divendres, 20 de gener de 2012

Experts pronostiquen tempesta magnètica per als propers diumenge i dilluns


Una tempesta magnètica pot ocórrer entre el 22 i el 23 de gener, quan plasma solar, llançat per l'astre la vigília, arribi a la Terra, ha informat un portaveu de l'Institut de Geofísica Aplicada del Servei Federal rus de Meteorologia i Monitorització de l'Entorn (Rosguidromet). Vídeo en castellà: L'erupció solar de classe M3 ocorreguda el passat dijous en una zona d'elevada activitat magnètica del sol, a través dels "ulls" de l'observatori solar SDO.

Els satèl·lits SOHO, STEREO i ACE registrar una ejecció de massa coronal cap a les 16.30 GMT d'ahir, provocada per una erupció solar de la classe M3. (Les erupcions solars se subdivideixen en cinc classes: A, B, C, M i X, en funció de la potència de la irradiació de raigs X).

"Bruscos canvis de la velocitat del vent solar, de les tensions induïdes pel camp magnètic i de la densitat del plasma van ser registrats a distància de 1.400.000 quilòmetres de la Terra. Normalment, aquests canvis provoquen tempestes magnètiques en l'espai circunterrestre", va explicar el portaveu.

Els experts del Laboratori d'Astronomia Solar de raigs X de l'Institut de Física Lebedev van assenyalar al seu torn que l'ejecció de massa coronal d'ahir va ser una de les més potents en els últims anys. Segons els seus càlculs, el núvol del plasma solar superarà en uns 2-2,5 dies la distància de 150 milions de quilòmetres, que separa el Sol de la Terra.

Sense acord entre Mossos i Puig: Seguiran les protestes "mai vistes"

Uns 2.500 Mossos d'Esquadra han tallat aquest divendres a la tarda l'avinguda Diagonal de Barcelona a la cruïlla amb el carrer Numància després del fracàs de les negociacions amb el departament d'Interior sobre les retallades que es disposa a fer la conselleria. Els Mossos han fet una asseguda a la cruïlla d'aquests carrers que ha suposat el tall de tots els carrils de l'avinguda cridant consignes contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Interior, Felip Puig: "Mas escolta, això és una revolta", han repetit. La situació s'ha normalitzat una mitja hora després per decisió dels propis Mossos.

Més d'un miler de Mossos de tot Catalunya i de diverses unitats han protestat durant el dia amb el lema “Mossos en lluita” davant la comissaria de les Corts, que estava custodiada pels seus companys. Els agents fora de servei han xiulat i llançat petards contra la comissaria i han cridat consignes contra el conseller d’Interior per unes retallades salarials i de drets socials que els sindicats no volen acceptar. Mentrestant, dins la comissaria, se celebrava una reunió entre representants de la conselleria i dels sindicats. La trobada s'ha acabat sense acord. Foto: Aspecte de la concentració de Mossos davant la comisaria aquest matí.

El portaveu de SAP-UGT, Valentín Anadón, ha advertit que no hi haurà cap concessió en les negociacions si se’ls retallen drets, i ha lamentat la postura immobilista de la conselleria. Per part de l’altre sindicat majoritari, l’SPC, David Miquel ha lamentat les declaracions de Puig, així com el portaveu de SME-CCOO, Toni Castejón, que ha retret a Puig la poca voluntat de negociar.

Aquest mateix divendres, Felip Puig ha afirmat que les retallades són inevitables i que els ajustos en les condicions laborals dels servidors públics seran per a tothom igual. Puig ha dit que respecta la protesta, que és legítima i permet als agents mostrar la seva preocupació. Tot i això, el conseller d’Interior ha augurat que probablement avui tampoc no s’arribaria a cap acord, ja que la reducció salarial de fins al 25% no és negociable. I així ha estat, finalment en la trobada no hi ha hagut acord.

Finalment, i tal com les dues parts auguraven, no s’ha assolit cap acord. Ni els Mossos ni el Departament no estan disposats a negociar la qüestió salarial i això fa impossible arribar a un acord. De fet, no hi ha data per reprendre les negociacions i els sindicats han amenaçat Interior amb mobilitzacions “mai vistes” de la policia catalana.

Més d'un miler de mossos tallen la travessera de les Corts per les retallades

Més d'un miler de mossos tallen la travessera de les Corts de Barcelona a la altura de la comissaria central per protestar contra les retallades. Els sindicats no accepten les retallades que vol imposar el conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, i asseguren que les posicions estan molt allunyades. Aquesta tarda les parts es reuneixen precisament en l'esmentada comissaria per reprendre les negociacions.

Es tracta de l'enèsima demostració de resistència dels Mossos d'Esquadra, esperonats per tots els sindicats del sector, contra la retallada de salari i la manca de material de treball i seguretat a la qual, asseguren, els porta la política d'austeritat del Govern.

En els últims dies les protestes policials han fet el salt als titulars després que tots els seus portaveus utilitzaran el castellà en els seus decalaraciones per denunciar que "al Govern només li inmporta l'estètica" policial, pagant nous uniformes i instant a l'ús del català, en comptes d'invertir en armilles antibales, per exemple.

La primera i més gran de les manifestacions es va viure el 29 de desembre quan, acompanyats de Bombers, Agents Rurals i Funcionaris de Presons van marxar pel centre de la capital catalana per exigir el final de la 'tisorada'.

IU estudiarà si escau sancionar Reneses, imputat per assetjament sexual

Izquierda Unida estudiarà si escau algun tipus de sanció contra el secretari d'organització de la federació i diputat autonòmic de Madrid, Miguel Reneses, que ha estat imputat com a presumpte autor d'un delicte d'assetjament sexual contra una companya de la formació. Fonts d'IU afirmen que, de moment, el partit analitzarà la situació processal del dirigent i si aquesta pot ser objecte d'algun tipus de penalització.

La formació que dirigeix ​​Cayo Lara va aprovar l'any passat el denominat Compromís Ètic per la Regeneració Democràtica, que obliga a dimitir als càrrecs públics d'IU si són imputats i processats, però en principi només contempla delictes de corrupció política i urbanística.

La denúncia està presentada per Josefa Conde Pizarro, regidora d'Izquierda Unida a l'ajuntament de Fuenlabrada entre els anys 1995 i 1999, anys en què segons la interlocutòria, va mantenir diverses trobades sexuals consentits fins que el 1998 Comte Pizarro es va separar per iniciar una relació amb el que seria el seu marit. Però, segons Conde Pizarro, Reneses no va acceptar la separació i continuar insistint perquè seguissin amb les trobades i va ser qui va pressionar perquè Conde Pizarro sortís de les llistes d'IU a Fuenlabrada.

Segons Conde Pizarro, quan ella es va quedar sense feina, Reneses li va oferir feina a canvi de sexe, cosa que ella va rebutjar. La interlocutòria recull que l'ex regidora denúncia que va arribar a intentar suïcidar-se i que té una discapacitat psíquica d'un 47% per culpa del suposat assetjament de Reneses.

A part de l'obligada presumpció d'innocència, la denúncia no aclareix per què denúncia uns fets 10 anys després de les dates en què van produir.

Imputat per assetjament sexual

La sala del Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha imputat a Reneses per un delicte d'assetjament sexual contra la exregidora d'IU a la localitat madrilenya de Fuenlabrada Josefa Conde Pizarro, i li ha imposat una fiança de 100.000 euros.

En l'acte, datat el passat 11 de gener, el jutge considera que hi ha "indicis raonables" del delicte d'assetjament sexual denunciat per la suposada víctima, que va ser regidora d'IU a Fuenlabrada entre 1991 i 1999, on va coincidir amb Reneses.

Libertad Martínez (a la foto), denuncia a Miguel Reneses (Secretari d'Organització Federal d'IU) "d'assetjament personal i polític".

La diputada d'IU a l'Assemblea de Madrid i responsable electoral d'IU-CM, Libertad Martínez, va demanar el passat juliol el cessament dels seus càrrecs interns del secretari federal d'Organització, Miguel Reneses, i la seva dimissió com a diputat al Parlament regional per ser "víctima "del seu" assetjament personal i polític "després de les crítiques i retrets davant els seus comportaments immorals".

En un document intern remès, entre altres, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, i el coordinador d'IU-CM, Gregorio Gordo, i al qual va tenir accés Europa Press, Libertad Martínez denúncia ser "víctima d'un assetjament personal i polític per part del secretari d'Organització Federal, Miguel Reneses".

Aquest "assetjament", com assegura en el text amb data de 28 de juliol, s'hauria produït durant mesos i es concretava ara amb "l'obertura d'un expedient de sanció aprovada en l'última Comissió Executiva d'IU Federal, a instàncies, sembla, de Miguel Reneses". "Em formulen acusacions inaudites que responen únicament i exclusivament a l'intent de Reneses de lapidar a tots aquells que s'oposen, denuncien i fan visibles les seves pràctiques immorals o les seves pretensions de violentar la opinió i el criteri polític de l'Organització madrilenya d'Izquierda Unida", exposa la diputada al text.

Fonts d'IU van assenyalar que les tensions entre ambdós diputats es van incrementar des del denunciat atac cibernètic comès l'abril passat al servidor del partit. Segons va denunciar llavors la formació d'esquerres, un hacker va suplantar el correu electrònic de la Secretaria d'Organització de la federació i va enviar un correu en el qual es deia que la cúpula federal havia demanat a Reneses que renunciés a tots els seus càrrecs davant les suposades irregularitats de la fundació que presideix, la Madrilenya per al Progrés i el Desenvolupament. Aquestes presumptes irregularitats van ser denunciades pel PP i per un sector d'IU.

"Em formulen acusacions i imputacions radicalment falses, construïdes injustament, utilitzant per a això estratagemes de dubtosa legalitat i completament amorals, el que m'ha obligat a posar tot això en mans dels meus representants legals donat el seu abast i gravetat, mentre espero que l'organització compleixi el seu deure d'informar dels motius que justifiquen l'obertura d'un expedient de sanció així com d'escoltar el que al respecte hagi d'manifestar ", ha destacat la diputada.

Carlos Fabra (PP) a judici per delicte fiscal i fiança de 4.270.859 d'€

El jutge d'instrucció número 1 de Nules ha obert judici oral a Carlos Fabra (PP) per delictes fiscals. El magistrat ha imposat una fiança de 4.270.859 d'euros a l'ex-president de la Diputació de Castelló i d'entre 800.000 i 1.718.000 d'euros als altres acusats: Vicente Vilar, administrador únic de l'empresa, la seva llavors dona Monserrat Vives i Amparo Fernández. Fabra va ingressar 3,6 milions d'euros no justificats, corresponents als exercicis fiscals dels anys 1999-2004, segons l'acusació. La fiscalia demana quinze anys de presó, deu d'inhabilitació i una multa de 2,3 milions.

'Cas Naranjax'

Així consta en l'acte d'obertura del jutge Jacobo Pin d'aquest divendres, en el qual fixa una fiança de responsabilitat civil de 4.270.859,6 euros per a Carlos Fabra i de 1.718.192,8 euros per a la seva exdona. Per la seva banda, a Vicente Vilar li imposa una fiança de 800.000 euros, la mateixa quantitat que a Monserrat Vives.

Respecte d'això, assenyala que si transcorregut el temps estipulat no verifiquen la fiança, "se li embarguin els béns de la seva propietat en quantitat suficient a cobrir la suma o Acreditis en legal forma la insolvència, obrint-se per a això la corresponent Peça de responsabilitat civil".

El jutge explica que es decreta l'obertura del judici oral contra els imputats perquè els fets dels quals se'ls acusa poden ser constitutius de "diversos delictes castigats amb penes privatives de llibertat no superiors a nou anys de presó o bé amb qualsevol altres penes de diferent naturals, tant si és única, conjuntes o alternatives, sigui quina sigui la seva quantia o durada, i per tant, dels compresos en l'article 757 de la Llei de Enjuciamiento criminal".

Ingressos ocults

En aquest sentit, assenyala que Fabra i la seva exdona, en els exercicis fiscals corresponents al període comprès entre els anys 1999 i 2004, van obtenir ingressos que van ocultar a la Hisenda Pública i que no es corresponien ni amb el patrimoni ni la renda que van declarar.

En el cas de Fabra, en l'escrit s'indica que en aquest període no va declarar 693.074 euros, distribuïts entre 231.155 de l'exercici fiscal corresponent a 1999; 124.078,13 de 2000; 174.836,69 del 2002 i 163.003,99 euros de 2003. En relació a la seva exdona, apunta que no va declarar en tres anys un total de 428.644 euros, dels quals 154.237,10 corresponen a 1999; 128.510,87 del 2000 i 145.896,61 del 2003.

El jutge dóna deu dies a les defenses per formular escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions formulades, amb l'advertència que si no presenten el seu escrit en el termini assenyalat, s'entendrà que s'oposen a les acusacions i seguirà el seu curs el procediment, sense perjudici de la responsabilitat en què puguin incórrer.

L'advocat de Carlos Fabra i de la seva exdona és Javier Boix, que també s'encarrega de la defensa de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps en l'anomenada 'causa dels vestits' dins del 'cas Gürtel' per demostrar que els seus representats no van rebre peces com a regal de la trama Gürtel.

Productes fitosanitaris

El jutge assenyala en l'escrit que el 1999, Vicente Vilar era l'administrador únic de l'empresa Naranjax, ubicada a Artana (Castelló) i dedicada a la fabricació i formulació de productes fitosanitaris sintetitzats per la mercantil Arcavi, de la qual era administradora única la seva llavors dona Montserrat Vives.

Així mateix, indica que hi ha indicis que Vilar es va posar en contacte amb Carlos Fabra -ja que la seva exdona era amiga de l'exdona del president provincial del PP- perquè Naranjax tenia diversos productes pendents d'aprovació davant els ministeris d'Agricultura i Sanitat.

Fabra va accedir a interessar-se per la situació dels productes del grup d'empreses i a intervenir davant autoritats i funcionaris per agilitzar la tramitació i obtenció d'autoritzacions per a la fabricació i comercilización dels productes fitosanitaris "fent valer la seva condició de president de la Diputació".

Arran de les seves actuacions, el 12 de juliol de 1999 es va celebrar una reunió al Ministeri d'Agricultura, entre el seu titular, llavors Jesús Posadas, Fabra, l'exsecretari d'Estat d'Hisenda i diputat per Castelló, Juan Costa, el diputat Juan José Ortiz i el senador Miguel Prim, per tractar, entre d'altres, dels retards en la concessió de llicències per als productes fitosanitaris.

Pagament per la seva tasca

Així mateix, segons consta en l'escrit, en la reunió va intervenir el llavors director general del Ministeri Rafael Millán, per informar de l'estat administratiu dels productes de Naranjax. El 18 d'octubre de 1999 es va aprovar un d'aquests productes i, com a conseqüència d'això, Fabra va requerir a Vilar el pagament de 150.000 euros en reconeixement a la seva tasca.

L'empresa portuguesa SAPEC, representada a Espanya per Ginés Márquez, va formular una oferta de compra per Naranjax, en la qual Fabra es va oferir a intervenir, d'acord amb l'acte, per al que va contactar amb el despatx professional 'Cas-Legis', del que eren socis Ricardo Costa i Emilio González.

Per això, a principis del 2000 es va celebrar un sopar en Naranjax amb la majoria d'aquestes últimes persones presents, de la qual va culminar la venda a SAPEC per part de Naranjax del producte Piclor, per 1.093.842,03 euros. Posteriorment, Fabra va proposar a Vilar participar en el seu negoci amb la constitució d'una empresa que fos la titular dels registres que Naranjax fora obtenint, i de la qual serien sòcies les seves dones.

A través d'aquest despatx, el 3 de desembre de 1999, les dues dones van comprar al 50 per cent d'una empresa sense activitat, 'Artemis 2000 S.L', que era la "mera titular" dels productes que obtenía Naranjax.

El jutge assenyala que Fabra va continuar la tasca de mediació a favor d'aquestes empreses davant autoritats i funcionaris públics de l'administració per agilitzar la concessió de llicències, i fa constar que es va arribar a reunir amb el llavors director del Gabinet de Presidència, Tiberman, i la llavors ministra de Sanitat, Celia Villalobos.

El 28 d'abril de 2000, Carlos Fabra va constituir la mercantil Carmacas SL, juntament amb els seus fills, i "en concepte de pagament per uns suposats informes sobre seguretat i higiene en el treball que mai van ser lliurats", va facturar al juliol d'aquest any a Arcavi 34.800 euros; 72.121 euros en dues ocasions a Artemis i 20.724 i 54.000 euros a Naranjax. En aquest moment, ni Arcavi ni Artemis tenien treballadors.

Marina Albiol (EU): “Esperem que aquesta vegada sí que s’arribe fins el final en el cas Fabra”


La diputada autonòmica d’EUPV ha manifestat que l’obertura de judici a l’ex president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, per delictes de tràfec d’influències, frau fiscal i suborn, “és una bona notícia i ens alegra que per fi el senyor Fabra sega a una banqueta judicial fins el final i assumisca les responsabilitats penals que li pertoquen, ja que de les polítiques no n’ha assumit cap”, arremet.

La parlamentària d’esquerres afirma que l’obertura d’aquest judici i els delictes pels quals se li acusa a Carlos Fabra “haurien d’avergonyir al PP, no sols al seu president valencià, Alberto Fabra, –qui ha romàs callat en tot moment, possiblement per no enfrontar-se a qui manava en Castelló- sinó al propi Rajoy, qui en 2008 qualificà a Carlos Fabra com a ciutadà exemplar. Caldrà escoltar a veure què tenen a dir al respecte ara”.

Albiol demana a Alberto Fabra que obligue a Carlos Fabra a deixar la presidència d’Aerocas, “i sens dubte, el PP hauria també de reflexionar si vol que continue com a president provincial d’aquest partit a Castelló”.

La diputada ha afegit que el cas Fabra “i el seu conseqüent procés judicial és l’enèsim flanc que el PP té obert per casos de corrupció. Allà on mires hi ha un; a València: Gürtel i Emarsa, a Alacant: Brugal i a Castelló: Carlos Fabra”, recorda.

Carles Mulet: “L’obertura del judici oral contra Carlos Fabra era la noticia que esperàvem tots els demòcrates i que restaura la confiança la justícia.

El portaveu d’Iniciativa a les comarques de Castelló, Carles Mulet, s’ha felicitat avui per la notícia sobre l’obertura de judici oral contra el president provincial del PP de Carlos Fabra.

Per a Mulet “després de més de huit anys del cas, on Carlos Fabra i el seu entorn han posat tots els entrebancs, recursos i impediments possibles, on misteriosament en el jutjat de Nules ha hagut una fugida de jutges; per fi vorem a Carlos Fabra assegut en el banquet, i això, després de que a molts els fera debilitar la seua confiança en l’existència d’una justícia per a tots, és una excel·lent notícia per a tots els demòcrates, que veien massa ombres en l’actuació de la justícia en el judici a Carlos Fabra, ara ja acusat en gravíssims delictes, l’escàndol iniciat en desembre de 2003, per fi sembla tindre un fi. Carlos Fabra no pot continuar ni un segon més al front de cap empresa ni entitat pública, i per això, exigim que siga fulminantment apartat de la presidència d’Aerocas en primer terme”

Segons el representant d’Iniciativa, quant la fiança que se li demana per part del jutge, és de 4,2 milions d’euros, no estem parlant de menudeses, ni de suposicions, sinó que el jutge ha vist evidències notòries, i deixa d’estar sols imputat, a acusat, de delictes de suborn, tràfic d’influències i frau fiscal.

Per a Mulet “ara l’Audiència Provincial que ha estat sempre al costat de Fabra, i on el seu president, Carlos Domínguez, tant pròxim a Fabra ha tingut un comportament molt qüestionat, ha de tindre el paper exemplar d’independència i objectivitat que no ha tingut fins ara”

Egipte: Acusen Qatar pel suport a l'OTAN en la invasió de Líbia

Una gran concentració popular ha tingut lloc al Caire "per exigir al govern que tanqui immediatament l'ambaixada de la tirania feudal de Qatar i la seva expulsió de la Lliga Àrab". Segons la premsa egípcia Qatar és avui un instrument de la CIA i del Mossad per a lluitar contra les revolucions àrabs i els governs independents. Els manifestants acusen Qatar per "haver enviat 5.000 soldats a participar en l'agressió i l'invasió de la Líbia germana per part de la imperialista aliança de l'OTAN".

També acusen Qatar de "atemptar contra els interessos estratègics d'Egipte: Creix al Món àrab la indignació popular contra la camarilla dels Al Thani, en el poder a Qatar al servei del pla imperialista i sionista per recolonitzar el món àrab, aixafar les resistències de Líbia, Palestina, Iraq i Líban, derrotar als pobles del Iemen i Bahrain, impedir la culminació de la insurrecció popular egípcia i tunisiana i destruir Síria i Algèria com Estats independents. Els sàtrapes saudites, Al Thani, Al Khalifa i altres reietons corruptes tremolen davant el puny de les masses populars àrabs".

Femella de pastor alemany cria tres cadells de tigre blanc


Vídeo en castellà: Un cas únic en un vedat de la Xina: Una femella del pastor alemany assumeix la cura i la cria de tres cadells de tigre blanc, la mare dels quals va rebutjar alletar.

Un científic considera que sondes russes a Venus captaren imatges d'éssers vius en els 1980

Aparells espacials que la Unió Soviètica va enviar a Venus en la dècada del 1980 van captar imatges d'objectes bellugadissos que podrien tenir "trets d'éssers vius", segons consta en un article publicat aquesta setmana a la revista russa Astronomicheskiy Vestnik ("Noticiari d'Astronomia"): "Es van detectar objectes de grandària notable, de 10 a 50 centímetres, que apareixien, mutaven o desapareixien, i la presència dels quals (...) en les imatges difícilment s'explica per les interferències", assenyala Leonid Ksanfomaliti, col·laborador en cap de l'Institut d'estudis espacials de l'Acadèmia de Ciències de Rússia i autor de l'article que la revista va publicar "a manera de discussió". Foto: Objecte estrany captat per la sonda que després va desapareixer.

Investigadors soviètics van realitzar una sèrie de reeixits estudis de Venus en els anys 1970-80 i van obtenir les primeres imatges de la seva superfície, invisible des de la Terra a causa d'una densa capa de núvols que està present de forma permanent en l'atmosfera venusina. Les naus no tripulades Venera-9 i Venera-10, el 1975, així com Venera-13 i Venera-14, el 1982, van gravar amb càmeres fotomètriques diversos panorames televisius de Venus.

Ksanfomaliti va analitzar nou panorames transmesos al març de 1982 i va descobrir diversos objectes que apareixen i desapareixen en les imatges, en particular, objectes similars a un "disc", un "esquinçall negre" i un "escorpí".

Alguns d'aquests objectes estan presents en les primeres seqüències però desapareixen després (segons la hipòtesi del científic, a causa del fort soroll que va produir el mòdul d'aterratge en els primers minuts després del descens), altres, com el suposat "escorpí", haurien quedat enterrats sota partícules del sòl que va aixecar la nau en aterrar, i trigat un temps en sortir a la superfície.

"Sense discutir les idees actuals que la vida no és possible en les condicions de Venus, m'atreveixo a suposar que alguns dels objectes descoberts, a jutjar per la seva morfologia, tenen trets d'éssers vius", escriu l'articulista.

El president de l'ICS cobrava 280.000 euros de les empreses municipals de Reus

L'exdirector general del holding d'empreses municipals Innova de Reus i actual president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, cobrava uns 280.000 euros anuals. Prat va dimitir el passat 10 de gener com a director general del holding d'empreses Innova de Reus, després que la CUP d'aquesta localitat presentés una denúncia davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional per la falta de transparència de la seva gestió. Aquest mateix dia, Josep Prat va abandonar també el seu càrrec de conseller en el grup sanitari privat USP Hospitals, tot i defensar CiU la compatibilitat legal de les tres ocupacions.

Josep Prat cobrava uns 280.000 euros anuals, que van ser uns 300.000 fins al 2010, quan la crisi va obligar a reduir els sous dels alts càrrecs. A més, Prat tenia signada una clàusula de confidencialitat i per això es va negar a fer públic el seu salari, com li reclamava la CUP, un sou que dobla el del president català, Artur Mas, i que gairebé iguala els emoluments del Rei (290.000 euros).

Respecte d'això, l'exalcalde socialista de Reus Lluís Miquel Pérez, sota la gestió del qual es va crear Innova i es va fitxar a Prat, ha assegurat que aquest sou "no és cap disbarat si es compara amb altres càrrecs de l'empresa privada". Així mateix, Pérez ha recordat que ell li va concedir permís a Prat, quan hi va demanar, perquè compaginés la direcció general d'Innova amb la presidència de l'ICS.

El consell d'administració d'Innova es reuneix avui i, per això, el portaveu del grup municipal Ara Reus, Jordi Cervera, a l'oposició, ha sol·licitat per escrit quants acomiadaments s'han produït en aquest holding i en les empreses municipals, així com els costos que han suposat les indemnitzacions pagades.

Ara Reus pretén així saber si és cert l'estalvi de 620.000 euros que suposarà l'aprimament d'Innova en tres àrees, com ha explicat l'equip de govern (CiU-PP).

França es planteja retirar-se de l'Afganistan després de la mort de quatre soldats per un soldat afganès

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat aquest divendres la suspensió de totes les operacions militars franceses a l'Afganistan després de la mort de quatre mercenaris gals de l'OTAN a mans d'un militar afganès a l'est del país centreasiàtic. També es planteja la retirada anticipada de les tropes de l'Exèrcit francès després de la mort dels quatre soldats per trets d'un militar afganès. El passat 29 de desembre altre afganès va matar dos soldats més.

Un soldat de l'Exèrcit afganès va matar aquest divendres a quatre militars francesos a la vall de Taghab, a la província de Kapisa (est de l'Afganistan), segons han informat un portaveu de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat de l'OTAN (ISAF) i fonts de la Intel·ligència afganesa. El soldat ha estat detingut, segons ISAF.

Nuet a Rajoy: "El Marroc deixa molt a desitjar"

El diputat d'IU, ICV-EUiA, CHA Joan Josep Nuet ha manifestat avui a Servimedia que el Marroc deixa "molt a desitjar des del punt de vista democràtic" i que les seves reformes són només un "rentat de cara" perquè tot segueixi igual, és dir, per continuar amb el sistema "semifeudal". Nuet s'ha referit així a les manifestacions del president del Govern, Mariano Rajoy, que ha dit que el Marroc és un "exemple a seguir" pel procés de reformes que ha impulsat Mohammad VI.

Segons el parer de Nuet, Marroc deixa "molt a desitjar des del punt de vista democràtic i el que ha fet la monarquia marroquina és un rentat de cara" per la pressió de l'anomenada "primavera àrab". "Aquest rentat de cara l'únic que intenta és que sembli que canviïn les coses però veritablement aquí no es canvia res", va dir.

Segons la seva opinió, "la monarquia marroquina el que està intentant és continuar amb el sistema semifeudal i no aprofundir els canvis democràtics en la línia d'altres països com Tunísia".

Per Nuet, en lloc de posar "per davant" interessos comercials i militars, Rajoy havia d'haver instat a canvis "veritablement democràtics" en el sistema polític marroquí, així com la fi de les "pretensions expansionistes" del Marroc sobre el Sàhara Occidental, que passa per aplicar les resolucions de l'ONU per a l'exercici del dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

"Sens dubte (Rajoy) no ha pensat ni el poble sahrauí ni en el marroquí, que estan patint el tipus de govern que avui hi ha al Marroc", ha afegit.

CCOO inicia una campanya en defensa dels serveis públics

L'Àrea Pública de CCOO, formada per les federacions d'Ensenyament, Sanitat i Serveis a la Ciutadania, anunciarà pròximament un calendari d'actuacions emmarcades en la campanya que s'inicia en defensa dels serveis públics. CCOO considera que les polítiques de retallades que s'estan portant a terme "aguditzen la crisi" i "alenteixen" la recuperació econòmica i la generació d'ocupació, a més d'afectar la qualitat dels serveis públics, garants de la igualtat i la cohesió social.

Precisament, en temps de crisi, haurien de centrar els esforços en la defensa dels serveis públics i de l'Estat del Benestar, perquè les persones són i han de ser sempre el primer, conservant els drets a unes prestacions socials pròpies d'un Estat de Benestar desenvolupat.

Davant els atacs contra els serveis públics és necessari propiciar un espai de trobada permanent amb diferents organitzacions i entitats socials, que dinamitzi i impulsi una aliança en favor de l'Estat del benestar i d'uns serveis públics de qualitat.

En aquests moments, les reivindicacions de CCOO se centren en aconseguir un gran Pacte per l'Ocupació que contempli també una reforma fiscal, la reforma del sistema financer, un pacte de rendes, i un acord per regular els preus d'aliments bàsics, transport, habitatge , electricitat i gas.

Aquest sindicat aposta pel creixement econòmic, per una consolidació fiscal més justa i progressista, que asseguri els ingressos necessaris per sostenir les despeses que demana una sortida de la crisi i es pugui combatre el dèficit públic, també per la via dels ingressos. Les polítiques i inversions públiques són necessàries per sortir de la crisi perquè invertir en serveis públics és invertir en renda, en valor i desenvolupament de les persones.

És fonamental disposar d'una sanitat pública, gratuïta en el moment de l'ús i universal, és garantia de qualitat de vida, i una aposta necessària per la innovació i el desenvolupament. Els governs han de garantir la sostenibilitat, legitimació i suficiència financera del (Sistema Nacional de Salut), així com el dret a l'assistència sanitària en condicions d'equitat, sense retallar les inversions en recerca.

En educació, s'ha de garantir el dret a un ensenyament públic de qualitat, per establir les bases del progrés econòmic i social.

Els sistemes de protecció social han de garantir el benestar de les persones més desfavorides, satisfent les seves necessitats bàsiques sobre el principi de la universalitat de drets i la igualtat d'accés.

L'assessor del rei declararà com a testimoni en el 'cas Nóos'

José Manuel Romero, l'assessor extern del rei que va comunicar a Iñaki Urdangarin que havia d'abandonar la presidència de l'Institut Nóos i després va aprovar cedir els fons d'una altra ONG del duc a la fundació que presumptament va desviar fons, ha de declarar com a testimoni en el cas Nóos, encara que la data no està fixada ni la Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat encara formalment la seva compareixença. L'advocat compareixerà per explicar les seves gestions relatives al marit de Cristina de Borbó i les circumstàncies en què es van desenvolupar.

No se sap si Romero acudirà al jutjat número 3 de Palma abans o després de la data en què Urdangarin s'ha de presentar en qualitat d'imputat: el proper 25 de febrer.

Segons la Casa Reial, el comte de Fontao va actuar com el seu emissari en els primers mesos de 2006 per transmetre a Iñaki Urdangarin dos ordres encadenades: que havia d'abandonar "immediatament" la presidència de l'Institut Nóos i que havia també de deixar els seus negocis a Espanya i buscar feina assalariat a l'estranger.

El perquè d'aquella doble directriu va ser, segons la Zarzuela: el caràcter "inadequat" de les activitats de l'Institut Nóos, que entre 2004 i 2006 va captar 5,8 milions de la Generalitat valenciana i el Govern balear gràcies a convenis per a diferents fòrums turístic-esportius adjudicats a dit. Els diners va acabar en mans de companyies dels dos màxims directius de l'Institut Nóos: Urdangarin i el seu soci Diego Torres.

I tot l'investigat fins a la data indica que, si l'ordre de la Zarzuela va ser tal com els seus portaveus autoritzats la van explicar a la premsa el 17 de desembre, per descomptat el duc de Palma no la va fer cas de principi a fi: els seus negocis a Espanya van prosseguir al menys fins que a mitjans de 2009 es va traslladar a Washington amb la seva esposa i fills.

Però l'actuació de l'assessor del rei no va acabar amb les instruccions a Urdangarin sobre Nóos. I la seqüència de fets planteja interrogants. Perquè va ser el mateix José Manuel Romero qui va donar el següent pas el 7 de maig de 2007, com a president de Areté, una altra ONG del duc de Palma a la cúpula de la qual l'havia substituït l'assessor del monarca. Aquest pas va ser donar suport a la donació del patrimoni de 30.000 euros i el nom d'Areté a una altra ONG del conglomerat, Fundació Esport, Cultura i Integració Social (DCIS). I DCIS és una peça clau en el presumpte desviament de fons públics a comptes opacs lligades al paradís fiscal de Belize.

La donació a DCIS, aprovada per "unanimitat" pel patronat encara que l'acta no revela la identitat de més assistents que Romero i el secretari, l'assessor fiscal Miguel Tejeiro ja imputat, no era un acte forçós. Tant la Llei de Fundacions com els estatuts d'Areté permetien que els seus béns fossin transvasats a qualsevol altra entitat privada sense ànim de lucre o a la pròpia administració pública. L'únic requisit era que la destinatària dels fons tingués un fi social "similar". Però Areté va triar justament DCIS amb les benediccions del comte de Fontao.

Controlada aparentment per Diego Torres, DCIS és propietària de l'empresa De Goes Center for Stakeholder Management SL. Es tracta de la companyia utilitzada per treure diners d'Espanya i, segons Anticorrupció, derivar-lo a comptes lligades a la societat Blossomhill Assets Inc, domiciliada a Belize. Entre 2006 i 2008, l'administrador de De Goes va ser Mario Sorribas, home de confiança de Urdangarin. I Sorribas consta com apoderat en Aizoon SL, l'empresa del duc i la seva dona. Anticorrupció sospita que Sorribas exercia com testaferro de l'aristòcrata.

De moment, les dades bancàries en poder d'Hisenda demostren, sense escletxa de dubte, que De Goes Center va transferir al Regne Unit 50.000 euros el 28 de març de 2007, alhora que l'Institut Nóos començava a enviar a aquest mateix país 11 remeses per import total de 420.000 euros. Seguint la pauta general en aquest cas, De Goes havia nodrit els seus comptes amb diners 227.940 euros -de l'Institut Nóos- que al seu torn tenia com a font principal d'ingressos a les administracions públiques.

Per què l'emissari del rei va rubricar l'acord que marcava la dissolució d'Areté i la cessió a Fundació DCIS dels seus 30.000 euros de capital fundacional així com el seu nom és una pregunta que la Zarzuela va respondre així fa una setmana: "Perquè és la [fundació] que proposen la resta dels socis". Però, a més de Urdangarin, hi havia només un segon soci fundador d'Areté: Diego Torres.

Que l'enviat real cedís a les pretensions de Torres, que es jugava en l'assumpte d'Areté amb prou feines 15.000 euros, causa estranyesa a la vista de l'enuig de la Zarzuela amb les activitats del duc de Palma a l'Institut Nóos. Sobretot, perquè Torres era el número dos de Urdangarin quan la Corona li va ordenar trencar amarres amb aquesta associació sense aparent ànim de lucre.

El gendre del monarca mai va pertànyer al patronat de DCIS. Però immediatament es va convertir en president del seu consell assessor, destinat a recaptar suport d'esportistes i artistes. Va ser el duc qui va oferir a la candidatura olímpica de Madrid els serveis de la fundació. No va ser gratuït: DCIS va cobrar 144.000 euros.

Quan tot això va passar, Urdangarin portava un any formalment allunyat de l'Institut Nóos. Però, segons el llavors director general d'Esports de Balears, Pepote Ballester, imputat en el cas, va ser el duc de Palma qui el 2007 va reclamar els pagaments que el Govern debia a l'Institut Nóos.

Un segon testimoni apunta que la ruptura va ser un mer paperot: el de Dulce Linares, excap de Gabinet de Jaume Matas. Segons la seva declaració, el segon conveni amb l'Institut Nóos es va signar després de la dimissió formal de Urdangarin perquè "tothom pensava" que l'aristòcrata seguia amb l'associació.

EUA nega la seva implicació en la caiguda de la sonda russa Fobos-Grunt

Estats Units nega que un radar nord-americà pogués haver afectat la sonda interplanetària russa Fobos-Grunt, va declarar ahir a la nit el portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Jamie Mannin: "Hem vist a la premsa russa les suposicions que els recents fracassos de les missions espacials russes puguin estar vinculades amb la ingerència estrangera. No creiem en la veracitat d'aquests informes. EUA i altres països van prestar ajuda sense precedents a Rússia en els seus intents de rescatar la missió Fobos-Grunt", va dir Mannin.

Després de perdre el contacte amb Fobos-Grunt Roskosmos va sol·licitar a EUA ajuda per recuperar-lo: "Encara que els intents de diversos països de rescatar la sonda han fracassat, els EUA va cooperar amb Rússia i altres països, observant les òrbites i el retorn incontrolat de Fobos-Grunt a l'atmosfera terrestre el 15 de gener ", ha destacat Mannin.

Ahir, el cap de l'Agència Aeroespacial de Rússia Roskosmos, Vladímir Popovkin, va declarar que l'agència pot atraure experts de la NASA per estudiar la versió sobre la possible influència del radar nord-americà sobre la sonda.

Llançada des del cosmòdrom de Baikonur a la nit del 8 al 9 de novembre de 2011, la sonda es va quedar orbitant la Terra en lloc de dirigir-se cap Fobos, una de les dues llunes marcianes.

Les estacions de seguiment terrestres no van poder comunicar-se amb l'aparell durant dues setmanes posteriors al llançament, i encara que més tard ho van aconseguir l'estació de l'Agència Espacial Europea a Perth (Austràlia) i la de la seva homòloga russa Roskosmos a Baikonur (Kazakhstan), les ulteriors sessions de comunicació van tornar a fracassar.

El passat 15 de gener Fobos-Grunt va concloure la seva fallida missió en entrar en les capes denses de l'atmosfera terrestre. Segons especialistes de Roskosmos, la seva caiguda es va produir al voltant de les 21.45 (17.45 GMT).

Un executiu del Santander cobrarà una pensió de gairebé 60 milions

Un dels màxims executius del Santander, Francisco Luzón (foto, a la dreta de Botín), responsable del negoci del banc a Amèrica, abandonarà pròximament el seu lloc i l'any que ve, quan arribi a l'edat de jubilació, podrà rebre una pensió de gairebé 60 milions d'euros per indignació dels sindicats. Luzón és un dels directius més propers al president Emilio Botín i estava considerat per la pròpia entitat com un dels tres possibles successors. La renúncia de Luzón i la seva substitució pel seu número dos, Jesús Zabalza, ha estat confirmada aquest mateix dijous pel banc, encara que ambdues decisions hauran de ser ratificades en el seu pròxim consell d'administració.

En un comunicat, el Santander ha expressat el reconeixement a la "extraordinària" labor que ha realitzat Luzón en els seus 15 anys a l'empresa, on ocupava concretament el càrrec de conseller-director general responsable de la divisió a Amèrica.

Sobre la renúncia, l'agència Europa Press assenyala que ha causat "sorpresa", precisament perquè apareixia com a candidat a la direcció del grup, pel que fa al seu substitut, fonts del sector citades per Efe el qualifiquen com un relleu "natural".

Luzón va néixer el 1948, per la qual cosa el 2013 complirà 65 anys i podrà optar als fons atresorats en el seu pla de pensions, que a tancament de 2010 ja ascendien a 55.950.000, segons consta en l'informe de retribucions del banc.

A aquesta quantitat cal sumar-li un complement de 2,85 milions més les aportacions que s'hagin fet al llarg de 2011. D'aquesta manera, la pensió superarà els 58 milions d'euros, una quantitat que el mateix Luzón haurà de decidir si rep en un únic pagament o de forma diferida.

A més, a data 2010, Luzón tenia 9.930.000 en altres assegurances, per exemple de vida o accident, i percebia una retribució de 3,80 milions, dels quals 1.650.000 eren fixos.

Carrera a la banca pública

Encara que va néixer a Cañavate (Conca), Luzón es crià a Bilbao, informa la mateixa agència. El 1973 va ingressar al Banc de Biscaia i el 1988 va ser nomenat conseller de l'entitat, just abans que fos designat pel llavors ministre d'Economia i Hisenda, Carlos Solchaga, president del Banc Exterior d'Espanya, substituint a Miguel Boyer.

La unió d'aquest i altres bancs públics, com Caixa Postal, va donar origen a Argentaria, entitat que va presidir des de la seva creació el 1991. Va dirigir la primera fase de la seva privatització, fins que el 1996 va ser rellevat per Francisco González. (González és l'actual president del BBVA, entitat en què va acabar integrant-se Argentaria).

Va ser llavors quan va entrar al Santander com a director general adjunt al president. Després de la fusió el 1999 del Banc Santander amb el Banc Central Hispano, Luzón va assumir la direcció de la divisió Amèrica, una unitat clau en el grup.

Luzón, casat i pare de tres fills, és també conseller del grup tèxtil Inditex, matriu de Zara i té altres importants càrrecs en fundacions i altres organitzacions.


Indignació dels treballadors

La milionària jubilació que tindrà Luzón ha despertat immediatament la indignació dels sindicats. El secretari general de la federació bancària de CCOO (Comfia), José María Martínez, ha denunciat en declaracions a Europa Press que, mentre les entitats financeres intenten imposar una "congelació total" en els salaris i altres ajustos en la negociació del seu pròxim conveni, paguen indemnitzacions "repugnants" als alts directius.

El cas de Luzón se suma als d'altres alts executius de la banca que han percebut indemnitzacions milionàries després d'abandonar les seves funcions, encara que la polèmica ha arribat més envergadura en els últims anys pel paper que han tingut aquests executius a la crisi. I més encara en el cas d'entitats que han hagut de ser intervingudes o rescatades i que tenen també unes polèmiques política retributives.

ICV-EUiA veu amb "molt bons ulls" una consulta sobre les retallades com demanen els sindicats catalans

El president d'ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Joan Herrera, ha manifestat avui el suport explícit de la seva formació política i del seu grup parlamentari a la proposta dels sindicats de convocar una consulta sobre les retallades a la ciutadania. "Veiem amb molt bons ulls la proposta de consulta que ens fan perquè quan es tracta de canviar el contracte social es tracta que la ciutadania pugui exercir el seu dret a decidir", ha dit Herrera que ha qualificat la proposta que els han plantejat avui els màxims representants d'UGT i CCOO "d'útil, interessant i suggerent".

Herrera ha assumit, davant de Joan Carles Gallego i Josep Mª Álvarez, el compromís de treballar en seu parlamentària per tal que la consulta es pugui fer. "Primer al debat sobre l'Estat del benestar però entenem que si CiU es nega a fer un gir de 180º a les seves polítiques de retallades no hi ha més remei que fer que la ciutadania pugui opinar", ha dit Herrera que ha donat la raó al president de la Generalitat quan parla d'excepcionalitat referint-se al moment econòmic que passem. "Artur Mas té raó quan apel·la a l'excepcionalitat del moment i per això mateix la ciutadania té dret a opinar", ha dit Herrera al mateix temps que ha indicat que la ciutadania "ha de poder dir quina és la millor de les opcions, si les retallades d'Artur Mas o una política redistributiva".

Els dos sindicats treballen en la celebració d'aquesta consulta i han traslladat la proposta de pregunta en la reunió amb el secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles. La pregunta seria: Creu que s'hauria de donar prioritat a la inversió en polítiques socials combinant amb una política d'ingressos de qui més té i provinent de l'economia especulativa?

Herrera també ha dit que el seu grup parlamentari veu "amb bons ulls" la convocatòria de la manifestació que agents socials i sindicats han convocat pel pròxim 28 de gener en contra de les retallades.