dissabte, 15 de maig de 2010

Udalbiltza convoca a Hernani el 21-M

Dotze dels 22 ciutadans i ciutadanes basques processats en la causa contra Udalbiltza han comparegut avui en Donostia, al fil de l'obertura del judici oral, fixada per al proper 15 de juliol. En nom de tots, Maribios Ugarteburu ha subratllat que la "democràcia és incompatible amb el procés contra Udalbiltza", de manera que "és hora de fer front a les creuades que vénen des de Madrid i de respondre com a poble, de reclamar respecte per a les nostres institucions i els nostres representants".

Ha recordat que, des que es va iniciar l'operació contra Udalbiltza, fa set anys, s'han desenvolupat nombroses mobilitzacions, i la majoria política i social d'Euskal Herria s'ha posicionat en contra del judici. Exemple d'això són, segons ha citat, la moció del Parlament de Gasteiz en la qual expressava el seu rebuig al judici, i els més 2.000 càrrecs electes que han mostrat el seu suport als processats.

Ugarteburu ha subratllat que en la causa oberta contra la institució nacional: "No hi ha res que es pugui considerar delicte", ni "cap prova que les decisions adoptades en assemblea pels càrrecs electes fossin ordenades per agents externs. Tot el sumari contra Udalbiltza s'ha basat en simples suposicions i no poden aportar indicis del que simplement és una gran mentida", ha destacat.

En aquest sentit, ha ressaltat que, com es recull en la sentència del "cas Egunkaria", en aquesta causa les acusacions també "inverteixen el procés inductiu".

Per això, els 22 encausats creuen que cal crear: "Una veritable onada de solidaritat i de denúncia per reivindicar la legitimitat d'Udalbiltza i de les institucions democràtiques, i per denunciar l'aberració de la democràcia que suposa aquest cas".

Assemblea el 21 de maig a Andoain

Així, han fet una crida a ciutadans, partits polítics i electes abertzales que, des de la defensa dels drets humans, civils i polítics, impulsin la denúncia de la causa contra Udalbiltza.

A més, els processats han convidat a tots els agents socials, polítics, culturals i sindicals que estiguin disposats a treballar "contra aquesta injustícia" que vagin a l'assemblea que se celebrarà el proper 21 de maig al Martin Ugalde Kultur Parkea d'Andoain, a les 10.30 del matí.


Doce de los 22 ciudadanos y ciudadanas vascas procesados en la causa contra Udalbiltza han comparecido hoy en Donostia, al hilo de la apertura del juicio oral, fijada para el próximo 15 de julio.

En nombre de todos, Maribi Ugarteburu ha subrayado que la “democracia es incompatible con el proceso contra Udalbiltza”, por lo que “es hora de hacer frente a las cruzadas que vienen desde Madrid y de responder como pueblo, de reclamar respeto para nuestras instituciones y nuestros representantes”.
Para leer más ir a enlace:

La garzonada contra Udalbiltza el 15 de juliol


L'Audiència Nacional comunicà ahir als advocats de la defensa que el judici contra Udalbiltza començarà el 15 de juliol al tribunal espanyol. El jutge Javier Gómez Bermúdez presidirà el tribunal. La Fiscalia reclama penes d'entre deu i quinze anys de presó per als 22 processats en aquesta causa. Els imputats són Karmele Urbistondo, Mirian Campos, Oscar Goñi, José Manuel Jurado, Lander Etxebarria, Eider Casanova, Loren Arkotxa, Miren Josu Aranburu, Xabier Alegria, Joseba Garmendia, Imanol Esnaola, Xabier Iragorri, Xarlo Etxezaharreta (video), Espe Iriarte, Miren Jasone Astibia , Urko Irastorza, Maribios Ugarteburu, Juan Carlos Alduntzin, Miren Odriozola, Ibon Arbulu, Larraitz Sanzberro i Leire Idoiaga.

Vídeo: Homenatge a Xarlo Etxezaharreta, regidor d'Euskal Herria, en el seu retorn a Hazparne, des de la presó de Soto del Real. Amb un altre homenatge al Col.lectiu de Presos Polítics Bascos, que segueixen lluitant.

La vista oral es desenvoluparà els dies 16, 22 i 23 de juliol i després continuarà al setembre, els dies 7, 8, 9, 13, 14 i 15, segons es detallava en l'acte enviat a les defenses.

El passat 29 d'abril es van complir set anys des que el tribunal especial va ordenar l'operació contra Udalbiltza, per la qual tretze persones van ser empresonades i es van tancar les seves seus.


El juicio contra Udalbiltza comenzará el 15 de julio en la Audiencia Nacional

La Audiencia Nacional comunicó ayer a los abogados de la defensa que el juicio contra Udalbiltza comenzará el próximo 15 de julio en el tribunal especial español. El juez Javier Gómez Bermúdez presidirá el tribunal.

La vista oral se desarrollará los días 16, 22 y 23 de julio y luego continuará en setiembre, los días 7, 8, 9, 13, 14 y 15, según se detallaba en el auto enviado a las defensas.
Para leer más ir a enlace:

Die Linke escull Gesine Lötzsch i Klaus Ernst

Die Linke es troba davant decisions crucials, de forma i contingut. Aquest cap de setmana el partit tindrà una nova direcció, però a més ha d'acordar si s'enfoca més en governar o exercir l'oposició. Un nou duet guiarà a partir del 16 de maig de 2010, les regnes de L'Esquerra: L'experta en finances de l'est, Gesine Lötzsch, i l'expert en sindicalisme de l'occident, Klaus Ernst. Els presidents de molts anys, Oskar Lafontaine i Lothar Bisky, ja no són candidats. Després del recent èxit electoral a nivell regional, la pregunta és si L'Esquerra (Die Linke) s'orientarà a governar o exercir l'oposició. Aquest interrogant podria també relacionar-se amb el nou programa, que serà definit a finals de 2011. Foto: La designada co-presidenta de Die Linke, Gesine Lötzsch.

L'Esquerra cada vegada més present

El passat 9 de maig de 2010, L'Esquerra va obtenir per primera vegada la majoria en una Assemblea de Rin del Nord Westfàlia, amb 5,6%. Un de cada sis alemanys viu en aquesta regió, així d'important és l'influència d'aquest Land en la política alemanya. Tenint en compte que el Govern de coalició conservador-liberal va ser derrotat majoritàriament a la Cambra Baixa d'aquest Estat, Angela Merkel haurà d'anar ara a l'oposició, composta per socialdemòcrates, Verds i també l'Esquerra.

Sobre la importància d'aquests comicis, el fins ara president del partit de L'Esquerra, Lothar Bisky, va dir que: "És un èxit, perquè es tracta de l'Estat federat més poblat de la República Federal d'Alemanya, i perquè és a l'oest. Jo provinc de l'est, i constato que ara estem presents en els set parlaments occidentals. Aviat estarem a tot arreu".

En els sis Estats federats de l'est, incloent Berlín, l'Esquerra ha estat tradicionalment forta, i està representada en aquests parlaments. A la capital alemanya governa des de 2002, en unió vermella-roja amb els socialdemòcrates. El llavors president de l'Estat federat de Sarre, Oskar Lafontaine, és reconegut com a força decisòria de l'expansió de Die Linke a l'occident d'Alemanya.

Rumb incert

Encara que Lafontaine, de 66 anys, i Bisky, de 68, ja no presidiran el partit, seguiran tenint una marcada influència. El primer, com a cap de la bancada de L'Esquerra a la Cambra Baixa de l'Estat federat de Sarre; i Bisky com europarlamentari a Brussel.les, a més de presidir L'Esquerra europea EL/PEE/PGE (amb IU-EUiA).

Encara és incert el rumb que hagi de prendre Die Linke sense la direcció d'aquests dos polítics. Mentre que Bisky és vist com un pragmàtic, sobre Lafontaine es diu que es guia més cap a la oposició. "La baralla sempre és sota quines condicions. D'altra banda és un tema present també en altres partits", explica aquest últim.

En efecte, després de les eleccions a Renània del Nord-Westfàlia es discuteix en tots els camps qui ha de co-aliar-se amb qui. En números és possible una coalició majoritària de socialdemòcrates (SPD) i cristianodemòcrates (CDU), així com diverses unions tripartites. L'Esquerra es mostra oberta a una unió vermella-roja-verda (Linke-SPD-Die Grünnen), si el Partit Socialdemòcrata (SPD) introdueix un canvi en la política social i d'educació.

Per conservadors (CDU) i lliberal demòcrates (FDP) aquest tipus de coalició significaria per a ells el retorn dels comunistes al poder. Acostumat a aquesta classe de discussions polítiques, el cap sortint de Die Linke, Lothar Bisky, diu: "Si encara som titllats d'extrema esquerra, llavors em pregunto si això encara té a veure amb reflexions reals".

Els conservadors es remeten a corrents anticapitalistes dins de Die Linke, com l'anomenada Plataforma Comunista, que és observada per l'agència federal que vetlla pel respecte a la Constitució. Exigències programàtiques com la estatització del sistema bancari són per als partidaris del lliure mercat una prova del perill de Die Linke. Oskar Lafontaine veu això, en canvi, com un elogi i confirmació de la defensa de la seva concepció: "Estem fortament convençuts que el sector privat bancari actual posa en perill la democràcia amb els seus processos mundials de concentració. Aquesta és la realitat", afirma Lafontaine.

Nova adreça: tot un desafiament

Un nou duet guiarà a partir del 16 de maig de 2010, les regnes de L'Esquerra: l'experta en finances de l'est, Gesine Lötzsch, i l'expert en sindicalisme de l'occident, Klaus Ernst. La seva tasca més important serà definir el futur programa de L'Esquerra. Des de març de 2010 ja existeix una proposta, sota l'autoria d'Oskar Lafontaine. L'aprovació es realitzarà a finals de 2011, pels 78.000 membres del partit.

Per Gesine Lötzsch l'important és que: "Hem de preguntar també com poden ser coherents els resultats del nostre treball amb els d'aquesta proposta. Penso que els principis de la proposta programàtica seran els mateixos, encara que la discussió només té sentit si tots els participants poden opinar sobre això", va dir.

Lötzsch és vista com a defensora de la col.laboració governamental. En el cas de Klaus Ernst no és tan clar. El bavarès, de 55 anys, va ser un dels fundadors del partit d'occident alemany Alternativa de Elecció de Treball i Equitat Social (WASG), antecessor de L'Esquerra. Per a ell, l'enfortiment de la base és especialment rellevant: "La meva percepció és que els nostres membres volen ser consultats sobre temes polítics i de contingut. Per exemple, si en acords de coalició es tindrà en compte la decisió dels nostres membres. I si les federacions dels Estats federats demanen una cosa així, es durà a terme d'acord amb els nostres estatuts", afirma Ernst.

Per Klaus Ernst i Gesine Lötzsch la direcció del partit de L'Esquerra és en tot cas una herència difícil. Seran mesurats pels pesos pesants de la política Oskar Lafontaine i Lothar Bisky. Entre totes les diferències els uneix un objectiu polític comú: La superació del capitalisme en la seva forma real d'existir. El que per als crítics és una demostració d'hostilitat de L'Esquerra cap a la democràcia, és, des del seu punt de vista, tot el contrari: "Cap socialisme sense democràcia. Això diu la nostra proposta de programa", sentencia Lothar Bisky.


¿Hacia dónde va La Izquierda (Die Linke) alemana?

Die Linke (La Izquierda) alemana se encuentra ante decisiones cruciales, de forma y contenido. Este fin de semana el partido tendrá una nueva dirección, pero además acordará si se enfoca más en gobernar o en ejercer la oposición. El fin de semana del 15 y 16 de mayo de 2010, los delegados de la Asamblea Nacional del Partido La Izquierda elegirán en Rostock una nueva dirección. Los presidentes de muchos años, Oskar Lafontaine y Lothar Bisky, ya no son candidatos. Luego del reciente éxito electoral a nivel regional, la pregunta es si la Izquierda se orientará a gobernar o a ejercer la oposición. Este interrogante podría también relacionarse con el nuevo programa, que será definido a finales de 2011.
Para leer más ir a enlace:

Veneçuela: La carn de 1ª, a 1'20 euros

Aquest dissabte el Govern Nacional fa 617 mercats, a cel obert a tot el país, on s'expendran 11.000 tones d'aliments a preus justos, de les quals 500 tones són de carn, informà el ministre del Poder Popular per al Comerç, Richard Canán. Durant l'operatiu instal.lat a l'estat de Miranda, el funcionari va destacar que el quilo de carn de primera es ven al poble a 10,5 bolívars (1'20 euros), mentre que el pollastre es troba a 7,3 bolívars per quilo (0'85 euros), el que ve a reforçar la batalla contra l'especulació.

"En aquests primers 15 dies de maig, l'Institut per a la Defensa de les Persones al Accés als Béns i Serveis (Indepabis) ha realitzat més de mil 900 operatius en els quals s'han obert més de 300 procediments contra majoristes i intermediaris que han estat especulant amb aliments", va dir.

Canán va assenyalar que a Caracas estan instal.lats 10 mercats a cel obert, per a "garantir els apartats prioritaris a la població".

A més de productes de la cistella bàsica de les expenedores Mercats d'Aliments (Mercal) i la Corporació Veneçolana Agrària (CVA), en aquests operatius es troba la Corporació de Mercats Socialistes (Comers) amb més de 23.000 unitats de productes d'higiene personal entre 50 i 60% per sota del preu del mercat capitalista.

Finalment, Canán va reiterar que el Govern Nacional garanteix el ple abastament d'aliments a tota la cadena de comercialització del país i es mantindrà la lluita per controlar la desviació de productes cap a l'economia informal.

"Hi ha producció, i hi ha productes, el que passa és que s'estan desviant els productes cap a la cadena informal de comercialització i aquí és on estem batallant per aplicar, com ens ho ha encomanat el president Chávez, tot el pes de la llei per evitar aquestes desviacions", va emfatitzar.


Mercados a cielo abierto expenden 500 toneladas de carne a precio regulado

Este sábado el Gobierno Nacional realiza 617 mercados a cielo abierto en todo el país donde se expenderán 11 mil toneladas de alimentos a precios justos, de las cuales 500 toneladas son de carne, informó el ministro del Poder Popular para el Comercio, Richard Canán.
Para leer más ir a enlace:

USAID dòna 2.3 milions $ a Cubanet i Cia...

Documents recentment desclassificats sota la Llei d'Accés a l'Informació (FOIA), evidencien que l'USAID ha invertit més de 2.3 milions de dòlars per disseminar propaganda bruta contra Cuba i finançar periodistes dins de l'illa des de l'any 1999. Els documents, que inclouen contractes originals entre l'USAID i l'organització CubaNet (Yoani, Montaner, etc.), demostren un patró de finançament, que augmentava i s'intensificava cada any, en el seu esforç de promoure informació distorsionada sobre Cuba, tot amb la intenció de provocar una "transició a la democràcia" o un "canvi de règim". Foto: La Veu de l'amo i alguns dels paganos de Prisa.

Des de fa cinquanta anys, Washington ha estat executant una guerra bruta contra Cuba. Un component d'aquesta agressió ha estat l'ús dels mitjans de comunicació per manipular i distorciones la realitat cubana davant l'opinió pública internacional, i al mateix temps, infiltrar i disseminar informació falsa dins de Cuba.

Després dels fracassos de Ràdio i TV Martí, els quals encara existeixen i reben aportacions financeres de Washington malgrat la seva inutilitat, un nou camp d'agressió contra Cuba va ser establert a través d'Internet. El 1994, CubaNet es va establir com una de les primeres pàgines web fetes per disseminar propaganda contra la Revolució Cubana a Internet. Basada a Miami, CubaNet utilitza els diners de la USAID i la National Endowment for Democracy (NED) - de la qual també rep aportacions multimilionaries-, per finançar propagandistes dins de Cuba, i promoure la campanya mediàtica internacional contra el govern cubà.

Encara que no és secret que CubaNet rep finançament i directrius de les agències de Washington, els documents Recentment desclassificats de la USAID demostren l'estreta relació de control que l'agència nord-americana manté sobre l'organització propagandística.

Quan va ser realitzat el contracte entre la USAID i CubaNet al 1999, el gran de diners inicial que aportaria Washington a l'esforç de propaganda via Internet va ser 98.000$. Els diners estava destinat a "donar suport a un programa per a l'expansió d'un lloc a Internet per a periodistes independents dins de Cuba". El contracte era d'un any, amb la possibilitat d'extensió per al temps necessari per executar el programa. L'encarregat del programa de la USAID era David Mutchler, Assessor Principal de la USAID per a Cuba.

El contracte requeria un informe sobre el progrés de l'execució del programa cada tres mesos, lliurat a la USAID, i un informe anual, que detallava tot el treball realitzat durant el període anterior.

USAID és cap


A la clàusula 1.6 del contracte entre la USAID i CubaNet, titulat "Entesa de Participació Substancial", s'evidencia el control mantingut per l'agència nord-americana sobre l'organització miamera. "S'entén i s'acorda que la USAID mantindrà una participació substancial durant l'execució d'aquest Acord de Cooperació de la següent manera: Personal Clau: El Assessor Principal de la USAID per a Cuba aprovaria amb antelació la selecció de qualsevol personal clau i els seus alterns. Plans de Monitorització i Avaluació: El Assessor Principal de la USAID per a Cuba aprovaria els plans per avaluar i monitoritzar el progrés dels objectius del programa durant el transcurs de l'Acord de Cooperació ".

Bàsicament, el funcionari de la USAID és qui decideix qui treballarà en el projecte de CubaNet, quin serà el seu pla de treball, i com avaluarà el seu progrés, en altres paraules, és el cap de CubaNet.


Violant les lleis dels EUA


En els documents que modifiquen el contracte original, que són 11 documents dels anys 2000 a 2007, es demostra l'augment del finançament anual del projecte CubaNet i revelen altres dades sobre la naturalesa del programa. En un document del 19 d'abril de 2005, van autoritzar l'enviament de "fons privats" a Cuba que no provenien de la USAID o d'una altra agència nord-americà, per a "avançar amb els objectius de l'Acord". A causa de les restriccions que manté el Departament del Tresor de Washington sobre l'enviament de dòlars nord-americans a Cuba, segons el document de la USAID, els "fons privats" s'amagaria dins de l'autorització que ja tenia l'agència nord-americana per a finançar el programa CubaNet .

El mateix document també revela que CubaNet no només realitza el seu treball dins de Cuba, sinó que també "continua publicant reportatges ... i promovent la seva disseminació en els mitjans massius als Estats Units ia la premsa internacional". Està prohibit per llei als Estats Units disseminar propaganda finançada pel govern nord-americà i utilitzar-la com "informació" en els mitjans de comunicació. No obstant això, el document desclassificat evidència que la USAID està en plena violació de aquesta llei.

Més i més dòlars

Els documents evidencien també que anualment, la USAID augmentava el seu finançament a CubaNet, per continuar amb els seus esforços de disseminar propaganda contra Cuba. Aquí hi ha les xifres:

Any 1999: $ 98.000 $
Any 2000: $ $ 245.000
Any 2001: $ $ 260.000
Any 2002: $ $ 230.000
Any 2003: $ $ 500.000
Any 2005: $ $ 330.000
Any 2006: $ $ 300.000
Any 2007: $ $ 360.000

Total = $ 2.323 milions de dòlars

La campanya d'agressió contra Cuba està més intensa avui que mai, i aquest any 2010, la USAID maneja un pressupost de més de $ 20 milions de dòlars per a finançar grups dins i fora de Cuba que promouen l'agenda de Washington. CubaNet segueix sent un dels principals actors en la guerra bruta contra Cuba.

Alguns dels documents desclassificats estan disponibles aquí:

Contracte original entre la USAID-CubaNet:
http://centrodealerta.org/documentos_desclasificados/usaid_contract-_cubanet_199.pdf

Modificació del Contracte USAID-CubaNet, any 2005:
http://centrodealerta.org/documentos_desclasificados/usaid-cubanet_modification_.pdf

Modificació del Contracte USAID-CubaNet, any 2007:
http://centrodealerta.org/documentos_desclasificados/usaid-cubanet_2007_addendum.pdf

USAID invierte más de $2.3 millones en propaganda contra Cuba por Internet

Documentos recientementes desclasificados bajo la Ley de Acceso a la Información (FOIA, por sus siglas en inglés), evidencian que la USAID ha invertido más de $2.3 millones de dólares para diseminar propaganda sucia contra Cuba y financiar periodistas dentro de la isla desde el año 1999.

Los documentos, que incluyen contratos originales entre la USAID y la organización CubaNet, demuestran un patrón de financiamiento que aumentaba y se intensificaba cada año en su esfuerzo de promover información distorcionada sobre Cuba – todo con la intención de provocar una “transición a la democracia”, o un “cambio de régimen”, en la isla caribeña.
Para leer más ir a enlace:

Llamazares: "Ni respecto, ni acato, ni obeeixo"

El diputat d'Izquierda Unida al Congrés, Gaspar Llamazares, s'ha declarat avui: "En rebel.lia" davant la decisió unànime del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de suspendre el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, després d'haver obert judici oral contra ell el Tribunal Suprem per una presumpta prevaricació comesa en investigar les desaparicions del franquisme. A més, Gaspar Llamazares ha instat el Govern d'Espanya a que modifiqui els membres del CGPJ, als quals acusa de ser "còmplices necessaris" en el que considera un "linxament sumaríssim que s'assembla massa al tribunal d'Ordre Públic".

D'aquesta manera s'ha referit Llamazares a la situació del magistrat en roda de premsa, amb motiu de la conferència que pronuncia avui a Gijón sobre: 'Els reptes de l'esquerra llatinoamericana'.

El diputat va assenyalar que no respecta, ni acata ni obeeix la suspensió a Garzón, a qui va dir que seguirà cridant 'Senyoria'. Per això, va animar els ciutadans a declarar-se en rebel.lia i va exigir al Govern que modifiqui les lleis i procediments que van facilitar "aquest atropellament a la justícia democràtica".


(**Text de la notícia original: no oblidis esborrar-ho!**)

Obama organitza l'oligarquia afganesa

Obama no permetrà que Karzai sigui l'home fort a l'Afganistan, per Dmitri Kósirev: Fins fa poc, el president de l'Afganistan, Hamid Karzai, havia amenaçat amb abandonar el procés polític i pactar una aliança amb el moviment opositor talibans si Occident continua la pressió contra la seva administració. Però després de la reunió de Karzai amb el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, celebrada el passat 12 de maig, a la Casa Blanca, sembla que tots dos líders van acostar les seves postures.

Fa la impressió que després aquesta trobada, a l'Afganistan es podrà posar en marxa tot el més aviat s'havia convingut, i durant el mes en curs, les tropes internacionals iniciaran l'assalt de Kandahar, bastió dels talibans al sud de l'Afganistan, el 29 de maig se celebrarà a Kabul la Conferència per incentivar el diàleg entre Karzai i alguns líders talibans, i ja a l'estiu, per primera vegada, l'Afganistan acollirà la Conferència internacional de donants.

Cal desatacat que per aquestes dates el contingent militar nord-americà al país asiàtic ascendirà a 100.000 efectius, per dur a terme noves operacions per sembrar la democràcia i aniquilar la insurrecció al país asiàtic.

EUA i l'actual govern a l'Afganistan tenen catorze mesos per realitzar tots aquests plans, ja que per al juliol de 2011 està previst l'inici de la retirada de tropes nord-americanes del territori afganès.

Probablement per aquesta raó Obama i Karzai es van veure obligats a reconciliar-se, almenys temporalment perquè, en essència, les relacions entre els dos líders no són del tot cordials, segons van observar els periodistes que van assistir a la reunió a la Casa Blanca.

El quid del problema és que Obama no vol o no pot canviar la política típica nord-americana respecte a altres països, i que es tradueix en la introducció i establiment en aquests països d'estructures socio-polítiques similars a les que hi ha als EUA.

A l'Afganistan, aquesta política nord-americana va causar l'absurda rivalitat entre Karzai i Obama o, per ser més precisos, entre la visió afganesa i la visió nord-americana sobre com ha de ser la lluita per les províncies i regions del país.

És evident que a Karzai li molesta quan li recorden que és el protegit dels EUA, i que el seu poder es limita únicament al territori de Kabul.

Durant els darrers anys, Karzai ha demanat i exigit al govern nord-americà -que el va posar al poder-, recursos per crear un exèrcit i una policia nacional forts, però no ho ha pogut aconseguir. Segons sembla, Washington no vol que el seu protegit es converteixi en un líder poderós.

El desembre passat, l'administració de Barack Obama finalment va manifestar la seva estratègia sobre l'Afganistan:Llançar una ofensiva, retirar les tropes i deixar el país en mans de govern local fort. Però què vol dir EUA quan parla d'un govern fort?

Va ser precisament aquest punt el que va provocar les noves discrepàncies entre Karzai i Obama. El president afganès sospita que el seu homòleg nord-americà premeditadament debilita la seva autoritat, enfortint la dels seus principals rivals a les províncies.

En explicar la seva estratègia, Washington argumenta que va ser inadequat donar suport únicament Karzai durant els darrers nou anys. Segons els estrategs nord-americans, ara cal establir relacions amb els líders regionals perquè actualment la guerra es lliura a les províncies i és precisament allà, i no a Kabul, on cal acordar aliances finançant els líders regionals convenients.

I com fer-ho? Per exemple, a Kandahar, on properament s'iniciarà una operació militar, a més de combatre els talibans, els experts nord-americans preveuen pactar aliances i donar suport clans locals en el poder.

Fins als últims dies, la influència de Kabul (i de Karzai) a Kandahar estava representada a Ahmed Wali Karzai, germà petit del president afganès. Però alguns líders locals consideren Ahmed com el protegit d'un president corrupte, i és molt probable que l'operació estrangera militar a Kandahar afectarà també els interessos d'Ahmed Karzai.

No hi ha res sorprenent en la indignació de Hamid Karzai respecte als nous plans de Washington a l'Afganistan, que a primera vista semblen absurds.

Al final, el govern dels EUA deixarà a l'Afganistan encara més dividida que abans i intentarà exercir la influència civil (no militar) donant suport simultàniament a diversos centres de poder. Aquesta situació correspon amb l'estàndard nord-americà de la seva societat civil, en què no hi ha lloc per dictadors a la capital d'un país.

Fa poc, la revista nord-americana Foreign Affairs va publicar un article que diu que Hamid Karzai es troba en una situació similar a la del rei de França, Louis XIV, quan aquest va pujar al tron.

A començament, el poder d'aquell jove monarca només s'estenia a París i les seves rodalies, perquè les províncies estaven sota el domini de ducs, prínceps i cardenals (prínceps de l'Església) que a més disposaven de molta força militar.

No obstant això, després d'aliances i intrigues, al final del seu govern Lluís XIV va aconseguir reprimir a tots els seus opositors provincials, convertir-se en el Rei Sol i crear un estat amb una integritat política que cap altre país d'Europa va poder aconseguir fins a la segona meitat del segle XIX.

Ara per ara, Hamid Karzai ha de fer el mateix a l'Afganistan, diu l'autor de l'article publicat a Foreign Affairs.

La lògica és evident. Posteriorment, França va donar origen a la ideologia democràtica que no hi hauria nascut si no hagués emergit el propi Estat francès uns 100 anys enrere. Ara, la mateixa teoria es pot aplicar a l'Afganistan i no només a aquest país.

Però qui és aquest autor? És Sheri Berman, professor de la Universitat de Columbia. Els cercles polítics dels EUA llegeixen molt la esmentada revista però ni se'ls passa canviar el credo de la política nord-americana basant-se en les especulacions d'un professor, tot i que Barack Obama té el poder i els Estats Units s'enfronta a una època de canvis.

Aquest credo estipula que el món, inclòs l'Afganistan, ha d'estar lliure de qualsevol Rei Sol. Per a què EUA va emprendre durant nou anys una guerra a l'Afganistan en què han mort 1.049 soldats? Per a enfortir-hi un règim centralitzat i autoritari i retirar-se? Semblant explicació l'electorat nord-americà no la comprendria mai.

Avui en dia, és difícil predir quina política conduiria Washington a l'Afganistan i el sud d'Àsia, però en general, un cop finalitzada l'operació militar allà dins dels anunciats 14 mesos, es pot afirmar que la tensió en aquesta zona no desapareixerà.

Un exemple, el pakistanès, Faisal Shahzad, que va intentar detonar un cotxe bomba a Times Square de Nova York l'1 de maig, va confessar que actuava per ordre dels talibans pakistanesos. Washington realitza les investigacions per comprovar aquesta versió, però és evident que ni els EUA ni altres països podran fer els ulls grossos davant l'actual situació a l'Àsia Central.

És més fàcil fer pronòstics respecte a Hamid Karzai, que molt probablement esperarà quan les tropes nord-americanes es retirin del seu país per començar a cercar nous socis en el món que no intentin soscavar la seva autoritat a l'Afganistan, argumentant que desenvolupen una política de cooperació.


Obama no permitirá que Karzai sea el hombre fuerte en Afganistán

Dmitri Kósirev,: Hasta hace poco, el presidente de Afganistán, Hamid Karzai, había amenazado con abandonar el proceso político y pactar una alianza con el movimiento opositor Talibán si Occidente continúa la presión contra su administración. Pero tras la reunión de Karzai con su homólogo estadounidense, Barack Obama, celebrada el pasado 12 de mayo, en la Casa Blanca, parece que ambos líderes acercaron sus posturas.
una política de cooperación.
Para leer más ir a enlace:

Moscou es prepara contra amenaces de l'espai

Les Tropes Aeroespacials de Rússia podran defensar dins de poc a la capital del país contra les amenaces potencials des de l'espai, ha dit avui el coronel Eduard Sigálov, comandant d'una brigada de defensa aeroespacial: "En un futur proper podrem complir missions de protecció de Moscou contra els mitjans de destrucció espacials. Al país es desenvolupa una arma nova per principi, capaç de destruir blancs en l'espai. Però esperem que es tracti d'una amenaça potencial, però no real".

El coronel ha detallat que la seva brigada, aquarterada a la província de Moscou, protegeix contra els cops aeris a la capital i la seva zona econòmica. Dotada dels sistemes moderns S-300PM i S-400, la brigada és capaç d'abatre qualsevol objecte aeri. Els terminis de compliment de missions combatives es van reduir últimament des d'uns dies fins a hores comptades, ha assenyalat.

Els sistemes mòbils russos de míssils antiaeris S-300 i S-400 tenen millors característiques operacionals que models estrangers. Per exemple, a diferència del Patriot nord-americà, que no pot enderrocar objectius a una alçada inferior a 60 metres, l'S-400 és capaç d'abatre avions i míssils de creuer a qualsevol altitud, a partir de 10 metres.


Tropas aeroespaciales podrán defender Moscú dentro de poco contra amenazas desde espacio
Las Tropas Aeroespaciales de Rusia podrán defender dentro de poco a la capital del país contra las amenazas potenciales desde el espacio, declaró hoy a la emisora de radio Eco de Moscú el coronel Eduard Sigálov, comandante de una brigada de defensa aeroespacial.
Para leer más ir a enlace:

Cimera dels Pobles a Madrid

La Cimera dels Pobles-Enllaçant Alternatives IV" es celebra entre el 14 i el 18 de maig i abasta un ampli programa de debats i tallers, organitzats des de diferents punts de vista i posicionaments, però amb una voluntat comuna de llançar una iniciativa social internacional per la pau i contra el capitalisme. Hi participaran activistes socials, polítics, sindicalistes, feministes, defensors dels drets i es configura com a alternativa a la cimera de Caps d'Estat i de Govern d'Europa i Amèrica.

Fran Pérez, secretari de solidaritat i drets humans d'IU, ha fet una crida "al conjunt de la ciutadania a participar activament, per aportar i compartir en la construcció de l'alternativa social a la crisi.

També es presentarà el Tribunal Permanent dels Pobles, un tribunal de caràcter no governamental des d'on de jutjar els crims d'índole econòmic, social i ambiental perpetrats per les multinacionals amb la connivència dels governs, i en el qual s'escoltaran els testimonis de les víctimes dels abusos de les multinacionals.

El diumenge 16 de maig a les 13 hores, se celebrarà una manifestació "Contra l'Europa del capital, la guerra i les seves crisis: per la solidaritat entre els pobles" entre Cibeles i la Puerta de Sol, a la qual IU anirà també amb un espai propi amb el lema "Contra l'Europa del Capital, Pel Socialisme". El dilluns 17 de maig a les 17 hores s'ha programat una trobada entre activistes dels moviments socials i representants dels governs d'esquerra, a San Fernando de Henares.

Izquierda Unida, que ha participat des del principi en la construcció de la xarxa anomenada "Enllaçant Alternatives", ha coorganitzat dos tallers sobre la integració llatinoamericana com a instrument de canvi social i sobre la lluita contra la impunitat i en defensa dels drets humans. El Grup de l'Esquerra Unitària Europea - Esquerra Verda Nòrdica ha organitzat una trobada d'eurodiputats d'esquerra, per debatre sobre el paper de la Unió Europea en els processos d'integració a Amèrica Llatina.

El Partit Comunista d'Espanya, el Partit de l'Esquerra Europea, la Unió de Joventuts Comunistes d'Espanya, la xarxa de fundacions d'esquerra europees "Transform!" I la Fundació Europa dels Ciutadans participen també en l'organització de més de 10 tallers de un total de cent, amb temes diversos com la privatització de la salut, l'actualitat del pensament marxista, la democràcia participativa i l'anàlisi dels processos constituents de països com Veneçuela, Bolívia, Equador, etc. També se celebrarà una trobada del Fòrum de Sao Paulo, que agrupa les organitzacions d'esquerra d'Europa i Amèrica Llatina.

A la Cimera dels Pobles, per part d'Esquerra Unida, participaran entre d'altres Cayo Lara, coordinador federal, Willy Meyer, coordinador de política internacional al costat d'una àmplia delegació d'eurodiputats i eurodiputades d'esquerra, Fran Pérez, secretari de drets humans i solidaritat , José Luis Centella, secretari general del PCE, Enrique Santiago, secretari de refundació, Felicitas Veláquez, secretària de moviments socials del PCE, Maite Mola, secretària de política internacional del PCE, Esther Gómez, secretària de pau i solidaritat d'IU-CM, al costat de molts i moltes militants i activistes.


Comenzó en Madrid la Cumbre de los Pueblos

Ayer comenzó en Madrid la “Cumbre de los pueblos: Enlazando Alternativas IV”, iniciativa de movimientos sociales y políticos de América Latina y Europa para converger en la construcción y en la lucha por un nuevo modelo de desarrollo basado en la justicia social y la paz, alternativo al capitalismo.
Para leer más ir a enlace:

L'Esquerra Europea cap a una nova Europa

"Quina nova Europa per sortir de la crisi? Fòrum 4 i 5 de juny a la Mutualité (París). Aquest és el tema del fòrum que es realitzarà a la Mutualité per iniciativa de Patrick Le Hyaric i el grup Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (PEE-IU-EUiA) al Parlament Europeu i en col.laboració amb l'Humanité. En imposar l'austeritat als Pobles, els Caps d'Estat i la Comissió Europea, volen una vegada més al rescat dels mercats financers. Ells trien la fugida cap endavant pressa i enviaen a Europa cap la paret.

La necessitat d'una nova Europa és més urgent que mai. És en aquest sentit que Patrick Le Hyaric, diputat al Parlament Europeu, ha proposat la celebració d'un fòrum públic molt ampli i pluralista sobre el tema: "Quina nova Europa per sortir de la crisi?".

Després de l'èxit de la petició en suport del poble grec llançat per l'Humanité, el fòrum continua la feina per entendre millor la crisi, estimular el pensament, fomentar la solidaritat i el desenvolupament d'una alternativa per a Europa.

A través de taules rodones diversos parlamentaris, economistes, sindicalistes, moviments socials, els signataris de la petició podran intercanviar i confrontar els seus punts de vista i anàlisi i seran convidats a proposar idees per a una nova Europa i, finalment, per al poble.

Programa provisional: Divendres, 4 juny: 1a Taula Rodona (18:30-20:00): Comprensió de la crisi a Europa. Segona taula rodona (20:00-22:30): Tractat de Lisboa, la forma de trencar l'estancament polític?
- Dissabte, 5 de juny: tercera Taula Rodona (9:00-00:00): Quines propostes alternatives, de manera que altres nacions europees? Quarta taula rodona (14:00-17:00): Què solidaritat duradora en pràctica?

Ja han anunciat la seva participació: Nicolas beneït (economista), Paul Bocca (economista) Yves Dimicoli (economista), Monique Florenzano (director econòmic. Recerca del CNRS), Michel Husson (economista), Pierre khalfa (Membre del Consell d'Investigació Científica ATTAC i portaveu del sindicat Solidaritat), Didier Le Resta (unió del ferrocarril), Nasser-Mansouri Gilani (membre del Consell Econòmic i Social), Aurélie trobats (co-president d'ATTAC), Francis Wurtz (MPP Honorari), sindicalistes, diputats...

Per participar en el fòrum, donada la quota limitada, es requereix inscripció prèvia: [email protected]


«Quelle Europe nouvelle pour sortir de la crise? Forum 4 et 5 Juin à la Mutualité (Paris). C’est le thème du forum organisé à la Mutualité à l’initiative de Patrick Le Hyaric et du groupe Gauche Unitaire Européenne/Gauche Verte Nordique au Parlement européen et en partenariat avec l’Humanité.

En imposant l’austérité aux peuples, les chefs d’Etat et la commission européenne volent une fois de plus au secours des marchés financiers. Ils choisissent la fuite en avant et envoient l’Europe dans le mur.
Pour lire plus aller au link:

Chávez no vindrà a la Cimera de la UE

El president veneçolà, Hugo Chávez, ha anunciat que no assistirà a la Cimera UE-Amèrica Llatina i Carib prevista el proper dimarts a Madrid, sense donar cap tipus d'explicació per justificar la seva absència: "Jo, per cert, no vaig a poder anar a la reunió de Madrid", va declarar Chávez, sense oferir més detalls, durant l'acte oficial d'inauguració del nou Consell Federal de Govern (CFG), integrat pels governadors i ministres del país. El mandatari va assenyalar que el seu Govern estarà representat en la cimera pel canceller Nicolás Maduro i el vicecanceller per a Amèrica Llatina i el Carib, Francisco Arias Cárdenas.

Chávez va tornar a qualificar com una "gran victòria" el veto de països com Brasil, Bolívia, Veneçuela i l'Equador a la participació del president d'Hondures, Porfirio Lobo, a la cimera entre la UE, Amèrica Llatina i el Carib (ALC).

"La UE l'havia convidat (...) no es pot rentar un cop d'Estat i acceptar així, hi ha d'haver el compliment d'una sèrie de condicions", va expressar el mandatari. Va reiterar el seu discurs que Lobo va arribar al govern d'Hondures en unes eleccions celebrades per "rentar el cop d'Estat" perpetrat el juny passat contra el llavors president Manuel Zelaya.

"Nosaltres hem decidit en aquest continent no acceptar aquest format (de rentar cops amb eleccions) i hem tingut una gran victòria", va afirmar Chávez.

En la reunió de la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR), celebrada recentment a Argentina, Brasil, Bolívia, Equador i Veneçuela van dir que no assistirien a la cimera de Madrid si Lobo anava, per considerar que el seu Govern és ètic.

El president hondureny va decidir finalment no anar a la cimera UE-ALC, el que va obrir el camí a la participació dels altres mandataris, però sí que estarà en la trobada UE-Amèrica Central programat l'endemà de la cimera.

Entrevista a Mariela Castro, filla de Raúl

Mariela Castro, filla de l'actual president cubà, Raúl Castro, i directora del Centre Nacional d'Educació Sexual de Cuba, afirma que: "La gent difícilment pot desfer-se dels seus prejudicis". Durant l'entrevista Mariela Castro parla sobre les activitats del Centre, que és un dels promotors de la celebració a Cuba de la Tercera Jornada contra l'homofòbia, i la política de Cuba relacionada amb els drets sexuals. Així mateix, destaca com s'insereix el Centre d'Educació Sexual i Sexologia dins de l'estructura social cubana i el difícil que va ser el seu treball per aconseguir una comprensió acceptable dels conceptes socials que promou el Centre.

- ¿Com considera vostè el desenvolupament de la política del dret sexual a Cuba i la seva acceptació dins de la població cubana?

- La política relacionada amb els drets sexuals va començar en els anys 60 amb les iniciatives de la Federació de Dones Cubanes (FMC), primer centrada en els drets de les dones. Es van aconseguir moltes coses - incloent que a les dones se'ls pagui el mateix salari que l'home, pel mateix tipus de treball la mateixa professió, el mateix ofici, quelcom que encara no s'ha aconseguit ni a Europa, ni a Amèrica del Nord.

Però, però, no es va avançar en relació amb els drets de les persones homosexuals i transgèneres. No obstant això, el camí obert per l'Organització de la Federació de Dones Cubanes, - una organització de la Societat Civil, - va permetre crear condicions perquè a partir de l'inici del tercer mil.lenni, és a dir a partir de l'any 2000, poguéssim treballar més explícitament sobre els altres drets sexuals, com, per exemple, els de les persones homosexuals i transgèneres.

- Com s'insereix el Centre d'Educació Sexual i Sexologia dins de l'estructura social cubana i que suport rep dels nivells del Govern i de l'Estat?

- El Centre Nacional d'Educació Sexual va començar sent un grup multidisciplinari i intersectorial de treball creat per la Federació de Dones Cubanes, - que és una organització de la Societat Civil, - en resposta a demandes de les dones en els seus plenàries anuals, les seves reunions anuals . Va quedar establerta l'educació sexual com a política d'estat en el Primer Congrés del Partit Comunista el 1975.

A partir d'aquí es va crear un programa nacional multidisciplinari i intersectorial que ha tingut moltes dificultats per implementar pels prejudicis que han predominat en la història de la societat cubana. Però, gràcies al treball sostingut i persistent de les institucions involucrades com el Ministeri de Salut, Ministeri d'Educació, Federació de Dones Cubanes, Ministeri de Cultura i Unió de Joves Comunistes, llavors és que s'ha pogut avançar i tenir cada vegada un major suport .

-Tenint en compte els principis i conductes de la societat cubana ¿com de difícil ha estat el seu treball per aconseguir una comprensió acceptable dels conceptes socials que el seu Centre promou?

- Tan difícil com canviar mentalitats, com canviar prejudicis, prejudicis construïts durant segles, que la gent no els canvia tan fàcilment. Com un procés de transició socialista porta inevitablement a un canvi cultural, a nivell de subjectivitats, cal fer un treball permanent i persistent que ajudi a les persones a canviar els punts de vista ancestrals que van rebre en la seva cultura. En aquesta ocasió, amb aquesta iniciativa crec que podem canviar i que ja els estem canviant.

- ¿Creu vostè que el Parlament cubà arribi a aprovar una legislació que permeti a les persones a escollir el seu sexe?

- No El Parlament Cubà, no. El Ministeri de Salut Pública va aprovar una resolució que estableix els procediments a seguir en l'atenció integral de salut a les persones transsexuals, que inclou a més dels tractaments hormonals, la cirurgia de reassignació sexual dins del sistema de Salut Pública, és a dir gratuït, igual que un altre tipus de necessitats de salut.

- Quin missatge pot oferir vostè al poble rus en relació amb l'homofòbia i al dret sexual?

- Primer li recomano al poble rus que reprengui el camí leninista del socialisme i que quan reprengui el camí comenci a lluitar contra tots els prejudicis que no els van permetre avançar en els seus millors temps de socialisme.

- Mariela, moltes gràcies per l'entrevista.

- Gràcies a vostès. ! Spasibo Bolchoe!


Els nois d'or a sou dels estafadors bancaris

Vint anys després de "Wall Street", els joves d'or encara fan excesos: Vestits de ratlles i camises elegants, enormes bonificacions i apartaments de luxe, però sense el cigar: Més de vint anys després de la pel.lícula Wall Street, que es presenta el divendres a Cannes, el broker (trader) o "noi d'or» no ha canviat gaire, tot i la crisi. Mimats empleats dels bancs i cases de borsa, comerciants amb freqüència graduats en prestigioses escoles de negocis, compren i venen accions, bons i productes financers per als seus empresaris. "Els diners segueixen sent el reis", va dir Alice Lhabouz, directora de la societat de gestió a París MW.

El 2010, l'estil cridaner certament ha pres algunes distancies, però el credo segueix sent el mateix, amb mitjans molt més importants. Els brokers tenen ara robots que intervenen directament en els mercats i un programari de matemàtiques que fan que sigui difícil controlar les transaccions.

"Els desbordaments sempre hi són. El problema del finançament segueix sent el mateix: la cobdícia", va afegir Jacques-Antoine Bretteil, president de la CIG Internacional de Gestió Financera.

"El motor no ha canviat: Guanyar diners", afegeix Manoj Ladwa, un operador de la corredoria ETX Capital a Londres.

Se'ls paga per "figura" a través de bons o primes que han arribat a sumes astronòmiques en els últims mesos, mentre que l'economia mundial segueix en recessió profunda.

El 1987, Gordon Gekko, el protagonista de la pel.lícula Wall Street, que representa els excessos de les finances, interpretada per l'actor Michael Douglas, llançà una frase que es va convertir en un clàssic de culte: "La cobdícia és bona" (La cobdícia és bona).

És l'hora de la finançar boja, que només serveix per enriquir-se. "Va ser el Llunyà Oest. Els brokers s'han embriagat amb xampany i condueixen limusines", va dir Labhouz.

Aquesta revolució va acompanyada de derivats complexos amb sigles bàrbares -CDS, ABS, RMBS, etc.- que es revelaran com pous sense fons financers per als individus i estats, però com un manà per els nois d'or.

"El que va desencadenar la crisi són els productes venuts per aquests brokers, per exemple", sosté Waldenmar Brown-Theremin, gerent del Fons Turgo Asset Management, en referència a les hipoteques de risc (+subprime+) concedides a les fràgils llars d'EUA.

"És dubtós que els bancs que van comprar les +subprime+ d'alt risc entengueren el que compraven", afegeix Bretteill.

Per al Sr Brown-Theremin, ell mateix un comerciant, es va fer difícil saber si l'interès del client arriba abans que el del broker o el del banc que l'utilitza.

A diferència dels anys 80, avui els comerciants també es beneficien de la desregulació i l'opacitat en alguns mercats, particularment aquells en els derivats de divises. "La cobdícia és legal" (la cobdícia és legal), dóna la benvinguda a Gordon Gekko, a Wall Street II.

Sensible al seu negoci, fons de cobertura, entre d'altres que especulen sobre el fracàs d'un producte, una empresa o un estat, s'han llençat i han prosperat. En l'actualitat, pesen prop de 1670.000 milions de dòlars, no gaire lluny del PIB de França, uns 2.400.000 milions $, segons xifra oficial.

"És el regnat de la IBG (I Will Be Gone, jo m'hauré anat), algú més haurà de recollir els trossos", va dir Ray Brescia, un professor de Dret amb seu a Albany, Nova York.

En termes generals, "es presenta la patata calenta. Han creat bombolles i sabien que anaven a explotar", resumeix la Sra Labhouz.

I com Gordon Gekko, els comerciants també estan a la presó. Jerome Kerviel va passar un mes i mig darrera les reixes. L'ex operador de Société Générale, un símbol de l'abús dels fons, és en espera de judici, previst pel 8 de juny S'enfronta a cinc anys de presó. Com Fabrizio Tourre, l'ex executiu de Goldman Sachs acusat de frau, espera el resultat de la denúncia presentada contra ell per la SEC, el policia de la Borsa de Nova York.


Vingt ans après "Wall Street", les golden-boys toujours fans des excès

Costumes à fines rayures et chemises chic, bonus énormes et appartements de luxe, mais le cigare en moins: plus de vingt ans après le film Wall Street, dont la suite est présentée vendredi à Cannes, le trader ou "golden boy" n'a pas beaucoup changé en dépit de la crise.

Employés chouchoutés des banques et des maisons de courtage, les traders, souvent de jeunes diplômés d'écoles de commerce réputées, vendent et achètent des actions, obligations ou produits financiers pour leur employeur.
Pour lire plus allez au link:

El volcà islandès amenaça arruinar el turisme

Una expedició científica espanyola dóna per «garantit» que el Eyjafjalla bloquejarà l'espai aeri europeu durant les vacances d'estiu, el que agravaria encara més l'estat de l'economia del sur de l'Europa i podria acabar d'enfonsar les companyies aèries. El magma podria rajar fins a 2012. El volcà islandès Eyjafjalla, que ha trasvalsat el trànsit aeri a Europa, provocant pèrdues de més de 1.400 milions d'euros, podria seguir deixant a centenars de milers de passatgers a terra fins a més enllà de 2012. Els membres d'una expedició científica espanyola, desplaçada a Islàndia la primera setmana de maig, van alertar que el volcà podria comportar-se ara com en el segle XIX, quan va estar quasi dos anys en activitat.

Els científics, coordinats pel vulcanòleg José Luis Fernández Turiel, del CSIC, van analitzar l'activitat explosiva del volcà i estudiar les dades dels seus col.legues de la Universitat d'Islàndia, que coordinen el seguiment de l'erupció del volcà. Segons un dels membres de l'expedició, el geòleg diumenge Gimeno, de la Universitat de Barcelona, l'erupció "molt probablement tindrà característiques i durada similars a la que va començar el 1821 i va acabar el 1823".

Els experts espanyols van ser testimonis de la reactivació del volcà la setmana passada, quan es va crear el núvol de cendres que provoca ara el tancament d'alguns aeroports europeus. En la seva opinió, la segona entrega de l'erupció demostra que la primera no va ser un fet aïllat. Els magatzems del volcà, les càmeres magmàtiques superficials, segueixen omplint a través d'una canonada per la qual la lava puja des del mantell terrestre, a uns 20 quilòmetres de profunditat.

Per Gimeno, està "garantit" que el volcà fastiguejar les vacances a milers d'europeus, ja que l'aixeta islandès seguirà rajant magma a borbolls durant dos mesos més "amb seguretat". Els mateixos científics es van quedar atrapats a l'aeroport de Londres el passat dissabte, a causa del tancament de l'aeroport del Prat, a Barcelona.

Petits terratrèmols
Els vulcanòlegs temen que el gran Katla també entre en activitat

El dilluns a migdia, els investigadors de l'Oficina Meteorològica d'Islàndia i l'Institut de Ciències de la Terra de la universitat nacional van detectar una cadena de petits terratrèmols a les proximitats del Eyjafjalla que demostren que la canonada del volcà segueix omplint. En el seu últim informe, publicat el dilluns, els científics islandesos que vigilen el volcà les 24 hores del dia van concloure que "no hi ha indicis que l'erupció vagi a concloure".

Un altre dels membres de l'equip espanyol, Juan Carlos Carracedo, insisteix que "probablement l'erupció es mantindrà durant mesos o fins i tot anys", encara que subratlla que és impossible fer una predicció fiable. Carracedo, director de l'Estació Volcanológica de Canàries, adverteix que l'erupció del Eyjafjalla pot ser només el preludi d'alguna cosa "infinitament més perillós": l'erupció del proper volcà Katla, amb una mida molt més gran. El seu col.lega diumenge Gimeno el compara amb una olla a pressió. Quan la vàlvula de vapor el Eyjafjalla es carrer, l'olla sencera podria esclatar.

L'esclat de l'any 934
"Si l'Katla entra en erupció, són paraules majors", explica Carracedo. El seu últim ranera es va observar el 1918 i els investigadors espanyols avisen que el seu ritme històric ha estat d'una erupció cada 50 anys. A més, el Eyjafjalla i el Katla tenen l'hàbit d'actuar en tàndem. El primer sol fer de teloner del segon, com va passar el 1823. La caldera de l'Katla mesura més de deu quilòmetres de costat i està coberta per una capa de gel d'uns 500 metres de gruix. La seva erupció l'any 934 va produir un raig de lava de 18 quilòmetres cúbics, un dels més grans registrats a tot el planeta en els darrers 12.000 anys. Si el Katla es desperta, les cancel.lacions de vols provocades pel seu germà petit semblaran una anècdota sense importància.

El volcà ja va estar actiu durant un període de dos anys entre 1821 i 1823

Els membres de l'expedició espanyola, que també ha comptat amb la presència de dos vulcanòlegs de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, consideren l'erupció del Eyjafjalla com una oportunitat per a estudiar el funcionament d'aquests volcans abans que arribi, "tard o d' d'hora ", la gran erupció. "Els vulcanòlegs ja hem dit que l'erupció pot durar mesos o anys, ara són els meteoròlegs els que han de treballar en models matemàtics que permeten predir com es mouran les cendres", explica Carracedo.

Diners de la seva butxaca

L'ajustament dels sistemes de predicció no és intranscendent. La manca de coneixement científic va fer que a mitjans d'abril una quinzena de països europeus cancel.lés desenes de milers de vols per tal de reduir a zero el risc d'un accident aeri per culpa del núvol de cendra volcànica.

El coordinador de l'equip espanyol, Fernández Turiel, explica que l'anàlisi de les cendres recollides a Islàndia els permetrà "desvetllar els secrets del volcà" en les pròximes setmanes. Conèixer la densitat d'aquestes partícules servirà per perfeccionar els models matemàtics que intenten endevinar com es mourà el núvol volcànica per l'espai aeri europeu. L'equació és exacta: com més coneixement científic, menor nombre de passatgers obligats a dormir al terra d'un aeroport.

La ciència espanyola, tan burocratitzada que sol moure's amb la lentitud d'un dinosaure herbívor, ha reaccionat en aquesta ocasió amb rapidesa. Els investigadors han avançat diners de la seva butxaca per ser un dels primers grups a estudiar l'erupció del Eyjafjalla. Ara busquen finançament per quatre campanyes a Islàndia.


El volcán islandés amenaza con dos años de cenizas

Una expedición científica española da por «garantizado» que el Eyjafjalla bloqueará el espacio aéreo europeo durante las vacaciones de verano. El magma podría manar hasta 2012.

El volcán islandés Eyjafjalla, que ha descuajaringado el tráfico aéreo en Europa provocando pérdidas de más de 1.400 millones de euros, podría seguir dejando a centenares de miles de pasajeros en tierra hasta más allá de 2012.
Para leer más ir a enlace:

Tailàndia: 16 províncies en estat d'emergència

El Govern de Tailàndia ha declarat l'estat d'emergència a 16 províncies per protestes antigovernamentals al país, van informar els mitjans de premsa locals. El respectiu decret va ser llegit pel primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, i transmès per la televisió nacional. L'estat d'emergència ha estat declarat per la "activitat subversiva dels elements antigovernamentals i el perill de desordres al país", i s'estén a les províncies on l'oposició tailandesa gaudeix del màxim suport. A la llista figuren les destinacions turístiques a les províncies de Chiangmai, Chianrai i Chon Buri.

El mateix destí ha corregut el famós balneari internacional de Pattaya, situat a Chon Buri.

Segons les condicions de l'estat d'emergència, es limita la tasca dels mitjans de premsa i queden prohibides totes les manifestacions al carrer.


Tailandia declara estado de emergencia en 16 provincias por protestas antigubernamentales

El Gobierno de Tailandia declaró hoy el estado de emergencia en 16 provincias por protestas antigubernamentales en el país, informaron los medios de prensa locales.
Para leer más ir a enlace:

Rússia-Brasil: Negocis amb les seves monedes

Els presidents de Rússia i Brasil, Dmitri Medvédev i Luiz Inácio Lula da Silva, van acordar crear un grup de treball per implementar la utilització de les monedes nacionals en la cooperació econòmica i el comerç entre els dos països: "Convenim en la necessitat de crear un grup de treball per intensificar les relacions comercials, també a través de la introducció d'una moneda regional que permeti finançar les operacions en divises", va dir el president brasiler en la trobada amb el líder rus, celebrat a Moscou.

Segons el mandatari del país llatinoamericà, es tracta: "D'una línia mestra en el desenvolupament de la cooperació bilateral".

De 2004 a 2008 els intercanvis comercials entre els dos països van créixer de 1.700 milions de dòlars a 6.800 milions, però l'any passat es van contraure un 32%, fins a 4.600 milions de dòlars a conseqüència de la crisi global.


Rusia y Brasil planean realizar el comercio bilateral en sus monedas nacionales

Los presidentes de Rusia y Brasil, Dmitri Medvédev y Luiz Inácio Lula da Silva, acordaron crear un grupo de trabajo para implementar la utilización de las monedas nacionales en la cooperación económica y el comercio entre los dos países.

Avui surt l'Avant digital

15 de maig...ja podreu llegir l'Avant! Miralles qualifica el pla d’austeritat de Zapatero com “socialment injust i ineficaç per a la recuperació”. Presentada en Lleida la Fundació Pere Ardiaca. Declaración Final del XI Encuentro Estatal de Solidaridad con Cuba. IU e ICV buscan apoyos para la moción contra la impunidad del franquismo. Gaspar Llamazares considera prioritario acabar con el “vía crucis judicial”. Las subvenciones de los sindicatos. Torna el 1 de Maig als EUA: Andreu Espasa, des de Boston: Grans mobilitzacions nacionals contra l’última llei.

Nuet: Feixisme mai més, ni a Mauthausen ni enlloc

Joan Josep Nuet, Senador d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), va ser convidat per l’Amical de Mauthausen, el passat cap de setmana, als actes de commemoració del 65è aniversari de l’alliberament d’aquest camp d’extermini nazi, ubicat a Àustria: "Acompanyats de vells republicans i antifeixistes deportats al camp de Mauthausen i per joves estudiants de tot l’Estat espanyol, es va poder recordar el que va passar i assentar ensenyaments i actituds perquè això no torni a passar mai més", digué. "Aquest ha estat també un homenatge als republicans espanyols doblement castigats, doncs van patir el càstig de l’exili forçat i el càstig de la presó, la tortura i la mort en els camps d’extermini".

"Cal recordar que Mauthausen va començar sent un camp destinat als dissidents polítics, comunistes, anarquistes i socialistes, i després s’hi van afegir els gitanos, jueus, els presoners de guerra, els homosexuals i un llarg etcètera. Tots els ‘diferents’ segons l’obsessió política i racial nazi", afirma el senador.

"A Mauthausen vam recordar que el franquisme, el feixisme i el nazisme van ser la mateixa ideologia, i que els republicans espanyols deportats i assassinats als camps van córrer aquesta sort per decisió del règim franquista de “deixar fer” al nazis i, per tant, aquest també en va ser responsable".

"Una de les maneres de matar a Mauthausen era especialment cruel: Mal alimentar i denigrar als presos i fer-los treballar fins l’extenuació i la mort. Què hi passa pel cap d’un home quan ja només pesa 37 quilos i puja i baixa 186 escales d’una cantera amb una pedra de 20 quilos a les seves espatlles?".

"Quan algú relativitza el feixisme, el seu racisme i la seva violència de classe pot, amb coneixement o sense, ajudar a que tornin les seves proclames. Partits feixistes i també de dretes que fan de la xenofòbia bandera o jutges del Suprem que entenen el franquisme haurien de passar, al menys un cop a la seva la vida, per Mauthausen".