dissabte, 13 de novembre de 2010

ICV-EUiA denunciarà el “cinisme” del PP quan “vomiti racisme”

El coordinador general d’EUiA i número 3 d’ICV-EUiA a les eleccions, Jordi Miralles, ha fet una crida als ciutadans i ciutadanes de Badalona a lluitar contra el discurs xenòfob i racista del PP mitjançant la construcció de la comunitat des de la proximitat, la garantia de drets i deures per a tothom i plantant cara als populars i, concretament, al seu líder a Badalona, Xavier Garcia Albiol. En aquest sentit, Miralles ha dit que “cada vegada que el PP vomiti racisme, ICV-EUiA els portarà a la fiscalia”. El també diputat ho ha dit durant un acte de campanya al Centre Cívic La Salut de Badalona.

El candidat número 3 de la coalició ha advertit que el PP està fent servir Badalona i el barri de Llefià, com a “banc de proves” d’aquest discurs racista i que en funció de com li sorti ho extendran a altres municipis. Per això Miralles ha fet una crida a lluitar contra “un PP centralista, profundament conservador, que fot la mà al calaix, que ens va portar a la guerra i que ens vol dividir per la llengua i amb el fet migratori”.

Durant la seva intervenció, Miralles ha destacat la gran transformació de Badalona durant els anys 70 de la mà de PSUC i ha recordat les paraules del difunt Gregorio López Raimundo quan va dir que “català en origen, català d’adopció, som un únic poble”. “Vam aconseguir ser un únic poble i no ens van dividir, ara han passat 30 anys i ICV-EUiA seguim compromesos amb el contingut de les paraules de López Raimundo”, ha dit Miralles.

De la seva banda, el candidat de la coalició a les eleccions, Joan Herrera, ha denunciat el cinisme del PP pel que fa a la immigració ja que, segons el candidat, quan el PP governava els immigrants il•legals arribaven a Espanya per Barajas per explotar-los i perquè els grans latifundis s’enriquissin a costa seva. “Estan fent la campanya de l’odi, i en política no s’hi val tot, tampoc la política sense escrúpuls i sense cor”, ha dit Herrera que creu que les sigles del PP haurien de voler dir Partit de la Por.

L’acte de campanya a Badalona ha comptat també amb les intervencions del cap de llista d’ICV-EUiA per Badalona, Carles Sagués, i la candidata i regidora de la coalició, Carme Martínez. També han assistit la coordinadora local d’EUiA, Assun Garcia, i el responsable d’educació d’EUiA i regidor d’Educació i Solidaritat de Sant Adrià de Besòs, Gregorio Belmonte.

Sàhara: 4.500 ferits, 2.000 detinguts i molts morts

La ciutat de El Aaiun després del desmantellament criminal del Camp de Gdeim Iziko, es manté en estat de setge. L'exèrcit, les Forces Auxiliars i la policia continuen atacant els habitatges dels sahrauís, detenint a tot el que troben, apallissant a famílies senceres, segrestant als joves, sobretot als barris de Skeikima, Bucraa i Mattalla, mentre que als barris de l'est de la ciutat, com Raha, Duerat i altres fins ahir al matí es produïen continues violacions d'habitatges pels diferents cossos de repressió, que obliguen els ciutadans a cridar "Viva el Rei", "Sàhara marroquí" i frases per l'estil.

L'exèrcit ha robat vehicles de sahrauís per cremar al mig del carrer detenint als seus ocupants i desenes de joves en qualsevol racó on siguin localitzats.

Aquestes detencions abusives i indiscriminades que van seguides de llargues tortures, són exercides per l'exèrcit i les Forces Auxiliars, mentre que la policia fa servir llistes concretes de persones i habitatges diferenciant els seus atacs entre joves de la Intifada i defensors sahrauís de DH

Els detinguts dels quals es té constància fins ara, sobrepassen els dos mil (2000), encara que alguns han estat alliberats després de ser brutalment torturats i un estat molt crític, busquen refugi a casa seva o en altres llocs. Els centres de detenció es troben localitzats a:

Caserna de la policia
Caserna de les Forces Auxiliars
Presó Negra de El Aaiun
Tres casernes de l'exèrcit
L'escola de secundària Alal Ben Abdala
Dos espais habilitats dins el camp de Futbol
Caserna de la platja del Aaiun

El nombre de ferits de diferent consideració, supera els quatre mil cinc-cents (4500). Per l'estat de setge i terror que es viu en aquests moments a la ciutat de El Aaiun, els ferits es troben ocults en els seus habitatges sense que es pugui conèixer, en tots els casos, l'evolució del seu estat.

La família del jove Ali Salem llençaria, que presentava fractura de coll, va decidir arriscar-se a viatjar fins a Agadir pel seu compte i d'amagat, perquè el seu fill fos atès a l'hospital. Un cop allà, el jove va morir.

Aquesta situació s'està repetint en molts dels ferits greus que no poden rebre atenció hospitalària.

Testimonis oculars han comptat desenes de morts dispersos al voltant del campament de Gdeim Iziko i en la part est de la ciutat de El Aaiun.

El nombre de desapareguts és incalculable encara es compten per desenes, sense saber si estan morts, ferits en qualsevol lloc, o si estan entre els detinguts.

La dificultat per realitzar el recompte de ciutadans sahrauís en diferents circumstàncies és enorme, ja que no hi ha seguretat per a la població i tots es troben en situacions similars.

A la ciutat ocupada de Smara, es van produir manifestacions en el dia d'ahir, de joves estudiants dels liceus, en solidaritat amb els ciutadans sahrauís de El Aaiun. La policia els va dispersar amb violència i per evitar una revolta gran s'ha decretat estat de setge, suspenent temporalment les classes fins al proper dia 19 de novembre.

Merkel, Deutsche Bank i la City junts especulant contra Europa

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat les noves normes amb les quals la Unió Europea pretén introduir un major control sobre els fons d'alt risc, inclosos els anomenats hedge funds. L'Eurocambra va posar punt i final a la tramitació d'aquesta nova legislació en donar el vistiplau al text pactat prèviament amb els governs dels Vint per 513 vots a favor i 92 en contra.

L'aprovació tanca més d'un any de negociacions entre les institucions europees per regular els hedge funds, productes que, pel seu caràcter especulatiu, es considera que van contribuir a agreujar la crisi financera.

França admet el passaport comunitari imposat per la City

El ponent de l'informe al Parlament Europeu (PE), el francès Jean-Paul Gauzès, ha subratllat que la nova legislació suposa "un dels elements essencials de la resposta d'Europa a la crisi", en realitat, paper mullat i paraules buides...

La directiva introdueix per primera vegada una sèrie d'obligacions per als gestors de fons de cobertura, com un registre europeu i requisits mínims de capital i informació.

A més, i malgrat l'oposició inicial de França, la directiva també preveu la creació d'un passaport que permetrà als gestors comercialitzar els seus fons en tota la UE un cop hagin aconseguit l'autorització en un sol país. Els fons domiciliats fora de la UE podran optar a aquest passaport a partir de 2015.

La City se surt amb la seva, recolzada per Merkel i el seu Deutsche Bank

Els fons especulatius generaven uns 2.000 bilions de dòlars en el món abans de la crisi financera, encara que l'últim any van caure hasta1.200 i 1.300 bilions.

Aquesta indústria, situada en gran part a la City londinenca, és particularment opaca i està acusada de donar ales a l'especulació en prendre riscos importants per a obtenir els majors rendiments possibles.

Tot i que el Parlament Europeu va demanar el 2008 una regulació europea d'aquests fons no s'ha aconseguit fins ara cap acord, fonamentalment pels desacords entre França i el Regne Unit.

En concret, les negociacions sobre la legislació de fons d'alt risc fa setmanes bloquejades al voltant del anomenat "passaport europeu", que permetria operar a tota la UE als gestors de fons domiciliats fora d'Europa que hagin estat autoritzats en un Estat membre i que és defensada per Londres.

Taxa bancària


Els Vint també examinaran les modalitats d'introducció d'un impost sobre les activitats bancàries a la UE, com a contribució del sector als costos de crisi financera.

En un informe preparat per l'Ecofin s'admet que els gravàmens bancaris introduïts unilateralment per diversos països europeus causaran problemes de doble imposició, distorsions de la competència i deslocalització de les activitats dins de la UE.

Per aquest motiu, l'informe insta els països a afrontar aquest assumpte amb "urgència" per garantir "un nivell mínim de coordinació" i de "igualtat de condicions" entre els esquemes impositius nacionals, de manera que no es penalitzi a les entitats bancàries que operen en diversos països europeus.

La qüestió dels nous impostos a la banca fa uns quants mesos oberta en el si de la UE, els líders van acordar al juny la necessitat d'introduir un nou sistema de "gravàmens i taxes a les institucions financeres per garantir que comparteixen els costos" de les futures crisis.

Però, com reconeix l'informe que debatran els ministres de Finances, no hi ha consens a l'UE ni sobre la modalitat del gravamen ni sobre el destí dels diners recaptats

G20: Un petit pas en la reforma del sistema financer

Va ser una nit llarga per als representants dels 20 països, ja que hi va haver gran pressió perquè els caps d'Estat i de Govern presentaran una declaració final ràpida per a la signatura. A més, hi va haver gran quantitat de temes controvertits, com n'hi va haver en les cimeres anteriors. Per exemple, com manejar el tema de les desavantatges que experimenten certs països pel que fa al comerç internacional. Una qüestió plantejada sobretot pel president d'EUA, Barack Obama, en clara al.lusió a països exportadors com Alemanya i la Xina.

El front format per Berlín i Pequín va oposar resistència, i Obama va haver d'acceptar fer concessions. Va quedar en clar que no hi haurà una pauta definida sobre la suma límit dels excedents d'exportació. I els països reunits a Seül tractaran de trobar mecanismes per enfrontar el problema dels desequilibris externs sotmetent la seva política econòmica a l'examen del Fons Monetari Internacional (FMI).

Per Angela Merkel, aquest va ser un bon acord, més encara si es té en compte que s'esperaven grans dificultats per aconseguir consens. Finalment, els 20 es van posar d'acord en què no es pot determinar el creixement sostenible ni les desavantatges econòmiques amb un únic indicador, sinó que és necessari comptar amb una sèrie de factors, que es començaran a definir el 2011.

EUA va perdre la partida


L'any que ve, França exercirà la presidència de la sisena cimera del G-20, en què es buscaran acords per al tema del tipus de canvi. Estats Units i Xina són els principals protagonistes de la controvèrsia, que es va agreujar a Seül. D'una banda, la Xina revaluar el Yuan, demostrant una mica de bona disposició. Per l'altre costat, els altres països van criticar fortament als EE. UU. per la seva política financera. El fet que EE. UU. hagi injectat enormes sumes de diners frescos al mercat resultar perjudicial per a alguns països. Ara, aspira a crear un sistema d'alarma primerenca per vigilar millor el flux de capitals i mercaderies. Els Estats es comprometen essencialment a no devaluar la moneda per tal d'enfortir la competitivitat econòmica, i els tipus de canvi han de reflectir només el comportament dels mercats.

Doha: punt final

La millor recepta per a un creixement equilibrat seria, segons el G20, la conclusió de la Ronda de Doha, cimera mundial de comerç les negociacions estan estancades des de fa dos anys. L'objectiu de concloure Doha, que es repeteix en cada balanç final del G-20, va prendre ara aspectes de realitat i reflecteix la voluntat conjunta d'aquesta cimera a Seül.

Segons la cancellera alemanya, Angela Merkel, el proteccionisme podria posar seriosament en perill el creixement econòmic global. El desbloqueig del comerç exterior, en canvi, seria urgentment necessari per a no apartar-se del camí que condueix cap a aquest creixement. Angela Merkel va remarcar que hi va haver fort consens per a finalitzar les negociacions i que ara és el moment indicat per posar punt final a la Ronda de Doha.

Un èxit: la reforma de l'FMI

Una fita important d'aquesta cimera a Seül va ser la reforma de l'FMI, d'acord amb la qual la Xina, l'Índia i altres economies emergents guanyarien més influència en el Fons. Això implica també que assumiran més responsabilitats en temps de crisi. Per al ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, això és un èxit, ja que no només permetria millorar l'operativitat de l'FMI, sinó que "és alhora una aportació perquè els països emergents i en vies de desenvolupament vegin la bona disposició de els països rics de col.laborar amb l'equilibri d'interessos en un món cada vegada més globalitzat", va puntualitzar el ministre.

Normes estrictes per als bancs

Un altre dels punts pactats a Seül, que ja no és sorpresa per ningú, és establir regles més dures per al capital dels bancs. El G-20 li va donar via lliure al tractat, que porta el nom de Basilea III, i mitjançant el qual les institucions financeres es veuran obligades durant els propers anys a invertir sumes bilionàries en la prevenció de riscos. Amb això, es va posar per fi en marxa la reforma del sistema financer internacional, justament en complir dos anys de la primera cimera per la crisi econòmica global a Washington. Encara queda molt per fer, però, així i tot, es pot dir que la reunió del G-20 a Seül ha estat una cimera històrica.

L'hipopòtam que rescata animals

Cada any milers d'animals travessen el riu Mara d'Àfrica durant les migracions a terres més càlides per passar l'hivern. I molts d'ells es queden en l'intent per diferents motius. No obstant això, en aquesta ocasió, un GNU amb una zebra, dos dels animals més característics de les grans migracions, van poder continuar el seu camí gràcies al 'hipopòtam rescatador', una femella, que es va apiadar d'ells.

Mentre creuaven es van quedar endarrerits de la resta del grup arrossegats pel corrent de l'aigua del riu Mara al seu pas pel Santuari Olonana, a la reserva Masair Mara de Kenya. Estaven abocats a un final tràgic, perquè el més segur és que morissin ofegats.

Testimonis de la gesta

Un grup de turistes contemplaven l'escena, lamentant la sort del la jove cria. De sobte, per sorpresa de tots "va aparèixer un hipopòtam que va empènyer suaument al petit GNU fins a la vora del riu, que va sortir corrent a la recerca de la seva mare", segons van relatar al diari britànic Metre.

Però la seva missió no havia acabat encara. Uns deu minuts després la corrent es duia a una altra cria. En aquest cas una petita zebra que intentava creuar el riu pel mateix lloc.

Va aparèixer un hipopòtam que va empènyer suaument a la cria fins a la riba

I la mare hipopòtam va acudir novament al rescat. Va empènyer a la petita, que amb prou feines aconseguia mantenir el cap per sobre del torrent d'aigua, i la va deixar tendrament a la riba perquè pogués anar amb la resta de la manada.

"Va ser una cosa meravellosa, èpic i apassionant", van assegurar alguns dels testimonis. "És increïble com l'amor maternal pot ser tan forta que fins i tot superi els límits de les espècies".

Els perills de l'hipopòtam

Una acció solidària que contrasta amb el perill que els hipopòtams representen per als humans. Ni els tigres, o els cocodrils, ni els grans lleons maten més persones que els hipopòtams a l'Àfrica.

Són animals extremadament territorials i ataquen, entre altres, les canoes en les quals els humans travessen els rius perquè els consideren una amenaça.

Aquests atacs, segons alguns experts, es repeteixen sovint i no es realitzen per convertir les persones en preses de caça, sinó per defensar els territoris. I les morts, en la gran majoria, es produeixen de manera accidental.

Miralles: "Si guanya la dreta, guanya Artur Mastijeras"

La coalició ICV-EUiA ha donat el tret de sortida a la campanya electoral amb un sopar-míting a La Llotja de Lleida que ha aplegat unes 250 persones i on s’han pogut escoltar les intervencions dels principals candidats de la coalició a les eleccions del 28-N. El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha explicat el binomi perfecte amb el que la coalició vol animar i esperonar la gent d’esquerres a exercir el seu dret a vot el proper 28-N: democràcia i compromís, i esperança i solucions.

Miralles considera que la població té l’obligació democràtica d’anar a votar el 28-N ja que “el país s’hi juga el futur del seu govern i el futur de moltes generacions ja que es decidirà si la sortida de la crisi econòmica es fa amb les receptes de la dreta o les de l’esquerra”.

El número tres d’ICV-EUiA a les eleccions creu que la coalició ha d’analitzar el perquè de l’alta abstenció que s’ha produit en les últimes conteses electorals però, sobretot, cal buscar les conseqüències que aquesta abstenció pot tenir per a la classe treballadora. En aquest sentit, Miralles creu que si la gent d’esquerres va a votar, la coalició hi sortirà guanyant però, en canvi, si es queden a casa “vindrà Artur Mastijeras i amb una mà tallarà els drets socials i amb l’altra retallarà els impostos als qui més guanyen i més contaminen”.

Jordi Miralles ha finalitzat la seva intervenció emfasitzant que la ICV-EUiA representa “l’esperança davant la resignació i a les solucions davant els problemes”. “Vota perquè és necessari i vota’ns perquè som coherents”, ha conclòs Miralles.

De la seva banda, la portaveu d’EUiA i número 8 de la coalició a les eleccions, Mercè Civit, ha denunciat les mesures de la dreta per sortir de la crisi econòmica i ha criticat que la dreta catalana i espanyola intenta fer creure als ciutadans que “al final del túnel hi ha una llum” quan, segons Civit, en realitat només hi ha un barranc si finalment s’apliquen les receptes de la dreta. Civit ha destacat l’obra del govern d’esquerres i

Herrera crida a la no resignació de la gent d’esquerres

El candidat de la coalició a les eleccions, Joan Herrera, ha fet una crida a la gent d’esquerres perquè passi de la resignació a lesperança i de l’apatia a l’acció. També ha recordat que malgrat que la campanya electoral es presenta difícil cal treballar per recordar a la gent que hi ha una sortida justa i solidària a la crisi econòmica i que aquesta només la pot oferir una nova majoria d’esquerres amb major pes d’ICV-EUiA

La nit, on s’ha presentat el vídeo de campanya de la coalició, ha comptat també amb les intervencions del president d’ICV, Joan Saura; el cap de llista de la coalició per Lleida, Francesc Pané; la candidata d’ICV-EUiA per la mateixa circumscripció, Anna Lavinya, i la candidata jove, Janet Sanz.

Fulles de tabac per vacunes contra el linfoma

Un assaig clínic internacional, que té part a Estats Units, Espanya i Alemanya, utilitza les fulles de la planta del tabac -la mateixa que serveixen de base a la fabricació de cigarretes- per produir vacunes personalitzades contra el limfoma folicular. El limfoma folicular és un tipus freqüent de càncer que es caracteritza per un creixement de limfòcits B, que són cèl.lules que formen part del sistema immune de l'organisme. La incidència d'aquesta patologia és elevada. Per exemple a Espanya, cada any es diagnostiquen, 5 mil nous en persones majors de 40 anys.

En general els limfomes es manifesten amb ganglis augmentats de mida, però no tot gangli inflamat implica l'existència d'un limfoma. Hi ha moltes infeccions i altres malalties que poden provocar un augment dels ganglis limfàtics. Per això, és important anar a l'especialista i, en cas de dubte, practicar una biòpsia.

El nou assaig, que dirigeix el doctor i investigador Maurizio Bendandi, especialista en Hematologia de la Clínica Universitat de Navarra i del Centre d'Investigació Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra, d'Espanya, té com a objectiu produir mitjançant fulls de plantes de tabac vacunes idiotip i personalitzades contra el limfoma folicular.

L'estudi està impulsat i patrocinat per la farmacèutica alemanya Bayer i compta amb la participació dels especialistes de Navarra, ja que l'empresa alemanya els va seleccionar a causa dels bons resultats obtinguts des de 2006 amb les primeres vacunes idiotip.

L'assaig
L'objectiu prioritari de la farmacèutica Bayer amb aquest assaig clínic rau en valorar l'eficàcia de les proteïnes obtingudes mitjançant la nova tecnologia, basada en la utilització de la planta de tabac, i que aconsegueix escurçar el termini d'obtenció d'aquestes vacunes a només 6 setmanes. Fins ara, el temps d'elaboració d'aquests preparats personalitzats se situa en uns 9 mesos, atesa la complexitat de la producció d'un medicament individualitzat per a cada pacient.

Una vacuna idiotip és un tipus de vacuna elaborada amb les cèl lules tumorals del propi pacient que presenten en la seva superfície una proteïna, anomenada immunoglobulina, que té una part específica que és el idiotip. Aquesta proteïna de superfície, després d'una manipulació adequada, es pot utilitzar com a vacuna terapèutica, ja que representa un antigen (substància capaç d'estimular el sistema immune) específic per a aquest tumor concret. L'objectiu de la vacuna és activar el sistema immune perquè reconegui i destrueixi les cèl lules tumorals. Aquest procediment podria ser útil per a la majoria dels limfomes no-Hodgkin, no només per al limfoma folicular, ja que en els limfomes sabem clarament quin és l'antigen contra el qual cal dirigir la resposta ", detalla el doctor Bendandi.

La investigació
La investigació té previst desenvolupar fins al 2012 en una mostra de 20 pacients. El reclutament i posterior tractament dels malalts amb limfoma folicular participants es porta a terme en el Southwestern Medical Center de Dallas, Texas (EUA). Allà els extreuen als mateixos els ganglis.

En els laboratoris de la Universitat de Navarra, l'equip del doctor Bendandi rep la meitat del gangli afectat pel tumor que prèviament ha estat extirpat a Dallas. L'altra meitat s'envia des dels Estats Units a les instal.lacions de Bayer a Halle (Alemanya), on obtindran el material genètic de les cèl lules tumorals i, posteriorment, produiran la vacuna.

En detall, l'elaboració de les vacunes a Alemanya comença amb l'extracció de la informació genètica que codifica l'antigen de les cèl lules tumorals del pacient. Aquesta informació s'introdueix després en un virus que al seu torn s'inocula en un bacteri. A continuació, el bacteri infectarà la planta del tabac, que assimila la informació genètica i comença a fabricar la proteïna del tumor humà (idiotip). Posteriorment, aquesta proteïna s'ha de sotmetre a un procés de purificació per, a partir d'ella, poder elaborar la vacuna.

Alemanya, EUA, Espanya
Obtinguda a Alemanya la vacuna personalitzada, s'enviarà després a Dallas, on s'administrarà el pacient corresponent mitjançant una injecció subcutània que s'aplicarà, en cadascun dels casos, a una mitjana de sis dosis durant mig any.

Els especialistes de la Clínica Universitat de Navarra i del CIM són els encarregats de valorar la resposta de cada un dels pacients al tractament immunològic....