diumenge, 7 d’agost de 2011

Crisi financera: El món en suspens

La tensió no baixa. Pel que sembla el Banc Central Europeu s'aproxima a decidir si compra bons del Govern italià amb l'objectiu d'alleujar la crisi de deute de la zona euro. El consell de la institució, presidida per Jean-Claude Trichet, tindria aquest diumenge (07/08) una crucial conferència sobre aquest tema. Els directius dels bancs centrals dels països de l'eurozona, segons l'agència Bloomberg, també tindrien una conferència en acabar la jornada. D'altra banda, Roma havia anunciat una conferència telefònica entre els líders del G-7 (Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Canadà, Japó, Estats Units).

Independentment de les presumides conferències, els líders dels països europeus es troben des de divendres en constant comunicació, també amb els Estats Units.

A l'espera

Pel que fa a Europa, el senyal de partida per a noves decisions la podria donar el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, decidint accelerar encara més les mesures d'austeritat pressupostària per reduir el dèficit.

Referent a això, el líder italià havia anunciat la jornada anterior majors esforços per aconseguir equilibrar el pressupost fins al 2013, consagrar una norma de despeses balancejats en la Constitució i aprovar reformes al mercat laboral. D'altra banda, de Washington s'esperen mesures per contrarestar el cop que ha suposat la decisió de Standard & Poor's (S&P;'s) de rebaixar la qualificació del deute públic dels Estats Units a AA+.

La fugida dels inversors de les borses per por a la recessió, a la devaluació del deute nord-americana ia la crisi del deute dels països de l'euro ha posat en suspens Governs i economies a banda i banda de l'Atlàntic.

Silenci fins dilluns?


La setmana que finalitza ha estat tan esquitxada de declaracions que només van aportar a la intranquil.litat que, segons sembla, tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el president francès, Nicolas Sarkozy, han optat pel silenci. Fins ara, per exemple, no han fet cap comentari al respecte de la decisió de S&P;'s. Segons l'agència francesa afp, Berlín i París callaran fins que puguin anunciar passos concrets, no obstant això, es presumeix que això serà abans que obrin els mercats asiàtics el dilluns 08 d'agost.

No hi ha optimisme


Els titulars dels diaris alemanys no són gaire optimistes: Der Crash, El col.lapse, titula Welt am Sonntag. D'altra banda, geht die Welt bankrott?, El món en fallida?, Titula Der Spiegel en la seva edició setmanal.

La jornada anterior, en la seva edició en línia, el prestigiós mig alemany, basant-se en fonts governamentals, afirmava que Berlín temia que l'eurozona no estaria en capacitat de rescatar Itàlia, per més que el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF) fos ampliat. Els 440 mil milions d'euros de què disposa el fons es quedarien curts. Itàlia, la tercera economia de la zona euro i la vuitena del món, està endeutada per un volum de el 120% del seu producte intern brut, informa Der Spiegel.

Ratzinger va callar davant les denúncies contra l'abusador de 200 nens

El Vaticà apareix cada dia més superat per la crisi de la pederàstia clerical. L'exclusiva publicada ahir per The New York Times sobre el difunt sacerdot Lawrence Murphy, que va abusar durant anys d'uns 200 nens sords a Wisconsin i mai va ser denunciat ni expulsat de l'Església, imputa directament al Papa i el seu número dos i secretari d'Estat, Tarcisio Bertone.

Les víctimes clamen: "Mai s'ha enviat a un capellà a la presó". Els documents publicats semblen provar que els dos alts càrrecs vaticans van intentar tapar el cas quan dirigien la Congregació per la Doctrina de la Fe El 1996, el llavors prefecte Joseph Ratzinger va deixar sense resposta dues cartes sobre l'assumpte enviades per l'arquebisbe de Milwaukee. En elles es comptaven els abusos comesos per Murphy, que va treballar com a educador de nens sords entre 1950 i 1974.

Vuit mesos després que Ratzinger rebés les cartes, el seu número dos, Bertone, va ordenar als bisbes començar un judici canònic secret que podia haver portat a l'expulsió de Murphy. Però poc després va paralitzar l'ordre. Va escriure a Ratzinger demanant-li que el deixés morir en pau. La Congregació per la Doctrina de la Fe, dirigida per Ratzinger entre 1981 i 2005, té des de 2001 la competència exclusiva sobre els abusos.

"És inútil amagar-se darrera el dit. La realitat és la que és. Els bisbes no han observat la llei canònica. Tan a Irlanda com a Roma. Ho ha dit el Papa. Amén".

Indignat, Di Giacomo afegeix: "La tolerància de la Cúria cap als abusos té una arrel evident: el desvergonyiment de molts dels seus membres. Si el cridat lobby de vellut, és a dir el grup rosa, hagués decidit menys nomenaments d'alts funcionaris, potser s'haurien complert més les normes i hi hauria hagut menys comprensió cap a la pedofília. la sodomia i la pederàstia han estat vistos com un element de cooptació dins dels murs vaticans".

"És sabut que hi ha cardenals i bisbes, argentins, nord-americans, italians, alemanys, de vida afectiva per res casta ni heterosexual, i secretaris de cardenals que han estat traslladats de Nova York, Guatemala i Xile o de tornada a Colòmbia després de ser caçats per la policia pecant contra el sisè manament en companyia masculina. Aquest ambient ajuda molt poc a comprendre els informes que arriben a la Congregació".

L'infern a Verona

Sense temps per digerir els horrors, un altre espantós cas d'abusos massius a nens sordmuts, molt similar a l'ocorregut a Wisconsin, tornava ahir al primer pla a Itàlia. Va succeir entre 1955 i 1984 en els Instituts Provolo de Verona. Durant 30 anys, diversos educadors religiosos d'aquesta institució caritativa catòlica per a nens amb problemes auditius van abusar de desenes de víctimes, nens i nenes, tots ells sordmuts.

Es tracta de l'escàndol més greu de pederàstia clerical conegut a Itàlia, i va ser revelat fa un any per la revista L'Espresso, que va documentar desenes de sevícies, algunes d'elles comeses fins i tot sota l'altar i al confessionari. La denúncia va ser signada per 67 exalumnes, encara que es creu que les víctimes poden ser moltes més. Els abusats nomenar a 25 capellans i religiosos presumptes pedòfils: d'ells, 13 viuen encara-set segueixen allotjats a l'Institut.

El silenci, la dissimulació i l'ocultació van marcar inicialment la resposta de la diòcesi de Verona, que va intentar negar la història i va arribar a acusar les víctimes en públic de mentir i de voler fer xantatge a l'Església, fins que finalment, a petició de Roma , es va obrir una investigació. Ara, la Congregació per la Doctrina de la Fe té finalment en el seu poder el sumari. Però l'associació de víctimes segueix criticat l'actuació del bisbe, Giuseppe Zenti, i lamenta que cap d'ells ha estat escoltat durant la instrucció.

Segons L'Espresso, cap dels acusats ha estat allunyat encara del centre escolar, que freqüenten centenars de nens i joves. L'únic expedient d'expulsió es va obrir contra un capellà que va explicar a la revista els abusos que havia comès.

Xile a l'expectativa davant la marxa a la capital de pares i estudiants aquest diumenge

El govern municipal de Santiago de Xile va autoritzar aquest dissabte una marxa i concentració popular prevista per demà per pares, representants, estudiants universitaris i de secundària en el centre de la capital, per continuar exigint millores en l'educació pública, després de la repressió d'aquesta setmana que va deixar 800 detinguts i 100 ferits.

La manifestació que realitzaran els estudiants amb les seves famílies s'efectuarà per carrers veïns a l'Albereda, la principal avinguda de la capital xilena, i conclourà amb un acte cultural al cèntric parc Almagro, va reportar la corresponsal de Telesur a Xile, Beatriz Michell.

El permís s'atorga després de diverses declaracions d'alts funcionaris que insten els estudiants a "deixar en mans del Govern les polítiques socials i no en mans dels moviments socials".Sobre això, el president Sebastián Piñera ha declarat que "ja és hora d'abandonar l'època de les manifestacions i deixar enrere les preses i les marxes".

Aquest dijous el Govern va reforçar la presència de la policia militaritzada Carabiners al voltant del Palau de la Moneda i prohibir les protestes.No obstant això manifestants pacífics van desafiar l'estat de setge i van ser reprimits fortament a la central avinguda La Alameda.Els incidents van deixar més de 800 detinguts i prop d'un centenar de ferits.

Després dels disturbis de dijous, els estudiants van convocar per al dimarts una aturada nacional i una altra marxa pel centre de Santiago.Respecte d'això, Michell ha afegit que "l'associació de funcionaris públics va donar tot el seu suport al moviment ciutadà per l'educació, l'atur educatiu de dimarts i l'atur general que es realitzarà per tal d'agost convocat per a tots els xilens".

La mobilització estudiantil es va iniciar fa dos mesos i s'ha intensificat amb multitudinàries marxes, vagues de fam de desenes d'alumnes i la presa pacífica d'escoles i universitats.

Els estudiants exigeixen una sèrie de reformes constitucionals que permetin una educació pública de qualitat, gratuïta i que s'acabi amb el lucre a les universitats, fet prohibit en la legislació xilena.

L'habitatge usat a Catalunya, el més car després del País Basc

El preu de l'habitatge usat a Catalunya segueix sent dels més cars de l´Estat, amb 2.484 euros (500.000 pts) per m2, només per darrere del País Basc (3.418 euros) i Madrid (3.033 euros). Donat que els grans propietaris immobiliaris són les caixes -intervingudes per l'Estat- i els bancs, que mantenen artificialment els preus sense tenir en compte la real oferta i demanda que -segons ells- el regula, la crisi a Espanya, sempre lligada a la construcció, té per llarg encara. Fa ja dos anys que els experts de Brusel.les digueren que si Espanya baixava els preus del seus habitatges a un preu d'acord amb l'economia dels espanyols i el seu valor real -entre el 30 i el 40% segons els llocs-, la crisi ja s'hauria superat, a l'incentivar de nou el mercat i el consum.

Segons l'últim índex de preus immobiliaris, els segueix Cantàbria, amb 2.385 euros, mentre que en el costat oposat se situen Extremadura (1.382 euros), Múrcia (1.396 euros) i Castella-la Manxa (1.462 euros).

Al juliol, la mitjana del preu de l'habitatge de segona mà a Espanya s'ha situat en els 2.172 euros per metre quadrat, fet que suposa un descens del 8,2% respecte al mateix mes del 2010 i una caiguda del 0,3% des del passat mes de juny.

Un total de 13 comunitats autònomes han reduït els seus preus durant l'últim mes, mentre que només quatre van mantenir els seus preus a l'alça, encara que amb increments no superiors al 0,3.

Els principals descensos es van localitzar a Navarra (-2,6%), seguida de Castella i Lleó (-1,3) i la Rioja (-1,2).

Kosovo: una vegada més un punt calent

L'OTAN ha enviat 700 soldats a Kosovo, prop de la frontera amb Sèrbia, mentre que Erhard Bühler, el comandant de la KFOR, es preocupa perquè la violència recent sigui causa del trencament del diàleg bilateral [Sèrbia i Kosovo] i dificultin la integració de Sèrbia a l'UE. L'ambaixador de Rússia a Sèrbia, Alexander Konuzin, també va parlar de nou dijous sobre el tema de l'actual crisi a Kosovo, acusant l'OTAN de beneficiar als albanesos i preparar un altre "campanya antisèrbia".

A finals de juliol, les forces especials de la policia albanesa van prendre els passos fronterers a Yarine i Brnjak. Serbis armats els van expulsar i van calar foc als controls, matant un albanès mentre varios serbis van resultar ferits. Més tard es van aixecar barricades per impedir l'entrada dels transports i les persones des de la zona kosovar.

Aquests conflictes locals han provocat la negativa de Kosovo a un acord sobre la normalització de la frontera que s'havia signat amb la KFOR. Això suposa problemes per les posicions internacionals durant sis setmanes fins que els serbis locals desmantellin les barreres.

L'ambaixador de Rússia: L'OTAN ajuda als separatistes de Kosovo

L'ambaixador de Rússia a Sèrbia Alexander Konuzin, va parlar de nou dijous sobre el tema de l'actual crisi a Kosovo, criticant la decisió de l'OTAN de desplegar més tropes a Kosovo com "una prova més que tot l'assumpte de Kosovo és una campanya contra els serbis".

"És difícil entendre la lògica dels socis de l'OTAN. Després dels mesos en que la KFOR ha reduït sistemàticament la seva quota en dir que la situació a la província s'estabilitzava... La missió ha ignorat les advertències de que la situació no és així", va dir Konuzin en l'edició de dijous del diari Novosti Vecernje amb seu a Belgrad.

"Quan Pristina va començar l'acció militar unilateral d'aïllar la central de Kosovo de Sèrbia, utilitzant les unitats especials de policia Rosu, la KFOR va ajudar en moure els membres de la unitat, al nord de la província, amb helicòpters", va dir l'ambaixador rus.

"Les declaracions belicosas de Hashim Thaci i la seva intenció de continuar amb els intents de recuperar el control per la força del territori al nord del riu Ibar no va causar preocupació a la presència internacional de seguretat. A això va seguir una reacció pasiva igual, fins i tot quan les forces de seguretat a Pristina han plantejat la preparació per al combat al més alt nivell", va dir.

"Ells s'alarmen quan civils desarmats serbis, que estaven responent a les operacions il.legals i perilloses de Pristina, s'han establert per a protegir a les seves famílies i les seves llars contra el robatori", va dir Konuzin.

"La missió de fer complir la llei per la Unió Europea a Kosovo (EULEX), que està activa a la província, en veure la creixent anarquia, es va mantenir inicialment allunyada de qualsevol acció i després del costat de Pristina. A més, EULEX té el poder de revocar les decisions que amenacin la seguretat i l'ordre públic. En altres paraules, una altra gran campanya contra els serbis està en marxa", va dir Konuzin.