dimecres, 12 de maig de 2010

Cayo Lara: "Que paguin els culpables!"


El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, assenyala: "Els que patiran aquestes mesures són els de sempre, els de baix, és a dir els/les pensionistes, els/les aturats/des, els/les treballadors/es en general, els/les treballadors/es públics, precisament totes aquelles persones que no han generat aquesta crisi. La pagarem tots menys els que s'han folrat en temps de bonança, els especuladors, els banquers, les altes rendes. Totes aquestes persones se'n van de rositas".


El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha valorat que, amb el paquet de greus retalls econòmics per afrontar el dèficit anunciat avui al Congrés pel president del Govern: "Rodríguez Zapatero posa en marxa un ajust dur i antisocial amb el qual sobrepassa totes les ratlles vermelles d'un partit que es diu socialista".

Per al màxim dirigent d'IU: "Avui és un mal dia. Un dia trist. El president del Govern s'ha equivocat de ple en atendre només les propostes que defensa el PP i els impulsors de la dura política d'ajustament neoliberal a nivell europeu i internacional".

Va denunciar que: "Els que patiran aquestes mesures són els de sempre, els de baix, és a dir els pensionistes, els aturats, els treballadors en general, els treballadors públics, precisament tots aquells que no han generat aquesta crisi però que van a suportar tot el seu pes a l'esquena. El pagarem tots menys precisament els que s'han folrat en temps de bonança, ��s a dir els especuladors, els banquers, les altes rendes. Tots ells se'n van de rositas".

Cayo Lara va valorar que el Govern: "Podia haver seguit un altre camí, més lògic i menys traumàtic. El que passa és que això li suposava haver-se enfrontat al poder econòmic i davant això mai s'ha atrevit, ni ho farà".

El coordinador federal ha deixat meridianament clar que quan el Govern porti aquestes mesures al Parlament "Izquierda Unida s'oposarà radicalment a elles. Hi ha altres formes d'abordar una crisi quina existència el Govern va reconèixer tard i malament. Portem molt temps fent propostes en aquest sentit i no ha atès cap".

Lara va reiterar que: "Les nostres propostes passen bàsicament no per una retallada dràstica en matèria social, com volen dur a terme, sinó per un augment d'ingressos en aquelles partides en les que hi ha marge".

"Es pot lluitar -detalla- contra el frau fiscal. En aquest país un 25% dels diners no passen per Hisenda i gairebé som líders en frau. També es pot estendre aquesta lluita a l'economia submergida i al greu frau a la Seguretat Social, d'uns 13.000 milions. Cal convertir el treball negre en treball blanc".


"A més, el Govern no ha acceptat mai dur a terme una reforma fiscal progressiva perquè paguin més les rendes altes, aquestes mateixes a les que la crisi no els està afectant. Tenim un sistema fiscal que, amb els canvis introduïts pels successius govern en els últims anys, s'ha tornat regressiu, penalitzant als que menys guanyen i a les rendes del treball sobre les del capital", ha lamentat Lara.

"No només ho diem nosaltres. Ho diuen els tècnics d'Hisenda que d'això saben molt i que consideren que es poden aflorar 100.000 milions d'euros de frau en quatre anys, al que fins ara no hi ha hagut voluntat d'aturar", assenyala.

Lara indica també que espera que els sindicats: "Estiguin prenent nota" de tot l'anunciat per Rodríguez Zapatero, que suposa una seriosa retallada, fins i tot per sectors i "acords essencials i concrets que havien estat pactats amb ells i que ara s'incompleixen".

"S'acaben de violar -diu- acords concrets que estaven adoptats amb els sindicats, i crec que es produiran mobilitzacions si persisteixen en aquesta línia, perquè el Govern s'està equivocant d'una manera molt seriosa atenent les peticions que li ve fent el PP de temps enrere".

Cayo Lara va recordar que ahir mateix va remetre una carta a la vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, demanant la convocatòria d'una reunió "amb tots els partits polítics per seure a la taula i discutir una reforma fiscal progressiva amb l'objectiu que pagui més qui més té i guanya".


CAYO LARA VALORA QUE EL “AJUSTE DURO Y ANTISOCIAL ANUNCIADO HOY POR RODRÍGUEZ ZAPATERO SOBREPASA TODAS LAS RAYAS ROJAS POSIBLES”

El coordinador federal de IU señala que “quienes van a sufrir estas medidas son los de siempre, los de abajo, es decir los pensionistas, los parados, los trabajadores en general, los trabajadores públicos, precisamente todos aquellos que no han generado esta crisis. Lo vamos a pagar todos menos los que se han forrado en tiempos de bonanza, los especuladores, los banqueros, las altas rentas. Todos ellos se van de rositas”.

Lukánikos, el gos guerriller d'Atenes


Lukánikos, el gos que apareix a multitud de fotografies enmig de les protestes que s'estan vivint a Atenes en contra del Govern grec, és tota una celebritat a internet. El ca va pendre al 2008 el relleu d'un altre gos ja desaparegut, Kanellos, que també va tenir el seu moment de glòria en manifestacions passades. Però la fama de Lukánikos (Λουκάνικος: Salsitxa) sembla haver superat la del seu predecessor: Ha aparegut encapçalant diverses protestes, enmig de gasos lacrimògens, i fins i tot en actitud agressiva cap a un grup d'antiavalots...

Λουκάνικος To Rebel Dog bloc és un projecte en marxa. Anem a seguir per afegir les fotos, que documenten la història de les manifestacions a Atenes amb un denominador comú gos imprudent. Si tens fotos, les pots enviar a [email protected] (si us plau, només el gos individual): http://rebeldog.tumblr.com/


Λουκάνικος To Rebel Dog μπλογκ ειναι ενα προτζεκτ σε εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε φωτογραφίες, καταγράφοντας την ιστορία των διαδηλώσεων στην Αθήνα με κοινό παρονομαστή τον ρεμπελο σκυλο. Αν έχετε φωτογραφίες του, μπορείτε να τις στείλετε στο [email protected] (παρακαλούμε, μόνο του συγκεκριμένου σκυλου).

Die Linke critica l'afany comercial de l'UE

El Partit alemany L'Esquerra critica la liberalització comercial que l'UE promou a Amèrica Llatina. De cara a la Cimera de Madrid, Die Linke va rebutjar l'afany comercial en les relacions de l'UE amb Amèrica Llatina que no tenen en compte els drets humans ni la cohesió social: "Dos-cents anys després que tinguessin lloc els moviments llibertaris que van conduir a la independència de la corona espanyola, els pobles llatinoamericans tornen a aixecar-se per conquerir per fi la seva sobirania". Foto: El portaveu d'afers internacionals del partit de L'Esquerra, Wolfgang Gehrcke.

"Es tracta d'una segona revolució per la conquesta d'una sobirania econòmica, aquests països han de trobar noves formes de cooperació entre si, i davant potències com els Estats Units i la Unió Europea, relacions que haurien d'estar basades en un comerç just", afirma el portaveu de Relacions Internacionals del partit L'Esquerra, Wolfgang Gehrcke, en conversa amb DW-WORLD. "Estem molt insatisfets amb la línia oficial de la Unió Europea amb la qual es va a la Cimera de Madrid. No es pot parlar d'una relació entre iguals", diu Gehrcke, que va moderar la discussió.

Discussió pública al Bundestag

Amb vista a la Cimera de la Unió Europea i Amèrica Llatina i el Carib, (EU-LAT) a celebrar el 18 de maig a Madrid, el grup parlamentari del partit L'Esquerra (Die Linke) va convocar a un debat públic per discutir les perspectives de les relacions entre la Unió Europea i els països llatinoamericans. En la trobada van participar diputats d'aquest partit, així com diplomàtics, sindicalistes, periodistes i activistes socials llatinoamericans.

El partit L'Esquerra va presentar una moció davant el Parlament alemany el març passat, en què demana que s'incloguin els drets humans en l'agenda política de la Comissió Europea en les seves relacions amb Llatinoamèrica.

Amb vista als acords d'associació amb Colòmbia, Perú i els Estats centreamericans integrants de la SIECA, (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Panamà, República Dominicana), la formació critica que els acords contemplen una extensa liberalització dels mercats, subratllen el dret de la lliure competència i la protecció d'inversions i de patents, propostes que tenen l'objectiu d'interferir fonamentalment en la política d'ordenació d'aquests països, sense considerar qüestions com els drets humans i la cohesió social.

Drets Humans a Colòmbia

El partit alemany recorda en aquesta moció que el Congrés dels Estats Units i el Parlament del Canadà van detenir la ratificació d'acords semblants amb Colòmbia en vista de la mala situació dels drets humans en aquest país. "Sempre es parla només de lliure comerç en aquests tractats", va dir el líder del grup parlamentari, Gregor Gysi.

El diputat va criticar la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, que no permet un comerç just amb els països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina: "Cap dels països d'aquests continents pot subvencionar els seus productes de manera que no es pot parlar d'un lliure comerç. Utilitzem les nostres subvencions per oferir productes més barats impedint que aquests països puguin exportar els seus productes perquè resulten més cars", va afirmar Gysi.

El diputat d'esquerra i carismàtic orador, va parlar de les bondats d'un subcontinent que acaba de visitar on va recórrer un total de vuit països: "Tenen una cultura molt interessant, tot el que viatja per aquests països torna enamorat", va dir.

Un nodrit auditori va seguir la discussió pública


El líder de la formació va explicar que, mentre que l'esquerra a Europa es descompon irremediablement, amb excepció del seu partit a Alemanya -on va aconseguir entrar al parlament regional de Renània del Nord Westfàlia, l'estat federat més poblat del país, en les eleccions del passat diumenge-, el seu viatge a través de vuit països a Amèrica Llatina li va permetre constatar que hi ha idees a la nova esquerra llatinoamericana que es poden portar a Europa.

"El neoliberalisme, acompanyat per classes dominants que es van tornar summament corruptes, han donat com a resultat una basta desigualtat social, una injustícia que l'esquerra a Amèrica Llatina no està disposada a tolerar. Tampoc a Europa. Això hauria unir-nos. La nostra política està summament interessada en aquest desenvolupament a Amèrica Llatina i volem ser solidaris posant sota pressió al Parlament alemany", va afirmar.


El Partido alemán La Izquierda criticó la liberalización comercial que la UE promueve en América Latina

De cara ala Cumbre de Madrid, el partido La Izquierda criticó el afán comercial en las relaciones de la UE con América Latina que no toman en cuenta los derechos humanos ni la cohesión social: "Doscientos años después de que tuvieran lugar los movimientos libertarios que condujeron a la independencia de la corona española, los pueblos latinoamericanos vuelven a levantarse para conquistar por fin su soberanía", se lee en la convocatoria realizada por el grupo parlamentario del partido La Izquierda.

776 euros al mes d'almoina congelada

La congelació de pensions contributives anunciada pel president del Govern posa fi a 20 anys de pujades garantides per llei. En l'actualitat, la nòmina mensual de pensions contributives de la Seguretat Social suposa 6.711.000 d'euros, segons les últimes dades disponibles de març. La pensió mitjana es situa en 776,44 euros al mes, per la qual cosa no arribarà als 800 euros aquest any i romandrà igual en 2011. La pensió mitjana de jubilació era, al març, de 880,15 euros al mes. (Foto: Λουκάνικος: Lukánikos: Salsitxa, el gos guerriller de l'Àtica).

A l'1 d'abril, hi havia 8.644.045 pensionistes, el que és un creixement interanual del 1,6%. Més de la meitat d'aquestes són de jubilació: 5.118.843; 2.286.726 són per viduïtat; 932.580 per incapacitat permanent; 268.214 per orfandat i 37.682 a favor de familiars.

Avui a Madrid per la llibertat dels 5

12 de maig: Nova concentració a Madrid pels Cinc cubans presos il.legalment als EUA. El Comitè de Madrid per l'alliberament dels cinc cubans presos als Estats Units, que aglutina nombrosos col.lectius, convoca una nova concentració per avui dimecres, 12 de maig, a les 20 hores, a la Puerta del Sol de Madrid: ¡Exigim al govern de Barack Obama la llibertat immediata dels Cinc! Extradició del terrorista Luis Posada Carriles! Llibertat per Els Cinc, ja! Comitè de Madrid per l'alliberament dels cinc cubans presos als Estats Units per lluitar contra el terrorisme.

Nuet: "Són mesures de dretes"

Joan Nuet, senador d'EUiA: "Ens oposem per antisocials a les mesures proposades pel Govern i cridem a la mobilització política i social: Una sortida "a la grega" per a Espanya vol dir que la crisi la pagaran els treballadors i els sectors populars. La retallada del 5% del sou dels funcionaris, la congelació de les pensions el 2011 o les retallades a les inversions o la cooperació, són mesures de dretes, davant de la crisi, i permeten a la gran banca i grans empresaris fugir d'estudi de la seva responsabilitat en la generació de la crisi: És inconcebible que un govern que es diu d'esquerres ho permeti".

"Es necessiten més i no menys polítiques públiques per sortir de la crisi, per generar ocupació, per obligar a la banca, que tantes ajudes públiques ha rebut, a facilitar el crèdit a petites, mitjanes empreses, autònoms i particulars. Ja sabem que els vents que bufen a les institucions de l'UE pressionen cap a sortides conservadores però, si no es resisteix a les pressions, condemnem la majoria de la població a sacrificis injustos per culpa de la incompetència del Govern", afegeix Nuet.

"La manca d'una Reforma Fiscal Progressiva i la dubitativa política econòmica ha provocat que el Govern es posi, ell sol, en un carreró sense sortida i, amb l'abraçada a les polítiques conservadores el que fan, com s'ha demostrat a la Gran Bretanya, és facilitar els governs de dretes. Per això l'esquerra i les organitzacions sindicals vénen reclamant una rectificació i un gir a l'esquerra. A més el Govern incompleix els compromisos, molt moderats, subscrits amb els sindicats, i el diàleg social, soscavant la base d'esquerres del nostre país".

"L'atur és el gran problema i no els beneficis dels especuladors, que volen remuntar el vol a costa de treballadors i pensionistes. El govern no pot ser neutral i ha de modificar la seva política econòmica en benefici de la majoria i no protegir una petita minoria especulativa".

"Demanem una rectificació i cridem a la mobilització en defensa dels drets econòmics i socials. Estarem amb les accions que convoquin els sindicats i explicarem les mesures antisocials del govern sense permetre que la demagògia de la dreta s'obri pas, ja que la seva política no és altra cosa que més del mateix o pitjor".


UN GRAN ACUERDO POLÍTICO Y SOCIAL DE IZQUIERDAS DEBE OPONERSE A LAS MEDIDAS DE ZAPATERO QUE SOLO REPRESENTAN A LA EUROPA DEL GRAN CAPITAL

Nos oponemos por antisociales a las medidas propuestas por el Gobierno y llamamos a la movilización política y social

Una salida “a la griega” para España significa que la crisis la pagaran los trabajadores y los sectores populares. El recorte del 5% del sueldo de los funcionarios, la congelación de las pensiones en 2011 o los recortes a las inversiones o a la cooperación, son medidas de derechas, frente a la crisis y permiten a la gran banca y grandes empresarios escurrir el bulto de su responsabilidad en la generación de la crisis, es inconcebible que un gobierno que se llama de izquierdas lo permita.
Para leer más ir a enlace:

Miralles: "Un altre càstig als treballadors"

El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha dit que el pla de reducció del dèficit defensat per Zapatero avui al Congrés dels Diputats: “Mostra que volen continuar carregant les conseqüències de la crisi a les esquenes de treballadors, treballadores, pensionistes i sectors més febles, i responsabilitzant Comunitats Autònomes i Ajuntaments: Això és injust i inacceptable”, ha afirmat. Segons Miralles aquestes mesures: “Confirmen que l’actual govern espanyol no s’atreveix amb els responsables de la crisi: La banca, els especuladors i els poderosos”.

Pel vicepresident d’ICV-EUiA amb aquestes mesures “s’imposen els interessos del mercat als drets de les persones”, ja que: “La reducció del dèficit només s’aplicarà via retall de despesa, i no incrementant els ingressos”.

El que cal, segons Miralles: “És un canvi d’estratègia econòmica, un gir en les polítiques laborals, socials i mediambientals”. En concret, ha advertit que per a superar el dèficit a Espanya el que cal: “És que l’Estat incrementi els ingressos, enlloc de retallar la despesa”.

L’aposta, per EUiA, hauria de: “Ser valenta en incrementar els ingressos”. “Com?: Amb una reforma fiscal per què pagui més qui més té, regular el sector financer, fer front al frau fiscal, combatre l’economia submergida i recuperar l’Impost de Patrimoni”.

“Les mesures tampoc ajudaran a la recuperació, ja que s’ha de fomentar la demanda interna i la demanda interna no creix amb congelacions de pensions, reduint sous o pujant l’IVA genèric”.

Miralles ha proposat també: “Que a la reducció del dèficit hi contribueixi el retorn de les tropes a l’Afganistan”
.

Els sindicats, disposats a mobilitzar-se

Els caps sindicals no han trigat a respondre a les mesures de retallada proposades pel govern espanyol. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha valorat 'molt negativament' el paquet de mesures addicionals per disminuir el dèficit públic. Per Gallego, el contingut de les mesures, que només castiguen funcionaris i pensionistes, és una intervenció que posa les bases per 'trencar el diàleg social', i ha dit que tot i que els pròxims dies intentaran 'reconduir' aquest diàleg, si es mantenen les propostes el president del govern està servint un període de 'conflicte social' que farà que els pròxims mesos siguin 'calents', el que menys necessita en aquests moments el país.

Pel secretari general d'UGT a Espanya, Cándido Méndez, la reducció del sou dels funcionaris un 5% el 2010 suposa 'un canvi d'escenari' en la relació entre el govern i els sindicats, i ha avançat que 'la canalització del conflicte social serà una realitat al llarg de les setmanes vinents'. Méndez ha qualificat les mesures de 'dur ajust', que exigirà 'una resposta' dels sindicats: 'Haurem (amb CCOO) d'avaluar les mesures d'efecte immediat, les que afecten els funcionaris, i en aquest context, analitzar l'abast de les respostes'.

Herrera acusa Zapatero de seguir la lògica dels mercats

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha acusat Zapatero de ser 'insensible' amb 'els més dèbils' que, segons que ha afirmat, són els que acabaran pagant 'l'ajust dur' anunciat per Zapatero. Segons Herrera, el president espanyol ha adquirit la 'lògica dels mercats' i impulsa una retallada que 'no és equitativa' perquè afecta treballadors, assalariats i pensionistes, però no estableix mesures de control als bancs ni grava les rendes altes, ni imposa tampoc una fiscalitat més justa. 'No toca els causants de la crisi ni suprimeix els 'xiringuitos' financers', ha dit, i 'això és absolutament insòlit en un govern que es reclama d'esquerres'.

Pensions: Granado deia ahir, Zapatero diu avui...

El secretari de la Seguretat Social, Octavio Granado, va descartar ahir aplicar la retallada addicional de la despesa, a la qual s'ha compromès per estalviar 15.000 milions d'euros més en dos anys, en una rebaixa de pensions. Avui, però, Zapatero, després de la trucada d'Obama, ha congelat les pensions més miserables d'Europa per aquest i pel proper any... de moment. Amb un contundent: "No, de cap manera", Granado contestava a una pregunta formulada en una trobada digital en elpais.com, i va tornar a defensar la contractació de plans privats de pensions com a alternativa a la Seguretat Social: "Els que guanyen més i volen viure com jubilats sense perdre qualitat de vida estalvien i fan plans de pensions. Això ha de ser vist amb normalitat". Molt normal, com l'estafa de 2.300 milions d'euros als estalviadors jubilats del Banif Santander i la desaparició de milions en fons d'inversions dels plans de pensions en les butxaques dels especuladors i banquers. Bona aposta!

El secretari d'Estat va recordar que "a tot Europa" -com si això no fos Àfrica- s'utilitzen els plans privats com a alternativa al sistema públic de pensions, si bé va assegurar que el sistema públic espanyol és "més fort", amb més recursos i grans prestacions.

"A Espanya seguirà funcionant un sistema de pensions públic adequat, i si una persona percep retribucions superiors a la base màxima de cotització ha de buscar instruments d'estalvi o inversió complementaris", va esgrimir.

Finalment, Granado va insistir en la necessitat de reformar les pensions perquè el sistema gaudeixi de "bona salut" d'aquí a 25 anys, i va al.ludir a les propostes del Govern per elevar l'edat legal de jubilació als 67 anys i d'ampliar el còmput per al càlcul de les prestacions.


Trabajo descarta aplicar el 'tijeretazo' adicional en las pensiones

El secretario de la Seguridad Social, Octavio Granado, descartó que el Gobierno contemple aplicar el recorte adicional del gasto, al que se ha comprometido para ahorrar 15.000 millones de euros más en dos años, en una rebaja de las pensiones.

Con un tajante "no, en modo alguno", Granado contestó a una pregunta formulada en un encuentro digital en elpais.com, y volvió a defender la contratación de planes privados de pensiones como alternativa a la Seguridad Social: "Quienes ganan más y quieren vivir como jubilados sin perder calidad de vida ahorran y hacen planes de pensiones. Esto debe ser visto con normalidad".
Para leer más ir a enlace:

El PP-PSOE atraca els funcionaris i pensionistes

El president del govern espanyol exposa al congrés de diputats les mesures per reduir el dèficit públic de l'estat per valor de 15.000 milions d'euros i, seguint la seva política neofeixista, reduirà el 5% els sous als funcionaris pitjor pagats d'Europa, treurà el xec nadó i congelarà les pensions més miserables de l'U.E., mentre la monarquia corrupte i els seus Botins continuen amb els diners robats als paradisos fiscals i amb les seves patents de corsari. Com diuen els grecs: Aixecar-se o deixar-se atropellar per la colla de franquistes i miserables que ens governen. De moment ja ha fet saber que les comunitats autònomes haurien d'assumir el 50% de la retallada. Joan Carles Gallego, de CCOO, ha definit com "un insult" les mesures. La Borsa dels amics, puja: A menys salaris, més beneficis pels senyors!

Tot fa preveure que Zapatero aplicarà un criteri més polític que no pas econòmic, robar als pobres i nutrir els rics, capitalisme socialista salvatge i plutocràtic.

Els governs català, balear i valencià van assumir ahir que haurien de contribuir a retallar el dèficit. La Generalitat de Catalunya i el govern balear es faran càrrec, directament, de la retallada que decideixi el govern espanyol, però la Generalitat Valenciana deplora que es demanin sacrificis a qui 'ja fa l'esforç de contenir el dèficit públic'.

El rescat de Grècia ja va traçar cap on anirien les actuacions econòmiques més immediates als països de la zona euro, i ara l'acord d'instituir un mecanisme d'assistència als països amb dificultats financeres ho ha confirmat. La consigna comunitària és de reduir el dèficit públic; a més, Espanya i Portugal tenen l'ordre de reduir la despesa pública tot seguit.

El catedràtic menorquí López Casasnovas no creu que la despesa social es retalli

En paraules del catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López i Casasnovas, a VilaWeb, no sembla que s'hagi de retallar la despesa social; per tant, les comunitats autònomes no sembla pas que hagin de sofrir gaire, perquè aquesta és la seva partida de despesa més gran. Com que Zapatero va prometre que no retallaria la despesa social, l'economista menorquí creu que la retallada vindrà per la via del finançament autonòmic.

Ara, segons ell, la cosa més lògica seria de congelar la despesa social, no retallar-la; o de créixer a un ritme substancialment inferior al de l'any passat; i la més efectiva seria de retallar els sous dels funcionaris, a escala progressiva, i d'ajornar les inversions previstes.

A més, les retallades haurien de ser selectives, però no creu pas que el govern espanyol tingui aquesta sensibilitat. En tot cas, la contenció pública solament serà legítima si va acompanyada d'algunes mesures de reforma fiscal i financera de manera que es reparteixin equitativament els costos de la crisi.

Mesures de creixement, també

'Europa solament pot resoldre els seus mals de deute i de dèficit, si acompanya el paquet d'ajuda d'emergència de la Unió Europea amb mesures de creixement', segons una carta oberta que un centenar i mig acadèmics van publicar ahir. Segons la carta, tot Europa segueix 'un camí completament equivocat'; i si el pla de socors és 'necessari', també arriba amb molt de retard, i el paquet d'ajudes és insuficient. Considerant la crisi grega, diuen que les retallades de Grècia solament serviran per 'deprimir els ingressos'.

Segons la carta, promoguda per Philip Arestis, de la Universitat de Cambridge, i de Gustav Adolf Horn, de l'Institut de Recerca IMK, la resposta europea a la crisi es basa, a més, en 'sentiments de mercat volàtils, polítics populistes, cultivats pels mitjans de comunicació que massa sovint demostren una ignorància fonamental'. Tot plegat, diu encara, ha fet augmentar dramàticament els costos i els riscos de la solució de la crisi.

El pla d'auxili aprovat dilluns pels ministres d'economia i finances de la Unió Europea (UE) compta amb 750.000 milions d'euros. Els països de la zona euro hauran d'aportar-n'hi 440.000 milions, i la UE 60.000 milions. A més, el Fons Monetari Internacional (FMI) n'hi aportarà 250.000 milions.

Finalment, els acadèmics subratllen que els préstecs a Grècia no són 'caritat', ans responen als interessos vitals de tots els europeus.

El corral Santander Banif: L'estafa impune

Santander Banif era el fons immobiliari més gran de l’Estat espanyol, participat per 43.000 persones. Fa tot just un any, la gestora emetia un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què sol·licitava la suspensió de remborsaments de participacions de Santander Banif Immobiliari durant dos anys a partir d’aquell mateix febrer. El motiu: la massiva petició de sortides dels partíceps més importants va arribar a superar les tres quartes parts de les accions del Fons. Davant l'impossibilitat d’afrontar aquests pagaments –uns 2.500 milions d’euros–, el Banc decidia immobilitzar el Fons. Cal recordar que el Banc de Santander havia declarat llavors uns beneficis superiors als 8.000 milions d’euros.

En aquests dos anys de suspensió de remborsaments, Banif ha de vendre els seus actius: Més de 300 immobles entre centres comercials, oficines, edificis emblemàtics i complexos residencials.

Pocs mesos enrere, el Santander Banif havia declarat la seva intenció de procedir a una taxació extraordinària dels seus immobles, per ajustar el seu valor al preu del mercat, una taxació sobrevalorada pel propi banc fins aquell moment.

A l’octubre de 2008, mesos abans de l’anunci de la taxació extraordinària, ja s’havia produit el primer brot de sospita, quan es va produir una sortida selectiva de partíceps, al preu històric més elevat, equivalent al 16% del patrimoni del fons. Tot plegat amb un prèstec del Banc de Santander, carregant-ho al Fons amb els seus preceptius interessos.

Part dels partícips integrants en el Fons Santander Immobiliari F-II,
comercialitzat pel Banc Santander, han format una plataforma per poder
associar-se i defensar els seus interessos. El Banc de Santander ha tancat l'accés al Fons i els seus partícips no poden retirar durant dos anys (prorrogables a quatre) els diners allà dipositats, produint-se una situació que comunament es coneix com "corralito financer".

Els partícips, en la gran majoria petits estalviadors i d'una edat avançada, van confiar els seus estalvis al Banc de Santander, Banesto i Banif.

«Molts dels nostres associats ens han expressat que quan havien intentat retirar els seus diners, havien rebut les pertinents explicacions del director aconsellant que no ho fessin, que el mercat dels lloguers era estable, etc.», ens explica Josep Maria Monedero, membre de la Junta de la PASI: «La situació del Banif ha estat provocada i la informació privilegiada que tenien aquells que van deixar el Fons a temps és un insult als petits dipositants que avui estem entrampats».

Monedero afegeix que, casualment, «aquells que van abandonar el Fons a temps eren, de mitjana, els que superaven els 100.000 euros en dipòsits». Entre els assistents a la reunió sorgeixen els comentaris. Una afectada menciona el director de la sucursal del Passeig de Gràcia. Altres, els directius de les seves agències. I els madrilenys parlen d’una curiosa coincidència que ha rescatat del Fons a nombrosos clients del Passeig de la Castellana.

Una enquesta interna que ha efectuat el PASI revela que el 85% dels seus associats tenen més de 50 anys, un perfil gens propici per aventures borsàries arriscades; que el 45% està jubilat, el 10% cobra la pensió d’invalidesa, el 6% està en situació d’atur i el 7% està prejubilat. I el més sagnant de les conclusions de l’estudi del PASI: Gairebé la meitat (46%) dels inversors tenien dipositats entre el 75% i el 100% de la totalitat dels seus estalvis en el Banif, els serveis de banca privada del Banc Santander que administrava el fons immobiliari, mitjançant la gestora Santander Real Estate.
http://castany.net/pasi/home.php

La contaminació de l'aire i la salut

Científics nord-americans han aconseguit proves convincents de que alts nivells de contaminació de l'aire poden provocar atacs cardíacs, infarts i mort per malalties cardiovasculars, segons un comunicat de l'Associació Americana del Cor (AHA) publicat a la revista Circulation: Journal of the American Heart Association. Els cardiòlegs van estudiar els resultats de diverses investigacions epidemiològiques, toxicològiques i exàmens mèdics dels últims sis anys, i deduiren que les partícules d'aerosol de 2,5 microns difoses en l'aire augmenten considerablement el risc de malalties cardiovasculars.

"És probable que les partícules d'aerosol (en l'aire) elevin el risc de malalties en individus vulnerables, si aquests es troben a la zona d'alta contaminació de l'aire durant diverses hores o dies. El mateix es refereix a la gent sana", va comentar un dels autors de la publicació, el doctor Robert Brook.

Les partícules en qüestió cauen a l'atmosfera principalment arran de la crema del combustible fòssil en la indústria del transport i energètica. Segons els cardiòlegs nord-americans, les partícules d'aerosol poden penetrar en els pulmons, provocant pulmonia i irritació dels nervis.

Mentre les partícules més petites són capaces de penetrar directament al torrent sanguini, conduint a la trombosi i hipertonia.

Els investigadors nord-americans recomanen que els metges prenguin en consideració el nivell de contaminació de l'aire a la regió on viu pacient, i denunciïn les conseqüències negatives de passar molt de temps a l'aire lliure en llocs contaminats.


Científicos estadounidenses consiguieron pruebas convincentes de que altos niveles de contaminación del aire pueden provocar ataques cardíacos, infartos y muerte por enfermedades cardiovasculares, según un comunicado de la Asociación Americana de Corazón (AHA) publicado en la revista Circulation: Journal of the American Heart Association.
Para leer más ir a enlace:

A Caracas el peix costarà 37% menys

Als mercats municipals de Cochecito, Guacaipuro, Sant Martí, La Pastora, La Veguita, Antonio José de Sucre i Macarao, a Caracas, s'expendran diverses espècies de peix amb fins amb 37% de descompte. Entre els principals productes marins que valdran menys destaquen el tajalí amb 37% de descompte i el CATAC de 33% menys en comparació el preu actual. Mentre que el bonítol disminuirà un 29,1%. La llisa també es beneficiarà i costarà un 28,5% menys.

Aquest acord va ser producte de tres taules de treball entre majoristes del mercat de Cotxe, comerciants de peix, funcionaris de l'Institut Socialista de la Pesca i aqüicultura (Insopesca) i de la Superintendència Nacional de Silos Magatzems i Dipòsits Agrícoles (Sada), per tal de abaratir el preu i garantir la ingesta d'aquest nutritiu aliment.

Actualment, s'estan realitzant converses per arribar a un acord en la venda d'espècies marines més costoses i amb més demanda com és el cas del mer, pagre i tonyina.

Després d'aquest conveni, els comerciants obtindran un marge de guany estàndard, el qual oscil.larà en 5% per als majoristes i 25% per als minoristes.

Per mantenir aquests preus i corroborar les estructures de costos, cada tres mesos les autoritats involucrades faran una avaluació del conveni.

La carn també subvencionada
L'Hipermercat Bicentenari va distribuir 35.000 kg de carn aquest cap de setmana

Prop de 35.000 quilograms de carn, més 170 tones d'aliments de la cistella bàsica i electrodomèstics a bon preu, com cuines, neveres i rentadores, distribuir aquest cap de setmana el Hipermercat Bicentenari, ubicat al sector Terrasses del Àvila, al municipi Sucre de l'estat Miranda.

Així ho va informar aquest dilluns el gerent de la botiga, Eduardo Lucena, en contacte des de l'establiment amb el programa despertar Veneçuela, que transmet Veneçolana de Televisió.

El febrer passat, el president de la República, Hugo Chávez, va inaugurar el Hipermercat Bicentenari, a l'antic comerç privat Èxit, expropiat pel Govern al grup francès Casino, per incórrer reiteradament en especulació.


En los siete mercados municipales de Caracas el pescado costará 37% menos

A partir de hoy (lunes), los mercados municipales de Cochecito, Guacaipuro, San Martín, La Pastora, La Veguita, Antonio José de Sucre y Macarao, expenderán diversas especies de pescado hasta con 37% de descuento.

Entre los principales productos marinos que valdrán menos destacan el tajalí con 37% de descuento y el cataco de 33% menos en comparación el precio actual.
Para leer más ir a enlace:

Tancades les fronteres amb Kirguizistan

La frontera entre Kazakhstan i Kirguizistan, tancada arran del començament dels disturbis a Bishkek, el 7 i 8 d'abril, roman tancada tot i la sol.licitud d'obertura realitzada pel Govern provisional kirguís, informa el Comitè Nacional de Seguretat de Kazakhstan. Dijous passat, el vicepresident del Govern provisional kirguís, Temir Saríev, va revelar les expectatives de les noves autoritats amb la reobertura de la frontera amb Kazakhstan, fixada per a l'11 de maig, i va agrair al país veí aquest pas, però: "La frontera es vigila en règim reforçat, les restriccions en els passos fronterers no han estat aixecades", han dit al servei duaner de Kazakhstan.

Al mateix temps, la font va evitar fer pronòstics sobre la possible data de la reobertura de la frontera entre ambdós estats: "No tenim informació sobre les dates de la reobertura de la frontera", van dir en el servei duaner.

Fins ara, el Govern provisional kirguís tampoc ha arribat a un acord per obrir la frontera amb un altre país veí, Uzbekistan.

El 6 d'abril, en Kirguizistan van esclatar disturbis massius que es van propagar a tot el país. Els dies 7 i 8 d'abril es van produir saquejos a la capital kirguís de Bishkek. Van perdre la vida 85 persones i més 1.500 van resultar ferides. Els disturbis van provocar la fugida del mandatari kirguís, Kurmanbek Bakiev, des de Bishkek a Bielorússia, i la formació d'un Govern provisional que va assumir plens poders per un termini de sis mesos, fins que s'aprovin diverses esmenes constitucionals i sigui possible celebrar noves eleccions presidencials.


Kazajstán mantiene cerrada su frontera con Kirguizistán pese a la petición de gobierno provisional

La frontera entre Kazajstán y Kirguizistán, cerrada a raíz del comienzo de los disturbios en Bishkek, el pasado mes de abril, permanece cerrada, a pesar de la solicitud de su apertura realizada por el Gobierno provisional kirguís, informaron hoy fuentes del Comité nacional de Seguridad de Kazajstán.
Para leer más ir a enlace:

Habitants d'aldea xinesa linxen assassí

Una multitud enfurismada linxà a la Xina a un home que havia assassinat a tres persones, inclosa una nena, comunicà aquest dimarts l'agència Xinhua. Un habitant de 37 anys del llogaret de Gao Ding, província de Huang Shi, sud de la Xina, va matar al matí d'avui a dues dones i una nena de tres anys d'edat, a més, va ferir un noi de sis anys. Després, va intentar fugir. Però els testimonis del crim es van posar a córrer darrere de l'assassí i, en agafar-lo, el van apallissar fins a la mort.

No s'informa si existia un parentiu entre aquest individu i les seves víctimes. Va començar la investigació del crim.

La premsa xinesa informa amb regularitat els últims dies sobre uns crims sagnants que es cometen al país. Per exemple, dissabte passat, un habitant de la província de Jiangxi va matar a punyalades a vuit parents. Dilluns passat, un home enfurit va assassinar a dues persones i va ferir a altres set a la província de Shanxi.

Aquesta primavera, es van cometre diversos atacs contra alumnes de graus menors en diverses regions del país. Les autoritats van disposar enfortir la guàrdia de tots els centres docents de la capital i altres ciutats del país.


Habitantes de una aldea china linchan a asesino

Muchedumbre enfurecida linchó en China a un hombre que había asesinado a tres personas, incluida una niña, comunicó este martes la agencia Xinhua.

Un habitante de 37 años de la aldea de Gao Ding, provincia de Huang Shi, sur de China, mató en la mañana de hoy a dos mujeres y una niña de tres años de edad, además, hirió a un chico de seis años. Después, intentó fugarse. Pero los testigos del crimen se echaron a correr detrás del asesino y, al alcanzarlo, lo apalearon hasta la muerte.