dimecres, 22 d’agost de 2012

Per què la crisi no es resoldrà?

Vicenç Navarro: Aquest article assenyala les causes més importants per que no s'estigui sortint de la crisi.
Perquè els països de la Unió Europea així com els EUA surtin de la crisi (més profunda a la UE que als EUA) es necessitaria que intervingués en les causes que la van generar, cosa que no s'està fent. En realitat, en els països de la UE, i molt especialment en els països de l'Eurozona, les intervencions públiques van clarament en sentit oposat al que s'hauria de fer.

Vegem causa per causa. Una de les més importants és la reducció de la capacitat adquisitiva de la majoria de la població i el seu profund endeutament. Als dos costats de l'Atlàntic Nord, les rendes del treball com a percentatge de la renda total dels països han anat descendint en els últims trenta anys (i això malgrat que el percentatge de la població ocupada ha anat pujant, almenys fins que comencés la crisi, el 2007), i això com a conseqüència de les polítiques públiques neoliberals que han afavorit sistemàticament les rendes del capital a costa de les rendes del treball. A més d'aquestes polítiques públiques, van contribuir a aquesta reducció de les rendes del treball (causada primordialment per la reducció dels salaris), la revolució tecnològica en el món del treball, substituint força de treball per tecnologia i la globalització econòmica amb la desregulació de la mobilitat de capitals i mobilitat del treball. El desplaçament d'àrees de producció a la Xina, per exemple, ha facilitat la reducció dels salaris en ambdós costats de l'Atlàntic Nord.

Sent important aquests dos factors-la tecnologització del treball i la globalització econòmica-en la reducció de les rendes del treball, el seu impacte en realitat ha estat menor en comparació amb les mesures preses dins de cada Estat-nació contra el món del treball, mitjançant les contínues desregulacions del mercat de treball així com altres mesures encaminades a debilitar el món del treball, incloses mesures antisindicals. Països, com Suècia, han estat molt integrats en l'economia mundial i, però, han mantenint salaris alts com a conseqüència del considerable poder polític dels sindicats i dels partits progressistes que han regulat els seus mercats laborals per impedir que la globalització afecti negativament els salaris. És important subratllar aquest punt ja que s'emfatitza amb excessiva freqüència les dimensions internacionals sense prestar suficient atenció al conflicte de classes dins de cada Estat-nació.

La segona causa de la crisi, relacionada amb la primera, ha estat l'enorme creixement de les rendes del capital, resultat, com vaig dir abans de les polítiques neoliberals que han afavorit aquestes rendes. La riquesa produïda en la societat durant els últims trenta anys, conseqüència primordialment de l'augment de la productivitat, ha anat més encaminat a augmentar les rendes del capital que les del treball.

Les causes de l'endeutament i de l'especulació financera


La reducció d'aquestes últimes rendes s'ha produït un enorme endeutament que ha beneficiat en gran manera a la banca, la dimensió ha crescut exuberantment als dos costats de l'Atlàntic. Un dels fenòmens més característics d'aquest període neoliberal ha estat que les empreses (sobretot mitjanes i petites empreses) i les famílies s'han anat endeutant més i més, causant aquest augment del sistema financer. A més endeutament, més negoci de la banca. Les grans empreses, per cert, tenen, en general, menys necessitat d'endeutar perquè tenen gran quantitat de liquiditat que els permet autofinançar. En realitat, moltes d'aquestes grans empreses, com a gran nombre d'empreses de l'automòbil, tenen els seus propis negocis de crèdit per facilitar la compra dels seus productes. Però la majoria de les empreses i de la població necessiten cada vegada més i més crèdit.

D'altra banda, la creixent disminució de la capacitat adquisitiva de la població (que explica el creixement del seu endeutament) també determina una escassetat de demanda de béns i serveis que és un dels problemes econòmics més greus que té l'economia als dos costats l'Atlàntic. No hi ha demanda amb la qual cosa l'economia productiva, on es produeixen els béns i serveis, està estancada. Això explica que la seva rendibilitat és menor que l'aconseguida en activitats especulatives com la propietat immobiliària o els sectors d'alt risc (o Hedge Funds), que és on el gran capital (les rendes han anat creixent en dimensions superlatives) està invertint.

D'aquí la gran expansió de les activitats especulatives en el sector financer (sobretot bancs, companyies d'assegurances i fons d'alt risc), activitats facilitades per la desregulació dels mercats financers. Conseqüència d'això és que les rendes de l'1% de renda superior en ambdós costats de l'Atlàntic Nord s'han disparat, invertint primordialment en activitats especulatives.

La tercera causa, conseqüència de la segona, és que està concentració de les rendes, molt centrades en el sector financer, tenen un enorme poder mediàtic i polític. Avui la seva influència en les institucions polítiques és aclaparadora i tal influència, es realitza en part, a través dels mitjans. Tots els grans mitjans d'informació espanyols, per exemple, estan profundament endeutats. Molts dels rotatius de major difusió tenen banquers o personal proper al capital financer en els seus consells de direcció.

El cas més clar de domini de les institucions públiques per part del capital financer és el Banc Central Europeu, que en realitat és un lobby de la banca i molt especialment de la banca alemanya i del Bundesbank. Un tant semblant passa amb la Comissió Europea (molt sensible als lobbies de la banca) i amb el Fons Monetari Internacional. Aquestes institucions són les que governen avui l'Eurozona.

Aquest enorme poder polític del capital (predominant, però no exclusivament, del capital financer) és facilitat per la quarta causa, que és l'enorme debilitament del món del treball i els seus instruments, incloent els partits d'esquerra. Part de la seva debilitat està basada en la seva adaptació i fins i tot incorporació al pensament neoliberal (com ha passat en els partits afins a la Tercera Via, com ara Partit Socialdemòcrata Alemany, el Partit Laborista Britànic i el PSOE durant el govern Zapatero). Contribueix a aquest debilitament l'absència de països amb experiències que es puguin considerar alternatives i amenaçadors per al sistema actual.

És important entendre que la sortida de la Gran Depressió als EUA va ser conseqüència d'una enorme agitació social, dirigides per partits com el partit comunista i el partit socialista, inspirats per la Revolució Bolxevic i la Unió Soviètica, que va causar la resposta del president Franklin Roosevelt, (l'esposa Eleanor Roosevelt va encoratjar tal agitació), amb el New Deal. Avui no hi ha una agitació de tals dimensions que representi una amenaça per al sistema, la qual cosa explica la manca de resposta de les estructures de poder a les demandes populars a favor del canvi.

http://www.vnavarro.org/?p=7715&lang=CA#more-7715

La cosina del rei denuncia al SAT, malgrat la propaganda prèvia

Els prop de 500 assistents a la segona etapa marxa obrera organitzada pel Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), segons fonts de la pròpia organització i 300, segons fonts oficials, han abandonat pel seu propi peu passades les 8:00 hores d'aquest dimecres el Palau de Moratalla, a Hornachuelos (Còrdova). El "propietari del Palau"-segons RTVE-PP-"ha denunciat l'ocupació", després d'assegurar aquest dimarts que no ho faria si no feien "mal a la finca". El propietari és la "princesa imperial Maria Glòria d'Orleans Bragança, filla de Pedro d'Orleans Bragança i de la infanta Esperanza de Borbón, casada en segon matrimoni amb el el duc de Sogorb, Ignacio Medina Fernández de Còrdova, princesa de Iugoslàvia i Comtessa d'Empúries i cosina de Juan Carlos instal.lada al paradís fiscal dels rics i oligarques.

Foto: Casament de la princesa Isabel d'Orleans i Bragança Duquessa d'Atenes per concessió Reial de tito Juan Carlos, i Volodarka d'Ucraïna, per concessió Imperial de l'avi, amb el Comte Alexander de Stolberg-Stolberg, nascut a Frankfurt el 26 de febrer de 1974. "És fill del comte Josef Emmanuel zu Stolberg-Stolberg i de la Brussel.lenca Jacqueline Florin de Duikinberg. tractament d'Alteza Il·lustríssima i pertany a una de les cases més importants del Sacre Imperi Romà. Stolberg-Stolberg va ser obligat a reconèixer la sobirania del Electorat de Saxònia el 1738, sent mediatitzat a aquest estat el 1803 i lliurat al Regne de Prusia arran del Congrés de Viena de 1815".

Així, la decisió de denunciar l'ocupació és conseqüència de "la demora i els usos que li estaven donant al recinte", reconvertit en hotel, però encara no posat en marxa.

Fonts pròximes a la marxa a les que cita Europa Press han precisat que els ocupants han passat la nit sense que es registrés cap incident ia primera hora del matí han abandonat el Palau, camí de la localitat cordovesa de Posadas, on arriben a mitja matí d'aquest dimecres i està previst que romanguin fins a la tarda, per després sortir cap a Almodóvar del Río, on faran nit.

Ordre de desallotjament

Per la seva banda, el propietari de les instal·lacions, encara que al principi no anava a denunciar, a última hora de la tarda d'aquest dimarts va denunciar l'ocupació, tenint en compte l'ús que li donaven els ocupants al recinte, principalment a la piscina i els jardins. Així, a primera hora del matí ha arribat l'ordre de desallotjament, però no ha estat necessària aplicar perquè els membres de la marxa del SAT han sortit pel seu propi peu del Palau de Moratalla.

D'aquesta manera, es posposa l'arribada a la capital cordovesa a aquest dijous, tot i que en un principi estava programat per aquest dimecres. Aquesta suposa la segona etapa de la marxa obrera del SAT, després de passar per la província de Jaén, i que està previst que recorri tota Andalusia, amb accions reivindicatives.

Des del SAT, asseguren que volen "unir les lluites del camp i de la ciutat" mitjançant aquesta marxa, que conclou amb una concentració "contra la repressió sindical i la criminalització que es pateix per part del Govern", i alhora que reivindiquen "no pagar el deute, ja que la major deute existent és privada, dels bancs en la seva majoria, i els diferents governs del PSOE i del PP i l'andalús i espanyol, plegats al capitalisme, estan socialitzant les pèrdues privades a través de retallades".

Així mateix, reclamen "la derogació de tots les retallades, la prohibició dels desnonaments i els acomiadaments, el repartiment de la riquesa i del treball, o l'elevació del salari mínim a mil euros", entre d'altres reivindicacions.

A la princesa Maria Glòria d'Orleans-Bragança, princesa de Iugoslàvia i comtessa d'Empúries -la prima-, el SAT li ha ocupat un negociet

Maria Glòria d'Orleans-Bragança, princesa de Iugoslàvia (Petrópolis 1946). Princesa imperial del Brasil amb el tractament d'altesa imperial que arran del seu casament amb el príncep Alexandre de Iugoslàvia (foto) esdevingué princesa hereva al tron de Regne de Iugoslàvia, i avui uns 400 jornalers del SAT han entrat al palauet que Espanya li regalà i que ara és un hotel per a la seva casta, i l'han ocupat. Però tranquicolega, que no són de la vostra casta ans gent honesta que no agafa mai el que no és seu ni viu del que roba. A continuació una mica de l'història consanguinea dels personatges ocupats i les seves pretensions de recuperar la feina reial sigui com sigui. Per això està la família, i el COI.

http://www.rtve.es/noticias/20120822/sat-abandona-complejo-turistico-ocupado-cordoba-su-propietario-decide-denunciarlo/559350.shtml
/2012/08/la-princesa-maria-gloria-dorleans.html

Detingut el raper mallorquí Valtonyc per la lletra d'una cançó

Algú dubte encara de que estem en mans de feixistes?: La policia espanyola del PP ha detingut aquest matí el raper Josep Miquel Arenas, conegut amb el sobrenom de Valtonyc. Arenas havia anat a la comissaria per respondre a una citació judicial que l'instava a declarar sobre la denúncia que havia presentat Jorge Campos, del Circulo Balear, per la lletra d'aquesta cançó. Amics i familiars han convocat una concentració de suport avui a les cinc de l'horabaixa davant de la comissaria del passeig Mallorca de Palma.

El raper Valtonyc és un cantant de rap mallorquí conegut per les seves lletres compromeses. En les darreres setmanes ha patit una dura campanya de criminalització per part dels feixistes del Círculo Balear i el diari El Mundo.

CCOO: Les retallades pressupostàries i d'efectius contribueixen a una major devastació dels incendis forestals

Les retallades en les partides pressupostàries i en el nombre d'efectius destinats a la lluita contra incendis estan darrere del notable augment de la superfície forestal cremada en els diferents sinistres registrats aquest estiu a Espanya, entre els que han destacat els ocorreguts a La Gomera, Cabañeros, Teide i Vilapriu (Girona), i que han costat la vida a cinc persones. Des de començament d'any han estat arrasades 132.000 hectàrees de superfície forestal, tres vegades més que en el mateix període del 2011.

Aquesta reducció dels mitjans materials i humans no ha estat l'única causa, ja que la sequera, les altes temperatures i els forts i canviants vents han contribuït a aquest efecte devastador, però és innegable que les brigades contra incendis han vist minvats els seus efectius i l'equipament amb què compten no sempre ha estat l'adequat.

Des de començament d'any, els incendis han arrasat més de 132.000 hectàrees de superfície forestal, més del triple que el mateix període de l'any 2011, en què van cremar 39.500 hectàrees, segons les últimes dades del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, actualitzats a data 5 d'agost. Aquestes més de 130.000 hectàrees calcinades suposen també una xifra rècord en els últims 10 anys.

Davant d'aquesta situació, cal insistir que els mitjans utilitzats per combatre el foc han resultat clarament insuficients com a conseqüència de les retallades pressupostàries efectuats pels governs autonòmics, que són els que tenen transferides les competències en la matèria. Aquí van alguns exemples.

A Catalunya, els recursos humans previstos per a la campanya són un terç dels consignats fa dos anys. Si el 2010 la Generalitat va destinar 7,8 milions d'euros a contractar personal per a la lluita contra els incendis, aquest estiu la xifra s'ha vist reduïda a 2,8 milions, segons una informació publicada pel diari El País.

A més, els pressupostos confirmen la important reducció de mitjans per lluitar contra el foc que s'ha produït en els últims anys: si el 2010 es van destinar 30 milions d'euros per a la campanya d'estiu, el 2011 la partida es va reduir a 22,8 i el 2012 s'ha quedat en 24 milions.

NI GUANTS NI BOTES

En l'incendi de la Jonquera, el passat 22 de juliol, es van cremar 13.000 hectàrees de l'Alt Empordà. "Hi havia gent que no es podia incorporar a les tasques d'extinció perquè no tenia guants ni botes", denúncia Antonio del Riu, delegat d'UGT al cos de bombers catalans.

A la Comunitat Valenciana passa el mateix. Enrique Sanz, cap d'unitat d'una brigada forestal d'Ontinyent (València), ha assegurat que les retallades de l'executiu autonòmic en la partida de la lluita contra incendis tenen un doble efecte: "Perdem seguretat i eficàcia". Sanz posa com a exemple que en el conjunt de la comarca de la Vall d'Albaida aquest any s'han reduït el 80% de les brigades.

Per la seva banda, Dionisio Montesinos, conductor de camió de la brigada de Sant Mateu (Castelló) resumeix així l'efecte de les retallades: "Treballem més, cobrem menys i assumim més riscos". Montesinos posa l'accent en la reducció dels efectius de reforç d'estiu, "un 80% en el conjunt de la Comunitat Valenciana d'aquest estiu respecte a l'anterior". A més de la minva de personal, Montesinos destaca "la manca de material, bàsic per al nostre treball, com els equips de respiració autònoma, dels quals disposen només alguns brigadistes que estan a peu de foc".

Experts, ecologistes, sindicats i oposició coincideixen a denunciar aquestes retallades a la Comunitat Valenciana. L'autonomia ha rebaixat el seu pressupost per lluitar contra els incendis forestals de 110.000.000-95.000.000. El total de personal ocupat en aquesta tasca ha baixat en 200 efectius fins a situar en 11.500. En aquestes dades la Generalitat inclou des bombers municipals a policies, tècnics i fins i tot voluntaris. Per a la Comunitat Valenciana aquest estiu és el pitjor des de 1994, amb 51.000 hectàrees cremades.

Pel que fa a Canàries, una superfície del 11% de la Gomera -4.180 hectàrees, segons fonts del Govern canari-ja ha estat pastura de les flames en l'estiu de 2012. Però el pressupost per a la lluita contra aquest tipus d'emergències ha disminuït. Fonts del Capítol de la illa citades per El País indiquen que aquest any és de 750.000 euros, 150.000 menys que el 2011 perquè el Govern autonòmic ha suprimit la seva aportació.


http://www.ccoo.es/csccoo/menu.do?Inicio:373291

El Suprem rebutja els concerts als col·legis ultres que segreguen per sexe

Els col·legis que només admeten alumnes i alumnes per separat poden existir en el sistema educatiu espanyol, però, segons el Tribunal Suprem, "s'exclou a aquests centres de la possibilitat de concertar amb l'Administració competent seu sosteniment amb fons públics". Dues recents sentències de la secció quarta de la sala del Contenciós, referides a dos centres de Cantàbria i Andalusia, deixen al marge de la legalitat dels concerts amb les escoles i instituts que segreguen per sexe. Prop de 70 d'aquests centres reben fons de les diferents comunitats en aquest moment. La majoria estan vinculats a l'Opus Dei. EUPV reclama al PP la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe.

El Suprem entén que els ajuts públics a aquestes institucions són incompatibles amb la Llei Orgànica d'Educació (LOE), aprovada per l'anterior Govern socialista el 2006. En aquesta norma, el marc de referència per a tots els sistemes d'ensenyament del país, es fixa que en l'admissió d'alumnes no podrà haver "discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició". Així, encara que no s'esmenta expressament, el Suprem entén que això deixa fora de la possibilitat de ser subvencionat als centres que separen per sexe.

Aquests centres sempre han argumentat que, segons la Unesco, la seva oferta no és discriminatòria, per tant, no entraria en la categoria de discriminació per sexe. De fet, en els dos errors del Suprem s'incorpora el vot particular del magistrat Antonio Martí García, qui expressa aquesta mateixa idea.

En tot cas, la pregunta ara és si les administracions estan obligades a retirar els concerts als col·legis sexistes, cosa que no està gens clar. No obstant això, el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa Antonio Embid sosté que, després dels errors, els governs autònoms només podran renovar i admetre nous concerts amb centres mixtos. Embid creu que no hi haurà problemes amb els que estan vigents, és a dir, que en cap cas es quedaran sense fons a meitat de curs.

El Suprem es va pronunciar per primera vegada sobre aquest assumpte el 2008, quan va reconèixer la potestat que tenen les comunitats per fixar la coeducació com a requisit per accedir als fons públics. El tribunal baixa ara el detall i avala la decisió dels governs càntabre i andalús de retirar dos concerts.

En el cas del col·legi càntabre Torrevelo, el Suprem ratifica la resolució de l'anterior Executiu, del PSOE, per la qual es va denegar la renovació del concert. Després d'arribar al poder a Cantàbria, el Partit Popular va fer marxa enrere i va decidir tornar a concedir les ajudes. El PSOE està estudiant si, després de la recent sentència del Suprem, va als tribunals per bloquejar el concert.

En el cas del centre femení Elcható de Brenes (Sevilla), la decisió del Suprem suposa un reconeixement a la Junta, que porta des de 1999 intentant suprimir els concerts amb els 12 col·legis i instituts que encara segreguen en aquesta comunitat.

Prenent com a punt de partida la LOE, Andalusia va canviar els criteris per a la concessió de concerts. El 2009 va imposar als 12 centres d'educació diferenciada la condició que es convertissin en mixtes a partir de setembre de 2010 per seguir sent subvencionats. Aquestes ordres van ser recorregudes davant del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que les va anul·lar. El Suprem dóna ara la raó a la Junta.

La sala del Contenciós reconeix que aquests concerts eren vàlids fins al'entrada en vigor de la LOE. A més d'incloure en aquesta norma el sexe entre les possibles causes de discriminació, l'anterior Executiu del PSOE va preparar una Llei d'Igualtat de Tracte i No Discriminació, en l'avantprojecte es prohibien expressament concerts amb aquestes institucions. Però aquesta norma no es va arribar a aprovar.

Ara, el Suprem entén que la LOE ja ho prohibeix, ia més, que això no "pertorba cap dret constitucional dels pares, que conserven el dret de lliure elecció de centre", ni dels propietaris dels col·legis afectats.

UPV reclama a la conselleria la fi dels concerts en les escoles que segreguen per sexe


La diputada d’Esquerra Unida a Les Corts Valencianes, Marina Albiol, després de les sentències del Tribunal Suprem que rebutgen el concert en les escoles que segreguen per sexe, ha tornat a reclamar a la Conselleria d’Educació que no continuen els concerts amb aquest tipus d’escoles a la nostra província.

Albiol ha recordat que a Betxí hi ha dues escoles vinculades a l’Opus Dei, una sols per xiquets (Miralvent) i una sols per a xiquetes (Torrenova), que estan concertades, és a dir que estan rebent diners públics. “No és pot tolerar que diners dels impostos de tots els ciutadans i ciutadanes vagen a parar a escoles elitistes que segreguen per sexe”, afirma la diputada.

La diputada d’Esquerra Unida ha assegurat que aquestes escoles se situen al marge de la llei, “no estan complint amb la LOE, la llei d’educació, que impedeix separar als xiquets i xiquetes en els centres educatius i per tant no haurien d’existir, o com a mínim no haurien d’estar sustentades amb diners públics”.

Albiol ha anunciat que portarà aquest tema a la comissió d’educació de Les Corts Valencianes, “és inassumible que en un moment on estan retallant en l’escola pública continuen destinant diners a escoles que no compleixen amb un dels principis bàsics de l’educació”.http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/08/21/andalucia/1345580657_858256.html

La família d’un noi de Gramenet denuncia la seva mort a La Roca

La família de Wandi Ferreira, un noi de 21 anys de Gramenet, fa dies que és de dol per la seva inesperada mort a una cel·la de la presó de joves de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. La versió oficial dels fets manté que Wandi es va escanyar dins la cel·la amb els cordons de les seves sabatilles. La suma de la imprudència dels funcionaris penitenciaris (en permetre-li entrar a la cel·la amb els cordons) i del tracte rebut per part de les autoritats policials i judicials ha indignat la família del noi i el conjunt de la comunitat dominicana de Santa Coloma de Gramenet, d’on són originaris gran part dels familiars més directes.

Parlant amb veïns i comerciants del passatge Irlanda del municipi, es constata la sorpresa entre els que el coneixien, que el defineixen com un noi atent, educat i simpàtic. Res en el seu comportament feia preveure que pogués suïcidar-se. Fa dies que a les portes del bar Los Troncos, regentat per familiars del noi, es concentren desenes de veïns i familiars per mostrar la solidaritat amb el pare i els germans, així com per donar l’últim adéu al noi.

Va ser detingut a Badalona acusat d’entrar dins un habitatge


El relat dels fets es va iniciar el dilluns 13 d'agost, quan el jove en companyia d’un amic va entrar dins un habitatge de Badalona aparentment abandonat. Un cop dins l’immoble es van adonar que estava habitat i, quan fugien, diversos agents de paisà dels mossos d’esquadra els van detenir. Les marques que ambdós joves mostraven a diverses parts del cos fan pensar que mentre eren immobilitzats pels agents van rebre cops, però no es tractava de ferides greus. Dimecres 15 de juliol, 48 hores després de la detenció, tots dos van ser traslladats al jutjat de guàrdia de Badalona, que va decretar l’ingrés a presó preventiva d’en Wandi. En el moment del trasllat fou l’últim cop que la seva germana Wendi el va poder veure, emmanillat i dins d’un vehicle dels mossos. La mateixa tarda, la noia va rebre una trucada telefònica del noi des del centre penitenciari de Quatre Camins, on aquest assegurava que es trobava bé, que no patissin per ell i que li portessin roba.

Tracte ‘poc humà’ des de la presó


La germana relata que fou poc després de les 7 del matí de dijous quan ella va trucar a la presó per preguntar quan podien anar a visitar-lo. “En cap moment em van dir res, tot i que en Wandi havia mort a les 5 del matí”, relata la noia. Va ser a les 11h del matí, quan un funcionari de la presó la va trucar al mòbil i li va dir: “Per alguna raó el seu germà ha decidit deixar de viure i s’ha suïcidat”. La Wendi, que es troba en avançat estat de gestació, ho relata indignada i amb llàgrimes als ulls, “el tracte va ser molt poc humà, no som animals, som persones, jo podria haver-me desmaiat o perdut el fill que porto a la panxa”. La jutgessa de Granollers fou l’encarregada de fer l’aixecament del cadàver del noi, que va ser descobert pels funcionaris de presons dins la seva cel·la en fer una guàrdia ordinària a la galeria d’ingressos.

La metge forense assegura que les ferides que presenta el noi són característiques d’una lesió al coll amb els cordons de les sabates, però la família es queixa de la poca informació i transparència. “No hem vist imatges, no hem pogut escoltar cap testimoni. Volem saber que va passar i com va passar, la mort del meu fill no pot quedar així”, ho diu amb convicció el pare d’en Wandi, en Faustino Ferreira, qui ja s’ha reunit amb l’ambaixada de la República Dominicana a Barcelona per tal de demanar suport en la investigació del cas i rebre ajut per a la repatriació del cadàver, ja que la família té pocs recursos econòmics. Aris, la parella sentimental del noi, així com el seu germà Junior i el seu cunyat Francisco configuren el nucli familiar que ha acompanyat en Faustino, la seva actual esposa i la filla Wendi en aquests difícils moments, i també exigeixen més aclariments i més proves del que va passar.

No es tracta d’un cas aïllat

Les morts sota custòdia policial o sota vigilancia penitenciària no són poques a casa nostra. Els últims mesos s’han conegut dos casos a la ciutat de Manresa i un tercer a la ciutat de Girona (Juan Pablo Torroija). Alguns familiars del difunt noi dominicà de Santa Coloma de Gramenet asseguren que fa poques setmanes a la presó de Quatre Camins també s’hi va suicidar una altra noia dominicana. Pel que fa a Wandi Ferreira, el grup municipal de Gent de Gramenet al consistori de Santa Coloma de Gramenet ja ha mostrat la seva intenció de presentar preguntes al ple del consistori en relació als fets.

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/familia-d%E2%80%99un-noi-santa-coloma-gramenet-vol-que-s%E2%80%99investigui-seva-mort-una-cel%E2%80%A2la-quatre-cami

EUA "principal organitzador de la crisi a Síria"

El president de la Comissió de Seguretat Nacional i Política Exterior de l'Assemblea Consultiva Islàmica de l'Iran (Mayles), Alaedin Boruyerdi, ha afirmat aquest dimecres que els Estats Units és el principal promotor de la crisi a Síria. Boruyerdi ha declarat que "EUA indueix a la crisi siriana per canviar el poder en aquest país àrab per tal de consolidar el seu poder a l'Orient Mitjà, per la mera raó d'haver perdut totes les seves bases militars a Egipte i l'Iraq i pel canvi d'equilibri de poder que ha experimentat la regió".

"I en aquest sentit, Estats Units fent ús de les capacitats dels països europeus i el règim d'Israel i estimulant a alguns països àrabs de la regió, en particular Aràbia Saudita i Qatar ha intentat dur a terme àgils canvis en l'estructura política de Síria, tanmateix, no ho ha pogut aconseguir fins avui", segons l'alt legislador iranià.

A més, fent referència sobre l'última situació dels 48 pelegrins iranians segrestats a Síria, el parlamentari persa ha sostingut que "en l'última conversa telefònica que vam mantenir, amb Mohammad Reza Rauf Sheibani, ambaixador de l'Iran a Síria, hem pogut confirmar la salut i la bona situació en què estan els ostatges perses".

En aquest mateix sentit i en al·lusió a l'actual situació que pateix el poble Bareiní, Ahmad Bajshayesh Ardestani, membre de la Comissió de Seguretat Nacional i Política Exterior del Parlament iranià ha emfatitzat que el règim d'Al Khalifa intenta censurar les notícies dels incidents que tenen lloc en aquest país àrab, i continua reprimint al poble bareiní, fent cas omís a les exigències de la seva nació.

Ressaltant la prolongació dels atacs repressius de les forces del règim monàrquic d'Al Khalifa i Al Saud contra el poble indefens de Bareín ha indicat que la principal demanda del poble bareiní és la celebració d'uns comicis parlamentaris lliures i justos, la creació d'un nou esborrany constitucional i les llibertats cíviques.

França reconeix que subministra equip a l'oposició siriana


El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va reconèixer avui que el seu país dóna suport material a l'opositor Exèrcit Lliure de Síria, encara que no li subministra armes. En una entrevista a l'emissora PMC, el primer ministre va explicar que França proveeix als rebels sirians exclusivament amb sistemes de comunicació i mitjans de protecció personal. Ayrault ha reiterat a la comunitat internacional que ha d'aconseguir la dimissió del president sirià, Bashar al-Assad. "Cal aconseguir que Assad es vagi", va emfatitzar.

http://www.hispantv.com/detail.aspx?id=192279

La doble moral de l'arquebisbe de Barcelona

Pepe Luis López Bulla: Dues personalitats d'alta significació institucional han llançat en aquests dies dos missatges del més ranci sabor reaccionari: un congressista nord-americà i l'arquebisbe de Barcelona. El primer ha parlat de "violacions legítimes", una cosa semblant han dit alguns purpurats espanyols, el mitrat ha declarat, en relació amb el robatori de nens de fa no tants anys a Espanya-en què estaven implicats alguns estaments eclesiàstics-que "a la hora de jutjar una cosa així, cal situar-se en aquell moment, amb criteris d'aquell temps". Dues afirmacions penoses, dit amb una amabilitat que no mereixen cap dels dos.

Algun despistat podria dir que tant el polític com l'alt funcionari eclesiàstic es posen la bata del relativisme per justificar el que no es pot. No, no és relativisme. És doble moral, germana siamesa de la doble comptabilitat. De moment al nord-americà li han plogut les crítiques. Pel què sé al mitrat ningú li ha dit ni oxte ni moxte. Ningú al marge de les xarxes socials, vull dir. I és que, a Espanya, aixecar-li la veu als jerarques de la santa mare església segueix tenint algunes dificultats.

Què vol dir exactament "jutjar amb criteris d'aquells temps"? De moment és un elegant cantinfleo. I, a continuació, és la lapidació de tot judici crític, sòlidament fonamentat, de la història dels poderosos entre els quals hi havia el corporatiu arbre genealògic del mitrat barceloní. Per exemple, és obvi que els criteris dominants de l'Església eren la justificació de les pràctiques (he dit les pràctiques) de l'esclavisme front (i contra) les acusacions del pare Bartolomé de les Cases. I sense anar més lluny: la connivència de la jerarquia de l'església catòlica alemanya amb el nazisme podria justificar en la dogmàtica de l'arquebisbe barceloní sobre la base dels "criteris de l'època". Amb criteris de l'època? Anem, anem, arquebisbe. No recorda vostè l'Antic Testament: "No robaràs" (Ex 20, 15; Dt 5,19) i el Nou Testament: "No robaràs" (Mt 19, 18)? No robaràs, estem? Un manament que inclou la Bancay a l'església.

D'altra banda, arquebisbe, potser vostè ha creat una coartada per al present: no jutjar el robatori dels nostres temps, perquè es correspon amb els criteris (neoliberals) d'avui dia. Del polític nord-americà parlarem quan passin les calors.http://lopezbulla.blogspot.com.es/2012/08/la-doble-moral-del-arzobispo-de.html

El PP valencià aprova acomiadar 1.200 treballadors a la RTVV

Els xupòpters col·locats del PP al consell d'administració de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) han abandonat a la matinada d'aquest dimecres la seu de la direcció de l'ens, després de l'aprovació de l'expedient de regulació d'ocupació que afecta a 1.198 treballadors, en cotxe des del garatge de l'edifici de la Gran Via de València, protegits per un cordó de la Policia Nacional i sota una pluja d'ous i qualificatius de lladres i rates.

El consell d'administració de RTVV ha aprovat aquest dimecres, amb els vots dels consellers del PP, la proposta d'ERO sobre la plantilla de l'ens públic, que fixa la sortida "progressiva" de fins a 1.198 treballadors, per deixar el grup en "un mínim" de 480 empleats.

Durant tota la tarda davant de la seu del Consell han estat cinc furgons de la Policia Nacional, juntament amb quatre vehicles de l'autonòmica i efectius de la Policia Local, que han tancat un tram d'uns 30 metres de vorera a la Gran Via Marqués del Túria, que ha estat tallada durant la matinada.

Al final d'aquesta reunió, unes 200 persones que estaven concentrades des d'una hora abans de la reunió d'aquest òrgan, han esperat a les portes de l'edifici per recriminar als consellers del PP el seu suport a l'ERO, entre crits de 'Lladres' (Lladres ) i 'Rates'. Els representants del PP han abandonat l'edifici en tres cotxes, sobre els quals ha caigut una pluja d'ous. Durant la matinada s'ha viscut un altre moment de tensió quan diverses de les persones concentrades s'han acostat a la porta pensant que la sortida era imminent, i un agent de policia s'ha adonat que algun d'ells portava ous i ha intentat treure-se'l.

En aquest moment ha intervingut el president del Comitè d'Empresa, Vicent Mifsud per intercedir i que l'incident no anés a més. Altres persones han recriminat l'actitud dels agents i s'han començat a llançar ous, encara que la situació es va acabar contenint. Fins a les portes del consell s'han acostat en suport dels treballadors el portaveu del PSPV a la Comissió de Control a RTVV a les Corts, Josep Moreno o el diputat de Compromís Fran Ferri. La coordinadora d'EUPV i parlamentària, Marga Sanz, ha escrit alguns tuits en què ha criticat l'aprovació i la "nocturnitat" i "traïdoria" amb què s'ha dut a terme.

Els sindicats anuncien que seguiran lluitant


Els sindicats han advertit aquest dimecres que seguiran "lluitant" contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà a 1.198 treballadors de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) "fins al final", segons informa en el seu compte de Twitter Intersindical Valenciana.

La vicepresidenta del Comitè d'Empresa, Salut Alcover, en una intervenció davant les més de 200 persones concentrades a les portes de la seu del consell, al centre de València, ha assegurat que seguiran lluitant "fins al final", el que ha provocat els aplaudiments de les persones reunides, ja des d'una hora abans de l'inici de la reunió, convocada a les 21.15 hores de dimarts.

"Avui plorem, però demà amb la cara ben neta, a la lluita", assenyala el sindicat Iv en el seu compte a Twitter, que adverteix: "No saben on s'han ficat". La periodista Chelo Miralles, històrica de la casa, ha agafat el micròfon en acabar el Consell d'Administració i ha explicat que no esperava "res" d'aquesta "gentussa" però, ha afegit, "com som idealistes teníem una mica d'esperança". "La nostra tele s'ha acabat, però segueixo tenint esperança. Això no pot acabar. Aquesta gent que es podreixi", ha exclamat entre sanglots.

L'oposició impugnarà l'ERO davant els tribunals

Els tres partits de l'oposició amb representació en el consell d'administració de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) - PSPV, EUPV i Compromís -, han anunciat avui que impugnaran davant els tribunals de justícia l'expedient de regulació d'ocupació aprovat amb els vots del PP al ple i que suposa l'acomiadament de 1.198 treballadors del grup.

Així ho han confirmat els representants dels tres grups al final de la reunió d'aquest òrgan, -en marxa des de les 21.15 hores de dimarts i que ha conclòs poc abans de les 2.00 hores de dimecres-, davant els més de 200 treballadors del grup concentrats a les portes del consell al centre de València, que esperaven la finalització de la reunió.

La vicepresidenta del Consell d'Administració de RTVV, Consuelo Català (PSPV), ha reconegut estar "desolada" perquè al final "l'han aprovat amb la millora de la paga de 400 euros per als majors de 45 anys i una borsa de treball fins al 2015".

Alhora, Català, que ha acabat les seves declaracions plorant, ha afirmat que el PSPV i la resta de l'oposició en el consell van a impugnar tant aquesta reunió com l'anterior de juliol, en la qual s'obria el període de negociació. El representant d'EUPV, Guillermo Sampedro, ha manifestat davant els treballadors de RTVV que "les productores dels amics del PP s'estan fregant les mans aquesta nit amb els 1.200 acomiadats" i ha remarcat que l'acord s'ha produït amb "nocturnitat , premeditació i traïdoria", a més de ser una "greu irresponsabilitat".

"No veurem als tribunals perquè això no s'acaba aquí", ha advertit. Per la seva banda, el representant de Compromís al consell d'administració, Rafa Xambó, ha considerat que vistes les actes anteriors i el que s'ha inclòs en l'acta d'avui, "hi ha moltes possibilitats de, si no anul·lar l'ERO, sí guanyar moltes coses".

Aquest conseller també ha revelat que durant la reunió, els representants del PP s'han presentat com "víctimes" pels ous que van rebre en l'anterior consell. "Han dit que això era violència, i violència és tirar al carrer a 1.200 persones", ha manifestat. Xambó també ha agraït les paraules dels altres consellers de l'oposició en el ple perquè han estat "durs i contundents" mentre que els del PP "parlaven de manera més assossegada perquè saben què se'ls ve a sobre".

http://www.lavanguardia.com/economia/20120822/54339699311/ere-rtvv-inflama-protesta-trabajadores.html