de l'atenció en els símptomes en lloc de les causes de la crisi actual, la guerra de classes unilateral. No és només la burgesia en contra de la classes treballadores (encara que aquest conflicte continua existint) sinó el domini per part d'una minoria (el capital, centrat en el capital financer) en contra de la gran majoria de la població.

I les minories estan entrellaçades en el que Jeff Faux, el fundador del Economic Policy Institute de Washington, va anomenar al seu dia l'aliança de les classes dominants a nivell internacional. El problema és que tal aliança existeix entre les elits governants, però no entre les classes populars.

Nuet i Llamazares demanen una consulta sobre les condicions del rescat i les retallades

El coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, ha criticat avui que els 100.000 milions d'euros destinats a rescatar la banca espanyola hagin arribat “per videoconferència i amb un President del Govern fugit a Polònia per veure futbol”. Nuet ha senyalat que el diner prestat per l’Eurogrup va a parar al FROB i per tant és l'estat qui assumeix el deute i qui el redistribuirà a les entitats financeres en dificultats. “Assumim doncs un deute públic de 100.000 milions més els seus interessos” ha afegit, fent especial èmfasi en què “les entitats que rebran del FROB aquestes ajudes en condicions favorables són les mateixes que compren deute públic de l'estat al 6 o 7% en una especulació incomprensible que paguem el conjunt de ciutadans”.

Per al màxim dirigent d’EUiA aquest seria el moment per a “construir una banca pública i facilitar crèdit a la societat”, però el que preveu és que el Govern del PP “aprofundirà les polítiques de retallades com a condició del rescat” i ha criticat que “no es posin condicions als bancs de fer fluir el crèdit a les empreses i les famílies.”

Nuet ha exigit la creació d’una ‘Comissió de la Veritat’ tant al Congrés com al Parlament de Catalunya per esbrinar les causes de la greu crisi financera al nostre país i quins han estat els responsables, perquè aquests 100.000 milions destinats al rescat de la banca ha insistit que “els pagarem el conjunt de la ciutadania” cosa que ha considerat “un robatori” i en conseqüència ha demanat “responsabilitats polítiques i penals als gestors”.

“El Govern del PP està intervingut”, ha sentenciat el coordinador general d’EUiA, qui ha advocat per una consulta sobre les condicions del rescat i les retallades. I si el Govern no modifica la seva política al respecte, “li demanarem la dimissió i noves eleccions”, ha avisat Nuet.

El diputat d'Izquierda Unida al Congrés per Astúries, Gaspar Llamazares, ha acusat aquest dilluns al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de "prendre per estúpids" als ciutadans, a l'afirmar que Espanya ha evitat la intervenció econòmica. El parlamentari entén que el préstec anunciat de 100.000 milions d'euros si és un rescat, i que tindrà contrapartides. Per això, exigeix ​​un referèndum sobre això.

Com s'ho fa Duran Lleida?: Duran cobra en blanc i negre

JOSEP C. VERGÉS: Duran Lleida viatja gratis, en primera, i no paga seguretat social, però el seu sou de diputat i de secretari perpetu de CiU no li dóna, ni de lluny, per pagar les hipoteques sobre el seu pis amb dos pàrquings a Lleida, la seva casa de luxe a Sarrià-Pedralbes i la seva torre de luxe a la Costa Brava. Com s'ho fa per pagar la suite de luxe del Palace de Madrid?

A la declaració obligatòria del Congrés dels Diputats de l'1 de desembre de 2011, Duran Lleida fa una declaració jurada que no té ni un sol ingrés privat. Als set mil euros llargs que cobra de diputat, amb tots els ets i uts d'allotjament, taxis i comissions, cal sumar-hi 2.400 € mensuals que cobra com a secretari de CiU. En total els seus ingressos no arriben als deu mil euros al mes en blanc.

La declaració es refereix al 2010 quan jo li vaig pagar 4.000 € perquè el Tribunal Suprem, que no ha tocat ni una sola coma del meu llibre Tots el homes de Duran, la corrupció política de Catalunya, va sentenciar que no podia dir per ràdio el que escric al llibre. Potser som encara un país d'analfabets, però ja és un progrés de la democràcia que pugui escriure la veritat que no puc dir en veu alta. Això són històries de diner negre, de milers de milions evaporats dels ajuts europeus als aturats catalans. On són, Sr. Duran? A Andorra? A les illes Verges? Ja faria riure passar dels comptes sobre corrupció de Vergés als comptes corrents de les illes Verges!

Duran Lleida declara haver pagat 46.000 € d'IRPF i 7.000 € de quota al partit Unió, que controla des de fa dècades. Així que, del seu sou públic, cal descomptar-n'hi 4.500 € al mes. El sou net de Duran Lleida queda doncs en 5.216 € al mes que cobra en blanc.

A la declaració de béns al Congrés de 20 de novembre de 2011 -aniversari de la mort de Franco quan el PP guanya les eleccions-, Duran Lleida ha declarat un apartament a Lleida de 1994, un pis a Sarrià-Pedralbes de 2002, una torre a la Costa Brava de 2010, un Volkswagen de 85 cavalls i un 4x4 de 121 cavalls. Deu 740.590 € al Santander i ha tornat a una velocitat increïble el préstec de 150.253.025 € concedit el juny de 2002 pel BBVA. Li queden per pagar menys de 22.000 €. En 100 mesos hauria tornat 150.231.585 €, o sigui 150.231 € al mes!

No sembla possible així que, tot i repetir el mateix total de la declaració anterior, suposem que no sap matemàtiques i ha posat en mil·lèsimes els cèntims. Estaríem parlant d'un crèdit de 150.231 € amb 025 cèntims. Llavors hauria tornat 128.813 € o sigui 12.881 € al mes.

El segon crèdit bancari, amb el Santander, de 860.000 €, li surt pràcticament gratis a Duran Lleida. N'ha tornat només 119.410 € o 2.777 € al mes.

Aquí queda clar que Duran Lleida cobra en blanc i negre. Jura haver tornat als bancs 15.668 € al mes, sense el pagament d'interessos, quan cobra en blanc 5.216 € nets al mes, tres vegades menys! Pel que veiem Duran cobra en negre almenys el doble del que cobra en blanc. Només per pagar el capital tornat del que deu als bancs ja ha de posar més de deu mil euros al mes en diner negre.

Ho té ben negre Duran Lleida per explicar com s'ho fa si no ha treballat mai i declara no tenir ni un sol ingrés particular, només públics i notoris. D'on surten aquests més de deu mil euros al mes en negre per pagar els bancs? Potser que contesti d'una vegada on han anat a parar els milers de milions evaporats de la Unió Europea per als aturats catalans. Els aturats catalans necessiten els seus diners urgentment. No són seus, Sr. Duran, són dels catalans. Ja en té prou amb el que cobra en blanc dels nostres impostos. Vergonya en blanc i negre, Sr. Duran!

"Israel, gran perdedor en l'esdevenir regional"

L'actual esdevenir polític de la regió afavoreix els interessos de les nacions musulmanes, en particular de Palestina, i fa del règim israelià i els seus fervents aliats màxims perdedors, va assenyalar ahir diumenge el ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Ali Akbar Salehi. "La formació de nous governs amb base popular emmuralla la resistència del front antisraelí", va dir Salehi en una trobada mantinguda a Teheran amb el cap del Front Popular per l'Alliberament de Palestina, Ahmed Jibril.

En referència a l'esdevenir regional i a les conspiracions ordides pel règim de Tel Aviv i el seu suport a qualsevol dissidència en el si dels països de la regió, Salehi va subratllar la necessitat d'una major unitat entre els partits palestins per encarar al règim israelià.

Per la seva banda, Yibril va elogiar el suport de l'Iran a la nació palestina, va assegurar, al seu torn, que aquesta actitud enorgulleix a tota la comunitat islàmica i àrab.

Respecte a les conspiracions del règim israelià i de l'imperialisme per obrir una bretxa en el front de la resistència, Yibril va assenyalar el paper fonamental de països com Iran i Síria a l'hora d'enfrontar-se a l'enemic israelià.

I finalment, va precisar que, tot i les pressions regionals i internacionals, l'Iran ha progressat en tots els sectors, especialment en el militar, polític i econòmic, i està tenint un paper clau en els avatars regionals i internacionals, en particular recolzant el cas palestí i la resistència.

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, en una reunió amb Yibril va destacar el diumenge l'òbvia debilitat del règim de Tel Aviv. Va afegir que, en els últims anys, el il·legítim règim d'Israel ha perdut el seu estatus a la regió, d'aquí l'esforç titànic de les autoritats israelianes per restablir-lo.

El Sindicat Mèdic farà vaga indefinida si han de retornar els complements salarials

El Sindicat Mèdic convocarà una vaga indefinida a partir de juliol als hospitals públics i els centres de salut de Balears, en cas que el PP no rectifiqui la seva pretensió d'aplicar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, que anul·la la concessió d'uns complements salarials i, per tant, obliga els facultatius a tornar-los, després de començar a cobrar-los a mitjans 2008.

Així ho ha informat el president del Sindicat Mèdic, Isidro Torres, després de la reunió del Comitè Executiu d'aquesta entitat en la qual s'ha aprovat la convocatòria de l'esmentada vaga indefinida, que afectaria uns 4.000 facultatius de la sanitat pública de les Illes, mentre ha anunciat una sèrie d'iniciatives judicials per evitar la devolució dels esmentats complements.

"No pensam tornar ni un euro del nostre sou, ja que a un país en el qual hi ha una amnistia fiscal ens estan tractant com delinqüents obligant a retornar unes quantitats aconseguides honestament i treballant", ha recalcat, mentre ha preguntat "per què no ens decreten una amnistia fiscal als metges també".

Quant a les iniciatives judicials que posarà en marxa el Sindicat Mèdic, ha ressaltat que l'assessoria jurídica del Sindicat Mèdic demanarà al Jutjat i al Tribunal Superior de Justícia de les Balears que "aclareixin el contingut exacte de la seva decisió", tenint en compte que una sentència "s'ha de complir en els seus estrictes termes i en aquesta que ha servit de base al Govern per anul·lar els augments retributius no parla de retribucions, ni de devolucions."

Així mateix, ha avançat que el Sindicat Mèdic interposarà un recurs de reposició contra l'acord adoptat el passat divendres pel Consell de Govern, en relació amb el compliment de l'esmentada sentència, mentre es facilitarà a tots els metges un formulari perquè interposin individualment el recurs esmentat.

D'altra banda, ha avançat que quan el metge sigui cridat per notificar-li la manera de tornar els esmentats complements salarials, s'interposarà un recurs per "trencament patrimonial". A més, Torres ha avisat que el Sindicat Mèdic també estudiarà l'"oportunitat" d'interposar les querelles criminals que procedeixin, cosa que serà estudiada per l'advocat d'aquesta entitat.

Hosni Mubarak està en coma

L'expresident egipci, Hosni Mubarak, que es troba a l'hospital de la presó de Torah, on compleix cadena perpètua, ha entrat en coma, ha confirmat el portaveu del Ministeri de l'Interior d'Egipte, Alaa Mahmud: "El cor (de Mubàrak) es va parar dues vegades. Els metges van haver de recórrer a un desfibril·lador. Unes vegades està conscient i altres inconscient i es nega a alimentar-se", informa una font mèdica de la presó.

Segons mitjans locals, els seus fills Alaa i Gamal Mubàrak, que també estan empresonats per delictes de manipulació del mercat de valors, van rebre l'autorització per visitar el seu pare davant el deteriorament de la seva salut.

Un informe de l'equip mèdic que atén a l'antic mandatari va assenyalar fa dos dies que Mubarak pateix commoció, pressió arterial alta i depressió severa, i que corre el risc de patir una embòlia.

La setmana passada per problemes respiratoris els metges van haver administrar oxigen en cinc ocasions.

La recaiguda de Mubarak es produeix dies després que l'expresident fos sentenciat a cadena perpètua per la seva responsabilitat en la mort de més de 800 manifestants en l'aixecament organitzat per l'OTAN i que va forçar la seva caiguda l'any passat.

La vida vegetal a l'Àrtic experimenta una floració sense precedents

Una expedició de la NASA, anomenada ICESCAPE (Impactes del Canvi Climàtic sobre els Ecosistemes i la Química del Medi Ambient Àrtic del Pacífic), va realitzar perforacions en el gel marí, d'aproximadament 1 metre, trobant allà aigua més rica en plantes de mar microscòpiques que en qualsevol altra regió oceànica de la Terra. Aquestes plantes són essencials per a tota la vida marina.

"Si algú m'hagués preguntat abans de l'expedició si veuríem floracions sota el gel, li hagués dit que era impossible", va dir Kevin Arrigo, de la Universitat Stanford, a Stanford, Califòrnia, qui és el cap de la missió ICESCAPE i autor principal del nou estudi. "Aquest descobriment va ser una sorpresa absoluta".

Les plantes microscòpiques, anomenades fitoplàncton, són la base de la cadena alimentària marina. Es pensava que el fitoplàncton creixia en l'Oceà Àrtic únicament després que el gel marí s'havia retirat amb l'arribada de l'estiu. Ara, alguns científics creuen que el gel de l'Àrtic, que cada vegada es torna més prim, està permetent que la llum del Sol arribi a l'aigua situada per sota del gel marítim, catalitzant d'aquesta manera la floració de les plantes on mai havien estat observades .

La troballa revela una nova conseqüència de l'escalfament climàtic a l'Àrtic i proporciona una important clau per comprendre els impactes del clima i el medi ambient en constant canvi en l'Oceà Àrtic i la seva ecologia.

Les dades oceàniques actuals van revelar que les floracions es van desenvolupar sota el gel i que no havien arribat fins allà des de mar obert, on les concentracions de fitoplàncton poden ser elevades.

El fitoplàncton estava extremadament actiu, i va arribar a duplicar la seva quantitat més d'un cop al dia. Les floracions en les aigües obertes es produeixen a un ritme molt més lent, i es dupliquen cada dos a tres dies. Aquest ritme de creixement es troba entre els més elevats que s'han mesurat en aigües polars. Els investigadors estimen que la producció de fitoplàncton sota del gel en parts de l'Àrtic podria ser fins a 10 vegades més elevada que en les properes aigües obertes de l'oceà.

El descobriment té implicacions per a l'ecosistema àrtic més ampli (que inclou a les espècies migratòries com ara: les balenes i les aus). El fitoplàncton és l'aliment de petits animals oceànics, els quals al seu torn constitueixen l'aliment de peixos més grans i animals oceànics. Un canvi en la seqüència temporal de les floracions pot causar trastorns per als animals més grans que s'alimenten ja sigui de fitoplàncton o de les criatures que mengen aquests microrganismes. "A les espècies migratòries se'ls podria fer cada vegada més difícil conèixer quin és el moment en els seus cicles vitals per estar a l'Àrtic quan la floració està al punt màxim", va destacar Arrigo. "Si la provisió d'aliment arriba abans, podrien perdre el vaixell".

L'OTAN prepara la més gran operació d'intoxicació de la història

Països membres de l'OTAN i del Consell de Seguretat del Golf (CCG) estan preparant un cop d'Estat i un genocidi sectari a Síria. Si voleu oposar-vos a aquests crims, actueu immediatament. Feu circular aquest article a través d'Internet i poseu-vos en contacte amb els vostres representants democràticament electes. Un article de Thierry Meyssan a Voltaire.

Dins de diversos dies, potser a partir del migdia del divendres 15 de juny, els sirians que tractin de veure els canals nacionals només captaran en els seus televisors altres canals creats per la CIA. Imatges filmades en estudi mostraran massacres imputades al govern, manifestacions populars, ministres i generals dimitint, el president al-Assad donant-se a la fuga, als rebels reunint-se al centre de les grans ciutats així com l'arribada d'un nou govern al palau presidencial.

L'objectiu d'aquesta operació, dirigida directament des de Washington per Ben Rhodes, conseller adjunt de seguretat nacional dels Estats Units, és desmoralitzar els sirians i permetre així un cop d'Estat.

L'OTAN, després d'haver-se estavellat contra el doble veto de Rússia i Xina en el Consell de Seguretat de l'ONU, aconseguiria així conquerir Síria sense haver d'atacar-la il·legalment. Sigui quina sigui l'opinió de cadascú sobre el que està succeint a Síria, la veritat és que un cop d'Estat posaria fi a tota esperança de democratització.

De forma totalment oficial, la Lliga Àrab ha sol·licitat als operadors dels satèl·lits Arabsat i Nilesat que posin fi a la retransmissió dels mitjans sirians, tant públics com privats (Syria TV, Al-Ekbariya, Ad-Dounia, Cham TV, etc.). Ja existeix un precedent ja que la Lliga Àrab va imposar anteriorment la censura contra la televisió líbia per impedir que els dirigents de la Yamahiria poguessin comunicar-se amb el seu propi poble. No existeix a Síria cap xarxa hertziana en què els canals de televisió es captin exclusivament via satèl·lit. Però aquest tall no deixarà les pantalles en blanc.

En efecte, aquesta decisió només és la part visible de l'iceberg. Segons les nostres informacions, diverses reunions internacionals han tingut lloc aquesta setmana per coordinar l'operació d'intoxicació. Les dues primeres reunions, de naturalesa tècnica, es van desenvolupar a Doha (Qatar). La tercera, de caràcter polític, va tenir lloc a Riad, (Aràbia Saudita).

En la primera reunió van participar els oficials de guerra psicològica «incrustats» en diverses televisions satèl·lit, com Al-Arabiya, Al-Jazeera, BBC, CNN, Fox, France24, Future TV i MTV doncs ja és sabut que des de 1998 oficials de la United States Army s Psychological Operations Unit (PSYOP) han estat incorporats a la redacció de la CNN, pràctica que l'OTAN va estendre després a altres estacions televisives d'importància estratègica.

Aquests oficials van redactar per endavant una sèrie de notícies falses, en funció d'una història falsa concebuda per l'equip de Ben Rhodes, a la Casa Blanca. Es va establir un procediment de validació recíproca en què cada mitjà ha de citar les mentides dels altres per donar-los credibilitat als ulls dels teleespectadors. Els participants van decidir a més no limitar-se a requisicionar únicament els canals de la CIA per Síria i el Líban (Barada, Future TV, MTV, Orient News, Syria Chaab, Syria Alghad), sinó també uns 40 canals religiosos wahhabites que exhortarán a deslligar massacres confessionals sota la consigna «Els cristians a Beirut, els alauites a la tomba!»

En la segona reunió van participar enginyers i realitzadors encarregats de planificar la fabricació d'imatges de ficció, en què es barregen seqüències rodades en estudis a cel obert amb imatges generades per ordinador. En aquestes últimes setmanes s'han muntat, a l'Aràbia Saudita, diversos estudis que imiten els dos palaus presidencials sirians i les principals places de Damasc, d'Alep i d'Homs. Ja existien aquest tipus d'estudis a Doha, però resultaven insuficients donada l'envergadura de l'operació plantejada.

A la tercera reunió van participar el general James B. Smith, ambaixador dels Estats Units, un representant del Regne Unit i el príncep saudita Bandar bin Sultan, el mateix a qui el president George Bush pare designava com el seu fill adoptiu, a l'extrem que la premsa nord-americana va començar a anomenar-lo «Bandar Bush". L'objectiu d'aquesta reunió va ser coordinar l'acció dels mitjans amb l'acció del «Exèrcit Sirià Lliure», conformat essencialment pels mercenaris a sou del príncep Bandar.

L'operació ja venia gestant des de fa mesos, però el Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units va decidir accelerar-la després que el president rus Vladimir Putin va notificar a la Casa Blanca que Rússia s'oposarà per la força a tot intent il·legal d'intervenció de l'OTAN contra Síria.

Aquesta operació comprèn dues etapes simultànies: d'una banda, inundar els mitjans de notícies falses, i de l'altra, censurar o bloquejar qualsevol possibilitat de resposta.

El fet de prohibir les televisions per satèl·lit per desencadenar i dirigir una guerra no és res de nou. Sota la pressió d'Israel, Estats Units i la Unió Europea han prohibit successivament canals de televisió libanesos, palestins, iraquians, libis et iranians. Cap tipus de censura s'ha imposat contra canals via satèl·lit provinents d'altres regions del món.

La difusió de notícies falses tampoc és res de nou. Quatre passos significatius en l'art de la propaganda s'han donat per primera vegada durant l'últim decenni. 

El 1994, una estació de música pop, la Ràdio Lliure de Mille Collines (RTML) va donar el senyal que va desencadenar el genocidi ruandès a l'exhortar «Matar les paneroles!». 
El 2001, l'OTAN va utilitzar els mitjans de premsa per imposar una interpretació dels atemptats de l'11 de setembre i justificar els atacs contra Afganistan i l'Iraq. Ja en aquella època va ser Ben Rhodes l'encarregat de redactar, per ordre de l'administració Bush, l'informe de la Comissió Kean Hamilton sobre els atemptats. 

El 2002, la CIA va utilitzar 5 canals (Televen, Globovisión, Meridià, ValeTV i CMT, per fer creure que enormes manifestacions havien obligat al president democràticament electe de Veneçuela, Hugo Chávez, a renunciar al seu càrrec, quan en realitat estava sent víctima d'un cop d'Estat militar. 

El 2011, France24 exercia de facto el paper de ministeri d'Informació de Consell Nacional Libi, al qual fins i tot estava vinculada per contracte. Durant la batalla de Trípoli, l'OTAN va fer filmar en estudi i difondre a través d'Al-Jazeera i d'Al-Arabiya imatges que mostraven els rebels libis entrant a la plaça principal de la capital quan en realitat es trobaven encara lluny de la ciutat, de manera que els habitants, convençuts que la guerra estava perduda, van cessar tota resistència.

Els mitjans de premsa ja no es conformen amb donar suport a la guerra. Ara fan la guerra. Aquest dispositiu viola els principis bàsics del dret internacional, començant per l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans que estipula el dret a «rebre informacions i opinions, i el de difondre, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió». I el més important és que viola les resolucions de l'Assemblea General de l'ONU, adoptades al final de la Segona Guerra Mundial per prevenir les guerres. Les resolucions 110, 381 i 819 prohibeixen «els obstacles al lliure intercanvi d'informacions i idees» (en aquest cas, el bloqueig dels canals sirians) i «la propaganda tendent a provocar o estimular qualsevol tipus d'amenaça contra la pau, de ruptura de la pau o tot acte d'agressió».

A la llum del dret, la propaganda a favor de la guerra és un crim contra la pau. És fins i tot el més greu dels crims, ja que fa possibles els crims de guerra i el genocidi.

Desenes d'arrestats per protestes anticapitalistes al CanadàUn home de 40 anys d'edat va ser aprehès per la policia de Mont-real, després de donar una falsa alarma de bomba a les vies del ferrocarril aquest diumenge, el que eleva a 29 el nombre d'arrestos preventius en l'avantsala del Gran Premi de Canadà de la Fórmula 1.

Al presumpte sabotejador el van vincular amb les protestes anticapitalistes, que es van realitzar aquest dissabte i que van concloure amb la detenció de 28 persones.

El subjecte de 40 anys d'edat està sent investigat per haver llançat una falsa alarma de bomba, que va paralitzar el servei del metro per diversos minuts, primer mitjà de transport utilitzat pels assistents a la màxima competició d'automobilisme mundial al Canadà, que a més és considerat el màxim esdeveniment turístic del país.

Durant el matí d'aquest diumenge la Policia va practicar desenes d'arrestos preventius, després de les advertències de grups d'estudiants d'obstaculitzar el referit esdeveniment amb manifestacions.

Els cossos de seguretat van desplegar un gran operatiu de seguretat a la ciutat de Montreal. La portaveu de la Policia, Annie Lemieux, va dir que es van realitzar al voltant de 30 detencions de "naturalesa preventiva", però ha afegit que sis persones van ser acusades de delictes com "intimidació i amenaces a la policia".

"Els manifestants-barrejats amb milers d'aficionats a les curses i transeünts- van escridassar i van insultar la policia, que va respondre amb gas pebre. Les sirenes sonaven i la gent de tant en tant cridava per por de ser aixafada", va precisar una agència de notícies.

"Més d'hora, milers de fanàtics de la Fórmula 1 eren filtrats per cordons de policies en desembocar al voltant del circuit on havia de desenvolupar el Gran Premi d'automobilisme", afegeix la nota.

Almenys 500 persones van marxar per la ciutat de manera pacífica amb cassoles, però la policia els va tallar el pas i els va reprimir amb gasos lacrimògens quan van intentar acostar-se al carrer on estan ubicats els estands de la carrera esportiva.

Aquesta ciutat francocanadenca ha estat escenari de múltiples protestes en les últimes setmanes, per part d'estudiants que rebutgen l'alça de les matrícules escolars, recolzats per grups que també han manifestat el seu rebuig al capitalisme, les corporacions i al torneig automobilístic, al qual consideren un esdeveniment elitist.

Wikileaks publica una llista dels qui volen matar a Assange

Assange ha utilitzat el seu darrer cartutx per evitar l'extradició a Suècia. Activistes de WikiLeaks creuen que Washington testà preparant un ordre de captura per a l'australià per a 'passar comptes' per la publicació d'uns 250.000 arxius secrets de la diplomàcia nord-americana. ¿Que li espera a Julian Assange, si és lliurat als EUA?

El 13 de juny acaba el període de dues setmanes que la defensa del periodista va demanar per poder recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg (França). Aquest mateix dia se celebrarà una altra sessió del tribunal que decidirà si Julian Assange serà lliurat a Suècia o es prolongarà la investigació.

WikiLeaks i els seus seguidors no dubten ni un segon que l'extradició d'Assange a Suècia pot ocasionar que l'australià sigui lliurat als EUA. I no és sorprenent: denuncien que la mateixa decisió del Tribunal britànic es va basar en dubtosos trucs lingüístics que estan molt lluny del dret jurídic dels conceptes de la democràcia.

Com determina un matís lingüístic el destí humà

Els advocats de l'australià van subratllar, en l'últim recurs, que la Fiscalia sueca no és una autoritat judicial competent per emetre una ordre d'arrest internacional. Van indicar que això només ho pot fer un jutge, com succeeix al Regne Unit.

Al seu torn, el jutge Phillips es va basar en la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats per fer una interpretació francesa de l'Acta d'extradició europea signada el 2003 que habilita qualsevol "autoritat judicial" a realitzar la sol · licitud. D'aquesta manera, ha manifestat que consideren el fiscal una "autoritat judicial" i, per tant, van donar llum verda a la petició de Suècia.

Els activistes que organitzen àmplies manifestacions per tot el món per donar suport a Assange insisteixen: s'està duent a terme una 'caça' contra el fundador de WikiLeaks. L'última publicació dels seguidors d'aquest web revela els noms de polítics, funcionaris i altres persones mediàtiques dels EUA i Occident que van declarar obertament que Julian Assange mereix ser executat. Aquí n'hi ha alguns.

"Assange ha de ser caçat com talibans i Al-Qaida"

La política nord-americana del partit republicà i 11 ª governadora d'Alaska Sarah Palin va declarar a la premsa que Assange ha de ser caçat d'igual manera que les Forces Armades els EUA persegueixen els integrants de grups talibans i Al-Qaida.

Thomas Flanagan, ex assessor del primer ministre canadenc Stephen Harper, va declarar: "Crec que Assange hauria de ser assassinat, en realitat. (Rialles) Crec que Obama hauria de contractar un perdonavides professional o utilitzar un avió no tripulat, una cosa així. Si Assange desapareix algun dia, ni em sentiria feliç ni infeliç ".

G. Gordon Liddy, exassessor de la Casa Blanca, opina que "aquest home Anwar al-Awlaki [...] es troba en una 'llista de mort' per incitar al terrorisme en contra dels EUA. Assange s'ha de posar en la mateixa llista ".

Mike Huckabee, exgovernador d'Arkansas, està convençut que "qualsevol persona al nostre Govern que va filtrar aquesta informació és culpable de traïció a la pàtria, i crec que l'execució és un càstig massa suau per a ell".

I finalment: "Si els atacs legals contra Assange fallen, simplement serà assassinat per la CIA", segons Paul Craig Roberts, economista i periodista nord-americà que va ocupar el càrrec de subsecretari del Tresor a l'Administració Reagan.

Declara com a imputat un director de Caixabank per les preferents

Mai abans l'havia trucat a casa, però aquell dia el director de l'oficina va contactar per telèfon amb Luisa Vicente Santiago per fer-li una proposta: "Em va dir que tenia alguna cosa interessant per a mi i que si no passava aquell mateix matí perdria l'oportunitat", explica la dona, jubilada de 64 anys. Demà, com cada dimarts, concentració a la Borsa de tots els estafats, al Passeig de Gràcia, 19 a les 18h. Sobre les 19h, a les torres de la Caixa amb metro, on hi haurà una chorizada popular.

El 22 de gener de 2009, Luisa va contractar 30.000 euros en accions subordinades. És un producte financer de risc, però ella diu que no ho sabia i que el director li va prometre que "el capital estava assegurat al cent per cent" i, sobretot, que "podia retirar en 48 hores".

Luisa Vicente té el seu compte en una oficina de Caixabank de Barcelona "des de fa 30 anys". Per això va confiar en el seu director i va signar dos contractes: 30.000 euros més en subordinades i, al setembre d'aquest any, 9.000 euros en participacions preferents. «Li estava agraïda per haver-me seleccionat". Les coses es van torçar el 2011. La dona va saber de l'escàndol dels productes de risc i, en no poder recuperar els seus 69.000 euros, va reclamar una còpia del contracte.

La dona va comprovar que una de les seves signatures havia estat falsificada i va denunciar el cas. A més d'aquesta presumpta falsificació documental, un jutjat de Barcelona indaga un possible delicte d'estafa. El director de la sucursal, ja jubilat, va declarar ahir com a imputat.

La jutge pretén aclarir si l'entitat bancària va oferir a la seva clienta la informació necessària sobre els dos productes-les accions subordinades i les preferents-i si aquests eren aptes per al seu perfil. Aquest és un dels primers casos que s'estan investigant per la via penal.

El director de l'oficina va declarar ahir que Vicente s'ajusta a aquest perfil de "inversionista" perquè havia contractat altres productes similars i va derivar responsabilitats en un altre responsable de l'oficina. "Ella va signar un document en el qual manifesta que no vol perdre capital ni interessos, que no té coneixements sobre productes financers, és un perfil de estalviador", va replicar ahir l'advocat de l'afectada, Albert Vallribera.

La dona va voler treure els diners per pagar l'entrada d'un pis per a la seva filla i per sotmetre a una reconstrucció mamària, ja que la llista d'espera de l'hospital del Sant Pau era excessiva. "Em van donar una cartilla com les de termini fix. Em van confondre i van actuar de mala fe", defensa Vicente.

Dos bastards del Borbó reunits a la Bisbal d´Empordà

Seguint la vella tradició d'immoralitat dels Borbons i del seu propi pare, Juan Carlos podria tenir un nou hereu si es confirma que l'empordanès Albert Solà Jiménez, de 56 anys, és fill seu. Això, si més no, és el que assegura Solà, que va néixer l'any 1956 a la Maternitat de Barcelona i que va ser traslladat a Eivissa, on va estar acollit per una família fins als cinc anys. El 1961 va tornar a Barcelona i el 1964 va ser adoptat per uns veïns, els Solà Jiménez, de Sant Climent de Peralta (Baix Empordà).

A la dècada dels vuitanta, Albert Solà va començar a investigar sobre els seus orígens. Així, va decidir recuperar la seva partida de naixement a la Maternitat de Barcelona. Però quan va iniciar aquesta recerca dels seus progenitors, va poder comprovar que hi havia un seguit "d'irregularitats" sobre el seu cas. Al cap d'un temps, va contractar un equip de detectius que, a finals dels noranta, va concloure que la seva suposada mare biològica prové "d'una important família de la burgesia catalana". Un fet que garanteix, per Solà, la possibilitat que la mare biològica "es trobés amb el Rei".

Albert Solà afirma que, després de presentar una demanda per poder aconseguir la seva documentació de naixement, l'any 2001 un jutge dels tribunals de Barcelona li va oferir prop d'un centenar de pàgines en què s'especificava que, quan va néixer, constava com a Albert Bach Ramon. Però al ser acollit per la família de Sant Climent, els seus cognoms van canviar per Solà Jiménez. Aquest fet, segons el mateix Solà, es deu al fet que "el règim franquista va intervenir en el procés ja que, durant la dictadura, no es conservaven els cognoms de la mare biològica".

A la partida de naixement apareix una referència: "chupete verde". Alguns historiadors consultats per Albert Solà expliquen que es tracta d'una menció que "només consta a les partides dels que són fills de la reialesa". Però el nom explícit del rei Joan Carles no apareix en cap dels documents del naixement de Solà.

91% de compatibilitat d'ADN

Mentre ja fa uns quants anys que Albert Solà explica a la gent que ell "és fill del Rei", tot just fa uns mesos que Solà té una aliada i que, segons proves d'ADN, també seria la seva germana. Es tracta de la belga Ingrid Sartiau que va descobrir, deu anys enrere, que podia ser filla del Rei quan Joan Carles va sortir per la televisió i la seva mare va assenyalar-lo dient: "Aquest home és el teu pare". Però no va ser fins fa un any quan Sartiau va tornar a remoure la recerca del seu pare. El motiu va ser que es va assabentar de la publicació d'un llibre sobre "els fills il·legítims del rei d'Espanya". Aleshores, va decidir buscar informació sobre aquesta qüestió a través d'Internet i va trobar el cas de l'Albert Solà.

Ingrid Sartiau, interessada a saber qui és el seu pare ja que la seva mare, Lilian Sartiau, li ha facilitat poca informació sobre el tema, va posar-se en contacte amb Solà. Li va explicar el seu cas per telèfon i els dos van decidir fer-se una prova d'ADN per poder comprovar la seva compatibilitat.

El resultat, segons la prova que van portar a terme els laboratoris belgues del doctor Cassiman, dóna gairebé un 91% de compatibilitat entre els dos ADN. Tot i que és recomanable que la xifra de grau comú sigui del 99%, Ingrid Sartiau i Albert Solà ja afirmen que ?"nosaltres dos som germans".

Primera cita de germanor

Dissabte, Sartiau i Solà es van trobar cara a cara per primera vegada. La dona va venir des de Bèlgica fins a l'Empordà, acompanyada del seu marit i el seu sogre. Ahir diumenge, Ingrid Sartiau i Albert Solà van passar el matí per la Bisbal d'Empordà. Els dos "germans" explicaven que la situació és "molt recent" i que, de mica en mica, es van "habituant" al nou panorama. Ahir, mentre s'intercanviaven fotos de cadascuna de les famílies, afirmaven que la filla de Sartiau "s'assembla molt a l'Albert".

De moment, els "germans" volen mantenir els vincles i, per això, Albert Solà té previst anar a Bèlgica. Ingrid Sartiau també va mostrar ahir la seva intenció de "poder venir a l'Empordà més d'una vegada a l'any per veure el meu germà". Fins i tot, va explicar que es plantejava la possibilitat de llogar un pis a les comarques gironines.

Per la seva part, Albert Solà "no descarta presentar una demanda de paternitat al rei Joan Carles". Tot i que ell mateix afirma que "és molt complicat" i que "ara no és un bon moment" per la Casa Reial espanyola. Encara que, segons Solà, "alguns juristes ja han contactat amb mi per tractar el meu cas".

Mentre no pren una decisió sobre el tema, Albert Solà explica que "manté una relació cordial" amb la Casa Reial. El fet és que Solà envia faxos, de tant en tant, a la Zarzuela "per felicitar la família reial o per poder escriure-li cartes al meu pare". Segons Solà, a vegades la Casa Reial li retorna les trucades i li pregunta "si està bé".