dimecres, 25 d’abril de 2012

La Web d'en Puig: “És un atac a aspectes bàsics de l’Estat de dret i un retrocés de 30 anys”

Benet Salellas critica la web de delació estrenada pels Mossos i exposa que Felip Puig hauria de jutjar directament les persones que hi surten "perquè ja les ha condemnat". L'advocat reitera que es vulnera la presumpció d'innocència i alguns drets fonamentals. Des del Col·legi d'Advocats de Barcelona dubten de la seva legalitat, titllant-la de "perillosa", i Jutges per la Democràcia no ha dubtat a situar la web de Puig a la vora de l'inconstitucionalitat, criticant específicament el perill que la web inclogui imatges de menors.

La polèmica web que els Mossos d’Esquadra van estrenar dimarts i que permet als ciutadans delatar a presumptes autors d’incidents durant la vaga general del 29-M –tot i que, segons es pot veure en les imatges del portal, molts dels sospitosos s’haurien limitat a moure plantes- segueix generant un fort rebuig entre molts advocats.

Si primer va ser Josep Jover qui va assegurar que la iniciativa del conseller d’Interior, Felip Puig, i el director dels Mossos, Manel Prat, vulnera la Llei de protecció de dades, ara ha estat el també jurista Benet Salellas qui ha manifestat en declaracions a aquest diari que la mesura suposa un “retrocés de 30 anys”. “Estan passant coses que no ens hauríem imaginat mai i fa molta por pensar fins a on volen arribar i quin serà el proper anunci del Departament d’Interior”, apunta l’advocat gironí.

Per a Salellas, la web, en què apareixen 230 imatges d’un total de 68 persones, “és un atac a aspectes bàsics de l’Estat de dret”, ja que vulnera el dret a la intimitat i a la pròpia imatge. L’advocat subratlla que genera un “problema amb les garanties penals” de les persones que hi surten, perquè el simple fet que es publiquin les imatges pot tenir conseqüències “molt greus” per a elles i la comunitat sencera “pot fer un judici paral·lel”. “No sé com es defensarà la imatge i el prestigi d’aquestes persones, a banda que és incontrolable saber què passarà amb les fotografies que poden córrer molt i perjudicar-les en un futur”, opina el lletrat.

Per tot plegat, Benet Salellas considera que potser “Felip Puig s’hauria d’encarregar directament del judici d’aquestes persones, sense admetre cap defensa, perquè ja les ha condemnat”. “No sé on queda la presumpció d’innocència, perquè parlem d’un procés paral·lel totalment controlat i manipulat”, afegeix l’advocat. Salellas considera que des d’un punt jurídic s’hauria de poder acabar amb aquesta iniciativa recorrent-la, per la vulneració de drets que suposa, però no té la certesa que si algú la denuncia se’n surti, atès que “tenim una judicatura partidària d’aquest tipus de processos”.

El lletrat, habitual defensor de persones dels moviments socials de les comarques gironines imputades en processos judicials pel seu activisme, conclou que “anem avançant cap a un major control policial de la societat i endurint les regles del joc en temes tan bàsics com el dret a la manifestació”. En aquest sentit, exposa que el portal suposa una evolució, “anar un pas més enllà”, d’una pràctica extensament denunciada com és l’existència de fitxers policials de persones vinculades als moviments socials o col·lectius d’esquerres que participen en manifestacions o accions, malgrat que no s’hi registrin incidents i que fer-ne un registre vulneri la legislació actual.

Ni jutges ni advocats la veuen legal

Per què? Doncs perquè entenen que mostrar imatges de persones no identificades hauria d'obeir sempre a una resolució judicial motivada, per no vulnerar el dret a la imatge ia l'honor. A més, apel·len a la proporcionalitat de les mesures, reservant aquest tipus de publicacions per als casos de personatges especialment perillosos, criminals fugits de la Justícia, tal com es fa al Regne Unit, per exemple, o tal com es fa en els cartells que es pengen a les comissaries.

Però és que, parlant de jutges, sembla que ni als magistrats els acaba de convèncer la mesura presa per la Conselleria d'Interior del govern català. De fet, Jutges per la Democràcia no ha dubtat a situar la web de Puig a la vora de la inconstitucionalitat, criticant específicament el perill que la web inclogui imatges de menors i clamant contra els mètodes que s'han emprat per establir les edats dels quals apareixen en les fotos.

I com és que s'ha permès això? Es pregunta un. Ho sabia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no van fer res? I la resposta, segons sembla, és que no. El dia abans Interior va informar a la fiscal superior de Catalunya i a la jutge degana, però a manera de política de fets consumats. Ara, veurem què passa amb aquest entramat.

Mentre, a Twitter ja tenim dues llistes per seguir: #LaListadePuig i #LaLlistadePuig.

Els indignats acamparan a Sol malgrat les amenaces del PP

Els indignats tornaran a acampar a la Puerta del Sol entre el 12 i el 15 de maig per celebrar el primer aniversari del moviment. En l'assemblea general que es va celebrar diumenge passat al parc de Retiro, les diferents assemblees de barri i col·lectius que la componen van decidir que Sol serà una "assemblea permanent" durant aquests dies. Els indignats desafien així a la governadora de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), que va declarar el passat mes de febrer que "ella no hagués permès l'acampada a la Puerta del Sol" el 2011. "Si som moltíssims no la poden liar".

També tenen previst muntar un "punt d'informació" a l'emblemàtica plaça des de l'1 del pròxim mes per "poder difondre el Maig Global" (activitats que realitzarà el moviment en coordinació amb els indignats d'altres països) segons informa la pàgina web tomalaplaza.net.

Els indignats desafien així a la Delegada del Govern de Madrid, Cristina Cifuentes, que va declarar el passat mes de febrer a aquest diari que ella no hagués permès la acampadaen la Porta del Sol el 2011. "Si som moltíssims no la poden liar", comenta una indignada de l'assemblea de Chamberí en referència a les declaracions de Cifuentes.

"L'espai públic és per als ciutadans", reivindica un altre dels indignats. També al ministre de l'Interior, Jorge Fernández, que ha assegurat avui que el moviment 15M no podrà tornar a acampar a la Porta del Sol de Madrid amb motiu del seu primer aniversari perquè les acampades "són actes il·legals".

Falten tot just dues setmanes perquè els indignats tornin a prendre els carrers. Sota el lema Convertim els carrers en el major altaveu del món, el 15-M i el seu homogeni als Estats Units, Occupy Wall Street, han convocat per al 12 de maig una mobilització global, amb marxes sincronitzades en diferents ciutats del món, emulant la manifestació planetària del passat 15 d'octubre de 2011.

A Madrid, partiran aquest dia cap a Sol quatre marxes que sortiran des dels barris de Sant Bernat, Cibeles, Atocha i Plaça d'Orient. En arribar a la cèntrica plaça els indignats tenen previst procedir a la lectura d'un manifest per celebrar després un "picnic col·lectiu" i un minut de silenci en senyal de protesta a mitjanit.

Durant els quatre dies d'acampada, els indignats celebraran assemblees en les quals tractaran les diferents reivindicacions que s'han tractat al llarg de l'any: educació, habitatge, atur o la defensa de l'aigua pública seran alguns dels temes. Altres de les activitats programades per aquests dies de primavera és una exposició fotogràfica a l'Ateneu que recull les imatges més emblemàtiques del moviment així com l'exhibició de diferents objectes de la passada acampada.

Els indignats asseguren no tenir por a les mesures que pugui adoptar la Delegació del Govern. "Recordem que l'acampada de Sol va rebre fa uns dies el premi europeu d'Espai Públic Urbà concedit pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en la categoria de premi especial del públic", asseguren des del moviment. La institució ha guardonat a aquesta iniciativa perquè considera que va ser una demostració massiva de ciutadans que reclamen "la millora del sistema democràtic" a través d'una acampada temporal en una de les places més representatives de Madrid

La Pedra de Basset torna a assenyalar el 25 d'Abril

L'any 2007, en el 300 aniversari de la batalla d'Almansa, es va inaugurar a Otos la Pedra de Basset, el calendari solar que marca l'arribada del 25 d'Abril. Des de llavors, cada any l'ombra cobreix l'escut del Regne de València en la data històrica. L'origen de la Pedra de Basset: A primeries del s. XX, hi havia a la plaça del meu poble una pedra que els llauradors feien servir per a seure o picar espart en les hores de lleure. Un vell que portaven a l'asil va demanar al seu fill de seure per darrera vegada sobre la pedra.

El jove hi va accedir i l'ancià i li explicà que anys arrere ell també havia deixat que són pare s'hi asseguera una estona abans d'abandonar per sempre més el seu poble. Naturalment, el fill va decidir tallar la cadena i no va dur son pare a l'hospici.

Aquella pedra tenia un nom: la Pedra de Basset, i quan la meua sogra m'ho explicava, només faltaven uns mesos per al 300 aniversari de la Batalla d’Almansa. La història m'havia agradat, però el nom de la pedra em féu saltar l'alarma: que aquell Basset de la pedra no devia tindre res a veure amb el famós general austracista? Ningú no m'ho podria confirmar, és clar, però tampoc no em feia falta. La relació s'havia produït en el mateix instant en què jo l’havia imaginada. I vaig proposar a l’Ajuntament de fer una nova pedra de Basset: aprofitar el moment, la descoberta, la casualitat i la voluntat per a fer dues coses alhora: retre homenatge als nostres avantpassats amb una referència a la seua faena quotidiana de picar espart i recordar aquell moment decisiu de la nostra història com a valencians.

I vet ací que vam fer una nova pedra de Basset. Gravàrem en una de les seues cares un dibuix de la massa i el piló de picar espart, i en l’altra una llegenda que diu: 25 d’abril 1707-2007 300 anys de renadiu. La paraula 'renadiu' l’empraven els llauradors d'ans per a referir-se als cultius que naixien espontàniament i creixien sense conreu a partir de les llavors que havien quedat en el camp de la collita de l’any anterior, i ens va paréixer que definia molt bé el cas de la nostra llengua i la nostra cultura en aquests darrers 300 anys.

Com que tot açò se situa a Otos, vam voler que la pedra de Basset tinguera també quelcom màgic, com tenen els rellotges de sol. I vet ací que el dia 25 d’abril, una ombra que ha avançat durant tot l'any cobreix les quatre barres de l'ensenya valenciana durant tot el dia.

Joan Olivares (Otos, la Vall d'Albaida)

http://es.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Almansa

Marxa per la llibertat detinguts 29-M! La Primavera arriba a Quatre Camins!

Marxa per la llibertat del 29-M! La Primavera arriba a Quatre Camins a Iniciativa de la Comissió per la Llibertat dels estudiants vaguistes detinguts el 29-M. Proper diumenge 29 d'abril, sortida en autocars des de Plaça Catalunya davant del Banc d'Espanya a les 10:30 h i tornada cap a les 14h de la tarda. "Els @iaioflautas no només no volem que els nostres fills i nétes visquin pitjor que nosaltres sinó que els volem en llibertat i estudiant!".

Us convidem a acompanyar els familiars dels joves detinguts el matí del 29m a la Vaga General perquè sàpiguen que estem amb ells a la porta, ja que ells no poden estar amb nosaltres i no podran assaborir el vermut, la truita de patates i les cerveses que
ens prendrem esperant la sortida dels seus familiars.

Serà el proper diumenge 29 d'abril, sortirem en autocars que agafarem a la Plaça Catalunya davant del Banc d'Espanya a les 10:30 h i tornarem sobre les 14h de la tarda.

Defensar els joves estudiants vaguistes detinguts mereix que siguem totes puntuals.

Els que vingueu cal que ens ho digueu per reservar la plaça en els autocars. Envieu-nos un mail reservant la vostra plaça a: [email protected] indicant nom, correu i telèfon.

Import del viatge 6 €, per als que no puguin es farà una bossa comuna entre els que assistim.

- Marxa per la llibertat! La Primavera arriba a Quatre Camins!

Un altre veu de l'amo Godó-CiU-PP manipularà TV3

Eugeni Sallent ha estat col·locat per CiU-PP-PSC com a nou director de Televisió de Catalunya (TVC) i substituirà en el càrrec a l'anterior veu d'UDC, Mònica Terribas, segons ha informat avui la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acceptat la candidatura d'Eugeni Sallent proposada pel president de l'esmentat consell Brauli Duart, en una votació en què no hi ha hagut cap vot en contra en un consell format pel president Brauli Duart (proposat per CiU), el vicepresident Armand Querol (proposat pel PPC) i els consellers Núria Llorach, Antoni Pemán (ambdós proposats per CiU), Xavier Guitart i Josep Vilar (proposats pel PSC). La sociovergència, més feixista que mai, controlarà ara tots els mitjans sense oposició ni control professional: La veu dels amos.

Eugeni Sallent (Sabadell, 1962) va ser gerent de Catalunya Ràdio entre 1995 i 1999, any en què va ser nomenat director general de Radiocat XXI, empresa que gestiona les emissores RAC1 i RAC105, del Grup Godó.

Aralar i PNB demanen explicacions sobre les maniobres de l'Exèrcit a Elgeta

Aralar ha demanat la compareixença del delegat del Govern espanyol en la CAV, Carlos Urquijo, al Parlament de Gasteiz perquè expliqui les maniobres que l'Exèrcit espanyol va fer ahir a Elgeta. El PNB ha registrat al Congrés una pregunta semblant dirigida al ministre de Defensa. Foto: Avui mateix, a Barcelona, els soldats de la caserna del Bruc -la que es va aixecar el 36 contra la República- amb càntics espanyolistes i l'arma a la ma a pas lleuger per la Diagonal.

L'alcalde de Elgeta i parlamentari d'Aralar Oxel Erostarbe ha registrat una petició al Parlament de Gasteiz en la qual sol·licita la compareixença del delegat del Govern espanyol en la CAV, Carlos Urquijo, perquè expliqui les maniobres de l'Exèrcit ahir a Elgeta, just el dia en què es complia el 75 aniversari de la presa de la localitat per les tropes feixistes.

Erostarbe s'ha dirigit en el seu escrit a la comissió d'Institucions, Interior i Justícia, perquè insti a Urquijo a que acudeixi a l'esmentada comissió i expliqui els detalls de les maniobres militars.

"El 24 d'abril es va complir el 75 aniversari de que Elgeta fos presa per les tropes de Franco durant la guerra civil. Aquell dia, l'Exèrcit de l'armada espanyola va realitzar maniobres militars a la mateixa localitat", ha recordat Oxel Erostarbe.

L'alcalde de Elgeta ha cridat a la ciutadania a participar en la concentració que es durà a terme aquesta tarda a la plaça de la localitat.

Al Congrés

Per la seva banda, el PNB ha registrat al Congrés una pregunta dirigida al ministre de Defensa, Pedro Morenés, en què li demana explicacions sobre les maniobres.

"Creiem que les casualitats no existeixen i menys en aquest cas", ha argumentat la portaveu del PNB a la Comissió de Defensa, Arantza Tapia, que ha estat l'encarregada de registrar la pregunta.

El PNB vol saber qui va donar l'ordre i per què es va triar aquest dia i el municipi de Elgeta per aquestes "estranyes" maniobres.

Urkullu, a Eibar

El president del PNB, Iñigo Urkullu, també s'ha referit a les pràctiques militars en l'acte que s'ha celebrat a Eibar amb motiu del 75 aniversari del bombardeig d'aquest municipi i ha denunciat "la mentalitat bel·licista i provocadora de l'Exèrcit espanyol".

Urkullu ha remarcat que, ara mateix, "Euskadi vol deixar enrere, per sempre, 75 anys de guerra i de bombes, de dictadura i de repressió, d'amenaces i de terrorisme. Volem deixar enrere la violència i el terror, i també una mentalitat bel·licista i provocadora com la que aquests dies tan assenyalats ha mostrat l'Exèrcit espanyol a la nostra terra".

9 agents de la CIA destituïts per l'escàndol de prostitució a Colòmbia

Pugen a nou els agents del Servei Secret (un sector de la CIA) dels EUA destituïts per l'escàndol de prostitució que aquests van protagonitzar abans de la visita del president Barack Obama a Cartagena d'Índies, Colòmbia, per participar en la VI Cimera de les Amèriques, celebrada els dies 14 i 15 d'abril: "El Servei Secret destitueix ahir a tres agents més involucrats en l'escàndol que va tenir lloc a Colòmbia", segons una font del Congrés nord-americà.

La directiva del Servei Secret dels EUA va informar la setmana passada que sis agents de la institució van ser destituïts per l'escàndol, que juntament amb els tres esmentats sumen 9 en total.

Segons la font, inicialment van ser onze els agents nord-americans que van estar involucrats en citat escàndol. La vigília es va saber que també un agent del Departament de Comunicació de la Casa Blanca està suposadament involucrat en el cas de les prostitutes ocorregut a Colòmbia.

D'acord amb la premsa, una de les prostitutes contractades va ser la que va destapar l'escàndol, després que un agent nord-americà no li pagués els seus serveis i li oferís una compensació de 30 dòlars.

El portaveu del SS nord-americà, Ed Donovan, no es va atrevir a fer comentaris respecte a les informacions que la premsa difon, però va confirmar la conducta indeguda dels agents de l'esmentada institució que van mostrar abans de l'arribada d'Obama a Colòmbia.

El govern nord-americà investiga l'incident que va tenir lloc a Cartagena d'Índies en el qual empleats del SS i personal militar estan involucrats així com fins a 21 prostitutes portades al hotel on aquests s'allotjaven, abans de l'arribada del president Obama a la Cimera de les Amèriques.

Miralles insisteix en l'inconstitucionalitat de "la injusta i inútil contrareforma laboral"

El vicepresident del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha defensat avui en al Parlament la presentació d’un recurs a “la contrarreforma laboral”, que ha titllat “d’injusta i inútil” i que en les seves paraules només ha contribuït a que es presentin “més EROs” i a que hi hagi “més atur i més recessió”.

El ple debatrà i votarà avui la proposta conjunta del PSC, ICV-EUiA, ERC i SI perquè el Parlament interposi recurs d'inconstitucionalitat contra el decret estatal de reforma laboral, i farà també els debats de totalitat d'una proposició de llei del PPC, de simplificació de l'administració de la Generalitat, i d'una proposta d'ERC per presentar al Congrés dels Diputats una modificació de la llei del sector ferroviari.

Miralles ha aprofitat la seva intervenció per recordar que els estudiants de la Facultat de Física de la UB Isma i Dani, detinguts per participar en el piquet del matí el 29-M, encara són en presó preventiva i a reiterat la seva petició de què tornin a cada i a la universitat.

Els veïns de Breda tornen a ocupar el CAP després de la mort d’un veí

Els veïns de Breda han tornat a ocupar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la localitat després que diumenge morís un home del poble pel retard en arribar l’assistència mèdica, segons considera l’Assemblea de Breda. Els veïns ja havien ocupat durant 120 dies el CAP des del desembre, quan el departament de Salut va decidir tancar els serveis nocturns d’aquest i sis CAP més de la comarca.

Arrel d’aquest tancament tan sols hi ha dos metges de guàrdia durant les nits a la comarca de la Selva, un a Arbúcies i l’altre a Santa Coloma. Però com que el CAP està tancat, tampoc disposen de vehicle oficial per als desplaçaments pel que han d’aconseguir un taxi per moure’s.

Una situació similar es va viure diumenge, quan una dona va trucar al 112 a tres quarts i cinc de set del matí perquè el seu marit es trobava malament. El metge d’Arbúcies va ser mobilitzat, però finalment va arribar al lloc una ambulància de Breda mateix però sense metge, tan sols amb el personal tècnic del vehicle, trenta minuts més tard. L’home havia entrat en aturada cardiorespiratòria i els tècnics el van poder salvar en un primer moment. El 112 va enviar aleshores dues ambulàncies més, una d’elles UCI i l’altra amb metge, però quan van arribar l’home ja era mort. A banda d'això, el 112 va enviar el metge de retorn a Arbúcies.

Des de l’Assemblea es creu fermament que les retallades, de pressupost i servei, són les que han impedit que es pogués assistir l’home en condicions. Tampoc entenen que s’enviés el metge de retorn a Arbúcies si després es van sol·licitar dues ambulàncies més. Per la seva banda, el Servei d’Emergències Mèdiques assegura que com que la dona va relacionar els dolors del marit amb un còlic nefrític, i això va transmetre al 112, es va descartar una situació d’emergència vital i per això es va actuar com es va actuar.

La política criminal de CiU-PP deixà sense quiròfans d'urgència Bellvitgeal mig l'epidèmia de grip


Ja hi ha una iniciativa popular -de Dempeus per la Salut Pública- per portar davant els tribunals, per la seva responsabilitat en les morts causades per les retallades en sanitat als feixistes de CiU-PP, però a aquest pas els seus crims i l'abast de la seva irresponsabilitat per fer negoci dels malalts s'haurà acabat -entre suïcidis, misèria, violència, malalties i accidents laborals o de trànsit- amb centenars de persones innocents mortes que no es poden pagar la sanitat dels rics: Cirurgians creuats de braços davant quiròfans buits, llits coberts amb llençols sense estrenar i malalts greus s'han quedat sense intervenció per falta de mitjans a l'hospital de Bellvitge de Barcelona, ​​centre de referència nacional i un dels més grans de l'àrea metropolitana barcelonina.

La típica epidèmia gripal de cada hivern ha estat suficient per descobrir les carències dels hospitals públics de Catalunya després de les retallades de la Generalitat de CiU_PP, al voltant del 12% del pressupost de sanitat -uns 1.200 milions d'euros- en els dos últims anys. L'hospital de Bellvitge va arribar a suspendre totes les intervencions programades -una vintena- per alliberar llits i poder atendre els pacients que s'acumulaven en urgències, majoritàriament afectats per patologies gripals anuals.

"Hem patit un pic de l'epidèmia gripal i no disposàvem de suficients llits per cobrir", va assenyalar un portaveu de l'hospital que no va precisar quants llits mantenia tancats l'hospital. "No és una xifra estable, van variant segons les necessitats del centre" -no pas dels pacients, que no hi compten per res-, va justificar.

Entre els afectats quedaren pacients greus, com Silvia López, de 33 anys, a la qual ahir havien d'extirpar a les 07h tumors per un càncer de recte amb metàstasi al fetge i els pulmons. "Mesos de quimioteràpia i setmanes de dieta perquè ens deixin tirats a última hora", ha lamentat a mig matí López amb l'angoixa de no saber quan l'intervindran. "Els metges em diuen que era urgent, ningú entén per què fan això", va insistir.

El 82% d'IU aprova governar amb el PSOE a Andalusia

El 82,44% dels militants d'IU a Andalusia ha donat suport en el referèndum vinculant celebrat aquest dimarts formar un govern de coalició amb el PSOE per a la IX legislatura en aquesta comunitat, segons ha informat aquest migdia el secretari d'Organització de IULV-CA, José Luis Pérez Tapia, que ha explicat en roda de premsa que aquestes dades es refereixen a un 90% de vots escrutats i ha demanat perdó pel retard de l'escrutini, que ha atribuït a la manca de mitjans de la federació.

El coordindador de la federació d'esquerres, Diego Valderas, ha subratllat que aquest referèndum ha estat "una decisió política i estratègica de profund calat" i ha confessat que amb aquesta consulta ha viscut "un dels moments de més orgull" dels seus 32 anys de militant d'esquerres.

Els aproximadament sis mil militants de IULV-CA -la meitat d'ells afiliats al PCA- van ser convocats a la tarda de dimarts a votar en un referèndum vinculant en les 400 assemblees locals d'aquesta formació d'esquerres la proposta de la direcció de formar un govern de coalició amb el PSOE per a la nova legislatura andalusa.

Detinguts dos delegats sindicals de la Seat per participar en el piquet de la vaga general

La repressió nazicatòlica i les detencions de persones que van participar a la vaga general del 29 de març no s’atura. L’endemà que fos arrestada la secretària d’organització de CGT-Barcelona, les víctimes de la dictadura han estat dos delegats sindicals, un de CCOO i l’altre d’UGT, de la Seat. Les detencions s’han portat a terme aquest dimecres al matí a la fàbrica que l’empresa automobilística té a Martorell (Baix Llobregat). Després, els delegats han estat traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Tot i que les informacions encara són força confuses, fonts sindicals han confirmat que els acusen d’atemptat a l’autoritat després de participar en el piquet informatiu durant la vaga general. Com a reacció, desenes de treballadors de la Seat han decidit mobilitzar-se i concentrar-se davant la comissaria de la policia catalana.

Joventut d'IU a la mobilització estudiantil d'avui: "Per la Universitat i l'Educació Pública"

L'Àrea Federal de Joventut d'IU mostra el seu "suport i participació activa en la jornada de mobilització estudiantil a nivell estatal del 25 Abril a defensa de l'Educació i la Universitat Pública, contra les retallades salvatges i l'agressiu tasazo del ministre Wert". De la mateixa manera, mostra "el més absolut menyspreu per part de 'Joves d'IU' al conjunt de dràstics retalls aprovats pel Govern del PP, que afecten tot el sistema educatiu i l'accés a la Universitat dels i les filles dels i les treballadores, el que constitueix una acceleració a la mercantilització i elitització de la Universitat Pública".

Carlos Martínez Nuñez, coordinador federal de l'Àrea de Joventut, adverteix al ministre José Ignacio Wert que "totes aquestes mesures improvisades i de clar tall neoliberal comporten una resposta per part de tota la comunitat educativa que no romandrà immòbil mentre que es destrueix el sistema educatiu".

Des IU anomenem la mobilització ia la lluita estudiantil perquè milers d'estudiants es sumin a les diferents convocatòries als carrers de Santiago, Oviedo, Santander, Valladolid, Lleó, Saragossa, Toledo, Granada, Almeria, Madrid, Múrcia i en pràcticament la totalitat de les ciutats universitàries del nostre país.

El dirigent juvenil d'IU destaca que cal mantenir aquesta lluita sostinguda i mobilitzadora davant, "l'agressiva pujada de taxes, l'enduriment dels requisits d'accés a una beca, els plans recollits en l'Estratègia Universitat 2015 i tota una estratègia neoliberal a nivell europeu ben definida que busca fer miques l'educació pública. Els i les joves veiem com dia a dia se'ns endureix l'accés a la Universitat i se'ns precaritza amb la nova reforma laboral, que esclavitza el nostre futur, de manera que hi ha motius suficients per prendre els campus i els carrers per combatre amb força les continuació de l'aplicació de Bolonya a les universitats i l'Estratègia Universitat 2015".

Des de l'Àrea de Joventut d'IU, "veiem necessari articular una resposta contundent davant els atacs contra l'educació i universitat públiques i construir una mobilització sostinguda partint de les assemblees d'estudiants, juntament amb els sindicats, el professorat i els moviments socials per frenar les contrareformes educatives". En aquest sentit, les convocatòries del moviment estudiantil a les principals ciutats del país, comptaran amb el "total suport" d'Esquerra Unida.

Així mateix, els i les joves d'IU saluden la lluita que els i les estudiants de Xile estan duent a terme en defensa de l'educació pública al seu país i que com nosaltres avui surten al carrer a mobilitzar pels seus drets. Perquè com vénen dient en totes les seves mobilitzacions i crides, "pública ens la van deixar i pública la deixarem".

Qatar: Fracassa un cop d'estat dirigit per militars

Les primeres informacions sobre la rebel·lió militar van aparèixer a la cadena saudita Al-Arabia, però quatre minuts després aquesta informació va desaparèixer de la pàgina web del canal. Aquest mitjà ha denunciat al respecte que ha estat víctima d'un atac d'uns hackers que van publicar informació falsa sobre el cop. Mentrestant, la cadena Al-Jazeera, que va donar una cobertura molt àmplia de les revoltes en altres països àrabs, no ha publicat res al respecte dels successos al seu propi territori.

Se sap que la primera a aixecar-se en rebel·lió va ser la guàrdia de l'emir Xeic ​​Hamad bin Khalifa al Thani, que va tractar de prendre el seu palau. El cap de l'Estat va ser protegit per forces especials nord-americanes que van entrar en combat amb els colpistes, segons informa el diari egipci Al-Bashair, encara que aquesta informació no va ser confirmada per les autoritats locals. També s'informa que l'emir i la seva dona, Mozah bint Nasser, pel que sembla, van abandonar el palau després del cop, acompanyats pels comandos nord-americans.

L'analista política Conxeta Delavernia creu que Occident i alguns països àrabs orquestren un 'apagada mediàtic' quan els convé: per exemple, l'emir de Qatar es va posar en contacte amb el rei d'Aràbia Saudita per demanar-li eliminar la notícia sobre el cop, que havia aparegut al canal Al-Arabia. També subratlla que aquest intent de cop militar no és el primer en la història de Qatar: l'any passat el germà de l'emir va intentar forçar la seva destitució i el mateix emir va arribar a poder enderrocant al seu pare.

L'analista creu que aquests intents no haurien de sorprendre ningú, ja que el Govern actual del país àrab va perdre tota la seva credibilitat amb la seva posició pro occidental respecte al conflicte sirià. També destaca la similitud entre la situació a Qatar i Bahrain, on el 'apagada mediàtic' oculta els continus enfrontaments que amenacen l'estabilitat del país.

Ignacio Blanco: “De Palma a València i gràcies al PP, la trama Gürtel va pescar fons de la sanitat pública”

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Ignacio Blanco, ha assenyalat que l’empresa Over Marketing y Comunicación SL va rebre adjudicacions valorades en quasi tres milions d’euros de la Conselleria de Sanitat, exactament el mateix departament que a les Illes Balears adjudicava també contractes milionaris, en la tramitació dels quals els investigadors han detectat greus irregularitats.

A més també ha indicat que Orange Market, filial valenciana de la trama, va rebre diversos contractes de la Conselleria de Sanitat valenciana, segons consta en el sumari i demostren les factures que la formació d’esquerres va consultar en la Conselleria de Presidència el passat setembre.

Per una altra banda, el diputat d’esquerres també ha recordat que en 2005, quan la citada empresa va rebre la segona adjudicació de la Conselleria de Sanitat, el màxim responsable era Vicente Rambla, actualment imputat en la causa del finançament il·legal del PP valencià

Blanco ha explicat que l’empresa investigada per la Guàrdia Civil a Palma seguia “el mateix modus operandi que la seua filial valenciana dirigida per El Bigotes, amb regals de luxe de la mateixa marca inclosos”. A més a més, el diputat d’esquerres ha recordat que Orange Market, la filial valenciana de la trama Gürtel, va rebre nombrosos contractes de la Conselleria de Sanitat per a organitzar actes de propaganda institucional. Blanco ha assenyalat que les factures consten en el sumari i indiquen que “les conselleries de Sanitat a Palma i València van ser un dels epicentres de la presumpta trama de corrupció”.

L'últim atracament de la màfia del PP: Els majors de 26 anys sense treball no tindran sanitat

La retallada de la Sanitat pública plantejada pels nazicatòlics de PP-CiU i publicada ahir al BOE també estableix que els majors de 26 anys, que fins a aquesta edat podran ser beneficiaris d'un assegurat, i que no hagin cotitzat mai només podran ser atesos si paguen una quota derivada de la subscripció d'un conveni especial. Les JS han dit: "És indecent que el PP demani als joves que paguin per un dret universal mentre mantenen les ajudes a l'Església o amnistían als defraudadors".

Segons el document, el "dret" a la Sanitat, a més de quedar restringit als estrangers, està dirigit a aquells que puguin "tenir la condició d'assegurat", és a dir, els treballadors, pensionistes, els que cobrin algun subsidi, els aturats que hagin cobrat alguna prestació i els cònjuges i fills fins als 26 anys que no arribin a un nivell mínim d'ingressos.

Aquesta situació és fonamentalment la de milers d'estudiants i opositors a tot Espanya, que passen a ser els principals afectats per la reforma. Si algú que pertany a aquests col·lectius, o simplement és un jove aturat que no ha trobat treball fins avui i no ha cotitzat, vol anar a l'hospital de forma gratuïta haurà de demostrar que és una persona sense recursos o pagar la quota.

Els principals afectats són estudiants i opositors. Davant d'aquesta mesura, que ha passat desapercebut entre la resta de retallades plantejats pels conservadors, les Joventuts Socialistes han assegurat que es tracta de "una altra ocurrència més" d'un Govern "que només troba com a solució a la crisi retallar drets socials i atemptar contra l'Estat del Benestar".

En aquest sentit, creuen que "és indecent que el PP demani als joves que paguin per un dret universal mentre mantenen les ajudes a l'Església o amnistían als defraudadors". Per això, demanen que es retiri el "paràgraf" en el decret sobre mesures sanitàries "que obliga a pagar als joves per sanitat".

Segons Joventuts Socialistes, aquesta mesura "va a afectar fonamentalment a estudiants que no hagin pogut cotitzar no perquè no hagin volgut, sinó perquè no han trobat feina". I en aquest sentit és especialment rellevant recordar que la taxa d'atur juvenil es troba ja per sobre del 50%, comptant que aquesta xifra no considera com a situació d'atur als estudiants que no busquen feina.

Així mateix, els joves socialistes critiquen que "en poc més de quatre mesos la joventut ha vist, entre altres coses, com eliminaven la renda bàsica d'emancipació, com suprimien les beques-préstec i com s'incrementaven les taxes universitàries".

Suspesa la subhasta dels béns de Matas

La subhasta assenyalada per aquest matí dels tres immobles amb què l'expresident balear Jaume Matas (PP) va avalar la seva fiança de tres milions d'euros pel cas Palma Arena ha quedat definitivament suspesa després d'arribar a un acord amb el Banc de València. Prèviament, i causa d'aquest acord, l'advocat de Matas ha presentat un escrit en un jutjat mercantil de Madrid demanant la retirada del concurs personal de creditors que havia presentat per paralitzar la venda pública dels seus béns.

Després de personar-se a la subhasta, els representants de Matas i del Banc de València i comunicar el seu acord, el Jutjat d'Instrucció número 10 de Palma ha anul·lat la subhasta, a la qual finalment si s'havien presentat postors, perquè les parts havien acordat suspendre el procediment hipotecari.

Al llarg de la jornada d'ahir Matas va intentar per diverses vies la paralització de la subhasta dels seus béns, entre ells l'anomenat «palauet», per a això va arribar a sol·licitar un concurs personal de creditors perquè al·legava que no podia pagar els interessos de un milió d'euros que deu.

Un altre retingut al CIE de Zona Franca denuncia una pallissa policíaca

Traumatisme toràcic, una costella trencada i diverses fissures. Així va quedar Sergei Breev, tancat al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona -el Guantànamo dels feixistes espanyols-, després d'una pallissa de la policia que custodia l'instal·lació, segons que ha denunciat ell mateix. En Sergei, d'origen rus, es va posar en contacte amb VilaWeb arran de la informació que el diari va publicar sobre un altre intern, David Bakradze, que és en vaga de fam per protestar per les agressions policíaques que ha patit al centre. Foto: La cúpula del feixisme repressor a Catalunya.

És previst que Bakradze sigui expulsat de manera imminent al seu país d'origen, tot i estar arrelat a Girona, on hi viu amb la parella i una filla. Ahir però dos jutjats diferents de Barcelona i Girona van iniciar diligències que podrien frenar-la.

Sergei Breev va trucar ell mateix a VilaWeb des del centre d'internament i va explicar que diumenge passat va ser agredit per la policia espanyola que custodia la instal·lació. Segons ell la pallissa va ser tan forta que va haver de ser traslladat a urgències. L'home assegura que va ser atès al Centre d'Atenció Primària Manso de Barcelona, i segons la lectura telefònica que va fer de l'informe mèdic, tenia un traumatisme toràcic amb una costella trencada, a banda de diverses fissures. VilaWeb va comprovar que efectivament la trucada era feta des d'una de les cabines telefòniques que hi ha dins el centre.

Des de dilluns la redacció de VilaWeb ha intentat confirmar la història però ni la delegació del govern espanyol -d'on la responsable, la destacada neonazi Tobarra, va negar al Síndic de Greuges l'entrada i inspecció del centre de repressió racista- ni l'Institut Català de la Salut han volgut fer cap comentari sobre el tema, seguint amb la política de desinformació dels feixistes CiU-PP.

En la conversa telefònica Breev va donar el nom del metge que el va atendre i que signava el dictamen mèdic. L'ICS s'ha negat també a confirmar si aquest metge era de guàrdia en el lloc i en el moment en el qual Breev diu que va ser portat. Extraoficialment, però, en el centre de salut on va ser atès un periodista de VilaWeb ha comprovat l'existència d'aquest metge. Tenint en compte que Breev viu a Vilanova i la Geltrú la descripció tan concreta que fa del metge i el centre on va ser assistit dóna versemblança al cas, vista la negativa de les autoritats a col·laborar amb l'esclariment dels fets.

Breev afirma que el van apallissar diumenge a l'hora de sopar i que es va seguir la pauta que altres interns han denunciat, consistent en amagar l'intern agredit en una habitació sense càmeres.

Casos com els de Bakradze i el de Breev no són cap excepció, si ens atenem a les continues denúncies públiques i queixes d'entitats diverses, del col·legi d'Advocats i fins i tot del Síndic de Greuges, a qui la delegada del govern espanyol li ha prohibit l'accés al CIE, en un gest que va desfermar la protesta del parlament de Catalunya.

Fa temps que entitats de defensa dels drets humans alerten de la violació de drets fonamentals en uns centres que es troben al limbe jurídic, tal com alertava a VilaWeb l'advocat José Javier Ordóñez, autor d'un dictamen del Col·legi d'Advocats, on s'afirma que els CIE són 'presons plenes de gent que no ha comès cap delicte'.

Ara el cas de David Brakdze serà investigat judicialment, ja que un jutjat d'instrucció de Barcelona i un contenciós de Girona han admès a tràmit una denúncia per maltractaments i una altra per infracció de drets constitucionals, respectivament.

Marga Sanz: “El PP vol blindar als implicats en Emarsa perquè afecta a l’espina dorsal del partit”

La diputada d’Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Marga Sanz, ha recordat que “cap dels compareixents en la Comissió d’Emarsa estan imputats en la causa judicial” i ha criticat que el Partit Popular “va impedir que persones amb responsabilitats directes en la gestió i amb responsabilitats polítiques en el saqueig assistiren a la comissió”. Així, segons la síndica d’esquerres, “la comissió va nàixer morta”.

“Els que pagaran tota aquesta corrupció seran els ciutadans valencians que han de suportar ara en les seues butxaques el saqueig de la depuradora”, ha dit Sanz. “Hem perdut una empresa pública que ha passat a estar gestionada per mans privades”, ha afegit.

La parlamentària d’esquerres considera que “aquesta comissió es tanca en fals” i és “un frau per als valencians com va ser la Comissió sobre l’accident del metro”. A més, Sanz ha assenyalat que “el PP vol blindar la responsabilitat política dels implicats perquè afecta a l’espina dorsal del partit”. Així, “possiblement, el cas Emarsa siga la punta de l’iceberg de la trama de finançament il·legal en les depuradores”, ha afegit la dirigent d’esquerres. “Alberto Fabra ha d’adonar-se que per a tindre credibilitat en les seues propostes de regeneració ètica ha de deslligar-se dels responsables del PP que es van beneficiar del saqueig”, ha indicat Sanz.

Iberdrola col.loca al feixista Acebes com a conseller extern

El deficient i ultrafeixista ministre d'Interior de José María Aznar, Ángel Acebes, entrarà en el consell d'Iberdrola ocupant la vacant deixada per Ricardo Álvarez, que ha "dimitit" per causes que no han transcendit. Així mateix, el Consell de la companyia elèctrica ha nomenat també a Acebes com a membre i secretari de la comissió d'Auditoria i Supervisió del Risc, en substitució de Santiago Martínez, que passarà a ser membre de la comissió de Nomenaments i Retribucions. No s'ha fet públic el que percebrà per no fer res però se suposa serà un premi milionari, com a la resta de casos de corruptes col·locats pel franquisme.

Iberdrola sotmetrà a ratificació en la pròxima Junta d'accionistes el nomenament d'Acebes, així com el de José Luis San Pedro, actual director general de Negocis del Grup i que passarà a ser nou conseller executiu de la companyia en substitució de José Ignacio Berroeta.

La companyia també ha designat a Inés Mascle presidenta de la comissió de Nomenaments i Retribucions després de la sortida de Berroeta d'aquesta, i ha nomenat Samantha Barber presidenta de la comissió de Responsabilitat Social Corporativa.

Xupant fins al 2014

El mandat dels nous consellers de l'elèctrica s'estendrà com a màxim fins al 24 de març de 2014.

Amb aquests canvis, el consell d'administració d'Iberdrola, integrat per 14 membres, passa a estar constituït per dos consellers executius, nou externs independents, un d'extern dominical i un altre extern.