divendres, 2 de juliol de 2010

Sírius, una informació de classe3 de juliol, a la Festa de l'Avant i del PCC: Debat sobre la propietat intel.lectual, la SGAE, la Llei Sinde i les legislacions contra la llibertat d'informació a la xarxa i a la societat. Al Parc dels Drets Humans de la Zona Franca, des de les 11 fins a les 14h. Al mateix temps, debats sobre la situació política i econòmica i després dinar de camarades i més Festa del Partit dels Comunistes de Catalunya amb música cubana, EUiA i tots els amics, amigues i mainada rojiverda! Serem gernació! No t'ho perdis!


Dissabte dia 3 de juliol, la Caravana de Defensem Cuba, munta l'exposició i el moviment de brigadistes realitza la perfomance sobre els 5 en el marc de la Festa d'Avant del PCC.

Al Parc dels Drets Humans al Barri de Zona Franca. (De la Plaça Cerdà, pel Passeig de la Zona Franca, el segon carrer a la dreta, que és el carrer Amnistia internacional).

Tots els que vulguin participar, l'hora de trobada és a les 10.00 h. Es repartiran tríptics informatius sobre els 5, aprofitant les Conferències, el dinar de 500 persones i les actuacions dels grups musicals cubans a la tarda.

El programari, lliure o propietari?Sirius contra la propietat intel·lectual


Sirius es vídeo-manifesta contra la propietat intel·lectual.

Richard Stallman


Richard Stallman es manifesta contra la propietat intel·lectual.

Fundació Pere Ardiaca


Quim Cornelles, de la Fundació Pere Ardiaca, del PCC, es vídeo-manifesta contra la Propietat Intel·lectual.

Renúncia el primer ministre del Nepal

Madhav Kumar Nepal (foto), que es va mantenir en la direcció del país per 13 mesos, confia que la seva renúncia prepararà el camí per al govern nacional que ha de conduir el procés de pau del país "a una conclusió lògica". Per a la conducció del Govern provisional treuen el cap com a possibles opcions dos líders del Partit del Congrés i el president del Partit Marxista-Leninista, Jhal Nath Khanal. El primer ministre nepalès, Madhav Kumar Nepal, va anunciar aquest dimecres la seva dimissió al càrrec de primer ministre sota les presions de la majoria maoista a la càmara, per tal de posar fi a la crisi política que es viu al Nepal des de fa mesos.

"He decidit dimitir del meu lloc de primer ministre perquè el procés de pau pugui concloure, perquè es pugui elaborar una nova Constitució i es trobi una sortida al bloqueig polític actual", va dir Kumar, en un missatge a la nació.

Kumar Nepal serà substituït per un Govern provisional, després de 13 mesos en el poder en els que va enfrontar fortes pressions de l'oposició maoista que demanava que abandonés el càrrec.

Kumar va referir que confia que la seva renúncia prepari el camí per al govern nacional que conduirà al procés de pau del país a una conclusió lògica: "En el temps que he liderat el Govern, en una situació política complicada, vam haver de fer front a obstruccions al Parlament i als carrers", va dir.

Va afegir que "malgrat els nostres esforços, no hi va haver coordinació entre el Govern i l'oposició, d'acord amb els principis de la democràcia i la Constitució". En la seva al.locució també va assenyalar de manera explícita als representants maoistes per l'estancament del procés de pau.

Aquesta renúncia ja havia estat pactada a finals del mes de maig passat per les diferents forces polítiques d'aquest país, que buscaven un consens que els permetés avançar en la redacció de la nova Constitució així com del procés de pau.

El desacord entre els partits, principalment entre el Marxista-Leninista -que dóna suport al primer ministre sortint- i el Comunista Unificat del Nepal (Maoista), format després de la desaparició de l'antiga guerrilla maoista, ha dificultat notablement l'elaboració de la nova Constitució, i amb això el desenvolupament del procés de pau, que va ser impulsat el 2008.

A l'abril d'aquest any els maoistes van guanyar les eleccions a l'Assemblea Constituent, posicionant-se a favor d'un programa de reformes radical en un dels països més pobres del món.

Un mes després, la monarquia hinduista, de gairebé 240 anys d'existència, va ser abolida i el país es va convertir en una República. En aquest tancament de converses entre els partits en pugna, els representants comunistes portaven mesos convocant vagues i manifestacions per aconseguir un canvi que els donés el poder novament.

La seva última acció anunciada va ser obstruir el començament de la sessió parlamentària, en la qual havien de discutir-se els pressupostos generals de l'Estat, la qual estava pautada per al proper 5 de juliol.

Amb la renúncia de Kumar Nepal no va quedar clar qui assumirà el Govern provisional, encara que treuen el cap com a possibles opcions dos líders del Partit del Congrés i el president del Partit Marxista-Leninista, Jhal Nath Khanal.

Projecte de nau supersònica i silenciosa d'EUA

La idea és aconseguir velocitats supersòniques disminuint el nivell de les explosions sòniques per mitjà d'una ala en V inversa. Aquesta nau supersònica és una de les que es van presentar, l'abril, al directori d'Investigacions Aeronàutiques de la NASA, per a un programa de finançament d'estudis d'aquest tipus de naus que podrien entrar en servei entre 2030 i 2035. (Alt1040.com).

Rússia planeja produir drons amb Israel

Rússia negocia amb Israel la creació d'una empresa mixta per a produir avions sense pilot -drons- en el territori rus. El valor del contracte arribaria als 300 milions $, i els aparells que s'ensamblarían a Rússia serien més avançats que els avions sense pilot Heron comprats anteriorment a l'empresa estatal Israel Aerospace Industries. Mentrestant, el setmanari Jane's Defence Weekly informa que el Govern israelià podria bloquejar la venda d'avions i la creació de l'empresa mixta, a causa dels plans de Moscou de subministrar míssils antiaeris S-300 a l'Iran i també per evitar la fuga de tecnologia. Ahir mateix Rússia anuncià la suspensió de la venda dels S-300 a Iran, que podria comprar les armes des d'ara a Xina.

El viceministre rus de Defensa, Vladímir Popovkin, va declarar ahir que Rússia no planeja adquirir més avions sense pilot perquè li són suficients els comprats el 2009.

Però Vedomosti insisteix que el contracte de $ 52 milions per al subministrament a Rússia d'avions sense pilot I-View Mk.150 i Searcher Mk.2 ja està executant i que els primers aparells seran lliurats aquest mes de juliol.

Popovkin així mateix va comentar amb anterioritat que el Ministeri rus de Defensa es proposava escollir el subministrador d'avions sense pilot per a l'Exèrcit i que seria un subministrador rus.

Reporten nou morts per l'HFMD, a Beijing

La malaltia mà-peu-boca (HFMD, per les seves sigles en anglès), ha causat la mort de nou nens des de començament d'any a Beijing, amb dues noves morts registrades entre el 21 i 29 de juny, informà el buró municipal de salut. En la mateixa setmana es van confirmar a la ciutat 3.080 nous casos, un augment interanual del 230%, va dir l'entitat. Fins el 27 de juny s'havien reportat a la capital xinesa 25.255 casos d'aquesta malaltia, en comparació amb 11.823 casos en el mateix període de l'any passat.

Dels casos confirmats aquest any, 252 són d'extrema gravetat, va dir Zhao Chunhui, sotsdirector del buró. "La majoria van ser infectats en un nou brot que es va desencadenar a principis de juny", va precisar. Zhao va dir a més que els treballadors metges estan treballant "contrarellotge" per tractar els casos crítics per tal de minimitzar les morts.

L'Hospital Infantil de Beijing està rebent de mitjana 400 casos diaris del mal, va informar Zhao Chengsong, director del departament de medicina externa de l'hospital. La major part dels pacients són nens menors de cinc anys. Però alguns casos esporàdics reportats en escoles primàries obligar a que alguns menors no poguessin presentar els exàmens finals, i fins i tot van forçar la suspensió de classes per a aquells que van tenir contacte estret amb els petits infectats.

Fins el 22 de juny, un total de 537 persones havien mort per aquesta malaltia a tot el país, segons les dades més recents del Ministeri de Salut Pública. Un milió de persones han resultat infectades a la Xina des de començament de l'any.


Una malaltia poc coneguda que afecta als nens


La malaltia de mans, peus, i boca (HFMD, per les seves sigles en anglès) és una malaltia comuna en nadons i nens. Es caracteritza per febre, úlceres a la boca, i un granissada amb butllofes. Passa en mesos més càlids i es transmet principalment entre humans mitjançant el contacte directe amb secrecions del nas i gola, saliva, líquid de butllofes, o els excrements fecals dels que tenen HFMD.

Causes
La HFMD és causada per un virus d'un grup de virus anomenats enterovirus.
Factors de Risc
Els següents factors incrementen el risc de HFMD:
* Edat: nens menors de 10 anys d'edat
Símptomes
* Febre lleugera
* Poc gana
* Malestar
* Dolor de gola
* Úlceres doloroses a la boca
* Granissada cutani que no causa comezón, en general en els palmells de les mans i plantes dels peus

Diagnòstic
El seu metge li preguntarà sobre els seus símptomes i antecedents clínics, i li farà un examen físic. Les proves poden incloure:
* Exsudat de la gola
* Mostra de excrements fecals
Tractament
No hi ha tractament específic per a la HFMD. El tractament s'enfoca en alleujar la febre, molèsties, i dolor associats amb la malaltia.

Prevenció
Per ajudar a reduir el risc de HFMD:
* Renteu les seves mans freqüentment, especialment després de canviar bolquers.
* Netegeu superfícies contaminades amb aigua i sabó seguit per una solució diluïda de blanquejant que contingui clor. (Barregi aproximadament 1 / 4 de tassa de blanquejant amb un galó d'aigua.)
* Eviti el contacte proper amb nens amb HFMD.

Para leer más ir a enlaces:
http://www.mamuchas.com.ar/2009/03/enfermedad-de-manos-pies-y-boca-hfmd.html

L'ONU vol deixar el dòlar per sa feblesa

L'Organització de Nacions Unides (ONU), va emetre aquesta setmana el seu informe anual sobre l'economia mundial en què proposa deixar d'operar amb el dòlar com a moneda de reserva global, en virtut de considerar que la divisa no ha aconseguit preservar el seu valor: "El dòlar ha demostrat que no conserva el seu valor estable, el que és un requisit per a una moneda de reserva", diu una part del text del Sondeig Social i Econòmic Mundial 2010, que destaca que les nacions industrialitzades s'han vist afectades davant la depreciació que pateix el dòlar en els últims anys.

"Motivats en part per la necessitat de seguretat contra la volatilitat en els mercats de matèries primeres i el flux de capital, molts d'aquests països van acumular importants quantitats d'aquest tipus de reserves (en dòlars) durant la primera dècada del 2000", afegeix el informe.

Pel que el document suggereix la creació d'un nou sistema global de reserves que no depengui del dòlar nord-americà com a única divisa per a tal fi.

L'organisme internacional va explicar en la seva publicació que un nou sistema de reserves "no s'ha de basar en una sola moneda ni tan sols en divises de diversos països, per contra, hauria de permetre l'emissió de liquiditat per crear un sistema financer global més estable".

Sota aquest principi, l'ONU sosté que un cop s'aconsegueixi un tipus d'emissions amb liquiditat internacional, es podria impulsar la inversió per a un desenvolupament sostenible a llarg termini.

L'economista i expresident de la comissió d'experts de l'ONU, Joseph Stiglitz, i guanyador del Premi Nobel en aquest línea, és un dels defensors de la creació d'un nou sistema de reserves per a manejar el mercat mundial.

"L'Udalbiltza no la va triar ETA sinó mil regidors"

Regidors que van donar impuls a Udalbiltza es declaren «tan culpables com els acusats». A escasses dues setmanes de l'inici del judici contra Udalbiltza, els imputats van comptar ahir amb el suport solidari de regidors de tota Nafarroa. En una compareixença, van animar a concentrar-se avui a les 13h, davant de l'Ajuntament d'Iruñea, i a manifestar-se el 17 de juliol a Bilbo. Però, sobretot, van deixar diverses reflexions significatives sobre l'abast d'aquest procés i sobre la manera com afecta els electes. Es pregunten: "Per què ens va triar el poble si no poden tan sols associar-nos?".

Primer de tot, Enrik Miranda va subratllar que els que s'asseuran a la banqueta dels acusats per dirigir Udalbiltza: «No els va triar ETA, sinó nosaltres, més de 1.000 persones reunides en una assemblea al Kursaal el 2001. Per tant, som tan culpables com ells».

Miranda va constatar que qui ataca d'aquesta forma als representants de la ciutadania "s'acosta més a la dictadura que a la democràcia». Preguntar «per què ens va triar el poble" si no se'ls permet prendre iniciatives tan simples com crear una associació. I va afegir irònicament si de cas aquesta opció es pot "a Andalusia sí, però a Euskal Herria no».

Voluntat política, la diferència


Un periodista es va interessar per quines són les suposades proves concretes contra els imputats. Expedient Iriarte va posar com a exemple que en el seu cas personal se li vincula amb ETA per haver col.laborat amb les ikastoles o amb la UEU. Txema Jurat, assegut al seu costat, va afegir que a ell se li atribueix «haver promogut tres candidatures a la zona de Tafalla. Deu anys de presó», va dir en al.lusió a la petició fiscal.

Sobre el judici planeja amb força el desenllaç del «cas Egunkaria», conclòs amb sentència absolutòria. El mateix Jurat va recordar que «una anàlisi purament tècnic portaria a tancar aquest cas immediatament, però aquí no s'actua per principis jurídics. La Fiscalia no ha retirat els càrrecs, com va fer amb `Egunkaria'. I l'única diferència és la voluntat política».

Iriarte va afegir que no només està en joc el futur personal de 22 persones, sinó la capacitat d'acció política de «totes les persones que tenen un projecte diferent al del poder». I Miranda va fer un joc verbal basat en les dates del judici: «La democràcia espanyola ha suspès al juny, esperem que s'aprovi al setembre».

Demà la Festa de l'Avant del PCC

A l'últim Avant digital i coincidint amb la Festa d'Avant: Declaració de la Comissió Nacional d'EUiA: Per EUiA, el Constitucional ha passat de incompetent a irresponsable amb la sentència. Nova manifestació per la llibertat dels Cinc cubans presos als EUA. Defensem Cuba, al costat del Casal Cubà de Sabadell, van tornar a exigir la llibertat dels 5. El Constitucional amputa part de l'Estatut: La sentència anul.la 14 articles, interpreta 27 preceptes i declara "sense eficàcia" la definició de Nació. I molt més! Per veure el programa de la Festa llegir més:


Dissabte dia 3 de juliol, la Caravana de Defensem Cuba, munta l'exposició i el moviment de brigadistes realitza la perfomance sobre els 5 en el marc de la Festa d'Avant del PCC.

Al Parc dels Drets Humans al Barri de Zona Franca. (De la Plaça Cerdà, pel Passeig de la Zona Franca, el segon carrer a la dreta, que és el carrer Amnistia internacional).

Tots els que vulguin participar, l'hora de trobada és a les 10.00 h. Es repartiran tríptics informatius sobre els 5, aprofitant les Conferències, el dinar de 500 persones i les actuacions dels grups musicals cubans a la tarda.

El TC es pot portar al Tribunal d'Estrasburg

Bertrand Mathieu (foto): "El retard del Constitucional es pot portar al Tribunal d'Estrasburg i també es poden denunciar davant la Cort Internacional indicis de violació d'imparcialitat per part de l'Alt Tribunal". Els quatre anys que ha tardat el Tribunal Constitucional en emetre la sentència de l'Estatut i els indicis de violació d'imparcialitat per part de l'Alt Tribunal són elements que es poden portar al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg. Això és el que defensa el doctor en Dret Bertrand Mathieu [foto], la veu més acreditada en asumptes constitucionals a França.

Mathieu ha seguit de prop el pas de l'Estatut pel TC i reconeix que es tracta d'un cas que té unes pecularitats difícilment traslladables a altres països.

Tot i que no hi ha antecedents, el Tribunal Europeu dels Drets Humans té capacitat de jutjar el TC si una part interposa un recurs. De produir-se, el Tribunal Internacional en cap cas analitzaria el contingut de l'Estatut ni les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol

Tot i que no hi ha antecedents, el Tribunal Europeu dels Drets HUmans té capacitat per jutjar l'actuació del TC si una part interposa un recurs. De produir-se el procés, el Tribunal Internacional, en cap cas però, analitzaria el contingut de l'Estatut ni les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol, sinó que estudiaria el procés judicial.

La no renovació del TC també és un aspecte sobre el qual el Tribunal Europeu dels Drets Humans es podria pronunciar, ja que podria haver influït en el procés judicial, explica Mathieu subratllant que tan sols és una possibilitat. El sistema d'elecció i la composició del TC és un dels punts que més desconcerten a Mathieu. "És evident que el sistema no funciona quant a nominacions" i caldria "obrir una reflexió" per trobar una altra fòrmula "més eficaç" i que "tregui poder als partits polítics per bloquejar la renovació del tribunal", subratlla el doctor.

Una "contradicció profunda" a l'origen del problema
Espanya, segons Mathieu, viu immersa en una "contradicció profunda" entre el sistema "unitari" del propi Estat central i el "federal de les regions, que disposen d'autonomia política". Al seu parer, aquesta contradicció històrica està a l'origen de "totes aquestes grans dificultats" que viu l'Estat i genera alhora dubtes jurídics en la definició del poble.

"Si es considera que existeix una nació catalana, existeix per tant un poble català que és sobirà, i els jutges no haurien de tenir mai l'última paraula", però el TC considera que en termes jurídics no hi ha nació, el que, segons Mathieu, l'habilita per poder intervenir en un text referendat "com a representant de l'Estat". Encara que en termes jurídics "existeix aquesta distinció", a nivell polític, considera Mathieu que "es complicat defensar que el resultat d'una votació d'un ciutadà sigui modificada per uns jutges que no han participat en aquest exercici democràtic".

Bosch exigeix que ningú pacti amb el PP

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Jaume Bosch, ha preguntat al president de la Generalitat, José Montilla, sobre la sentència del Tribunal Constitucional. Bosch ha centrat les seves crítiques en el Partit Popular, i ha subratllat que: "Cap partit catalanista hauria d'acceptar el suport polític del PP ni fer possible que arribi a cap govern. Qui no ha respectat la voluntat del poble català no pot ser tractat com a possible aliat per cap partit catalanista. I esperem que tothom tingui memòria", afegí.

Durant la sessió de control al Govern, Bosch també ha aprofitat l'ocasió per fer una crida a la "unitat" de tots els partits catalanistes enfront la sentència del Tribunal Constitucional i fer evident el sentiment del poble català. "Ara s'imposa la màxima unitat i fermesa. Per això és important que ben aviat es concreti una resposta institucional del Parlament i que la manifestació del 10 de juliol sigui un èxit", assenyalà.

El president del grup d'ICV-EUiA ha tornat a demanar que el poble català es manifesti votant l'Estatut que surti de la sentència del TC. Bosch ha afirmat que l'opció d'ICV-EUiA passa per "retornar al poble la capacitat de rebutjar en referèndum la modificació d'allò que va votar per tal d'evidenciar la ruptura del pacte que va originar l'Estatut. Una proposta que coincideix amb la del president Maragall".

ICV-EUiA demana les dades de licitacions

ICV-EUiA de Cugat del Vallés demana que es facilitin les dades sobre les licitacions de contractes d'obres de l'Ajuntament, arran de les noticies aparegudes a la premsa. El portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA a Cugat del Vallés, Joan Calderon, ha registrat una sol·licitud d'informació al Tinent d'Alcalde d'economia, Jordi Joly, i a l'interventor municipal per tal que es facilitin les dades sobre les licitacions de contractes per part de l'ajuntament, des del maig de 1999 fins a data d'avui, que hagin patit en la seva liquidació un augment per sobre del 20% sobre el preu d'adjudicació del concurs.

En la sol·licitud, Calderon demana expressament que en la informació aportada hi consti la data del concurs, adjudicatari, preu adjudicació i liquidat, concepte i funcionari signant del projecte d'obres. En aquest sentit, Calderon ha recordat que ICV-EUiA ja va denunciar en el seu moment la desviació en el preu final que havia patit l'obra del PAV-3 i la inadmissibilitat d'aquestes situacions.

Finalment, el portaveu municipal d'ICV-EUiA a Sant Cugat ha declarat que li sembla "paradoxal" que Jordi Turull, l'exgerent de l'Ajuntament de Sant Cugat, i que ho era en aquell moment, sigui actualment el portaveu de CiU en la Comissió Parlamentària que investiga el finançament il·legal de CDC.

ICV-EUiA vol que Macias i Puig declarin

ICV-EUiA considera una "falta de respecte" les paraules de Cospedal i Dolors Camats diu que "el PP s'autodesqualifica ell sol" dient "feixista" al president de la Generalitat. La portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, lamentà que la secretària general del PP, María Dolors de Cospedal, digués feixista al president de la Generalitat, José Montilla i ha afirmat que "és una falta de respecte. Les paraules de Cospedal il·lustren l'actitud del PP cap a Catalunya", remarcà. Camats ha anunciat la demanda perque compareguin els ex consellers de Política Territorial y Obres Públiques de CiU, Pere Macias i Felip Puig.

En un contacte informatiu als passadissos del Parlament, Camats ha dit que "el PP s'autodescalifica ell sol amb les seves paraules" i ha demanat a la resta de grups parlamentaris i a la ciutadania que "s'ho mirin", a l'hora de pactar i tenir en compte futures aliances.

COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

Preguntada pels periodistes sobre les noves compareixences pactades per a la comissió d'investigació sobre les irregularitats en la gestió del Palau de la Música i el finançament irregular de CDC, Camats ha anunciat que han presentat en solitari que compareguin els ex consellers de Política Territorial y Obres Públiques durant els governs de CiU Pere Macias i Felip Puig.

ICV-EUiA i IU presenten una reforma justa

El diputat i portaveu d´ICV-EUiA al Congrés, Joan Herrera, conjuntament amb el diputat d´IU, Gaspar Llamazares, presentaran una esmena a la totalitat amb text alternatiu al projecte de llei de reforma laboral del Govern espanyol, que es debatrà el pròxim 21 de juliol, segons van anunciar a la Cambra Baixa: “La reforma laboral del Govern de Zapatero és una contrareforma”, ha assegurat Herrera, que ha emplaçat altres formacions com ara ERC i BNG a sumar-s´hi. Foto: Mercè Civit, Laia Ortiz i els senadors Joan Josep Nuet i Jordi Guillot a la mani contra les reformes.

Probablement, el Congrés debatrà el pròxim 21 de juliol aquesta proposta d´IU-ICV-EUiA, que inclourà mesures que tenen el suport dels sindicats amb la intenció de promoure l´ocupació estable i fixa, com també aspectes relatius a la igualtat de gènere al mercat laboral, consolidació de la negociació col.lectiva i rebaixa dràstica de la temporalitat.

ICV-EUiA, a la manifestació contra la reforma laboral


D´altra banda, una delegació d´ICV-EUiA es va manifestar pels carrers de la capital catalana, en la protesta convocada pels sindicats UGT i CCOO Catalunya contra la reforma laboral. Els membres i dirigents d´ICV-EUiA s´han manifestat darrera d´una pancarta pròpia amb el lema “Prou de retallades. No a la reforma laboral”. Destacar la presència de les diputades Mercè Civit i Laia Ortiz i els senadors Joan Josep Nuet i Jordi Guillot, així com de la responsable de Món del Treball d´EUiA, Núria Lozano, que abans va estar amb els companys i companyes de CCOO del Barcelonès (USCOB).

Surt Lluita Comunista, òrgan del PCPC

Ha sortit el Número 2 de Lluita Comunista, l'òrgan d'expressió del Partit Comunista del Poble de Catalunya, corresponent a juliol-agost del 2010, ambels següents temes: Las razones de la TDT. Ya se prepara el 16 Congreso de la Federación Sindical Mundial (FSM). Els transgènics. "La solución final". Mahmud Darwish: poesía y compromiso.

El jutge desestima els 4 recursos de Fabra

El jutjat de Nules (Plana Baixa) ha desestimat els quatre recursos de reforma en contra de la interlocutòria, que iniciava un procés judicial contra el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutge ha acordat continuar amb el procediment per obrir un judici amb jurat. S'acusa a Fabra i la seva dona, Maria de los Desamparados Fernández, de presumpte delicte fiscal, suborn i tràfic d'influències en un procés on l'empresari Vicente Vilar i la seva ex-esposa, Montserrat Vives, també poden estar implicats.

Els advocats dels acusats sol·licitaven l'arxivament de la causa en entendre que havia prescrit ja que els delictes s'haurien produït entre els anys 1999 i 2004.

El procés es va iniciar arran de la denúncia del mateix Vicente Vilar, que va acusar el president del PP a Castelló de cobrar-li quantioses comissions per fer-li de mitjancer en l'obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris. L'empresa que els fabricava estava a nom de les dones de Fabra i Vilar.

La fiscalia anti-corrupció l'acusa de cinc delictes de frau fiscal, tràfic d'influències i suborn. Segons els informes de la fiscalia, Fabra va deixar de declarar 1,7 milions d'euros a Hisenda entre els anys 1999 i 2004.

José Mestre, Tercat i el Port de BCN

L'Audiència Nacional manté oberta la investigació sobre la cocaïna interceptada la setmana passada al Port de Barcelona, segons ha confirmat un portaveu d'aquest tribunal. De moment ja són 15 els detinguts com a presumptes membres d'una organització de narcotraficants responsable de l'enviament d'un contenidor amb 202 quilos de estupefaents. Tots ells estan acusats d'un delicte contra la salut pública, per tràfic de drogues: "Sense perjudici que se'ls pugui acusar d'altres delictes, com blanqueig de capitals, a mesura que avanci la investigació", assenyalen les mateixes fonts.

Sobre aquest cas, l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB) va emetre ahir un comunicat en què aclaria algunes informacions relacionades amb les investigacions que s'han dut a terme al recinte portuari. L'autoritat portuària catalana subratllava en el comunicat que "la persona detinguda pel Cos de la Policia Nacional no és en cap cas directiu de l'Autoritat Portuària de Barcelona, sinó que es tracta del fins ara director general de l'empresa Tercat", José Mestre, en referència a algunes informacions que apuntaven que el detingut era el director de Càrregues del Port de Barcelona, càrrec que, d'altra banda, és inexistent.
Elena Garcia, Diari del Port.

Mestre és el multimilionari propietari del Grup Mestre, la major operadora de mercaderies del port, un holding d'empreses que operen en el sector marítim portuari des de fa més de quaranta anys.

Una operació antidroga que arriba gairebé dos mesos després que els Mossos van arrestar al cap de la unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil del Port per un cas similar.

El nou cas esquitxa una bona família. En els anys seixanta, els Mestre van crear un imperi al Port en passar d'arrossegar carretons a liderar una de les empreses més importants del món en fabricació de contenidors (TERCAT). L'hereu, Josep, és membre del consell d'administració de 70 empreses i va ser elegit l'empresari de l'any en el sector de les infraestructures, segons van informar fonts policials. Així, per què un home que té al seu aparcament un Rolls-Royce i un Mercedes 500 CLK comprats amb diners de curs legal havia de relacionar-se amb narcotraficants?

Aquesta pregunta és la que es fan els investigadors, els quals al seu torn tenen escoltes i proves que demostren que Mestre podria estar darrere de la trama de droga al Port. De fet, el jutge Marlaska, que instrueix la causa, l'ha enviat a presó.

La Unitat de Droga i Crim Organitzat de la Policia va anar el divendres a l'avinguda Espasa (Pedralbes), on Mestre vivia en una mansió de quatre plantes amb ascensor de vidre. Els agents van trobar la seva dona i els seus dos fills, així com a set membres del servei d'origen filipí, i van intervenir per ordre judicial set quadres de Miró, dues de Picasso, i dos Tàpies adquirits també amb diners legal, segons les mateixes fonts.

Contactes a tot el món

Encara que es desconeix el grau de participació de l'empresari, fonts properes asseguren que Mestre tenia contactes a tot el món i que controlava els lliuraments de tots els vaixells que arriben al Port pel seu càrrec, com la dels 203 quilos de droga que venien de Panamà . La resta d'arrestats no tenien antecedents, però la Policia creu que estaven relacionats d'una manera o altra.

El Port és des de fa anys l'escenari de grans operacions contra el tràfic de drogues. El 2005, una banda de narcotraficants formada suposadament per policies, guàrdia civils i delinqüents comuns va robar un contenidor amb 400 quilos de cocaïna.

UNA ENTREGA CONTROLADA AL PORT AMB 113 QUILOS DE 'COCA'
Ha estat la setmana de la droga. Gairebé al mateix temps que desembarcaven un contenidor amb 203 quilos de cocaïna, un altre arribava amb 113. En aquesta ocasió, els agents van fer un lliurament controlada: sabien que en el seu interior hi havia droga, però van deixar que fos transportada al seu destí, una nau al Prat. Allà, van obrir el contenidor i van trobar mobles i una caixa forta que era gairebé impossible poder obrir-la. Va ser necessària l'ajuda dels bombers i al final van aconseguir obrir la caixa i descobrir els 113 quilos de cocaïna que estaven ocults. Un chivatazos és normalment el orientació d'aquestes entregues controlades.

Es dóna la circumstància que Mestre va ser premiat com empresari model pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.
http://larepublica.es/spip.php?article20424

"Algú menteix sobre el Centre de Convencions"

Marina Albiol, diputada d'EUPV, considera “esperpèntiques” les declaracions del vicealcalde de Castelló, Javier Moliner, qui contradiu les respostes donades pel Consell a les preguntes formulades per Esquerra Unida: “Una fugida desesperada, per tapar el ridícul que estan fent amb el Centre de Convencions. Exigim aclariments perquè tots dos no poden tindre raó al mateix temps. Un govern responsable, destinaria els 100 milions d'euros del cost actual a promoure l'ocupació i eradicar l'atur del País Valencià, i no en construir tres edificis faraònics que costaran ni es sap, amb no se sap ben bé quin fi”.

“Si la resposta del Consell respecte al Centre de Convencions era d'esglai, la de l'Ajuntament de Castelló, per boca del vicealcalde Moliner és pròpia d’un esperpent”, critica la portaveu d'esquerres, qui afegeix: “A veure si s'aclareixen d'una vegada. És tota una vergonya que des de l'ajuntament es vullga tapar el sobrecost amb sofisteria barata”, critica Albiol.

Segons la diputada d’EUPV: “Algú menteix en l'assumpte del Centre de Convencions, el Consell o l'Ajuntament de Castelló, no hi a mes voltes. O es tenen els terrenys assegurats per a quan siga oportú, com ha afirmat Moliner, o no es tenen, tal i com va assenyalar la Conselleria. O estem davant d'un únic projecte sotmès a modificacions o tan sols d'un avantprojecte de 100 milions, i tot això per ara, perquè reconeixen que pot encarir-se més al projecte d'execució”.

La representant d'esquerres considera “intolerable” que el representant del Partit Popular a l'Ajuntament de Castelló, Javier Moliner, diga que els canvis en el projecte són solament atribuïbles a l'arquitecte, contradient així al Consell, com si això els restara culpa en l'encariment del projecte”. Albiol recorda que com a representants públics “són ells els que han de vigilar i controlar tot el procés, però estan deixant fer al seu arquitecte estrella el que li dona la gana, fent caixa per un estudi privat”.

Per a la diputada tot allò relacionat amb Calatrava i el Centre de Convencions: “És un autèntic desgavell, i ja no saben com eixir-ne sense fer el ridícul més espantós. Van vendre un macroedifici a la ciutadania sense tindre un euro, ni terrenys on alçar-lo, ni data fixada, i tot, contractant l'arquitecte més car, Calatrava”.

Albiol finalitza: “Un govern responsable, destinaria els 100 milions d'euros del cost actual a promoure l'ocupació i eradicar l'atur del País Valencià, i no en construir tres edificis faraònics que costaran ni es sap, amb no se sap ben bé quin fi”.

Tanquen el Hilton i l'Hesperia a València

El coordinador d’EUPV a València, Amadeu Sanchís, afirma: “Cal lamentar el tancament dels hotels Hilton i Hesperia pel que fa als acomiadaments de treballadors i treballadores i perquè, a més, aquest fet evidencia on porta la manca de regulació de qualsevol sector econòmic. Des d’EUPV hem vingut criticant com la política de grans esdeveniments era un castell en l’aire que no sols no porta beneficis econòmics a la ciutat sinó que, com ara demostra, ha estat també incapaç d’atraure a un turisme de luxe que haquera justificat l’obertura en el seu moment d’aquestos hotels d’élit”.

Esquerra Unida considera important recordar que la ciutat de València: “Lluny d’escalar llocs en el rànquing de ciutats visitades en l’estat espanyol, ha estat invariablement en aquestos anys ocupant l huitè lloc.

“Aquest tancament d’hotels ha de provocar un canvi profund i estructural de la política turística de la ciutat i del País Valencià, de tal forma que es promocione la vessant més cultural i històrica de la ciutat per a poder atraure un turisme de major qualitat i major estabilitat al llarg de l’any, com li ocorre a altres ciutats espanyoles”, subratlla Sanchis.

Per al coordinador d’EUPV “a partir d’aquesta realitat, s’ha de planificar la necessitat d’allotjament a la ciutat, sense caure en el luxe i el desgavell d’obertures hoteleres en els últims cinc anys a la ciutat de València”.

5 detinguts més del govern Matas

El segon dia de l'operació Passarel·la, sobre un presumpte desviament de fons públic d'Ibatur, es va saldar ahir amb cinc detinguts. La policia espanyola es va dedicar a estudiar la documentació confiscada dimarts d'uns quants punts de Mallorca, mentre que a Madrid van continuar els escorcolls a les empreses Over Marketing i Match Golf Consulting. Els cinc arrestats són caps de secció d'Ibatur i responsables del departament informàtic de l'empresa pública de l'ex govern balear del PP i UM. L'operació anticorrupció es manté oberta i, per tant, no es descarten nous escorcolls i noves detencions.

L'operació Passarel·la va començar ahir amb tres escorcolls a Mallorca, al club Pula Golf, la Fundació Balears Sostenible i el grup Clave de publicitats; i dos a Madrid. La fiscalia investiga possibles delictes de prevaricació, malversació, suborn i frau a l'administració.

El PSC escanya Gent de Gramenet amb multes

L’Ajuntament de Gramenet, és arbitrari a l’hora de multar i intenta escanyar econòmicament els moviments discrepants com Gent de Gramenet, segons declararen, després de ser multats amb 4.200 euros per penjar cartells. Ahir matí quedà vist per a sentència el judici entre Gent i la corporació. L’advocada de l’Ajuntament ha fet la lectura d’una aferrissada defensa de la postura del PSC, amb les mateixes tesis de l’anterior govern corrupte de Bartomeu Muñoz.

El ‘nou govern’ de Parlon s’erigeix així com a hereu de les males pràctiques polítiques del seu antecessor i de la mateixa filosofia burocràtica, tendenciosa i prepotent. Tampoc ens estranya molt, ja que de fet el formen les mateixes persones. El judici ha quedat vist per a sentència i el jutge ja ha avisat que la dictarà desprès de l’estiu. A la imatge, alguns membres de Gent que han assistit al judici.

Al Partit, d'àmbit local, afirmen: "A Gent sempre hem estat curosos a l’hora de penjar cartells i banderoles durant la precampanya i campanya electoral. Dos dies després de les eleccions, vam muntar un dispositiu humà per retirar totes les pancartes i banderoles que teníem instal·lades en els llocs on teníem permís, permís sempre demanat per escrit".

"Però, l’Ajuntament és arbitrari a l’hora de multar. El mètode que empra no és equitatiu. Mentre es permet i no es multen empreses comercials i d’espectacles que pengen cartells a llocs d’ús exclusiu per a entitats, a Gent de Gramenet no se li passa una. El cas és que ni el mateix Ajuntament respecta la normativa vigent, com mostren algunes de les imatges de les multes publicades a El mirall.net (núm. 32)".
http://www.elmirall.net/