dimarts, 14 de juny de 2011

Inside Job subtitulada en castellà

Inside Job (Trabajo confidencial) subtitulada español from Marc renye on Vimeo.


Inside Job (també coneguda com Treball confidencial) és un documental de 2010 sobre la crisi financera de 2008 dirigit per Charles Ferguson.

Es va estrenar el 16 de maig al Festival de Cannes de 2010 i va rebre el Premi Óscar Millor Documental el 2011.

Ferguson ha dit que tracta sobre "la sistemàtica corrupció dels Estats Units per la indústria de serveis financers i les conseqüències d'aquesta corrupció."

El seu narrador és l'actor Matt Damon.

Es publica el diari que el Che va escriure a Sierra Maestra

Aquest dimarts 14 de juny, el llegendari Ernesto Che Guevara de la Serna hauria complert 83 anys. Per commemorar l'aniversari del naixement del famós revolucionari argentí es publicarà a l'Havana (Cuba) el diari que va escriure a Sierra Maestra durant la campanya de guerrilles que va concloure amb el triomf de la Revolució liderada per Fidel Castro. El Centre d'Estudis Che Guevara presentarà el dimarts Diari d'un combatent que conté testimonis (observacions, comentaris) inèdits del revolucionari en la campanya de Sierra Maestra entre els anys 1956 i 1958. Aquesta publicació inclou moments narrats pel Che des de l'arribada del iot Granma a les costes orientals de Cuba el desembre de 1956 fins al triomf de la Revolució cubana l'1 de gener de 1959.

"L'alt valor testimonial i humà que emana de la seva lectura propicia un acostament a les percepcions del Che sobre la realitat de l'illa, la seva cultura, identitat i context polític", indiquen els editors de Diari d'un combatent.

La presentació del diari, el 14 de juny a l'Havana, anirà a càrrec del Centre d'Estudis Che Guevara, l'Organització de Solidaritat amb els Pobles d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina (OSPAAAL) i l'editorial Ocean Press/Ocean Sud.

L'any 1955 Ernesto Che Guevara va conèixer a Mèxic a Fidel Castro i al seu germà Raúl, que preparaven una expedició revolucionària a Cuba. Guevara es va unir al grup i va desembarcar amb ells a Cuba el 1956. A la guerrilla a la Sierra Maestra, Guevara va ser el primer a ser ascendit a comandant per Castro i després del triomf va ocupar els càrrecs de ministre d'Indústria i president del Banc Nacional.

El 1997 les restes del Che Guevara van ser trobades, exhumades i traslladades a Cuba, on reposen en un memorial a Santa Clara, al costat dels d'altres companys d'aquesta guerrilla.

EUA crea una internet per intervenir en altres païssos

Un nou sistema de xarxes 'furtives' d'Internet i telefonia mòbil per donar suport als dissidents dels 'règims repressius', que s'està elaborant a Estats Units, podria ser un nou mètode per poder intervenir en els assumptes interns d'altres països. Segons va dir a RT el degà de la Facultat de Dret de la Universitat Internacional de Florida, José Gabilondo, amb aquestes mesures el Govern nord-americà buscaria aconseguir tres objectius. Primer, enfortir la seguretat nacional "a força de desestabilitzar els règims estrangers que es consideren autocràtics i actuen contra els interessos d'EUA".

Un altre interès que té el Govern nord-americà és el desenvolupament i la venda de nous productes informàtics. I el tercer objectiu d'aquesta iniciativa, segons assenyala Gabilondo, és "defensar la llibertat d'expressió": "La idea que qualsevol poble ha de tenir el dret de criticar a un règim opressor". "Òbviament el Govern la va a utilitzar selectivament per castigar els règims amb els quals no està d'acord i deixarà d'usar aquests mitjans amb els règims amb els que sí que està d'acord", diu l'expert.

No obstant això, Gabilondo opina que els dissidents podrien utilitzar aquesta invenció també contra els Estats Units: "Una vegada que aquests mecanismes estiguin en el món circulant, adquireixen vida pròpia i ús propi de manera que els Estats Units no té un interruptor central per apagar aquestes tecnologies, una vegada que la gent les usa, hi ha experimentació, hi ha improvisació i es creen nous riscos", subratlla.

El Govern nord-americà va començar a elaborar sistemes 'furtius' d'Internet i telefonia mòbil per ajudar els dissidents a acabar amb les dictadures de governs autoritaris, segons va informar el passat diumenge el diari The New York Times. Una de les iniciatives en el marc del projecte es centra en el desenvolupament d'un maletí especial, anomenat 'Internet en una valisa'.

Ucraïna: Per una Eurocopa sense prostitució

José Luis Forneo: El proper any 2012 Ucraïna i Polònia organitzen conjuntament l'Eurocopa de futbol, ​​un espectacle mediàtic i lucratiu per a molts, però que altres sostenen la seva feina. Com va succeir també en el passat Mundial de Sud-àfrica, una de les coses que es potencien en aquest tipus de circs, on les grans empreses fan l'agost, són els serveis sexuals, produint una demanda de prostitució enorme, sense que ningú controli ni vigili, ja que al cap i a la fi dóna diners, que és el que interessa en aquest sistema materialista i hipòcrita que és el capitalisme, sense importar en cap moment la dignitat de la dona o de la persona que ha de vendre la seva força de treball o el seu propi cos.

A Ucraïna els moviments feministes s'han posat en moviment per evitar que el seu país, on ja de per si milers de dones s'han vist obligades a prostituir-se a casa o emigrant per poder sobreviure (com ha passat en tots els països de l'Est d'Europa després de la instauració del règim capitalista), es converteixi en la pròxima Eurocopa, una festa principalment realitzada per als homes, en el prostíbul d'Europa.

Les activistes del moviment feminista ucraïnès feminitat han mostrat una enorme targeta vermella mentre posaven en topless amb un missatge escrit en la seva esquena: "Euro 2012 sense prostitució". La protesta va cridar l'atenció de tots els mitjans justament quan es posava en marxa a Kíev el compte enrere a un any del començament del torneig futbolístic.

Encara que agents de seguretat les van desallotjar de la cerimònia, elles van seguir fermes amb la seva postura i van aconseguir desviar l'atenció que havia de centrar-se en el rellotge que va començar a descomptar els 365 dies que falten per al cop de pilota inicial, el 8 de juny de 2012. Anteriorment, la mateixa associació ja havia realitzat manifestacions amb el lema "Україна не ъордель" ("Ucraïna no és un bordell").

Amb l'Eurocopa cada vegada més a prop, les feministes estan obstinades en què el país "no sigui vist com un punt d'accés a la prostitució" pels milers de visitants europeus que acudiran al màxim certamen continental de seleccions. En diverses ocasions van desafiar els 5 graus sota zero de l'hivern de Kíev amb un cridaner topless col.lectiu i la consigna "Una Eurocopa sense prostitució".

És clar que per això les actives noies hauran d'esperar al final del capitalisme, ja que només en un sistema on els forts exploten els febles i on és legal que alguns homes exploten a altres éssers humans, és possible que la dignitat de les persones estigui en venda.

«Els casos de nens robats són segrestos que es mantenen»

Més de 200 afectats pel cas dels nens robats durant el Franquisme van presentar, el passat 27 de gener, una demanda col·lectiva a la Fiscalia General de l'Estat per sol·licitar l'obertura d'una investigació penal en l'àmbit nacional sobre els seus casos. En l'actualitat, la Fiscalia de Girona es troba investigant vuit denúncies relacionades amb aquest afer. L'associació Anadir ajuda les víctimes d'aquests robatoris. Interviu denuncia al pare de Mayor Oreja (foto) com implicat a la trama vasca de tràfic de nens.

El president de l'Associació Nacional d'Afectats per Adopcions Irregulars (Anadir), Antonio Barroso, assegura que els delictes comesos pels implicats en les trames de nens robats durant el franquisme no han prescrit a pesar del temps transcorregut tenient en comptes que estan relacionats amb l'apropiació il·legal de menors: «Es tracta de segrestos que es mantenen a dia d'avui», indica.

La fiscalia investiga un centenar de casos de possibles nens robats a Catalunya, la majoria dels quals es concentren a la província de Barcelona, segons ha explicat a Europa Press la Fiscal Superior de Catalunya, Teresa Compte. D'aquests, la fiscalía de Girona n'estaria investigant un total de vuit, sis casos vinculats a Figueres i la resta a la ciutat de Girona.

Les indagacions es basen en denúncies sobre suposades sostraccions de nens nounats a diverses clíniques durant la segona meitat del segle XX, als pares dels quals se'n comunicava la mort, i que eren lliurats a altres famílies prèvia falsificació dels documents necessaris.

Compte ha explicat que es tracta d'un cas «molt complex», entre d'altres aspectes per la documentació desapareguda, que s'intenta reunir, i pels anys transcorreguts, amb supòsits molt diversos, sospites falses i paràmetres de situacions personals molt diferents.

"No podrem dir si hi ha una organització fins que no n'acabem la investigació. Arribarem fins al fons del que ens permeti la documentació" ha assegurat Compte, qui ha afegit que després serà el moment de veure si n'han prescrit els delictes.

«Hi ha una altra qüestió paral·lela a les investigacions criminals, que és aclarir si realment hi ha parentesc biològic. El Ministeri de Justícia ha d'oferir tota la col·laboració necessària», ha afegit.

Creu que el conflicte no cal resoldre'l necessàriament per la via penal: «Investiguem si hi ha delicte, però abans cal veure si són fills biològics i què va passar en cada cas».

La fiscal en cap, a més, considera que se li està dedicant «tot l'esforç», però avisa que no és una investigació que vagi a ser ràpida.

Metges i infermeres


El president d'Anadir ha explicat que entre els culpables dels robatoris de nadons hi ha «metges, llevadores, infermeres, capellans, monges, funcionaris del registre civil i fins i tot personal dels cementiris» i que les sostraccions es van efectuar a totes les comunitats autònomes.

Barroso ha explicat que des d'Anadir consideren que els pares d'adopció també han estat enganyats per les trames ja que no se'ls comunicava en cap cas que els menors fossin robats.

«S'oferien tres versions, sempre les mateixes, i es deia als pares adoptius que els nadons eren fills de famílies mortes en accidents de trànsit, o bé, de mares drogoaddictes o prostitutes que no els volien», va aclarir.

Denúncies individualitzades

El 27 de gener més de 200 afectats van presentar a la Fiscalia General de l'Estat una demanda col·lectiva per sol·licitar l'obertura d'una investigació penal en l'àmbit nacional sobre els seus casos, tot i que finalment la Fiscalia n'ha rebutjat obrir una causa general.

El departament dirigit per Cándido Conde-Pumpido va instar els demandants a presentar una denúncia individualitzada davant dels òrgans judicials dels llocs en què suposadament es van produir els delictes i va justificar la seva decisió que els responsables de les sostraccions no integraven una única organització, sinó que operaven a diferents punts del territori nacional.

Querella contra la Generalitat per no haver sancionat els antics responsables de Caixa Girona

Un extreballador, exdelegat sindical i exmembre del consell general de Caixa de Girona, Ricard Mues, ha presentat en un jutjat de Barcelona una querella contra l'actual director general de Política Financera de la Generalitat, Jordi Oliva, i l'anterior, Ferran Sicart. La querella argumenta que hi ha un delicte de "prevaricació continuada" en la responsabilitat d'aquests dos alts càrrecs, per no haver imposat sancions als antics dirigents de Caixa de Girona malgrat que una inspecció engegada per la mateixa direcció general i que el setmanari EL TRIANGLE va fer pública el juliol de l'any passat, havia detectat greus irregularitats en la gestió de l'entitat, que l'any passat va ser absorbida per La Caixa a causa del gran forat econòmic que arrossegava.

La inspecció encarregava pel departament d'Economia de la Generalitat, assenyalava diverses males pràctiques, en algun cas fins i tot vulnerant la Llei financera, per part de l'expresident de l'entitat d'estalvis, Arcadi Calzada, i altres membres de l'antiga cúpula dirigent, com l'expresident de la Comissió de Control de Caixa de Girona, Salvador Carrera, marit de l'actual consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Entre altres, en els informes d'inspecció es detectava que diversos membres del consell d'administració havien utilitzat l'entitat per encarregar feines a negocis particulars controlats directa o indirectament per ells, com és el cas del mateix Calzada, que va fer adquirir a la caixa i especialment a la seva fundació nombroses obres plàstiques gestionades a través de la galeria d'art que posseeix a Olot. O, en el cas de Carrera, es va detectar que la gran majoria de treballs d'Impremta que encarregava la Fundació Caixa de Girona es van facturar a una empresa del germà de la seva esposa.

Una altra de les irregularitats detectades és que l'entitat no tenia miraments a l'hora D'atorgar crèdits i préstecs a membres del seu consell, una altra pràctica expressament prohibida per la Llei: En aquest capítol cal situar-hi el cas de Jaume Torremadé (UDC), el nou alcalde de Salt, vocal durant els últims anys del Consell d'Administració de Caixa de Girona, responsable de la tramitació d'un préstec concedit al seu partit que va presentar endarreriments en el pagament durant l'any 2008 i també era titular d'un compte corrent en el qual s'hi detectaven sovint situacions de descobert, uns fets que, segons la legislació, l'inhabilitarien per exercir responsabilitats en el consell.

Malgrat tot, la direcció general de Política Financera va acabar arxivant l'acta d'inspecció sense imposar cap sanció, després que Caixa de Girona presentés unes al·legacions en les quals s'indicava que s'havien implantat "mesures correctores" per tal que no es tornessin a repetir les irregularitats. Llavors al capdavant de l'entitat financera ja no hi havia Calzada sinó el seu successor, Manel Serra.

Mues, que fa anys ja va presentar diverses denúncies contra els exalts càrrecs de Caixa de Girona, vol ara que els qui ell considera "responsables d'una gestió caòtica" que ha estat en gran part la causa "del forat econòmic de la caixa, s'en surtin sense cap càstig pel sol fet que des de l'entitat es digui que a partir d'aquell moment faran bondat".

L'autor de la querella indica que s'ha vist abocat a acudir als jutjats després que en els últims mesos s'ha adreçat per carta a la Direcció General de Política Financera -que depèn del departament d'Economia- demanant una entrevista per reclamar que es depuressin responsabilitats a fons en el cas de Caixa de Girona, però que no ha obtingut cap mena de resposta.

Esquerra Unida reclama una ocupació digna per a la joventut

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, considera la situació de la joventut és terriblement injusta, sotmesa a l'atur, la precarietat laboral, la temporalitat, i la menor remuneració. “Considerem prioritari aplicar mesures d'ocupació que garanteixen una mínima estabilitat en el lloc de treball i un salari digne, equiparable a la resta de treballadors i treballadores”, reclama.

La diputada urgeix la presa de decisions per atallar l'atur entre la joventut, que arriba a xifres alarmants a les comarques de Castelló, el 54% dels joves menors de 25 anys, i el 40% dels menors de 30 anys es troben a l'atur. “La joventut ha sigut qui ha pagat més les conseqüències de la crisi econòmica que patim, aquesta és la primera generació que viurà pitjor que els seus pares, sense futur laboral i amenaçada a una jubilació mínima, i sense possibilitats d'independitzar-se dels seus progenitors”, critica Albiol.

La representant d'esquerres considera fonamental l'augment de contractes estables entre la joventut, “en aquests moments els i les joves que treballen, ho fan en unes condicions deplorables, amb salaris irrisoris i en una situació de temporalitat molt greu”, i critica al Partit Popular d'haver generat “un teixit productiu que ha exclòs els joves, o els ha utilitzat de mà d'obra barata i prescindible”.

La diputada reclama la desaparició de la figura dels becaris i les becàries, siguen d'investigació o de pràctiques, considerant-los personal laboral que han de gaudir de contracte de treball amb els mateixos drets que qualsevol treballador o treballadora. “La figura del becari ha sigut utilitzada per subcontractar els joves en condicions de quasi esclavitud, sent acomiadats en quant s'acaba el període de la beca”, assegura.

La diputada finalitza demanant la potenciació de l'educació pública per generar una joventut formada i qualificada que puga entrar amb més facilitat al mercat laboral. “Tot el contrari al que succeeix ara a les nostres comarques, amb una xifra de fracàs escolar escandalosa, i una educació sense cap recurs, gràcies als retalls del Partit Popular”.

ICV torna a demanar al Govern central que introdueixi un impost sobre l'energia nuclear

La portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Núria Buenaventura, ha registrat a la Cambra Baixa una Proposició No de Llei per reivindicar l'implementació d'un impost nuclear que afecti tant a la producció d'energia nuclear com a l'emmagatzematge de residus radioactius. "Aquest tribut és imprescindible per a aconseguir una verdadera fiscalitat ambiental", ha dit Buenaventura, qui ha recordat també que la mesura "podria funcionar com una palanca addicional per accelerar les decisions empresarials i polítiques de tancament de les centrals nuclears".

Els motius per l'aplicació del gravamen, tal com ha explicat en altres ocasions la portaveu ecosocialista al Congrés, són diverses. "Les més importants són l'impacte i el risc ambiental de l'energia nuclear, els problemes no resolts, com són els residus, i, a més, aquesta energia té una importància molt relativa sobre el total de la producció elèctrica", ha explicat en aquest sentit la portaveu ecosocialista al Congrés. "Una altra de les raons -ha afegit- són els escandalosos beneficis que genera aquest negoci per als empresaris, uns beneficis demostrats, per exemple, en el fet que els titulars de les centrals nuclears acumulen més de 2.000 milions de beneficis caiguts del cel".

"El tancament de les centrals depèn de decisions polítiques i de les avaries tècniques que puguin tenir, que fins ara no són poques, i per això està plenament justificat reduir la rendibilitat d'aquestes centrals", ha defensat Buenaventura, qui ha aprofitat per celebrar que, en aquest cas, PSC és favorable per primera vegada a la introducció d'aquest impost, un canvi de postura que pot ajudar a impulsar definitivament la mesura.

Finalment, Buenaventura ha volgut destacar que una part del rendiment que es derivi d'aquest gravamen es destinarà a un fons de desenvolupament d'alternatives econòmiques a les zones afectades. "És importantíssim garantir la sostenibilitat i la prosperitat econòmica de les àrees afectades pel tancament de les centrals nuclears de l'Estat", ha dit.

No és la primera vegada que la formació ecosocialista presenta aquesta iniciativa en el Congrés dels Diputats. En aquesta ocasió ho fa després que el PSC, per mitjà de la seva diputada Rocío Sempere, anunciés la intenció del de presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per establir una taxa igual a Catalunya sobre la industria nuclear. Una proposta que la formació ecosocialista ha fet en repetides ocasions. "Esperem el suport dels socialistes catalans en aquesta iniciativa en el Congrés", ha desitjat Buenaventura que ha recordat que en les anteriors ocasions els 25 diputats del PSC sempre van votar en contra.