dimecres, 24 d’agost de 2011

Mena diu que al setembre es tornarà a pagar el PIRMI com abans

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena (CiU), ha comunicat per carta aquest dimecres al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que tornaran el proper mes de setembre a l'antic sistema de pagament de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) per tal de garantir-ne el cobrament el dia 1 de cada mes. De fet, el Govern ja havia anunciat que el canvi era temporal i que el pagament es tornaria a fer per transferència bancària a partir del setembre. El Síndic demana que, abans que la Generalitat deixi de pagar o congeli el pagament del subsidi, es resolguin els expedients de totes les persones que l'administració consideri que no gaudeixen de les condicions per rebre la renda mínima.

El Síndic de Greuges considera que la demora del pagament del subsidi pel Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI) ha ocasionat una "vulneració de drets a les persones afectades" i per això Ribó va recomanar al Govern el passat 9 d'agost que el canvi en el sistema de pagament de la renda mínima no tingués continuïtat en els propers mesos.

El Síndic va obrir una actuació d'ofici per valorar les conseqüències pels beneficiaris del fet que el sistema de pagament de l'RMI del mes d'agost es fes mitjançant l'enviament a domicili d'un xec nominatiu enlloc d'un ingrés directe a un compte corrent.

Rafael Ribó, que s'ha mostrat satisfet amb la decisió del conseller, està a l'espera de rebre les dades finals de tot aquest procés excepcional. Així, també ha demanat al conseller Mena que la Generalitat actuï amb la màxima celeritat per garantir que aquelles persones que encara no han cobrat la renda del mes de juliol i en segueixin tenint dret, la cobrin d'immediat i no deixin de percebre les futures. Aquest suggeriment es fa d'acord amb el principi que l'actuació de les administracions públiques s'ha de regir per principis d'eficàcia i celeritat.

La propera setmana, un equip del Síndic es reunirà amb un equip del Departament d'Empresa i Ocupació per analitzar les diverses casuístiques plantejades arran de la modificació el passat mes d'agost en el sistema de pagament de l'RMI.

Tallada la Gran Via a Bellvitge contra les retallades sanitàries


Un centenar de treballadors i delegats sindicals han tallat a primera hora de la tarda la Gran Via a l'altura de Bellvitge (Barcelona) per protestar contra les retallades en sanitat que des de fa uns mesos està portant a terme el govern de CiU a la Generalitat.

Miralles: "PSOE i PP pretenen constitucionalitzar l'objectiu dels mercats i fer saltar l'estat del benestar"

El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha declarat avui que la proposta de reforma constitucional de Zapatero, que té per objectiu fixar un sostre de la despesa pública, suposa “un atac als aspectes més importants de la despesa pública, com són la salut, l’educació, els serveis socials i les pensions”, per la qual cosa ha afirmat que el govern del PSOE “torna a renunciar a una sortida social a la crisi i fa saltar per l’aire l’estat del benestar”. Segons Miralles, la modificació proposada al ple del Congrés pel president Zapatero i que ha comptat amb el suport del PP representarà “la constitucionalització de l’objectiu dels mercats”.

En aquest sentit, el dirigent d’EUiA ha afirmat que limitar el dèficit públic via Constitució implica “canviar de socarrel l’actual model d’Estat Social i de Dret per afavorir encara més els interessos del capital financer i dels especuladors” i ha avisat que aquesta mesura augura que “tant el PP com el PSOE ens ofereixen un futur de retallades, deteriorament dels serveis socials, liquidació d’allò públic i atac a les condicions salarials i laborals dels empleats públics i del conjunt dels treballadors i treballadores.”

El diputat d’esquerres considera també que PSOE i PP “limiten la democràcia” perquè no volen consultar la ciutadania: “Fins ara la Constitució espanyola ha estat intocable per ambdós partits i ara acorden reformar-la per interessos imposats, i no per l’interès general”. Per Miralles, “la reforma constitucional hauria de servir per aprofundir més la democràcia i els drets de les persones, i no pas per blindar les polítiques neoliberals, com han pactat Zapatero y Rajoy”. Així, Miralles ha defensat, tal i com ha proposat també IU, que la reforma constitucional se sotmeti a referèndum.

D’altra banda, el dirigent d’EUiA ha qualificat també de “centralista” la pretesa modificació: “En limitar el dèficit és limita l’autogovern de les nacions i les comunitats autònomes”.

Per tot això, Miralles ha expressat que “l’esquerra política i social ha de respondre al carrer i a les institucions” i que en el cas d’EUiA, la formació participarà en aquelles iniciatives i mobilitzacions que impulsin que l’anunciada reforma es consulti en referèndum a la ciutadania.

I.U. anuncia una esmena a la totalitat contra la reforma constitucional i apel.lació al TC

El diputat d'Izquierda Unida al Congrés, Gaspar Llamazares, ha avançat que presentarà una esmena a la totalitat de la proposició de llei que preparen el PSOE i el PP per incloure en la Constitució un compromís per l'estabilitat pressupostària, a més de buscar parlamentaris (calen un 10%) per forçar un referèndum sobre la reforma de la Constitucional i d'intentar que es presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC).

Després que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés la reforma constitucional i obtingués el suport del líder del PP, Mariano Rajoy, Llamazares ja va afirmar que "no és acceptable" que "un Parlament moribund" tramiti un canvi a la Carta Magna per fixar un límit de dèficit i va avançar que la seva formació exigirà que aquesta modificació sigui sotmesa a referèndum perquè suposa "l'amputació de l'Estat de benestar".

"És un tema prou seriós com perquè sigui sotmès a referèndum", ha assenyalat Llamazares, que aquest dimecres ha insistit en l'exigència d'una consulta.

La Constitució preveu que els canvis constitucionals que no obliguen per si mateixos a ser ratificats en referèndum es sotmetin a aquest tipus de consulta si així ho reclama un deu per cent dels membres del Congrés o el Senat, (35 diputats o 27 senadors), unes xifres a les quals no arriba la suma de tots els partits minoritaris.

"Sumarem parlamentaris pro referèndum", insisteix Llamazares a la xarxa social Twitter, esperant captar firmes entre socialistes crítics amb la reforma. Però, a més, anuncia la seva intenció de recórrer al Tribunal Constitucional, encara que IU no té capacitat per fer-ho directament, llevat que vagi en empara contra la seva tramitació parlamentària. Habitualment canalitzen aquesta pretensió a través del Defensor del Poble, que sí que té capacitat legal per presentar un recurs.

Creixen les crítiques als abusos policials a Madrid

Amnistia Internacional i Reporters Sense Fronteres exigeixen explicacions a les autoritats, mentre es crea una Assemblea d'afectats per les càrregues durant la JMJ. El vídeo d'una periodista d'Intereconomía que, en una connexió en directe, va denunciar càrregues policials injustificades contra els opositors a la visita del Papa ha fet bullir les xarxes socials. Els excessos policials comesos durant la Jornada Mundial de la Joventut (clicar per veure els vídeos) se sumen als de principis de mes contra els indignats, i les crítiques contra l'actuació dels agents prenen força.

"La policia nacional ha començat sense cap motiu a advertir a un grup de quatre i els ha començat a pegar amb la porra fins que s'han allunyat", va relatar Patricia Sánchez, que va explicar també com, al carrer Carretas, les càrregues havien començat sense que hi hagués hagut "cap tipus d'atac per part dels manifestants", davant la cara atònita dels tertulians de El gato al agua.

Les veus més recents han estat les de les organitzacions Amnistia Internacional (AI) i Reporters Sense Fronteres (RSF). Aquest dimarts, AI ha enviat una carta a la delegada del govern de la Comunitat de Madrid, María Dolores Carrión Martín, en què demana explicacions sobre la intervenció policial al passeig de la Castellana la nit del 4 al 5 d'agost, i als voltants de la plaça del Sol els 17 i 18 del mateix mes. En el seu web, AI explica que "els informes de testimonis" recopilats per l'organització "indiquen que la policia va carregar de manera indiscriminada, també contra manifestants pacífics", en la concentració de principis d'agost a les portes del Ministeri de l'Interior. AI es mostra també preocupada pels "informes coincidents de testimonis segons els quals la policia antiavalots no portava cap tipus d'identificació al casc o a l'uniforme, en incompliment de la instrucció número 13/2007 dictada pel secretari d'Estat per a la Seguretat".

En relació al 17 i 18 d'agost, AI recorda que "imatges de vídeo de fàcil accés a Internet mostren a la policia antiavalots pegant a periodistes i manifestants aparentment pacífics". El dia 19, el govern va anunciar l'obertura de la "informació reservada", procediment previ a un expedient, pels fets dels dies anteriors. Segons explica el diari Público, el govern va haver de rectificar al llarg d'aquell dia. Durant la roda de premsa en què es va anunciar el nou paquet de mesures aprovat pel Consell de Ministres, el ministre José Blanco va dir que si algun fet "suposés un excés, s'estudiaria i s'investigaria", però va concloure: "Crec que no ens trobem en aquest cas." En canvi, el rotatiu explica que la cap de campanya del PSOE, Elena Valenciano, va protestar a la tarda a través del seu compte de Twitter: "Els excessos policials mai poden justificar-se. Espero que s'investiguin i es depurin responsabilitats". Es va sumar a la petició de Valenciano el vicecoordinador del comitè electoral del partit, Antonio Hernando. A la nit, el Ministeri de l'Interior va confirmar que hi haurien investigacions.

Reporters Sense Fronteres ha emès també una "condemna amb la major fermesa" contra les agressions a periodistes i fotògrafs en diverses manifestacions i durant la JMJ. RSF fa constar que "com a mínim sis periodistes i fotògrafs de premsa han estat víctimes de cops i agressions deliberades al mes d'agost", i això, "quan s'havien identificat perfectament davant de les autoritats".

RSF fa una crida a les direccions dels serveis de policia perquè tornin a donar "instruccions clares respecte del tractament del qual ha de gaudir la premsa en les manifestacions", i reclama que es duguin a terme investigacions "serioses" contra els agents que van perpetrar la violència. L'organització menciona l'agressió al periodista de Lainformación.com, Gorka Ramos, el 4 d'agost, i recorda les dels periodistes i fotògrafs Lidia Ucher, Patricia Horrillo, Daniel Nuevo, Jonás Candalija, Manuel Cuéllar i Gonzalo Arroyo que es van produir el 17 i 18 d'agost.

Per una altra banda, s'ha creat a Madrid l'Assemblea d'afectats per les càrregues policials de la setmana passada. Durant la reunió en què s'ha constituït, aquest dimarts al vespre, la comissió Legal del 15-M de Madrid ha recomanat un protocol d'actuació relatiu a les agressions policials, que consisteix en demanar en primer lloc un informe de lesions en un centre sanitari; en segon lloc, fer una denúncia en una comissaria o jutjat de guàrdia, i, com a tercer pas, recopilar proves audiovisuals i testimonis. Per al dilluns, està prevista una reunió de totes les organitzacions que van convocar la marxa d'oposició a la visita del Papa per impulsar una denúncia conjunta de les agressions.

3.000 empleats temporals del banc RBS cobren 2.000 lliures al dia

Un correu electrònic enviat per error va revelar que alguns dels treballadors temporals del banc intervingut Royal Bank of Scotland (RBS) cobren 2.000 lliures al dia (uns 2.290 euros), el que equival a 500.000 lliures (uns 530.000 euros) a l'any, cosa que ha causat malestar entre els sindicats i el Partit Laborista, ja que aquest banc va ser intervingut pel Govern britànic, que té en aquest moment el 83% de les seves accions.

El document, adjuntat per error i enviat a més de 800 destinataris per un dels empleats de l'empresa de treball temporal, contenia els salaris de 3.000 treballadors eventuals del banc britànic, ha informat avui el diari "The Times".

Els majors honoraris corresponen als treballadors especialitzats en comptabilitat, finances i informació tecnològica, segons "The Times". El sindicat britànic Unite ha recordat que el RBS va anunciar recentment els seus plans per acomiadar 2.000 treballadors en els pròxims 18 mesos.

El responsable del sindicat David Fleming ha criticat que el banc utilitzi contractacions temporals en comptes d'invertir en la formació dels seus treballadors de plantilla: "És totalment inadequat que el RBS, rescatat amb els diners dels contribuents, doni la impressió que tira els diners en milers de contractacions temporals", va comentar el sindicalista.

El laborista Chris Leslie va dir que molts dels empleats del banc es veuran perjudicats pels cars contractes temporals que substitueixen els treballadors a temps complet.

La filtració del document va provocar també el malestar del banc britànic que va qualificar en un comunicat com "decebedora" i "inacceptable" la publicació d'informació confidencial.

ABN AMRO Grup: El negoci brut de tres monarquies del Club Bilderberg: Holanda, Regne Unit i Espanya

ABN AMRO Bank NV és un banc holandès de propietat estatal, amb seu a Amsterdam. Es va restablir, en la seva forma actual, el 2009, després de l'adquisició i el desmembrament de l'ABN AMRO Grup per un consorci de bancs, format pel Royal Bank of Scotland, Banco Santander i Fortis. Després del col.lapse de Fortis, l'empresa holandesa va ser nacionalitzada pel govern holandès, juntament amb Fortis Bank Nederland. Després li va tocar al RBS, participat ara en un 83% per l'estat britànic.

El RBS va fer una associació internacional amb el Banc Santander Central Hispano d'Espanya, i cada banc va prendre una participació del 5% en l'altre. No obstant això, aquest acord va acabar el 2005, quan el Banc Santander Central Hispano va adquirir el banc del Regne Unit, Abbey National i els bancs van vendre les seves respectives participacions.

Els primers en caixers automàtics

El 1967, RBS es va convertir en el primer banc d'Escòcia en instal.lar un caixer automàtic i el 1980 el servei, conegut com Cashline, s'havia convertit en el més concorregut de la xarxa ATM en el món. Avui dia és el més gran, de propietat privada, en xarxa de caixers automàtics al Regne Unit i també és un membre de la xarxa de caixers automàtics Link.

El 1997, RBS va ser el primer banc en el món en posar els seus caixers automàtics a disposició de tots els titulars de targetes.
La paraula Cashline, a Escòcia almenys, s'ha convertit en un terme genèric per a un caixer automàtic.

L'agost de 2005, el banc es va expandir a la Xina, amb l'adquisició d'una participació del 10% en el Banc de la Xina per 1.700.000.000 £.

La seu internacional es va construir a Gogarburn, als afores d'Edimburg, i va ser inaugurada per la reina Isabel II i el príncep Felip, duc d'Edimburg, el 2005. L'oficina de la Plaça de Saint Andrew continua sent l'oficina central registrada.

El banc va rebre el 2005 el Premi Wharton Infosys Business Transformation, un premi que s'atorga a les empreses i els individus que utilitzen tecnologies de la informació per a transformar la societat.

El grup va ser part d'un consorci amb el belga Fortis Bank i el banc espanyol Banco Santander que va adquirir el banc holandès ABN AMRO, el 10 d'octubre un 2007. Els rivals van especular que RBS havia pagat de més pel banc holandès, encara que el banc va assenyalar que dels 49.000 milions de lliures pagades per ABN AMRO, la participació de RBS era només de 10.000 milions de lliures (equivalent a 167 lliures per cada ciutadà del Regne Unit).

Crisi de les hipoteques d'alt risc

El grup es va veure negativament afectat per la crisi de les hipoteques subprime i els ajustos per valorar raonablement els seus actius. Ha estat recolzat pel govern del Regne Unit, i el Ministeri d'Hisenda ara és propietari de la majoria de les seves accions a la Borsa de Valors de Londres.

Mitjans de comunicació comentaris i crítiques

Durant la gestió de Sir Fred Goodwin com a conseller delegat va atreure algunes crítiques per malbaratament de diners, inclosa la construcció d'una seu de £ 350 milions a Edimburg amb la presència de la Reina el 2005, la seu de 500 milions de dòlars als EUA, que va començar el 2006, i l'ús d'un avió Dassault Falcon 900 propietat de la filial de lísing Lombard per a viatges de negocis ocasionals. Altres revelacions de que RBS havia gastat 200 milions de lliures en suport de les celebritats tampoc van caure bé.

El febrer de 2009 RBS va informar que, mentre que Sir Fred va estar al cap s'havia arribat a una pèrdua de 24.100 milions de £, la pèrdua més gran en la història corporativa del Regne Unit. La seva responsabilitat per a l'expansió de RBS, que va conduir a la pèrdua, s'ha acceptat com a crítica generalitzada. La seva imatge no s'ha millorat per la notícia que va sorgir, en ser interrogat pel Comitè Especial del Tresor de la Cambra dels Comuns el 10 de febrer de 2009, que Goodwin no té cap capacitació tècnica bancària i no té les qualificacions formals.

El gener de 2009 The Guardian el va identificar com una de les 25 persones que estaven al cor de la crisi financera. Nick Cohen va descriure Goodwin a The Guardian com "el dolent característic de la nostra època, que va fer 20 milions de lliures al RBS que van sortir del contribuent, amb una responsabilitat il.limitada pel cost de netejar el desordre". Una columna en línia de Daniel Gross etiquetà Goodwin com el "pitjor banquer del món", una frase que va fer ressò pels mitjans de comunicació. Gordon Prentice MP va argumentar que és "totalment inadequat i anomal que algú tingui una recompensa en aquestes circumstàncies".

Altres membres també han estat sovint criticats com "peixos grossos" pel seu salari, despeses, bonificacions i pensions.

RBS i el comerç d'armes

El desembre de 2008 l'organització britànica contra la pobresa War on Want va donar a conèixer un informe que documenta que RBS i altres bancs comercials van invertir en el Regne Unit per oferir serveis bancaris i préstecs a les empreses d'armament. L'organització diu al seu informe que RBS té accions en el sector de les armes del Regne Unit per un total de 36.400 milions de lliures, i serveix com a banc principal a les quatre empreses d'armes més importants, incloent-hi BAE Systems, la més gran empresa d'armes del Regne Unit. L'informe també detalla negociacions de RBS amb els productors coneguts de les municions de dispersió i urani empobrit.

Troben les restes d'una peça única al món a l'Abric Romaní de Capellades

Una peça de fusta de 56.000 anys d'antiguitat única al món ha aparegut al jaciment de l'Abric Romaní de Capellades. La troballa l'ha fet un grup d'investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) durant la campanya d'excavacions dirigida per Eudald Carbonell. El més excepcional d'aquesta troballa és que l'eina de fusta té un mànec, i no en consta cap d'igual al registre arqueològic mundial amb aquesta antiguitat.

Es tracta de l'únic objecte amb aquesta morfologia que ha estat descobert durant els més de cent anys d'estudi arqueològic a l'Abric Romaní, que acumula restes dels 35 als 75.000 anys d'antiguitat. Segons ha explicat el director de l'excavació, Eudald Carbonell, es tracta d'una peça "única al món", que podria estar relacionada amb la "recol·lecció o el manteniment del foc" dels neandertals. Es calcula que la troballa té 56.000 anys d'antiguitat, fet que la converteix en l'artefacte de fusta amb mànec més antic del registre arqueològic mundial. La peça està parcialment carbonitzada i s'ha mantingut gràcies al travertí, la pedra que caracteritza l'Abric Romaní de Capellades i que permet una conservació gairebé perfecta de les restes arqueològiques neandertals.

Primeres hipòtesis sobre l'ús
Els poblats de caçadors recol·lectors nòmades solien cremar les eines abans d'abandonar els llocs on s'havien establert, i és per això que l'eina s'ha trobat cremada. Les primeres hipòtesis apunten que seria un utensili "que s'utilitzava amb una sola mà", i que servia per al manteniment del foc o per a tasques de recol·lecció, segons ha detallat Carbonell. L'arqueòleg ha assegurat no haver vist "mai abans" cap peça similar, ni a l'Abric Romaní, ni altres jaciments, ni tampoc en els aborígens australians que encara conserven el modus vivendi dels homes primitius, i ha mostrat el seu desig de trobar-ne un altre per demostrar que els neandertals "tenien una col·lecció desconeguda d'objectes de fusta".
L'objecte consta d'un mànec i una part activa -la resta de la peça-, que fa 15 centímetres de llarg i 8 d'ample i que té una morfologia triangular. Pel que fa al mànec, és de secció circular i fa 17 centímetres de llarg per 4 de diàmetre. La troballa s'ha fet al nivell d'excavació P, que correspon a més de 56.000 anys d'antiguitat.

Les excavacions continuen

Des del 8 fins al 31 d'agost un equip de trenta investigadors estan realitzant una campanya d'excavació a l'Abric Romaní de Capellades. En aquests moments s'està treballant al nivell P, que correspon als 56.000 anys d'antiguitat, però encara queden 16 metres per excavar que podrien arribar als 100.000 anys d'antiguitat.
A banda de la peça de fusta localitzada, la campanya d'excavació d'aquest estiu a l'Abric Romaní ha permès localitzar també un conjunt de llars amb restes de fauna de cèrvids, cavalls i bòvids, i diferents objectes elaborats amb fusta.

La campanya d'excavació de l'any passat va posar al descobert 13.000 nous fòssils

El jaciment ressegueix la vida dels neandertals, que va des dels 35.000 anys d'antiguitat fins als 90.000. Les troballes a l'Abric Romaní dels darrers anys demostren que els neandertals s'organitzaven en una estructura social complexa i avançada, i que dividien els espais dels habitatges segons les seves funcions. Per exemple hi ha un apartat de l'Abric per a la manipulació dels aliments i un taller d'eines de sílex.

Detingut un tinent coronel de la policia per l'assassinat d'Anna Politovskaya

La Policia russa ha detingut a l'ex tinent coronel Dimitri Pavliuchenkov per la seva vinculació en l'assassinat de la periodista Anna Politovskaya el 2006, segons l'editor del diari Novaya Gazeta on la periodista treballava abans de ser tirotejada al seu apartament quan tornava del supermercat. La Comissió Investigadora de Rússia ha confirmat aquesta detenció. Segons el sotsdirector del diari, Pavliuchenkov és sospitós de crear un grup criminal per matar la periodista a més de facilitar l'arma i el silenciador a l'assassí.

Durant el judici el 2009, l'ex tinent coronel va ser citat per la fiscalia i interrogat, però va ser absolt amb tres còmplices per falta de proves. No obstant això, la investigació es va reobrir a finals de 2009, i el maig de 2011 es va detenir a la república de Txetxènia a Rustam Majmúdov, autor material de l'assassinat sobre el qual pesava una ordre internacional de crida i cerca.

Anna Politovskaya va investigar la violació dels drets humans a Txetxènia i era una de les poques periodistes a Rússia crítica amb els abusos del règim de Putin, president de 2000 a 2008 i actual primer ministre rus.

Antics companys de treball de la periodista russa han assegurat que no hi haurà justícia fins que totes les persones responsables del cas siguin identificades i processades

Gaddafi insta la població a 'netejar' Trípoli de rebels

Des d'un indret desconegut, el coronel Moammar al-Gaddafi, l'home que ha conduït durant 41 anys els destins de Líbia, ha fet una crida a aquells que encara li són fidels perquè lluitin fins a la mort contra els rebels. Muammar el Gaddafi, ha demanat a la població civil de la capital del país, Trípoli, que "netegi" la ciutat de tropes rebels, segons un missatge d'àudio emès pel canal de televisió Al Rai. Aquest és el segon missatge de Gaddafi en menys de 24 hores. Gaddafi ha explicat que la seva retirada de Bab al Aziziye, la seva residència la capital (foto), ha estat un "moviment tàctic", ja que els bombardejos de l'Aliança, uns 64, havien aconseguit reduir-la.

"Tots els libis han d'estar presents a Trípoli: joves, homes i dones de les tribus han d'acudir a Trípoli i combatre als traïdors", ha indicat.

"He sortit discretament als carrers de Trípoli, sense ser vist per la gent i no sembla que la ciutat estigui en perill", ha afegit el líder del país africà.

Hores abans, Gaddafi havia promès lluitar fins a la "victòria o el martiri" contra l'OTAN, en el que sembla ser la recta final de la batalla pel control del país, segons ha indicat en un discurs transmès per una ràdio local i recollit per la cadena Al Uruba.