dimecres, 19 de gener de 2011

Tunísia i Suïssa bloquegen els comptes dels Ben Ali (vídeo en cast.)


Tunísia ha obert una investigació judicial contra l'adquisició il.legal de béns i l'inversió financera a l'estranger de l'expresident Zine el Abidine Ben Alí i la seva família.

L'investigació està oberta per tractar "l'adquisició il.legal de béns mobiliaris i immobiliaris, les inversions il.lícites a l'estranger i l'exportació il.legal de divises", ha precisat l'agència citant "fonts autoritzades". Així mateix, el Govern suís ha anunciat avui que ha decidit bloquejar els fons dipositats en bancs del país alpí per l'expresident de Tunísia Zin Abidine Ben Alí i els seus familiars.

Així s'investigarà l'antic cap del Govern, la seva dona Leila Trabelsi, als germans i gendres de Trabelsi i als fills dels seus germans.

Congelats els fons de Ben Ali


El Govern suís ha anunciat també aquest dimecres que ha decidit bloquejar els fons dipositats en bancs del país alpí per l'expresident de Tunísia Zin Abidine Ben Alí i els seus familiars.

El Consell Federal (govern col.legiat) l'ha comunicat aquest dimecres en una roda de premsa a Berna, després que la fugida de Ben Ali de Tunísia la setmana passada haguès multiplicat les crides per fer aquest pas.

Suïssa també ha decidit bloquejar els havers bancaris del president sortint de Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, que es nega a abandonar el poder després d'haver perdut les eleccions.

"Aquestes mesures van en la direcció d'animar a aquests dos Estats a presentar peticions de col.laboració judicial en matèria penal", ha explicat la ministra d'Afers Exteriors i presidenta de Suïssa, Micheline Calmy-Rey.

"Es tracta d'evitar que la plaça financera suïssa serveixi per ocultar els fons sostrets a les poblacions concernides", va afegir davant els mitjans a Berna.

La ministra va dir que en vista de l'evolució dels esdeveniments a Tunísia, el Consell Federal va voler actuar ràpidament per evitar el risc que els fons fossin retirats.

I pel que fa a Costa d'Ivori, la decisió governamental busca evitar que Suïssa serveixi per evadir les mesures adoptades per l'Unió Europea, que aquesta setmana va endurir les sancions adoptades contra Gbagbo.

Bloqueig en resposta a diverses peticions


Diversos partits i associacions havien demanat la congelació dels béns de l'expresident Bel Ali dipositats a Suïssa, entre ells l'Associació de Tunisencs a Suïssa.

Aquesta agrupació va considerar que els fons bancaris de Ben Ali guardats a Suïssa no havien de desaparèixer "en detriment del seu legítim propietari, la república de Tunísia", i va assenyalar que tant la fortuna monetària com els béns immobiliaris provenien de "delictes comesos en l'exercici de les seves funcions, l'abús de confiança i del desviament de fons públics i privats".

També el Partit Socialista Suís havia demanat la "urgent" congelació dels béns de l'exdictador que poguessin trobar-se al país alpí.

Ben Alí no pot dirigir Tunis des d'Aràbia Saudita

D'altra banda, el ministre saudita d'Afers Estrangers, Saoud al Fayçal, ha afirmat avui que se li ha prohibit al president deposat Zine El Abidine Ben Ali, refugiat a l'Aràbia Saudita des de la seva fugida de divendres, tota activitat contra el seu país.

"No pot conduir qualsevol activitat (de Ben Alí) sobre Tunis des de territori saudita", ha assegurat en una entrevista a l'telvisión l'Estat saudita.

La presència del president deposat en el regne d'Aràbia Saudita arriba amb "condicions i restriccions. Cap acció serà autoritzada (contra Tunísia) ", ha afegit.

Bloquejat un avió amb material per a Ben Ali

Un avió carregat amb material per al manteniment de l'ordre que tenia com a destinació Tunísia va ser bloquejat a París el passat 14 de gener, hores abans que el president Zine el Abidine Ben Ali fora deposat, segons han donat a conèixer aquest dimecres fonts de l'aeroport de Roissy.

El Govern francès va interceptar aquest material enviat per una empresa francesa per al règim de l'expresident, ha confirmat el portaveu del Govern francès, François Baroin.

El carregament contenia granades lacrimògenes, així com armilles antibales, ha afegit el portaveu del Govern francès, encara que no hi havia material militar.

"L'avió va ser bloquejat a la duana amb el material de manteniment de l'ordre amb destinació Tunísia", han indicat fonts aeropuertuarias confirmant així una informació del web Marianne2.fr.Según aquesta font, aquesta mesura la va prendre el Ministeri francès d'Afers Exteriors.

El web del setmanal Marianne va explicar que es tractava d'una comanda del Govern de Ben Alí a un grup francès, especialitzat en l'exportació d'uniformes i equipament per a la policia.

Aquesta informació es coneix després que el cap de la diplomàcia francesa, Michèle Alliot-Marie, hagi estat criticat a França per haver proposat el 11 de gener una cooperació policial amb el règim de Ben Ali, tres dies abans del seu enderrocament.

Els acròbates del Papa (vídeo)


Com cada any, el 15 de desembre passat, el Vaticà va celebrar la seva festa natalícia amb una audiència general en què intervenen artistes circenses per agrair el tradicional servei d'assistència social i educació que l'Església presta des del segle XVIII a les famílies dels saltimbanquis italians que sortien de gira per Europa.

La gran sorpresa va ser la presència a l'escenari, a només uns metres de Joseph Ratzinger, de quatre musculosos acròbates que apareixen cigrons vestits de blanc immaculat, desfilen amb pompa marcial i de sobte es treuen les jaquetes (després diuen que Berlusconi abusa dels striptises ) i despleguen el tors nu, els seus tríceps i les seves pastilles davant la irònica mirada del pontífex, l'ovació tancada dels seus cardenals i bisbes i el deliri d'un grup de monges.

El vídeo, penjat a la pàgina de l'agència Romereports, de l'Opus Dei, s'ha convertit ja en una imatge de culte gai a Youtube.

Encara que Romereports prohibeix fer comentaris, altres enllaços ho permeten, i alguns no tenen desperdici.

Ignacio Blanco presenta les candidatures d'EUPV


Intervenció del número 2 d'EUPV per València, Ignacio Blanco, durant l'Assemblea de Candidats d'Esquerra Unida del País Valencià. Blanco explica la candidatura de la seua circunscripció i anima als militants a "defendre les sigles d'EUPV en cada poble" fent pinya al voltant dels caps de llista Marga Sanz, Lluís Torró i Marina Albiol.

Medvédev reafirma el recolzament a un estat palestí

El president de Rússia, Dmitri Medvédev, ha reafirmat avui la necessitat de crear un Estat palestí amb capital a Jerusalem Est: "L'objectiu final és la creació d'un Estat de Palestina, modern i únic, amb capital a Jerusalem Oriental", ha manifestat Medvédev en reunir-se avui amb el rei Abdalà II de Jordània. El mandatari rus ha recordat haver-ho plantejat durant les negociacions que va mantenir la vigília amb Mahmud Abbas, el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), i ha exhortat a "fer el possible per instaurar la pau al Pròxim Orient".

Rússia seguirà "participant com a copatrocinadora d'aquest procés", ha assegurat.

Medvédev diu que mira "amb optimisme" el desenvolupament de les relacions entre Rússia i Jordània, que va qualificar de nació amiga. Per la seva banda, el rei Abdul.là II ha destacat que "Rússia juga un paper clau" per a l'arranjament a la regió i que "tots dos països coincideixen que la solució rau en la formació d'un Estat palestí amb capital a Jerusalem Est".

EUiA de Montblanc recolza Unió de Pagesos contra els retalls a l'energia solar

"EUiA de Montblanc en aquest primer punt de la nostra permanent es vol sumar a la reivindicació de Unió de Pagesos sobre les retallades del 15 al 30% dels incentius de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Aquesta retallada a l'energia solar serà d'un 30% entre l'any 2011 i el 2013 més un 15% els anys posteriors.

Això, desprès de modificar-se els anteriors decrets, dels anys 2004 i 2007, i que desprès de l'últim consell de ministres del passat dia 23 de desembre es va aprovar el RDL 14/2010, que modifica els passats incentius a la baixa, limitant així les hores de tarifa regulada i limitant a 28 anys el dret a percebre-les.

Des d'EUiA de Montblanc creiem que aquesta retallada és un atemptat directe contra tot el que en el seu dia es va decidir invertir en energies renovables, i ara veuen retallats els seus beneficis de una forma incomprensible per part del Govern central. L’antiga llei RD 661 de 2007 oferia una retribució mes o menys justa que garantia que, durant els primers 25 anys, anava pujant anualment, el mateix que pujava el IPC menys un 0,25. I, a partir dels 26 anys, baixava del 25 al 20% aproximadament. Però a la nova llei es prolongava fins el final de la vida de la instal·lació.

"Ja fa anys que a la nostre pagesia se li diu que es te que renovar i ara que comencen a invertir en energies renovables s'els vol apallissar des de el Govern. Des d'EUIA de Montblanc sempre hem defensat no tan sols a la nostre pagesia si no també a tota classe d'energia neta amb el medi ambient per que volem un mon mes sostenible i no comprenem aquesta retallada. No es just que es retallin ajudes a qui vol fer de l'ecologia la seva forma de guanyar-se el pa i es permeti a les grans companyies elèctriques, que treuen la seva energia de centrals nuclears, pujar la llum als usuaris un 10% per família".

Des d'EUiA de Montblanc volem oferir la nostre assemblea a l'Unió de Pagesos per qualsevol possible acció o reivindicació que pretenguin fer per aquest tema.

Recorden els presoners espanyols del nazisme a Sachsenhausen

Dilluns passat van ser recordats a Alemanya els 190 espanyols que van patir al camp de concentració nazi de Sachsenhausen, entre ells Francisco Largo Caballero (foto). En la cerimònia va ser present la ministra de AAEE d'Espanya, Trinidad Jiménez. "Memòria" va ser la paraula que més va ressonar a les instal.lacions on s'alçava el camp de teballs forçats, on la ministra d'Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, va descobrir una placa en record dels més de 190 republicans espanyols que van ser confinats al centre.

Davant la presència d'autoritats alemanyes i familiars de víctimes, Jiménez va parlar sobre el deure de recordar i sobre els ideals d'aquells que van patir en carn pròpia el costat més cruel de l'horror nazi: "És un veritable honor poder retre avui homenatge als espanyols que, en defensa de les seves idees democràtiques, van ser internats o van perdre la vida en aquest camp de concentració", va començar la ministra socialista.

"Tots ells van ser enviats aquí perquè es van negar a acceptar la tirania. Contra la brutalitat, ells van oposar la fermesa dels seus principis i el valor dels seus ideals", va afegir Jiménez. "Sobre aquests mateixos principis i ideals es va construir l'Europa en la que avui vivim".

S'estima que més de 190 presoners espanyols van passar pel camp de concentració. La ministra va recordar avui especialment al més famós d'ells, Francisco Largo Caballero, president del Consell de Ministres de la República després del començament de la Guerra Civil (1936-39).

"Voldria destacar un dels líders més notables de l'esquerra espanyola en els anys 20, 30 i 40 del segle XX", va assenyalar Jiménez en referència al polític. "Va arribar a Sachsenhausen a l'agost de 1943, amb 74 anys, després de la seva detenció al febrer del mateix any a França, romanent internat fins a l'alliberament del camp a l'abril de 1945".

L'acte va concloure amb el descobriment d'una placa "en record de les víctimes i presoners espanyols del camp de concentració de Sachsenhausen" col.locada al costat d'altres plaques de països com Bèlgica, Ucraïna o França.

La major part dels espanyols que van patir els horrors del nazisme al camp eren exiliats republicans de la dictadura franquista que van ser detinguts per les hosts del dictador Adolf Hitler a França entre 1943 i 1944.

En l'acte van participar també el vicepresident i ministre d'Hisenda de l'estat federat de Brandenburg, Helmut Markov, el director de la Fundació Llocs de Commemoració de Brandenburg, Günter Morsch, i el president del Comitè Internacional de Sachsenhausen, Roger Bordage.

Bordage, de 86 anys, va ser a més supervivent del camp, on va arribar amb 18 anys: "Aquest lloc de crim es va convertir, amb els anys, en un insigne Memorial, així com en una necròpolis d'índole sagrada", va dir davant el mur amb les plaques commemoratives.

També per Bordage va ser avui un dia per fer memòria: "El propòsit essencial de la nostra presència és retre homenatge fraternal i de reconeixement als nostres camarades de misèria, homes de convicció i coratge", ha conclòs.

Els crèdits de Xina al desenvolupament superen els del Banc Mundial


Xina bat rècords inusitats. Les inversions estrangeres a la Xina superarien els 105.000 milions de dòlars, i el seu crèdit per a països en desenvolupament a les sumes lliurades pel Banc Mundial. D'acord amb un comunicat oficial de Pequín d'ahir dimarts les inversions estrangeres a la Xina estarien superant els 105.000 milions de dòlars, la suma més alta de la seva història. Foto: Banc Comercial i Industrial de la Xina.

El creixement en relació amb l'any anterior va ser del 17,4%, va informar el portaveu del ministeri xinès de Comerç.

I el líder d'aquest país que atrau l'atenció de la resta del món, es reunirà, a partir d'aquest dimecres, amb el cap d'Estat d'una nació que lluita per sortir de la crisi: els EUA.

Però hi ha un altre èxit dels xinesos que pesarà segurament en el diàleg entre Hu Jintao i Barack Obama, i és que els bancs estatals xinesos estarien superant el Banc Mundial pel que fa a la suma de crèdits per a països en vies de desenvolupament, segons informa el Financial Times en una investigació sobre el tema.

Xina, el gran creditor

Segons el reportatge, publicat aquest dimarts, el Banc Xinès de Desenvolupament i el Banc d'Importació i Exportació xinès prestar per almenys 110 mil milions de dòlars a governs i empreses de països en desenvolupament entre 2009 i 2010.

La suma va superar els 100.300 milions de dòlars d'emprèstits que el Banc Mundial va atorgar a aquests països entre 2008 i 2010, assenyala el Financial Times, com a resposta a la crisi financera mundial. Les condicions ofertes pels xinesos serien més favorables que les del Banc Mundial i comptarien amb el sòlid suport de Pequín, indica el diari.

Rumb cap a Occident


Xina és l'economia que més creix en el globus i intenta, sempre que pot, afirmar la seva presència com a potència a Occident. D'acord amb aquesta estratègia, el Banc Comercial i Industrial de la Xina (ICBC) va anunciar que obrirà cinc noves agències a Europa.

A més de les agències que ja existeixen a Londres, Moscou, Luxemburg i Frankfurt, el ICBC oferirà els seus serveis també a Amsterdam, Brussel.les, París, Madrid i Milà. El president del banc, Jiang Jianqing, diu que vol estrènyer els llaços amb els socis europeus. "És una època molt bona per invertir a Europa", ha declarat en roda de premsa.

Mentrestant, més que per embutxacar ingressos en el mercat europeu, el ICBC serveix com a referència per als seus clients, que busquen inversions a Europa, apunta Alistair Milnem, de la Cass Business School de Londres. Les exportacions xineses cap al continent europeu van sumar 398.000 milions de dòlars el 2010.

"El ICBC està obrint agències a Europa per ajudar a les companyies xineses i als seus clients i donar-los un abast geogràfic apropiat. No apunten al client dels bancs europeus", va comentar Milne.

Un petit gran pas

Per Horst Löchel, professor de l'Escola Europea de Negocis a Xangai, aquest acte, aparentment insignificant, podria formar part d'una estratègia més gran. "Hi ha un proverbi xinès que diu que cada història comença amb un primer pas, i aquest és un primer pas. És un pas molt petit, és clar, però va en una direcció determinada", diu l'expert. El professor, que també dicta classes a la Frankfurt School of Finance and Management, afegeix que "el proper pas serà l'obertura de més agències i, probablement, invertir en alguns bancs europeus".

EUPV denuncia l'Ajuntament pels entrebancs als immigrants

El candidat d’EUPV a l’Alcaldia de València, Amadeu Sanchis, ha demanat a l’Ajuntament que deixe de ficar entrebancs als immigrants per a apuntar-se al cens i que facilite els tràmits: “Diverses fonts ens han fet arribar queixes dels immigrants davant de l’Ajuntament de València, ja que des de les instàncies municipals s'els demana un certificat de la Policia que acredite els cinc anys de residència a València, quan això ja està recollit al Permís Permanent que els immigrants tenen precisament per tindre eixe temps de residència”.

Esquerra Unida demana a l’Ajuntament de València que canvie d’actitud i fique totes les facilitats possibles perquè els immigrants puguen participar el màxim possible a les properes eleccions municipals. “Poder exercir el dret democràtic al vot és fonamental per a l’equiparació definitiva de la població immigrant a la resta de la ciutadania. Cal recordar que exercir el dret al vot, a l’igual que el dret a la vaga, ha estat una reivindicació constant dels immigrants en el seu procés d’integració política i laboral” ha afirmat Sanchis.

EUPV acusa al Consell de beneficiar centres religiosos que segreguen pel sexe

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, critica que amb el conseller Font de Mora, els diners dels contribuents estan servint per a finançar centres elitistes de l'Opus Dei que segreguen per raó de sexe. La diputada acusa al Partit Popular de ser la quinta columna de la jerarquia catòlica a l'administració educativa pública, “la segregació per sexes és incompatible amb un estat democràtic modern i amb la nostra Constitució, on han de primar els valors de la igualtat”, assegura.

Albiol acusa a l'actual Conseller d'Educació, Font de Mora, d'utilitzar els diners públics en benefici d'una ideologia cristiana extremista i retrograda. “El PP s'ha convertit en el serf de l'Opus Dei, i no té cap pudor en regalar els diners dels contribuents a aquesta organització religiosa perquè estenga la seua doctrina entre els xiquets i xiquetes”.

La representant d'esquerres exigeix a la Conselleria d'Educació que complisca amb la llei, “en aquests moments existeixen set centres privats al País Valencià que reben diners de l'administració autonòmica i segreguen per qüestions de sexe, aquesta situació s’ha d’acabar”.

La portaveu finalitza recriminant que aquestes subvencions, han d'anar necessàriament a la xarxa de centres públics, on els valors de la igualtat i aconfessionalitat estan garantits. “El mapa educatiu públic és desolador, amb un greu dèficit en el nombre del professorat, falten centres i els i les estudiants han d'estudiar en barracons en condicions deplorables”, i afegeix, “suposem que subvencionant l’Opus Dei vol guanyar-se el cel, però ací baix, per a molts joves l'educació és un infern”.

71 pakistanesos amuntegats i explotats en el Maestrat

Dos ciutadans pakistanesos MI, de 48 anys d'edat i MA, de 50, tots dos veïns de Vinaròs, han estat detinguts en el matí d'avui per la Guàrdia Civil com a presumptes autors d'un delicte contra el dret dels treballadors, en l'anomenada Operació hort, iniciada per la Guàrdia Civil a partir de la denúncia de la Inspecció de Treball que pogués estar cometent un delicte per part de diversos ciutadans pakistanesos.

Aquestes persones recollien en quatre furgonetes als treballadors i els traslladaven a diversos horts on treballaven precàriament a canvi d'una quantitat inferior al mínim legal. A més els presumptes explotadors els cobraven 6 euros diaris en concepte de transport independentment que treballessin aquest dia o no, així com els van facilitar tres habitatges en les quals s'amuntegaven, pagant 120 euros mensuals per tenir dret a un matalàs, havent de pagar a part despeses de llum, aigua o menjar.

Un cop constatada l'existència d'aquests fets, identificats els implicats i localitzades els habitatges dels treballadors, efectius de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló de la Plana i Vinaròs, funcionaris de la Inspecció de Treball en els termes afectats i del Grup Rural de Seguretat (GRS), avui han realitzat actuacions en dues finques d'explotació de cítrics, ubicades a Mas de Fabra (Benicarló) ia Sant Rafael del Riu, i localitzant a 71 empleats dels que s'està comprovant la seva situació legal en el país, així com a dos dels presumptes explotadors, que van ser detinguts immediatament.

L'operació de la Guàrdia Civil continua oberta per a la localització de més implicats en els fets.

Madrid supera els límits de contaminació, però el que mata és el tabac...

Madrid va superar el 2010 el límit legal de contaminació que marca Europa en registrar 44 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen de mitjana anual. Pràcticament totes les estacions de mesurament de la xarxa de Madrid ha registrat nivells que excedeixen el límit que marca Europa: un màxim anual de 40 micrograms per metre cúbic. Significativament, les sis estacions que no han registrat nivells excessius estan situades en zones verdes.

"Per complir els límits hauríem de reduir el trànsit en un 50% i això no és possible", sosté la regidora de Medi Ambient, Ana Botella

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Madrid, Ana Botella, ha assegurat aquest matí a la Comissió de Medi Ambient que s'està preparant la petició d'una moratòria a Europa. "Per complir els límits hauríem de reduir el trànsit en un 50% i això no és possible", ha assegurat. Botella sosté que la directiva europea ha fixat uns paràmetres "difícils de complir". Després de ser preguntada per l'oposició, Botella ha hagut d'admetre que Madrid no compleix la legislació.

La regidora ha explicat també que manté converses amb l'Estat perquè traslladi la petició a la UE, atès que l'interlocutor en qüestions de medi ambient són els Estats membres, no les ciutats ni les comunitats autònomes.

Excedit el límit que marca l'OMS

Pel que fa a les partícules en suspensió, la mitjana anual de PM10 "s'ha adequat als límits de la legislació", ha assegurat Botella. Les partícules PM2, 5 (anomenades així per mesurar menys de 2,5 microns de diàmetre) han entrat en els límits, però tot i així s'ha superat el màxim que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Madrid registrar de mitjana 12 micrograms per metre cúbic de PM2, 5, quan l'OMS recomana no passar de 10 (totes les xifres referides a mitjanes anuals).

El portaveu socialista de Medi Ambient, Pedro Santín, ha preguntat durant la Comissió a la regidora sobre quina opinió li mereix una estudi recent que vincula la contaminació de partícules PM 2,5 amb una major mortalitat i major nombre d'ingressos hospitalaris. En la seva resposta, Botella no ha fet cap al.lusió a l'informe.

La confederació Ecologistes en acció ha anunciat aquest matí que presentarà una denúncia penal contra l'ajuntament de Madrid per incompliment de la legislació de qualitat de l'aire.

El silenci mediàtic protector de la dictadura de Tunísia

Leandro Albani: El silenci per part dels Estats Units i l'Unió Europea enfront de les violacions dels drets humans, la tergiversació dels grans mitjans davant les censura de premsa, i les repetides felicitacions d'entitats financeres internacionals van explotar dies enrere quan les massives protestes del poble de Tunísia van obligar al dictador Zine El Abidine Ben Ali a abandonar el poder que ostentava feia vint anys.

Encara que la nació tunisiana s'estremeix amb l'atur i la pobresa, la correcció de les seves finances digitades pel Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial van permetre durant molt de temps que un mantell de complicitats protegís a un règim dictatorial.

Tant el periodista Pascual Serrano, en el seu article "Però hi havia una dictadura a Tunísia", com el comunicador Santiago Alba Rico, en el text "I de sobte, la revolució", coincideixen en aquests punts.

Serrà afirma que "el ciutadà mitjà europeu mai havia sentit cap queixa del president tunisià, els mitjans no denunciaven que allò fos una dictadura, els parlaments no aprovaven resolucions de condemna contra aquell govern, no se sentien acusacions contra la falta de llibertat d'expressió en aquest país".

Va recordar que la pròpia Organització de les Nacions Unides, "va celebrar una cimera sobre el dret a la informació" a la capital del país, "on no es pot accedir a Youtube".

Com a contrapunt al silenci mediàtic enfront del règim tunisià, Serrano assenyala que "les dictadures sempre estan a Cuba, Veneçuela o Bielorússia", on "les eleccions les guanya l'esquerra".

"Els països submisos als governs occidentals i les institucions econòmiques internacionals mai són acusats de dictadures", afirma.

Serrano explica que el partit de Ben Alí, l'Assemblea Constitucional Democràtica (coneguda per les seves sigles en francès RCD) pertany a la Internacional Socialista (IS), on comparteix polítiques en comú amb el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), el Partit Laborista britànic , el Partit Socialista Francès, o el Partit Nacional Democràtic d'Egipte.

El periodista cita també l'últim informe del BM sobre Tunísia, on l'organisme reconeix que al país persisteixen "les altes taxes d'atur", però es va millorar "la seva competitivitat general i accelerar el creixement econòmic amb l'ajuda d'una sèrie de préstecs".

Si bé les protestes per la desocupació i l'augment d'articles de consum bàsic van ser el detonant de les manifestacions contra Ben Alí, el BM sosté que "el país ha aconseguit grans avenços econòmics i socials, entre ells la quadruplicació del producte intern brut (PIB ) per càpita i l'augment de l'esperança de vida fins a nivells propers als del món desenvolupat".

Per la seva banda, Alba Rico analitza que Tunísia "estava emmordassada", però que suposadament gaudia "d'una situació econòmica incomparablement millor que la resta del món àrab".

"Mentre el govern venia fins a 204 empreses del robust sector públic creat per Habib Bourguiba", explica el periodista, "es multiplicava el nombre de 4x4 als carrers, es construïen a la capital barris sencers per als negocis" i "fins a 7 milions de turistes acudien cada any a gaudir de la cada vegada més sofisticada i sòlida infraestructura hotelera del país".

Tant l'UE i els Estats Units, com les agències de viatges i els mitjans de comunicació, "contribuïen a alimentar la imatge d'un país més europeu que àrab, més occidental que musulmà, més ric que pobre, en transició cap a la felicitat del mercat capitalista", explica.

"No es podia ni parlar ni escriure, és veritat, i també és veritat que ocupava el segon lloc en el rànquing mundial de la censura informàtica", però per als grups de poder en la nació tot anava bé, expressa Alba Rico.

A l'article, el comunicador apunta que mentre "vint famílies gaudien de l'oci als Alps o a París", la desocupació augmentava fins a assolir el 18% i el 36% entre els més joves.

Alba Rico a més refereix que "Ben Alí i la seva família política s'havien apoderat, mitjançant privatitzacions opaques, de tota l'activitat econòmica de la nació, convertint l'Estat en l'instrument d'un capitalisme mafiós i primitiu o, millor, d'un feudalisme parasitari del capitalisme internacional".

Encara que la dictadura tunisiana semblava gaudir de bona salut, "havia de tendir-se l'oïda per escoltar el soroll de la marea ascendent", manifesta el periodista.

Al seu torn recorda el sistema repressiu aplicat pel règim, evidenciat en les últimes protestes on les forces de seguretat van matar desenes de civils (78).

Davant d'aquest panorama, el país es troba a l'espera de la formació d'un govern de transició, mentre els partidaris de Ben Ali van ser denunciats per sembrar el caos amb l'objectiu que fracassi la revolta popular.

Ateneu Roig: Palestina i Iraq a ulls de J. Kavellido i Azagra

Presentació de l'exposició: "Palestina i Iraq a ulls de J. Kavellido i Azagra", el dimarts 25 de gener a les 19h, a l'Ateneu Roig, C/Ciudad Real, 25, Barcelona (al centre de la Vila de Gràcia). Durant l'acte es projectarà el documental "Gaza, War in Media", d'Òscar Martínez. Participaran i intervindran Carlos Azagra i Òscar Martínez. Presenta: Isidre Pallàs.

Organitzen: Fundació Pere Ardiaca, Xarxa d'Enllaç amb Palestina i Salt per Palestina.

Cicle de conferències a l’Ateneu Roig: Fundació Pere Ardiaca- Sin Permiso 2011.

9 febrer 19h. Montse Cervera. Activista feminista. Ca la Dona. Propostes feministes per al segle XXI.

16 de febrer. 19h. Ramón Górriz, Secretari Confederal d’Acció Sindical de CCOO Alternativas Sindicales en la situación actual.

18 de febrer. 19h. Joan Benach, director del Grup d'Investigació en Desigualtats en Salut i la Xarxa de Condicions d'Ocupació (GREDS-EMCONET).
Societats patògenes: com els determinants socials danyen la nostra salut i creen desigualtat.

23 de febrer 19h . Àngels Martínez Castells. Presidenta de Dempeus per la Salut pública. Repensar la política de salut des de la ciudadanía.

9 de març 19h. Joan Carles Gallego, Secretari General de CCOO de Catalunya i Josep M. Álvarez, Secretari General de la UGT de Catalunya.

4 de maig 19h. Vicenç Navarro, Catedràtic de Ciències Polítiques de la UPF.

16 de maig 19h. Michael Brie, Director de l’Institut d’Anàlisi Social de la Fundació Rosa Luxemburg Les crisis de la civilització capitalista- oportunitats per a una transformació socioecològica. Fonaments teòrics.

Lloc: Ateneu Roig (Ciudad Real 25. Vila de Gràcia. 08012. Barcelona)

Regne Unit i Rússia investiguen a quatre funcionaris russos del Banc Europeu

La policia britànica investiga la presumpta implicació en "activitats criminals" de quatre ciutadans russos funcionaris del Banc Europeu per la Reconstrucció i el Desenvolupament (BERD), ha informat la institució en un comunicat. Amb seu a Londres, és una de les principals institucions financeres, fundada per fomentar l'economia de mercat en països ex-comunistes, i opera en 30 estats d'Europa de l'Est i Àsia Central.

A instàncies del Ministeri britànic de l'Interior i de la policia russa, la direcció del BERD va accedir a revocar la immunitat dels quatre funcionaris que van ser designats per treballar en la institució pel Govern rus: "El motiu de la revocació de la immunitat és una investigació de presumptes activitats de caràcter criminal iniciada per la policia britànica i les autoritats russes", explica el comunicat.

Encara que el document no revela les identitats dels investigats, s'indica que són persones que treballen o van treballar al BERD com a representants del Govern de Rússia que és tant donant de fons, com país receptor de les operacions de financiació del banc.

La institució va dur a terme una investigació interna prèvia a la revocació de la immunitat, i va remetre els resultats, tal com exigeix el seu Codi d'Ètica, a les autoritats russes i britàniques: "El banc col.labora de forma molt estreta tant amb la policia britànica, com amb les autoritats russes ", subratlla el comunicat de la institució.

Segons ha informat el Ministeri rus de desenvolupament Econòmic, Rússia també va iniciar indagacions en el cas dels seus quatre ciutadans. En particular, s'investiga a Elena Kótov, ex representant del país en el Consell d'Administració del BERD, una dada que va confirmar a RIA Novosti un portaveu de l'Interior rus.