dimecres, 1 de gener de 2014

Entra en vigor el repagament de fàrmacs de dispensació hospitalària

Les comunitats autònomes han de començar a aplicar al llarg del mes de gener el repagament de fàrmacs de dispensació hospitalària, aprovat per la màfia feixista del PP el passat mes de setembre, per a pacients que no estiguin hospitalitzats. En total són 157 presentacions farmacològiques de poc més de 43 medicaments destinats a processos crònics o greus: oncològics, hepatitis, reproducció assistida, la artritis reumatoide o la degeneració macular, entre d'altres que, fins ara, estaven exempts de pagament pels contribuents.

Encara que va entrar en vigor el passat 1 d'octubre, es va facilitar un termini de tres mesos perquè les administracions regionals poguessin adaptar-se a aquesta nova mesura. Només Ceuta i Melilla la van aplicar després de la seva aprovació i la resta ho faran al llarg de gener "amb el seu propi criteri", segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Sanitat.

En l'acord aconseguit en el si del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (SNS) es definia que "cada comunitat autònoma tindrà el seu criteri sobre aquest tema (...), el criteri general va ser que entrés en vigor, però cada CCAA ho aplicarà amb el seu propi criteri".

La mesura que havia d'haver-se engegat el passat 1 d'octubre es va topar amb la negativa de nou de les 17 Comunitats Autònomes a la seva implantació, diverses governades pel Pàg. Així Canàries, Andalusia, Aragó, País Basc, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Castella i Lleó i Balears afirmaven que no l'aplicarien, en molts casos per rebuig o en uns altres per problemes per a la seva implantació.

De moment, l'han recorregut mitjançant un contenciós administratiu Castella i Lleó i Andalusia, mentre el País Basc ha presentat un recurs d'alçada i Canàries ha anunciat que ho recorrerà.

Per contra, Galícia, Madrid, Castella-la Manxa, Cantàbria, Murcia i La Rioja, admetien després de l'anunci de la mesura que engegarien el seu establiment en tractar-se d'una legislació bàsica estatal i la resta de comunitats manifestaven "la seva impossibilitat immediata d'implantar aquest repagament per motius de gestió en la seva implantació".

Després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Sanitat va justificar que l'engegada d'una mesura "tan lesiva" per als malalts, segons han denunciat la majoria dels partits polítics, els professionals sanitaris i les associacions de pacients, està motivada per la necessitat que totes les CCAA, "que són les que ho han de posar en vigor", utilitzin l'assignació d'aportació reduïda per a aquests fàrmacs, i després de comprovar que "no tots els fàrmacs dispensats tenien aquesta consideració". Per tant, abans que les CCAA ho posin en vigor Sanitat ha d'assegurar-se que "tots els medicaments seran d'aportació reduïda".

Els medicaments que s'inclouen en aquesta mesura, segons Sanitat, "compleixen amb les condicions per ser considerats d'aportació reduïda, en tractar-se de medicaments d'elecció en el tractament de malalties greus o cròniques, i estant limitada la seva dispensació, en l'àmbit del SNS, als pacients no hospitalitzats en els serveis de farmàcia dels hospitals".

L'aportació de l'usuari a aquests medicaments, que estaven exempts del copago, serà d'un 10 per cent del PVP del medicament, amb un màxim que es fixarà tenint en compte la pujada de l'IPC en 4,26 euros, fins ara era de 4.20, d'acord a la Resolució de 21 de gener de 2013, de la Direcció general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia.

Fort rebuig de tota la societat


La mesura ha suscitat des del primer moment el rebuig de pacients, metges i dels diferents grups de l'oposició. El PSOE ha recolzat la posició manifestada per algunes comunitats i ha instat al Govern al fet que deixi "sense efecte" aquesta mesura, al mateix temps que demanava la dimissió de la corrupta e incompetent ministra de Sanitat, Ana Mato.

Mentre, el portaveu d'Esquerra Plural en la Comissió de Sanitat del Congrés i diputat d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha qualificat al Reial decret de repagament farmacèutic de "infàmia i gestió deslleial" de la sanitat pública.

Quant als pacients i metges, la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics (FNETH) denuncia que l'Administració ignori "sistemàticament" l'alta prevalença d'afectats per aquesta malaltia; l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), remetia una carta a Mato expressant-li "l'impacte que suposaria en els malalts de patologies hepàtiques"; i la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer recordava que la mesura "perjudica als nens i adolescents malalts de càncer".

Per la seva banda, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) qualificava de "plenament injustificat" aquest copago ja que, al seu judici, és una mesura que planteja "dificultats" en la seva aplicació i, a més, "no contribueix" a racionalitzar el consum ni serveix com a instrument de finançament addicional.

Tambien, FACUA-Consumidors en Acció va acusar al Govern i, concretament al Ministeri de Sanitat, de dur a terme un "nou atac" contra els malalts que pateixen malalties cròniques o greus.

De moment, el Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), que va interposar el passat mes d'octubre un recurs d'alçada contra la resolució que va ser desestimat per Sanitat, es planteja presentar un recurs contenciós-administratiu on sol·licités l'anul·lació de la resolució, així com la seva suspensió cautelar.

D'antitumorals a anticonceptius


Entre els fàrmacs inclosos es troba medicaments per retardar la progressió en càncer de mama avançat com el "Afinitor" o el "Tyverb", per tractar el càncer de ronyó avançat o estès a altres òrgans com el "Votrient"; o para en el tractament de tumors cerebrals com el "Temodal"; a més de d'altres prescrits per a la leucèmia mieloide crònica (LMC), el tractament de tumors malignes no resecables i/o metastàsics de l'estroma gastrointestinal (GIST), per reprodución assistida, la artritis reumatoide, la degeneració macular o l'hepatitis C crònica, entre d'altres.

A més, s'inclou dins de la llista el sistema intrauterí alliberador de levonorgestrel (SIU-LNG) "Mirena", que és un sistema anticonceptiu; i, d'altra banda, "Lactest" indicat per a diagnòstic de la intolerància a la lactosa.

Unipost segueix en vaga amb milions d'enviaments retinguts

La plantilla de Unipost ha acomiadat 2013 amb una vaga que seguirà en peus amb l'any que ha començat. Després de cinc dies d'aturs, els treballadors tornaran aquest dijous a secundar la vaga convocada per CGT, segons han confirmat fonts del sindicat. Els aturs dels treballadors de l'empresa de la família Raventós afecten als moviments de correspondència de particulars, empreses i organismes oficials, sobretot a Barcelona i Madrid.

La vaga afecta a tots els centres del territori nacional però, sobretot, ha tingut una gran repercussió a Barcelona i Madrid. Els treballadors posen en relleu el seguiment que hi ha hagut en el departament de classificació de Sant Fernando d'Henares (Madrid) que ha provocat fins i tot l'apagada de les màquines en el torn de tarda.

Reduir plantilla i rebaixa salarial


El personal rebutja el pla de reestructuració de la companyia que controla majoritàriament la família Raventós, propietària també de Codorniu. L'adreça té previst reduir la plantilla en 425 llocs de treball, aplicar un expedient de regulació d'ocupació (ERE) temporal de 120 dies al llarg de 2014 i una reducció salarial del 10%. Unipost empra a prop de 2.500 treballadors.

Problemes amb la correspondència


Les primeres cinc jornades de vaga s'han traduït en milions d'enviaments retinguts. Fuentes de la companyia apunten entre vuit i nou milions. La correspondència s'acumula en les diferents oficines sense classificar i sense repartir.

Tal és la repercussió d'aquest conflicte laboral que fins i tot centenars de certificats de diferents institucions públiques, com la Diputació de Barcelona, no han estat lliurats al seu degut temps. “Els clients fan cua per a les queixes i amenacen amb anar a un altre distribuïdor de correspondència i la postura de l'empresa és que no passa gens i no té incidència”, subratlla CGT.

Analitzar l'estat dels comptes


El sindicat lamenta que l'adreça substitueixi a alguns vaguistes per treballadors temporals per evitar majors incidències en el repartiment. Denúncia, a més, que malgrat la negativa de la companyia a asseure's amb el comitè de vaga, sí que ha convocat una reunió el proper 3 de gener del comitè intercentros per estudiar l'estat dels comptes i la continuïtat del seu pla de adelgazamiento.

Els treballadors, de moment, respondran a la postura de la companyia amb més aturs i concentracions en totes les oficines aquest dijous, la qual cosa provocar�� més retards en el servei.

2 vídeos: YouTube censura un vídeo que denuncia la repressió espanyola contra Catalunya

Un vídeo titulat “la Historia completa de los Catalanes”, publicat a YouTube per l’usuari NanRoig141, va provocar que el passat dia 20 de desembre els responsables d’aquesta pàgina li clausuressin el compte, que li va ser restablert 4 dies després, una vegada el vídeo havia estat eliminat.

Segons explica el creador del vídeo, aquest havia aconseguit 113.550 visites des de la seva publicació. El vídeo que dura uns 30 minuts, és un resum de la història de Catalunya, i també de la repressió que ha exercit l’estat espanyol contra la llibertat dels catalans.

Segons l’usuari el motius que argumenten els responsables de la pàgina “no són els drets d’autor, perquè sinó la resta de vídeos que ha publicat també haurien de ser eliminats”, sinó “contingut comercial enganyós, brossa, estafa”. Nanroig141 ha penjat un vídeo de denúncia al mateix YouTube.
El vídeo que va ser censurat s’ha publicat ara des del canal d’un altre usuari i de moment no ha estat retirat.

CCOO i UGT auguren un 2014 convuls, amb més pobresa i desigualtat

CCOO i UGT de Catalunya preveuen un any nou convuls, amb més desigualtat i nivells més alts de pobresa entre els ciutadans, i no descarten que sigui un altre any amb una vaga general per forçar un canvi en les polítiques del Govern espanyol. El secretari general de CC.OO. de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha censurat que des dels governs espanyol i català s'estigui parlant de recuperació econòmica per al 2014, ja que ha assegurat que "en el millor dels casos es pot parlar d'estancament": l'any vinent "seguirà la conflictivitat i es podria agreujar".

El seu homòleg d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha considerat que els polítics han posat en marxa "una campanya que els hi va molt bé als poderosos", assegurant que ha començat la recuperació, però ha recalcat que l'economia segueix parada i la desocupació segueix creixent.

"El 2014 serà un any dur i complex i més difícil que el 2013", ha augurat Álvarez, argumentant que els serveis estan cada vegada més disparats de preu i les famílies tenen menys coixí per ajudar als membres amb menys recursos, ja que els sous i les pensions han baixat.

Gallego ha vaticinat que l'any vinent "seguirà la conflictivitat i es podria agreujar" si es mantenen les retallades dels drets laborals i socials, i ha assenyalat la necessitat que es potenciïn els mecanismes de negociació col·lectiva per recuperar els drets perduts.

"No descartem cap escenari", ha manifestat Gallego en relació amb una possible vaga general, i Álvarez també ha apuntat a la possibilitat d'una aturada de tota l'economia durant aquest any. "Té tota la pinta que serà un any molt convuls", ha pronosticat Álvarez en el cas que el Govern espanyol segueixi aplicant més reformes que ha qualificat d'agressions a les classes treballadores.

Els dos líders sindicals han afirmat que el principal desig de les organitzacions per a l'any nou és que els governs, tant català com espanyol, canviïn les seves polítiques i s'asseguin a negociar per abordar els problemes amb mesures socials.

França: més de mil vehicles cremats al cap d'any

Un total de 1.067 vehicles van ser incendiats a França durant la nit de cap d'any, un 10,6% menys que en les celebracions de l'any anterior, ha anunciat avui el ministre de l'Interior, Manuel Valls (PS). Al departament més conflictiu del país, el de Seine Saint Denis -al nord de París-, es van registrar 80 incendis de vehicles.

"És una baixa significativa", segons Valls afirmà en una conferència de premsa per fer balanç dels actes de violència ocorreguts entre les 18.00 hores del dia 31 i les 6.00 del dia 1. No obstant això, va admetre que "hi ha encara massa vehicles cremats" i "aquesta tradició nefasta persisteix".

En el departament més conflictiu del país, el de Seine Saint Denis -al nord de París-, es van registrar 80 incendis de vehicles. Va insistir que "no s'ha registrat cap gran fenomen de violència urbana" al territori francès, alguna cosa que va dir que està "en línia amb els resultats satisfactoris constatats la resta de l'any".

Mancant dades definitives dels dotze mesos de 2013, va assenyalar que entre gener i novembre va descendir en un 6,3% la xifra de cotxes que van ser pastura de les flames en actes voluntaris, la qual cosa significa "el nivell més baix en sis anys". "Aquests resultats positius -va reiterar- tenen a veure amb la disminució dels disturbis als barris més sensibles".

Durant la passada nit van ser arrestades 322 persones, de les quals 217 van quedar sota custòdia en els calabossos de les comissaries de la Policia o de la Gendarmería. El ministre socialista va posar l'accent que aquesta Nit de cap d'any va haver-hi "una reculada en els de delictes" però va reconèixer que "aquestes tendències favorables no han d'incitar al triomfalisme", sobretot tenint en compte que tres persones van ser assassinades amb armes blanques durant les celebracions de l'Any Nou.

Es va tractar de tres homes de 20, 45 i 31 anys, el primer dels quals va rebre una punyalada en el tórax en el jardí del Trocadero de París en tractar d'impedir que un grup d'agressors robés a una amiga. Els altres dos van morir en baralles, respectivament en Dannamarie, a Alsàcia (nord-est), i en una localitat dels afores de Grenoble (est).

A més, una persona va perdre la vida a Alsàcia, i tres més van resultar ferides greus en manipular petards o coets, que són també molt utilitzats per celebrar la Nit de cap d'any, en particular en el nord-est de França. Valls va explicar que durant la nit de Sant Silvestre s'havia desplegat a 53.000 policies i gendarmes i a 36.000 bombers per tot el país en vista de possibles incidents. Cinc agents van resultar ferits, una xifra de nou inferior als 14 del passat any.

Colorado permet des d'avui la venda de marihuana per a ús recreatiu

Vint-i-cinc ciutats i comtats de l'estat de Colorado (EUA), permeten, a partir d'avui, la venda legal i limitada de marihuana a prop de 160 establiments, el primer lloc del món a fer-ho lliurement per tots els majors de 21 anys, encara que és Uruguai el primer Estat en què està legalitzada la cánnabis des de la seva producció al consum i a Txèquia i Eslovàquia està legalitzat el consum de tot tipus de drogues. Mapa de la situació legal del cànnabis al món, en blau els llocs legals o amb tolerància i vermell els il.legals. Negre, sense dades.

La mesura és el resultat de l'Esmena 64, aprovada per vot popular al novembre de 2012 i que va legalitzar la possessió i ús de petites quantitats de marihuana (fins a 28 grams) per a ús no mèdic entre majors de 21 anys, així com la seva producció i venda d'acord al nou marc legal.

La norma estableix un impost del 25% per la venda d'aquesta substància i permet que cada persona conreï fins a sis plantes, amb un límit de 12 plantes per família. Prohibeix, no obstant això, el consum de marihuana en llocs públics. En l'actualitat, Colorit compta amb unes 500 "farmàcies de marihuana mèdica", de les quals 160 podrien convertir-se en "tendes de marihuana recreativa", encara que es calcula que només unes poques començaran a fer-ho des d'aquest mes de gener.

Encara que a Denver, la capital de l'estat, ja es pot comprar marihuana recreativa, altres importants ciutats, com Aspen, Aurora i Boulder, han decidit no aplicar encara la norma, que estableix restriccions a les persones sense permís de conduir que vulguin comprar marihuana.

Denver, per contra, compte ja amb la seva primera directora executiva de Política de Marihuana, Ashley R. Kilroy, nomenada el 20 de desembre passat i que fins a aquest moment exercia el càrrec de directora interina de Seguretat Pública a la ciutat. En altres poblacions, com Boulder, el cap de la Policia local, Mark Beckner, i el fiscal del districte, Stan Garnett, van decidir postergar l'aplicació de la norma fins que s'eduqui al públic sobre el nou marc legal.

Segons la Policia local, en aquesta ciutat el consum de marihuana en llocs públics, activitat prohibida en la nova llei, es cuadruplicó durant el 2013 pel que fa a l'any anterior. D'igual manera, atès que a nivell federal la venda i consum de marihuana és una activitat il·lícita, no es podrà comercialitzar la planta dins de l'Aeroport Internacional de Denver.

Durant 2014 i 2015 seran només els dispensaris de marihuana medicinal els que podran també vendre la marihuana recreativa i, a partir de 2016, es concediran llicències a qualsevol centre o comerç que compleixi amb els requisits establerts en la llei. L'engegada d'aquesta norma ha obert un intens debat al país sobre les conseqüències que la seva aplicació podria implicar en la societat de Colorit.

Per a Michael Elliott, director de Medical Marijuana Industry Group (MMIG), la venda de marihuana recreativa no afectarà a la salut dels joves ni provocarà més accidents de trànsit o delinqüència sinó que serà beneficiosa "per a la salut pública" perquè propiciarà que menys joves consumen alcohol o se suïcidin.

Per la seva banda, l'Associació Nacional de la Indústria del Cànnabis (NCIA), que aquest matí va iniciar el que va denominar "la primera venda mundial de marihuana recreativa i regulada per a adults" en un dispensari de Denver, impulsa la creació de "un ambient social, econòmic i legal favorable per a aquesta indústria a Estats Units".

"Aquesta venda demostrarà la seguretat i el potencial econòmic del mercat de la marihuana regulada, ressaltarà el valor de la marihuana com a producte de consum per a adults i oferirà una bestreta del futur de les vendes legals de marihuana", va indicar la portaveu de la NCIA, Betty Aldworth, una de les impulsores de l'Esmena 64.

En tot l'estat es calcula que la venda de marihuana recreativa generarà uns 70 milions de dòlars addicionals en impostos. El nou marc regulador estableix que els qui usin marihuana mèdica encara hauran de comprar un permís anual i complir amb les regles en vigor des de 2000.

Nou enfocament internacional


Al juny de 2011 la Comissió Global de Polítiques contra la Droga va decidir escriure un informe en el qual expressava que era un bon moment per canviar la «estratègia prohibicionista de totes les drogues,»21 creient oportú la legalització i la «regulació del seu consum. Tot això «a causa del nul efecte» de la política prohibicionista fins a aquesta data, impulsada per EUA i Nacions Unides. En nombres, entre el 1998 i 2008, «el consum de opiàcis va pujar un 34,5%, el de la cocaïna un 27% i el del cànnabis un 8,5%.»21 U dels arguments que es van usar per afavorir aquesta legalització va ser que «la repressió del consum impedeix l'adopció de mesures de salut pública per reduir la sida o les morts per sobredosis».

A l'agost de 2012, l'expresident colombià César Gaviria va reconèixer que, recentment, "s'ha trencat un tabú" en matèria de polítiques antidroga.

A Mèxic s'han desenvolupat intensos debats referent a la Legalització de les drogues, però un dels assajos jurídics més amplis sobre aquest tema és el del Doctor Miguel Carbonell Sánchez, en el qual expressa que es deu donar un ampli dialogo internacional i incloent sobre aquest tema, ja que com l'expressa “L'Estat pot i ha de desincentivar, a través de mecanismes informatius o fins i tot tributaris, certes conductes, però no pot imposar –per via de la coacció penal– un model de vida que impliqui conduir-se conforme a certs estàndards o evitar el consum de certes substàncies.

Uruguai promulga la regulació de la marihuana


El president José Mujica ha signat i promulgat la llei que habilita i regula el mercat de la marihuana a Uruguai, últim pas formal per a la seva entrada en vigència, segons ha informat el secretari de la presidència, Diego Cánepa. A partir d'ara és legal plantar fins a sis plantes de cànnabis en les llars. La resta de les qüestions incloses en la llei hauran de ser reglamentades.


Legalidad del cannabis

EH Bildu: 2014 serà «l'any del dret a decidir»

La parlamentària d'EH Bildu Beitialarrangoitia ha realitzat aquesta reflexió amb motiu del missatge de fi d'any del lehendakari, Iñigo Urkullu (PNB), en el que destacava la necessitat d'obrir «la porta a un nou futur polític» i «guanyar un espai propi a Europa», destacant que el «dret a decidir» serà clau en 2014 i que les dates dels referèndums de Catalunya i Escòcia vénen «marcades en vermell» en el calendari d'aquest any, encara que «Euskal Herria haurà de buscar el seu recorregut propi».

En aquest sentit, ha manifestat que també «a Euskal Herria és imprescindible desenvolupar la nostra pròpia agenda per exercitar el dret a decidir». «Si per alguna cosa s'ha caracteritzat aquest 2013 que hem deixat enrere és per la política d'imposició emanada de Madrid, prova clara al nostre entendre de la falta de sobirania que arrosseguem i al seu torn de la necessitat imperiosa d'una sobirania plena», ha afegit.

Beitialarrangoitia ha indicat que el missatge que vol traslladar EH Bildu amb motiu del nou any és «clar»: «El dret a decidir és el sòl democràtic per a qualsevol nou estatus, és el fonament de la democràcia», ha apuntat.

Per això, ha demanat al lehendakari «passos» perquè el dret a decidir «com a dret bàsic que és, sigui una realitat». Segons han subratllat, «a Euskal Herria existeix una majoria social i política per a això».

Mà tendida per «respondre al sentir majoritari»


Beitialarrangoitia ha indicat que, mentre el lehendakari en el seu discurs de finalització d'any reivindicava l'autovern com «l'instrument que millorarà el nostre benestar, la realitat el que ens ha demostrat és la necessitat de superar-ho, de tenir majors cotes de soberania, també per superar la crisi i fer front a tots els reptes com a poble».

La parlamentària d'EH Bildu ha assegurat que recullen el «emplaçament» d'Urkullu de «donar el millor de nosaltres mateixos per al nostre poble». En aquest sentit, ha «tendit la mà» al lehendakari per «respondre en sentir de la majoria que reivindica poder decidir el seu futur i poder treballar conjuntament per aquest objectiu».

«Condicions per a un veritable procés»


Beitialarrangoitia ha assenyalat que des de les seves files porten dos anys dient que «s'estan donant les condicions perquè s'obri un veritable procés en aquest país i arribi fins a les seves últimes conseqüències».

«La realitat ens està mostrant que hi ha una part que està donant passos, un darrere l'altre i de forma decidida i clara i l'Estat ens ha anat demostrant en aquest temps que no li interessa aquest procés que ens porti a la pacifciación i la normalització. Per tant, ni ha donat passos ni està disposat a donar-los», ha denunciat.

La parlamentària d'EH Bildu ha manifestat que va a haver de ser «a Euskal Herria, des d'Euskal Herria i per a Euskal Herria on, entre els agents, busquem la fórmula» per avançar en el procés. En aquest sentit, creu que és «hora» que els diferents agents diguin «què és el que estan disposat a fer» perquè es «vagin superant els obstaculos».

Els cacics de Mataró De Dòria, les seves preferents, estafes, robatoris i l'espoli de Caixa Laietana

No és que Caixa Laietana fos seva, que no ho era. És que es comportaven com si es tractés del seu mas, com d'altres pocavergonyes compinchados amb la dreta franquista, corrupta i caciquil, des de Fisterra al Golgfo de León o Algesires. El que va anar durant 31 anys director general de Caixa Laietana Pere Antoni de Dòria va vendre en 2011 totes els seus preferents, les de la seva esposa, les de tres dels seus fills, les d'una nora i les d'una signatura patrimonial just abans que la CNMV canviés la legislació. Foto: l'hereu col.locadet per papà, Xavier de Dòria.

L'operativa es va dur a terme per un milió d'euros, no fora a ser que els de Dòria, una de les famílies més riques de Mataró, hagués de suportar la crisi de les preferents com els 6.000 afectats que hi ha en tota la ciutat, la localitat on proporcionalment s'han venut més quantitat d'aquest producte tòxic des del punt de vista financer.

ICV-EUiA ha presentat un informe en el qual denuncia les pràctiques de Pere Antoni de Dòria i la seva família, acusant-los d'informació privilegiada i de col·locar aquests productes entre petits inversors "pressionant" a directius de l'entitat d'estalvi i buidant així la seva cartera i les de la seva família de les temudes preferents.

No és estrany que hagi estat ICV-EUiA el que ha presentat la denúncia. En els més de 30 anys que Pere Antoni de Dòria va fer i va desfer en Caixa Laietana, es van asseure en el consell d'administració de la caixa representants tant de CiU, com del PSC, a més de, de vegades, ERC, en funció de com fossin els resultats de les municipals i de la representació d'aquests partits a l'Ajuntament de Mataró i en el Consell Comarcal. Com solia ocórrer en els consells de les caixes d'estalvi o en el Palau de la Música de CDC, ningú va veure ni es va adonar de gens durant aquest perllongat període, malgrat cobrar com si salvessin el món.

Caixa Laietana ja no existeix com a entitat financera. Va ser absorbida per Bankia -la mestra i directora en l'art d'estafar i robar impunement, amb un gran especialista en falsificar balanços, mentir i robar com Rato al capdavant qui va organitzar la crisi amb els seus confrares des del FMI, d'on va sortir a patades per cretí, incompetent i lladre-, i que va acabar canviant les preferents de la caixa per accions de Bankia en una operació que va acabar d'arruïnar als preferentistas, gent humil que havia confiat en els vells esclavistes i criminals de la santa burgesia catalana.

Ara una querella d'uns d'aquests preferentistas ha acabat en la fiscalia i amb de Dòria i altres sis alts directius de la caixa imputats acusats de "estafa". I això que segons fonts sindicals de Dòria es va cuidar molt de no comercialitzar les preferents als barris més acomodats dels seus compadres feixistes de Mataró i centrar-se a les zones més humils, on els arruïnats no poguessin ni defensar-se. No obstant això, el de la comercialització financera és com obrir les comportes d'una presa: mai saps on va a acabar l'aigua... o la merda.

La caixa com a agència de col·locació


Durant aquests trenta anys Pere Antoni de Dòria es va aprofitar del poder omnímodo que atorgava la llei de caixes als directors generals, feta a mesura pels feixistes de PP-PSOE, CiU i PNB o UPN. Així, Caixa Laietana va ser una autèntica agència de col·locació per a parents i amics.

L'exemple més sagnant va ser quan un any abans de jubilar-se Pere Antoni de Dòria va col·locar al seu fill Xavier de Dòria Cabot en el consell d'administració de Caixa Laietana, amb el lloc de secretari. No tenia vot però, evidentment, el càrrec estava remunerat. La família de Dòria només havia estat robant de la caixa 31 anys. Algú havia de mantenir el seu llegat.

Xavier de Doria Cabot no era un desconegut per a la caixa. El fill de l'ex director general tenia un promotora, Xadorca S.A, que es finançava en part a través de crèdits de la caixa del seu pare. A més, com a advocat realitzava tasques jurídiques que també facturava a Caixa Laietana.

Però la filla major Rosa Maria de Dòria també treballava assalariada en el Departament Jurídic de l'entitat d'estalvi de Mataró. I a les tardes exercia de soci d'un bufet d'advocats, Bufet Casas-De Dòria que facturava sovint encàrrecs a l'entitat d'estalvi.

No pagaven ni l'aigua

La Caixa va ser la base perquè els de Dòria despleguessin els seus tentacles per tot Mataró. En 2011, al mateix temps que sortia a borsa Bankia i els preferentistas es ficaven en la gola del llop, Xavier de Dòria era nomenat president d'Aigües de Mataró, amb el suport del PP local i el beneplàcit del mateix ajuntament que ara encapçala les manifestacions de solidaritat amb els preferentistas. Aigües de Mataró és una societat de capital municipal.

El passat 8 de març d'aquest any 2013 Xavier de Dòria va haver de dimitir del seu lloc en el presidència d'Aigües de Mataró després que es descobrís que havia fet un pont en la canonada de la seva casa per portar aigua a un local proper de la seva propietat i a una aixeta del subterrani. Després de més de 30 anys comportant-se com si la caixa fos seva a ningú li va estranyar que ara el de Dòria actués com si tot Mataró hagués quedat a la seva disposició.

ICV-EUiA denuncia l'ex-director de Caixa Laietana per l'ús d'informació privilegiada en la venda de preferents


Una delegació d'ICV-EUiA, encapçalada pels diputats al Parlament de Catalunya Josep Vendrell i Salvador Milà, han entregat aquest matí als jutjats de Mataró un seguit d'informacions i proves documentals per posar en coneixement de la justícia les irregularitats i fraus realitzats pels ex-directius de Caixa Laietana, així com testimonis i dades que evidenciarien que aquests van utilitzar informació privilegiada per beneficiar-se de la venda dels seus productes financers que tenien contractats ells mateixos i les seves famílies. Foto: Pere Antoni De Dòria, a la Comissió del Parlament.

Vídeo: La Kombi de Volkswagen s'en va amb un adeu als hippys nostàlgics

Després de sis dècades de producció ininterrompuda, avui es deixa de fabricar la mítica furgoneta Volkswagen Kombi, símbol de la cultura 'hippy'. Es va començar a produir el 1949 a Alemanya, amb el nom de Volkswagen Tipus 2, i al cap de set anys ja es va fabricar també al Brasil, l'únic país on es continuava produint fins ahir, a la fàbrica de Sao Bernando.

L'aturada de la producció es deu a l'entrada en vigor, al Brasil, de noves regulacions de seguretat en els vehicles que no compleix la furgoneta.

A la fàbrica de Sao Bernando, la Kombi era l'únic vehicle que es feia encara a mà. I és que en sis dècades, el disseny de l'arrodonit vehicle de Volkswagen ha experimentat ben pocs canvis.

Nou model exclusiu

Volkswagen ha volgut acomiadar la Kombi amb una edició especial (vídeo) que es ven únicament al Brasil, per 35.600 dòlars. La companyia automobilística n'ha fet sis-centes unitats d'estil retro, però amb algunes innovacions com un sistema musical MP3 compatible amb l'iPod.

El robot xinès YuTu determina la composició del sòl lunar

El robot d'exploració xinès YuTu ha obtingut les primeres dades sobre la composició química del sòl lunar amb l'ajuda de l'espectròmetre de rajos X APXS, ha informat l'Acadèmia de Ciències de Xina. La primera espectrometria va demostrar que el regolit, la capa de materials que cobreix la superfície lunar, conté vuit elements principals: magnesi, alumini, silici, potassi, calci, titani, crom i ferro. També hi ha rastres d'estronci, itri i zirconi.

El vehicle teledirigit YuTu (Conill de Jade), a bord del mòdul Chang I III, va alunitzar el passat 14 de desembre a la zona del cràter Badia de l'Arc Iris (Sinus Iridum).

Xina és el tercer país del món, després d'EUA i la URSS, en arribar a la Lluna. L'anterior contacte d'una nau amb la superfície lunar va ser en 1976, durant la missió de la sonda soviètica Lluna 24.