divendres, 26 de novembre de 2010

Mor el pare de Cayo Lara

Arturo Peinado: Assabentats, per mitjà del company E. Sales, de la mort del pare de Cayo Lara, coordinador general d'IU: En nom de tots els companys i companyes de la Federació Estatal de Fòrums per la Memòria, rep el nostre sincer condol i una forta abraçada. Des de Sírius ens unim en el duel al nostre camarada i la seva família, amics i camarades.

ICV-EUiA contra la violència envers les dones

El moviment feminista de Catalunya va convocar ahir, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, una manifestació al centre de Barcelona, que va transcòrrer des de la Rambla de Canaletes fins la plaça Sant Jaume, on es va llegir un manifest. ICV-EUiA es va sumar a la manifestació i, entre les seves representants destacaren la presència de la responsable de l'Àrea de la Dona d'EUiA i diputada, Mercè Civit, la diputada d'ICV Laia Ortiz i la responsable de Dones amb Iniciativa, Mercè Claramunt.

Mentre, el coordinador general d’EUiA i número 3 d’ICV-EUiA a les eleccions, Jordi Miralles, es concentrava a Sant Adrià de Besòs. Miralles va estar acompanyat del responsable de l’àrea d’Educació d’EUiA i regidor d'Adrià de Besòs, Gregorio Belmonte, i pel cap d’ICV al municipi i també regidor, Gregorio Camacho. Tots tres van encendre algunes de les espelmes que simbolitzaven les dones mortes a mans de les seves parelles en el que portem d'any.

Miralles: "Cal una Catalunya d'esquerres per no ser com Irlanda"

Jordi Miralles, tercer d’ICV-EUiA a les eleccions, ha manifestat la seva preocupació per si la dreta aconsegueix una majoria política a Catalunya i Espanya, i es pugui reproduir “la mateixa situació que està vivint en aquests moments Irlanda. Es confirmaria allò que es pretén a Europa, que siguin els mercats els que determinen la política”, i que “es devaluï la societat”. El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, vol que les grans empreses i els mercats es facin corresponsables de la crisi i denuncia que el govern espanyol “s’ha agenollat” davant els poders financers.

Miralles ho digué en referència a les constants lloances que CiU i PP han fet tradicionalment al model irlandès al Centre Cívic La Salut de Badalona.

Per evitar que es produeixi aquesta situació, el coordinador general d’EUiA ha apostat per un “gir cap a l’esquerra” i “aprofundir” en les polítiques dels últims 7 anys. De la mateixa manera que ja ho va fer l’última vegada que ja va visitar Badalona, Miralles ha alertat del discurs xenòfob del PP, que “atia l’odi i la confrontació entre la gent treballadora”. Miralles ha comparat el videojoc de les joventuts del PP on es dispara a immigrants amb la pel·lícula de Hitchcock “Los pájaros”, amb la diferència que, aquí, “els ocells picarien immigrants.

Cayo Lara denuncia un “govern agenollat” davant els poders financers

De la seva banda, el coordinador federal d’IU, Cayo Lara, ha criticat que el govern espanyol s’hagi “agenollat” als peus de les grans empreses i els mercats a causa que, segons ell, “s’ha aprimat” tant que “té menys força que els poders financers”. També ha denunciat que, actualment, sembla que “la sobirania nacional no resideixi en el poble sinó en el Fons Monetari Internacional”, i ha confiat que de la reunió que Zapatero tindrà aquest dissabte amb les 30 principals empreses espanyoles en surti una mesura: “que les empreses i la banca es fan corresponsables de la sortida de la crisi”.

Cayo Lara també fet referència a la campanya electoral catalana dient que, des de fora, sembla “una pel•lícula dolenta de James Bond, de sexe, robatoris i assassinats virtuals”. En clara referència a un vídeo de les joventuts de CiU, Cayo Lara ha dit que “la cartera als treballadors de Catalunya els hi estan robant aquells que fan retallades salarials i de pensions, els que han aprovat la reforma laboral, els empresaris que no estan pagant els impostos, els que s’estan emportant els diners als paradisos fiscals, i els patriotes de La Roja” que volen pagar els impostos de la prima pel Mundial a Sud-Àfrica i no contribuir. El coordinador federal d’IU també ha fet referència al videojoc del PP i ha dit que no es pot “amagar el Gürtel, encara que sigui assassinant virtualment a immigrants”.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del senador i vicepresident d’ICV, Jordi Guillot, i de la responsable de política municipal d’EUiA a Badalona, Pilar Garrido.

Miralles i Herrera recullen les demandes d'UGT

El cap de llista d’ICV-EUiA a les eleccions, Joan Herrera, i el número 3 de la coalicó, Jordi Miralles, es reuniren ahir dijous amb el secretari general d’UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, i constataren molts punts de trobada entre les demandes que el sindicat fa als partits polítics de cara a les eleccions del 28 de novembre i les prioritats d’ICV-EUiA.

Des d’UGT s’han compromès a mobilitzar els treballadors perquè vagin a votar diumenge vinent mentre que Herrera i Miralles han fet seves reivindicacions del sindicat com l’impuls d’un canvi en el model productiu; desenvolupar el Marc Català de relacions laborals; implementar una política fiscal justa; retornar als treballadors públics el 5% del seu salari; fer de la formació i l’educació el pal de paller per incrementar la competitivitat de l’economia catalana; fer polítiques actives d’ocupació centrades en les persones; bel.ligerància amb qualsevol instigació de racisme i xenofòbia; garantir la igualtat d’oportunitats en temps de crisi, i desenvolupar plenament les competències de l’Estatut.

Herrera: "El model de CIU és ciment i negoci per a alguns”

El cap de llista d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha augurat un futur “gris” per l’ecologia a Catalunya si el proper dia 28 de novembre CiU guanya les eleccions. Herrera ha afirmat: “Amb CiU tornarà la lògica del transvasament, el ciment i les grans infraestructures per a què alguns puguin fer negoci. Si Mas governa posarà en perill tots els avenços dels últims anys, ens esperarà un futur molt més gris enlloc de verd. Ell el que vol és aparcar l’ecologisme. Nosaltres volem polítiques de transformació i apostar per l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables”, afegí.

Herrera, des de Colomers i acompanyat del cap de llista de les comarques gironines, Joan Boada, ha aprofitat l’ocasió per demanar el vot de la gent ecologista, de tota aquella gent que és membre d’una cooperativa de consum, de la gent que participa en plataformes en defensa del territori, de la gent que vol frenar el canvi climàtic i aposta per una nova cultura de l’aigua o dels pagesos amb sensibilitat per l’agricultura feta amb cura i pels productes de qualitat. “Demanem el vot de tota aquella gent que aposta per reduir la contaminació, de la gent que recicla, que aposta pel transport públic, i que defensa els drets dels animals”, perquè, ha dit “som els únics que plantaran cara a CiU i que defensarem el medi ambient”.

Des de la llera del riu Ter, Herrera ha defensat les polítiques per una nova cultura de l’aigua dutes a terme pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i ha posat en valor la feina feta per la conselleria liderada pel dirigent d’ICV, Francesc Baltasar. Per això, ha explicat que des del 2008 s’ha estalviat 101.5 hm3 –quantitat equivalent a l’embassament de la Baells-, s’ha posat en marxa la dessalinitzadora del Llobregat que pot produir aigua que consumeixen diàriament 700.000 persones, s’ha passat de 290 depuradores el 2003 a 400 el 2010 i finament ha posat en valor la bona gestió del Govern amb el Pla de Gestió de l’Aigua, un full de ruta que marcarà les polítiques per resoldre els problemes d’aigua a Catalunya durant els propers anys.

Llamazares considera la reunió amb empresaris, "màrqueting i propaganda"

El portaveu parlamentari d'Izquierda Unida al Congrés, Gaspar Llamazares, considera que la propera reunió del president del Govern, José Luis Rodríguez, amb representants de les 37 empreses més importants: "Entra de ple en les reiterades operacions, barreja de màrqueting i propaganda sense contingut real concret, a les que Rodríguez Zapatero ens té acostumats des de fa anys". Foto: F. Cánovas.
Per Llamazares: "Fa l'efecte que després de passar l'eufòria inicial de la formació del 'Govern de comunicadors' que pretenia amb la remodelació, Rodríguez Zapatero vol donar als seus ministres una classe pràctica de com es busca un escenari bonic, es trien els figurants adequats, s'agafa la claqueta i es crida 'acció'. L'únic problema és que torna a oblidar que per a aquestes coses només cal un guió nou i de qualitat, i que no sigui un mal 'remake' de reunions anteriors, recordo que amb canvis de taula i butaques per als seus convidats, però amb molts menys actors secundaris".

Segons la seva opinió, "Rodríguez Zapatero torna a cometre un error en elegir els seus interlocutors. Ha cridat a una part molt vistosa però poc representativa del sector empresarial si el que vol donar a entendre és que busca fer front a la recuperació econòmica atenent als que més aporten a l'economia real".

"A més-afegeix-amb qui hauria de reunir-se personalment en primer lloc és amb els sindicats per rectificar les polítiques que han provocat una vaga general i un conflicte social, i els qui ja han anunciat noves i importants mobilitzacions el proper mes de desembre".
>

Meyer denuncia la política opaca i injusta de la PAC

Willy Meyer: "La decisió de no publicar la llista de destinataris pretén tapar la injusta distribució de les ajudes de la política agrària comuna". L'eurodiputat d'IU ha denunciat davant la Comissió Europea la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea d'invalidar la publicació de les dades dels beneficiaris de la PAC. "L'UE no pot respondre amb opacitat a la injusta distribució de les ajudes de l'actual Política Agrària Comuna".

Per Meyer, aquesta anul.lació és un pas més en la preocupant tendència cap a la opacitat "amb el clar objectiu d'ocultar les nombroses i flagrants injustícies que s'estan fent a la distribució dels ajuts sota el marc de l'actual política agrària comuna".

Amb aquesta afirmació Willy Meyer posava l'accent en el seu rebuig frontal a la configuració actual de les ajudes recollides en la PAC "desacoblades de la producció, allunyades de les explotacions agrícoles domèstiques i dissenyades per privilegiar enormement als grans terratinents" i mostrava la seva aposta "per la total transparència en tot allò relacionat amb els fons públics de l'UE".

Així mateix, Meyer va recordar que, amb l'actual PAC, diverses explotacions agràries domèstiques desapareixen diàriament a la Unió Europea, el salari mitjà dels agricultors és un 50% inferior a la mitjana de la resta d'europeus i la UE és cada vegada més dependent de tercers països per alimentar-se.

"Al contrari del que les campanyes publicitàries de l'UE ens mostren, amb imatges de cultius tradicionals i ramaderia pasturant tranquil.lament a l'aire lliure, la distribució dels ajuts en la política agrària comuna actual afavoreix desproporcionadament a les produccions industrialitzades, deficitàries en la generació d'ocupació, poc sostenibles econòmicament i escassament amigables amb el medi ambient, mentre condemna a la desaparició a les produccions agrícoles tradicionals i domèstiques "va assenyalar Meyer.

D'aquesta manera, Willy Meyer ha exigit a la Comissió Europea que recorri la decisió del Tribunal de Justícia ja que aquesta anul.lació "a més de ser contrària als principis de transparència bàsics que han de regir en tot el relacionat amb el pressupost, suposa un atac directe contra el dret dels ciutadans a saber a què es destinen els seus impostos".

Toxo crida a sortir al carrer massivament el 15 i 18-D


"El 15 i el 18 de desembre anem a treure centenars de milers de persones als carrers, per demostrar que no hi ha resignació". El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha denunciat: "La crisi té causa i causants, i víctimes, que sempre són del mateix costat", per això, davant el despotisme dels rics que volen imposar els seus dictats, ha fet una crida a no quedar-se en "el resistencialisme i actuar en la proposta, l'alternativa i la lluita".

En aquest sentit, ha assegurat durant la inauguració d'unes jornades jurídiques sobre la reforma laboral que se celebren a Madrid, que és fonamental demostrar que no hi resignació i sortir als carrers els propers 15 i 18 de desembre. Toxo ha afirmat que l'iniciativa legislativa popular que CCOO i UGT presentaran el dimarts que ve, i amb la qual els sindicats pretenen recollir milions de signatures per instar el Congrés a rectificar la reforma laboral, ha de ser també un element d'agitació en les empreses.

El secretari general de CCOO ha insistit en la seva intervenció, a la primera sessió d'unes jornades sobre els efectes de la reforma laboral a la qual assisteixen 700 advocats, magistrats i membres dels serveis jurídics del sindicat, que hi ha alternativa, que les coses es poden fer d'una altra manera i, en aquest sentit, ha criticat la "patètica" absència de discurs alternatiu des de l'esquerra "excepte honroses excepcions". Toxo ha denunciat que, segons la seva opinió, s'està instal.lant una tesi que va qualificar de "perillosíssima", com és la de que "Europa no serà capaç de competir mantenint el sistema de protecció social".

Segons ha explicat, les elits enyoren els sistemes autoritaris i tenen com a objectiu desmantellar l'Estat del benestar: "S'ha imposat la idea de la supremacia del dret mercantil sobre els drets laborals", ha subratllat.

La situació d'Irlanda i l'acció dels "mercats" va ocupar bona part del discurs de Toxo, que va afirmar que l'acció dels mercats no té fi i que "podem rendir ciutadella a ciutadella, desmuntar peça a peça els drets, que els mercats no es donaran per satisfets". Segons la seva opinió, "la manca d'unitat política i econòmica d'Europa fa que estigui més exposada als atacs dels especuladors".

En aquest sentit, Toxo va concloure denunciant que Zapatero s'ha compromès a Brussel.les que hi haurà retard de l'edat de jubilació", cosa que va rebutjar amb fermesa: "No ho permetrem ara ni més endavant, perquè és injust i perquè és innecessari".

La Terra té una cua de pols

Sabien que la Terra té una cua de pols? El Telescopi Espacial Spitzer va navegar a través d'ella fa alguns mesos, proporcionant d'aquesta manera als investigadors una idea clara sobre com llueix. Això podria resultar molt útil als caçadors de planetes que intenten trobar mons alienígenes.

"Els planetes en sistemes solars llunyans tenen, probablement, cues de pols semblants", diu el científic del projecte Spitzer, Mike Werner. "I, sota certes circumstàncies, aquests trets de pols poden ser vistos amb més facilitat que els planetes mateixos. De manera que necessitem saber com reconèixer-los".

Resulta extremadament difícil (i sovint impossible) prendre imatges dels exoplanetes de manera directa. Són relativament petits i tènues, s'amaguen entre la brillantor de les estrelles al voltant de les quals orbiten.

"Una cua de pols com la de la Terra podria produir un senyal més gran que la que produeix un planeta. I això podria alertar els investigadors sobre la presència d'un planeta massa petit com per poder ser vist d'una altra manera".

La Terra té una cua de pols no perquè el planeta mateix sigui particularment polsegós, sinó perquè el sistema solar on es troba sí que ho és. L'espai interplanetari està ple de fragments polsosos produïts per cometes i asteroides que xoquen. A mesura que la Terra travessa aquest ambient polsós, durant la seva òrbita, se li va formant una cua semblant al remolí de les fulles que s'aixequen de terra després del pas d'una màquina escombradora.

"A mesura que la Terra orbita el Sol, va creant una mena de capa o depressió cap a l'interior van caient les partícules de pols, creant així un gruix de pols (la cua) que la Terra va tirant mitjançant la força de gravetat", explica Werner . "De fet, la cua segueix el rastre del nostre planeta al voltant del Sol, formant d'aquesta manera un anell gran i polsegós".

Sanz insta al Consell a pagar els deutes amb Correos

La diputada autonòmica, Marga Sanz, ha exigit que el Consell “actue de manera urgent per atendre els impagaments de les diferents conselleries amb Correos. Les conseqüències d’aquesta situació són ja insostenibles i la paralització del servei per culpa del deute del Consell està provocant un autèntic desgavell: "És injustificable que siguen els conductors dels cotxes oficials els qui porten les cartes d’una conselleria a altra".

"No sols està emprant-se a personal a fer tasques que no li pertoquen, sinó que està gastant-se més en gasolina que el que costen els segells”, critica Sanz.

Esquerra Unida considera que les notificacions i el correu divers de la Generalitat “ha d’arribar d’immediat a la ciutadania. El col·lapse econòmic és total i el PP no sap ja com actuar. Segueix sense atendre primeres necessitats com aquestes”.

Sanz ha anunciat que el seu grup parlamentari presentarà una bateria de preguntes sobre “l’envergadura d’aquesta situació. Volem saber els retards que estan produint-se, a quants departaments afecta i quina solució pensa donar el Consell al respecte”.

Esquerra Unida reclama un pla de xoc “que procure els recursos necessaris per a estabilitzar els pagaments a Correus i que les comunicacions arriben. El govern del PP haurà de retallar d’altres qüestions menys urgents i destinar els diners necessaris per a que aquesta situació es resolga”, demana.

EUPV recolza la protesta dels treballadors de l'EMT

El candidat d'Esquerra Unida a l'alcaldia de València, Amadeu Sanchis, ha anunciat el suport de la seua organització a la concentració que el comitè d'empresa de l’EMT ha convocat per avui a la plaça de l'Ajuntament, per a protestar contra la retallada de la plantilla, la reducció del servei i la privatització de la nova línia 37.

“Per a Esquerra Unida, la política de la regidoria de Transport està totalment equivocada, ja que lluny de fer un esforç per millorar l'oferta del servei, millorar l'accessibilitat per tota la ciutat i establir un veritable pla de coordinació del transport públic que ajude a pacificar el trànsit de la ciutat, allò que ens trobem no són més que decisions que perjudiquen als viatgers i a la plantilla”, ha denunciat Sanchis.

Per al candidat d’Esquerra Unida, la solució d'aquest conflicte “està en la ma d'Alfonso Novo, ja que les reivindicacions dels treballadors són absolutament raonables, no trastoquen anteriors acords salarials, i tenen com a objectiu que tots els que som usuaris vejam millorades les nostres condicions de transport”.

Esquerra Unida fa una crida als ciutadans i ciutadanes perquè demà acudisquen a la plaça de l'Ajuntament “per a manifestar-se colze amb colze amb els treballadors de l'EMT, ja que la seua lluita i les seues reivindicacions són assumpte de tots i totes”, destaca Sanchis.

Albiol reclama oferir cicles formatius al IES del Grau

Marina Albiol, diputada d’Esquerra Unida, ha recordat que hi ha una mancança de places per a cursar estudis de cicles formatius i que l’IES Miquel Peris i Segarra seria idoni per acollir aquests cicles, per tant Albiol ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei a Les Corts per tal que l’Institut d’Educació Secundària Miquel Peris i Segarra puga acollir cicles formatius de grau mitjà i de grau superior.

Albiol considera que aquest institut és idoni per a compaginar el batxillerat amb els cicles de formació professional, “seria desitjable que els i les alumnes del Grau de Castelló puguen cursar aquests cicles formatius sense necessitat de desplaçar-se cada dia a Castelló”.

La diputada d’EUPV afirma que “la implantació dels estudis de formació professional és també una manera de lluitar contra el fracàs escolar, i de donar una eixida a molts alumnes que prefereixen estudiar per aprendre una professió concreta”.

La diputada d’Esquerra Unida ha recordat també que hi ha una mancança de places per cursar estudis de cicles formatius a Castelló, “com a exemple el procés de matriculació del passat setembre on la demanda sobrepassà àmpliament l’oferta, quedant-se sense poder cursar estudis centenars de joves”.

“Des d’EUPV considerem necessari en aquest context de crisi i atur fer una aposta decidida per la formació de la nostra joventut, especialment la formació professional, i augmentar significativament les places disponibles”, i afegeix que l’IES Miquel Peris i Segarra seria un dels que poden acollir aquests estudis.

Pavón denuncia que el PP ignora les imputacions al cas Brugal

Miguel Ángel Pavón considera escandalós que la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge pretengui reduir les diligències a "notícies que puguin aparèixer en els mitjans de comunicació", anuncia que EU presentarà un nou escrit instant la suspensió cautelar i recorda que en els pròxims dies la formació d'esquerres es presentarà en la peça separada.

El candidat d'EU a l'alcaldia d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, ha informat avui que la formació d'esquerres ha rebut un escrit signat pel director general d'urbanisme de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, José , contestant l'escrit que EU va registrar el passat 27 d'octubre demanant la suspensió cautelar de la tramitació de l'aprovació definitiva del nou PGOU, sobre la base de les greus irregularitats denunciades pel fiscal i la Policia en la peça separada del cas Brugal que fa al nou PGOU d'Alacant.

Miguel Ángel Pavón denuncia que la Conselleria, en l'escrit mitjançant el qual es desestima la petició de suspensió formulada per EU, pretén ignorar les diligències prèvies que situen la tramitació municipal del PGOU sota sospita per un presumpte tracte de favor de l'Ajuntament, i en concret de l'alcaldessa Sonia Castedo, cap al empresari Enrique Ortiz, en assenyalar que "no és per notícies que puguin aparèixer en els mitjans de comunicació per les quals cal un pronunciament respecte al tràmit d'aprovació definitiva demanat per l'òrgan de govern municipal".

EU considera "escandalós i molt greu" que malgrat que en el seu escrit de petició de suspensió es referencien detalladament les diligències, la Conselleria les ignori, de manera que Miguel Ángel Pavón presentarà davant la Conselleria un nou escrit tornant a instar la suspensió cautelar. L'alcaldable d'EU destaca també que la Conselleria contesta que la suspensió només pot acordar en cas que hi hagi una petició per part de l'Ajuntament o de la Justícia. Pavón interpreta que la Conselleria està instant EU a acudir als tribunals, una decisió que ja ha pres la formació d'esquerres, que en els pròxims dies es presentarà en la peça separada de cas Brugal relativa al PGOU d'Alacant.

Documents secrets revelen els crims de Royal Dutch Shell

Acaben d'apareixer documents secrets sobre el gegant petrolier angloholandès Royal Dutch Shell filtrats a la premsa, que revelen la seva estratègia de "gestió de crisi" després de ser acusat de l'assassinat de l'activista nigerià Ken Saro Wiwa, el 1995, i els plans de Shell per influir en els mitjans de comunicació, especialment a la BBC britànica, i dividir les organitzacions no governamentals. Els arxius de Shell, publicats pel diari britànic The Guardian, descriuen la seva estratègia i pla d'acció, i van ser proporcionats per alts executius en una reunió secreta a la ciutat anglesa d'Ascot, al gener de 1996.

Allà analitzaren inclús la retirada de Nigèria i el canvi de nom de l'empresa per "Nova Shell", per a compensar la "mala publicitat" del moment. Els documents van ser altament confidencials, fins ara.

Ken Saro Wiwa va ser un activista nigerià, assassinat per la dictadura el 1995. Va ser penjat el 10 de novembre d'aquell any. Era un poeta reconegut, fundador el 1990 del Moviment per la Supervivència del Poble Ogoni, creat per protestar contra la contaminació de petroli en els territoris del grup ètnic ogoni, a la zona del Delta del Níger.

Els vessaments de petroli i la crema de gas a Nigèria, especialment en les mans de Royal Shell, són encara avui una de les majors mostres de la contaminació ambiental en tot el món.

Saro Wiwa va encapçalar les protestes i va ser el portaveu de la resistència, va ser perseguit i detingut en diverses ocasions, fins que el règim el va condemnar a morir a la forca per càrrecs falsos d'assassinat, amb un procés legal que no li va permetre defensar-se.

Shell va ser acusada de còmplice de la dictadura de Nigèria en el judici i acusada per diversos sectors, amb el suport d'organitzacions internacionals. De fet, amb el temps els familiars dels activistes assassinats el 1995 van presentar un pla contra la companyia, que el juny de 2009 es va veure obligada a pagar 15,5 milions de dòlars en danys. A mitjans del 2010, Shell va rebutjar donar més informació sobre la fuga de petroli dels seus oleoductes al delta del Níger.

Com The Guardian va informar, els documents secrets de Shell de 1996 tenen una tàctica de "divideix i venceràs" per treballar amb alguns sectors que qüestionaven l'empresa i aïllar als altres. Els arxius parlen de "construcció de coalicions, l'aïllament de l'oposició i canviar el debat".

Body Shop, Greenpeace i Amics de la Terra han estat identificats per Shell com organitzacions que poques vegades canvien d'opinió. Per fer front a ells, la proposta tàctica va ser "desafiar els arguments sobre els que duen a terme la seva campanya contra Shell, pel que pot ser més difícil sostenir-los".

Les organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch van ser considerades com l'oli més fàcil de persuadir. El document suggereix una relació més estreta amb aquestes entitats.

Els mitjans de comunicació

En relació amb la premsa, els arxius de 1996 de Royal Shell es planyen que els mitjans de comunicació van revelar les posicions dels grups de pressió. Proposaren llavors un canvi de la cobertura de premsa que mostra "altra versió dels fets o qüestions". Shell s'especifica als mitjans de comunicació com han de treballar, dient que ja havia construït una relació estable amb el diari britànic Financial Times, el Daily Telegraph, The Independent i The Times.

Hi ha una menció especial de la BBC. Un document indica que les relacions amb la cadena a tot el món de la informació són "subdesenvolupades". Així que Shell diu: "Anem a identificar i cultivar (la relació) amb l'equip de redacció i gestió, a través d'un programa de contacte". Shell proposa "construir el vincle" amb la periodista Hilary Andersson, que s'havia convertit en un corresponsal de la BBC a Lagos, una de les ciutats principals de Nigèria.

La lluita de Ken Saro Wiwa sembla de mai acabar. Als 15 anys de la seva mort segueix donant feina a la Royal Dutch Shell de Beatriu d'Holanda, Elisabeth d'Anglaterra, i els sionistes Rothschild (propietaris del diari Liberation) i els Rockefeller.

Abans del seu assassinat i d'estar a la presó, havia escrit una reclamació de defensa que va ser silenciada per la dictadura: "Profundament convençut de la meva innocència de cara acusacions falses, faig una crida al poble ogoni, als pobles del Delta del Níger i les minories oprimides de Nigèria a posar-se drets i lluitar pels seus drets. Déu i la història estan de la seva part".

CCOO: "Contra la bèstia dels mercats, cal treure Sant Jordi"

El responsable de Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, ha criticat el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, per donar la imatge que els mercats són com una "bèstia" davant la qual cal sacrificar l'Estat de Benestar, del qual les pensions són una peça bàsica. En aquest sentit, Lezcano ha advertit que el seu sindicat vol participar en la reforma de la Seguretat Social per garantir la seva viabilitat futura i no per "enviar missatges a tercers": "La Seguretat Social no està per ser sacrificada davant de la bèstia que s'ho menja tot", ha dit.

Lezcano, en roda de premsa per informar sobre el desenvolupament del Consell Confederal del sindicat, ha denunciat que el governador del Banc d'Espanya, en la seva compareixença d'ahir al Senat, "va tornar a carregar" contra el sistema públic de pensions, emplaçant a Govern a "oferir-li als mercats perquè es calmin. Però el que ha demostrat aquesta bèstia és que és insaciable i el que cal fer no són sacrificis, sinó treure a Sant Jordi per a combatre-la. És lamentable que Fernández Ordóñez, d'una manera pesada, sempre tingui les mateixes receptes i que aquestes sempre copegin els més febles", ha criticat Lezcano.

El dirigent sindical ha assenyalat que del rescat d'Irlanda s'extreu la "gran lliçó" que, per molts plans d'ajust que es facin, la voracitat dels mercats és insaciable i aquesta situació contribueix, en part, el que l'UE no tingui capacitat per resistir els embats dels especuladors: "Tenim una moneda comuna, però no una política fiscal comuna ni unes directrius econòmiques comunes", ha precisat.

Preguntat per si el seu sindicat tem noves retallades a Espanya, Lezcano ha assenyalat que sí, que els tem, però no per la pressió dels mercats, sinó perquè, segons ha explicat, el mateix Govern de Zapatero ha estat molt clar i, ja quan presentar els pressupostos generals de l'Estat per a 2011, va advertir que no descartava adoptar noves mesures per garantir la reducció del dèficit.

El principal temor de CCOO és que aquest nou 'tisorada' afecti a les prestacions per desocupació precisament ara que l'atur està disparat: "D'altres llocs ja no poden retallar. Ens temem que pugui ser en la protecció per atur, però per l'eliminació", ha apuntat. En aquest sentit, Lezcano ha avisat que els sindicats no van a acceptar noves retallades quan el Govern està actuant de manera "covarda" contra els que més tenen.

Pel que fa a si Espanya necessitarà ser rescatada per l'UE, com amb Irlanda i Grècia, Lezcano no ha volgut fer cap vaticini, però ha deixat clar que el sistema financer espanyol no és comparable al d'aquests països ni tampoc la seva solvència.

Per Lezcano, el problema és que no hi ha país que resisteixi per si mateix a la pressió dels mercats, sinó que ho ha de fer l'UE de manera conjunta. En cas contrari, ha alertat que el projecte europeu corre el risc de "desmuntar-se", de manera que, sense renunciar a l'euro, l'UE es sumaria a una paràlisi que provocaria un nou ressorgiment dels projectes nacionals.

Rússia i Xina deixen el dòlar pel ruble i el iuan

Xina i Rússia han decidit renunciar al dòlar i usar les seves pròpies divises per al comerç bilateral, anunciaren el premier xinès Wen Jiabao i Vladimir Putin dimarts a la nit. Experts xinesos diuen que el canvi reflecteix les properes relacions entre Pequín i Moscou i no té com a finalitat reptar el dòlar sinó protegir les seves economies nacionals: "Respecte a l'acord comercial, hem decidit fer servir les nostres pròpies divises", va dir Putin en una conferència amb Wen Jiabao a St Petersburg.

Els dos països acostumaven utilitzar altres divises especialment el dòlar en el seu comerç bilateral. Des de la crisi financera, funcionaris d'alt rang d'ambdós costats van començar a explorar altres possibilitats

El iuan ha començat a canviar amb el ruble en el mercat interbancari xinès mentre aviat es permetrà comerciar amb el iuan a Rússia, va dir Putin.

Es van signar diversos acords entre els dos països, un dels quals va dir Putin es refereix a la compra per part de la Xina de dos reactors nuclears de Rússia per a la planta nuclear de Tianwan a Xina, el més avançat complex nuclear xinès.

El viatge de Wen a Rússia, va seguir la visita de tres dies a la Xina per part del president rus Dimitry Medvedev al setembre.

Xina donarà suport fermament al camí de desenvolupament pacífic i al renaixement de Rússia com una gran potència, va dir Wen afegint: "Les dues nacions estan ara més confiades i determinades a defensar els seus interessos mutus".