dijous, 4 d’abril de 2013

EUA: 41 anys empresonat sense proves en una cel·la d'aïllament

Un ciutadà afroamericà dels Estats Units, Albert Woodfox (foto), de 66 anys i conegut com 'Angola 3' pel nom de la presó, porta 41 anys empresonat en una petita cel·la d'aïllament de l'estat de Louisiana després de ser condemnat en un procés que ha estat recentment anul·lat per un tribunal federal i en què es van produir tantes contradiccions i errors que fins i tot la vídua de la seva suposada víctima ha arribat a sol·licitar la revisió del cas, segons ha denunciat Amnistia Internacional (AI) en un comunicat.

Albert Woodfox, de 66 anys, "ha passat més de la meitat de la seva vida en una cel·la en la qual només es poden donar tres passos a l'ample i quatre passos al llarg", ha denunciat l'organització. En aquest temps, ha estat 23 hores al dia en un petit cubicle austerament moblat, del qual només li permeten sortir per caminar pel passadís de la cel·la, dutxar-se o fer exercici en solitari.

Tampoc li ha permès treballar, participar en programes de rehabilitació ni en activitats de grup. Com a conseqüència d'això, la seva salut física i mental s'ha vist deteriorada, segons Amnistia Internacional. Woodfox va ser condemnat el 1972 per l'assassinat de Brent Miller, un guàrdia penitenciari.

Un tribunal de districte federal de Louisiana dictaminar el 2008 que la declaració de culpabilitat d'Albert Woodfox havia anul·lar i que se li havia de posar en llibertat sota fiança. Tanmateix, va romandre a la presó després que el fiscal general de Louisiana, James Caldwell, recorregués la sentència davant un tribunal superior amb l'argument que Woodfox és un "delinqüent de carrera" que ha de romandre a la presó.

En la seva campanya per evitar la seva excarceració, la Fiscalia General de Louisiana va arribar a enviar correus electrònics als veïns de la neboda de Woodfox, amb qui tenia intenció de viure quan fos posat en llibertat sota fiança, per advertir-los que el seu oncle era un "agressiu violador i un assassí convicte" i demanar-los que signessin peticions en contra de la seva posada en llibertat.

El fiscal general Caldwell ha reiterat recentment els seus atacs públics contra Woodfox, a qui ha acusat reiteradament d'estar implicat en casos de violacions i agressions sexuals sense resoldre. Tanmateix, segons AI, "Albert Woodfox mai ha estat jutjat ni condemnat per violació i, després de 41 anys a la presó, els seus informes disciplinaris tampoc reflecteixen que sigui perillós o violent". "Les valoracions sobre salut mental del propi sistema penitenciari indiquen que Woodfox no suposa una amenaça per a si mateix ni per als altres", ha afegit l'organització.

Diverses condemnes

Woodfox ha estat jutjat dues vegades per l'assassinat de Brent Miller. La primera condemna va ser anul·lada, però va ser jutjat de nou i declarat culpable per segona vegada. Aquest últim dictamen, segons AI, anul·la la condemna "una vegada més". En el primer judici, la declaració de culpabilitat de Woodfox es va basar fonamentalment en el testimoni de Hezekiah Brown, que va ser l'únic testimoni que va declarar haver vist a Albert Woodfox cometre el crim, així com en les afirmacions de quatre interns, segons l'organització.

No s'ha trobat "cap prova física" que vinculés a Albert Woodfox amb l'assassinat i les proves d'ADN potencialment favorables a l'acusat han desaparegut, ha prosseguit Amnistia. Sí es va trobar, en canvi, una empremta dactilar ensangonada prop del cadàver que no coincidia amb cap dels quatre acusats, però "ni l'estat ni els funcionaris de presons van fer cap intent per identificar-la amb les empremtes dactilars recollides a la base de dades del centre penitenciari", ha afegit.

Després de la mort del testimoni Hezekiah Brown, el 1996, es va informar que l'estat de Louisiana li havia ofert alguns avantatges carceràries a canvi del seu testimoni en contra de Woodfox. Segons el jutge que va revisar la causa el 2008, el testimoni de Brown va ser "tan summament decisiu per a la fiscalia, que sense ell probablement no hauria causa".

A part, dos dels quatre testimonis oculars que van declarar que l'Albert Woodfox estava implicat en el crim s'han retractat dels seus testimonis. Un d'ells fins i tot va reconèixer que s'havia inventat les seves declaracions "perquè els funcionaris li havien promès que l'ajudarien a ser traslladat de la presó d'Angola", ha indicat AI. Un dels testimonis "estava considerat legalment cec" i un altre es trobava "sota els efectes d'una forta medicació en el moment de l'assassinat", ha afegit.

Es dóna la circumstància, segons AI, que la pròpia vídua de Brent Miller va arribar a sol·licitar el 2008, donades les contradiccions i errors del procés legal, que es portés a terme una nova investigació sobre el cas: "Si ells (els acusats) no ho van fer, i això és el que crec jo, han estat vivint un malson durant 36 anys".

Aquí es pot signar per al seu alliberament:
http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/ActionItem.aspx?c=6oJCLQPAJiJUG&b=6645049&aid=519457

Europa contra el PP i l'escàndol de les elèctriques en mans del franquisme corrupte

Ofensiva en tota regla a Europa de les entitats cíviques i les empreses de les energies renovables contra el Govern del PP per bloquejar el desenvolupament de les fonts netes i impedir la competència en el sector elèctric en benefici dels seus corruptes col·locats amb sous immorals (foto) en les empreses privatitzades per la banda franquista i ara neoliberal de PP-PSOE i CiU. "Espanya té el cost d'electricitat més alt d'Europa, però les grans elèctriques segueixen plorant al Govern", afegeixen fonts jurídiques.

La Plataforma per un nou model energètic, composta per més de 80 organitzacions socials, sindicals, ecologistes, polítiques i empresarials, i l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), patronal degana en el foment de les energies renovables, presentaran la setmana que ve a Brussel·les noves denúncies contra la política del govern en matèria d'energia. Les denúncies han estat elaborades pel despatx Holtrop.

El passat mes de desembre aquestes organitzacions ja van presentar tres demandes davant la Comissió Europea. Totes elles tenen com a principal eix l'incompliment d'Espanya de la directiva sobre energies renovables (28/2009), en considerar que el Govern bloqueja el desenvolupament de les fonts netes a Espanya, posa en risc el compliment dels objectius compromesos amb Europa i discrimina aquestes tecnologies.

També es van presentar denúncies per denunciar que el Govern bloqueja l'accés a la justícia per a tots els afectats per les successives retallades dels ajuts (primes) a les fonts renovables, de manera que es demana una acció de la Comissió Europea abans el Tribunal es Justícia de Luxemburg.

Manca de competència real

Però la nova tanda de denúncies posa l'accent en el fet que a Espanya "falta competència en el sector elèctric", per una regulació en l'estructura tarifària que fa que "cinc grans empreses veuen reforçat el seu oligopoli mentre que desenes de petites empreses del sector de les renovables van a la fallida", segons argumenten fonts pròximes al despatx d'advocats que tramita les denúncies.

Tota aquesta iniciativa compta amb l'aval d'inversors estrangers que han vist modificat radicalment el marc legal a Espanya. En aquest sentit s'invoca el trencament per part del Govern del principi de confiança legítima de la immensa majoria dels inversors en energies renovables a Espanya.

"Espanya té el cost d'electricitat més alt d'Europa, però les grans elèctriques segueixen plorant al Govern", afegeixen les mateixes fonts jurídiques. Una cinquena denúncia farà referència al fet que Espanya incompleix les directives d'eficiència i estalvi energètic de la UE que obliguessin, entre altres requisits, que els edificis ja construïts tinguin un certificat o etiqueta energètica.

Viatge a Brussel·les

Representants d'APPA i de la Plataforma per un nou model energètic viatjaran a Brussel·les els propers dies 8 i 9 d'abril per reunir-se amb membres rellevants de la Comissió Europea i del Parlament Europeu, per tal de denunciar el model energètic del govern així com el "continu assetjament" a les energies renovables. Amb aquestes mesures, es busca la rectificació de les polítiques del Govern espanyol sobre renovables, així com assegurar el respecte del dret europeu.

Des de desembre, data de les primeres denúncies, el Govern espanyol ha aprovat dues retallades més als mecanismes d'incentiu de l'electricitat provinent de fonts renovables. El primer ha estat introduït per la Llei 15/2012, que consisteix en un nou impost sobre els ingressos bruts de la venda d'electricitat aplicant un tipus fix del 7%.

Encara que el impost s'aplica a totes les instal · lacions de generació amb independència de la seva posada en marxa, és discriminatori, ja que les centrals convencionals poden traslladar als consumidors finals, mentre que les renovables no tenen possibilitat de fer-ho, segons explica Ecooo, una de les entitats adherides a la Plataforma.

La segona mesura continguda en el Reial decret-Llei 2/2013 ha canviat els paràmetres d'actualització dels incentius a les renovables, en canviar la referència de l'Índex de Preus del Consum (IPC) per una nova metodologia que produeix una remuneració decreixent en el temps.

Fundació Renovables

Mentrestant, la Fundació Renovables ha assegurat que la baixada del 6,6% del preu de la llum que s'ha produït aquest mes d'abril es deu a l'increment del 50% de la generació d'energia renovable en el primer trimestre, "el que confirma que, a mesura que augmenta la producció de renovables, els costos del 'pool elèctric' baixen".

Tanmateix, el president de la fundació, Javier García Breva, ha avisat que la rebaixa del preu de la llum "és només un miratge polític que torna a amagar la manca d'idees i decisions per part del Govern per abordar les raons d'un dèficit tarifari desbocat". La Fundació Renovables és una altra de les entitats que sustenta les denúncies a la UE.

García Breva va negar que les renovables siguin responsables de dèficit tarifari (com al·leguen les empreses elèctriques tradicionals), i ha subratllat que aquest ha crescut cinc vegades més que el cost de les renovables, que va augmentar un 22%, "de manera que és absurd culpar aquestes energies del dèficit de tarifa".

García Breva ha insistit que les importacions energètiques espanyoles constitueixen el "principal problema" del sistema energètic, "ja que, mentre el dèficit comercial del país es va reduir un 33,6% l'any passat, les importacions d'energia van créixer un 13,9 % ", de manera que el saldo del dèficit comercial en energia va arribar als 45.503.000 d'euros, el que equival al 4,5% del PIB espanyol".

"Això és el que realment fa insostenible el model energètic espanyol", ha asseverat el president de la Fundació Renovables, que creu que incrementar la dependència energètica quan el PIB està caient "és una dada nefast que mereixeria un altre diagnòstic i mesures de política energètica molt diferents".

La sobrecapacitat del gas podria ofegar el sistema

Un altre punt que Javier García Breva ha volgut es destacar es refereix a l'anunci que fa poc va fer el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, sobre possibles mesures per augmentar el consum de gas a Espanya. El president de la fundació va alertar que "la sobrecapacitat de la potència instal·lada (de gas) va a ofegar tot el sistema energètic del país i va a agreujar més els problemes".

En aquest sentit, s'ha referit a l'advertència de la CNE sobre un dèficit tarifari de gas "explosiu que, si no es prenen mesures, podria arribar als 3.000 milions d'euros el 2020".

A més, ha ressaltat que Sòria també ha avançat que a la tardor hi haurà una nova reforma energètica "amb més retallades a les elèctriques i les renovables". Segons l'organització, aquestes mesures "són les mateixes que van fracassar fa un any i que, després de cinc decrets llei, segueixen repetint com el dia de la marmota".

"El que cal fer és deixar de posar pegats al sistema energètic i fer-li un vestit nou, ja que el que porta és de fa més de 20 anys i s'ha quedat absolutament vell", ha recalcat García Breva. Per això, la fundació ha tornat a advocar per explotar les energies renovables, "que són bastant més il · limitades que el carbó, el gas o l'urani".

Al seu entendre, la riquesa de les renovables "està allà fora, i cal potenciar-la davant de la importació de combustibles fòssils el preu no deixa d'augmentar i un dia serà impossible que aquest país pugui pagar".

El "socialista" i estaquirot Clos va triplicar la xifra de súbdits adoradors en el casament dels xupòpters

Qui va ser coordinador d'informació del Departament de Premsa de l'Ajuntament de Barcelona entre 1997 i 2004, Dídac Boza, ha denunciat aquest dijous a través del seu bloc que el consistori barceloní de l'estaquirot i inepte Joan Clos va triplicar i falsejar la xifra de persones que hauria sortit als carrers de la ciutat per veure les noces de Cristina i Iñaki Urdangarin, el 4 d'octubre de 1997.

En una entrada titulada El final del conte de fades, aquest periodista afirma que la xifra que es va donar oficialment (210.000 persones) era falsa perquè en realitat la Guàrdia Urbana havia comptabilitzat 70.000 barcelonins. "El nom real de ciutadans al carrer no es va fer públic mai. La correcció política del moment va portar a les autoritats a multiplicar la xifra real per tres", assegura.

En aquella època, l'alcalde de la ciutat era el socialista Joan Clos, que havia pres el relleu de l'anterior alcalde Pasqual Maragall al setembre d'aquest mateix any.

Aquesta revelació arriba el dia després que la Infanta Cristina hagi estat imputat pel jutge José Castro per la seva possible vinculació en els presumptes negocis il·lícits de l'Institut Nóos, cas pel qual ja estan imputats el seu marit Udangarin i el exsoci d'aquest Diego Torres.

Oriol Pujol declararà com a imputat el 16 d'abril

El diputat i exsecretari general de Convergència, Oriol Pujol, declararà el pròxim 16 d'abril com a imputat davant del jutge per la seva vinculació en el nepotisme organitzat entorn la concessió d'estacions d'ITV. Així ho han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que es va fer càrrec del cas donada la condició d'aforat de Pujol, que és diputat al Parlament malgrat la seva imputació per un presumpte delicte de tràfic d'influències. Arran d'aquesta imputació, Oriol Pujol va delegar les seves funcions de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari però mantenint el sou i la poltrona de diputat, amb l'aforament corresponent que dificulta i allarga el procediment.

El TSJC va imputar Pujol en aquest cas el passat 19 de març. En una interlocutòria, l'alt tribunal català va considerar necessari prendre declaració a Pujol com a imputat, ja que "gràcies al seu pes polític", la seva família i els seus càrrecs a dit de papà de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari de CiU, "va portar a terme presumptament" aquestes operacions "amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic" i "vulnerant el dret a la lliure concurrència pública". A més, va afegir que "amb la seva actuació coordinava, dirigia i donava el necessari suport des d'una vessant política a la resta d'implicats en aquest afer".

Un altre evasor francès esquitxa el PS d'Hollande

Només dos dies després que l'exministre de Pressupostos del gabinet de François Hollande, Jérôme Cahuzac, admetés que tenia un compte a Suïssa, una nova investigació periodística assenyala ara a un altre responsable econòmic del president francès, el co-tresorer de la seva campanya electoral Jean -Jacques Augier (foto), amb diners a paradisos fiscals. El debat, d'aquesta manera, creix a la França de les retallades neoliberals ja fa pocs dies un tribunal va imputar també a l'anterior president, Nicolas Sarkozy, per les finances de la seva campanya i haver abusat de la fortuna més gran de França, la de la companyia nazi L'Oreal.

La informació publicada aquest dijous pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), que destapa la identitat de nombroses persones d'arreu del món amb diners en paradisos fiscals, es produeix només unes hores després que Hollade anunciés un projecte de llei per fiscalitzar el patrimoni dels alts càrrecs.

Illes Verges, Cook, Caiman...

L'última investigació indaga sobre els moviments d'unes 120.000 empreses i fideïcomisos extraterritorials i de prop 130.000 persones, entre elles multimilionaris d'Europa de l'Est i Indonèsia, executius d'empreses russes, metges nord-americans i traficants d'armes.

Els documents analitzats, sobre comptes a les Illes Verges Britàniques, les Illes Cook i altres amagatalls a alta mar, mostren "com el secret financer extraterritorial s'ha estès agressivament a tot el món, permetent als rics i als ben connectats evadir impostos i alimentant la corrupció i els problemes econòmics en els països rics i pobres per igual", segons el ICIJ.

Per analitzar tota la informació s'ha comptat amb 86 periodistes de 46 països i amb la col·laboració de mitjans com el britànic The Guardian, el francès Le Monde i el nord-americà The Washington Post.

Entre els noms que apareixen hi ha la baronessa espanyola Carmen Thyssen-Bornemisza i polítics com el president azerbaidjanès, Ilham Aliyev, o l'esmentat Jean-Jacques Augier, cotresorer de la campanya electoral del Partit Socialista que va portar l'any passat a la presidència de França a François Hollande.

En aquest cas, Augier Tania inversions en dues societats radicades a les illes Caiman, paradís fiscal caribeny sota sobirania britànica, segons ha reconegut ell mateix a Le Monde. Tanmateix, es defensa dient que no era una inversió directa, sinó a través d'empreses intermèdies que gestionen les finances de la seva activitat com a editor. El diari apunta que Augier és un íntim amic d'Hollande des de fa dècades.

I tot això, només unes hores després que el mateix Hollande prometés noves mesures per evitar la corrupció, en reacció a la confessió sobre la possessió d'un compte no declarada a Suïssa del que fins fa unes setmanes va ser el seu ministre de Pressupostos, Jérôme Cahuzac.

"República irreprotxable"

El cap de l'Estat es va dirigir als francesos per garantir que "l'exemplaritat dels responsables públics serà total" i per anunciar que el Govern prepararà un projecte de llei perquè cap polític condemnat per corrupció o frau fiscal pugui tornar a exercir un càrrec públic.

En una breu declaració televisada i gravada prèviament, Hollande va avançar també que reforçarà el control sobre el patrimoni dels ministres i els parlamentaris i els conflictes d'interessos entre el públic i el privat, a més de reformar el Consell Superior de la Magistratura per dotar de major independència.

El president de França, que va prometre durant la seva campanya electoral una "República irreprotxable", va dir que l'actuació de l'exministre representa una "falta moral imperdonable" i va assegurar només es va assabentar el dimarts de les mentides de Cahuzac, quan aquest va confessar ser titular d'una compte a l'estranger amb uns 600.000 euros (uns 770.000 $), tal com havia destapat una altra investigació periodística.

La PAH convoca protestes a les seus del PP

La decisió del PP d’aigualir l'iniciativa legislativa popular (ILP) pel dret a a l’habitatge promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i d'altres organitzacions amb la presentació d’esmenes, unificant-la amb el projecte de llei que ja s’estava tramitant, provocarà una nova onada de protestes que es portaran a terme el proper dimarts davant les seus del PP d’arreu de l’Estat, després que Mariano Rajoy hagi utilitzat la seva majoria al Congrés per desvirtuar la iniciativa i fer impossible la dació en pagament.

Així ho ha anunciat la PAH a través de la seva pàgina de Facebook, en què denuncia que han esgotat “totes les vies per canviar una llei injusta que condemna milers de persones i que beneficia una banca criminal rescatada amb milers de milions de diner públic”.

La ILP sempre s’ha presentat com una “proposta de mínims” per part de la PAH, que exigia la dació en pagament amb caràcter retroactiu, una moratòria per a tots els desnonaments d’habitatge habitual i la creació d’un parc de lloguer social amb els pisos buits en mans de la banca. El PP, però, no ha acceptat mai la dació en pagament i després d’acceptar tramitar la ILP al Congrés per la gran pressió social, ara utilitzarà la seva majoria absoluta a la cambra per diluir totalment la iniciativa.

Lluny de debatre el text de la ILP, es presentarà en un únic text el projecte de llei que tramitava el Congrés a instàncies del Govern –que ignorava les demandes de la PAH-, la ILP i les esmenes dels grups parlamentaris. Les del PP es limiten a maquillar la llei hipotecària actual proposant una rebaixa del 35% del deute si l’afectat el liquida en 5 anys i del 20% si ho fa en un termini de 20 anys, però sense acceptar la condonació del deute si s’entrega el pis.

La PAH subratlla que el PP ha intentat criminalitzar la campanya d’escrache –pressió ciutadana als diputats de la formació perquè donessin suport a la ILP- per “desviar l’atenció”, atés que les demandes de la iniciativa tenen un suport majoritari entre la població i el Tribunal de Justícia de la UE ha sentenciat que la normativa espanyola de desnonaments és “abusiva”. L’entitat considera que “vivim en una democràcia segrestada pels interessos dels lobbies financers”, de manera que la resposta a la pressió que aquests exerceixen fa “més necessària que mai la pressió social”.

La setmana passada, la portaveu de la plataforma, Ada Colau, ja va afirmar que el PP havia “cedit a l’assetjament de les entitats financeres”. Segons Colau, les esmenes del PP “desvirtuen totalment” la ILP, “perquè no parlen de moratòries de desnonaments, no accepten la dació en pagament ni la retroactivitat i condemnen les persones afectades, les sacrifiquen i no els donen cap sortida”.

Colau ha deixat clar que si el PP segueix sense rectificar, estarà provocant un augment de la “pressió al carrer” dels activistes. “La ILP era una oportunitat perquè l’Estat reconegués que la llei és il·legal i donés una sortida a les persones afectades”, va sentenciar la portaveu de la PAH.

El president de la immobiliària Sasi, en recerca i captura

Sasi va ser una de les grans firmes immobiliàries de Catalunya. Però en l'actualitat el president i màxim accionista de Sasi, l'empresari d'origen gallec Fausto Serén García, es troba en recerca i captura per part dels Mossos, acusat d'un presumpte delicte d'apropiació indeguda, segons fonts judicials.

A Fausto Serén, no fa tant un dels reis Mides de l'immobiliari català, ja no se li troba en la seva luxosa residència de la Plaça Catalunya, a Barcelona, ​​ja que té una causa oberta al jutjat d'Instrucció número 19. Entre diverses pràctiques dubtoses, se l'acusa d'apropiar-se pagues i senyals de clients que pretenien comprar pisos de segona mà que comercialitzava Sasi i que mai es van lliurar. Els perjudicats van perdre el abonat en els contractes d'arres, moltes vegades tots els seus estalvis.

Sasi va començar a desplegar aquest tipus d'actuacions delictives quan canvi el cicle immobiliari i es va trobar molt endeutada, fruit dels crèdits que havia sol · licitat per impulsar projectes immobiliaris. El 2004 Fausto Serén decidir que calia apostar per l'habitatge nou per no dependre únicament de les comissions d'intermediació. Per això, va començar a comprar sòl a crèdit on aixecar les seves pròpies promocions.

El 2011 l'empresa acumulava deutes de 11 milions d'euros i ja arrossegava pèrdues des de 2009. Fausto Serén no havia sabut llegir el cicle econòmic. Per continuar amb la comparació, deu anys abans el seu competidor, Ángel Fernández, havia venut Don Piso a Ferrovial per més de 18 milions d'euros.

Finalment, la societat no va poder refinançar el seu passiu i, segons consta en les dades del Registre Mercantil, Sasi Group SL està en procés de "dissolució voluntària".

Liquidació desordenada

Abans que s'iniciés la liquidació desordenada del grup i que el seu president es donés a la fuga, Sasi comptava el 2011 amb vuit establiments a franquícies i diverses promocions iniciades, però no acabades, a Catalunya. Segons les últimes xifres de facturació, les seves vendes superaven els 2,3 milions d'euros anuals.

El seu moment d'esplendor havia estat el 2007, quan va arribar a comptar amb dues oficines pròpies, una xarxa de 50 sucursals pel règim de franquícies i una plantilla de 120 treballadors. En aquest moment va arribar a tenir, fins i tot, conseller delegat, Josep Marfull.

La marca Espanya: un estat feixista i corrupte de dalt a baix

Els mitjans internacionals reflecteixen l'avanç dels casos de corrupció que, amb aquesta darrera imputació a Cristina de Borbón, ja han "sacsejat pràcticament totes les institucions públiques" del país, segons The New York Times. El diari destaca que "aquest cas s'uneix a una llarga llista d'investigacions de corrupció que han minat la confiança dels espanyols" en el Govern i els seus organismes i institucions, doncs és obvi que el règim està podrit de dalt a baix.

També remarca que, tot i que Rajoy i el PP han negat relacions amb casos com el de Bárcenas, "la popularitat del president de l'executiu ha caigut al seu nivell més baix des que va assumir el càrrec a finals de 2011" per culpa del ressentiment de la ciutadania cap a un sistema podrit i completament desacreditat en una societat sumida en un dels moment més durs econòmicament a causa de la corrupció, el feixisme i l'herència franquista que es reparteix tots els nivells de poder.

Per la seva banda, l'americana CNN ressalta que "l'escàndol colpeja la Casa Reial espanyola", després que el jutge, en la interlocutòria de 18 pàgines al qual ha tingut accés la cadena, canviés d'opinió en relació a fa un any, quan va decidir que no imputava a la infanta, perquè "les coses han canviat". La cadena, però, deixa clar que la imputació no implica "càrrecs formals" per a la infanta i que, de moment, no és sospitosa.

A Itàlia, el diari La Repubblica és més contundent en les seves afirmacions, considerant que "la investigació posa en perill el tron ​​del Rei Joan Carles". El rotatiu italià destaca que "l'acusació podria empènyer" al monarca espanyol "a abdicar en favor del príncep Felip per salvar la monarquia".

El diari francès Le Monde també es fa ressò de la imputació de la filla de Juan Carlos, la primera a un membre de la Casa Reial, tot i que, "en el transcurs de la investigació, s'ha tractat de protegir la família real", incloent-hi a la dona d'Iñaki Urdangarin, "dient que s'havia mantingut allunyada de les seves activitats sospitoses". Tots els mitjans destaquen que els correus remesos pel soci de Urdangarín en la trama Nóos, Diego Torres, han estat la clau que ha portat el jutge Castro a cridar a declarar la infanta Cristina el proper 27 d'abril als jutjats de Palma de Mallorca, on "haurà de respondre les preguntes jutge sobre un possible delicte de tràfic d'influències".

La cadena anglesa BBC remarca que, des del primer moment, Urdangarin "ha intentat mantenir la distància amb la Casa Reial des del escàndol" i destaca que la Zarzuela va afirmar el febrer passat que no anava a opinar sobre el cas, ja que "ni aconsellar ni autoritzar "les activitats a l'Institut Nóos del duc de Palma. "Quan van sorgir les acusacions, el palau em va recomanar aturar qualsevol activitat no es considerés apropiada per a la meva situació institucional, el que vaig fer", remarca el rotatiu en la seva edició digital, en referència a les paraules de Urdangarín. La Casa Reial, segons la cadena, rep amb aquesta imputació "un altre cop molt perjudicial" per a la monarquia espanyola.

The Guardian considera que la imputació de la infanta "es clava al cor de la família reial espanyola". La decisió del jutge Castro, segons l'edició digital del diari britànic, és "un cop dur contra el rei Joan Carles", i ressalta que "la família reial comença a cedir sota el pes d'escàndol públic".

L'alemany Der Spiegel també destaca la investigació a la filla del Rei. El diari explica que Cristina de Borbó estaria implicada en els il·legals negocis del seu marit.

La relació imperial de l'establishment alemany

Vicenç Navarro: Aquest article analitza la distribució de poder en l'Eurozona assenyalant la centralitat que l'establishment alemany té en la configuració de les polítiques públiques d'aquesta comunitat monetària. Aquestes polítiques públiques es realitzen amb la complicitat dels establishments en cadascun dels països de l'Eurozona imposant polítiques que afecten negativament el benestar de les classes populars. L'article també assenyala la gran responsabilitat que l'establishment alemany ha tingut històricament en el subdesenvolupament econòmic i social d'Espanya. Foto: "Hitler i Merkel, la mateixa merda".

Avui l'establishment alemany (els centres financers i les grans empreses dedicades a l'exportació amb el seu instrument polític, ben representat pel govern Merkel) domina el Consell Europeu, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu. Juntament amb el Fons Monetari Internacional, aquest establishment dicta i imposa als països perifèrics de l'Eurozona una sèrie de polítiques públiques que estan danyant el nivell de vida i benestar social de les classes populars d'aquests països.

Aquestes polítiques inclouen (1) retallades molt substancials de la protecció social d'aquests països (amb reduccions molt notables de les transferències i serveis públics de l'Estat del Benestar) i altres intervencions públiques que estan deteriorant la infraestructura física i social del país, i (2) reformes laborals encaminades a reduir els salaris de la població treballadora. Les primeres polítiques públiques s'estan imposant sota l'argument que cal reduir el dèficit i el deute públic d'aquests països per tal de recuperar la confiança dels mercats financers, i així els Estats puguin aconseguir diners prestats dels bancs.

El segon tipus de polítiques públiques-la desregulació del mercat de treball-es força sobre els països indicant que aquesta disminució dels salaris és necessària per fer a les empreses més competitives i facilitar així les exportacions, que seran les activitats econòmiques que trauran als països (incloent Espanya i les seves CCAA) de la profunda recessió en què es troben.

Aquestes polítiques es realitzen amb el suport dels establishments financers, empresarials, polítics i mediàtics que governen aquests països perifèrics (incloent Espanya), doncs, excusant-se en la necessitat de mantenir a Europa (presentant la seva permanència en l'euro com a garantia de la seva pertinença) imposen aquestes polítiques. Aconsegueixen amb això el que sempre han desitjat: debilitar el món del treball, per tal d'optimitzar els seus interessos financers i econòmics. En tots aquests països les rendes del capital estan pujant a costa del descens de les rendes del treball. L'evidència d'això és clara, robusta i contundent.

Entre 2009 i 2012, la part del PIB que correspon a la compensació dels treballadors ha perdut pes. A Espanya, aquest percentatge ha passat de ser el 50% al 46% (és a dir, una disminució del 4% del PIB), a Grècia i Irlanda també s'ha reduït el 4% del PIB ia Portugal el 3%. El que es deia abans la lluita de classes continua desenvolupant en aquests països amb l'ajuda de l'establishment alemany, que domina l'establishment europeu.

Per què es fan aquestes polítiques?


El fet que aquestes polítiques s'imposin a la població (en cap d'aquests països existeix un mandat popular perquè es duguin a terme) és perquè aquestes polítiques beneficien, a més dels establishments dels països perifèrics, a l'establishment alemany, i molt en particular a la banca ia les companyies exportadores alemanyes.

Els famosos rescats bancaris i les suposades "ajudes financeres" als Estats dels països perifèrics és bàsicament ajuda als bancs alemanys (entre d'altres bancs europeus) com bé han reconegut economistes assessors al Govern Merkel com Jürgen Donges, en les seves declaracions de suport a les suposades ajudes a Espanya, aprovades al Parlament alemany (Les responsabilitats del 'establishment' alemany en la crisi espanyola, Públic, 07.02.13).

Un altre exemple de l'impacte diferencial d'aquestes polítiques ha estat l'establiment de l'euro que ha beneficiat primordialment a l'establishment alemany. Com he detallat en els meus treballs, el BCE no és un banc central. És un lobby de la banca i molt en particular de la banca alemanya. No cal dir que aquesta institució també està subjecta a altres interessos més dels alemanys, la qual cosa explica, de vegades, les tensions entre el Bundesbank (Banc Central Alemany) i el BCE.

Però, segueix, en general, les directrius del govern alemany, que sintetitza els interessos de l'establishment alemany. I tal BCE està jugant un paper clau en imposar aquestes polítiques. La seva pròpia existència, proveint préstecs a interessos molt baixos a la banca (però no als Estats), perquè aquests comprin a interessos desmesurats deute públic dels Estats perifèrics ha estat la causa de l'enorme endeutament d'aquests Estats. Tal creixement de la bombolla del deute públic està destruint (amb les retallades de despesa pública) el ja escassament finançat Estat del Benestar dels països perifèrics de l'Eurozona, destrucció que es fa per pagar a la banca alemanya els interessos de tal deute ( a més d'afeblir el món del treball, la qual cosa explica el suport d'aquestes polítiques per part del món empresarial exportador en aquests països).

I tot això es presenta, realitza i imposa, en teoria, per defensar l'euro i la pertinença a Europa d'aquestes països. La "alarma" que l'euro està en perill és el justificant d'aquestes polítiques. Però l'euro no ha estat en perill. Abans al contrari està sobrevalorat, perjudicant enormement a les economies dels països perifèrics.

En realitat, les enormes desigualtats existents entre el centre i la perifèria de l'Eurozona afavoreixen al primer i perjudiquen als segons. Hi ha un flux de capitals de la perifèria al centre que els països perifèrics no poden revertir. És la descapitalització de tals països, imposada per l'establishment alemany, que és el primer beneficiari d'aquest sistema. Els bancs i els Estats de la perifèria tenen una gran escassetat de capital mentre que els bancs com Deutsche Bank i els bancs alemanys més importants així com l'Estat alemany tenen diners de sobres.

Com l'establishment alemany domina l'Eurozona

Aquesta és la relació imperial que es genera i reprodueix sense cap tipus d'intervenció militar. Per aquest motiu no pugui parlar del IV Reich. Però les relacions de domini econòmic, polític i fins i tot mediàtic existeixen. Li sorprendrà el lector que inclogui també el mediàtic. Dos exemples d'aquest domini mediàtic han aparegut recentment: un és el veto a un article de Joan Torres a El País d'Andalusia. Joan Torres va publicar un excel · lent article (Alemanya contra Europa, 24.03.13) alertant del domini alemany fent una reflexió molt encertada dels paral · lelismes existents amb èpoques anteriors. Tal article va ser retirat de la web d'El País on inicialment es va publicar, a causa de pressions mediàtiques i polítiques alemanyes sobre El País. El establishment alemany no vol que es parli del passat relacionant amb aquest.

Un altre cas recent prova el que dic: en un article publicat a Público (Les responsabilitats del 'establishment' alemany en la crisi espanyola, 07.02.13), assenyalava jo que la influència de l'establishment alemany a Espanya és una constant en la història del nostre país i que el govern alemany configurava en gran mesura les polítiques del govern espanyol que estaven danyant el benestar de la població espanyola.

Però afegia que l'establishment alemany tenia una gran responsabilitat en la gènesi de la crisi a Espanya ja va ser el govern alemany, sota Hitler, el que va jugar un paper determinant de la victòria del general Franco, impedint les reformes tan necessàries per modernitzar el país, realitzades per la II República. No és per casualitat que els països com Grècia, Portugal i Espanya, que estan en una situació desesperant siguin països que han estat dominats per forces ultraconservadores en la majoria de la seva història. I a Espanya, l'establishment alemany va jugar un paper clau en la victòria d'aquestes forces, frenant les reformes (iniciades per la II República) del sistema productiu i de la seva economia, que han estat difícils d'aplicar a causa de l'enorme influència que les ultraderechas tenen a Espanya, que ara utilitzen "la crisi de l'euro" per continuar mantenint els seus privilegis.

Doncs bé, una revista alemanya (Kulturaustausch) va traduir aquest article, eliminant tota referència al passat. Desapareixia la complicitat de l'establishment alemany en l'establiment del feixisme espanyol i en el manteniment d'unes estructures que van mantenir Espanya en el subdesenvolupament econòmic, social i polític per més de quaranta anys.

Una última observació: a Alemanya (i a Espanya) hi ha classes socials


El lector notarà que al llarg d'aquest article parlo de l'establishment alemany, més que d'Alemanya. I això es deu a la necessitat de no confondre l'establishment governant en un país amb el propi país, una confusió que l'establishment encoratja i afavoreix però que no correspon a la realitat. A Alemanya, com a Espanya, hi ha classes socials amb interessos diferents que estan en conflicte-com ara-amb gran freqüència.

Una de les "víctimes" de l'establishment alemany és la pròpia classe treballadora alemanya que és la que pateix en primera mà les reformes Schröder-Merkel. El creixement de la productivitat alemanya ha beneficiat predominantment a les rendes del capital, no a les del treball, els salaris han estat estancats per la majoria del temps des de l'establiment de l'euro.

I és a aquesta classe treballadora alemanya a la qual va dirigida la desinformació produïda pels mitjans de major difusió alemanys (incloent els anomenats seriosos i responsables) que presenten la situació dels països perifèrics com a resultat de la mandra i escassa productivitat dels seus treballadors, de la seva excessiva protecció social, i altres falsedats, atribuint-se el rebuig popular a aquests països a aquests imposicions de polítiques d'austeritat a característiques culturals i ètniques que produeixen un populisme, poc madur, com el definia el Spiegel fa uns dies. El racisme i l'estereotip ètnic són una constant en la cultura hegemònica alemanya.

CiU vol deixar un altre cop el Besòs com una claveguera

Els nazicatòlics de boca gran de CiU volen tornar a convertir el Besòs en la claveguera pestilent que era fa 10 anys, al mateix temps que privatitzen l'aigua i s'embutxaquen amb els amics els diners de les privatitzacions. El Consorci del Besòs assegura que la mesura faria tornar els rius 10 anys enrere.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) planteja la rebaixa dels criteris de qualitat de l’aigua que surt de les depuradores i va a parar als rius de bona part de la conca del Besòs. Seria la conseqüència de la supressió de la categoria de zona sensible que ara tenen tots els rius de la conca. La intenció de l’ACA és mantenir la categoria de zona sensible al Congost, aigües amunt de la Garriga, i al Tenes, aigües amunt de Santa Eulàlia de Ronçana.

La supressió de determinats tractaments a les depurades generaria un increment de la quantitat d’amoni present al riu, segons ha denunciat el Consorci per a la Defensa de la conca del Besòs, contrari a la intenció del govern català. Un increment dels nivells d’amoni impossibilitaria la vida de determinades espècies de peixos com el barb de muntanya o la bagra –autòctones dels rius mediterranis–, però també de bona part dels macroinvertebrats, molt importants per a la presència d’altres espècies.

Tot plegat acabaria matant mamífers que s'han recuperat com la llúdriga o les aus, que deixarien de trobar aliment a l’entorn de rius com el Congost, el Mogent o el Tenes. “Tindria conseqüències greus. Ens portaria 10 anys endarrere”, assegura el president del Consorci del Besòs i alcalde de Parets, Sergi Mingote. Mingote té previst reunir-se després de Setmana Santa amb responsables de l’ACA i del Departament de Territori i Sostenibilitat per parlar d’aquest tema. “Volem explicar-los les conseqüències que tindria. Hem aconseguit uns estàndards de qualitat als nostres rius i no podem fer passos enrere”.

Alguns ajuntaments com els de Mollet i Montmeló ja han aprovat mocions als plens d’aquests darrers dies en contra de la mesura. També ho rebutja Granollers. “És un disbarat. Hem aconseguit que els rius estiguin integrats a la vida de les ciutats. No podem anar endarrere”, diu el regidor d’Urbanisme, Jordi Terrades.

Una dinastia de persones 'non grates', lladres i tirans

Hi ha un degoteig de peticions perquè els Borbón no utilitzin títols nobiliaris vinculats al territori. El ple municipal reclama al príncep Felip que deixi d'emprar el títol de duc de Montblanc, mentre que a Girona es va presentar una moció perquè se li retirés la condició de príncep de la ciutat. També s'ha aprovat que Urdangarin no es presenti com a duc de Palma, mentre que diversos pobles han declarat el rei persona 'non grata'.

El reguitzell d’escàndols que acumula la família reial espanyola, amb la recent imputació de Cristina en el cas Nóos com a darrer exemple, està provocant el definitiu enfonsament de la imatge de la corrupte i feixista monarquia hispànica i generant un degoteig de peticions perquè deixin d’utilitzar els títols nobiliaris que la vinculen al territori. Dimecres, el ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar una moció sobre la retirada dels honors a la Casa Reial espanyola, que estipula que el consistori notificarà a la monarquia el desig que Felipe deixi d’utilitzar el títol de Duc de Montblanc. La moció va ser presentada pel grup municipal de l’Entesa i va ser aprovada amb vuit vots favorables i cinc abstencions.

També aquesta setmana, el Parlament de les Illes Balears va votar una moció que demanava exigir que Iñaki Urdangarin deixi de ser el duc de Palma. La iniciativa, presentada per la coalició MÉS (PSM i Entesa), va ser rebutjada per l’oposició del PP, que compta amb majoria absoluta a la cambra autonòmica. En tot cas, es va plantejar demanar a Urdangarin, marit de Cristina i, per tant, gendre de Juan Carlos, que deixi d’emprar el títol, tal com ja va aprovar fa unes setmanes l’Ajuntament de Palma. Sí que es va aprovar reclamar a Urdangarin que retorni els diners defraudats si es demostra judicialment que hi va haver una malversació de fons públics. Al febrer, el consistori de la capital mallorquina també va canviar el nom de l’avinguda coneguda com La Rambla dels ducs de Palma, que va passar a denominar-se únicament La Rambla.

A banda de duc de Montblanc, el príncep Felip també ostenta el títol de Príncep de Girona. Al juliol, l’Ajuntament de la ciutat va votar una moció de la CUP per eliminar aquest reconeixement. ICV-EUiA hi va donar suport, però no va tirar endavant per l’oposició de CiU, PSC i PP. Cervera també està vinculada a l’hereu de la corona espanyola, que és comte de la capital de la Segarra. Els representants polítics de la ciutat no descarten tampoc reclamar que acabi l’ús d’un títol amb el que no se senten còmodes. Arran del Decret de Nova Planta, els títols com els de Duc de Montblanc, Príncep de Girona, Compte de Cerverai i de Balaguer es van deixar de fer servir pels reis espanyols, però als anys seixanta quan Joan de Borbó s'hi va tornar a referir.

Una altra mostra del creixent desprestigi de la monarquia espanyola a casa nostra són les declaracions del rei com a persona non grata que es van aprovar a diversos municipis del Principat durant el 2012, com ara Berga, Castelló d’Empúries, Ripoll o Santa Eulàlia de Riuprimer, entre d’altres.

CDC es lucrà amb el desfalc del Palau de la Música

Carles Torrent, tresorer del partit d'Artur Mas, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) fins a la seva mort el 2005, visitava amb freqüència a Fèlix Millet al seu despatx del Palau de la Música. El trucaven a la seu del partit, al carrer de Còrsega -la secretària sabia el telèfon de memòria- i es presentava al coliseu modernista en qüestió de minuts. El tresorer aparcava el cotxe a la porta i, mentre un empleat del Palau vigilava el vehicle, ell es reunia durant 15 o 20 minuts amb el saquejador confés de la institució musical.

Del relatat per una dels testimonis del cas Palau "cal raonablement sospitar", segons el jutge instructor, que "aquestes freqüents i curtes visites" (...) "eren per recollir els diners en efectiu que Millet li lliurava".

Les reveladores explicacions d'aquesta i d'altres testimonis, les anotacions en les agendes de Millet i els documents trobats a l'ordinador de la seva secretària demostren que hi ha "indicis sòlids i plurals", i no "pures conjectures", per creure que el partit de Artur Mas es va finançar irregularment a través del Palau de la Música. Així ho afirma el jutge que investiga el cas, Josep Maria Pijuan, en un acte en el qual confirma la fiança de més de 3,2 milions imposada al partit d'Artur Mas, Convergència, per haver-se lucrat amb el desfalc de la institució.

Convergència figura en el cas Palau com a responsable civil, a títol lucratiu, perquè segons els investigadors es va beneficiar del desviament de fons del Palau perpetrat per Millet i qui va ser la seva mà dreta, Jordi Montull. La defensa del partit nacionalista, que ha posat com a aval la seu central de Còrsega, havia recorregut la fiança, però el jutge s'ha oposat a aquesta petició.

L'acte de Pijuan és quelcom més que una simple resposta a una petició: és un informe exhaustiu que conté tots els indicis acumulats sobre el presumpte finançament irregular de Convergència, incloses les aportacions de la constructora Ferrovial a canvi, segons el jutge, de l'adjudicació d'obra pública.

Els diners desviat de les arques del Palau va arribar a Convergència, descriu el jutge, per dues vies. La principal van ser les "entregues opaques de diners en efectiu", que sumen 2,3 milions, entre 2002 i 2008. Al principi, el receptor d'aquestes quantitats va ser, presumptament, el mort Torrent. Després, va assumir aquesta mateixa tasca seu successor, Daniel Osàcar, que roman imputat en la causa. El magistrat constata que durant aquests anys "es van efectuar innombrables reintegraments mitjançant xecs al portador" a la finestreta de l'oficina principal de Caixa Catalunya, a la plaça d'Antoni Maura, situada a escassos metres del Palau.

Els conserges i ordenances del Palau traslladaven aquests diners des d'una caixa de seguretat de l'entitat bancària -"la destinació raonable era la custòdia opaca de diners en efectiu", diu la resolució- fins al recinte modernista. D'una sola vegada, Millet i Montull podien arribar a retirar 300.000 euros. Els diners es dipositava, segueix el jutge, en una caixa de seguretat del Palau. En la seva declaració com a testimoni, una de les tres secretàries de Millet va declarar haver vist en aquella caixa "sobres gruixudets" amb bitllets de 500 euros.

La segona font d'ingressos per a Convergència provenir de la "facturació mentidera" de diferents societats instrumentals. Entre 2007 i 2009-any en què els Mossos d'Esquadra van registrar al Palau i van posar fi al saqueig-les empreses New Letter i Letter Graphic facturar al Palau 982.583 euros per serveis que no van prestar. Els testimonis, de nou, surten en defensa d'aquesta tesi, segons Pijuan. Alguns d'ells ignoraven que existís relació comercial alguna entre les empreses i el Palau, "per les seves ocupacions laborals", raona el jutge, "necessàriament haurien hagut de tenir notícia d'això".

És "significativament sospitós", explica, que en les factures no es concreti de manera el tipus de servei prestat; tampoc hi ha rastre material dels treballs. El que els empleats sí afirmen, en canvi, és que tant New Letter com Letter Graphic eren, en realitat, una mateixa empresa-compartien espai físic-i havien realitzat treballs de bustiada i propaganda electoral per a Convergència. A més, figuren pagaments a Daniel Osàcar a través de les factures d'aquestes empreses, ja que hi ha una correlació clara dels imports i dates de les factures i dels pagaments al extresorer.

El jutge també detalla el paper de Ferrovial i sosté que la constructora va pagar diferents sumes de diners al partit a canvi d'obres públiques que li havien estat adjudicades a l'última etapa del Govern de Jordi Pujol, com la Ciutat de la Justícia o la línia 9 del metro. Pijuan admet que "no hi ha indicis" que aquestes adjudicacions s'haguessin fet "contravenint la llei" i siguin, per tant, irregulars. Però això no vol dir, matisa, que no existeix un delicte de tràfic d'influències que hauria afavorit les adjudicacions.

Com va fer arribar Ferrovial els pagaments a CDC? A través del Palau i amb la col·laboració, com intermediaris, de Millet i Montull, que a canvi percebien una comissió. Els lliuraments es "encobrir" com a part de les donacions per patrocini que Ferrovial donava al Palau de la Música. Els pagaments per patrocini "no obeïen a la liberalitat del donant", sinó al pagament de comissions.

Les reunions de Torrent i Millet figuren en l'agenda personal del segon i en l'ordinador de la seva secretària Elisabeth Barberà. Allà es van trobar, a més, anotacions relatives a les obres de la Ciutat de la Justícia, adjudicades per 263 milions. Els papers citaven un 4% repartit entre un 0,5% i un 3,5%. Aquest últim percentatge és el que "se suposa" que es destinava "com a comissió per a Convergència", segons el jutge.

Els contactes del successor Osácar amb el Palau també eren freqüents, en aquest cas, a través de Jordi Montull. L'agenda de la seva filla, Gemma Montull, dóna bon compte d'aquestes reunions. A l'agenda consten també fulls de càlcul amb pagaments a Osácar i anotacions referides a Juan Elizaga, de Ferrovial. Tal connexió "troba raonable explicació en el finançament il·legal de Convergència per part d'aquesta empresa", abunda el jutge.

La representació de Convergència va al·legar que la sentència judicial de juliol de 2012 no estava motivat i que no hi havia indicis de la participació del partit. CDC va anunciar ahir que recorrerà la nova decisió del jutge, que insisteix que els indicis estan "degudament acreditats".

El mentider Feijóo va mantenir contactes amb el narco Dorado quan se l'investigava

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no s'ha cansat de repetir aquesta setmana que la seva relació amb el narco Marcial Dorado, destapada per fotografies de les seves vacances junts, va ser fruit de la seva "ingenuïtat" en els anys noranta, quan desconeixia que seu company d'oci era un contrabandista de tabac perseguit per la justícia. No obstant això, el jutge que va empresonar a Dorado per narcotràfic anys després va revelar ahir que la policia va gravar converses telefòniques de Feijóo i Dorado entre 2001 i 2003, uns contactes que ha admès a El País el mentider feixista del PP gallec a través d'un portaveu.

Feijóo va assegurar el cap de setmana que va tallar la relació quan es va assabentar voltant de 1997 que Daurat estava sent investigat per traficar amb tabac i en la roda de premsa de dilluns va afirmar que l'última vegada que "va veure" a Dorado va ser "com a conseqüència de la mort "del seu amic comú, el xofer de consellers de la Xunta i testaferro del narco Manuel Cruz, el 1999.

L'oposició acusa el president del Govern gallec de mentir, però Feijóo defensa que no hi ha contradicció entre les explicacions que ha donat fins ara i les seves converses telefòniques amb el narco entre 2001 i 2003. Un portaveu del dirigent popular s'aferra a la literalitat de les seves paraules i sosté que "com a conseqüència de la mort" de Cruz el 1999 no implica que l'últim contacte fora en aquest any. I quin va ser llavors l'últim any en què va parlar o veure Feijóo a Dorado? El president es nega a aclarir. Les fotos del president de la Xunta i el narco ni van ser intervingudes en els registres arran de la seva implicació en el narcotràfic ni formar part d'un sumari judicial.

Així ho va afirmar ahir el jutge José Antonio Vázquez Tain, que va obrir una investigació a Dorado el 2001, dos anys abans que fos detingut després de la captura d'un vaixell amb 5,4 tones de cocaïna. Tain explicar que llavors, en presència del fiscal i el responsable de Duanes, es van trobar unes fotos en un moble del saló del xalet de Dorado a A Illa de Arousa (Pontevedra) i que després de comentar-les entre ells les van deixar al calaix on estaven. "Les vam veure i algú va reconèixer a Feijóo; tampoc llavors tenia tanta rellevància política", explica Tain.

El jutge que va aconseguir processar Daurat per primera vegada per tràfic de drogues no ha pogut assegurar que aquelles instantànies van ser les mateixes que El País va publicar el diumenge però sí recorda que Feijóo estava en un vaixell amb el contrabandista i altres persones. "Si no són aquestes, eren semblants", va comentar. Sobre les intervencions telefòniques que va ordenar en el transcurs de la investigació, Tain puntualitza que van ser moltes i no recorda quantes converses entre Feijóo i Dorado es van interceptar: "És impossible recordar el nombre, però no tenien absolut interès perquè eren trucades en un context d'oci o per felicitar el Nadal, cosa que encaixa amb el tarannà de Marcial, i com aquestes hi havia centenars que es van escoltar però sense cap validesa per a la causa".

Tot i que aquestes converses es van registrar entre 2001 i 2003, Tain afirma amb rotunditat que Feijóo -que des de gener de 2003 era conseller d'Obres Públiques de Fraga- i el contrabandista mai es van veure per aquelles dates, una cosa que, segons el jutge, ha quedat acreditat en els continus seguiments policials que se li van fer a Dorado per ser un dels sospitosos de la banda que preparava el transport de cocaïna.

Després de la detenció del narco el 5 de novembre de 2003, un altre conseller de la Xunta, Xesús Palmou, li va dir al jutge que el llavors president gallec, Manuel Fraga, volia preguntar una cosa. A continuació, el fundador del PP li va cridar i li va dir: "Tinc sobre la meva taula la dimissió d'un conseller [per Feijóo] i vull saber si hi va haver alguna cosa més després d'una vella amistat". Tain recorda que li va contestar rotundament que no. El jutge va aclarir a més que mai ha afirmat que El País li hagués mostrat el maig de 2012 fotos de Feijóo i Dorado com va assegurar el diari El Mundo en la seva edició d'ahir.

Paradisos fiscals al descobert, però amb censura

Una investigació de 15 mesos realitzada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) destapa per primera vegada la identitat de molts usuaris de paradisos fiscals, entre els quals figura l'espanyola Carmen Thyssen-Bornemisza. Un avançament de la investigació s'ha publicat avui a la web del ICIJ, que s'ha ficat en l'impenetrable món dels oligarques i dinasties de lladres després d'accedir a uns 2,5 milions d'arxius digitals, fonamentalment de les Illes Verges Britàniques, les Illes Cook i d'altres "amagatalls" a alta mar, molts d'ells de la tirànica, feixista i dèspota monarquia britànica. Els titulars però només seran coneguts quan interessi. Les dinasties oligàrquiques segueixen sent inviolables, malgrat siguin de criminals com els Windsor, els Orange o els Borbón i Orleans. Imatge: Paradisos fiscals de les monarquies britànica i holandesa: els caus de pirates, dictadors i tirans de les 'democràcies' d'aparador.

La investigació indaga en els moviments d'unes 120.000 empreses i fideïcomisos extraterritorials i de prop 130.000 persones, entre elles multimilionaris d'Europa de l'Est i Indonèsia, executius d'empreses russes, metges nord-americans i traficants d'armes.

Els documents analitzats mostren "com el secret financer extraterritorial s'ha estès agressivament a tot el món, permetent als rics i als ben connectats evadir impostos i alimentant la corrupció i els problemes econòmics en els països rics i pobres per igual", segons el ICIJ .

La mida total dels fitxers és "160 vegades més gran" de la filtració per part de Wikileaks el 2010 de documents del Departament d'Estat dels EUA, segons l'organització.

La baronessa Thyssen, a la llista


Per analitzar tota la informació s'ha comptat amb 86 periodistes de 46 països i amb la col·laboració de mitjans com els britànics "The Guardian" i la BBC, el diari francès "Le Monde" i el nord-americà "The Washington Post".

En l'avançament de la investigació publicat per ICIJ apareix la baronessa Thyssen, "qui usa una companyia a les Illes Cook per comprar obres d'art en cases de subhastes com Sotheby's i Christie's".

També s'esmenta a Jean-Jacques Augier, que va ser co-tresorer de la campanya electoral de l'actual mandatari francès, François Hollande, el president azerbaidjanès, Ilham Aliyev, i a multimilionaris indonesis amb vincles amb el mort dictador Suharto.

Després d'assabentar-se que l'ICIJ havia identificat la filla gran del difunt dictador de Filipines Ferdinand Marcos, Maria Imelda Marcos Manotoc, com a beneficiari d'un compte a les Illes Verges Britàniques, els funcionaris filipins van respondre que estaven ansiosos per saber si els actius en el fideïcomís són part dels 5.000 milions de dòlars que el seu pare va amassar a través de la corrupció i el crim en aquella brutal dictadura sostinguda pels EUA.

Les autoritats nord-americanes i alemanyes han pressionat als bancs i governs a compartir informació sobre clients offshore i els seus comptes i el primer ministre britànic, el neoliberal i baró David Cameron, es va comprometre de boca a utilitzar el seu lideratge al G8, un fòrum de les nacions més riques del món, per ajudar a mesures enèrgiques contra l'evasió fiscal i el blanqueig de capitals.

Promeses que han estat rebudes amb escepticisme total, donat el paper jugat pels principals membres del G8 -Estats Units, Regne Unit i Rússia- com fonts i destinacions de diner brut, especialment la monarquia més corrupte i rica del món: la britànica, que acaba de pujar el sou cinc milions a la tirànica i immoral reina avara mentre ha reduít al mínim el propagandístic i inexistent estat del benestar per a milions de britànics en la misèria.