dimarts, 2 d’agost de 2011

El frau fiscal massiu dels empresaris a Espanya

Treballadors i pensionistes declaren a Hisenda un 75% més d'ingressos que els empresaris i els 'professionals liberals'. L'Informe de la Lluita contra el Frau Fiscal que han fet els tècnics del cos especial de gestió de l'Hisenda Pública del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) és rotund: Segons les declaracions d'ingressos presentades, els treballadors i pensionistes "guanyen un 75% més" que els empresaris, doncs aporten un 75% més a les arques que després els seus polítics malbaraten i es reparteixen. Les rendes declarades per treballadors i pensionistes de la Regió de Múrcia són superiors a les rendes declarades per empresaris i professionals liberals com arquitectes, advocats o metges, en una mitjana de 6.871 euros. A Andalusia aquesta xifra puja a 7.600 euros, i a Catalunya arriba als 8.765 euros. Astúries i Madrid presenten les majors diferències provocades per aquest frau empresarial: Els seus empresaris han declarat respectivament 9.815 i 10.776 euros menys que els seus assalariats i pensionistes.

Les xifres d'ingressos declarades per empresaris i professionals liberals els situa en l'entorn del mileurisme, en la majoria d'ocasions per sota fins i tot d'aquest límit, la qual cosa crida l'atenció, en opinió de José María Mollinedo, que assegura que "no és creïble que un empleat o pensionista guanyi de mitjana més que un petit empresari, notari, arquitecte, metge o advocat, per citar algunes professions liberals ben remunerades", i afegeix: "Si aquestes declaracions fossin certes, qui emprendria un negoci per aspirar a ser mileurista?".

FRAU MASSIU


Un estudi comparatiu de les rendes declarades per ambdós col.lectius, empresaris i assalariats, des de 1993, posa de manifest que la bretxa entre tots dos ha anat creixent any rere any, fins arribar al seu màxim en les rendes referides a l'any 2010. Això és la prova irrefutable de l'existència d'un "frau fiscal estructural i massiu" entre els autònoms i empresaris.

Segons l'opinió de GESTHA, aquest frau fiscal massiu és una cosa que no està totalment lligada a la crisi econòmica, encara que reconeix que aquest factor també ha influït en la rebaixa dels ingressos declarats per part dels autònoms.

ESTRATÈGIA EQUIVOCADA


Entre les conclusions de Gestha cal assenyalar que "l'Agència Tributària està perdent la batalla contra el frau fiscal amb una estratègia d'actuació clarament equivocada", centrada en sotmetre a una major pressió i control a les rendes del treball i dels autònoms, en comptes de centrar-se en les increïbles bosses de frau produïdes per les grans fortunes i les empreses més grans, principals actors i responsables de l'evasió fiscal.

PROPOSTA

La proposta de Gestha, que té per objectiu reduir el frau fiscal produït per la laxitud i permissivitat legislativa de la qual es beneficien els empresaris, consisteix en l'elaboració d'estudis plurianuals d'economia submergida multinivell (territoris, sectors...) i al màxim nivell de detall. Amb això, l'executiu tindria tot el necessari per lluitar contra el frau fiscal i les irregularitats que es produeixen actualment en el camp de les subvencions de diners públics a empreses.

Tot això derivaria en un augment de l'eficiència de la despesa pública, el que sens dubte contribuiria a alleujar els símptomes de la crisi i, per tant, a rebaixar sensiblement la pressió que els mercats exerceixen sobre el conjunt de l'economia espanyola, però les conseqüències es deixen notar més en els qui declaren més ingressos que els empresaris, és a dir, els treballadors i pensionistes.

El Suprem israelià ordena el desmantellament de la major colònia il.legal a Cisjordània
El Tribunal Suprem israelià ha ordenat desmantellar la colònia de Migrón, la més gran del territori palestí ocupat de Cisjordània entre les que Israel considera il.legals, encara que per la legislació internacional totes ho són. El Tribunal ha exigit a l'Exèrcit que evacuï abans de març de l'any l'assentament, situat prop de Ramallah i amb seixanta habitatges en què resideixen uns 250 colons, ha informat el director de l'ONG israeliana "Shalom Ajshav", Yariv Oppenheimer.

"És la primera vegada que el Tribunal Suprem pren una decisió clara com aquesta i ordena al Govern que evacuï un lloc d'avançada (definit per l'ONG com les colònies construïdes sense autorització del Govern israelià)", ha dit l'activista que ha recordat que " no hi ha apel•lació contra la sentència".

"Un èxit sense precedents"


L'organització pacifista va requerir fa cinc anys al Suprem que exigís a l'Estat la paralització del creixement de la colònia de Migrón i l'evacuació dels seus residents, ja que no ha estat autoritzada i està construïda sobre terres pertanyents a particulars palestins.

En aquest període, assegura "Shalom Ajshav", la Justícia no ha pres cap decisió dràstica, limitant-se a remetre a un acord governamental amb els colons sobre l'evacuació de les colònies, però la seva paciència es va esgotar quan, la passada setmana, els poders púbilcos van demanar una extensió de la situació de 16 mesos, perquè l'Estat pugui construir habitatges alternatives per als colons.

Es compleix l'ordre judicial, es tractaria del primer desmantellament d'una colònia des que Ariel Sharon va forçar l'evacuació de les de Gaza el 2005, recorda l'organització, que considera la decisió del Suprem "un èxit sense precedents".

"Aquest cas demostra que és el Tribunal Suprem qui ha de fer complir la llei a Cisjordània i ara és el Govern el que ha d'enfrontar al problema que ell mateix s'ha creat", afirma l'ONG en una nota en què insta els colons a "acceptar la decisió".

L'organització ha portat casos similars davant el Suprem, que encara esperen sentència i que podran ser influenciats favorablement per aquesta decisió.

L'ONU denuncia les demolicions de cases palestines

L'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA) ha denunciat que l'increment de demolicions d'habitatges palestines per les autoritats israelianes és "alarmant" i amenaça amb destruir les comunitats a Cisjordània.

La UNRWA xifra en 700 el nombre de palestins desplaçats al primer semestre de l'any per aquestes mesures, en comparació amb els 594 que es van registrar en tot el 2010. Per això insta a "exigir responsabilitat i posar fi a les pràctiques discriminatòries", per les que Israel només permet la construcció als palestins en un u per cent del territori de la zona C, sota control administratiu i militar israeliana i en què es duen a terme la major part de les demolicions.

Segons l'Agència de Nacions Unides, gran part dels expulsats dels seus habitatges per les demolicions són menors i un 15 per cent són refugiats palestins. Calcula que hi ha més de 3.000 ordres de demolició pendents en l'Àrea C, que inclouen 18 escoles.

IU oberta a canalitzar les propostes del 15M i al diàleg amb tota l'esquerra

El coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, considera que les propostes del moviment 15M han d'aconseguir un "canal parlamentari". Preguntat per la possibilitat que alguns dels indignats figurin en les llistes d'IU, Lara recorda que això no depèn íntegrament d'IU, però que la coalició "està oberta a qualsevol plantejament que tingui racionalitat, serietat i compromís". "No volem protagonitzar ni liderar el moviment". IU podrà servir de canalització per a les propostes dels indignats en funció del paper que els ciutadans, amb els seus vots, decideixin donar-li a la coalició en el pròxim Parlament".

Segons l'opinió de Lara: "La societat es transforma amb la mobilització i canviant les lleis, que és el que fa falta en aquest país, però això s'ha de fer al Parlament". Ha recordat Cayo Lara que moltes de les propostes del 15M són ja històriques dins de la coalició, com les que es refereixen a la transparència de les institucions públiques, la reforma de la llei electoral que ara per ara afavoreix el bipartidisme i aparta les minories de les institucions, i les referides a l'establiment d'una fiscalitat més justa i igualitària, on paguin més els que més tenen.

L'acte de lliurament de l'escrit del 15M per Gaspar Llamazares a José Luis Rodríguez Zapatero, és un acte simbòlic per Lara, que ha insistit a remarcar que la intenció d'IU no és protagonitzar ni liderar el moviment del 15M, sinó "ser una via per que les demandes del moviment puguin convertir-se en poder dins de les intstituciones per des d'aquí canviar aquesta realitat que no els agrada a ells, ni a IU ni a molta altra gent".

A més, IU es mostra oberta al diàleg amb altres formacions d'esquerres com Equo, el partit ecologista que lidera Juan López de Uralde i al qual es va incorporar Inés Sabanés després d'abandonar la coalició el mes passat. "Anem a parlar amb tots aquells que vulguin parlar amb nosaltres, no tenim cap tipus d'exclusió", ha indicat Cayo Lara. "Amb Equo per la nostra part no hi ha cap tipus de problema per reunir-nos", ha precisat.

A més, ha negat que vegi a Equo com un adversari polític: "No considerem adversari a ningú que es mogui en el camp de l'esquerra", ha dit, alhora que ha posat de manifest la seva voluntat de generar un projecte polític alternatiu a l'esquerra del PSOE per trencar el bipartidisme.

"El bipartidisme a Espanya s'ha demostrat que és un fracàs per a l'economia, per l'estat de benestar, per a la defensa del públic, i ha generat corrupció d'una manera important", ha reflexionat. També ha negat que tema que els vots de l'esquerra es dispersin i, encara que ha assenyalat que "l'atomització és dolenta", ha considerat que "vénen temps on la gent va a buscar refugi en les organitzacions que tinguin pes, que tinguin solvència, que tinguin serietat, que tinguin proposta concreta alternativa". Així doncs, s'ha manifestat convençut que IU tindrà "un procés de creixement, perquè ho està necessitant la societat espanyola".

Llamazares critica el desallotjament de Pl. del Sol

Gaspar Llamazares ha criticat el desallotjament de Plaça del Sol que s'ha produït "sense previ avís, per sorpresa i amb nocturnitat". Així ho ha manifestat el diputat d'Izquierda Unida que ha criticat la diferència de tracte que les administracions públiques han donat al 15-M i el que estan donant a la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) a la qual assistirà el Papa, amb una despesa pública de 50 milions d'euros.
Llamazares ha lamentat que l'operació policial s'hagi presentat com si fos un tema d'ordre públic, amb l'excusa de la salubritat, repetint els esquemes i els pretextos que ja es van utilitzar en el desallotjament dels acampats a Barcelona.

En opinió del portaveu parlamentari d'IU: "La data del desallotjament ha estat curosament triada per a coincidir amb una setmana en què no hi ha activitat al Congrés dels Diputats, molts madrilenys s'han anat de vacances i l'atenció informativa al moviment ha disminuït".

Llamazares responsabilitza el govern central del desallotjament, tot i que ha volgut recordar que les administracions autonòmica i municipal fa mesos pressionant perquè es portés a terme una intervenció policial com la que avui s'ha produït.

La campanya #MadridsinPapa denuncia els privilegis de la jerarquia de l'Església

Izquierda Unida Federal posa avui en marxa la seva campanya # MadridsinPapa amb la qual, a través de mitjans tradicionals i, fonamentalment, amb l'impuls d'Internet i les xarxes socials, pretén mostrar el rebuig d'aquesta organització a la "visita de Benet XVI al nostre país, però també a tots els privilegis d'índole econòmica, política i social que a hores d'ara de desenvolupament democràtic en el nostre país segueix mantenint la jerarquia de l'Església catòlica i que amb actes d'aquest tipus queden encara més en evidència", assenyala Esther López Barceló, coordinadora de l'Àrea Federal de Joventut d'IU.

La coordinadora de l'Àrea de Joventut d'IU, Esther López Barceló, denuncia que "amb la complaença del Govern del PSOE i d'importants sectors econòmics s'està ocultant el cost real que tindrà per a tots els madrilenys, siguin catòlics o no, però també per a tots els espanyols".

Precisament, la campanya d'IU ha estat coordinada a nivell federal per la seva Àrea de Joventut i per l'Àrea de Llibertat d'Expressió Afectiu-Sexual (Aleas). "Intentem expressar-afirma López Barceló-amb un llenguatge molt senzill i, sobretot, amb l'intercanvi de missatges i propostes amb la societat civil, la nostra defensa d'aquest Estat aconfessional que està plasmat en la Constitució des de fa més de 30 anys. Una cosa que a primera vista seria el normal sembla inabastable després de dècades d'acord tàcit entre PSOE i PP perquè res canviï durant els seus successius governs".

De la mateixa manera, la responsable de l'Àrea de Joventut d'IU assenyala que "mentre estem enmig d'una greu crisi econòmica, amb dràstiques retallades als serveis públics i als comptes estatals i autonòmiques, els ciutadans no creients del nostre país han de suportar al mateix temps un altre foc creuat d'interessos. D'una banda, hi ha la tebior d'un Govern socialista que, mentre dóna tot el seu suport institucional i econòmic a aquesta visita, ho fa amb un perfil baix per no molestar ni l'electorat moderat que fuig de qualsevol signe antireligiós, ni als votants de esquerres que rebutgen aquesta visita, però dels que cerca el vot el 20-N".

"D'altra banda-explica López Barceló-hi ha la dreta pura i dura del PP que, des de les administracions que copa, ja sigui la municipal o l'autonòmica, tracta d'ocultar els més de 50 milions d'euros que tindrà com a cost la Jornada Mundial de la Joventut d'aquest mes d'agost i l'esforç que per al seu desenvolupament es requereix de determinats treballadors públics, de determinades instal.lacions públiques i de determinats comptes públics".

Per a López Barceló, "mentrestant s'està mentint, amb la complaença del Govern central i d'importants sectors econòmics, 'venent' aquesta visita com un dels 'negocis' turístics que farà Madrid amb els centenars de milers de visitants que esperen, ocultant el cost real que tindrà en primer lloc per a tots els madrilenys, siguin catòlics o no, però també per a tots els espanyols a través de les generoses desgravacions fiscals per les empreses col.laboradores, l'ingent operatiu en mitjans de seguretat programats o els desproporcionats desplegaments previstos dels mitjans de comunicació públics finançats per tots".

"Els que ja estan fent negoci amb la Sanitat o l'Educació no tenen cap intenció en mercantilitzar també la religió fins a extrems vergonyosos", afirma.

López Barceló denuncia que "el Govern ha ignorat les diferents iniciatives parlamentàries presentades per IU des de 2010 a través del seu portaveu al Congrés, Gaspar Llamazares, i s'ha negat sistemàticament a facilitar dades concretes del cost que ja comporta aquesta visita. Mentrestant, la Conferència Episcopal ha llançat una sòlida campanya de propaganda donant la seva versió d'aquests diners que el silenci còmplice de l'Executiu del PSOE impedeix contrastar i respondre de forma adequada".

Esquerra Unida recorda que el Govern socialista s'ha limitat a explicar que aquesta Jornada Mundial de la Joventut té la "consideració d'esdeveniment d'excepcional interès públic als efectes d'exempcions i incentius fiscals a les entitats sense fins lucratius i les empreses de mecenatge que col.laboren en l'esdeveniment", sense aportar xifres concretes.

Per la seva banda, des Aleas d'IU s'insisteix que "tot i que des dels grans partits se'ns insisteix constantment en que cal 'estrènyer-se el cinturó', és a dir, resignar-se, sembla que hi ha una diferent vara de mesurar i que hi ha despeses que són irremeiablement necessaris, com el rebre a Benet XVI, la qual cosa demostra els privilegis de l'Església Catòlica en l'agenda política i en la legislació".

Guillot no sap què fer... per seguir al lloc

Entrevista de "Nueva Tribuna" a Jordi Guillot on exposa "els seus plans i dels amics d'ICV" per a que l'esquerra no pugui frenar a la dreta de Rajoy. NT: En què està ICV? En què està Espai Plural per crear dins de la política real també, no només dins dels moviments socials o la discussió de la societat civil? Quina proposta farà? Quin referent tindrà a nivell estatal quan probablement no hi haurà una coalició amb IU?
Jordi Guillot: Des d'un punt de vista organitzatiu, a Espanya existeix IU, els partits que estem en Espai Plural i està Equo. Dos projectes estatals, un que està naixent i té molt per demostrar i un altre que en algunes coses, lamentablement, ha demostrat ja massa coses.

I la resta som perifèrics, ni sumats representem un projecte d'Estat. Després de 25 anys de capacitat de l'ecologisme polític en emergir i després de 25 anys de factures, de divisions, d'errors de l'esquerra, l'únic futur possible i viable és amb tot això, i obrint molt, anar agregant, anar sumant i crear una mena de gran confederació, on hi hagi territoris, partits corrents, gent i que tot això permeti anar evolucionant fins aconseguir un espai polític nou, federalista, d'esquerres i ecologista, però això serà un procés no ràpid i serà molt heterogeni perquè els protagonistes són molt heterogenis.

"A les pròximes eleccions generals podem anar de moltes maneres. Podem anar amb Equo, podem anar amb IU. La nostra aposta és anar amb IU a Catalunya, fer una coalició catalana i així no crear-nos un conflicte de lleialtats ni nosaltres amb Equo ni Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) amb IU i després veure com evolucionem en les posteleccions. Tot això és amb el que ja existeix, hi ha una proposta de Gaspar Llamazares de 'front ampli' que és una altra possibilitat, però això dependrà fonamentalment dels partits que protagonitzen la política d'Estat. I hauria una tercera aposta-per la que jo m'inclino més encara que és molt més difícil encara-, que és que, amb el que ja existeix, però sobretot obrint moltíssim, crear un nou pol electoral d'esquerres".

Jordi Guillot

Jordi Guillot, secretari general d'Iniciativa per Catalunya Verds i, des de 2008, vicepresident i responsable de relacions institucionals, va decidir fa temps trencar la coalició d'ICV i EUiA, i va començar per treure l'escó del senador Joan Josep Nuet, d'EUiA, i donar-lo a Joan Saura d'ICV que s'havia quedat a l'atur. Al mateix temps que diu que l'esquerra s'ha d'obrir als mateixos que l'enfonsaren, regalar altre cop els escons guanyats a gent sense ideologia ni vergonya i seguir perdent influència, com ha passat tot aquest temps en que ell ha manegat al seu desig els destins d'ICV.

La situación económica d'ICV no és gens bona i sacrificar la coalició d'esquerres és l'única mesura que han trobat per no veure's en fallida. Tot, a mes, conflueix amb la pràctica portada per Guillot d'allunyar-se de l'esquerra per apropar-se al model dels verds europeus junt amb el seu intim col.laborador Raül Romeva, que al seu torn segueix al seu líder el conegut demagog i anticomunista Daniel Cohn-Bendit, que declarà recentment que ara els verds ja no són ni de dretes ni d'esquerres. I és que sols els preocupa la poltrona en sí i quan cal voten al parlament de Brusel.les i s'alien als ajuntaments amb la dreta o amb els socialdemòcrates sense filar prim.

Pels qui coneixen Jordi Guillot i Miravet (Barcelona, 1955) no és, però, una sorpresa. Guillot és un polític català, és a dir, quelcom que sempre ha viscut de la política, i auxiliar tècnic sanitari per l'Escola de l'Hospital Clínic de Barcelona. De perdre la feina ara, seria a l'atur per les retallades d'en Mas.

El 1978 (amb 23 anys) va ser col.locat de secretari general de la Federació de Sanitat de Catalunya de Comissions Obreres i fou regidor de l'Hospitalet de Llobregat pel PSUC de Ribó i el Guti, després d'expulsar als comunistes, entre 1981 i 1983. Després fou director de la revista Treball el 1984-1988, fins fer-la desapareixer com calia.

Ha estat posat de membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1988-1992) i diputat per la província de Barcelona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1995 ja per Iniciativa per Catalunya, amb el grup d'amics "eurocomunistes" que amb en Guti, López Raimundo, Solé Tura, Rafael Ribó o Joan Saura, expulsaren als comunistes del PSUC i es quedaren amb la seu del carrer Ciutat i totes les altres, amb els comptes i les cadires.

A les eleccions generals espanyoles de 2004 fou enviat de senador per la circumscripció de Barcelona per l'Entesa Catalana de Progrés, que reunia ERC, PSC i ICV-EUiA, amb representació de la qual el secretari general del PCC, Joan Josep Nuet -a qui Guillot li va treure unilateralment el cèrrec per col.locar al derrotat Joan Saura malgrat els acords signats davant notari amb EUiA-, treballà conjuntament amb Guillot.

Noruega: Un matrimoni de lesbianes van salvar a quaranta joves de Utoya

Hege Dalen i Toril Hansen, un matrimoni de lesbianes, s'han convertit en les grans heroïnes de la massacre d'Utoya. La parella es trobava celebrar un pícnic al voltant de l'illa quan van començar a escoltar tirs i crits provinents de la petita illa noruega. Les dues valentes dones (a la foto) no van dubtar, van agafar la seva barca i es van dirigir cap a la illa d'Utoya, recollint desenes d'adolescents que es trobaven tremolant en l'aigua o amagats entre les roques de la costa mentre Anders Behring, el covard nazi cristià autor de la matança, les disparava. Algunes bales van impactar a la barca.

Per desgràcia, no tots els joves cabien en la petita embarcació, així que Hege i Toril van realitzar el mateix perillós viatge fins a quatre vegades i van aconseguir salvar almenys quaranta joves.

A l'illa de Utoya, on se celebrava un campament de les joventuts socialdemòcrates, van morir assassinats pel nazi Behring 68 persones, la majoria d'ells adolescents d'entre 14 i 19 anys.

Manises: El PP que roba el que vol i la regidora "mona"

Una "regidora" de Manises es va enmig d'un ple per anar fer de mona a 'Sálvame'. Era el seu segon ple com a regidora del PP de Manises. Noemí Martínez pràcticament s'estrenava en el càrrec com a delegada de l'àrea de Benestar Social i setena tinent d'alcalde. No obstant això, aquesta circumstància no li va suposar cap problema a l'hora d'abandonar a meitat la sessió ordinària que se celebrava el passat divendres, una hora després que s'iniciés, a la una del migdia per agafar un autobús en direcció a Madrid i assistir com a públic a l'espectacle groller 'Sálvame Deluxe', que començava a les deu de la nit i que va acabar passades les dues de la matinada. El florer PPro va aparèixer durant tot el programa en primera fila, ben visible darrere de Kiko Matamoros.

Així que, de verd lloro i maquillada com una mòmia, Noemí Martínez va ser una de les espectadores més enfocades durant la nit, mentre a l'Ajuntament es mostraven molt orgullosos de la seva aparició estel.lar. I així ho van deixar clar a LAS PROVINCIAS. «Estem molt contents de que la regidora fora al programa, acompanyant un grup de veïns. I molt orgullosos que es posés a primera fila, i sortís a la pantalla darrere de Kiko Matamoros», van explicar fonts municipals, que van reconèixer a més que Noemí Martínez va abandonar la sessió plenària a les dues del migdia perquè a les tres havia d'agafar l'autobús.

Noemí Martínez, que va assumir el seu càrrec com a regidora del Partit Popular el mes de juny per primera vegada, ha tingut una carrera fulgurant, ja que entrar a formar part de l'equip de govern li permet tenir dedicació exclusiva.

I és que a l'Ajuntament de Manises, a part del que xucla d'alcalde, amb un altre sou a la Diputació de València, tots els regidors del Partit Phascista tenen dedicació exclusiva i cobren un sou que varia entre els 51.385 euros bruts anuals del regidor de Hisenda, Francisco Izquierdo, fins als 31.163 que guanyen els sis regidors que no ocupen una tinència d'alcaldia ni fan més que escalfar poltrones. Noemí Martínez, setena tinent d'alcalde, té una retribució de 35.970,13 euros bruts anuals, segons es va aprovar al primer ple celebrat en aquesta nova legislatura, el passat 8 de juliol.

Tot i la crisi econòmica provocada per la gestió corrupte de PP i PSOE i els diners robats des de les més altes jerarquies del corral, l'alcalde de Manises no només no ha baixat la despesa en sous als seus regidors, sinó que l'ha incrementat, i ara li costa a les arques municipals 423.000 euros anuals, segons va denunciar Jesús Borràs, regidor d'APM.

Enric Ticó, president de FCG, adjudica un contracte publicitari a l’empresa del seu oncle

Dies després que el Diari Oficial de la Generalitat publiqués, el 25 de gener passat, el decret pel qual es nomenava Enric Ticó Buxadós com a nou president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), aquesta empresa pública adjudicava, a mitjans de febrer, un concurs per gestionar la publicitat de les seves estacions de tren a l’empresa Main Imagen Global Corporativa, de la qual en figura com a administrador únic Carles Buxadós Garau, el qual, segons apunten fonts del sector publicitari, és l'oncle del propi Enric Ticó. Foto: 5 de juliol de 2010, Felip Puig acompanyat pel diputat de CiU Josep Rull i pel llavors president de la Federació Espanyola de Transitaris (FETEIA), Enric Ticó.

Al concurs per gestionar la publicitat de les estacions de tren, convocat el novembre passat, s’hi van presentar dues empreses: JCDecaux, una multinacional amb àmplia experiència en l’àmbit de la publicitat exterior, i Main Imagen Global Corporativa, una petita empresa barcelonina gairebé desconeguda en aquest sector que, tot i així, va ser la guanyadora.

Main Imagen Global, controlada pel familiar de Ticó, va arribar a un acord amb Clear Channel España perquè fos aquesta última empresa la comercialitzés la publicitat a les instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat. Clear Channel és una corporació de característiques similars a JCDecaux, que fins ara s’havia encarregat de la publicitat en les línies, trens i estacions dels coneguts popularment com els «ferrocates». Per cert, Clear Channel també és la concessionària del Bicing, el servei de bicicletes de Barelona.

Les fonts consultades apunten que, suposadament, com que Main Imagen Global no tenia capacitat suficient com per gestionar la publicitat de FGC va arribar a un acord amb Clear Channel perquè se’n fes càrrec. En aquesta última multinacional hi va treballar fins a l’any 2006 i en qualitat d’apoderat Jordi Ticó Buxadós, germà de l’actual president de Ferrocarrils de la Generalitat.

Fonts del sector indiquen que, tot i que en la documentació i en la pàgina web del grup Main apareix el nom de «Carlos Boixadors», es tracta de «Carles Buxadós Garau», familiar del president de Ferrocarrils de la Generalitat.

D’altra banda, una portaveu de JCDecaux ha confirmat que han impugnat el concurs de la Generalitat pel qual es va concedir el contracte a Main Imagen Global, però ha declinat fer més comentaris al respecte.

Els negocis dels Puig i els Ticó

Per afegir-hi ferum, Artur Mas va posar Núria Burguera -casada amb l'ara també col.locat per Mas president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Enric Ticó- com a directora de Comunicació del Port de Barcelona.

Núria Burguera, va constituir una empresa, Aèria Inversions Aeronàutiques SL, amb seu social en un local del carrer València de Barcelona, de la qual Enric Ticó és conseller delegat. L'objectiu social de l'empresa és la gestió integral d'inversions i projectes aeronàutics.

En el consell d'administració figuren Alex Bachs, l'arquitecte Marc Pera Lezcano, Enric Ticó i una altra empresa, Alcaudón Investments SL, de la qual és administrador únic i també únic accionista Oriol Puig Godes, germà de Felip Puig Godes, número dos de Convergència i recentment nomenat al capdavant del Servei Meteorològic de Catalunya.

Per aquestes casualitats, en l'últim govern de Jordi Pujol, Enric Ticó va ser director general de Ports i Transports de la Generalitat i, per tant, estava a les ordres del llavors conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, i sabia molt bé -o hauria d'haver sabut- el que es traficava al port de Barcelona, com el seu cap llavors. Ticó s'entén a la perfecció amb els Puig, ja sigui en la política o en els negocis. Ara controla els Ferrocarrils de la Generalitat mentre la seva senyora controlarà el trànsit portuari, tots sota la batuta dels germans Puig Godés.

Miralles: “La unitat àmplia de les esquerres és el repte del 20-N”

Davant l’avançament de les eleccions generals amb data fixada pel pròxim 20 de novembre, el coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha situat avui que el repte de la seva formació consistirà en “continuar treballant per la confluència i la unitat de totes les forces i persones de l’esquerra alternativa, transformadora i ecologista, a Catalunya i a Espanya”.

Miralles ha senyalat que “per a contribuir a frenar l’avenç de la dreta cal "promoure confluències des d’IU amb d’altres formacions polítiques, creadors d’opinió, sindicalistes, joves, persones del món de la cultura, l’ecologisme...” amb l’objectiu d’oferir “un programa per a la quotidianitat que doni respostes possibles i compartides a la crisi” i que ofereixi també “valors i horitzons de canvi en la política, obertura a l’esquerra i aprofundiment de la democràcia”, tal i com va aprovar el Consell Nacional d’EUiA el juliol passat.

En aquesta línia, el coordinador general d’EUiA i vicepresident del grup parlamentari d’ICV-EUiA ha insistit que “cal ampliar i fer més forta la nostra coalició a Catalunya i ampliar la coalició amb IU a Espanya. Ambdues coses són necessàries”, ha conclòs.

Putin: Els EUA han de resoldre els seus problemes econòmics en comptes d'explotar el monopoli del dòlar

El cap del Govern rus, Vladímir Putin, declarà ahir que la possible suspensió de pagaments dels EUA no respon als interessos de l'economia mundial sinó que l'elevació del sostre del deute només endarreriria l'adopció de solucions sistèmiques per als EUA que segueixen explotant el monopoli del dòlar: "L'elevació del sostre del deute als EUA, que evitaria la suspensió de pagaments que amenaça a aquest país, només retardaria l'adopció d'altres solucions més sistèmiques per a l'economia nord-americana que segueix explotant el monopoli del dòlar" i afegí que l'elevació del sostre del deute no comporta res de bo i només significa que el país seguirà vivint a crèdit i endossant els seus problemes a tota l'economia mundial.

"L'economia moderna està molt globalitzada i tots els països depenen uns dels altres. L'economia nord-americana és una de les locomotores de l'economia mundial i no seria res de bo si pateix una fallada sistèmica", va dir Putin en contestar les preguntes dels participants en el Fòrum Juvenil Seliguer que se celebra anualment a Rússia.

Ha explicat que no es deu al fet que molts països, incloses Rússia i la Xina, guarden una gran part de les seves reserves d'or i divises en dòlars nord-americans, sinó que la fallada sistèmica pot ocórrer en tota l'economia mundial.

Putin va citar a diversos experts que consideren que els EUA estaria interessat en la suspensió de pagaments. "Estats Units fins i tot pot estar interessat en la suspensió de pagaments i en la devaluació del dòlar perquè així podria crear unes millors condicions per a l'exportació, acabar amb les importacions xineses i vèncer els competidors europeus. Però té suficient sentit comú per adoptar una solució equilibrada", va resumir el cap del Govern rus.

El PCA dóna suport a Valderas com a candidat d'IU a la presidència de la Junta

El vicesecretari general del Partit Comunista d'Andalusia (PCA), Joan Villanueva, s'ha mostrat avui contrari a qualsevol acord de govern entre Izquierda Unida i el PSOE, en el cas que matemàticament es pugui produir aquest escenari polític en la comunitat autònoma després de les pròximes eleccions regionals. Villanueva ha rebutjat de ple la proposta per regenerar l'esquerra plantejada per alguns "sectors intel.lectuals i oportunistes" del país, en considerar que es tracta d'una operació destinada a intentar recuperar l'espai socialdemòcrata.

"La meva opinió és que, si ens trobéssim en la cruïlla d'haver de triar quin president de la Junta hi ha a Andalusia, IU no ferma cap pacte govern amb el PSOE". Així de contundent s'ha expressat Villanueva en una roda de premsa, on ha afirmat que procedir d'aquesta manera en les actuals circumstàncies equivaldria a "abraçar a un cadàver que està caient en picat".

Això sí, el dirigent comunista ha matisat que una altra cosa seria el posicionament de la formació en el debat d'investidura. I que, arribat el moment més, "acceptaríem el que determini en el seu conjunt l'Organització", que és la que té l'última paraula sobre això.

En aquest sentit, Villanueva ha acusat el PSOE d'haver facilitat, amb les seves polítiques de dretes, el recent avanç del PP a tot el país, advertint que des Esquerra Unida "no anem a deixar que caigui sobre les nostres esquenes qualsevol responsabilitat que governi o no la dreta a Andalusia".

Així, ha avançat el suport del PCA a Diego Valderas com a candidat d'IU a la presidència de la Junta per la província de Huelva-la mateixa per la qual ja es va presentar en aquesta última legislatura-, com que l'opció que suscita un suport majoritari i de major consens "entre els quadres i les assemblees que estem consultant".

D'altra banda, Villanueva ha subratllat que el PCA "no renuncia a priori a encapçalar ni les llistes autonòmiques ni les generals per la província de Sevilla". Segons ha indicat, "ja ha passat l'època en què el Partit Comunista donava els vots i pegava els cartells perquè ocupessin els càrrecs públics altres", alguns dels quals "ni tan sols defensaven les nostres posicions".

Per això, ha anunciat la celebració d'un comitè provincial a principis del proper mes de setembre, en què s'aprovaran les propostes del PCA per a cadascuna d'aquestes convocatòries electorals. I és que, segons ha apuntat, "no és igual qui vagi de candidat d'IU per cada circumscripció", per tot seguit afegir que "lluitarem per un grup parlamentari en el qual Cayo Lara i les posicions que ell defensa estiguin en majoria".

Villanueva no ha volgut pronunciar-se sobre cap nom en concret, si bé ha reconegut que són moltes les persones qualificades que hi ha al Partit per exercir aquesta tasca, entre les que ell mateix s'inclou.

Així mateix, el també secretari general del PCA a Sevilla ha carregat contra la direcció provincial d'IU, qualificant-la de "perill" i de "tap absolut" per al desenvolupament i la recuperació d'aquesta força política.

Ha dubtat de la capacitat dels actuals responsables provincials per construir a Sevilla l'alternativa anticapitalista, federal i republicana que ha d'abanderar Esquerra Unida, i fins i tot ha manifestat la seva sospita que alguns d'ells "estiguin treballant per a una altra cosa".

Per això el PCA hagi iniciat un procés de recollida de signatures entre els cotitzants d'IU per demanar una Assemblea Extraordinària a la província de Sevilla que acabi amb aquesta situació. "Anem a per un canvi de direcció", ha remarcat Villanueva, ja que l'actual "no és representativa de l'Organització, ni del que hi ha per baix" i "no es corresponsabilitza amb la realitat".

Al fil d'això, el número 2 de l'PCA s'ha declarat a favor del règim d'incompatibilitats dels càrrecs institucionals d'IU, "no només perquè ho digui el dictamen recentment aprovat pel Parlament andalús, sinó perquè els nostres estatuts ho recullen des de l'any 1990".

Segons ha assenyalat, ja ha quedat enrere "el temps de la impunitat, en què havia càrrecs públics de primera i de segona", en funció de tot això "uns complien els estatuts i altres se'ls passaven per on volien passar-se'ls".

Finalment, Villanueva ha rebutjat de ple la proposta per regenerar l'esquerra plantejada per alguns "sectors intel.lectuals i oportunistes" del país, en considerar que es tracta d'una operació destinada a intentar recuperar l'espai socialdemòcrata "davant la imminent i cada vegada més inevitable derrota del PSOE ". Davant d'aquesta opció, que és la que ha portat les polítiques neoliberals a Espanya-ha recordat-, "nosaltres estem embrancats en la construcció d'una esquerra alternativa, transformadora i anticapitalista", ha conclòs.