dimarts, 28 de gener de 2014

Cuba i Veneçuela segellen la seva aliança econòmica

Els presidents de Cuba, Raúl Castro, i de Veneçuela, Nicolás Maduro, van reafirmar avui el seu interès de consolidar la col·laboració econòmica bilateral durant una reunió de treball celebrada a l'Havana, informen mitjans locals.

La trobada va tenir lloc hores abans de l'inici de la II Cimera de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Del Carib (Celac) a la capital cubana, en la qual participarà el president Maduro al costat d'una trentena de mandataris i representants dels països membres d'aquest organisme d'integració.

Durant l'intercanvi, el vicepresident veneçolà Rafael Ramírez, i el ministre cubà del Comerç Exterior i la Inversió Estrangera, Rodrigo Malmierca, van signar l'acta corresponent als projectes que s'executaran l'any 2014 a l'empara del Conveni Integral de Cooperació bilateral. En la reunió també van participar, el canceller de Veneçuela, Elías Jaua, així com els ministres de Comunicació Social i de la Presidència d'aquest país, Delci Rodríguez i Hugo Cabezas, respectivament, va indicar l'agència estatal Premsa Llatina.

El conveni marco de cooperació bilateral signat l'any 2000 sota el mandat del mort president veneçolà Hugo Chávez, i del llavors president de Cuba, Fidel Castro, retirat des de 2006 per una malaltia, va convertir al país sud-americà en el principal aliat polític i econòmic de la illa del Carib.

Tots dos governs mantenen aquest conveni que abasta acords de tota índole, inclòs un d'energètic pel qual l'illa rep uns 100.000 barrils diaris de petroli. Cuba paga part d'aquest cru amb els serveis que presten a Veneçuela més de 30.000 metges i tècnics de salut, així com altres professionals de l'educació, esports i assessors en diversos plans socials.

Cuba y Venezuela sellan su alianza económica

Los presidentes de Cuba, Raúl Castro, y de Venezuela, Nicolás Maduro, reafirmaron hoy su interés de consolidar la colaboración económica bilateral durante una reunión de trabajo celebrada en La Habana, informan medios locales.