dimecres, 23 de febrer de 2011

Dia de calma a Trípoli i manifestació pro Gaddafi a la Plaça Verda

Després del discurs pronunciat pel president Muammar al-Gaddafi, els carrers de Líbia viuen avui un dia de calma, després de nou dies de revoltes populars. Manifestants pro-Gaddafi han sortit a la Plaça Verda de Trípoli a recolzar el seu Govern: "A la Plaça Verda hi ha una gran manifestació de suport al líder de la Revolució" va relatar l'enviat especial de teleSUR a Líbia, Jordán Rodríguez.

Ha assenyalat que "hi ha calma i manifestacions grans en suport" al mandatari, que porta 42 anys en el poder. En el seu discurs Al-Gaddafi es va preguntar: "Quina és la raó?", de la revolta i va manifestar que als manifestants de l'oposició hauria de donar-los pena: "Necessitem prosperitat, unió, pau, felicitat" va assenyalar el president que va assegurar que no deixaria el poder.

"Nosaltres no anem a retirar-nos, anem a mantenir-nos", va ressaltar Gaddafi en el seu discurs des de la seva antiga casa a Trípoli, que va ser bombardejada pels Estats Units en 1986 i posteriorment es va considerar com un monument antiimperialista.

El mandatari va indicar que no abandonaran la Plaça Verda, situada a la capital, Trípoli, i va dir que "el nostre país no vol ser colònia".

L'enviat especial de teleSUR a Trípoli assenyala que és difícil establir comunicació al país africà, on "alguns mitjans estan mantenint el silenci".

Jordán Rodríguez indica que els ciutadans es pregunten per què Nacions Unides i la Lliga Àrab, a més d'altres organitzacions internacionals, no es van pronunciar contra les protestes a Tunísia i Egipte, com actualment ho fan amb Líbia.
Sosté més que no hi ha "excessiva presència militar" als carrers, només hi ha oficials de seguretat en les edificacions governamentals.

L'equip de teleSUR va poder entrar a Trípoli després d'estar detingut "per forces de seguretat, per raons òbvies", perquè van haver de respondre un interrogatori sobre el seu treball a Líbia. "Havíem de informar qui érem, d'on veníem i per a què estàvem a Líbia", ha dit l'enviat especial.

Rodríguez ha relatat que fins a la nit d'aquest dimecres les agències de notícies reportaven fins a 10 mil persones mortes, però assenyala que una font diplomàtica li va assegurar que eren menys els morts: "Com a mínim 400 persones" van perdre la vida en intentar prendre "bases militars, edificis de govern".

Ha narrat que "les persones que militen a les files de l'oposició van tractar de prendre bases militars", cosa que va provocar la reacció dels efectius deixant entre "300 i 400 persones mortes. El que podem dir és que la xifra no ha pogut ser confirmada per una font oficial. De moment la gent està reclamant el triomf de la Revolució a Trípoli".

Rodríguez va indicar que "líders tribals de l'est del país podrien estar conversant amb representants del Govern, perquè es pugui permetre restablir la normalitat".

Milers de grecs omplen els carrers a la 10ª vaga general de Grècia

Desenes de milers de treballadors, estudiants i jubilats han sortit avui als carrers d'Atenes i altres ciutats gregues per a la desena vaga general contra el pla d'austeritat, mentre un dels dirigents històrics de l'esquerra ha convidat a "transformar la Plaça Syntagma d'Atenes en la Plaça Tahrir del Caire, fins a la renúncia del govern de Yorgos Papandreu".

La vaga paralitza parcialment el trànsit aeri i els transports urbans, i completament els marítims i ferroviaris, mentre romandran tancats hospitals (excepte emergències), oficines públiques, escoles, negocis, bancs i farmàcies. També hi haurà un "apagada informativa" de 24 hores.

Alekos Alavanos, diputat i ex president de la coalició comunista Syriza, en ocasió de la vaga general que es realitza avui al país contra el pla d'austeritat, ha convidat als grecs a romandre a la Plaça Syntagma, enfront del parlament, al final de la gran manifestació llançada en ocasió de la vaga general convocada per tots els sindicats: "Aprenguem del poble egipci. Fem com a la Plaça Tahrir, quedem-nos fins que s'hagi anat el govern de Papandreu", ha dit Alavanos.

No està clar si Syriza i la resta de l'esquerra, que s'oposen al parlament i a les places de les ciutats al govern socialista, o el moviment anarco facin seva la crida de Alavanos.

Fins ara, les vagues no van tenir impacte en les accions de Papandreu, decidit a seguir endavant amb el sanejament i les reformes per "salvar el país de la catàstrofe" en que el va deixar la política corrupte de la dreta que falsejà els comptes amb l'ajut de Goldman Sachs.

"No podem més", "Estem morint" i "No a la violència d'Estat" són els lemes que es poden llegir avui al capdavant dels seguicis sindicals.

Llamazares aconsegueix el rebuig del Congrés al copagament sanitari

El president de la Comissió de Sanitat, Política Social i Consum i portaveu parlamentari d’IU al Congrés dels Diputats, Gaspar Llamazares, ha aconseguit que la cambra, a través de la votació en aquesta comissió, mostri el seu rebuig a “la introducció de qualsevol fórmula de `copagament´ per part dels usuaris del Sistema Nacional de Salut (SNS). La proposició no de llei defensada pel portaveu parlamentari d’IU ha rebut el recolzament de tots els grups, excepte el PP i CiU.

La iniciativa es basa en la proposició no de llei registrada per Llamazares i ha estat recolzada per tots els grups parlamentaris excepte CiU i PNB. A principis de 2009, Izquierda Unida ja va tirar endavant una proposta que anava en la mateixa línia, tot i que el seu portaveu parlamentari l’ha tornat a presentar ara arrel de les reiterades manifestacions d’alts càrrecs del Govern socialista advocant i instant a utilitzar aquesta fórmula per a què l’Estat recapti més diner.

En la seva intervenció, Llamazares ha denunciat que “el copagament s’ha convertit en una solució fetitxe quan es tracta d’abordar els problemes de finançament del Sistema Nacional de Salut”.

El parlamentari d’IU ha rebutjat de manera rotunda la implantació d’aquest sistema en el model sanitari espanyol perquè “per un costat, com s’ha vist ja en la pràctica a d’altres països, aquesta fórmula resulta ineficaç econòmicament, al gastar-se més en gestions burocràtiques que els ingressos que s’obtenen amb ella”.

“A més –ha dit- rebutgem el 'copagament' perquè des del punt de vista sanitari és contradictori i regressiu amb el caràcter públic del SNS, produeix inequitats i desequilibra la protecció de les persones més dèbils, de més edat i amb menys recursos. La seva implantació afectaria la gratuïtat i l’accesibilitat dels sistema”.

Llamazares ha denunciat que el terme 'copagament' és enganyós, perquè la ciutadania ja finança el SNS amb els seus impostos, de manera que s’hauria de parlar de `repagament´. Aquest és un dels motius pel que el diputat ha advocat per la necessitat de la revalidar el posicionament de la Cambra en contra d’aquesta mesura.

El diputat ha desmuntat les teories sobre l’existència d’una “hiperfreqüentació de pacients als serveis d’Atenció Primària". Això no és així, si treiem la primera consulta i les consultes burocràtiques tenim a Espanya una freqüentació similar a la de la UE. A més, tot i que no hi és, tindria certa lògica que hi hagués un major ús de la sanitat primària tenint en compte que som el penúltim país a Europa en freqüentació de l’atenció als hospitals.

Els sionistes arrasen un altre llogaret beduï palestí a la Cisjordània ocupada

Un nou llogaret de beduïns palestins va ser enderrocat dimarts per autoritats de l'Estat d'Israel a la ciutat cisjordana d'Hebron, acció que va ser recolzada per forces militars israelianes sobre territoris ocupats. El moviment d'Equips Cristians de Pacificació va denunciar que els israelians van emprar maquinària pesada per reduir a runa els habitatges dels beduïns i van sepultar les seves plantacions i fonts d'abastament d'aigua a la petita comunitat de Amniyr.

El referit lloc s'ubica al nord del llogaret de Susiya, al seu torn situat al sud dels turons d'Hebron, a l'ocupada Cisjordània o Ribera Occidental del riu Jordà.

La demolició va començar poc abans de l'alba amb la destrucció de les botigues, després d'això van omplir de terra i sorra un pou i una cisterna d'aigua.

"Ells van arrencar diversos arbres d'olivera i els van enterrar", va descriure un testimoni en afegir que les 50 persones perjudicades van quedar sense els albergs als quals s'havien mogut durant l'hivern a causa de l'assetjament de colons jueus en un altre campament proper.

Va recordar que fa anys la mateixa fustigació de colons extremistes els havia forçat a traslladar-se a Amniyr.

Segons membres de la referida instància de pau, l'únic que va quedar de la comunitat va ser una cova on els residents s'havien refugiat durant la demolició, i un petit forn de pedra per fer pa.

Els habitants afectats van assegurar que tornaran a reconstruir les seves precàries cases i demanaran al Comitè Internacional de la Creu Roja que els subministri tendes de campanya, tot i que les autoritats de l'Administració civil israeliana van esgrimir suposades il.legalitats.

El govern israelià habitualment sotiene que les comunitats de beduïns palestins viuen en terrenys estatals i els giren ordres d'evacuació, tot i que aquests asseguren tenir papers de propietat.

Els israelians havien lliurat el 15 de febrer ordres de demolició en Amniyr, però el passat diumenge el coordinador resident per a Assumptes Humanitaris de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Maxwell Gaylard, va condemnar un desallotjament forçat similar al poble de Khirbet Tana.

Pobladors d'aquesta localitat del nord de Cisjordània van patir l'enderrocament de casa seva per quarta vegada des de gener d'aquest any, una situació que Gaylard va qualificar de "inhumana" i va reprovar per "l'impacte devastador sobre comunitats palestines vulnerables".

El nebot de Rouco i bisbe de Lugo vol robar les terres als veïns de Rivadulla

Dins l'espoli que l'església, amb l'impunitat de les lleis feixistes, ve fent de terres i propietats des de fa segles, com ja hem denunciat repetidament, el bisbe de Lugo i nebot de Rouco Varela ha portat als veïns de Rivadulla al jutjat per tal de robar unes terres que pertanyen al poble i mai han estat de l'església. Les ordres van ser contundents: O cedien un terreny comunal o es deixarien de celebrar misses a la parròquia. Els veïns del llogaret de Rivadulla van rebre amb estupefacció el comunicat remès pel Bisbat de Lugo i que van llegir dos sacerdots al final de l'eucaristia dominical. Ja fa tres anys d'allò i al poble només s'escolta missa una vegada cada 15 dies, si no és per encàrrec i previ pagament de vuit euros. Foto: Els veïns lluitaran fins al final pel seu poble i ses terres.

El motiu de la disputa és la pugna per la titularitat d'un terreny que els parroquians empren com a camp de festa, de trobada i celebracions. Mentre que en el poble els veïns defensen que la parcel.la és propietat comunal des de fa dècades, el bisbe de Lugo, Alfonso Carrasco Rouco, nebot del president de la Conferència Episcopal Espanyola, vol robar-la com a tants altres llocs ve fent la màfia romana.

No hi ha un document notarial que acrediti de qui és el camp

Expliquen els vilatans que el terreny objecte de discòrdia, de 2.462 metres quadrats no edificables, el van comprar el 1967 amb les 15.000 pessetes que van percebre de mans de la hidroelèctrica Moncabril, empresa que va construir un embassament que va inundar l'antic centre de reunió de Rivadulla.

En aquesta mateixa època, els veïns van ajudar a posar en peu la que avui és l'església parroquial, així com la casa del capellà, que s'alcen en un extrem del camp dóna festa, prova de les bones relacions existents amb el llavors sacerdot. Mai es van preocupar per escripturar uns terrenys que en Rivadulla sempre van considerar que eren "de tots", com tampoc havia existit enfrontament algun amb l'Arquebisbat. Fins que el lladre Carrasco Rouco va iniciar els tràmits de venda de la casa rectoral. "El comprador va exigir que s'inclogués el camp de festa en el tracte", explica Luis García, el portaveu.

La negativa veïnal va frustrar l'operació especulativa del bisbe mafiòs i la casa rectoral es va quedar llavors sense comprador, mentre que el bisbe va denunciar als parroquians de Rivadulla per haver cedit en un document signat davant notari el terreny als integrants de l'associació veïnal. El bisbe, nebot del feixista Rouco Varela, ha denunciat als parroquians, indefensos i la major part d'ells jubilats.

Tres sacerdots


En aquests últims anys han passat per la parròquia tres sacerdots, un va morir -diuen que per la mala conciència de teneir d'obeïr les ordres del bisbe en contra de sa voluntat- i els altres dos van intentar aconseguir que els veïns signessin un acte de conciliació amb el Bisbat, sense èxit. El portaveu dels afectats manté que des de la diòcesi "ho han intentat tot" per enfrontar als veïns, per això coincideixin en mostrar-se reticents a signar res que no els confirmi la propietat del terreny.

Ara, després de dos anul.lacions del judici in extremis l'any passat i l'acte de conciliació fallit, uns 60 veïns en la seva majoria els caps de família residents a la parròquia, que amb prou feines compta mig centenar d'habitatges, estan citats el dijous per prestar declaració en el jutjat de Arzúa (La Corunya).

Deu testimonis acudiran per part dels vilatans i quatre per part del Bisbat, que acusa els veïns amb tota la desvergonya d'una organització mafiosa d'ordir una "campanya de mentides" contra la diòcesi.

A Navarra l'església te més de cent pleits amb els veïns per la mateixa rapinya immoral i ja ha robat impunement més de mil immobles.

Un xinès mor després de 27 dies de navegar per internet a un cibercafè

Un ciutadà de Pequín va morir en un cibercafè després de navegar per l'Internet durant un mes, informa portal xinès Qianlong. El pekinés, desocupat de 33 anys d'edat, va morir el passat dilluns. Segons els empleats del local, l'home portava 27 dies en el cafè menjant només fideus xinesos prefabricats. Va estar navegant per la xarxa fins i tot durant les celebracions de l'Any Nou lunar (entre el 3 i el 8 de febrer).

La font no va precisar la causa de la seva mort

Clients del cafè, van testificar que van veure cada dia l'home que "dormia i menjava" allà. El portal Qianlong informa que actualment el cafè, que funcionava de forma il.legal, està tancat per a la investigació de l'incident, i que les autoritats van confiscar els ordinadors del local.

Segons les últimes dades, el nombre d'internautes a la Xina supera 475 milions d'persones. A més, l'estadística oficial indica que més del 14% de joves cibernautes (més de 33 milions de persones) pateixen d'addició a Internet.

Els partits excepte IU-ICV rebutgen que el lliurament del pis saldi la hipoteca

Els grups parlamentaris de PSOE i PP han rebutjat, en el Ple del Congrés dels Diputats, tramitar una proposició de llei d'IU i ICV-EUiA que reclamava canviar la legislació hipotecària per obligar les entitats a acceptar que amb el lliurament de l'habitatge sigui suficient per cancel.lar el préstec. Les dues formacions han assegurat que la iniciativa, que també reclamava el reconeixement del dret subjectiu i "judicialment exigible" de tots els ciutadans a un habitatge, vulnera les competències de les comunitats autònomes en aquesta matèria, un argument que també han esgrimit CiU i PNB per justificar el seu vot contrari.

La iniciativa, que només ha obtingut el suport del BNG, contemplava també la "prohibició de clàusules abusives" en els contractes, com la imposició d'interessos moratoris superiors als remunertorios, els avals per imports que excedeixin el preu del propi habitatge i la imposició de comissions per l'estudi o concessió d'un préstec hipotecari.

La FEMP, també

Avui, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha anunciat que demanarà al Govern i als grups parlamentrios que contemplin les modificacions normatives oportunes perquè les hipoteques puguin quedar saldades amb el lliurament de l'habitatge a l'entitat financera.

La diputada d'ICV, Núria Buenaventura, ha defensat que el cost d'aquest canvi legal seria de 15.000 milions d'euros, una xifra "molt inferior" a les ajudes públiques rebudes per la banca espanyola en el marc de la crisi. "El problema no és el que perden, sinó el que deixen de guanyar", ha afirmat, assenyalant que per a aquest any s'esperen 300000 embargaments.

També avui s'ha conegut a Barcelona una sentència que dóna com a finalitzada el deute amb el banc amb l'embargament de l'habitatge, com ja va passar en un altre cas anterior a Navarra.

El baró Cameron va a Egipte a vendre armes als militars

La breu estada de sis hores al Caire del baró Cameron va ser una parada improvisada per Downing Street per disimular que Cameron viatjava al Pròxim Orient amb la intenció de vendre armes als seus aliats i de l'OTAN que estan en plena ofensiva contra les poblacions revoltades, malgrat el fals recolzament de cara al públic dels neocons europeus a les revoltes el manteniment de les dictadures és el que de veritat els importa. Els laboristes han titllat d'hipòcrites les crides a favor de la democràcia a Egipte davant l'autèntica intenció de la visita al Golf Pèrsic: "Demostra una total falta de sensibilitat que el primer ministre s'hagi portat amb ell en el viatge als venedors d'armes", ha dit el diputat Denis Macshane.

6 empresaris acompanyen al fatxenda baró Cameron en el viatge, dels quals una quarta part representa a empreses de la indústria de defensa o aeronàutica, com BAE, Thales UK, QinetiQ o Rolls Royce. El desplaçament coincideix amb la fira d'armament d'Abu Dhabi, una de les més grans del sector. En una altra època, la delegació comercial no hauria causat moltes opinions crítiques. El Regne Unit fa dècades que subministra armament a l'Aràbia Saudita, Kuwait i els Emirats, entre altres moltes dictadures.

"Demostra una total falta de sensibilitat que en el viatge vagin venedors d'armes"


Però al mig de la revolució pacífica que recorre el món àrab el viatge adquireix tons més sinistres. Coincidex amb la vergonya soferta pel Govern britànic en saber-se que les armes i material antiavalots venuts a Bahrain i Líbia ha estat emprats en la repressió de les protestes. Les llicències de venda d'aquest armament ja s'han cancel.lat, però el mal està fet.

Cameron va pronunciar ahir un discurs a Kuwait en commemoració del 20 aniversari de l'alliberament de Kuwait. Abans, va justificar la presència dels empresaris de defensa: "Gastem molts esforços i vides en ajudar a Kuwait a defensar-se (de la invasió de l'Iraq), pel que la idea que no podem tenir una relació sobre defensa amb ells és una cosa que no entenc".

En el discurs, Cameron va dir que Occident s'ha equivocat durant anys en donar suport règims que no respectaven la llibertat en nom de l'estabilitat. "Com els fets recents demostren, negar a la gent els seus drets bàsics no preserva l'estabilitat, sinó el contrari". Tot i que, com demostren els fets negant les paraules del baró, la política neocon europea és cada cop més feixista, de recolzament a les dictadures i de repressió contra els païssos socialistes.

I no sembla que els neocons estiguin pel canvi quan Cameron acaba d'anunciar la privatització de tot el sector públic al Regne Unit, el que està aixecant als sindicats en una mobilització de protesta que es preveu contundent.

ICV-EUiA de Gavà pel canvi de la Llei Hipotecària i contra les retallades en Educació

El grup ICV-EUiA de l’Ajuntament de Gavà referma el seu compromís i necessitat de modificar la llei hipotecària espanyola, alhora que manifesta el suport a la iniciativa política presentada per ICV-EUiA al Congrés dels Diputats, la qual consisteix en modificar la llei hipotecària i que els endeutats puguin arribar a un acord amb el sector financer per tal de viure en la vivenda en qüestió en règim de lloguer, evitant així més desnonaments i podent arribar a pagar el deute econòmic de manera ordenada i progressiva.

Aquesta iniciativa va ser presentada al ple amb el suport i l’acord de diferents sindicats i en el mateix sentit que la ILP impulsada pel Fòrum d’Hipotecats al Congrés.

La quantitat de desnonaments dels últims anys s’ha vist incrementat degut a la crisi econòmica que s’està vivint, ja que gran part de la ciutadania no pot enfrontar-se als deutes hipotecaris que té compromesos amb les entitats bancàries.

Emma Blanco, portaveu d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Gavà, manifesta que “és important que es prenguin mesures concretes que permetin corregir les actuacions actuals en matèria de la llei hipotecària i, per tant, esperem que el Ple Municipal es posicioni en aquest sentit”.

El grup ICV-EUiA de Gavà recorda que el dret a l’habitatge està reconegut per la Constitució, fet que hauria d’ajudar que els interessos dels mercats i dels bancs no trepitgessin la dotació de recursos a famílies en risc d’exclusió social, doncs són les famílies més humils les qui acaben pagant la crisi.

D’altra banda, davant les retallades en Educació del Govern Mas, ICV-EUiA ha presentat al ple municipal una declaració política al ple denunciant la situació actual d’Educació.

Des d’ICV-EUiA es vol destacar la importància i el seu compromís amb un sistema d’ensenyament públic que garanteixi els drets humans i de l’infant a accedir a una educació elemental i gratuïta que proporcioni una base igualitària a tota la ciutadania i que es regeixi per un sistema que aporta les mateixes possibilitats a totes les persones.

Coneixent els casos de Gavà, la portaveu del grup ICV-EUiA, l’Emma Blanco, ha argumentat que “l’aposta per una educació pública de qualitat ha de ser prioritat, i que això també passa perquè els i les professionals tinguin unes condicions laborals no precàries”. A més, ha destacat que “no es poden consentir les situacions que es donen en moltes escoles bressol en les que les condicions dels i les educadores són intolerables i les places insuficients.

Aleida Guevara a Montblanc parla sobre l'esquerra a Amèrica Llatina

Aleida Guevara va destacar la importància del desenvolupament dels països llatinoamericans en un context "dominat pel capitalisme" i sobretot per Estats Units. També va criticar les actuals inversions econòmiques militars, en un món on els drets bàsics dels més desfavorits es veuen greument afectats, i va reclamar l´unitat de les esquerres, per poder fer un canvi cap a l'esquerra i desfer la maquinaria capitalista que cada dia ens te més amb l'aigua fins el coll.

Aleida també va parlar de la situació que viu Cuba desprès de 50 anys d'embargament, explicant com tenen els cubans que comprar medicaments a traves de tres o quatre intermediaris, per que la CIA perdi el contacte inicial i aixi no poder castigar econòmicament l'empresa que distribueix aquests medicaments a l'Illa.

Sobre el model d'habitatge va explicar que es l'estat cubà qui abasteix d'habitatge el seu poble sense intermediaris financers i pagant un 10% del sou a traves de la nómina independentment de l'habitatge que sigui, evitant així l'espècul.lació immobiliària. Va lloar també el sistema de sanitat cubana totalment gratuït, fins i tot les pròtesis dentals, on l'única despesa pel consumidor es el material amb el que es fabriquen, que al canvi tenen un cost d'un euro, el mateix que les ulleres.

També va parlar del projecte solidari ALBA, on uns 30 mil metges cubans conjuntament amb de la República bolivariana de Veneçuela, Bolivia i Equador, donen servei sanitari gratuït a tots els ciutadans que no podien pagar la sanitat privada. En aquest acte van participar una part important d´euia de Montblanc encapçalats per el seu coordinador Comarcal de la Conca de Barberà i de l'assemblea local de Montblanc en David Flor, com el seu responsable sindical en Ramon Oliveres, la Responsable de la dona Carmen Ramos i la responsable d'organització la Mercè Antó. També va ser present el responsable de joves d´euia de la provincià de Tarragona L'Albert López.

L'acte va ser organitzat per la secció de Geografia i Història del Centre de Lectura.

Noves armes suïsses pels mossos d'esquadra

Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han incorporat nou armament. Es tracta d'una arma amb estètica similar a la d'un subfusell que permet disparar amb total precisió a una distància de fins a 50 metres. Els projectils són com una pilota de golf partida per la meitat, no reboten després del primer impacte i eviten danys a terceres persones. Tot i que la Brigada Mòbil de la Policia té l'armament des de fa mesos, encara no s'ha utilitzat perquè s'ha de modificar un reglament intern.

Ja fa mesos que els Mossos d'Esquadra de la Brigada Mòbil, coneguda com els antidisturbis, van adquirir entre deu i quinze llançadors GL06-LL de l'armamentista suïssa Brügger & Thomet. Es tracta d'un model que la policia ha comprat per tenir una alternativa al llançament de les pilotes de goma i, en tot cas, relegar-ne l'ús a l'última opció. És a dir, que malgrat la incorporació dels GL06-LL, els antidisturbis dels Mossos continuaran utilitzant les escopetes clàssiques de pilotes de goma per dispersar multituds violentes.

Els nous models són compactes, estan fets de polímer i només pesen dos quilos cadascun. Cada llançador té un valor al mercat al voltant dels 1.800 euros. Es tracta d'una arma de 40 mil·límetres que incorpora un visor 'aimpoint micro T1' i destaca per la precisió dels projectils. Segons Andreu Soler, de Soler & Associats, que és el distribuïdor espanyol de Brügger & Thomet, un tirador expert és capaç de 'fer blanc contra un objecte de 15 centímetres quadrats a 50 metres i disparar una vintena de projectils en només un minut'. Soler destaca que aquesta 'precisió' permet que la policia pugui 'controlar individus agressius' fent microcirurgia en grans multituds.

Amb precisió i sense rebot


Els llançadors GL06-LL que ha adquirit la Brigada Mòbil disparen uns projectils que només distribueix el fabricant de l'arma. Sembla mitja pilota de golf enganxada a una base de plàstic i que no necessita cartutx per ser disparada. Quan l'arma escup el projectil, la baina, que és la part de plàstic inferior, queda dins del llançador mentre que l'altra part surt disparada. La punta està feta de 'foam', espuma viscoelàstica de poliuretà d'alta densitat, el mateix material amb què es fabriquen els coixins que s'adapten a la forma del cos.

L'impacte adorm la cama durant hores

El fabricant ha provat els efectes de l'impacte del projectil sobre el cos humà. Segons un informe mèdic, l'impacte 'no és letal ni provoca danys permanents'. En cas que l'impacte es produeixi directament a la part superior del genoll i es dispari a 30 metres de distància entre l'objectiu i el tirador, el projectil provoca una 'inhibició muscular temporal', és a dir, que impedeix caminar ni estar-se dret. Al cap de trenta segons, la inhibició comença a anar-se'n a poc a poc i apareix el dolor. Unes hores després, la persona que rep l'impacte pot començar a caminar, però amb coixesa. Soler assegura que l'avantatge d'aquestes noves armes és que 'la munició està especialment dissenyada per ser no letal, les lesions que provoca són menors i, en canvi, l'individu queda temporalment inhabilitat'.

Segons l'estudi, el dolor és imperceptible al cap de tres dies i l'àrea de l'impacte només pot fer mal si es pressiona amb els dits. Al cap d'un mes i mig ha desaparegut qualsevol possible molèstia. La inhibició muscular temporal impedeix que el múscul respongui i, per tant, també és efectiva en el supòsit que l'objectiu tingui alta resistència al dolor o que estigui sota els efectes de drogues com la cocaïna. 'La inhibició és especialment eficaç en persones que estan sota els efectes de les drogues i que tenen una gran tolerància al dolor', assegura Soler. El distribuïdor dels llançadors afirma que l'impacte fa que 'el muscle no respongui temporalment a les ordres que li dóna el cervell, amb la qual cosa es pot controlar l'agressor més fàcilment i amb menys lesions que amb els mètodes tradicionals'.

La França de Sarkozy "avala" el B&T; GL06

És precisament per això que França és el principal client d'aquesta arma de factoria suïssa. Segons la marca, la Policia Nacional francesa i la Gendarmeria disposen de 5.000 unitats del GL06. L'adquisició més recent ha estat per part de la policia de Sud-àfrica, que en va comprar prop d'un miler per al dispositiu de seguretat amb motiu del Mundial de Futbol de l'any passat. Entre els clients de Brügger & Thomet que també disposen del llançador s'hi compten la policia hongaresa (200), la portuguesa (45), la croata (50) i els exèrcits de d'Estònia (200) i Eslovènia (35). D'altra banda, El Regne Unit, Holanda, Noruega, Itàlia, Grècia, Àustria i Corea avaluen la incorporació de l'arma.

Raimon: "Camps parla un valencià increïble d'ignorant"

El cantautor Raimon Pelegero ha atribuït el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià a una estratègia de la Generalitat per minimitzar l'ús del "valencià" a causa del "problema" que, al seu parer, tenen molts dels seus representants al parlar-lo. El músic ha fet aquestes declaracions durant la presentació a València del seu nou disc, "Rellotge d'emocions" (Rellotge d'emocions) -el seu primer treball d'estudi des de l'any 2000-, en què ha qualificat el cessament d'aquesta emissió televisiva "d'acte d'irracionalitat absoluta".

"Només cal escoltar el president de la Generalitat, Francesc Camps, parlar en valencià. Fa la sensació que no ha perdut ni cinc minuts a saber quina és la conjugació dels verbs; parla un valencià increïblement d'ignorant, cosa que no fa amb el castellà, que és d'acadèmics", ha assenyalat.

En la seva opinió, el tall de les emissions de la cadena autonòmica catalana -adoptat la setmana passada per Acció Cultural del País Valencià al no poder afrontar les multes que li imposava el Govern valencià, que ascendien a 700.000 euros- és una de "tantes coses "que fa l'Executiu autonòmic en el seu" projecte de minoritzar la llengua que parlen els valencians", perquè" hi ha uns senyors que no volen que es parli".

"Alguns tenen un problema amb la llengua i la forma de suprimir aquest problema és que no ho parli cap", ha assenyalat Raimon, que creu que alguns d'aquests "aniran a l'infern perquè menteixen fins quan es confessen".

El tancament és "estrictament simbòlic" per dir: "Només hi ha una manera de ser valencians, que és la meva, els que no vesteixin els mateixos vestits i no pensen com jo no són prou valencians", ha afegit.

Pel que fa al seu últim treball, compost per deu cançons, el cantautor l'ha definit com un relat de les "emocions" que genera el pas del temps, perquè "el rellotge de la vida marca les hores, però també les emocions".

A Raimon li agradaria presentar a València encara que l'Administració valenciana, segons ell, "fa tot el possible" perquè no actuï en recintes de gestió pública.

En aquest treball parla dels fets "personals i col.lectius" que han marcat la seva memòria, com els records de la seva infància i joventut a Xàtiva i a València, o conflictes internacionals, com la guerra de l'Iraq de 1991.

EUiA i ICV renoven coalició per les municipals a Barcelona

Els màxims responsables d’EUiA i ICV a Barcelona, Isabel Ribas i Ricard Gomà, han renovat avui l’acord entre ambdues formacions per concórrer en coalició a les properes municipals, després d’una “valoració molt positiva dels vuit anys de coalició, que han coincidit amb els millors resultats” obtinguts a la capital catalana. Ricard Gomà, actual president del grup municipal de la coalició d’esquerres i regidor, anirà serà el cap de llista, i la també regidora, Isabel Ribas ocuparà el cinquè lloc.

En la presentació als mitjans de l’acord, Ribas ha remarcat que ara que fa vuit anys que EUiA i ICV treballen juntes a Barcelona “les dues organitzacions han apostat per seguir defensant i aplicant el seu projecte, tant a l’Ajuntament com als districtes de Barcelona, el que suposa la reedició del pacte electoral de la coalició d’esquerres a la ciutat. “ICV-EUiA renova el seu compromís de representar l’esquerra verda a Barcelona”, ha afirmat Ribas.

Gomà ha assegurat que la “placidesa” amb què es renova la coalició “és el contrapunt al que està passant a les altres forces d’esquerres”. S’ha referit així a “una ERC que avui està situada en la confusió, que no sabem quina oferta electoral presenta, i que busca un acord amb un partit que diu que el seu objectiu és fer Xavier Trias alcalde” i, d’altra banda, “un PSC que ha superat les primàries però segueix instal•lat en la desorientació política i programàtica, que avala les retallades del PSOE i que és vulnerable a les pressions de la dreta” quan a Barcelona promou “privatitzacions, urbanisme de plusvàlues i mesures que obeeixen a una visió autoritària de l’espai públic”.

En aquest sentit, Gomà ha apel•lat “als votants d’aquells partits d’esquerres que avui se senten orfes o insatisfets amb l’ús que s’ha fet del seu suport per avalar retallades o impulsar propostes difícilment explicables”, així com a les persones que en els darrers comicis van optar per l’abstenció o el vot en blanc. “El nostre objectiu és créixer”, ja que “avui som la millor, la única garantia real que Barcelona es pot seguir construint des de valors d’esquerres”, ha afirmat. “A Barcelona, la majoria social progressista ha de saber que el vot més útil, sense confusió ni desorientacions, és ICV-EUiA”.

ICV-EUiA Badalona exigeix l'acompliment dels compromisos en escoles i sanitat

Davant l’avís de retallada dels serveis públics, per part del govern de Mas, ICV-EUiA de Badalona presenta una moció al proper ple municipal exigint “no endarrerir ni les reformes ni les noves escoles compromeses a Bufalà i Canyadó ni el nou servei d’urgències de Can Ruti” i la construcció del CAP del Gran Sol. El grup d’ICV-EUiA defensa que aquests serveis universals s’han de garantir com a serveis fonamentals d’una societat democràtica “per tal que qualsevol persona tingui garantides les seves necessitats bàsiques”.

"És per això que ICV-EUiA manifesta la necessitat de la nostra ciutat de no endarrerir ni les reformes ni les noves escoles compromeses a Bufalà i Canyadó ni el nou servei d’urgències de Can Ruti i la construcció del CAP del Gran Sol doncs, per a ICV-EUiA, la pretensió del govern de CiU a la Generalitat de Catalunya significarà un greu retrocés per a la societat catalana i que afectarà d’una manera especialment dura a la ciutat de Badalona”.

En línia amb les retallades anunciades pel govern de CiU, Carles Sagués, president del grup municipal d’ICV-EUiA, declara que el govern de la Generalitat ha de complir amb els seus compromisos amb la ciutat, tant en el manteniment i millora dels seveis públics com, el que també s’ha anunciat, d’endarrerir la construcció del futur Museu del Còmic”.

Carreras titlla d'hipòcrita al PP de Castelló per tancar TV3

La candidata d'EUPV a Castelló, Carmen Carreras, considera pur oportunisme electoral la sobtada decisió del PP de Castelló d'oposar-se al tancament de TV3, i considera no és producte d'una reflexió i un compromís amb els valors de la llibertat d'expressió. Carreras acusa al Partit Popular d'absoluta hipocresia en l'assumpte del tancament de les emissions de TV3, “mai els hem escoltat dir res, ni queixar-se, i ara sorprenentment se sumen a l'oposició i defensen la tornada d'aquest canal a les nostres televisions”.

“El que estem veient és un cas evident d'oportunisme polític”, assenyala la portaveu d'esquerres a Castelló, “venen les eleccions i tot val per guanyar vots, inclús mentir als ciutadans defensant el que fa una setmana els donava exactament igual”.

La candidata recorda al Partit Popular de Castelló que la culpa que en aquests moments la cadena Autonòmica catalana no es puga visionar a les nostra ciutat, “és del Consell, degut a les exorbitants multes que han imposat a ACPV i que no ha pogut assumir, que no té comparació amb altres imposades a canals il·legals”, i agrega, “ha sigut una autèntica cacera”.

Carreras finalitza reclamant la llibertat d'expressió, com un valor al que no es pot renunciar en una democràcia, i recrimina l'actitud de la Generalitat, obsessionada en una campanya anticalanista i de control informatiu sense sentit, que ha portat a una televisió autonòmica amb gran arrel a les nostres comarques.

CCOO: 'L'acord blinda el futur del sistema públic de pensions'

El secretari confederal de Seguretat Social de CCOO, Carlos Bravo, en la seva intervenció en una assemblea a Pamplona amb més de 800 delegats, ha assegurat que "els sindicats hem aconseguit modificar substancialment les pretensions del Govern d'estendre l'edat de jubilació obligatòria als 67 anys, així com confeccionar un acord que garanteix la sostenibilitat del sistema públic de pensions".

El secretari confederal de Seguretat Social de CCOO, Carlos Bravo, s'ha referit així a l'Acord Social i Econòmic signat recentment entre l'Executiu central, sindicats i empresaris davant els més de 800 delegats que han acudit a l'assemblea general convocada per a explicar la reforma de les pensions. Bravo ha assegurat que "gràcies a l'acord la immensa majoria dels ciutadans seguirà jubilant als 65 anys i que per tant hem reconduït la pretensió del Govern d'imposar als 67 anys amb caràcter general i obligatori per a tots els treballadors".

Bravo ha afirmat que "l'acord suposa blindar les pensions del sistema públic de repartiment davant dels que defensaven substituir-lo per un sistema privat o un mixt". Amb aquest acord, ha subratllat, "s'han establert les bases de la sostenibilitat d'aquest sistema en el futur i s'ha evitat que la gent hagi d'anar a l'estalvi privat per comprar la seva pensió i tot això en un clima d'atac brutal al sistema públic de pensions".

Carlos Bravo ha destacat altres aspectes que l'acord ha aconseguit corregir sobre les propostes inicials del Govern com "el manteniment en els 15 anys del període de carència (anys exigits per generar dret a pensió), el manteniment de les condicions d'accés a la jubilació parcial (61 anys) o l'establiment d'un nou dret subjectiu a la jubilació anticipada i voluntària als 63 anys".

Bravo s'ha referit a més a les mesures d'equilibri que incorpora l'acord per millorar la situació dels col.lectius més desafavorits i que podrien tenir més dificultats per a acumular carreres llargues de cotització, com són les dones i els joves. Segons Bravo, "mesures com que en les pràctiques formatives o beques no vinculades a contracte laboral sigui obligatòria que les empreses cotitzen, o que s'ampliïn de 112 dies a 24 mesos els períodes de cotització per naixement de fills afavoreixen la situació d'aquests col.lectius".

Aquestes i altres mesures introdueixen "elements d'equilibri" en matèria de reforma de pensions, que es completarà amb la possibilitat de reduir l'edat de jubilació per a algunes professions considerades de risc, tòxiques, de treballs penosos o insalubres".

23 de febrer: Nova Vaga General a Grècia

Avui a Grècia es convoca altre vaga general contra l'atac del capitalisme a les classes treballadores, després de l'últim dia d'acció, el passat 10 de febrer, quan milers de treballadors i joves van participar en el dia nacional d'acció i van enviar un missatge de resistència contra la política antipopular i antiobrera del govern. La mobilització va ser organitzada conjuntament pel Front Militant de Tots els Treballadors (PAME), el Front Militant de tots els Camperols (PASI), el Front antimonopolista Grec d'Autònoms i Petits Comerciants (PASEVE), el Front Militant d'Estudiants (MAS) i la Federació Grega de Dones (OGE).

Centenars de sindicalistes van visitar fàbriques, empreses, hospitals, universitats, oficines per a desocupats, mentre que a la tarda es van realitzar protestes amb pancartes en desenes de ciutats a Grècia. Des del riu Evros fins Creta i Peloponès, les forces de classe van deixar clar que no mostraran tolerància cap a la política del govern, de l'UE i el FMI, no van a sucumbir davant el seu xantatge, ni van a inclinar el cap davant les exigències del capital.

Treballadors, estudiants, autònoms i petits comerciants, dones, jubilats van unir la seva veu contra la política que sembra la pobresa i la misèria, disminueix els salaris i les pensions, augmenta la desocupació, provoca acomiadaments i l'agressivitat del capital contra els pobles.

Van demostrar la seva determinació de lluitar contra la barbàrie capitalista i organitzar la seva lluita comuna. Van donar així un altre pas decisiu per a la preparació de la vaga general del 23 de febrer que abastarà tots els centres de treball.

Esquerra Unida demana la laïcitat total de l’ensenyament

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, considera que Font de Mora “està jugant un joc absurd i contradictori amb els desmentits creuats amb el síndic de Greuges” quant a la possible docència islàmica a les escoles l’any proper: “Si analitzàrem també els ‘criteris tècnics’ de la docència catòlica, ens adonariem que no poden ensenyar res els qui condemnen l’avortament i els models plurals de família, propis d’una societat democràtica”, ha recordat la també candidata de la formació d’esquerres.

La diputada autonòmica d’EUPV i cap de llista a les Corts per Castelló, Marina Albiol, considera el desmentit de la conselleria d’Educació sobre la impartició de doctrina de l’Islam a les escoles com “un joc atapeït de contradiccions pel favoritisme del Consell cap a la confessió catòlica”.

Albiol ha exigit al Consell i al govern central “que facen un pas endavant en la defensa dels drets constitucionals per tal d’assegurar la laïcitat total de l’escola pública i deixar de nodrir de diners públics a certes religions”, ha dit en relació a la confessió catòlica. “Prou de hipocresia i prou de partidismes en l’ensenyament”, ha cridat la diputada, “perquè l’escola ha de ser el lloc de trobada de la diversitat d’idees i dels valors cívics. No hi caben, per tant, creences ni ensenyaments filtrats per la doctrina, ni la islàmica ni la cristiana”.

Marina Albiol ha fet extensiva la seua crida a les subvencions públiques que reben els col·legis catòlics concertats. “El diners de tots no poden servir per a fer proselitisme religiòs, i per això demanem la laïcitat total de l’ensenyament”, afirma.

EUPV: La limitació del valencià a les escoles és “un atac inacceptable”

La coordinadora general d’EUPV i candidata a la Presidència de la Generalitat, Marga Sanz, considera “un atac inacceptable” la limitació per part del Consell de l’ensenyament del valencià a partir de Primària. Sanz confia que “tant alumnes i professors com la societat civil ajunten forces contra aquest greuge del PP, i ha assegurat que “estem veient les orelles al llop.

És, a les clares, l’estratègia castellanitzadora de la Conselleria al si mateix del Consell Escolar Valencià, on ha assolit majoria de forma antidemocràtica, via decret”. “Que no s’espere la Generalitat que les valencianes i valencians anem a romandre de braços creuats. Aquest atac a la cultura s’estavellarà amb la protesta unitària en defensa de la llengua, que recolzarem”, ha dit.

La coordinadora general d’EUPV i candidata a la Presidència de la Generalitat, Marga Sanz, considera “un atac indisimulat i inacceptable” la limitació per part del Consell de l’ensenyament del valencià a partir del tercer curs de Primària. “El Partit Popular ha deixat d’amagar-se per a mostrar, ja sense vergonya, la seua estratègia de marginació progressiva de la nostra llengua a l’escoles” ha denunciat Sanz, que ha tornat a criticar “la manipulació del Consell Escolar Valencià per part de la Conselleria per la via del decretàs”.”Esquerra Unida es mostra segura que “la societat civil organitzada, des de les aules als sindicats passant pels carrers, durà endavant una protesta unitària contra aquesta maquinària castellanitzadora del Consell”, ha afirmat la parlamentària.

“Ja sabíem quina era l’estratègia del PP quan, fa mesos, es va fer amb el control del Consell Escolar de forma antidemocràtica, però fins ara no suposàvem que el Consell anava a anar tant lluny en la seues pretensions de limitar la llengua amb l’excusa del ‘plurilingüisme’ i la lliure elecció del idioma d’examinació a les escoles”, explica Sanz. “Aquesta mesura s’afegeix a un atac igualment greu, que és el desmuntatge progressiu de l’ensenyament públic, però cap dels dos seran tolerats per la ciutadania”, ha advertit.

Albiol: “Denunciarem al Consell si s'inaugura l’aeroport abans de les eleccions”

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, considera inacceptable la intenció de Fabra d'inaugurar l'aeroport el 22 de març: “El PP està utilitzant aquesta infraestructura de forma partidista i interessada”, i anuncia que EUPV: “Té la intenció de denunciar davant la Junta Electoral Central al Consell, si l’aeroport finalment és inaugurat abans de les eleccions, sense estar en funcionament”.

Albiol considera aquesta iniciativa de pura propaganda electoral per part del Partit Popular, “estem davant d'un cas flagrant d'utilització partidista per part del Partit Popular d'una infraestructura pagada amb diners públics, o siga per tots i totes”, i afegeix taxativament, “si el PP finalment fa campanya electoral amb l’aeroport ho denunciarem immediatament”.

La representant d'esquerres considera ridícul inaugurar la infraestructura aeroportuària en les condicions actuals, “no tenen tancat cap acord amb operadores i els socis privats els fugen degut a la poca rendibilitat del negoci, una situació poc propícia per a celebracions, i molt menys per a inauguracions, no té cap sentit obrir una instal·lació simplement perquè la visite la gent, com si fóra un museu, perquè no hi haurà cap avió ni servei actiu”.

A més recorda que des d'Aerocas no tenen cap data d'entrada en funcionament de l'aeroport seriosa, que pot ajornar-se mesos i sobrepassar l'estiu: “En aquests moments pensar en una inauguració causa autèntic estupor, i demostra a les clares la utilització de l'aeroport amb intencions electorals per part del President de la Diputació, Carlos Fabra”.

La representant d'esquerres finalitza recordant-li al President de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, que l'aeroport de Castelló, no és propietat seva ni del Partit Popular, és de tots els castellonencs i castellonenques: “La utilització interessada i partidista de les institucions públiques per part de Fabra, és un assumpte que no anem a tolerar”.