dijous, 29 d’agost de 2013

El TC portuguès anul·la la llei neoliberal per a l'acomiadament de funcionaris

El Tribunal Constitucional de Portugal considera il·legal la llei dels neoliberals al govern que facilita l'acomiadament de funcionaris, per violar la garantia de l'ocupació i el principi de confiança, i força així al Govern a buscar una altra alternativa d'estalvi per reduir el pes dels funcionaris, tal com li demana la troica neoliberal europea. Fa dues setmanes, el primer ministre del país, Pedro Passos Coelho, va qualificar aquesta llei com a "fonamental".

La norma, aprovada al Parlament a la fi de juliol per les forces que integren el Govern neoliberal de l'oligarquia lusitana (el dretà Partit Social Demòcrata i els democristianos del CDS-PP), va ser examinada per l'alt tribunal a instàncies del president del país, Aníbal Cavaco Silva.

Est és el segon revés del Constitucional portuguès a lleis del Govern de Pedro Passos Coelho després que a l'abril considerés il·legals diverses mesures de tall -entre elles una baixada de salaris als funcionaris i pensionistes- l'estalvi dels quals s'estimava en uns 1.300 milions d'euros.

El jutge president del tribunal, Joaquim Sousa Ribeiro, ha explicat als periodistes que alguns articles de la llei avaluada són inconstitucionals per "violar la garantia de seguretat en l'ocupació" i el "principi de proporcionalitat" inclosos en la Carta Magna lusitana, que data de 1976.

"Mobilitat especial" dels funcionaris


Conegut com a règim de "mobilitat especial", la seva aplicació pretenia facilitar la desvinculació laboral de funcionaris (especialment professors) que actualment es troben a l'espera de ser col·locats, i als quals es marcava un màxim de 12 mesos per trobar un lloc de treball.

Acabat aquest període -durant el qual rebrien un salari inferior al vigent- els treballadors públics podrien optar per integrar una llista d'espera sense rebre sou o per cessar la seva relació laboral amb dret a la prestació de desocupació. L'estalvi que estimava aconseguir l'Executiu amb l'entrada en vigor d'aquesta norma no va ser divulgat oficialment.

Actualment, el nombre d'empleats públics al país ronda els 600.000, prop del 13% de la població en edat laboral, encara que el seu pes ha anat caient especialment des que Portugal signés en el 2011 el rescat financer del país.

El Partit Socialista, el principal de l'oposició i que va precedir al Govern a l'actual Executiu conservador, el Partit Comunista Portuguès, el Bloc d'Esquerra i els sindicats ja havia expressat la seva oposició a les retallades als funcionaris, als quals els pujaran la càrrega laboral de 35 a 40 hores setmanals.

Obama expressa la seva disposició a col·laborar amb Rússia i Cameron canvia el to

Barack Obama ha negat haver decidit quina serà la reacció nord-americana al suposat atac químic a Síria i es declara ara disposat a col·laborar amb Rússia per resoldre el conflicte al país àrab: “No he pres una decisió (...) He rebut les opcions de les nostres forces armades i he mantingut debats extensos amb el meu equip de seguretat nacional”, ha dit Obama en una entrevista amb el programa televisiu PBS Newshour, després del clam de l'ONU -que conclourà la seva recerca el dissabte- i la majoria de països que s'han manifestat contra un nou atac imperialista, ara contra Síria. Cameron modera també la seva crida a una intervenció militar.

Obama va reconèixer que una intervenció militar no podrà impedir l'ús d'armes químiques en el futur: “Això no resoldrà tots els problemes a Síria, ni posarà fi a la mort de civils innocents a Síria. Esperem que una transició política tingui lloc a Síria i estem llestos per treballar amb qualsevol, amb Rússia i uns altres, perquè les parts resolguin el conflicte”.

Obama segeuix dient que “ningú o gairebé ningú qüestiona que les armes químiques van ser usades a gran escala a Síria contra població civil” recalcant que “hem conclòs que el govern sirià els ha dut a terme (els atacs)”. Segons ell, el règim d'Assad deu rebre un “senyal bastant fort” per no tornar a recórrer a aquest tipus d'armament.

Cameron modera la seva crida a una intervenció militar contra Síria

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va moderar el to de la seva crida a una intervenció militar contra Síria al mateix temps que el parlament britànic li recomanava aprendre de l'experiència de l'Iraq i no apressar-se per involucrar al país en un nou conflicte armat.

Durant el seu discurs davant legisladors, Cameron va assegurar que no té dubtes que van ser les tropes de Bashar el-Assad les que el passat 21 d'agost van usar armes químiques en els voltants de Damasc. Al mateix temps, va admetre que no està del tot segur: “No es pot afirmar amb una seguretat del 100% qui és el responsable" (de l'atac químic), ha reconegut.

No obstant això, creu que els atacs amb armes químiques a Síria continuaran "si la comunitat internacional es queda de braços creuats" i ha insistit a manar un clar senyal a Assad de que "l'ús d'armes químiques és inacceptable".

El president sirià, al seu judici, “està avaluant fins a on arribarà la resposta del món als atacs químics”, així mateix li sembla “impensable” llançar un atac contra Síria si l'aclaparant majoria del Consell de Seguretat rebutja l'operació militar, com ja ha succeït. Per decidir-se a un pas de semblant envergadura, Londres ha de “assegurar-se que no hi ha altres mètodes” per arreglar el conflicte, excepte el militar, ha subratllat avui, en un to molt llunyà a l'arenga de dies anteriors.

Anteriorment, el gabinet de Cameron va difondre un comunicat en el qual defensava la "legalitat d'una intervenció a Síria, perquè alleujaria el sofriment del poble i permetria evitar nous atacs amb armes químiques", arguments que no van convèncer a ningú.

Síria exigeix que l'ONU investigui 3 nous "atacs químics" dels mercenaris de l'OTAN


Síria exigeix que l'ONU investigui "immediatament" tres nous atacs químics que els mercenaris de l'OTAN haurien perpetrat la setmana passada, segons va declarar el representant permanent de Síria davant l'ONU, Baixar Jaafari. Jaafari ha dit als mitjans que els atacs van tenir lloc els dies 22, 24 i 25 d'agost a les afores de Damasc i que els terroristes van usar gas tòxic contra l'Exèrcit sirià. Rússia i la Xina abandonen la sessió del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Síria. L'ONU demana almenys 4 dies més per als inspectors. Si EUA ataqués Síria, Rússia atacaria Aràbia Saudita. Iran: "El foc d'una acció bèl·lica contra Síria arribarà als sionistes".

Tots som marcians!: El molibdè, clau en la vida molecular, va venir de Mart

Un element clau per al sorgiment de la vida, l'òxid de molibdè (foto), va arribar a la Terra en un meteorit des de Mart, ha afirmat el químic Steven Benner, de la Fundació per a l'evolució molecular aplicada a Gainesville (EUA): "Aquesta forma de molibdè no va poder haver existit a la Terra durant el sorgiment de la vida perquè fa 3.000 milions d'anys el nostre planeta tenia poc oxigen a diferència de Mart", ha dit Benner en intervenir en la Conferència anual de l'Associació de Geoquímica Europea a Florència, Itàlia. Es refuta la teoria del sorgiment de la vida en l'oceà.

Per Steven Benner el molibdé és una altra prova que la vida va ser portada a la Terra en un meteorit marcià, i no va sorgir al nostre planeta. A part del molibdè, també el bor va ser un element crucial per al sorgiment de la vida. Però la Terra en els seus inicis estava gairebé totalment coberta d'aigua el que dificultava la formació de concentracions suficients de bor, que avui poden trobar-se només en llocs molt secs, com la Vall de la Mort a Califòrnia (EUA).

A part de tot, l'aigua deteriora el ARN (àcid ribonucleic) considerat pels científics la primera molècula genètica. En canvi, a Mart sí va haver-hi regions que no estaven cobertes d'aigua.

Científic rus refuta que el sorgiment de la vida fora en el mar


La vida a la Terra no podia sorgir en l'oceà, opina l'acadèmic Yuri Natochin, president del Clàustre per a Fisiologia de l'Acadèmia de Ciències de Rússia: "Segons nocions clàssiques, la vida va néixer en el mar. Però això és impossible", va dir Natochin als periodistes.

El factor clau del sorgiment d'organismes és la síntesi de albúmines dels àcids nucleics. El sodi contingut en l'aigua marina impedeix aquest procés, explica el científic: "Si un líquid conté sodi, aquest sistema no funcionarà. I és que en l'oceà sempre va haver-hi sodi", va dir.

Segons Natochin, per a la síntesi de les albúmines es necessita potassi, que podia estar present en suficients quantitats en els sòls argilencs, on s'acumulava aigua. O sigui que la primera protocélula, antecessora d'una cèl·lula total, podia sorgir en un toll amb aigua de pluja.

Segons Natochin, fins ara no està clara la procedència de les molècules de les substàncies orgàniques, les que van donar origen a la vida. Aquestes molècules podien arribar a la Terra des de l'espai, i en trobar aquí un mitjà favorable, van començar a desenvolupar-se, en la seva opinió cada vegad més extesa i demostrada.

Molibdè


El molibdè és un element químic de nombre atòmic 42 que es troba en el grup 6 de la taula periòdica dels elements i se simbolitza com Mo.

El molibdè és un metall essencial des del punt de vista biològic i s'utilitza sobretot en acers aliats.

És un metall platejat, té el sisè punt de fusió més alt de qualsevol element. El molibdè no es produeix com el metall lliure en la naturalesa, sinó en diversos estats d'oxidació en els minerals. Industrialment, els compostos de molibdè s'empren en aplicacions d'alta pressió i alta temperatura, com a pigments i catalitzadors.

La majoria dels compostos de molibdè tenen baixa solubilitat en aigua, però l'ió de molibdato MoO4-2 és soluble i es forma quan els minerals que contenen molibdè estan en contacte amb l'oxigen i l'aigua. Algunes teories recents suggereixen que l'alliberament d'oxigen era important en l'eliminació de molibdè d'un mineral en una forma soluble en els oceans primitius, on s'utilitza com a catalitzador dels organismes unicel·lulars.

Aquesta seqüència pot haver estat important en la història de la vida, perquè els enzims que contenen molibdè es van convertir en els catalitzadors més importants utilitzats per alguns bacteris per descompondre'ls en àtoms de nitrogen. Això, al seu torn va permetre al nitrogen impulsar biològicament la fertilització dels oceans, i per tant el desenvolupament d'organismes més complexos.

Almenys 50 enzims que contenen molibdè són conegudes en bacteris i animals, encara que només els enzims de bacteris i cianobacteris estan involucrades en la fixació del nitrogen. A causa de les diverses funcions de la resta dels enzims, el molibdè és un element necessari per a la vida en organismes superiors, encara que no en tots els bacteris.

Color Gris metàl·lic

Informació general

Nom, símbol, nombre
Molibdè, Mo, 42
Sèrie química Metalls de transició
Grup, període, bloc
6, 5, d
Massa atòmica 95,94 o
Configuració electrònica
[Kr]4d55s1
Duresa Mohs 5,5
Electrons per nivell
2, 8, 18, 13, 1
Propietats atòmiques
Ràdio mitjà 145 pm
Electronegativitat 2,16 (Pauling)
Radio atòmic (calc) 190 pm (Radio de Bohr)
Ràdio covalent 154 pm
Estat(s) d'oxidació 2,3,4,5,6

Propietats físiques
Estat ordinari Sòlid
Densitat 10280 kg/m3
Punt de fusió 2896 K (2623 °C)
Punt d'ebullició 4912 K (4639 °C)

Itàlia suprimeix l'IBI que va imposar Monti, el lacai neoliberal

Després de mesos de comptes i negociacions, ha aconseguit suprimir l'impost sobre el primer habitatge introduït per l'anterior Executiu de Mario Monti. Es tractava d'un dels principals punts de discòrdia entre els dos partits que recolzen la coalició de govern: el Partit Democràtic de Enrico Letta (socialdemòcrata) volia canviar-ho, segons el nivell d'ingressos i valor cadastral, però no suprimir-ho, mentre que el dretà Poble de la Llibertat (PDL) de Silvio Berlusconi va centrar la seva campanya electoral en eliminar-ho totalment. Finalment, el govern ha trobat una alternativa impositiva i el treu.

Letta (PD) i el seu ministre d'Economia, Fabrizio Saccomanni, van trobar els 4.000 milions que l'Estat havia d'ingressar per l'Impost Municipal Únic (IMU, l'equivalent al nostre IBI) en 2013. Els dos terminis de l'impost, que anaven a cobrar-se al setembre i desembre, seran eliminats, com va detallar Letta després d'una reunió del Govern. A partir de l'any que ve el IMU, la recaptació del qual anava al finançament dels Ajuntaments, serà substituït per l'anomenat service tax, un impost també municipal que integrarà els serveis a la ciutadania, com la recollida d'escombraries. Aquesta nova taxa s'inclourà als pressupostos de 2014, que a Itàlia tenen l'esperançador nom de Llei d'Estabilitat i que Letta pretén portar al Parlament a mitjan octubre.

La taxa sobre el primer habitatge va ser creada per l'Executiu imposat pels neoliberals de Merkel a Brussel·les del funcionari de Goldman Sachs i membre del club de Roma i el Brueghel Mario Monti.

“Missió complerta!”, va escriure a la xarxa social Twitter del ministre de l'Interior, Angelino Alfano; “la paraula IMU desapareixerà del vocabulari en el futur”. El comentari del dofí de Berlusconi deixa clar cuán essencial era per al Poble de la Llibertat mantenir la paraula donada en la campanya electoral de febrer: la supressió del IMU va ser una de les seves principals bases electorals. Però el més satisfet va ser el líder del PDL. Una vegada més, Berlusconi va tenir una prova fefaent de fins a quin punt incideix i decideix sobre l'agenda del Govern. I indica quant li convé mantenir-se en l'experiment alguna cosa estrany d'una coalició que reuneix als eterns rivals de la dreta i l'esquerra. “Letta ha respectat els acords amb el PDL. Els efectes positius beneficiaran a tots els ciutadans”, va comentar.

Amb la cessió de Letta, el compte enrere per a l'esclat del palau Chigi, la seu del Govern, sembla haver-se detingut, de moment. Però queda per resoldre el nus de la condemna de Berlusconi. El text íntegre de la sentència del cas Mediaset fixa negre sobre blanc, en un document de 208 pàgines, que segons els jutges del Tribunal Suprem l'ex primer ministre va ser l'instigador del mecanisme il·legal de compravenda de drets televisius que va permetre a les seves empreses evadir impostos. Per això li van condemnar, encara que ja no gestionés de forma directa les seves empreses en ser cap del Govern.

Les conseqüències de la fallada del Suprem seguiran afectant a la coalició, encara que Letta va assegurar ahir que no tem la possible expulsió de Berlusconi del Senat després d'haver estat condemnat en ferm a quatre anys de presó. La setmana que ve, el Senat haurà de decidir si Berlusconi manté o no el seu escó en la Càmera.

Un brot de pesta bubónica a l'Àsia Central desperta les alarmes

Kazakstan ha emès una alerta de viatge que insta als seus ciutadans a no visitar els centres turístics del llac Issyk-Köl, a Kirguizistan, a causa que recentment es va confirmar a l'àrea un cas de pesta bubónica, segons Rashida Shaikénova, directora de l'Associació de Turisme de Kazakstan, citada per Tengrinews.kz.

Kazakstán ha reforçat també els seus controls a les fronteres amb Kirguizistan. Els temors al fet que la pesta bubónica es propagui han portat a Xina a cancel·lar la participació dels seus atletes en l'esdeveniment esportiu d'Issyk-Köl, que se celebrarà del 4 al 12 de setembre. Mongòlia també està considerant aquesta opció.

El Govern kirguíz acusa als mitjans de comunicació de provocar el pànic al voltant d'un cas confirmat de mort per pesta bubónica. El 22 d'agost Temirbek Isakunov, de 15 anys d'edat, va morir a causa d'aquesta malaltia, que molt probablement havia contret unes setmanes abans en menjar carn de marmota en un campament a les muntanyes properes al llac Issyk-Köl.

El Servei Federal de Supervisió Veterinària i Fitosanitària de Rússia creu que el país ha de romandre en estat d'alerta per la situació. "Els ciutadans russos encara no han de preocupar-se. Però cal prendre mesures i enfortir la lluita contra la plaga a les zones limítrofes amb Xina i Mongòlia, que són zones de risc", va advertir el director del servei, Alexéi Alexéyenko.

Tres persones van ser hospitalitzades a Kirguizistan per mostrar símptomes de pesta bubónica, que va matar ja a un adolescent de 15 anys. Els pacients són una dona de 21 anys, el seu fill de dos anys i un familiar de dotze, els qui mostraven alta temperatura i bubas (tumors tous plens de pus) en les aixelles i coll.

Els tres pacients van tenir contacte amb l'adolescent de 15 anys d'edat que va morir el 22 d'aquest mes i els exàmens del qual de laboratori van confirmar el seu decés a causa de la malaltia. Després que el govern va confirmar el cas, van ser posades en quarentena 102 persones a la regió de l'Issyk-Köl (Llac Issyk).

"La probabilitat de propagació és bastant alta. En el passat aquesta plaga va devastar Europa. Es desenvolupa molt ràpidament i guarir-la és, en el millor dels casos, difícil", va agregar. Al mateix temps, el director del Servei Mèdic Sanitari de Rússia, Guennadi Oníshenko, va dir que la pesta no representa una amenaça per a Rússia.

S'estima que uns 500.000 ciutadans kirguiz es troben actualment a Rússia, la majoria com a treballadors convidats a Moscou i Sant Petersburg.

4 de cada 10 famílies espanyoles sobreviuen gràcies a prestacions

Una societat cada vegada més envellida i una crisi que manté en l'atur a més de la meitat dels joves espanyols són els dos factors que expliquen el creixent número de famílies que depenen de pensions, prestacions per desocupació, subsidis o ajudes socials per sobreviure: en 2011 —últim any que recull l'Institut Nacional d'Estadística (INE)—, el percentatge va assolir el 39,15%, sis punts i mitjà més que en 2007.

La dada ho va destacar aquest dimecres la catedràtica María Teresa López en presentar el seu estudi Anàlisi dels comportaments socioeconòmics de les famílies, encarregat per l'ONG Acció Familiar i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per utilitzar-ho com a base d'un pla integral de suport a les llars que el Govern pretén aprovar l'any proper.

L'estudi es deté especialment en la importància que han cobrat en els últims anys les pensions de jubilació per a les economies familiars. Ho demostra un altre dels seus indicadors: la despesa mitjana per llar presenta una caiguda continuada des de 2007 excepte entre els jubilats, que cada vegada més es veuen obligats a destinar les seves pensions i estalvis per ajudar a familiars castigats per la crisi.

Segons l'INE, entre 2006 i 2011 la despesa dels majors de 65 anys va augmentar un 32,9%. “Totes les dades semblen mostrar que l'actual sistema de pensions és un instrument —ara més que mai— de caràcter no sol assegurador, sinó sobretot redistributiu, que en mans de les famílies duplica els seus efectes i utilitat”, va explicar López.

Un altre informe presentat el mes passat per la Fundació 1º de Maig, vinculada a Comissions Obreres, especificava que els pensionistes són el sustento principal del 26,8% de les llars espanyoles. El sindicat va advertir llavors que l'actual qüestionament de la sostenibilitat del sistema públic de pensions “no solament posa en escac el dret a un envelliment digne i de qualitat, sinó que acaba amb l'únic sustento de moltes famílies”.

L'estudi dirigit per Teresa López destaca també que hi ha tres tipus de llars que requereixen un tracte diferenciat i preferent per ser més vulnerables en aquest context de crisi: les famílies nombroses, les monoparentals i les que tenen entre els seus membres alguna persona discapacitada.

COO i UGT titllen la reducció de contractes de Báñez de "burla" i "regal als empresaris"

El secretari confederal d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz, ha considerat avui "una burla" que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, hagi plantejat una reducció del nombre de contractes durant una compareixença sobre l'evolució de la reforma laboral de 2012.

Górriz ha afirmat que una modificació de contractes no serveix per generar ocupació i ha lamentat que Báñez no hagi parlat de temes més importants "com acabar amb el frau de la contractació per part dels empresaris".

El sindicalista ha insistit que la reforma laboral només ha servit per destruir ocupacions i per facilitar la inaplicación dels convenis, a més de per augmentar la contractació temporal en detriment de la indefinida. Al seu judici, la reforma laboral ha estat "un absolut fracàs" que ha suposat un augment de la desocupació i una devaluació salarial.

Per la seva banda, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha dit avui que espera que la reducció del nombre de contractes anunciada per la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, no suposi "un altre regal als empresaris".

"La contractació al nostre país està correctament regulada, la qual cosa ocorre és que hi ha una utilització indeguda, fraudulenta i amb abusos", ha afirmat Ferrer en un comunicat.

El sindicalista ha insistit que la reforma laboral no ha creat llocs de treball, ni ha reduït la segmentació existent entre contractes temporals i fixos. En la seva opinió, "el guany de competitivitat de la qual parla la ministra es basa en la destrucció d'ocupació, en les retallades salarials, en les desigualtats i en la precarietat".

Vida marina en una zona autoritzada per a prospeccions de petroli

L'organització Oceana ha descobert, en una zona autoritzada per a sondejos petrolífers, un camp d'esponges pedra a més de 700 metres de profunditat, sobre una muntanya submarina entre València i Balears, la qual cosa, asseguren, constitueix un nou hàbitat al Mediterrani. Oceana denuncia que s'estan donant permisos d'exploració d'hidrocarburs en moltes zones "sense tenir el més mínim coneixement de les espècies i ecosistemes que es veurean afectats. És una irresponsabilitat, com ocorre a Canàries, Andalusia o Catalunya".

En un comunicat, l'entitat precisa que aquest hàbitat sí era conegut per a Canàries i altres zones de l'Atlántico Nord, però no encara en el Mediterrani, per la qual cosa la seva troballa "incrementa la riquesa d'aquest mar", que amb amb prou feines un 1% de la superfície oceànica alberga més del 18% de les espècies marines de tot el món.

"Hagués estat molt fàcil tant per al Govern com per a l'empresa petroliera saber que en aquests fons es troben ecosistemes d'altíssim valor si haguessin dedicat un mínim esforç a comprovar-ho abans d'atorgar els permisos o presentar els estudis d'impacte, on no apareix gens sobre aquest tipus d'ecosistemes", afegeix Aguilar.

La petita elevació, a unes 54 milles de la ciutat de València i 28 de les costes d'Eivissa, s'eleva uns 500 metres sobre el jaç marí. S'engloba dins de les zones que el Govern espanyol ha autoritzat per a l'exploració petrolífera a l'empresa Cairn i sobre les quals la Comissió Europea va demanar aquest dimecres al Govern central garanties mediambientals.

Segons ha apuntat, s'estan donant permisos d'exploració d'hidrocarburs en moltes zones "sense tenir el més mínim coneixement de les espècies i ecosistemes que es van a veure afectats. És una irresponsabilitat, com ocorre a Canàries, Andalusia o Catalunya".

Àmplia diversitat marina


Al costat del camp d'esponges pedra, a uns 750 metres de profunditat, s'han trobat boscos de gorgonias, corals, galeries de crustacis, crancs de profunditat, gambetes, peixos cua de rata i granaders, congrios, estavelles coixí i una àmplia diversitat de vida marina.

Abans de muestrear aquesta muntanya, Oceana va observar amb un robot submarí els fons batiales en els canons del sud de Columbretes que també han estat oberts a l'exploració petrolífera. Aquesta zona s'ha mostrat molt rica en peixos diable i en espècies de valor comercial, com a lluços i crustacis: "Segons anem coneixent més de les zones profundes d'aquest mar, la fauna que crèiem que no ho habitava també està aquí", apunta el director de Recerca de Oceana a Europa, Ricardo Aguilar.

El Louvre busca un milió d'euros per restaurar la Victòria de Samotracia

El Museu del Louvre ha llançat avui una crida per recaptar un milió d'euros que completin el pressupost de quatre milions que necessita per restaurar la Victòria (Niké) de Samotracia, obra mestra de l'escultura grega que començarà a reparar-se dimarts que ve, per retornar als marbres d'aquesta obra d'art les seves tonalitats originals i solucionar alguns problemes de l'estructura de l'escultura, que data del segle II ane. i va ser descoberta en 1963.

A més, la Victòria de Samotracia es desmuntarà i es digitalitzarà per comprovar si en la seva època va estar pintada perquè "hi ha documents que suggereixen que podria tenir restes de color", va indicar a Efe un portaveu del Museu del Louvre.

Les Nikés, precursores indoeuropees de les Walkiries germàniques, eren en la mitologia enviades des de l'Olimp dels déus per conduir als guerrers morts en batalla als Camps Elisis (Camps d'Oliveres) o a la lluna, com es creia en èpoques remotes. Samotracia era una illa sagrada -en front la Tràcia d'Aquiles, a l'entrada del Mar de Màrmara i en la ruta cap el Mar Negre (abans Mar Hospitalari) dels mítics Argonautes de Jasó-, on vivien els càlibs i/o curets que fabricaven el ferro amb tècniques secretes, pel que es pensa que en realitat era el lloc on els grecs adquirien les armes més selectes de l'època, al llarg del primer mil.leni ane. També s'usaven, tallades en fusta, com a mascarons de proa dels vaixells.

Els treballs, planificats des d'inicis d'aquest any, començaran el proper 3 de setembre per intentar millorar aspectes que no es van tractar en una restauració precedent de l'obra en 1934.

El pressupost inicial anunciat pel museu era de 3 milions d'euros, finançats per les aportacions de Nippon Television Holdings, Fimalac i Bank of America Merrill Lynch Art Conservation Programme. Però el cost total ascendirà a 4 milions d'euros perquè inicialment "s'infravalorà l'envergadura del pressupost respecte a la realitat del projecte", per aquest motiu el museu necessita recaptar un milió d'euros més.

La restauració, que precisarà que els experts i el laboratori es desplacin fins a aquest emblemàtic museu parisenc, doncs l'escultura no pot traslladar-se, sotmetrà també l'obra a un examen radiogràfic, va agregar la mateixa font.

El Museu del Louvre habilitarà pròximament una pàgina web específicament consagrada a reunir els diners restants que permetin retornar a millor estat l'escultura, que romandrà oculta al públic fins a finals de 2014. El museu aprofitarà a més per restaurar la monumental escala que corona actualment l'estàtua grega de 2,75 metres d'alt -5,57 metres amb el peu- i concebuda entre els anys 220 i 185 ane.

Hisenda ‘salva’ a Jordi Pujol i obre inspecció a tres dels seus fills

Després dels sonats passos inicials, Hisenda finalment només ha obert inspecció fiscal a tres dels fills de l'expresident català, Jordi Pujol i Soley, després d'haver fet peticions d'informació de dades de tota la família, incloent-hi la política. Fonts del sector d'assessoria fiscal han explicat que els tres fills, als quals s'ha obert inspecció, són Jordi Pujol Ferrusola, l'hereu; Oriol Pujol, exportaveu parlamentari de CiU en el Parlament, on encara és diputat; i Oleguer Pujol, exdirector del fons d'inversió Drago Capital.

La resta de la família, incloent al patriarca Jordi Pujol i Soley, han passat la fase preliminar sense que se'ls hagi obert inspecció. La pressió per aquesta qüestió la va obrir el ministre Cristóbal Montoro al maig de l'any passat, quan després de les últimes eleccions catalanes tot CDC es va bolcar en el projecte sobiranista i a intentar convocar un referèndum per consultar als catalans sobre la independència.

En el seu moment, l'Agència Tributària va fer les seves sol·licituds d'informació extensives a tots els membres de la família, ja que Jordi Pujol té set fills, fins i tot als que no operen en grans negocis ni tenen pes polític algun, però al final la inspecció s'ha centrat en fets suposadament 'objectius', amb el que les actes obertes només han afectat a tres dels germans Pujol.

En el cas de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit, l'actuació es deriva de la petició que va fer l'Oficina Nacional de Recerca del Frau (ONIF) a la banca suïssa Lombard Odier, sobre possibles comptes al país helvètic. A pesar que Lombard Odier ha negat de manera oficial les acusacions que, entre uns altres, va fer Javier de la Rosa sobre aquest tema, la ONIF va traslladar l'expedient obert a la Unitat Regional d'Inspecció (URI) i el delegat especial d'Hisenda a Catalunya manté la inspecció oberta.

Per a Oriol Pujol, la recerca d'Hisenda està més centrada en les factures que va emetre i va cobrar la seva dona Anna Vidal a la consultora Alta Partners. Aquests pagaments estan sent investigats en el cas de les ITV, en el qual Oriol Pujol està imputat.

L'últim dels fills al que se li ha obert inspecció fiscal és al benjamí, Oleguer Pujol. En la seva situació s'està analitzant amb lupa la regularització que va dur a terme de 3 milions d'euros que tenia fora d'Espanya i que va poder realitzar, precisament, aprofitant l'amnistia fiscal per a lladres rics que va crear Montoro.

La dona d'Oriol Pujol admet que va cobrar 200.000 euros de l'empresa d'un imputat

Anna Vidal, esposa del diputat de CDC Oriol Pujol, ha admès aquest dilluns davant el jutge que investiga la trama de les ITV que va cobrar una factura de 200.000 euros de l'empresa d'un dels imputats per una col·laboració professional en el procés de deslocalització de la signatura Sharp, segons fonts judicials. L'informe de l'Agència Tributària sosté que la dona d'Oriol Pujol comparteix un compte bancari amb Alsina vinculada a la societat Bersenat, que hauria rebut 4,6 milions de Ficosa, Sharp i Yamaha.

La justícia ja va sentenciar que "exhibir la bandera republicana com a manifestació de la seva ideologia política respecta l'ordre jurídic existent"

Existeix jurisprudència, recolzada per la Fiscalia, que assenyala que prohibir a Izquierda Unida l'ús de l'ensenya republicana suposa “vulnerar l'exercici de llibertat d'expressió en quant a manifestació de la seva llibertat ideològica”. Davant l'escalada verbal protagonitzada per diversos feixistes del PP equiparant la utilització de la bandera tricolor republicana a l'ús de simbologia feixista realitzat, entre d'altres, per membres de Noves Generacions i càrrecs públics del PP, Izquierda Unida posa a la disposició de l'opinió pública la sentència.

La sentència 1335/2003, el contingut de la qual coincideix amb els arguments mostrats prèviament per la Fiscalia, va ser dictada per la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en el citat any de 2003. Respon al recurs presentat per Izquierda Unida de la Comunitat de Madrid contra la resolució dictada per l'Ajuntament de Torrelodones –governat pel PP en 2002, any en què van ocórrer els fets en qüestió- en la qual a l'alcalde-president d'aquest municipi madrileny va ordenar la retirada de la bandera republicana que IU havia col·locat en la seva caseta situada en el recinte on se celebraven les festes patronals.

IU va interposar el seu recurs per la via del procediment especial de protecció dels drets fonamentals de la persona a fi de determinar si la prohibició d'usar una bandera republicana en un lloc públic s'adequava o no a l'ordenament jurídic. IU considerava vulnerats els drets fonamentals continguts en els articles 14, 16.1 i 20.1 de la Constitució espanyola.

Esquerra Unida va assenyalar en el seu recurs que és “una formació política legalment constituïda i que respecta els valors democràtics” i que, a més, “és un moviment social que propugna des dels esmentats valors democràtics la consecució d'un Estat de Dret federal i republicà”, tal com recullen els seus Estatuts Federals (en aquest cas citant als aprovats per la VI Assemblea Federal, d'octubre de 2000).

Tal com assenyala la sentència del TSJM, el Ministeri Fiscal va entendre que Esquerra Unida “no ha vulnerat ni ha desconegut norma alguna sinó que s'ha limitat a exercir un dret constitucionalment consagrat i reconegut”. En relació a l'ús estatutari decidit de la bandera republicana la Fiscalia indica també que “no admet discussió alguna sobre que està optant com a organització política per una determinada ideologia i que respecte als seus símbols no entra en contradicció amb l'article 4 de la CE ni amb l'article 6 de la Llei de Partits Polítics en desembolicar la seva activitat en el marc constitucionalment establert per la Constitució”.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid fa seu en els Fonaments de Dret de la sentència aquest raonament i afegeix en relació amb la prohibició de l'Ajuntament de Torrelodones de l'ús de l'ensenya republicana que aquest “ha impedit que la actora (IU) pogués manifestar i expressar la seva ideologia política amb l'exhibició de la bandera Republicana (…)”.

El TSJM rebutja els arguments plantejats per la corporació municipal governada pel PP i indica que “això no pot justificar el que es faci referència a aquesta situació com a motiu que prohibeixi a Esquerra Unida exhibir la bandera Republicana que, d'altra banda, com a manifestació de la seva ideologia política respecta l'ordre jurídic existent”.

“Per l'exposat –resumeix el Tribunal Superior madrileny- aquesta Sala conclou que la resolució impugnada (de l'Ajuntament de Torrelodones del PP) ha vulnerat a la recurrent (Izquierda Unida) l'exercici del dret de llibertat d'expressió quan manifestació de la seva llibertat ideològica”.

El Síndic de Greuges demana solucions per al "problema real" de malnutrició infantil

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha afirmat aquest dijous en el Parlament que Catalunya té un "problema real" de malnutrició infantil, per la qual cosa ha exigit esmenar els dèficits que tenen les polítiques públiques dissenyades per abordar aquest fenomen i ha demanat als diputats que siguin capaços d'engegar solucions. Ribó desmenteix així a la consellera Neus Munté (foto) que atribueix l'alarma sobre la malnutrició infantil a una "mala interpretació". ICV-EUiA: “Ha estat un estiu negre per moltes famílies i el govern ha donat la callada per resposta”.

En una compareixença davant la Diputació Permanent per explicar l'informe que va presentar a principis d'agost -a petició de CiU i ERC i davant la polèmica sorgida-, ha considerat "gairebé diabòlic" dubtar de l'existència d'aquest problema, ja que els organismes d'estadística, entitats socials i les mateixes administracions públiques porten mesos alertant sobre ell.

L'informe apunta al fet que almenys 50.000 menors de 16 anys catalans sofreixen problemes de malnutrició, entesa com la impossibilitat de seguir una dieta equilibrada per motius econòmics, i Ribó ha recordat que el 16,6% dels menors catalans viuen en una llar sense cap ingrés -enfront del 5,8% de 2008- i que fins a 10.000 d'ells viuen en famílies que van perdre en 2011 les ajudes pròpies de la renda mínima d'inserció (RMI).

Neus Munté atribueix l'alarma sobre la malnutrició infantil a una "mala interpretació"

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, atribueix l'alarma generada al voltant de part de l'estat nutricional de la població infantil de Catalunya a una "mala interpretació" de l'informe presentat pel Síndic de Greuges.

El mateix document, va recordar Munté, "ja deia que no hi ha desnutrició sinó casos puntuals de malnutrició". Per això, considera que algunes de les dades que mostrava s'han utilitzat de forma "poc responsable". Una opinió que també comparteix "la Societat Catalana de Pediatria".

"Estic convençuda que el Síndic ho aclarirà durant la seva compareixença", ha esperat la consellera, en una entrevista a RAC1 aquest dijous al matí, poc abans que arrenqui la Diputació Permanent.

ICV-EUiA: “Ha estat un estiu negre per moltes famílies i el govern ha donat la callada per resposta”


El portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha lamentat el silenci del Govern, que aquest dijous ha evitat comparèixer davant de la diputació permanent del Parlament per explicar com ha combatut la malnutrició infantil en mesos de vacances: “Aquest ha estat un estiu negre per àmplies famílies i el govern ha donat la callada per resposta”, ha lamentat Mena. Qui sí que ha comparegut és el Síndic de Greuges, per explicar el seu informe que xifra en 50.000 els nens i nenes que pateixen malnutrició al país.

Enfront d’aquest problema, Mena ha anunciat que aquest nou curs presentarà una bateria de preguntes per saber amb quins protocols el govern detecta casos d’infants malnodrits a les escoles i els resol. I ha recordat exemples com el del govern andalús, que a proposta d’IU ha reservat una partida pressupostària per garantir tres àpats a tots els infants. “És per tant una qüestió se voluntat i no una qüestió de situació econòmica”, ha conclòs Mena.

“És una indecència negar que existeix la malnutrició a Catalunya. Amagar aquest problema no vol dir que no existeix´”, ha declarat Joan Mena després que aquest dijous, davant de la diputació permanent, el Síndic de Greuges refermés el seu informe. “Catalunya té un problema real de malnutrició infantil", ha lamentar el Síndic davant de la cambra, i ha afegit que "estem parlant de malnutrició per defecte, no per excés, i malnutrició per defecte bàsicament per raons econòmiques".

Davant d’això, “el govern hauria de fer servir l'escola pública per detectar possibles malnutricions i vehicular a traves d'ella les solucions”, ha proposat Mena, que ha lamentat, però, que l’executiu de CiU no ho faci “perquè està més preocupat per desmantellar-la que no pas de fer-la servir com a garant de cohesió social”. Per això, Mena, que és portaveu d’Ensenyament del grup d’ICV-EUiA, ha anunciat que registrarà “una bateria preguntes sobre protocols de detecció a l'escola en coordinació amb benestar social, beques menjador i actuacions en cas de detecció”.

Josef Ackermann, president de Zurich, dimiteix després del suïcidi del director financer

El president de Zurich Insurance i exresponsable del Deutsche Bank, Josef Ackermann, dimitirà amb efectes immediats després que aparentment el director financer de l'asseguradora helvètica se suïcidés aquesta mateixa setmana: "Tinc motius per creure que la família opina que hauria d'assumir la meva quota de responsabilitat, sense importar l'infundades que puguin ser les al·legacions", va dir Ackermann el dijous en un comunicat.

"Per evitar qualsevol dany a la reputació de Zurich, he decidit renunciar a totes les meves funcions en el consell amb efecte immediat", va afegir l'executiu. "Consegüentment, veig que la possibilitat de mantenir un lideratge reeixit del consell que beneficiï a Zurich s'ha posat sota qüestió".

Mantenir el lideratge

La policia suïssa va dir que la mort del director financer de Zurich, Pierre Wauthier, dilluns passat semblava un suïcidi. Wauthier és el segon alt executiu que es lleva la vida a Suïssa en cinc setmanes després del presumpte suïcidi del conseller delegat de Swisscom.

Ackermann, que va deixar per força el Deutsche Bank el passat any després de deu al capdavant de l'entitat i assessorant en les polítiques feixistes a Angela Merkel fins a portar al Deutsche a un forat del que les seves butxaques van ser principals receptors juntament amb la màfia neoliberal alemanya, va ser nomenat president de Zurich al març de 2012. Ara, l'actual vicepresident Tom de Swaan assumirà el càrrec.

Ackermann, Paulson i l'inici del crack

El juny de 2007, Josef Ackermann, estava dinant a Nova York amb Hank Paulson, secretari del Tresor dels EUA, i diversos altres funcionaris bancaris d'alt nivell en el govern de Bush, just quan la crisi creditícia començava a embolicar el món. Ackermann, president i director executiu de Deutsche Bank, estava discutint amb aquest grup d'èlit com es "desenvoluparia l'agitació", eufemisme per amagar l'estratègia i l'organització de la crisi econòmica global que ja va sent destapada, tot i que sense cap efecte polític ni penal, com era d'esperar.

Ackermann, l'usurer d'Europa, s'acomiada 'sense pena ni glòria'


El president del Deutsche Bank, Josef Ackermann, ha presentat per última vegada el balanç del banc comercial alemany, abans de passar la batuta als seus successors al mes de maig. La seva partida marca per a alguns la fi d'una era negra, plena de personatges immorals en les finances, i per a d'altres és l'anunci de la caiguda del neoliberalisme de Merkel i del seu partit en les pròximes eleccions. El primer banc privat alemany va comunicar beneficis de 4.326 milions d'euros el 2011, però va entrar en pèrdues el quart trimestre de l'any per les amortitzacions del deute de Grècia i la caiguda d'ingressos en la banca d'inversió.

El PP ha esborrat el disc dur d'un dels portàtils de Bárcenas

El PP va esborrar el contingut del disc dur d'un dels dos ordinadors que el seu extresorer Luis Bárcenas va utilitzar a la seu del carrer Gènova de Madrid i que la formació feixista va lliurar la passada setmana per ordre del jutge Pablo Ruz, que investiga la comptabilitat B del partit.

Així s'ha posat de manifest en la diligència del bolcat dels ordinadors que s'està desenvolupant en presència del secretari judicial del Jutjat Central d'Instrucció número 5 des de les nou d'aquest matí. En concret, un dels ordinadors (un PC de la marca Toshiba) va ser enviat sense disc dur mentre que l'altre (un Apple) conté uns 465 gigues de continguts que han procedit a ser descarregats i analitzats.

El bolcat servirà per a la posterior elaboració d'un informe pericial que compararà els arxius dels dos portàtils amb les anotacions comptables que Bárcenas va facilitar el 15 de juliol en un llapis de memòria USB, les quals serien una còpia del contingut "primigeni" que guarden les computadores.

El moviment ecologista i la defensa del decreixement

Vicenç Navarro: Aquest article aplaudeix el moviment ecologista progressista (no malthusià), però alerta veus anticreixement que poden significar una evolució negativa en el desenvolupament dels països. Una cosa és canviar el tipus de creixement, la qual cosa és necessaria, i una altra veure com necessari eliminar el creixement.
Des dels seus inicis, el moviment ecologista ha tingut dos vessants o versions. Una assumeix que el major problema que té la humanitat a causa del deteriorament del medi ambient, es deu al creixement demogràfic que, en generar el consum de més i més recursos, arribarà a determinar un deteriorament total del medi ambient, que serà inhabitable.

L'autor més conegut d'aquesta versió (que va ser homenatjat pel govern de la Generalitat el 2009), que podríem anomenar malthusiana, és Paul Ehrlich que acabava el seu famós llibre The Population Bomb amb aquest paràgraf: "La causa més important del deteriorament ambiental a nivell mundial és fàcil de veure. L'arrel del problema és que cada vegada hi ha més cotxes, més fàbriques, més detergents, més pesticides, menys aigua, massa diòxid de carboni, resultat de que hi ha massa població al món".

D'aquesta explicació de la crisi mediambiental, Paul Ehrlich deriva la seva proposta de solucionar centrant-se en controlar la mida de les poblacions i intentar reduir el seu creixement. Aquesta versió apareix de moltes maneres i amb diferents matisos. Sol anar acompanyada de la teoria de les limitacions dels recursos que s'estan consumint i, entre ells, els recursos energètics són un exemple clar. La futura limitació de les fonts d'energia no renovables tendeix a ser el cas citat com a causa d'alarma i preocupació pels autors pertanyents a aquesta tradició.

L'altra versió del moviment ecologista és la que centra la causa del deteriorament ambiental, no tant en el creixement de la població, sinó en el creixement de la utilització de tecnologies o substàncies tòxiques i contaminants, que poden substituir-se, independentment del creixement de la població. El seu màxim exponent és Barry Commoner que va ser el fundador del moviment ecologista progressista als EUA i que, diferenciant-se de la versió conservadora -que es va caracteritzar pel seu determinisme demogràfic-, va centrar les seves propostes en el canvi i substitució dels recursos i tecnologia utilitzats, qüestionant la inevitabilitat del deteriorament mediambiental que Ehrlich considerava com a conseqüència del creixement demogràfic.

Barry Commoner mostrava la reducció del diòxid de carboni (resultat de substituir el tràfic de mercaderies per carretera pel de trànsit ferroviari, basat en l'electricitat) com a exemple de la reversibilitat del dany mediambiental. Barry Commoner no posava l'èmfasi en el creixement demogràfic sinó en la utilització de productes que afecten negativament al medi ambient i, per tant, la humanitat. La solució és trobar substitutius als productes contaminants. La substitució de l'energia nuclear per les energies renovables com la solar és un exemple d'això.

En diversos escrits, que s'han convertit en clàssics, Commoner va analitzar la contaminació atmosfèrica (deguda al diòxid de carboni) en diversos països desenvolupats i subdesenvolupats, mostrant que la variable més important per explicar la qualitat ambiental no era la població sinó la tecnologia utilitzada, de manera que països amb escassa població podien ser molt contaminants i països molt poblats no havien de ser contaminants, ja que podien utilitzar tecnologies que no afectaven negativament a l'ambient (Commoner, Barry "Rapid Population Growth and Environmental Stress" i "Population, Development, and Environment: Trends and Key Issues in the Developed Countries", ambdós publicats al International Journal of Health Services, Volum 21, 1991 i Volum 23, 1993).

La població podia ser una variable influent en el creixement de la toxicitat en el medi ambient, però l'impacte de la tecnologia utilitzada era molt superior a l'impacte generat per la grandària de la població. Barry Commoner qüestionava el catastrofisme que sol caracteritzar la versió ecologista conservadora, referint-se al millorament de les aigües en diversos rius nord-americans, resultat de la regulació del flux de les aigües.

Aquesta conscienciació de la importància de la utilització d'aquestes tecnologies i productes contaminants va portar a Barry Commoner a analitzar per què unes tecnologies eren utilitzades més que altres. I això el va portar a l'estudi de l'estructura econòmica i energètica d'un país, concloent-hi que l'estructura de poder que sosté el tipus de producció era el causant del deteriorament ambiental. I li preocupava molt, per exemple, l'enorme concentració de la propietat de les energies no renovables que coincidia amb la de les renovables. I d'aquí deriva el problema.

Les teories del decreixement


Una situació semblant hi ha ara en algunes de les teories del decreixement. En un moment en què l'economia no creix, causant enormes danys, com l'elevat atur , apareixen teories econòmiques que sostenen que el creixement econòmic és dolent, doncs consumeix més i més recursos que són finits, la desaparició causarà gravíssims danys, considerant el decreixement com una evolució positiva, forçant-nos a tots a ser més austers en el nostre consum.

Com milions d'éssers humans ja viuen en condicions de gran austeritat, no queda clar què és el que han de fer els països austers, excepte desincentivar que es consumeixi més. La seva solució, per tant, s'aplicaria als països de gran consum, comunament coneguts com "països econòmicament desenvolupats". I és aquí on se centra la proposta de reduir el consum que es considera un malbaratament de recursos finits i insubstituïbles.

El problema amb aquesta proposta és (tal com Barry Commoner criticava Paul Ehrlich) que assumeix erròniament que només hi ha un tipus de consum i activitat econòmica i que hi ha només una manera de créixer econòmicament (a més de sostenir també la finitud de recursos i/o la seva manca de substituïbilitat).

El creixement és una categoria comptable i té un caràcter genèric que ens diu molt poc. Es pot créixer econòmicament produint presons i tancs i es pot créixer construint escoles i investigant com curar el càncer. Es pot créixer construint grans edificis o mantenint els ja existents per fer-los més estalviadors d'energia i habitables. Ser anticreixement, sense més, és una actitud que reflecteix un cert immobilisme que perjudicarà els més febles de la societat, com ja estem veient ara, quan les societats estan decreixent.

La qüestió no és, doncs, creixement o decreixement sinó quin tipus de creixement, per a què i per a qui. Avui les necessitats de la població mundial són enormes. Exigir que el món deixi de créixer és equivalent a negar la possibilitat de millorar. No cal dir que hi ha recursos per permetre una vida digna a tots els ciutadans del món. Ara bé, aconseguir aquesta realitat requereix una enorme redistribució dels recursos que serà necessària però insuficient, ja que hi haurà la necessitat de produir més i millor per satisfer les enormes necessitats, definides aquestes democràticament.

Aquesta redistribució no passa necessàriament per una reducció del creixement dels països desenvolupats com algunes veus del moviment pel decreixement estan suggerint. En realitat, i tal com he indicat anteriorment, el tema rellevant no és el creixement sinó el tipus de creixement. La substitució del transport de mercaderies en camió per un sistema ferroviari no contaminant per estalviar energia o la substitució del cotxe contaminant pel cotxe elèctric o del cotxe individual pel transport públic col·lectiu no suposen necessàriament un creixement menor sinó un altre tipus de creixement. Això és el que alguns defensors del decreixement semblen ignorar.

Cal redefinir el que s'entén per creixement però em sembla erroni assumir que hi ha només una forma de créixer i concloure, amb això, que el creixement econòmic és intrínsecament negatiu. Com també em sembla erroni assumir que la intel·ligència humana, posada al servei de les necessitats de la població en lloc d'optimitzar l'acumulació del capital, no pugui redefinir els recursos materials, de manera que s'enriqueixin en lloc de que deteriorin la qualitat mediambiental del planeta. Exemples que això és possible ja tenim, com bé va documentar Barry Commoner.

Una darrera observació. Res del que he dit pot interpretar com una dilució del meu compromís quant a la necessitat de prendre mesures radicals per prevenir el deteriorament mediambiental i aplaudeixo l'esforç de moviments ecologistes a favor de conscienciar la ciutadania del greu problema que s'ha creat amb el creixement actual, poc respectuós, quan no hostil, amb la qualitat mediambiental d'on les poblacions viuen. Però, és aquest mateix compromís el que m'exigeix ​​ser crític amb aquelles veus que semblen enyorar nostàlgicament un món passat, negant la possibilitat del progrés.

Fa anys, vaig debatre amb Ivan Illich, criticant la seva postura oposada a la universalització dels serveis sanitaris, per considerar que negaven l'ésser humà la seva característica de ser autònom, creant dependències del sistema mèdic. Aquest mirar enrere pot veure fàcilment com una simple actitud regressiva. I és aquí on crec que es pot arribar amb aquest discurs anticreixement. S'ha d'exigir un altre tipus de creixement, un creixement que respongui a les necessitats humanes i no a la necessitat d'acumular capital, però això és molt diferent a paralitzar tot el creixement. Em sembla un profund error.

Sandro Rosell, soci de la gestoria que tramita el permís de Teixeira a Andorra

La tramitació de la sol·licitud de residència temporal a Andorra de l'ex-president de la Confederació Brasilera de Futbol i amic de Sandro Rosell, Ricardo Teixeira, per a eludir així la justícia del seu país continua aixecant polseguera. El Diari d'Andorra publica avui una informació segons la qual l’actual president del FC Barcelona és soci i cofundador de la consultora comptable i financera Comptages de Sant Julià, encarregada de gestionar la petició de Teixeira.

Això vincularia encara més tots dos dirigents esportius, les activitats suposadament conjuntes dels quals són investigades per la justícia brasilera, que els acusa entre més coses de presumptes falsificacions documentals que haurien permès desviar fons obtinguts d’acords respecte a la celebració de partits amistosos de la selecció del Brasil.

El diari andorrà ha consultat la informació de Comptages SL al registre de societats i hi consta que Joan Besolí té el 67% d’accions d’una entitat empresarial en què, com a soci fundador, també figura Alexandre Rosell Feliu, amb un 11% de l’accionariat. Amb la mateixa participació apareixen Pedro Andrés Ramos González i Juan Carlos Hernández Fernández.

Teixeira cap a Andorra

Segons una informació de Catalunya Ràdio, Ricardo Teixeira tramitaria la sol·licitud de residència temporal a Andorra. El Brasil i Andorra no tenen conveni d'extradició i, per tant, l'ex-president de la Confederació Brasilera de Futbol i amic de Sandro Rosell podria eludir així la justícia del seu país. Feia uns quants dies la premsa brasilera havia explicat que els fons dels partits amistosos de la selecció brasilera desviats a empreses de Sandro Rosell havien acabat en l'ANN Bank d'Andorra, en gran part.

Teixeira ja hauria presentat la demanda. Les condicions perquè li concedeixin són que ha de passar un mínim de 140 dies l'any al Principat i dipositar un mínim de 400.000 euros en un banc andorrà. Segons les informacions de la premsa brasilera, amb tot, Teixeira ja té més de quatre milions d'euros en dipòsits a Andorra.

Dimarts el president del Barça, Sandro Rosell, va haver de respondre preguntes sobre l'afer. Es va limitar a dir que era una qüestió privada seva. La informació dels periodistes Xavi Campos, Jordi Borda i Pere Escobar indicaria que un dels bancs amb què ha contactat Teixeira és on té un càrrec Ramon Ciero, directiu del Barça.

Teixeira encara no ha estat mai condemnat per cap cas de corrupció, però va haver de dimitir després de publicar-se acusacions greus en contra seva i té investigacions obertes, en les quals també apareix el nom de Sandro Rosell.

Part del diner brasiler de Sandro Rosell, en un compte a Andorra


'Els diners dels amistosos de la selecció brasilera se'n van anar a Andorra'. Aquest és el titular amb el qual el diari brasiler Estadao anuncia una nova derivació de la investigació contra Sandro Rosell que porta a terme la fiscalia d'aquell país americà. Segons el diari, que afirma haver tingut accés a les dades dels investigadors, bona part de les comissions cobrades pels amistosos de la selecció van acabar en un compte del ANDBank, a Andorra. Foto: Ricardo Teixeira i Sandro Rosell.

Cap estudiant a Libèria aprova l'examen d'accés a la universitat

Uns 25.000 estudiants de Libèria s'han presentat aquest any als exàmens d'accés a la universitat però cap ha aconseguit aprovar, un resultat sense precedents, segons ha confirmat la Presidència liberiana. En un comunicat emès a última hora de dijous, la presidenta de l'oligarquia corrupta liberiana -col·locada per l'imperialisme després d'una guerra genocida que va enderrocar el govern acusat sense proves de tots els críms per l'exèrcit colonial francès- Ellen Johnson Sirleaf (foto), ha expressat la seva "preocupació" pel "fracàs massiu dels estudiants" que van suspendre els exàmens per accedir a la Universitat de Libèria (UL) sense assumir cap responsabilitat.

Les autoritats universitàries van admetre fa uns dies que "tots els 25.000 havien suspès la prova d'admissió", el que ha desencadenat nombroses crítiques contra el sistema educatiu del país.

La pròpia tirana Johnson Sirleaf va qualificar els pobres resultats acadèmics "d'alarmants" i va improvisar el passat dimecres una visita al principal campus de la UL per abordar l'assumpte amb els responsables de la institució, segons la nota oficial.

La cap d'Estat al servei de l'imperi va assenyalar que l'origen del fracàs no està a la universitat, sinó en les escoles que preparen prèviament als alumnes, i ha subratllat que "el sistema educatiu és un desastre", del que s'ha adonat després l'escàndol, el que dóna mostra de l'interès de la corrupta oligarquia que encapçala en els problemes del país.

"Per què els estudiants no arriben als estàndards esperats ? Per què no estan a l'altura dels d'altres països ? Per què els nostres exàmens no estan al mateix nivell que la resta de països africans?", es va preguntar la presidenta. Johnson Sirleaf també va renyar als alumnes, els quals , segons la seva opinió, "hauran de reunir el coratge i la bona voluntat d'aprendre", com si tothom fos culpable menys ella, que encapçala un govern de criminals i corruptes feixistes.

Davant l'enuig de la mandatària, el president de la UL , Emmet A. Dennis, va reconèixer que els resultats són "alarmants", però ha reiterat el seu compromís d'impartir una educació de qualitat.

"Senyora presidenta, gràcies pel seu interès. Volíem informar-la que si, de veritat, cap dels 25.000 estudiants va aconseguir la nota requerida", va afirmar Dennis, segons el comunicat. La contrarevolució imperialista, que va devastar Libèria des de 1989 a 2003 i va causar uns 250.000 morts, ha afectat negativament al sistema educatiu del país, on moltes escoles encara no tenen recursos bàsics i necessiten mestres qualificats, davant la indiferència de les oligarquies de reietons tribals que habiten al neolític mental amb el suport de les potències colonials.

Exalcalde del PP contrabandista va blanquejar diners amb parcs eòlics a la Xina

L'exregidor del PP a l'Ajuntament de Ribadumia (Pontevedra), José Ramón Barral, conegut per Nené, serà citat a declarar com a imputat per haver blanquejat almenys tres milions de dòlars procedents d'un compte localitzada a les illes Verges britàniques, un paradís fiscal al Carib. La causa, que va estar secreta dos anys, la instrueix el titular del Jutjat número 2 de Cambados, Juan Manuel Hermo, que també interrogarà com a imputades tres filles de Barral a petició de la fiscalia.

Una societat matriu radicada en el paradís fiscal i que controlava Nené Barral va ser la que suposadament va proporcionar els diners per fer inversions eòliques a la República Xina i finançar cultius marins a Xile. Segons la investigació del Servei de Vigilància Duanera, l'exalcalde hauria creat una empresa per a l'explotació de parcs eòlics a la ciutat de Qingdao, a la província de Shandong, a l'est de la Xina, una altra a Hong Kong i una tercera per a producció de mol·luscs en bats fondejats a la costa xilena.

L'exregidor d' Ribadumia també té cultius marins a Xile


Des dels fons suposadament opacs d'illes Verges, segons l'Agència Tributària , es van realitzar almenys dues transferències amb destinació al sector energètic. Una primera de 1,8 milions de dòlars i una altra posterior de 1,2 milions, més d'altres que suposadament es van realitzar per invertir en els projectes marisquers xilens que s'estan investigant. La denúncia de la Fiscalia de Delictes Econòmics es va presentar al jutjat el març de 2011 a partir d'un informe preliminar de l'Agència Tributària que recollia múltiples indicis de blanqueig així com el testimoni clau d'un gallec que es troba en una presó xinesa i que va ser col·laborador de Nené Barral en aquests projectes econòmics.

L'aparent trama societària que va crear Barral per blanquejar diners es remunta a finals de la passada dècada , quan l'expolític barallava als jutjats per defensar-se una altra vella causa per contraban de tabac per la qual va ser detingut el 2011 i que va precipitar el seu cessament després de 18 anys al capdavant de l'alcaldia.

La causa oberta després de la confiscació de mig milió de paquets falsificades i procedents de la Xina s'ha convertit en la més antiga dels jutjats de Vilagarcía per la lentitud de centenars de comissions rogatòries internacionals, sobretot a Suïssa, que, o no s'han contestat, o s'han hagut de repetir diverses vegades. La prescripció planeja sobre el cas 12 anys després de la imputació de Barral Martínez i altres 41 persones, entre elles el seu germà Feliciano, la seva dona i els seus quatre fills contra els que encara el Ministeri Públic no ha formulat escrit d'acusació.

El mateix podria passar amb l'assumpte de blanqueig si els països implicats no col·laboren. De fet, les autoritats britàniques no han facilitat encara al jutjat cap de les proves i documents sol·licitats malgrat que alguns es van reclamar reiteradament.

Chacón deixa el seu escó al Congrés i s'anirà a donar classes a Miami

L'exministra de Defensa Carme Chacón deixarà el seu escó al Congrés dels Diputats, on té previst oferir avui una roda de premsa per explicar els motius de la seva marxa. Fonts del PSC han explicat que Chacón farà classes en una universitat de Miami. Carme Chacón deixa el Congrés en un moment en què el seu nom estava en totes les travesses de les futures primàries del PSOE per elegir candidat a la presidència del Govern.

L'exministra, que no està a l'executiva del PSC però sí que és consellera nacional del partit, ha tingut sonors desencontres en els últims mesos amb la direcció del socialisme català pel debat sobre la consulta sobiranista a Catalunya, en què s'ha alineat amb els nacionalistes espanyols a ultrança en una mostra més del seu tarannà reaccionari.

El més destacat es va produir a propòsit del sobiranisme, quan es va desmarcar tant del PSOE com del PSC a l'hora de votar al Congrés una moció sobre el dret a decidir.

Les fonts consultades han afegit que l'exministra serà professora al Miami Dade College durant el proper curs i impartirà classes sobre sistemes polítics comparats. També assessorarà en seminaris i col·laborarà en fòrums sobre política hispanoamericana del citat centre universitari, on acudeixen molts hispanoparlants.

"Em sento absolutament honrada de col·laborar el proper curs acadèmic amb una institució que gaudeix d'un merescut prestigi no només als Estats Units, sinó també en el món. Espero interactuar amb professors i alumnes de moltes maneres per fomentar més sinergies, col·laboració i comprensió entre Miami i Espanya", ha assenyalat Chacón, segons recull una nota informativa publicada per la Universitat de Miami.

El Miami Dade College, segons resa la seva pàgina web, està compost de vuit recintes i de nombrosos centres associats distribuïts per Miami Dade, un dels 67 comtats de l'estat nord-americà de Florida, amb una població de gairebé 2,5 milions de persones. El Miami Dade College ofereix més de 200 llicenciatures i certificacions.

No serà la primera vegada que Chacón, llicenciada en Dret, exerceixi la docència. Ja va ser professora de Dret Constitucional a la Universitat de Girona. En el seu nou repte acadèmic, té previst fer classes sobre sistemes polítics a estudiants seleccionats. Encara fa un pas enrere en la vida política, assistirà a la conferència política del PSOE del proper mes d'octubre i no descarta batallar per ser candidata a presidenta de Govern.

Chacón va ser la primera dona a accedir a la cartera de Defensa a Espanya. Nascuda el 1971 a Esplugues de Llobregat, està casada amb el novel·lista Miguel Barroso (autor, entre altres obres, de la novel.la Formigues a la boca) i ha estat diputada pel PSC durant quatre legislatures.