diumenge, 28 d’octubre de 2012

Ucraïna: La coalició governamental de socialistes i comunistes guanyen les eleccions

La coalició de govern entorn del president Viktor Ianukóvitx s'ha imposat a les eleccions parlamentàries celebrades a Ucraïna, segons els sondejos a peu d'urna. El governant Partit de les Regions registra pèrdua de vots, però es converteix, amb el 30%, en l'opció més votada. Per tant, podrà seguir governant amb els comunistes, que han pujat i arriben al 10%, segons van comentar analistes al tancament dels locals electorals a Kíev.

Les esperances de l'oposició-i del PP europeu a qui el judici als seus "revolucionaris taronja" li ha posat la por al cos-d'un canvi en el poder es frustren. Els partits de la líder de l'oposició empresonada per corrupció Iúlia Timoixenko, que s'ha presentat aliada a un partit nazi, i el boxejador Vitali Klitshko sumen junts menys del 40%.

Va sorprendre l'ingrés al Parlament del partit nacionalista Svoboda. Aquest moviment radical va sumar més del 10% dels vots. També els comunistes van millorar els seus resultats. Els experts ja parlen d'una radicalització de l'electorat. Els primers resultats oficials s'esperen a la matinada del 29 d'octubre.

Mas amplia les subvencions a la seva premsa en 666.000 € fins a 1,9 milions el 2012

Els mitjans de comunicació de la dreta catalana es van repartir durant l'any 2010 més de deu milions d'euros en subvencions procedents de la Conselleria de Cultura de la Generalitat. El departament autonòmic de Presidència ha ampliat enguany la dotació pressupostària destinada a les subvencions per a les empreses periodístiques privades editores de premsa en suport paper corresponent a l'any 2012.

En una resolució (PRE/2179/2012, de 18 d'octubre) publicada aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), signada pel portaveu en funcions del Govern autonòmic, Francesc Homs (CiU), l'Administració autonòmica àmplia en 666.000 euros la dotació econòmica màxima de les subvencions que es van convocar el passat mes de juny i que, ja llavors, ascendien a 1.270.979 euros.

Per tant, la quantitat que només des de la Presidència de la Generalitat es destinarà a càrrec del pressupost autonòmic de 2012 a la premsa privada en paper és de 1.936.979 euros.

El grup Godó, el gran afortunat

Les quantitats lliurades per l'Executiu autonòmic als mitjans de comunicació en els últims anys és inabastable i difícil de quantificar en la seva totalitat. A tall d'exemple, l'any 2010, i únicament des de la Conselleria de Cultura, la Generalitat va atorgar subvencions directes als diaris impresos per més de deu milions d'euros amb l'única condició d'estar escrits en català.

A aquests s'hi han de sumar més de tres milions d'euros per als mitjans digitals i altres 2,8 milions d'euros per les ràdios i les televisions. El 2011, només des del departament autonòmic de la Presidència, els diaris van rebre 2,1 milions en subsidis.

No obstant això, sobresurt per sobre de tots el cas del grup Godó -8tv, La Vanguardia ...- que, des de setembre de 2011, ha rebut més de nou milions d'euros en ajudes de tot tipus de CiU, principalment en subvencions directes i publicitat institucional, però també a través de subscripcions de les conselleries i altres ens autonòmics i municipals. Una ajuda que per Homs, preguntat per això, considera que és "raonable".

El Govern regala 8 milions al Grup Godó en un any i mig

Dimarts, de juny 26, 2012: El Govern d'Artur Mas i CiU ja ha atorgat més de 8 milions d'euros al Grup del comte Godó en només un any i mig de mandat després que el Departament de Presidència destinés ahir una subvenció plurianual de 5,5 milions al seu pamflet La Vanguardia.

Catalunya no és una nació: és una subvenció!

Jaume Reixach: Hores abans que entrés en vigor la vergonyosa taxa de l'euro per recepta, que penalitza a Catalunya la desgràcia d'estar malalt, el DOGC feia pública la llista de "subvencions i transferències excloses de concurrència pública" que el Departament de Presidència de la Generalitat va atorgar l'any passat. En total, són 12'6 milions d'euros (per entendre'ns, 2.000 milions de pessetes) que el conseller Quico Homs ha repartit discrecionalment des del Palau de la plaça de Sant Jaume.

Per saber com "pensa" i com "opera" la Presidència de la Generalitat és molt interessant analitzar la relació d'aquestes 63 subvencions atorgades, doncs és una radiografia que ens delata per qui estem governats i quins criteris els guien.

Encapçalant el "rànking" de les subvencions de Presidència hi tenim l'empresa Cre-a Impresiones de Catalunya SL, del Grup Godó, que s'emporta 5'5 milions d'euros (el 45% del "sarró" d'en Quico Homs). 'Cre-a' és la impremta de "La Vanguardia" i els seus treballadors acaben de fer 10 dies de vaga perquè l'empresa els vol imposar un ERO per fer-ne fora 29 i, a sobre, una reducció del 25% del salari.

Aquests 5'5 milions d'euros se sumen als 1'45 milions d'euros que, en la convocatòria d'ajuts als mitjans de comunicació, va atorgar Presidència de la Generalitat a diverses empreses del Grup Godó i als dos milions d'euros que la filial Publipress SL va rebre en concepte de conveni publicitari. En total, doncs, i només pel que coneixem a través del DOGC, a l'any 2011 el comte de Godó va rebre subvencions del conseller Quicu Homs per 8'95 milions d'euros. A banda, hi ha els milers d'exemplars que "La Vanguardia" reparteix gratuïtament a hospitals, ambulatoris, universitats, transports públics, zoo, Tibidabo... i que "algú" deu pagar.

Escòcia refuta les amenaces espanyoles

El govern escocès ha respost aquesta setmana les declaracions del ministre espanyol José Manuel García-Margallo (PP), que en més d'una ocasió ha dit que tant Catalunya com Escòcia necessitarien el suport unànim dels estats de la Unió Europea per incorporar-s'hi. Un portaveu del govern escocès fou el primer a respondre, dient: 'Escòcia és part del territori de la Unió Europea i els escocesos són ciutadans de la Unió Europea; no hi ha res que indiqui que aquesta siuació hagi de canviar després de la independència'.

I afegí: 'Escòcia tindrà exactament el mateix tracte, drets i obligacions que el Regne Unit'.

El portaveu també fa notar a Margallo que les seves paraules 'han estat superades pels esdeveniments', i va recordar que Escòcia ha dissenyat un procés clar cap a la independència que, a més, ha estat signat pels governs escocès i del Regne Unit'. De fet, el vice-primer ministre escocès, Nicola Sturgeon, va dir dimarts al Parlament que el govern escocès s'ha assessorat jurídicament sobre aquesta qüestió.

Wyoming: "És que tots al PP són dolents? Sí, són pocavergonyes"

En una entrevista concedida al magazine cultural 'Jot Down', José Miguel Monzón Navarro, àlies el 'Gran Wyoming', anima els espanyols a "prendre el carrer" ja que en un país com Espanya on no hi ha una democràcia real" el pacifisme no serveix de res". Wyoming tampoc té objeccions a l'hora de qualificar el Partit Popular com una "xarxa brutal" de corrupció que està composta per uns dirigents que "són uns pocavergonyes".

Wyoming també ataca el "bonisme de Zapatero", tot i que defensa l'honradesa de Felipe González i fa distincions entre el Partit Popular i el Partit Socialista. El franquisme a Espanya, la caça de bruixes que va patir el jutge Baltasar Garzón, o el veto que va patir per part del Partit Popular en els mitjans de comunicació pública són altres dels temes que José Miguel Monzón aborda sense embuts en la seva xerrada amb el periodista Fernando Olalquiaga.

Aquí les opinions més significatives que El Gran Wyoming realitza en l'entrevista concedida a Jot Down.

"Cal prendre el carrer"

"(Davant la política del PP) No s'ha de sortir al carrer, cal prendre-la. El pacifisme no serveix de res. En contra de la guerra de l'Iraq va haver manifestacions d'un milió i mig de persones, i Tony Blair va filtrar una conversa molt graciosa que va tenir amb Aznar. Blair li preguntava sobre el suport del seu electorat, i l'espanyol va dir que no tenia el suport ni del 10% del seu electorat, al que el britànic va contestar que això era menys dels que pensaven que Elvis Presley és viu. És a dir, Aznar sap que el 100% dels que no el voten i el 90% dels que el voten estan en contra i què fa? S'ho passa pel forro. El pacifisme i les concentracions estan bé, però si visquéssim en una democràcia real. Si sóc un governant i vull una guerra, però el 90% del meu poble està en contra, jo he de marxar".

El PP: un partit corrupte de sensevergonyes

"El Partit Popular és una xarxa brutal (de corrupció) en totes les comunitats on governa. Però no només això, sinó que és que paguen els advocats de la gent que roba. Aparten als càrrecs públics, com l'alcalde de Majadahonda, Romero de Tejada, que està fins al coll de merda, i el que fan és apartar-lo i donar-li un alt càrrec, i així desapareix de la funció pública externa".

Diferències entre PP i PSOE en la corrupció


"El PSOE ha guanyat a Andalusia malgrat el cas dels ERO. Però els senyors dels EROs estan trincados i expulsats, no estan reivindicats. El PSOE no fa homenatges a places de toros donant la volta a la plaça, com li fan a Francisco Camps. Si a mi em diuen que l'home est dels ERO, el que es gastava la pasta en cocaïna i putes, el posen d'alt càrrec, em cago en la seva puta mare. Això no passarà. Però és que en el Partit Popular han preguntat que qui li retorna l'honorabilitat de Camps, fins i tot després del que hem escoltat. Entenc que un jurat popular... cosa que, per cert, va ser una autèntica vergonya, perquè l'escrit del jurat popular va ser el mateix que el de l'advocat. Però això em dóna igual; l'han absolt, doncs que li absolguin, però si us plau... que l'escoltem tots. Un senyor que deia desconèixer el Bigotis i després escoltem converses on es deien "t'estimo un ou", "amiguet de l'ànima", la dona dient "t'has passat amb el regal"... però de què cony estem parlant? I argumenten que la que s'ha muntat per tres vestits, però és que no estem parlant de vestits, estem parlant de la connivència amb els grans gàngsters d'aquest país. A mi em poden regalar un cotxe, però si m'ho regala un criminal o un atracador la policia em demanarà comptes".

Els del PP: "Uns pocavergonyes"

"Què passa? És que tots al PP són dolents? Sí, són pocavergonyes, tot al que li deixes robar, roba, està en la seva naturalesa. Però el problema d'aquests oncles és que no han fet ni més ni menys del que els han manat. És que el conseller de torn de la Comunitat de Madrid, el de Castella-Lleó, el de València... -és que estan tots els costats- diuen "A mi no em toqueu els ous, em vau dir que tot el de so havia de parar a aquest oncle, ara a mi no em jodáis que jo no vull judicis. "I és que és veritat, és que és així. Però com havia dos tios que ni concursos públics ni hòsties... Tinc amics que han treballat en el IMADE de la Comunitat de Madrid i era una autèntica vergonya. El que passa és que els mitjans de comunicació estan en un altre lloc, però aquests tios estaven tot el temps filtrant informació i avisant que s'estaven saltant els concursos públics".

Espanya: "Un país d'extrema dreta"

Ara sóc assenyalat com d'extrema esquerra perquè Espanya s'ha fet tant de dretes tant que anomenem "centre" a l'extrema dreta. No és possible que una persona de centre es negui a que treguin una placa d'un carrer que es diu Francisco Franco".

Felipe González: "Un governant honrat, fins a cert punt"

"Una cosa que l'han criticat molt a Felipe González va ser el de l'OTAN, quan va sortir a la tele i va dir que si guanyava el" No "ell ​​s'aniria perquè era el seu projecte. I se li va criticar molt. Doncs fins a cert punt això és de governant honrat. Prefereixo que es vagi a que digui que li importa un rave".

El "bonisme" de Zapatero: "Una merda"

"Zapatero va pecar de bonisme. Va posar al capdavant del Banc d'Espanya a un senyor que en vuit anys no va dir una paraula de bancs i només es va dedicar a cagar-se en el Govern. Em sembla delirant. Va posar al capdavant del Consell General del Poder Judicial a un senyor de l'opus d'extrema dreta, Dívar, que resulta que està embolicat amb el seu guardaespatlles i es gasta tota la pasta del protocol a anar-se'n amb ell de festa. I quan l'enxampen el mínim que pot fer és anar-se'n. Doncs li dóna tot igual. A aquest senyor el va posar Zapatero. Aquest bonisme de "perquè vegin que no som sectaris posarem a gent dels seus" és una merda, perquè això és com l'escorpí i la granota. Aquests 'tios' van a degollar-te".

Baltasar Garzón: "Se l'han carregat"

"Al jutge Garzón se l'han carregat per haver instruït el cas Gürtel, tot això de la memòria històrica és una merda, una excusa de la qual ha sortit absolt. Era un avís a navegants. No hi haurà un sol jutge en aquest país que tingui el prestigi internacional d'aquest home, i els seus companys se l'han carregat".

Virginitat artificial: aluminita o pedra blanca

En nombrosos països es creu que l'aluminita repara la virginitat de la dona ja que contreu la vagina. Però això no només és una solució efímera, sinó que també comporta un seriós risc per a la salut. "La pedra blanca no només neteja la meva vagina sinó que també la contreu, tant que pel meu meu xicot és com si encara fos verge¨, diu Marie Chantal Obam, una camerunesa de 29 anys que utilitza la aluminita un cop a la setmana per a la seva higiene íntima.

El mineral es presenta en forma de grans cristalls de color blanc o translúcids, per això se l'anomena ¨pedra blanca¨. Els cristalls de roca es tallen en peces petites. Chantal MBI és una venedora de la pedra blanca a la capital del Camerun, Yaoundé. ¨ Hi ha molta demanda perquè també és molt barata¨, diu. Un gram d'aquest cobejat mineral es ven normalment per 100 francs CFA (uns 10 cèntims d'euro) i pot reutilitzar-se fins a 5 vegades.

Fingir que és verge


La doctora Angèle informatitzat és una ginecòloga que ha vist multitud de casos d'ús de la aluminita entre els seus pacients. ¨ La aluminita és un agent antitranspirant que s'usa sovint en els productes per a la cura de la pell. Seca la vagina i arronsa seva membrana interior ¨, comenta.
La doctora informatitzat afegeix, quan s'usa en quantitats petites, el mineral pot en efecte millorar els genitals femenins. No obstant això, ¨quan s'usa en grans quantitats, la vagina es pot tancar del tot. Això li passa a dones que, per raons culturals o religioses, han de fer veure que són verges¨, assenyala.

Maïmouna A, de 24 anys és una d'aquestes dones. ¨Vaig fer servir la pedra blanca quan em vaig casar perquè se suposava que el meu marit havia de ser el primer home amb qui tenia relacions sexuals. No sang durant el nostre primer coit, però no va sospitar res¨, confessa.

Conseqüències devastadores

Aquesta pràctica pot tenir conseqüències devastadores. ¨He vist dones que han hagut de passar pel quiròfan perquè els seus genitals es van esquinçar completament durant la relació sexual¨, explica la doctora Nfor. Aquests estrips incrementen considerablement el risc d'infeccions així com l'exposició al VIH i d'altres malalties de transmissió sexual.

La doctora informatitzat remarca que aquesta virginitat artificial és només una sensació que dura poc. ¨Per seguir produint el mateix efecte, cal utilitzar el producte cada vegada que s'hagin de tenir relacions sexuals, fins i tot si les tens diverses vegades en el mateix dia¨.

Esterilitat

El doctor Michel Ekono és ginecòleg i tocòleg a l'Hospital Universitari de Yaoundé. Prevé en contra de l'ús de la aluminita o de qualsevol producte similar. ¨No s'ha de inserir res a la vagina ja que és un òrgan que es neteja sol. Quan s'introdueix un objecte a la vagina, una multitud de gèrmens entren amb ell. Una dona que tingui el costum d'introduir-se objectes en els genitals està exposada a infeccions periòdiques que poden causar esterilitat¨.

Els especialistes en salut femenina llancen un missatge clar: s'ha de tenir molta cura en usar l'aluminita. També desaconsellen severament l'ús de fulles de tabac, sal o mel. La doctora Nfor diu que les dones han de consultar sempre amb el seu metge abans d'aplicar tècniques per restaurar la virginitat.

Boles xineses

Tanmateix, ofereix un consell per a aquelles parelles que busquin un major plaer sexual: ¨He conegut dones que s'inserien boles xineses a la vagina per millorar-la¨, diu.

Les boles xineses són un antic invent asiàtic consistent en dues boles que estimulen la contracció muscular a l'interior de l'òrgan sexual femení. Tot i que les boles xineses són relativament segures, és millor consultar a un ginecòleg abans de participar en una pràctica que pot acabar amb el plaer per sempre.

Es publica la llista de 2.000 grecs amb comptes a Suïssa

La revista grega "Hot Doc" va publicar dissabte la llista completa de gairebé 2.000 defraudadors d'Hisenda grecs amb comptes a Suïssa. La llista coneguda com "Llista Lagarde", que també va ser publicada al portal de notícies grec Zougla, detalla a alts càrrecs del Govern hel·lè amb comptes bancaris a Suïssa.

Entre els presumptes defraudadors es troben diversos homes propers al primer ministre, Antonis Samaras, així com l'assessor del primer ministre grec Stavros Papastavros i l'exministre i prominent membre del governant Nova Democràcia, Georgios Voulgarakis, a més d'altres alts càrrecs del ministeri de Finances grec.

La llista va ser lliurada en 2010 al altre temps ministre de Finances de Grècia, Giorgos Papakonstantinou, per part de la directora general del Fons Monetari Internacional (FMI), Christiane Lagarde, en la qual va identificar a 1.991 ciutadans hel·lens amb comptes bancaris oberts a Suïssa en la entitat HSBC.

El Govern hel·lè -encapçalat pels oligarques de ND (PP europeu) que van falsejar els comptes i espoliar Grècia- va intentar amagar l'existència de la llista per la potencial onada d'indignació pública que podria provocar enmig de la crisi financera que pateix el país.

La "Llista Lagarde" s'ha donat a conèixer en el moment que l'Administració grega s'esforça per aprovar el nou ajust exigit pel triunvirat neoliberal (l'FMI, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea) i el consegüent desbloqueig del següent tram del segon rescat financer, estimat en uns 35 milions d'euros.

Des de l'inici de la crisi econòmica el 2008, el poble hel·lè es va veure seriosament afectat per les conseqüències d'aquesta crisi. Els problemes econòmics derivats de la corrupció i les estafes del Govern l'ha obligat a aprovar retallades que han estat rebutjades per la població i que fins al moment no han millorat -tot al contrari- la situació del comú de la gent.

Els @iaioflautes intenten parlar amb Mas, que s'amaga darrera els Mossos

Coincidint amb el primer aniversari del moviment, els i les iaioflautes han intentat aquest 27 octubre 2012 entrevistar-se amb el govern català, al Palau de la Generalitat, mentre estava reunit, però s'han topat amb la repressió d'una unitat d'antiavalots dels mossos d'Esquadra, que els han propinat empentes i han arribat a tirar a terra a alguns d'ells, mentre el govern corrupte i covard de Mas s'amaga darrera banderetes i demagògia. A l'altre vídeo: Els iaioflautes de Mallorca intervenen en el ple de l'ajuntament de Palma de Mallorca sobre el tema del repagament sanitari.

Dos dels iaioflautes han hagut de ser atesos pels serveis sanitaris a Barcelona a causa de atacs d'ansietat pels moments de tensió viscuts. El moviment volia entrevistar-se amb un representant del govern de CiU però els mossos els han dit que no hi havia cap polític dins de l'edifici, quan era públic i notori que el govern estava reunit a dins.

Els iaioflautes han cridat a l'acció contra les polítiques neoliberals, promogudes tant pel PP com CiU, i han exigit la creació d'una "República catalana del 99%".

Els iaioflautes de Mallorca intervenen en el ple de l'ajuntament de Palma de Mallorca sobre el tema del repagament sanitari.

El preu de la vivenda s'enfonsa, però els culpables governen amb impunitat criminal

Segurament podrà trobar un habitatge que li interessi per prop de la meitat del que hagués pagat fa cinc anys. Però per al 79% dels espanyols que són propietaris d'un habitatge la caiguda del preu dels pisos no és una bona notícia i encara pitjor la previsió, gairebé unànime, que seguiran baixant durant mesos. Tanmateix, ningú ha empresonat en massa als "tècnics" bancaris que van taxar els pisos pel doble del que valien, ni als seus caps que van concedir préstecs que sabien impagables. La màfia governa amb els feixistes impunement.

Segons el Ministeri de Foment, la caiguda de preus s'ha accelerat en els últims trimestres: en l'últim han baixat el 9,5%, el que eleva la rebaixa fins al 25% des que es va iniciar la crisi. Aquesta rebaixa-que altres estudis com Tinsa eleven al 32% - continua accelerant impulsada per les rebaixes de preus, de fins al 60% en les pitjors habitatges, que aplica la banca nacionalitzada, i que s'accelerarà amb el banc dolent. El mateix fenomen es dóna en els pisos de segona mà on, segons un estudi de Tecnocasa i la UPF, el descompte ja és del 53%.

"Només es venen habitatges en què els propietaris han baixat el preu de sortida, de mitjana, un 27%", assenyala un portaveu de la immobiliària Fotocasa. No obstant això, no tots els propietaris poden assumir aquesta retallada i veuen amb desesperació com no poden vendre el seu pis. El factor principal és la hipoteca: el 44% dels propietaris d'habitatge estan pagant encara al banc i la majoria dels casos són pisos adquirits en els anys del boom, quan la banca finançava fins al 110% del valor de compra, de manera que el deute pendent és molt més gran que el preu actual. Per vendre, haurien d'arribar a un acord amb el banc i seguir pagant-li encara que ja s'hagués venut l'habitatge.

"Es van comprar pisos sobrevalorats i quan hi ha problemes econòmics, algú de la família perd la feina o quan la parella es separa es troben que és impossible vendre el pis", destaca Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. "El refinançament de la hipoteca que ofereix la banca aconsegueix ajornar el problema però a costa d'acabar pagant molt més diners", assegura.

La impossibilitat de vendre el pis afecta especialment alguns col · lectius com els immigrants, que van comprar massivament a partir del 2004, però avui el 65% de les famílies en procés de desnonament associades a la Plataforma d'Afectats ja són nacionals. I és especialment sagnant en cas de divorci. "Moltes parelles separades es veuen obligades a seguir vivint juntes, compartint el pis, encara que ha hagut maltractaments: no poden vendre, ni deixar de pagar la hipoteca, perquè el banc se'ls tiraria a sobre", diu Colau.

Quan no és possible vendre, abans d'arribar a impagar al banc moltes famílies recorren a la vella fórmula del rellogat. Entre el col · lectiu immigrant ja era freqüent "trobar diverses famílies vivint en un mateix pis, cadascuna d'elles en una habitació", explica Colau, però ara el fenomen es dóna també entre les famílies locals: segons un estudi del portal Idealista, a Barcelona el 5,2% dels pisos que lloguen una habitació correspon a famílies que busquen ajuda per pagar la hipoteca.

La caiguda del preu dels pisos, i encara més la impossibilitat d'endevinar quan tocaran terra, està enfonsant també la possibilitat de reunificar deutes, a la qual havien recorregut moltes famílies sobreendeutades amb crèdits al consum que convertien en una hipoteca amb un termini de devolució més llarg i menor tipus d'interès. "Avui el banc només accepta que el deute arribi al 50% del valor actual del pis", reconeix Pere Javaloyes, director de l'Agència Negociadora de Productes Bancaris. Els bancs exigeixen aquest ampli marge de seguretat davant possibles caigudes futures de preus, de manera que de fet aquestes operacions s'estan limitant a persones que van comprar en els anys 90 i tenen el seu pis ja en gran part pagat.

Les rebaixes i la incertesa han acabat també amb un producte financer com la hipoteca inversa, que permetia a la gent gran obtenir una renda vitalícia a compte del valor del pis, de manera que a la seva mort l'habitatge-que amb el pas del temps solia revaloritzar-passava a mans del banc o era rescatada pels hereus pagant la hipoteca. La banca es troba avui atrapada amb diversos milers d'aquests habitatges, ara depreciades, i des del 2008 ha deixat de concedir noves hipoteques inverses.

Per als 13 milions de llars que tenen un pis en propietat, la caiguda de preus significa que avui són molt més pobres, i que han perdut una bona part del matalàs financer amb el que preveien complementar la seva jubilació o afrontar possibles imprevistos com una malaltia o l'atur. Després l'efecte riquesa que va provocar el boom, aquest efecte pobresa causat per la caiguda de preus i per la incertesa sobre quan tocaran sòl obliga les famílies a estalviar més, reduint el consum, i reforça el cercle viciós d'austeritat i caiguda del PIB que tenalla a tota l'economia espanyola, en mans de lladres, mafiosos i feixistes incompetents.

Europa Laica inicia una campanya perquè la Mesquita sigui d'ús civil

La Mesquita-Catedral de Córdoba torna a estar en el punt de mira. I tot això causa de l'inici d'una campanya per part d'Europa Laica perquè aquest monument deixi de tenir un ús religiós, usurpada des de 2006 per l'Església Catòlica per 30 euros, i es converteixi en un edifici d'ús civil. Així ho va informar ahir el president d'aquest col·lectiu, Francesc Delgado, que denuncia les usurpacions realitzades per l'Església de milers d'immobles a Espanya, finançats per ajuntaments i veïns, mitjançant la Llei Hipotecària de 1946, que va ser ampliada el 1998. Aquesta norma permet a l'Església -en el seu article 206- el registre de béns que "no tenien propietari" i que roba encara que existeixin.

La mesquita declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1984, va córrer aquesta sort, convertint-se el 2 març 2006 propietat de l'Església per menys de 30 euros, "amb la passivitat i complicitat vergonyant del poder polític", segons va detallar Delgado. Des d'aquest moment, el Bisbat, segons el president d'Europa Laica, gaudeix del seu "ple domini" per a un ús religiós. D'aquesta manera, ha puntualitzat que és "totalment necessari" aconseguir que aquest immoble i la resta de propietats siguin desamortitzades pel Govern per a un "gaudi exclusivament civil".

El coordinador d'Andalusia Laica, Manuel Navarro, per la seva banda, ha insistit que actualment l'Església no paga l'IBI dels seus immobles, entre ells la Mesquita-Catedral, però "sí que es lucra dels beneficis que obté gràcies a ella". En aquest sentit va puntualitzar que cada turista paga vuit euros per l'entrada a aquest edifici religiós, que té més d'un milió de visitants a l'any, el que fa que guanyi "més de 10 milions d'euros per un bé que no li pertany".

La iniciativa, que compta amb el suport total del col·lectiu Prometeu, va arrencar ahir amb la celebració d'una taula rodona a la Facultat de Ciències del Treball en la qual especialistes de diversos àmbits van fer les seves aportacions per aconseguir el màxim nombre possible d'adhesions. Sobre la taula es van posar temes com la necessitat de demanar al poder legislatiu que derogui la Llei Hipotecària de 1946. "Sabem que aquesta campanya serà molt lenta i molt treballada perquè el que tenim entre les nostres mans són raons de pes", va explicar el president d'Europa Laica.

A partir d'ara, el col·lectiu té previst començar una ronda de trobades amb organitzacions polítiques i socials tant nacionals com internacionals. "Volem aconseguir sumar el màxim nombre possible de forces i voluntats perquè d'una vegada per totes es derogui un reglament que considerem totalment injust", va concloure Delgado.