diumenge, 7 de juliol de 2013

L'Exèrcit vol empresonar els membres de la Germandat Musulmana. Putin: "Egipte s'acosta a una guerra civil"

Els desacords 'in crescendo' entre els partits polítics han ocasionat el retard de la nominació del primer ministre interí d'Egipte, han assenyalat aquest diumenge les altes autoritats del país nord-africà. L'exèrcit vol empresonar els membres de la Germandat Musulmana. Iran insta a respectar el procés democràtic. Putin: "Egipte s'acosta a una guerra civil".

Un portaveu del mandatari interí d'Egipte ha assenyalat que continuen les consultes per elegir el primer ministre interí.

Adli Mansur, recolzat per l'Exèrcit, va nomenar el líder de l'oposició Mohammad Al-Baradei com una opció lògica per a tal càrrec. Tanmateix, va fer marxa enrere en la decisió, negant la seva certesa al respecte. El també premi Nobel de la Pau i excap de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) lidera una aliança de partits neoliberals de les oligarquies encapçalats pels EUA i el seu control econòmic de l'aparell.

La decisió va provocar crítiques de diversos grups, entre ells, el segon grup islàmic més gran d'Egipte després del de Mursi, el Partit Al-Nur: "Qui va adoptar la decisió no ha tingut en consideració la difícil situació que travessa el país... el nomenament del primer ministre havia de ser per acord", ha denunciat Tarek Hassan, el portaveu del partit.

Dimecres passat, després de diversos dies de protestes massives a nivell nacional tant en pro com en contra de Mursi, el ministre egipci de Defensa, el general Abdel Fatah al-Sisi, va destituir després de solament un any en el poder.

Un dia després, el president del Tribunal Constitucional Suprem del país, Adli Mansur, va ser nomenat mandatari interí.

Mursi es troba detingut. Els oficials d'alt rang d'Egipte indiquen que podria enfrontar càrrecs formals per les acusacions fetes pels seus oponents i autors del cop d'estat.

Iran insta a respectar procés democràtic


El Ministeri d'Afers Estrangers de l'Iran ha posat èmfasi en la necessitat de respectar seriosament el procés democràtic i l'ús d'instruments per complir amb la democràcia a Egipte.

En un comunicat publicat aquest diumenge, la Cancelleria iraniana, a més de transmetre la seva preocupació pels últims esdeveniments que estan tenint lloc a Egipte, ha anunciat que els enfrontaments violents que s'han registrat entre opositors i detractors del president Mohammad Mursi s'han deteriorat de manera considerable la unitat nacional i la integritat del país àrab, i de fet, han contribuït a l'alegria dels enemics.

La nota precisa que la República Islàmica de l'Iran observa amb gran atenció els recents esdeveniments a Egipte i critica enèrgicament el comportament violent d'alguns grups extremistes en els últims mesos que han generat la preocupació en tota la societat egípcia.

Transmet la seva preocupació per les recents detencions d'autoritats egípcies i ha posat èmfasi en la necessitat de respectar els principis humans.

Putin: Egipte s'acosta a una guerra civil

El president rus, Vladímir Putin, ha advertit aquest diumenge del "punt mort" en les relacions entre partidaris i simpatitzants del destituït president egipci, Mohammad Mursi, fet que amenaça amb degenerar en una guerra civil.

"Síria ja està en una guerra civil i, per desgràcia, Egipte es mou en la mateixa direcció", ha precisat Putin en una visita a Kazakhstan, per després expressar el seu desig que els egipcis evitin aquesta destinació.

El Ministeri rus d'Afers Estrangers havia demanat amb anterioritat a tot arreu en aquesta crisi política que exercissin "moderació".

Els egipcis celebren aquest diumenge noves protestes, el que renova els temors d'una nova ronda de violència als carrers. Aquestes manifestacions tenen lloc dos dies després que almenys 37 persones perdessin la vida i més de 1400 resultessin ferides en tot Egipte durant els enfrontaments.

L'Exèrcit vol empresonar els membres de la Germandat Musulmana

El ministre egipci de Defensa, el general Abdel Fatah al-Sisi, planeja empresonar milers d'integrants de la Germandat Musulmana, el partit majoritari a Egipte, en presons que s'estan construint.

Segons la pàgina web israeliana Debka, fonts de l'Orient Mitjà creuen que Al-Sisi sap que la destitució del president egipci Mohammad Mursi va ser el primer pas en el procés que inclou una nova Constitució, l'establiment d'una administració interina i la celebració d'eleccions presidencials i parlamentàries en els pròxims sis mesos.

L'article afegeix que Al-Sisi ha ideat dues estratègies que tenen com a objectiu evitar el caos a l'Estat. La primera és la repressió d'uns 10 mil salafistes armats que entre ells alguns treballen per a Al-Qaida, residents de la península del Sinaí.

La segona es tracta de detencions massives de milers de membres locals de la Germandat Musulmana a tot el país, encarcelándoles en presons que s'estan edificant.

Al-Sisi sap molt bé que aquesta mesura, similar a accions de Gamal Abdel Nasser, president d'Egipte (de 1956 a 1970) i Anwar al-Sadat, president d'Egipte (de 1970 a 1981) provocarà l'oposició dels Estats Units. Tanmateix, gaudirà del suport d'Estats de Golf Pèrsic, liderats per l'Aràbia Saudita.

En aquest sentit, una fiscalia del sud del Caire, capital egípcia, ha ordenat aquest diumenge la detenció de tres líders de la Germandat Musulmana, acusats d'incitar a la matança de manifestants congregats davant de la seu principal de l'esmentat partit.

Egipte frena el nomenament d'El-Baradei com a primer ministre

Un portaveu del president interí d'Egipte Adli Mansur ha desmentit aquesta matinada, a través d'un comunicat televisat, que s'hagués nomenat Mohamed El-Baradei com a primer ministre, tal com informaven aquest dissabte agències i mitjans internacionals citant fonts governamentals. Ha explicat que tenien diversos candidats damunt de la taula i que encara no havien elegit ningú. La rectificació s'interpreta com un cop als EUA i l'OTAN, que recolzen El-Baradei, i el rebuig total dels egipcis al titella d'occident. Els egipcis cremen la bandera dels EUA mentre el Pentàgon segueix en contacte amb els militars colpistes.

Vídeo: Un turc amb un matxet dispersa els manifestants a prop de la plaça Taksim

En el vídeo, filmat per un dels testimonis amb un mòbil, es veu com un home no identificat dispersa amb un matxet als manifestants, que fugien ahir dels gasos lacrimògens al barri comercial de Istiklal, a prop de la plaça Taksim. L'home colpeja amb l'arma a una dona i li clava una puntada a l'esquena. Un altre home que apareix en el vídeo amenaça els manifestants amb un pal davant dels policies, que, com es percep en el vídeo, no ho impedeixen.

Posteriorment, les autoritats turques van informar a través del seu compte a Twitter que els dos agressors van ser detinguts.

Quan ja semblava que els manifestants turcs havien aconseguit el seu primer victòria, després que un tribunal cancel·lés els plans per reformar la plaça Taksim-origen de la protesta-els manifestants no poden tornar ni a la plaça Taksim ni en el parc Gezi.

Aquest dissabte, la policia turca va tornar a usar gasos lacrimògens i canons d'aigua mentre uns 3.000 manifestants, convocats per la plataforma Taksim Solidarity, intentaven entrar a la plaça Taksim per pronunciar-se contra la violència policial i honrar les víctimes mortals de les protestes. Al voltant de 59 persones, entre ells periodistes, van ser detingudes durant la dispersió dels manifestants.

La Policia d'Erdogan reprimeix amb gas lacrimogen als manifestants


La policia de Turquia ha tornat a utilitzar aquest dissabte gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar milers de manifestants que intentaven entrar a l'emblemàtica plaça de Taksim, a la ciutat d'Istanbul.

Les algues com alternativa viable als combustibles fòssils

Un grup d'investigadors marins surt a revisar com està el seu cultiu d'algues al sud-oest d'Irlanda. Les algues que van plantar fa uns mesos han crescut, convertint aquest lloc en una auténica plantació submarina. Algunes espècies d'algues contenen sucres que serveixen per a la producció de bioetanol, altres són riques en olis i es poden convertir en biodièsel. Els investigadors estan intentant millorar el tractament de les algues i la producció d'oli perquè es pugui comercialitzar.

"Es pot veure clarament que hi ha una gran collita d'algues aquí sota. Les plantes creixen entre dos i tres metres. Haurem de recollir molt aviat", diu Freddie O'Mahony, biòloga marina.

El cultiu d'algues marines ha guanyat popularitat a Irlanda arran de la creixent demanda dels sectors de l'alimentació i de la salut. Però aquest projecte europeu de recerca estudia també aquestes plantes com a productores de biocombustibles: "Les algues no necessiten fertilitzants ni tampoc envaeixen la terra. Els cultius per a biocombustibles competeixen cada vegada més per les parcel·les d'ús agrícola. I creixen molt ràpid. En sis mesos ja estan completament madures", explica Julie Maguire, coodinadora del projecte Mabfuel.

Algunes espècies d'algues contenen sucres que serveixen per a la producció de bioetanol, altres són riques en olis i es poden convertir en biodièsel. Els investigadors estan intentant millorar el tractament de les algues i la producció d'oli perquè es pugui comercialitzar. A més d'algues marines, també s'estudien les microalgues, una mena unicel·lular que creix i acumula oli molt ràpidament quan es cultiva en bioreactors.

"Poden produir entre 7 i 31 vegades més oli que la millor collita a la terra. Sí, encara queda molt per fer, però fa 10 anys la gent s'hauria rigut de nosotos si els haguéssim proposat que usessin combustible d'algues per al seu cotxe", destaca Maguire.

El gran desafiament ara és extreure l'oli de les algues i les microalgues. En aquest laboratori la pols d'algues es tracta amb grans quantitats de dissolvent perquè s'alliberi l'oli, però aquest mètode no serveix per utilitzar a gran escala: "El cultiu de les algues o microalgues és la part més fàcil. El difícil és extreure l'oli i hem de trobar la forma més barata de fer-ho, utilitzant els mínims recursos possibles", diu Fiona Moejes, investigadora.

Un combustible d'algues més barat podria revolucionar la indústria. En aquesta planta irlandesa es produeixen 30.000 tones de biocombustible a l'any reciclant oli de cuinar, greixos animals i altres greixos. El biocombustible es barreja amb gasoil mineral, que no és tan perjudicial per al medi ambient. Al laboratori els científics estudien les mostres d'oli d'algues usant instruments industrials. Els fabricants podrien ampliar la seva producció si aconseguissin accedir a aquesta nova matèria primera a un preu competitiu.

"Per descomptat que la nostra indústria sempre està interessada en aquest nou tipus d'oli. Podem produir biodièsel a partir de qualsevol tipus d'oli. I a més si és ecològic llavors serà millor per a nosaltres", explica Joe Jewison, encarregat del laboratori a Green Biofuels Ireland.

Les algues poden créixer en qualsevol lloc sempre que tinguin, llum sufient, aigua i diòxid de carboni. Milloren la qualitat de l'aire i absorbeixen el CO2. També redueixen l'efecte negatiu de la piscicultura filtrant l'excés de nutrients.

"L'únic impacte mediambiental que pot tenir una granja d'algues és beneficiós. Tot és positiu. No hi ha res negatiu. No estic dient que vagin a netejar tot el mar, però ajuden a netejar l'excés de nutrients. Així que les algues són com una mena de pal de fregar. Una fregona de nutrients", assegura O'Mahony.

El cultiu d'algues pot ser l'única alternativa viable per substituir els actuals combustibles fòssils, entre altres usos: "Estan molt saboroses si es masteguen. Vol provar?", ens diu la biòloga oferint uns trossos d'algues.

Artur Mas reclama la devolució de diners a dependents

Les famílies amb fills dependents que van a centres ocupacionals i que a més compten amb una prestació destinada a un cuidador no professional -gairebé sempre, la mare- viuen amb temor l'efecte d'una ambigüitat administrativa amb efectes demolidors: fa temps que els estan traient part de la prestació i a alguns se'ls reclamen a toro passat grans quantitats. És una cosa que només passa a Catalunya, única comunitat on CiU va permetre, en funció de la llei de la dependència, compatibilitzar una prestació amb un servei: un centre de dia.

El cost d'accedir a les dues coses és que la prestació es redueix a la meitat, per considerar que el centre atorga una assistència que supleix parcialment la que exerceix el cuidador no professional. La Generalitat només paga el 50% al cuidador si l'afectat va a un taller ocupacional, mentre que les entitats al·leguen que la incompatibilitat només regeix amb els centres de dia

El problema és que la Generalitat va començar a equiparar els centres de dia amb els centres ocupacionals per procedir a aquesta retalldada Va donar per fet que en un centre ocupacional també s'assisteix al dependent i que el criteri ha de ser el mateix que amb un centre de dia. I va treure la zitzània, procedint a retallar en un 50% les prestacions als afectats també en aquests casos. El nazionalcatolicisme d'una colla de corruptes enrrotllats en la senyera per amagar la seva desvergonya.

França deté a l'exviceministre de finances de Moscou, buscat per frau

França ha detingut aquest dissabte a exviceministre de finances de la regió de Moscou Alexei Kuznetsov (foto), que apareix a la llista de la Interpol des del mes de novembre ja que les autoritats russes l'acusen de frau. Segons ha publicat el Ministeri de l'Interior rus en la seva pàgina web, Kuznetsov està pendent d'extradició. En el moment de la detenció, l'expolític rus posseïa diversos passaports falsos.

Les autoritats russes acusen Kuznetsov d'estafar a la regió de Moscou 3.500 milions de rubles (81.800.000 d'euros) entre els anys 2005 i 2008 a través d'un frau relacionat amb deutes en el pagament dels serveis públics, segons RIA.

La regió moscovita va perdre 27.000 milions de rubles (631300000 d'euros) a través d'una sèrie de maquinacions amb els seus actius comeses per Kuznetsov i tres sospitosos, un dels quals, Valeri Nosov, va ser condemnat l'any passat a quatre anys de presó. Els altres dos sospitosos segueixen a la recerca i captura.

Bárcenas reconeix i explica la trama de finançament il·legal del PP

L'ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, ha admès al diari El Mundo haver participat en una trama de finançament il·legal del partit durant aquests últims vint anys. Pedro J. Ramirez relata una reunió amb Bárcenas pocs dies abans que aquest entrés a la presó. 'Pocs dies abans d'ingressar a presó, Luis Bárcenas em va explicar durant un llarga conversa que durant, com a mínim, aquests últims vint anys el PP s'ha estat finançant de manera il·legal, rebent donacions en metàl·lic de constructors i altres empresaris que, a canvi, obtenien adjudicacions o contractes de les administracions governades pel partit'.

Aquests diners, explica, s'ingressaven als comptes del partit, una segona part es destinava a pagar en negre les campanyes electorals i una tecera quedava desada per a 'altres finalitats', que segons Bárcenas eren bàsicament pagar sobresous en metàl·lic cada trimestre a dirigents del partit: el president, el secretari general i els vice-secretaris generals.

'Els diners es lliuraven en bosses o maletes al despatx del tresorer Álvaro Lapuerta al carrer Gènova i en presència de Bárcenas, en qualitat de gerent. Tots dos comptaven els bitllets i els desaven a la caixa forta', explica el director del diari, que continua: 'Quan el donant marxava del despatx, Lapuerta treia de la cartera de mà una targeta de visita i al dors hi escrivia en lletra petita el nom i la quantitat de l'entrega. Bárcenas feia el mateix en un llibre de caixa. Periòdicament Lapuerta comprovava les targetes amb les anotacions de Bárcenas i, si eren conformes, les certificava'. Al cap de pocs dies, Lapuerta trucava al responsable competent de la qüestió que afectava el donant, diu Ramírez: 'Com va? Sóc Álvaro Lauperta. Et trucarà tal persona. Tinc interès que la rebis. No sé de què et parlarà, però et demano que siguis amable i feu un cafè'.

Ramírez diu que Bárcenas va assenyalar-li la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, com a responsables de les 'notícies desfavorables' cap a ell, i que en una reunió amb Mariano Rajoy va instar-lo a aturar Cospedal: 'O pares els peus a aquella tia o et quedes sense secretària general!', li va deixar anar al president del govern, a qui també va explicar el cobrament d'una comissió de 200.000 euros per encàrrec del PP de Castella-la Manxa a canvia d'una adjudicació. Quan Bárcenas li va ensenyar els documents acreditatus de l'operació, Rajoy es va posar les mans al cap: 'Mare de Deú, Luis, com pots tenir aquests papers!', explica Ramírez que recordava Bárcenas.

També diu: 'Bárcenas em va explicar que el passat mes de gener va deixar els papers al seu amic i adovcat Jorge Trías perquè en valorés la transcendència i els guardés davant d'un eventual escorcoll al seu domicili. Segons ell Trías va traïr la seva confiança, va fer fotocòpies i les va passar al diari El País pocs dies després que El Mundo va revelar el pagament sistemàtic de sobresous en metàl·lic.'

El passat 27 de juny el jutge va ordenar presó sense fiança de Bárcenas, després de declarar sobre la seva fortuna dipositada en comptes a Suïssa.

Egipte frena el nomenament d'El-Baradei com a primer ministre

Un portaveu del president interí d'Egipte Adli Mansur ha desmentit aquesta matinada, a través d'un comunicat televisat, que s'hagués nomenat Mohamed El-Baradei com a primer ministre, tal com informaven aquest dissabte agències i mitjans internacionals citant fonts governamentals. Ha explicat que tenien diversos candidats damunt de la taula i que encara no havien elegit ningú. La rectificació s'interpreta com un cop als EUA i l'OTAN, que recolzen El-Baradei, i el rebuig total dels egipcis al titella d'occident. Els egipcis cremen la bandera dels EUA mentre el Pentàgon segueix en contacte amb els militars colpistes.

El principal escull podria ser l'opisió del partit salafista Al-Nour, la segona força islamista del país, que ha amenaçat de retirar el suport al cop d'estat si el premi Nobel de la Pau i ex-director general de l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica era nomenat primer ministre interí. Considera que aquest nomenament 'viola el full de ruta que els poders nacionals i polítics havien acordat amb el cap de l'exèrcit'. Al-Nour va néixer arran de les revoltes que van derrocar Hosni Mubàrak el febrer del 2011.

Per la seva banda, arran de les informacions sobre el nomenament d'El-Baradei, els Germans Musulmans també van pronunciar-s'hi i van anunciar que s'hi oposaven i que mantindrien les protestes al carrer fins que no es restituís Mursi en el seu càrrec.

Enfrontaments mortals en el 'divendres de rebuig' al cop d'estat

Mentrestant, continuen els disturbis entre detractors i partidaris de Mursi. El Ministeri de Sanitat egipci ha confirmat la mort de 36 persones i de més de 1.100 ferits durant la jornada del 'divendres de rebuig' convocada pels Germans Musulmans. Els enfrontaments es mantenen des de dimecres, amb pedres, bengales i balins.

D'una altra banda, segons l'agència estatal de notícia egípcia, MENA, el número dos dels Germans Musulmans, Jairat el-Shater va ser detingut acusat de promoure la violència. Ja hi ha altres dirigents dels Germans Musulmans detinguts des del cop d'estat de dimecres, amb què es va nomenar president interí el cap del Tribunal Constitucional, Adli Mansur.

Els egipcis cremen la bandera dels EUA mentre el Pentàgon segueix en contacte amb els militars colpistes

Els indignats manifestants a Egipte van cremar ahir la bandera dels Estats Units davant el consolat nord-americà a la ciutat d'Alexandria (nord), mentre Washington anuncia els seus reiterats contactes amb les autoritats militars egípcies.

Els egipcis congregats davant la representació nord-americana van exigir la retirada del personal del consolat dels EUA de la seva ciutat, mentre portaven pancartes contra la intervenció del país nord-americà, en denunciar que "Egipte no és el servidor de Washington".

"Ann Peterson, vés-te'n d'aquí", cridaven els manifestants contra la presència de l'ambaixadora nord-americana al seu país, Ann Peterson.

Malgrat les protestes contra l'actitud del país nord-americà a Egipte, el secretari de Defensa dels Estats Units, Chuck Hagel, va anunciar que manté reiterats contactes amb les autoritats militars d'Egipte, entre elles el ministre egipci de Defensa, el general Abdel Fatah al-Sisi.

L'anunci del Pentàgon es produeix després que el president dels Estats Units, Barack Obama, negués dissabte que hi hagi cap relació entre els moviments polítics egipcis i la seva Administració.

Tallen el gasoducte egipci que abasteix de gas a Israel

Un tram del gasoducte egipci que abasteix gas al règim israelià i Jordània ha estat cremat aquest diumenge després d'un atac amb bombes contra dos punts de la línia, enmig dels disturbis que es produeixen a Egipte. Les fonts oficials egípcies, sota condició d'anonimat, informen que han aconseguit apagar el foc, però el transport de gas ha quedat interromput.

Fins al moment cap grup o individu ha assumit l'autoria de l'atac, ocorregut a primeres hores d'aquest diumenge al sud de la capital del Sinaí del Nord, El Arish.

El gasoducte va ser objecte de diversos atemptats a 2011 i 2012, però l'assalt d'aquest diumenge és el primer en aquest any.

El 73%, dels egipcis s'oposa als termes de l'acord de gas del país nord-africà amb el règim de Tel Aviv, segons una enquesta publicada el 3 d'octubre de 2011 i realitzada per Synovate per PressTV.

El 1979, Egipte es va convertir en el primer país àrab a signar un tractat de pau amb el règim de Tel Aviv, i es va veure obligat a acceptar un acord per subministrar gas a aquest règim com una de les principals condicions econòmiques de l'acord, recolzat per Washington.

El règim israelià rep al voltant del 40% del seu subministrament de gas des d'Egipte a preus extremament baixos.

L'assalt contra la línia d'energia s'ha dut a terme enmig de la crisi política que viu Egipte després que dimecres passat, el ministre egipci de Defensa, Abdul Fatah al-Sisi arrabassés el poder al president Mohammad Mursi després de les multitudinàries protestes al país que s'han saldat amb desenes de morts i centenars de ferits.

Noranta-set nits dormint al CAP per exigir urgències nocturnes

Els membres de la plataforma 'Caldes en lluita' dormiran aquest diumenge a la nit per noranta setena vegada al Centre d'Atenció Primària Joan Mirambell de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) per reclamar l'obertura de les urgències nocturnes. La protesta va començar la nit del 2 al 3 d'abril, quan aquest servei va deixar de funcionar per decisió de la Generalitat. 'Caldes en lluita' es reunirà aquest dilluns al migdia amb l'alcalde, Jordi Solé (ERC), i representants de Salut per mirar de desencallar la situació.

Després d'aquesta trobada decidiran en assemblea si continuen o no la protesta. En cas que segueixin, el 10 d'abril compliran les 100 nits al CAP.

Van començar essent una vintena de persones dormint a l'ambulatori. Ara fan rotacions i cada nit es queden entre quatre o cinc persones. La protesta de 'Caldes en lluita' seguirà o no en funció de la reunió que se celebrarà aquest dilluns a les 13 hores a l'Ajuntament del municipi. Hi assistiran quatre persones de 'Caldes en lluita', representants del Departament de Salut i l'alcalde de Caldes, Jordi Solé.

L'objectiu de la trobada és desencallar la situació. En Nil Sellés de 'Caldes en lluita' avisa que continuaran tancats al CAP si no es tornen a obrir les urgències nocturnes. El servei va deixar de funcionar la nit del 2 al 3 d'abril per decisió de la Generalitat. Des de llavors, els ciutadans truquen al Servei d'Emergències Mèdiques (061) per rebre assistència durant la nit. El SEM valora si envia una ambulància i trasllada la persona a l'hospital o si activa un equip d'atenció domiciliària.

El CAP Mirambell forma part de l'Àrea Bàsica de Salut formada pels municipis de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines i Gallifa. Es tracta d'una àrea amb uns 25.000 habitants.

La decisió definitiva, dimarts


L'Anna Mata, de 'Caldes en lluita', explica que traslladaran el contingut de la trobada a l'assemblea que se celebrarà el pròxim dimarts a les nou del vespre al mateix CAP. La plataforma decidirà llavors si continua o no la protesta. En cas que sigui així, el 10 d'abril a les 0 hores compliran les 100 nits.

L'Ajuntament de Caldes va aprovar una moció per demanar l'obertura de les urgències en l'últim ple. El text va rebre el suport d'ICV-EUiA, PSC i PP. CiU hi va votar en contra. ERC, que governa amb majoria absoluta, va abstenir-se.

Segons 'Caldes en lluita', l'alcalde va informar-los que la supressió de les urgències respon a un canvi de model. En Nil Sellés i l'Anna Mata expliquen que Solé els va dir que "demanaria l'obertura si es demostrava que s'havia produït un retrocés en la qualitat del servei"-