dimecres, 20 de novembre de 2013

Madrid escenifica i denuncia el retorn del franquisme

Estudiants i sindicats s'han manifestat aquest dimecres a Madrid en una jornada de vaga contra l'aprovació de la llei Wert (PP) contra l'educació pública. La Plataforma Estatal per l'Escola Pública ha denunciat enfront del Senat la volta a la "educació en blanc i negre" del franquisme que suposa la LOMCE. Wert: "Això és una jungla, i jo, sense matxet".

Centenars d'alumnes convocats pel Sindicat d'Estudiants s'han concentrat enfront del Ministeri d'Educació per protestar contra la reforma educativa, les retallades i l'augment de les taxes universitàries. Avui, 20 de novembre, la Llei Orgànica per a la Millora Educativa és aprovada per la Cambra alta amb els únics vots dels feixistes del Pàg.

La LOMCE suposa tornar a "l'educació en blanc i negre", ha denunciat la Plataforma per a l'Escola Pública. A través d'un acte de protesta enfront del Senat en el qual han representat la volta als anys 40, han reivindicat el "dret a l'educació" i a una "escola laica", en la qual no només "els fills dels terratinents tinguin oportunitats". "La reforma de la llei educativa suposa el retorn al passat. Una escola classista que divideix a la ciutadania", han explicat.

"Creiem que aquesta llei discrimina l'escola pública", ha denunciat el senador socialista Vicente Álvarez Areces a les portes de la Cambra alta. "És una llei que no satisfà a ningú –ha explicat– i s'ha dut a terme sense cap tipus de consens". Álvarez Areces ha expressat el seu "complet acord" amb les protestes de la comunitat educativa. "No podem tornar enrere", ha assenyalat. El senador socialista ha qualificat la reforma educativa com "un model ideològic i discrimitarorio". La llei Wert "subordina l'escola pública als beneficis de l'educació privada", ha denunciat.

Per la seva banda, centenars d'estudiants s'han concentrat enfront del Ministeri d'Educació sota el lema No a la contrareforma franquista. Beques sí. Taxes no. Wert dimissió!. "Avui és una jornada de lluita més en la nostra batalla contra la llei Wert", ha declarat a infoLibre Rodrigo Pasero, portaveu del Sindicat d'Estudiants. "Encara tenim forces per doblegar al PP", ha recalcat.

Els estudiants han defensat la necessitat de "una lluita contundent" per assegurar a la joventut un "futur digne". "Ens declarem insubmisos contra la LOMCE –ha assegurat un portaveu durant la manifestació enfront del Ministeri d'Educació– a través d'una lluita contundent posarem fre a la llei Wert". Estudiants i sindicats han denunciat que amb la LOMCE "només els rics podran estudiar".

Durant l'acte celebrat a les portes del Ministeri els estudiants han donat testimoniatge de les conseqüències de les retallades en matèria educativa: "Classes massificades, falta de material escolar, acomiadament de professors, eliminació de les classes de suport per a alumnes amb dificultats, retallades en les ajudes al menjador i reducció de beques per a l'ajuda a l'estudi".

Gràcies a la manifestació multitudinària celebrada el passat 24 d'octubre "aconseguim que Wert es retractés de les retallades en les beques Erasmus –han assenyalat des del Sindicat de Eestudiantes– ara hem de continuar lluitant per derrotar-li". El proper 30 de novembre, sindicats i estudiants han convocat noves manifestacions que se sumaran a aquestes jornades contra la reforma educativa i a favor d'una "educació pública, laica i de qualitat".

L'aprovació de la llei Wert prevista per a aquest matí ha estat posposada. El Senat ha decidit dividir el debat del projecte de Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa, de manera que no rebrà el vistiplau de la Càmera fins a aquest dijous, quan ho remetrà al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

Des de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA) han assenyalat que la llei Wert és "un desproposito: en terminis i en procediment", en relació al retard de la votació en la Cambra alta. "La LOMCE és una mesura per donar cobertura legal a les retallades que s'estan donant a les aules", ha denunciat Jesús Sortit, vicepresident de la CEAPA.

El PSOE demana la dimissió de Wert que respon: "Això és una jungla, i jo, sense matxet"


"Això és una jungla, i jo, sense matxet". Amb aquesta expressió abandonava el ministre d'Educació aquest dimecres el Congrés dels Diputats després de sotmetre's a una interpel·lació urgent dels socialistes "sobre la política general del seu Departament i les responsabilitats polítiques que pensa assumir com a conseqüència a les actuacions que ha desenvolupat durant el temps del seu mandat".

La iniciativa del principal partit de l'oposició arriba quan l'escàndol de la dotació pressupostària de les beques Erasmus està encara calenta i coincidint amb una nova jornada de vaga educativa i amb la Lomce a poques hores de rebre el vistiplau del Senat gràcies a la majoria absoluta del partit de Govern.

Polèmica per les exportacions alemanyes d'armes a dictadures

El govern d'Angela Merkel (CDU-CSU) ha defensat avui la gran quantitat d'armes venudes per Alemanya a Aràbia Saudita i altres dictadures que no respecten els drets humans enfront de les dures crítiques de l'oposició. Els permisos d'exportació aprovats pel govern alemany en van ascendir a 4.700 milions d'euros en 2012. El 59% de les exportacions van ser a dictadures.

El nou reporti sobre l'exportació d'armes d'Alemanya desperta fortes crítiques. Si ben els permisos del govern van caure lleugerament, més de la meitat dels productes militars van ser es van exportar a països que no pertanyen a la UE ni a l'OTAN.

El país del golf és "un important actor pel que fa a l'estabilitat de la regió", va sostenir a Berlín el portaveu del govern, Steffen Seibert. El portaveu va esmentar com a exemple el paper dels saudites en l'estabilització de Iemen i els seus esforços de mediació en el conflictoentre israelians i palestins.

Aràbia Saudita és a més un soci dels neoliberals en la "lluita contra el terrorisme internacional", financia als grups de mercenaris a Síria i d'altres països de la zona, i "forma part del grup dels 20 països més industrialitzats i emergents" (G20), va afegir Seibert.

El govern d'Angela Merkel va aprovar aquest dimecres l'informe sobre exportacions d'armes d'Alemanya en 2012, en el qual Aràbia Saudita lidera la llista de compradors.

Les vendes massives a un país el govern del qual és acusat d'importants violacions dels drets humans van despertar fortes crítiques de l'oposició. "L'exportació d'armes alemanyes s'ha sortit totalment de control", va dir aquest dimarts a dpa Jan van Aken, del partit de L'Esquerra (Die Linke), en conèixer les dades de l'informe. "Pel que fa a l'exportació d'armes, impera un nou desenfrenament", va afirmar.

"Alemanya s'aparta cada vegada més de la política d'exportació restrictiva. Ignora les seves pròpies disposicions i els reportis sobre la situació dels drets humans (als països de destinació)", va criticar també el dimarts Katja Keul, dels Verds (Die Grünnen).

Segons l'informe, els permisos d'exportació aprovats pel govern alemany van caure en 2012 de 5.400 milions a 4.700 milions d'euros. El 59% de les exportacions van ser destinades a dictadures que no pertanyen ni a la Unió Europea (UE) ni a l'Organització del Tractat de l'Atlántico Nord (OTAN), sinó als seus aliats en el finançament del terrorisme a Síria, l'Iraq, Líbia i Egipte: les dictadures teocràtiques wahhabitas del Golf, comandades per Aràbia Saudita i Israel.

Vídeo: la ciutadania es mobilitza contra el "cop d'estat" del PP

Julio Anguita ha advertit avui, en una entrevista a Radio Euskadi, que "el projecte de llei anunciat pel PP per mantenir l'ordre públic és l'avantsala del feixisme i de l'horror". Anguita ha expressat la seva impressió de que Espanya està travessant "un cop d'estat incruent i a càmera lenta" perquè la Constitució, i altres textos que "vertebren la convivència, estan sent diàriament violats pels diferents poders". Video: Joan Coscubiela (L'Esquerra Plural): "Ens han amenaçat en donar una patada a la boca als ciutadans. El PP vol callar a la gent i amenaça de multar-los si es manifesten al carrer. El PP està vulnerant la Constituciò, el dret de reuniò i manifestaciò. Entrem de ple en la dictadura franquista". El dia 24 a les 12h. del mati, manifestaciò a Barcelona i Girona contra el PP i el feixisme. Ada Colau, Joan Herrera i Llamazares criden a la desobediència enfront de la Llei de Seguretat.

A més, Julio Anguita ha afirmat que quan hi ha un "estat d'excepció econòmica, social, polític, ètic i moral" com l'actual, "les eleccions no resolen gens".

També ha opinat que darrere de la demanda del dret a decidir de Catalunya està la pretensió del poder econòmic d'aquesta comunitat d'aconseguir una sèrie de beneficis per a una minoria, "que és el que sempre ha buscat la burgesia nacionalista catalana, quan s'embolica en la bandera".

Joan Coscubiela (ICV-EUiA) considera que la Llei de Seguretat Ciutadana que prepara el ministeri de l'Interior del Govern del PP hauria d'anomenar-se "llei de la puntada a la boca a la democràcia" perquè el que pretén és obrir una "ofensiva brutal contra els drets civils".

Així ho ha resumit Coscubiela, qui sosté que el Govern del PP, després d'haver dut a terme una "contra-reforma contra els treballadors" a través de la reforma laboral, pretén ara "criminalitzar als moviments socials i impedir que exerceixin la seva funció de canalitzar els interessos dels ciutadans".

Segons el diputat ecosocialista, la suma d'aquest avantprojecte més l'anunciada reforma de la Llei d'Avortament i el projecte de Codi Penal, faran que Espanya passi de ser un "sistema autoritari" a un "règim totalitari". "Si la Llei de Seguretat Ciutadana del ministre José Luis Corcuera en els noranta es va conèixer com la 'puntada a la porta', aquesta és la llei de la puntada a la boca a la democràcia", ha afegit.

Coscubiela ha garantit que el seu grup farà el possible per aconseguir que aquest projecte de Llei de Seguretat Ciutadana "neixi mort", per a això ha animat a promoure "mobilitzacions preventives" en contra. "Als qui volen prohibir la mobilització cal respondre'ls amb mobilització, mobilitzant-nos des del principi perquè no ens prohibeixin mobilitzar-nos", ha advertit el diputat d'ICV.

A més, espera que li ocorri el mateix que li va passar a 'Llei Corcuera': que sigui anul·lada, si més no, parcialment pel Tribunal Constitucional.

Ada Colau (PAH) convoca a una "jornada de desobediència"


La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PHA) Ada Colau ha convocat una "jornada de desobediència" per al dia en què el Consell de Ministres aprovi la futura Llei de Seguretat Ciutadana que preveu elevades multes per participar en protestes socials de desobediència, com les quals duu a terme la pròpia la PAH o el 15-M. Fer uneix escrache enfront de la casa d'un càrrec públic o protestar enfront del Congrés dels Diputats podrà ser sancionat amb fins a 600.000 euros. Per aquests motius, Colau ha suggerit arrencar aquesta protesta amb un "escrache virtual" al PP i al ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Ella mateixa va ser una de les cares mes visibles de la plataforma que va impulsar els escraches a polítics perquè recolzessin la modificació de la Llei Hipotecària i es paralitzessin els desnonaments i, en diverses ocasions, ha sortit a defensar aquestes accions de protesta pacífica públicament. Així, a través de la xarxa social Twitter va voler mostrar la seva oposició a l'avantprojecte de llei anunciat pel Ministeri de l'Interior, tal com ja han fet juristes, moviments socials, activistes, polítics i policies.

En un d'aquests missatges Colau es refereix a la futura Llei de Seguretat Ciutadana com #leyanti15M, crida "corrupte" al Govern i li acusa de pretendre "acabar amb el dret de manifestació i de llibertat d'expressió per seguir robant". "El dia en què el Consell de Ministres aprovi la llei anti 15-M queda convocada jornada de Desobediència General: no tenim por, Fora La Màfia", ha escrit la portaveu de la PAH afegint l'etiqueta #holadictadura.

"Avui desobeir lleis injustes és una qüestió de supervivència"


I com a "aperitiu" d'aquesta protesta general, Colau ha advocat per respondre amb un "escrache virtual" a Fernández Díaz el dia que el Govern aprovi la norma. "Avui desobeir lleis injustes és una qüestió de supervivència. O ens empoderamos i desobeïm, o acceptem esclavitud".

També des del seu compte de Twitter la PAH ha volgut deixar clar que no tem la reforma. "Tenim un missatge per tots els que promouen la llei anti 15-M: no tenim por. Sabem el poder que tenim nosaltres, la gent", resa un dels seus missatges. Per a la plataforma, aquesta llei "és una mostra més de com el PP, en lloc d'escoltar les demandes ciutadanes, prefereix asfixiar la democràcia amb repressió".

Gaspar Llamazares: “Una llei que va contra els drets ciutadans, no ha d'obeir-se”


Llamazares ha afirmat al programa ‘més val tard’ que el PP aprofita la seva majoria absoluta per penalitzar els drets ciutadans, probablement fins i tot el dret a la vaga, perquè no tem protestes ciutadanes massives davant les retallades socials i de llibertats i els dubtes sobre el transcurs proper de la crisi econòmica.

“És una puntada a la pancarta”, va asseverar. “Un Govern que ens diu que ja es veu la llum al final del túnel, tem, no obstant això les protestes socials esdevenidores i les penalitza, ben considerant-les com a delicte, bé com a infracció”. Llamazares crida a la desobediència civil i assegura que IU recorrerà a tots els mecanismes de lluita contra la Llei de Seguretat i les reformes del Codi Penal de Gallardón, tant al Parlament, com en els tribunals i avisa que estaran sempre al costat dels ciutadans.

La nova Llei de Seguretat de l'Opus Dei: un cop d'estat feixista

La nova Llei de Seguretat Ciutadana que preparen els feixistes i mafiosos de l'Opus Dei PP al poder, més repressiva encara i especialment contra les protestes als abusos de la dictadura, serà dirigida directament contra la societat civil democràtica i en defensa de la corrupció i el feixisme institucionals, penalitzant fins els escratxes als lladres, corruptes i criminals al govern.

Els col.lectius ciutadans, contra "la llei de la por franquista" del PP

Els diferents col·lectius i organitzacions lligats al moviment 15-M consideren que amb l'avantprojecte de Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, que entre d'altres coses preveu multes de fins a 30.000 euros per "insultar o amenaçar" un policia en una manifestació, el PP pretén "imposar la llei de la por" i "criminalitzar qualsevol acte de protesta" com ja ocorria en l'"època de la repressió franquista". Llistat de les 10 noves prohibicions i les sancions propostes pels nazicatòlics del PP.

"La llei de la puntada en la boca a la democràcia"

Si en 1992 la coneguda com a llei Corcuera va ser "la de la puntada en la porta", l'Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-Cha) considera que la llei de seguretat ciutadana, l'avantprojecte de la qual ha donat a conèixer aquest dimarts el Ministeri de l'Interior, és la "llei de la puntada en la boca a la democràcia", segons Joan Coscubiela durant la roda de premsa que ha ofert amb José Luis Centella després de la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats. Per al PSOE és "un projecte de repressió ciutadana".

Imputat un altre ‘mosso’ per esborrar la taca de sang en el ‘cas Raval’

Ja són nou els Mossos d'Esquadra acusats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez. La titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona ha decidit imputar a un altre agent, qui va admetre davant Assumptes Interns de la policia catalana que “en observar que en el lloc en el qual s'havia produït l'actuació policial hi havia una taca de sang, va tirar damunt de la taca l'aigua que contenia una ampolla que portava en el cotxe”.

“Ni raons de salubritat, higiene o protocols d'actuació” justifiquen el “esborrat o alteració d'uns rastres o vestigis d'un possible fet delictiu”, raona la jutge en un acte difós pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La instructora al·lega a més que la taca es podria haver preservat, fotografiant-la o prenent una mostra de la mateixa.

Per tot això, la jutge indica que podria tractar-se d'un delicte d'obstrucció a la justícia. I afegeix que l'agent també haurà de respondre en grau de col·laboració per la resta de delictes que s'instrueixen perquè, segons la seva pròpia declaració davant Assumptes Interns, “va observar” com reduïen a Benítez, i “va ajudar” a traslladar-lo a vehicle policial, “en forma horitzontal, de cap per avall”, on va entrar en para cardíaca. A més d'obstrucció a la justícia, els agents implicats s'enfronten a un delicte de contra la vida i/o contra la integritat física, un delicte de tortures i un altre de coaccions.

Benítez va morir la matinada del 6 d'octubre a l'hospital Clínic, després d'una brutal reducció policial. En les imatges, difoses per EL PAÍS, s'observen rodillazos, puntades i cops de puny. Fins ara, el Departament d'Interior defensa que l'actuació va ser correcta.

L'informe previ a l'autòpsia determina que la mort de Benítez va ser un homicidi

L'informe previ a l'autòpsia de l'empresari Juan Andrés Benítez elaborat pel Institut de Medicina Legal de Catalunya estableix que encara que les circumstàncies de la defunció de l'empresari són "desconegudes", la mort és de caràcter violent i, en concret, de naturalesa homicida. L'informe classifica la mort de Benítez de "violenta d'etiologia medic-legal homicida", contradient d'aquesta forma la declaració d'aquest dimecres dels vuit agents dels Mossos imputats. ICV-EUiA reclama la dimissió del conseller d’Interior. Foto de la víctima en l'informe previ a l'autòpsia.

Vist per a sentència el judici contra el sots-inspector Arasa pel desallotjament del 15-M

El sotsinspector dels mossos d'esquadra Jordi Arasa, sotscap de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Barcelona, ha admès avui que va colpejar amb la porra David Fernández (foto, durant el judici), actual diputat de la CUP al Parlament, durant el desallotjament del moviment del 15-M de la plaça Catalunya el 27 de maig del 2011. Tot i així, Arasa ha justificat els cops perquè va rebre la instrucció d'usar la força per obrir un pas per la sortida dels camions de la neteja, i els manifestants no van fer cas de les seves ordres. El judici, que ha estat vist per a sentència, ha despertat molta expectació mediàtica i a la sortida diversos membres del 15-M han increpat Arasa, que ha hagut de sortir per un passadís intern.

Una família mallorquina guanya el judici a una marquesa que volia cobrar-los un impost feudal

Un jutge de Mallorca desestima la demanda d'una "marquesa" que volia cobrar 1.800 euros per un gravamen feudal. L'alou o 'alodio' grava les compravendes d'habitatges particulars construïts a les antigues terres de la dèspota. La casa és propietat de la família del marit des de 1942, i l'aristòcrata "marquesa de Campo Franco" exigeix aquest impost medieval, encara vigent a l'Espanya denominada "democràtica" per l'oligarquia en el poder. Foto: Beatriz i Xus, el matrimoni que ha guanyat la demanda a la "marquesa".

Xus i Beatriz, un matrimoni mallorquí amb dos fills petits, han guanyat la demanda que els va interposar la marquesa de Camp Franco, que volia cobrar-los 1.800 euros per un impost que data del segle XIII, i que es resumeix que els descendents dels nobles de la illa poden seguir reclamant el 2% de cada operació de compravenda que es faci en els habitatges que s'han construït a les antigues terres del marquesat.

El jutjat nombre 9 de Palma de Mallorca, amb data 18 d'octubre de 2013, va desestimar la demanda que va posar María Almudena de Padura i Espanya, des de juny de 2012 la nova marquesa de Camp Franco, contra la parella: ell, productor musical en atur; ella, secretària en un hospital. Xus i Beatriz viuen al barri d'És Pil-lari, a la platja de Palma. Beatriz va decidir comprar el 50% de la casa de la mare de Xus, que pertany al seu cunyat, el germà del seu marit. La compravenda es va formalitzar al maig de 2010 i la parella va pagar 90.000 euros. Fins a aquí, tot normal. Una venda més, com les milers que es fan cada any a Espanya.

La parella paga tots els impostos que comporten l'operació, "uns 12.000 euros", explica Xus. Els terrenys pertanyen als pares de Xus des de 1942, i en ells es van aixecar tres cases en 1964. Una d'elles és la que ha comprat Beatriz. La sorpresa arriba dos anys després, quan una empresa de la marquesa, Roten Padura S.L., els exigia 1.800 euros com a pagament d'un impost feudal, l'alou o 'alodio'.

L'alou és un gravamen procedent del dret romà que es va implantar a Mallorca L'alou és un gravamen procedent del dret romà que es va implantar a Mallorca al segle XIII. Mai va ser abolit. En què consisteix? Les famílies "nobiliàries" de la illa tenen dret a cobrar un percentatge de cada compravenda que es realitzi en el que van anar les seves antigues terres, una espècie de pagament del "domini directe" que aquests nobles tenen per herència. Felipe V va ser qui va crear el marquesat de Camp Franco a l'agost de 1718.

Aquest gravamen feudal, medieval i anacrònic persisteix en molts altres llocs de Catalunya i Espanya, en mostra que la democràcia espaoñla és només un cartell de publicitat per a estúpids.

La parella es va defensar sense advocat


L'escriptura del pis diu que l'immoble està gravat per alou o domini directe a favor de Juan Roten Sureda, l'oncle de l'actual marquesa, que va decidir portar-los a judici. Xus i Beatriz van haver de xopar-se llavors de tot el referent a aquest impost feudal. "No enteníem com una marquesa ens demanava diners per una casa que sempre havia estat de la nostra família".

Van estudiar i van aprendre, i es van preparar el judici. De fet, com la quantitat reclamada és inferior a 2.000 euros, no van necessitar assistència d'un lletrat, i ells mateixos es van defensar en el judici, que es va celebrar el 30 de setembre. Xus i Beatriz van demostrar que l'alou estava prescrit.

L'article 60 de la Llei 8/1990 de 28 de juny de Compilació del Dret Balear regula que com no s'havia pagat cap alou en la transmissió de compravenda anterior (realitzada en 1.942), el gravamen havia prescrit als cinc anys. "Els advocats de la marquesa havien de saber això. Per això van insistir a arribar a un acord per un preu menor abans d'anar a judici", explica Xus. Damunt, la marquesa li exigia el 2% de la compravenda, quan per llei, i si hagués tingut dret, solament podia haver demanat el 2% del valor del terreny.

La parella també va posar en dubte durant el judici que el 'alou' estigués encara vigent. "Tot es basava en una nota registral de 1905 que deia que es reservava el domini directe al marquès, si resultés pertànyer-li. I si no li hagués pertangut ja ni en el passat?", assenyala Xus. La jutgessa assenyala en la sentència la bona preparació del judici per part de Beatriz, amb "extensa" documentació. Més propietats en la mateixa situació

Encara que el jutge els dóna la raó, la parella no pot eliminar l'impost en el registre de la propietat


Una altra llei, la 3/2010 de 7 de juny, de constatació de censos i alous, regula que els "titulars de censos i alous inscrits en el Registre de la Propietat, qualsevol que sigui la seva classe, comunicaran a aquest òrgan aquells que els pertanyin, en el termini de cinc anys computables des de l'entrada en vigor d'aquesta Llei". Si no es fa, els alous queden extingits. "Ens assabentem que la marquesa havia inscrit el seu dret a alou després de 2010, no solament de la nostra propietat, sinó de moltes més que poden arribar a les 1.000".

Encara que Xus i Beatriz han guanyat el judici, el Registre de la Propietat no els deixa eliminar la inscripció d'alou. Solament ho pot fer el titular del gravamen en escriptura pública (és a dir, la marquesa), o bé per ordre d'un jutge. I la sentència, encara que desestima la demanda de la marquesa, no especifica que s'anul·li.

Això vol dir que si algun dia la parella ven la casa, la marquesa podria exigir el pagament del 'alou' als nous i incautos compradors. De moment, Xus i Beatriz han iniciat una campanya en Change.org per sumar 10.000 signatures (porten ja 775) i demanar al Parlament balear que derogui aquesta "injusta i inconstitucional impost feudal. Va contra els articles 14, 47 i 133 de la Constitució. I és una clàusula abusiva i per tant nul·la de ple dret, segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 14 de març de 2013", sentència Xus. Aquest diari ha intentat, sense èxit, parlar amb Almudena de Padura i Espanya.

García-Albiol: "els pamflets eren per explicar problemàtiques de Badalona"

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest dimecres davant el jutge que els pamflets -que vinculaven els gitanos romanesos amb els problemes de seguretat i delinqüència de la ciutat- eren “material de comunicació” per “explicar problemes concrets i plantejar alternatives” del grup municipal del PP, en aquell moment a l'oposició. “Que hi ha un problema d'integració amb aquest col·lectiu no ho dic només jo, són dades objectives”, ha dit. García s'enfronta a una pena d'un any de presó i una multa de 8.100 euros, acusat per repartir aquests pamflets.

Ha explicat que en els papers es recollien una sèrie de fotografies, la majoria de les quals eren imatges que els veïns havien fet arribar al partit “com a motiu de denúncia de diferents problemàtiques a la ciutat, com la neteja, una onada d'incendis de cotxes estacionats al barri de Sant Roc, la sobreocupació de pisos i problemes de convivència i civisme”. Ha subratllat que en aquests pamflets hi havia també fotografies que havien aparegut als mitjans de comunicació.

El pamflet es van presentar a la junta local del PP, que va donar la seva aprovació. Segons Albiol, dels 15.000 impresos, es van repartir uns 1.000. Va ser el dia 24 d'abril de 2010 en un acte amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho. “Enlloc de generar un debat sobre les problemàtiques que plantejàvem, es va desenfocar el tema original i es va centrar el debat en la xenofòbia”, ha explicat, assegurant que va donar l'ordre d'interrompre la seva distribució. Ha negat, però, que aquesta ordre vingués de Madrid.

Després, ha explicat, va tenir moltes peticions dels mitjans de comunicació, que ell va atendre per “deixar ben clar que no hi havia intencionalitat de menysprear a ningú” i aclarir que el motiu especific dels pamflets era “explicar problemes concrets i plantejar alternatives”. “En algun moment potser vaig utilitzar una paraula no adequada”, ha reconegut, i ha assegurat que les seves reflexions també les plantejava el propi govern municipal d'aquella època.

"No estem davant d'un debat polític sinó d'un judici", ha recordat el jutge a Albiol i també al fiscal, Miguel Ángel Aguilar, i l'acusació popular -exercida per SOS Racisme-. "Qualsevol ciutadà té dret a pensar que s'hauria d'expulsar els gitanos romanesos", ha dit el jutge -titular del jutjat penal 18 de Barcelona- al fiscal.

Garcia-Albiol (PP) arriba al jutjat per declarar pels pamflets racistes


L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), ha arribat aquest dimecres al matí a la Ciutat de la Justícia emparat per gairebé 200 veïns i censurat per uns cinquanta detractors per seure al banc del acusats pel repartiment de pamflets electorals que presumptament vinculaven els romanesos amb la delinqüència de la ciutat. La claca, en la seva majoria jubilats, portaven una pancarta amb el lema 'Volem viure en pau. Albiol no et rendeixis' i pamflets amb la llegenda 'Alcalde estem amb tu', mentre que a l'altra banda del passadís improvisat els detractors han reivindicat una 'Tolerància zero amb el racisme'.

La farmacèutica Grünenthal haurà d'indemnitzar als afectats de la talidomida

El jutjat de Primera Instància número 90 de Madrid ha condemnat a la farmacèutica Grünenthal al pagament d'una indemnització a les víctimes de la talidomida (foto) que van reclamar 204 milions d'euros per les deformacions que els va causar aquest medicament i al pagament dels interessos legals des de la data d'interposició de la demanda amb l'increment previst legalment a partir d'aquesta resolució.

En la sentència, feta pública avui, el jutge estima parcialment la demanda presentada per l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya i condemna a la farmacèutica alemanya al pagament a cadascun dels afectats de 20.000 euros per cada punt percentual de minusvalidesa que els hagi reconegut l'Administració.

La fallada del jutjat no és ferm i contra ell cap un recurs d'apel·lació, que es pot presentar en el termini de vint dies. A més de la indemnització, la jutge condemna a la farmacèutica al pagament dels interessos legals des de la data d'interposició de la demanda amb l'increment previst legalment a partir d'aquesta resolució.

El passat 14 d'octubre es va celebrar el judici en el qual unes 180 víctimes de malformacions causades per la talidomida a Espanya van demanar una indemnització de 204 milions d'euros a la farmacèutica.

El cas dels nens de la talidomida és, probablement, una de les mostres més clares del que succeeix quan un fàrmac es prescriu sense les proves pertinents. Patentat en 1955 per Grünenthal a Alemanya com un tranquilizante, era administrat també com a calmant de les nàusees de l'embaràs, tot semblava anar bé fins que va haver-hi una sèrie de naixements de bebès amb greus malformacions, sobretot escurçament o falta d'extremitats.

Panrico sense acord de matinada, després de vint hores de negociació

Vint hores va necessitar ahir la taula de negociació de Panrico fins a les sis del matí d'avui, sense aconseguir un consens sindical prou ampli com per recolzar el text d'un nou preacord, que es va començar a elaborar des de les deu del matí d'ahir amb la mediació, de nou, dels inspectors de Treball.

Segons un dels membres de la taula de negociació consultats per Cinc Dies, "després d'estar tot el dia reunits amb l'empresa i la inspecció, avançat i retrocedint, quant tenim un nou document per signar un preacord, solament un membre de Comissions Obreres en la taula es declara disposat a signar. L'empresa contesta que a hores d'ara necessita i vol una majoria més qualificada. Els membres d'UGT asseguren que no van a signar i a córrer el reg de recolzar un nou preacord en solitari"

"Conclusió —contínua la font citada— l'empresa s'aixeca i diu que es va al concurs" de creditors. Davant aquesta situació , els membres d'UGT en la taula adverteixen que si "finalment es donen avui per trencades les negociacions, demanarem negociar per a aquelles plantes que es van pronunciar a favor de la proposta d'acord"

De l'altre costat de la taula, l'empresa ha enviat un missatge molt escarit i revelador a les 6 i mitjana del matí; "Ja no hi ha gens més que oferir, però fins a la cua tot és toro". Ara toca descansar alguna cosa.

Garcia-Albiol (PP) arriba al jutjat per declarar pels pamflets racistes

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), ha arribat aquest dimecres al matí a la Ciutat de la Justícia emparat per gairebé 200 veïns i censurat per uns cinquanta detractors per seure al banc del acusats pel repartiment de pamflets electorals que presumptament vinculaven els romanesos amb la delinqüència de la ciutat. La claca, en la seva majoria jubilats, portaven una pancarta amb el lema 'Volem viure en pau. Albiol no et rendeixis' i pamflets amb la llegenda 'Alcalde estem amb tu', mentre que a l'altra banda del passadís improvisat els detractors han reivindicat una 'Tolerància zero amb el racisme'.

Ha estat acompanyat en la seva entrada per una comitiva de feixistes del PP, entre els quals hi ha el líder del partit a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i el secretari general del PP català, Jordi Cornet, i Albiol ha assegurat en declaracions als mitjans que la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, que va repartir amb ell els fullets, arribaria a la Ciutat de la Justícia al llarg d'aquest matí.

"Em sembla una injustícia haver de ser aquí", ha declarat als periodistes en unes breus declaracions sense acceptar preguntes abans d'entrar a la sala, i ha afegit que ho sent així no només per ell sinó també pels veïns d'alguns barris de Badalona que segons la seva opinió ho estan passant malament amb problemes de convivència, incivisme i inseguretat.

Albiol ha reconegut que està passant "moments complicats", però ha assegurat que té la consciència molt tranquil·la perquè considera que la seva obligació és ajudar els veïns, tant quan estava en l'oposició com ara com a alcalde.

L'alcalde de Badalona és jutjat aquest dimecres al matí pel Jutjat Penal 18 de Badalona per repartir el 2010 al costat de Sánchez Camacho aquests pamflets electorals, pels que està acusat d'un presumpte delicte de provocació a l'odi a la discriminació o a la violència, pel que s'enfronta amb un any de presó.

Els 15.000 díptics que el PP van repartir pels barri de Llefià, Sant Roc i La Salut el 24 d'abril del 2010 -any anterior a les eleccions municipals- contenien fotografies de gitanos romanesos acompanyats de lemes com 'inseguretat', 'delinqüència' i 'vandalisme', i la imatge d'una pintada amb el lema 'no volem romanesos'.

ICV-EUiA participa a la concentració contra la xenofòbia de Garcia Albiol


La coalició ICV-EUiA participa a les protestes contra el racisme i la xenofòbia, convocades per Àgora Ciutadana i SOS Racisme en motiu del judici a l'alcalde del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, demà dimecres a les 9.30h, a la ciutat de la Justícia. Davant la distribució de propaganda electoral a Badalona per part de Garcia Albiol, acompanyat de Sánchez Camacho, on es llegia “No volem romanesos!”, i relacionant-los amb la delinqüència, l'alcalde de Badalona serà jutjat demà, dimecres 20 de novembre, a les 10h, a la Ciutat de la Justícia, per delictes d’incitació a l’odi i la xenofòbia. Foto de la comparexeinça d'Albiol, amb Sánchez i Alberto Fernández, germà del ministre de l'Opus Dei i cap del PP a Barcelona.

Rosario Porto va asfixiar a Asunta fins a la mort i es va desfer sola del cadàver

Rosario Porto, l'egòlatra mare d'Asunta, la nena de 12 anys trobada morta el 22 de setembre en un terreny forestal de Teo (la Corunya), va asfixiar a la seva filla quan aquesta es trobava en plena letargia per l'efecte de l'Orfidal. Després, Rosario va esperar que fosquegés per traslladar el cádaver fins al camí forestal de Cacheiras, on el va treure fora del cotxe arrossegant-lo per les aixelles i el va dipositar a la cuneta. En cap moment s'ha pogut determinar la presència del pare, Alfonso Basterra, a la casa on presumptament es va perpetrar el crim.

Aquestes són les les conclusions a les quals han arribat els especialistes que han analitzat el cas que figuren en el sumari el secret del qual va aixecar ahir a última hora el jutge instructor José Antonio Vázquez Taín i del que informa La Veu de Galícia. Aquest matí el magistrat lliurarà a les parts personades, els pares de la víctima, empresonats i acusats d'un delicte d'assassinat que ells neguen, i l'associació Clara Campoamor, que vetlla pels drets de les dones i de la infància.

Asunta va morir amb 12 anys i els seus pares, l'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra, que estan separats, són els únics imputats per aquesta mort violenta i romanen a la presó de la Corunya de Teixeiro des del passat 27 de setembre. La instrucció considera provat que al domicili del pare de Asunta és on es va produir la ingesta del tranquilitzant lorazepam, una elevada dosi per provocar l'atordiment, i també que existeix una autoria material i una altra intel·lectual i "perversa".

En aquest menjar que van compartir tant Rosario Porto com Alfonso Basterra amb la seva filla en la calli República Argentina, de Santiago, va ser on presumptament se li va subministrar a la nena el medicament. Els investigadors situen entorn de les cinc i vint de la tarda la sortida del domicili a Rosario i Asunta encara que les imatges dels enregistraments regitradas per les càmeres de seguretat no semblen determinar que Asunta estigués encara afectada pels efectes d'algun tipus de droga.

Les càmeres tornen a situar a les dues ja en el cotxe Merceces color verd de Rosario, que és la que condueix el vehicle amb la nena situada en el seient del copilot.

Uns quinze minuts és el que triga Rosario Porto a fer el recorregut entre Santiago de Compostel·la i la casa de Teo. Els investigadors han aconseguit determinar que sobre dos quarts de set de la tarda es desconnecta l'alarma de la casa, per la qual cosa es desprèn que és el moment en el qual ambdues entren en la mateixa.

Allí presumptament va ser quan Porto, una vegada que comprova que Asunta ha caigut presa dels efectes del Orfidal l'asfíxia de forma mecànica, alguna cosa que puc fer amb el mocador que s'ha analitzat.

Portugal: les previsions neoliberals tornen a fracassar al tercer any d'estafes i fraus

Les prediccions divulgades aquest dimarts pel “Economic Outlook” de l'OCDE diuen que Portugal incomplirà tots els objectius acordats amb la troika neoliberal europea en el que concerneix al dèficit. Per aquest any es preveu un dèficit de 5,7% (l'acord prèvia 5,5%); per 2014, el 4,6% (superior al 4% fixats); i per 2015, el 3,6% (molt per sobre del 2,5% que el govern portuguès i la troika havien posat com a meta). En quant al creixement econòmic l'OCDE preveu que es xifri en el 0,4% en 2014 (la meitat del 0,8% previst pel govern i la troika), mentre que pel 2015 les estimacions pugen a 1,1% (inferior a l'1,5% previst). I és que les estafes neoliberals no tenen res a veure amb ciència ni economia, sols amb el feixisme corrupte i mentider i la propaganda per a babaus.

“La realitat ha sistemàticament negat el govern i donat raó a l'OCDE en les seves prediccions. Aquestes dades vénen confirmar el que sembla un compromís de la ministra de les finances Maria Lurdes Alburquerque, seguint la tradició de Vítor Gaspar (anterior ministre de les finances), de fallar totes les previsions *macro econòmiques i totes les metes del dèficit” va dir la diputada del Bloco de Esquerda Mariana Mortágua, citada per l'agència de notícies portuguesa Lusitana.

“Això és el tercer pressupost general d'Estat presentat per aquest govern i aquesta és la tercera vegada que l'OCDE ve a contrariar el ministeri de les finances, amb pronòstics més pessimistes per al dèficit i per al creixement econòmic”, va subratllar la diputada, concloent que “abans d'haver aprovat el pressupost general de l'Estat, les seves prediccions ja no són realistes”.

Mathias Eistrup
Corresponsal Portugal

'L'Austeritat' de les polítiques neoliberals porta Portugal a nou mínim en el número de naixements


La presidenta de l'Associació Portuguesa de Demografia (APD) assegura que la molt catòlica Portugal registrarà en 2013 un nou mínim en el número de naixements. L'any passat, el país va tenir, per primera vegada, menys de 90.000 naixements en un any. Segons Maria Filomena Mendes, si el nivell de caiguda registrat entre gener i juliol, gairebé un 12%, es manté, en 2013 el número de naixements podrà quedar-se sota els 80.000.

Xina expressa el seu malestar amb Espanya per l'ordre d'arrest d'exlíders

La República Popular de Xina ha expressat avui el seu "fort malestar" per la decisió de la Justícia franquista i corrupta espanyola d'emetre absurdes i ridícules ordres internacionals d'arrest de cinc líders comunistes, entre ells l'antic president Jiang Zemin (foto) i l'ex primer ministre Li Peng, per la suposada repressió en el Tibet segons el teócrata i genocida Dalai Lama al servei del feixisme internacional: "Xina expressa el seu fort malestar i la seva ferma oposició a les institucions espanyoles que, ignorant la posició xinesa i sent inconsistents amb prèvies declaracions, manipulen aquest assumpte", va assenyalar en roda de premsa el portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès Hong Lei.

"Esperem que les parts rellevants a Espanya prenguin amb serietat la preocupació xinesa i no facin res que danyi a aquest país o la relació entre Xina i Espanya", va agregar.

Hong va assenyalar que Xina ha demanat a Espanya que aclareixi la decisió i va culpar a "separatistes tibetans" de "crear rumors i calúmnies, fent acusacions falses contra el Govern xinès, per danyar les seves relacions bilaterals amb altres països".

"Aquestes accions estan condemnades a fracassar", va afegir el portaveu, qui va puntualitzar que la posició xinesa en el conflicte tibetà és "clara i consistent" i que Espanya "també sap això".

El PP declara la guerra a la Xina: L'AN ordena detenir a la cúpula de la RP de Xina


No és una broma. Ni de molt mal gust, en un país sota la misèria i la corrupció d'un sistema i govern clarament feixista, ans es podria interpretar, segons el dret internacional, com una declaració de guerra. L'Audiència Nacional del franquisme -condemnat per l'ONU per no atendre les víctimes del genocidi dels seus papàs i avis-, ha declarat en "crida i cerca" a l'expresident de Xina Yiang Zemin i a d'altres membres de la cúpula política i militar del gegant asiàtic per suposat genocidi al Tibet feudal del Dalai Lama.

Els estudiants tornen als carrers per forçar la dimissió de Wert

Els alumnes d'institut i d'Universitat estan cridats avui dimecres de nou a la vaga per protestar contra les retallades, la pujada de taxes, la reforma educativa, el nou decret de beques i el futur de l'aportació estatal a les Erasmus, un nou front que se sumeixi a molts altres oberts al llarg de la legislatura. Punts, que el Sindicat d'Estudiants, majoritari, i la Federació d'Associacions d'Estudiants Progressistes (FAEST) han convocat a l'alumnat amb la intenció de donar una “última empenta” al ministre d'Educació José Ignacio Wert i que per la pressió popular –a més de la d'una facció del mateix PP- dimiteixi.

Altres agrupacions, com CANAE, no han cridat a les seves bases en aquesta ocasió, convençuts que es perd eficàcia si les vagues són contínues. Al seu torn, avui s'accepta en el Senat la nova llei educativa LOMCE, que tornarà al Congrés per ser aprovada definitivament a la fi d'any.

Aquesta “última empenta” del que parlen els estudiants contrasta amb el ferm suport que rep el ministre Wert del president Mariano Rajoy, encara que li desautoritzés en la seva decisió de retirar la part de la beca Erasmus concedida pel ministeri a els qui no es beneficien d'una beca general.

En 22, 23 i 24 d'octubre molts alumnes –especialment de batxillerat i Universitat- ja no van acudir a les aules i es van sumar a la vaga general d'educació del 24. El seu èxit –major que en anteriors convocatòries- va radicar en l'estirada d'aquests alumnes i les seves famílies, més que dels professors. La Plataforma en Defensa de l'Educació Pública, que conjumina a sindicats, pares i alumnes, va lliurar el dijous passat en el palau de la Moncloa 1,7 milions de signatures en contra de la reforma educativa, el tijeretazo als pressupostos o un model que en la seva opinió afavoreix a l'Església i a l'escola concertada.

Aquesta tarda diverses ciutats acullen manifestacions i concentracions en repulsa per l'aprovació de la LOMCE, però no hi ha vaga del professorat. Els sindicats són conscients que els docents han perdut al voltant d'un 30% del poder adquisitiu i no poden renunciar al seu salari constantment.

Mor Josep Canal, pare del Paleolític Inferior català

Encara que va ser un home molt discret, poc donat a les aparicions públiques i encara menys al protagonisme mediàtic, la mort de Josep Canal i Roquet-Jalmar, esdevinguda ahir a l'edat de 93 anys a Girona, ha estat intensament plorada pel món de l'arqueologia. No en va, a aquest soldat de la 'Quinta del biberó', durant la revolta feixista contra la República, se'l considera el "pare" del Paleolític Inferior català, inexistent fins que ell, encapçalant un equip de joves entre els quals somreien Edudald Carbonell, José Maria Bedoya i Enric Jiménez, va descobrir l'any 1972, al Puig d'en Roca de Girona, eines de pedra tallades per l'home de fa uns quants centenars de milers d'anys. Foto: Josep Canal, Anna Pagans, Eduard Canal i Josep M. Nolla presenten un llibre.

S'acabava de produir una descoberta excepcional ja que Catalunya passava de la nit al dia a tenir un passat prehistòric que fins aleshores se li havia negat, malgrat l'evidència del període al nord del Pirineu, on les autoritats nord-catalanes promocionaven les restes de l'"home català més antic" a la prehistòrica Cova de l'Aragó.

Les despulles de Josep Canal seran objecte d'una cerimònia de comiat avui a les 17 hores al Tanatori de Girona. Canal era vidu de Maruja de Diego.

Albert Aulines, membre de l'Associació Arqueològica de Girona, entitat que Josep Canal va fundar aquell any 1972, va lloar ahir la tasca duta a terme pel finat, a qui considera el descobridor dels pobladors més antics de Catalunya. Encara que sobre les datacions hi pot haver diverses teories, les restes més reculades de poblacions humanes sobre el territori avui denominat Catalunya tenen fins a un milió d'anys d'antiguitat.
El professor d'Història de l'Institut Jaume Vicens Vives de Girona Eduard Canal, fill de Josep Canal, va destacar ahir els tres àmbits d'especialització científica del seu pare: la prehistòria (com a arqueòleg); la història urbana de Girona (com a medievalista i com a membre del grup Història Urbana de Girona), i, finalment, els remences (com a medievalista especialitzat en el món dels pagesos a l'àrea de la Garrotxa).

Josep M. Nolla, excatedràtic de la UdG, expert professor romanista, va dir que Canal era un "home notable" des de molts punts de vista i "una representació del que abans s'anomenava societat civil". "El trobarem a faltar".

Eudald Carbonell, director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), va confessar ahir estar "molt tocat" i, amb la veu trencada, va definir Canal com un dels "homes que fan país" i "persona que sentia passió per la història i pels orígens". "Tenia una visió social i oberta" i "sempre va treballar des de la discreció i des de la rebotiga. Va ser el meu mestre".

Les multes per la campanya #Novullpagar, arxivades sense efecte!

El Servei Català de Trànsit ha començat a deixar sense efecte les multes als ciutadans que es van sumar a la campanya #Novullpagar per reivindicar peatges gratuïts. L'organisme ha estimat els recursos contra les sancions que van presentar alguns dels afectats, i els ha acabat donant la raó perquè considera que els denunciats no van infringir la normativa, malgrat les amenaces i coaccions del llavors conseller Felip Puig.

Segons la notificació de Trànsit, que data del 28 d'octubre, "les actuacions fetes no acrediten prou els fets. Per aquest motiu, no es pot considerar infringit el precepte que va estimar vulnerat l'Autoritat sancionadora". Amb aquest argument, Trànsit va acordar "revocar la resolució sancionadora impugnada", acceptar el recurs contra la multa i "deixar sense efecte la resolució sancionadora corresponent a l'expedient esmentat en els antecedents".

La decisió d'aquest òrgan públic s'afegeix a tres sentències judicials -dues d'elles emeses des de Girona- favorables als conductors que es van sumar a la campanya del #Novullpagar. De fet, alguns dels impulsors com ara la formació política Solidaritat Catalana ja tenien coneixement que Trànsit arxivava les multes "i les deixava en silenci adminitratiu".

Per Solidaritat, la decisió de Trànsit respon "a la pressió popular exercida sobre la conselleria d'Interior, a través de vàries plataformes ciutadanes, o de partits com Solidaritat mateix, que han treballat de valent per anul·lar les multes il·legals interposades l'any passat, amb la finalment intervenció destacada del Síndic de Greuges".

Una de les persones multades que ara ha rebut les primeres notificacions de Trànsit és David Olmedo, coordinador de Solidaritat a les comarques gironines, que va celebrar la decisió però va instar a seguir lluitant. "Continuarem pressionant a l'Administració, ja que aquestes resolucions, junt a les primeres sentències judicials guanyades, confirmen que una sèrie de polítics i també d'alts funcionaris d'Interior polititzats han abusat del seu poder per coaccionar al poble", va manifestar.

Olmedo també va afegir que "cap Mosso d'Esquadra ha posat multes pel #Novullpagar, sinó que ho han fet els caps territorials de Trànsit a instàncies de CiU a fi i efecte de protegir els interessos dels seus mecenes, és a dir Abertis-La Caixa".

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit no va entrar a valorar la seva pròpia decisió i tampoc va informar sobre si farà el mateix amb totes les multes que fins ara hi ha interposades.

La fi de les multes


Solidaritat Catalana també va fer una crida a la participació a la concentració que aquest dissabte 23 de novembre es farà al davant de la Conselleria d'Interior, promoguda per l'Associació d'Afectats per les Multes del #Novullpagar, on es demanarà la fi de les multes i dels embargaments, i el retorn dels diners a les persones que ja hagin pagat. La concentració tindrà lloc a les cinc de la tarda.

Vídeo: Veritats i mentides de les pensions

Vicenç Navarro: “Hi ha grans interessos financers que volen ficar les mans a la borsa de pensions”.
L'atac a les pensions. Una altra vegada
Vicenç Navarro: Aquest article denuncia, una vegada més, la campanya de reducció de les pensions públiques sostinguda mitjançant arguments que no tenen validesa científica. Hi ha la impressió generalitzada en cercles econòmics, financers, polítics i mediàtics (fins i tot acadèmics) d'aquest país que les pensions a Espanya són molt generoses i que permeten a la gent gran tenir uns percentatges de pobresa per sota dels de la població en general. Tal percepció, però, és errònia.

Pensions: els paranys d'una reforma injusta i opaca

Joan Coscubiela: “O ara o mai” semblen cridar els lobbys econòmics interessats des de fa dècades en una retallada de les pensions que comporti una menor despesa i una pèrdua de pes econòmic i polític de la Seguretat Social pública. El Govern del PP ha aprovat l'avantprojecte de Llei pel qual es pretén retallar les expectatives de pensions futures i, que, per primera vegada, afectaria als actuals pensionistes.

Qüestionant la saviesa convencional sobre les pensions

Publiquem tres articles del professor Vicenç Navarro sobre les pensions que contradiuen i deixen en evidència les mentides dels 'experts' a dit del PP per a justificar un nou i brutal atac als drets socials de la classe treballadora:
Vicenç Navarro: Aquest article critica els arguments que s'estan promovent per sostenir la tesi que el sistema de les pensions públiques a Espanya no és sostenible, supòsits que reprodueix també el Comitè d'Experts en Pensions.

Les retallades de les pensions no són inevitables

Vicenç Navarro: Aquest article critica els supòsits que sostenen la tesi que el sistema de pensions públic necessita unes reduccions dels seus beneficis a fi de garantir la seva viabilitat. L'article assenyala que no és la transició demogràfica la que està qüestionant tal viabilitat, sinó la distribució de les rendes a favor del capital i a costa de les rendes del treball que explica que aquelles activitats, com les pensions, que deriven primordialment de les rendes del treball, estiguin experimentant una disminució dels seus ingressos.

Els costos polítics de sostenir l'euro per a les esquerres

Vicenç Navarro: Aquest article assenyala que la construcció de l'euro va ser part d'un projecte polític, que està sent àmpliament reeixit, liderat pel món empresarial (tant financer com a industrial) per afeblir al món del treball i a l'Europa social que aquest va crear. La complicitat de les esquerres governants en aquest projecte explica el seu enorme descrèdit.
No hi ha plena consciència entre la majoria de les esquerres al nostre país que l'establiment de l'euro va respondre a un projecte d'afeblir, per tots els mitjans possibles, al món del treball i al model social que aquest món va establir i que havia convertit a Europa en un punt de referència internacional per a totes les forces progressistes del món.

"És una ximpleria dir que el sistema de pensions és insostenible"

Juan Torres, catedràtic d'Economia aplicada a Sevilla, desmunta en una conferència celebrada a Madrid "les fal·làcies" neoliberals sobre la viabilitat del sistema. Sostenibilitat és la paraula de moda quan es parla de pensions. I a aquesta pregunta —si les pensions són sostenibles— va respondre Juan Torres López, autor amb el professor Vicenç Navarro del llibre 'El que has de saber perquè no et robin la pensió', en una conferència que es va celebrar aquest dimecres a Madrid. Torres va ser clar i contundent: "Dir que les pensions no són sostenibles és una ximpleria".

Els col.lectius ciutadans, contra "la llei de la por franquista" del PP

Els diferents col·lectius i organitzacions lligats al moviment 15-M consideren que amb l'avantprojecte de Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, que entre d'altres coses preveu multes de fins a 30.000 euros per "insultar o amenaçar" un policia en una manifestació, el PP pretén "imposar la llei de la por" i "criminalitzar qualsevol acte de protesta" com ja ocorria en l'"època de la repressió franquista". Llistat de les 10 noves prohibicions i les sancions propostes pels nazicatòlics del PP.

"És un pas més enllà. Intenten acovardir-nos i imposar la llei de la por. És una sortida autoritària. El PP té un problema amb la democràcia i els drets humans i ho està acreditant en la legislació. És una llei mordassa per fer-nos callar", ha assegurat en declaracions a Europa Press l'assessor jurídic de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Rafa Mayoral.

Segons Mayoral, es tracta d'"una llei escàndol per a qualsevol persona que es consideri democràtica" ja que "és repressiva i té per objectiu limitar i restringir els drets de les persones per acabar amb l'exercici de les llibertats". "És més que qüestionable que aquesta llei sigui legal", ha afegit.

"És feixisme pur", ha assegurat en aquesta mateixa línia a Europa Press el també membre de la PAH, Chema Ruiz, qui ha afegit que l'avantprojecte que el Ministeri de l'Interior preveu portar al Consell de Ministres de divendres que ve no és res més que la forma que ha trobat el Govern central "per generar la majoria silenciosa de la qual sempre parla el president Mariano Rajoy".
CONTRA LES PRÀCTIQUES DEL 15-M

En aquest sentit, el membre de Democràcia Real Ja Kike Castellón ha denunciat que la norma "recorda a les pitjors èpoques de la repressió franquista" així com que suposa "un atac directe" als "modus operandi" i les noves formes de protesta posada en pràctica pels moviments socials sorgits arran del 15-M fa dos anys i mig, com és, per exemple, l'ús que fan de les xarxes socials o les protestes al voltant al Congrés.

Precisament, l'avantprojecte ja ha estat batejat en aquestes xarxes socials com 'Llei anti 15-M'. Entre d'altres coses, la futura norma preveurà com a infracció "molt greu", sancionada amb fins a 600.000 euros, l'ús i la distribució a través d'aquestes eines d'imatges de policies.

"Es criminalitza no només la protesta sinó també la difusió. Estem anant a un Codi Penal i a lleis d'un sistema totalment autoritari. Podria atemptar fins i tot contra el dret de manifestació. Volen canviar les lleis perquè qualsevol coses que no sigui votar el PP sigui radical i violent", ha sentenciat Castellón.

En aquesta mateixa línia, la Comissió Legal de l'Acampada Sol --una de les vessants del 15-M a Madrid--, creu que la futura llei és una "mostra evident de l'augment de les polítiques repressives per a la ciutadania", així com una norma "feta a mida de les protestes que han sorgit des del 15-M". "Planteja totes les protestes com il·legítimes", ha sentenciat un dels seus membres en declaracions a Europa Press.

"Pensem que han de fer aquesta llei perquè veuen que les coses que fem al carrer els afecten i volen acabar amb elles. És una manera de saber que ho estem fent bé", ha assenyalat Marta, membre de la Comissió de Difusió en Xarxa del 15-M madrileny, qui ha advertit que no tenen intenció de deixar de protestar per mostrar el descontentament amb el Govern espanyol. "Tenim molta capacitat d'innovar", ha afegit.

La Coordinadora 25-S, convocant de les protestes que cridaven a envoltar el Congrés dels Diputats, també considera que la norma és "una reacció davant de les respostes populars i socials i en concret davant de les noves formes de protesta". "S'inclouen apartats que fan referència a 'escraches' i a mobilitzacions al voltant al Congrés, que tenen molt a veure amb les de la PAH o les nostres", ha afirmat René, un dels membres de la Coordinadora.

"Quan el règim sent que està aplicant una sèrie de mesures que estan provocant molt sofriment i que està havent resposta social el que fa és blindar-se. Quan li falla la legitimitat social augmenta la repressió, però les respostes socials seguiran", ha sentenciat en declaracions a Europa Press.

Infraccions molt greus: Multades amb entre 30.001 a 600.000 euros


1- “L'enregistrament i difusió d'imatges d'agents de les forces de seguretat en l'exercici del seu treball que atemptin contra el dret al seu honor o la seva imatge i que puguin posar en perill la seva seguretat o la de la intervenció policial corresponent”.

2 – “La pertorbació greu de l'ordre en actes públics, religiosos, esportius o espectacles d'un altre tipus”.

3 – “Les concentracions no comunicades davant institucions de l'Estat com el Congrés, el Senat, els parlaments autonòmics o els alts tribunals, encara que en aquest moment no tinguin activitat”.

4 – “Les protestes no comunicades o prohibides davant infraestructures crítiques, com a centrals nuclears o pistes d'aeroport”.

5 – “Els escraches o actes d'assetjament a càrrecs públics. La llei contemplarà que la Policia pugui establir un perímetre de seguretat que no han de sobrepassar els concentrats”.

Infraccions greus: Multades amb entre 1.001 a 30.000 euros


6 – “Alterar l'ordre públic encaputxat o amb qualsevol element que dificulti la identificació”.

7 – “Amenaçar, coaccionar, vexar i injuriar als agents de les forces de seguretat quan estiguin vetllant pel manteniment de l'ordre públic, per exemple en manifestacions o un altre tipus de protestes”.

8 – “Els danys a mobiliari urbà com a marquesines, papereres o contenidors, així com els actes vandàlics a serveis públics”.

9 – “Obstaculitzar la via pública amb pneumàtics o altres estris que impedeixin la normal circulació de vehicles i persones”.

10 – “Escalar com a acció de protesta edificis públics o precipitar-se des dels mateixos”.


"La llei de la puntada en la boca a la democràcia"


Si en 1992 la coneguda com a llei Corcuera va ser "la de la puntada en la porta", l'Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-Cha) considera que la llei de seguretat ciutadana, l'avantprojecte de la qual ha donat a conèixer aquest dimarts el Ministeri de l'Interior, és la "llei de la puntada en la boca a la democràcia", segons Joan Coscubiela durant la roda de premsa que ha ofert amb José Luis Centella després de la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats. Per al PSOE és "un projecte de repressió ciutadana".

La nova Llei de Seguretat de l'Opus Dei: un cop d'estat feixista


La nova Llei de Seguretat Ciutadana que preparen els feixistes i mafiosos de l'Opus Dei PP al poder, més repressiva encara i especialment contra les protestes als abusos de la dictadura, serà dirigida directament contra la societat civil democràtica i en defensa de la corrupció i el feixisme institucionals, penalitzant fins els escratxes als lladres, corruptes i criminals al govern. El fanàtic nazi de l'Opus Dei Fernández-Díaz endureix els càstigs enfront de les protestes socials i aplica la política antibasca del PP i el feixisme a tota la ciutadania, en el Codi més dur i feixista de tota Europa. Els pares hauran de pagar els desperfectes que ocasionin els seus fills menors i gravar l'actuació d'agents de les forces repressives al servei del règim serà considerat una infracció molt greu amb multes de fins a 600.000 euros, com moltes altres, la ruïna per a una família a discreció de l'arbitrarietat i les mentides demostrades del feixisme imperant.