dilluns, 18 de febrer de 2013

Detinguts quatre detectius de Método 3 per l'espionatge polític a Catalunya

La policia espanyola sota manament del PP de Madrid ha detingut quatre persones en el marc de la investigació del cas d'espionatge polític a Catalunya. Es tracta de Francisco Horacio Marco, director de l'empresa Método 3; dos dels seus ex-treballadors, Alejandro Borreguero i Julián Peribáñez, i Elisenda Villena, cap d'operacions de Método 3 i detectiva, germana d'Ana Villena, assessora jurídica del PSC. Tots quatre estan detinguts acusats de descobriment i revelació de secrets. Foto: Elisenda Villena, treballadora de Método 3, i Francisco Marco, director de l'agència de detectius.

Segons la policia espanyola, Borreguero i Peribáñez van enregistrar la conversa entre la presidenta del PP, Alícia Sànchez Camacho, i l'ex-parella sentimental de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victòria Álvarez, per ordre de Marco.

Álvarez va declarar dijous passat durant una hora i mitja davant el jutge de l'Audiència espanyola Pablo Ruz per la denúncia que havia fet al mes de desembre davant la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) on apuntava que el fill de l'ex-president de la Generalitat disposava de comptes a l'estranger. Després d'escoltar el seu testimoni, Ruz va dictar una providència per la què demana a la fiscalia que decideixi si és competent, o no, per investigar els fets.

Aquest dilluns el Ministeri de l'Interior espanyol ha defensat justament la competència de la policia espanyola per investigar el cas d'espionatge polític ja que, segons fonts del departament de Jorge Fernández Díaz, la llei empara que es faci càrrec de les investigacions el mateix cos on s'han fet les denúncies, en aquest cas la policia espanyola ja que tant Alícia Sánchez-Camacho com Francesc Marco van optar per fer-ho davant la policia espanyola.

A més, el ministeri entén que el fet que Método 3 tingui oficines també a Madrid dota el cas d'una dimensió estatal i per tant dóna legitimitat al fet que sigui el Cos Nacional de Policia qui es faci càrrec de la investigació. Interior manté a més que no té cap intenció de traspassar el cas als Mossos.

Aquest dilluns s'ha celebrat una reunió amb la presència de màxims dirigents de la policia espanyola, com el director adjunt operatiu, Eugenio Pino, amb el cap de la policia estatal a Catalunya, Agustín Castro. El fet que la policia catalana n'hagi quedat al marge ha provocat el malestar del departament que lidera Ramon Espadaler, que tem que hi pugui haver una invasió de competències.

Putin felicita Correa per la victòria

El president rus Vladímir Putin ha felicitat al seu homòleg equatorià Rafael Correa per la revàlida a les urnes, després que el Consell Nacional Electoral ha ratificat la victòria de Rafael Correa amb un aclaparador 56,7% dels vots, enfront del 23,3% del seu principal opositor, el banquer Guillermo Lasso.

"El resultat de la votació evidència la seva gran autoritat entre la població i l'ampli suport a la seva política encaminada a resoldre els apressants problemes socioeconòmics i enfortir la posició internacional de l'Equador", va assenyalar Putin en el seu missatge a Correa.

El líder rus va reafirmar la "disposició de continuar una activa tasca conjunta per tirar endavant l'associació estratègica i la cooperació mútuament avantatjosa entre ambdues nacions".

Amb el 100% dels vots escrutats, el Consell Nacional Electoral va ratificar la victòria de Rafael Correa amb un aclaparador 56,7% dels vots, enfront del 23,3% de la seva principal opositor, l'exbanquer Guillermo Lasso.

El multimilionari propietari de Media Markt es suïcida als 89 anys

El multimilionari alemany Otto Beisheim, un dels fundadors del grup de distribució germà Metro AG, que actualment engloba marques com Makro, Media Markt o Saturn, s'ha suïcidat als 89 anys després haver-li diagnosticat una malaltia incurable, segons recull la premsa alemanya. Durant la Segona Guerra Mundial va formar part de la 1ª Divisió Leibstandarte SS Adolf Hitler.

Segons un comunicat remès per Beisheim Group, el multimilionari alemany va morir aquest dilluns a casa Rottach-Egern, al Sud d'Alemanya, i patia una malaltia incurable que l'ha portat al suïcidi davant "la desesperació pel seu estat de salut".

Amb una fortuna estimada en 3.300 milions de dòlars (2.472 milions d'euros) el març de 2012, Beisheim ocupava el número 344 en la llista Forbes dels multimilionaris del món i el lloc 22 a Alemanya.

Otto Beisheim va fundar el 1964 la primera filial de Metro Cash&Carry a Alemanya al costat de les famílies Schmidt-Ruthenbeck i Haniel i en l'actualitat posseïa aproximadament el 10% de l'empresa cotitzada.

Beisheim va néixer a Essen. Durant la Segona Guerra Mundial va formar part de la 1ª Divisió Leibstandarte SS Adolf Hitler.

1ª Divisió Leibstandarte SS Adolf Hitler

La Leibstandarte SS Adolf Hitler va ser una formació d'elit de les Waffen-SS formada inicialment com una guàrdia personal armada per a Adolf Hitler. Posteriorment es va destacar com una unitat blindada especial de les Waffen-SS que va actuar en molts escenaris bèl·lics durant la Segona Guerra Mundial.

El 1919, Hitler, en el seu desig de protegir la seva persona, es va envoltar en un començament de personatges de la seva més alta confiança, anomenada irònicament la Chauffeurezka, que només són una camarilla de confiança composta pel xofer Julius Schreck, Julius Shaubb, Wilhelm Bruckner i Ulrich Graff.

Les SA van ser la primera resposta organitzativa el 1921 d'un grup paramilitar que defensés a Hitler en els seus mítings. Aquesta força es va formar amb elements dels Freikorps i alguns de la Reichswehr. Aquestes forces van ser liderades per Ernst Röhm, i es disfressaven com auxiliars policíacs o seccions esportives de l'exèrcit, ja que no tenien figura legal.

Prèviament Putsch de Munic, el 1923, la Chauffeurezka rebre la instrucció de buscar a individus que pel seu fervor nacionalsocialista i lleialtat provada poguessin compondre un cos paral·lel a les SA. Aquestes persones haurien de formar les Esquadres de Protecció o Schutzstaffel o organització SS.

En els anys 1964 va fundar la primera filial de Metro Cash&Carry que es convertiria en una de les empreses dedicades a la Gran distribució més importants dins la la Unió Europea.

Era amic proper de Leo Kirch i és un dels homes més influents del món dels negocis al seu país.

L'amic Leo Kirch, entre d'altres vells nazis i 'democratacristians'

Leo Kirch (21 d'octubre de 1926 a Volkach, Baviera - 14 de juliol de 2011 a Munic, Baviera) va ser un empresari alemany relacionat amb mitjans de comunicació i es va veure implicat en un escàndol de finançament irregular del partit polític Unió Demòcrata Cristiana, la CDU de Merkel, durant l'escandalós i fraudulent mandat de Helmut Kohl.

El 1955 va començar la seva carrera com a distribuïdor de cinema internacional, i en les següents dècades va generar una fortuna a través del seu conglomerat mediàtic Kirch-Gruppe, que gestionava drets de cinema, sèries, canals de televisió en obert i plataformes de pagament de televisió per satèl·lit. Aquest grup va existir fins a 2002, any en que va declarar la seva fallida.

A mitjans dels anys 1980, Kirch va provar sort en altres mitjans de comunicació. Després de la mort d'Axel Springer, es va fer el 1985 amb el 10% de les accions del tabloide Bild. Al seu torn, consolidar la televisió privada Sat.1 i va ajudar al seu fill Thomas Kirch en el llançament d'un altre canal privat, ProSieben. El 28 febrer 1991 va posar en marxa al costat de Bertelsmann i Canal+ el servei de televisió de pagament Premiere, i després de sortir del grup va crear el 1996 la seva pròpia plataforma DF1.

Com que la televisió comercial a Alemanya es basava en la televisió per satèl·lit en senyal obert, el model de pagament no va atreure en principi als espectadors. Per això, el grup Kirch es va fer amb els drets de competicions de futbol i altres esdeveniments esportius per un cost molt superior al fixat pel mercat.

Davant els primers indicis que advertien d'una possible fallida del grup, DF1 es va fusionar amb Premiere el 1999 per formar l'operador Premiere World, i va recolzar el 2000 la unió de les televisions en obert ProSieben i Sat.1 per crear un conglomerat, ProSiebenSat. 1 Mitjana.

No obstant això, la xifra d'abonats a Premiere va ser menor del que s'esperava, i el grup de Kirch va entrar en números vermells. Les costoses contractacions generar un deute de 6.500 milions d'euros, que va provocar finalment la fallida de KirchMedia el 8 d'abril de 2002, i la venda de tots els seus actius.

Al mes següent, Leo Kirch va reclamar 3.500 milions d'euros a Deutsche Bank per creure que el llavors director de l'entitat Rolf Breuer va forçar la seva fallida, en dubtar públicament sobre la solvència del grup. Aquesta demanda va ser desestimada el 2008.

D'altra banda, Kirch es va veure implicat en un escàndol de finançament irregular del partit polític Unió Demòcrata Cristiana, durant el mandat de Helmut Kohl. Després de la fallida de KirchMedia, Leo Kirch va desaparèixer de l'escena pública.

Els emails d'Urdangarín comprometen clarament la monarquia

Del projecte Ayre (l'intent d'aconseguir la participació d'un segon equip espanyol a la 33ª edició de la Copa d'Amèrica) es va arribar a dissenyar un organigrama que tenia en la seva cúspide Felipe de Borbón com a president d'honor; Urdangarin com a president del consell social i la seva dona, Cristina de Borbón, "assessor esportiu".

Encara que la iniciativa no va prosperar, els nous documents abunden en la tesi que la Casa del Rei li va donar el seu suport. "Sobrevender la participació de la Família en el projecte quan qui tu saps ja ens està ajudant com ho està fent no crec que sigui el millor camí", diu el gendre del Rei a Perelló, a qui li demana mantenir un "perfil baix". "SM m'ha tornat a comentar les ganes que té de que el projecte tiri endavant", afegeix.

Iñaki Urdangarin signa com 'Txikitín' en un email que li envia l'home de confiança de les infantes, García Revenga. Aquest apareix en els correus com un factòtum en els assumptes de Urdangarin, amb el qual té una gran confiança. El 2003, el duc fa broma, amb clara confiança, sobre els seus nous projectes professionals: "és un treball molt ben pagat i agradable per a la meva vida laboral". A més, li envia una foto de noies nues muntades amb bicicleta.

El gener de 2005, el duc de Palma li envia un correu electrònic a la princesa Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, amiga íntima del Rei. Urdangarin li proporciona el seu compte bancari i mantenen converses sobre la Fundació Laureus, amb la qual el duc pretenia fer negocis.

L'interès del duc de Palma per formar part de la Fundació Laureus s'evidencia en els correus que intercanvia amb la princesa alemanya. En aquest, Corinna li informa que ja ha fet arribar el seu currículum a la Fundació.

García Revenga, l'home de confiança de les infantes, també tenia una relació molt propera amb Iñaki Urdangarin. En aquest missatge aconsella al duc una resposta electrònica determinada. En el seu comiat li escriu: "Que siguis bo que sé que et costarà".

Estan les desigualtats disminuint?

Vicenç Navarro: Aquest article critica la tesi promoguda per economistes neoliberals, que gaudeixen de grans caixes de ressonància mediàtica, que les desigualtats en el món han disminuït com a resultat de l'aplicació de polítiques neoliberals. Els súper rics (l'1% de la població) han vist augmentades les seves rendes en els últims trenta anys un 229%, mentre que per a la meitat de la població nord-americana, les rendes han augmentat només un 6%.

Una tesi freqüentment promoguda per economistes de sensibilitat liberal que tenen grans caixes de ressonància en els mitjans, com l'economista Sala i Martín, és que, resultat de l'aplicació de les polítiques públiques de tall neoliberal (que inclouen totes elles una gran desregulació dels mercats financers, comercials i laborals) el món ha experimentat un gran creixement econòmic, amb una disminució de les desigualtats socials.

Per tal de donar suport aquesta tesi, aquests economistes assenyalen que el nombre de persones vivint en països pobres ha disminuït, i això com a resultat dels suposats "miracles" econòmics de la Xina i l'Índia (que sumen junts més d'un terç de la població mundial). No cal dir que aquesta "miracle" s'atribueix a l'aplicació de la doctrina neoliberal en aquests dos països.

Tal teoria, però, té seriosos problemes per manca d'evidència que la sostingui. En primer lloc, les elevades taxes de creixement de les economies xinesa i índia no poden atribuir-se a polítiques neoliberals. En realitat, l'Estat en ambdós països juga el major protagonisme en la vida econòmica del país. L'Estat, per exemple, controla la provisió de crèdit en ambdós països. Veure aquestes polítiques com neoliberals és un excés de subjectivitat que no cobreix la realitat objectiva que es mostra en els fets. Els punts claus del capital financer i econòmic continuen en mans o sota la direcció de l'Estat.

Però el forat més substancial en aquest argument que les desigualtats estan disminuint és que aquesta tesi pren la diferència de renda mitjana entre els països com l'indicador que les desigualtats han augmentat o disminuït. Prendre les mitjanes és, però, altament insuficient i fins i tot erroni. Una persona es pot ofegar en un riu que té només un pam de mitjana de profunditat. Tal riu pot tenir molts trams en què estigui pràcticament sec, mentre que en altres pot arribar a tenir més de tres metres, que és on la gent es pot ofegar.

Prendre la mitjana com a mesura evita conèixer la distribució dels ingressos, que és precisament l'indicador més important per mesurar les desigualtats. Les desigualtats entre països poden disminuir, i alhora, les desigualtats dins de cada país poden augmentar, de manera que quan considerem les desigualtats totals, aquestes últimes poden haver augmentat, que és precisament el que ha estat passant en els darrers trenta anys, en part, resultat de l'aplicació de les polítiques neoliberals.

Vegem les dades. Als EUA, segons dades del Congressional Budget Office, la riquesa de l'1% de la població amb majors ingressos (els súper rics) és de 16,8 trilions (americans) de dòlars, que és 2 trilions (americans) superior a la propietat del 90% de la població.

És més, els súper rics (aquest 1% de la població) han vist augmentades les seves rendes en els últims trenta anys un 229%, mentre que per a la meitat de la població nord-americana, les rendes han augmentat només un 6%. Utilitzar la mitjana com a indicador de la riquesa i del nivell de renda d'un país, ignora l'enorme concentració de la riquesa i de les rendes que ha anat passant en la majoria de països com a resultat de les polítiques neoliberals.

Una altra dada. La distància entre el salari del director delegat d'una empresa i el del seu empleat mitjana, era 35 vegades més gran el 1974, 42 vegades el 1980, 84 vegades el 1990, 135 vegades el 1995, 400 vegades el 1998 i 531 el 2000. Els ingressos de les cúspides han crescut molt més ràpidament que la resta de la població en aquells països, dada que no apareix quan comparem la situació en diversos països, prenent la mitjana com el punt de referència. No es tenen en compte les desigualtats dins de cada país. En realitat, si es considerés a tothom com un sol país, veuríem que les desigualtats a nivell mundial han crescut d'una manera molt marcada. I això com a resultat de l'enorme concentració de rendes i de riquesa estimulada per aquestes polítiques neoliberals.

I la crisi actual ha empitjorat encara més aquesta situació. La crisi està beneficiant als súper rics d'una manera molt notable. Segons el World Institute for Development Economics basat en Hèlsinki, l'1% de la població amb majors rendes a nivell mundial (els súper, súper rics) és 2.000 vegades més ric que el 50% de la població mundial. Les desigualtats a nivell mundial estan, doncs, creixent, no disminuint.

La Policia troba el cos d'un diputat rus dins d'un barril amb ciment

El cos d'un diputat rus segrestat la setmana passada va ser trobat dins d'un barril amb ciment en una petita població de la província de Moscou, ha informat aquest dilluns el Comitè d'Investigació de Rússia. Les primeres indagacions apunten que Mikhaïl Pajómov, diputat del partit en el govern Rússia Unida en l'assemblea legislativa de la ciutat de Lipetsk, al sud de la capital russa, va ser assassinat per un deute contret amb l'exviceministre d'Habitatge i Serveis Comunitaris del Govern i company de partit de la província de Moscou, Evgueni Jaritónov, qui suposadament va encarregar el crim.

El cadàver de Pajómov va ser trobat diumenge, cinc dies després de la seva desaparició de Lipetsk. Segons mitjans locals, diversos veïns de la ciutat van ser testimonis de com un grup de desconeguts va introduir al diputat per la força en un vehicle. Al lloc dels fets es van trobar posteriorment un telèfon i un parell de texans pertanyents a Pajómov.

Tres dies després, la policia va detenir en una autovia entre Moscou i Lipetsk un turisme en el qual va trobar un maletí amb objectes personals del diputat segrestat, inclosos els seus documents d'identitat.

El presumpte instigador de l'assassinat, Evgueni Jaritónov, va ser detingut el dia abans juntament amb altres set persones, sospitoses de ser autors materials del crim.

Mikhaïl Pajómov, de 37 anys, es va afiliar el 2003 al partit oficialista Rússia Unida. El 2011, va ser inclòs en la llista de la formació per a les eleccions a la Duma d'Estat, Cambra baixa del Parlament rus.

Bustos renuncia ara a comparèixer de nou davant el jutge del cas Mercuri

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos (PSC) ha renunciat a comparèixer per segona vegada davant el jutge del cas Mercuri, tot i que ho havia demanat públicament abans de dimitir per aclarir al magistrat aspectes del sumari que havien estat publicats. La compareixença voluntària de Bustos davant el jutge s'havia acordat per divendres que ve, 22 de febrer, però la setmana passada va dir al jutge que renunciava a la seva nova declaració.

Segons ha informat avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la compareixença voluntària de Bustos davant el jutge s'havia acordat per divendres que ve, 22 de febrer, sense l'oposició de cap de les parts implicades en el procés.

Tanmateix, Bustos va transmetre la setmana passada al jutge que renunciava a la seva nova declaració, extrem que ha estat acceptat pel magistrat, segons el TSJC.

Bustos va dimitir el passat dijous 14 de febrer com a alcalde de Sabadell, després que al gener va ser imputat en vuit peces separades del "cas Mercuri", en les que se li investiga per presumpta malversació de diners públics i per intervenir en suposades adjudicacions irregulars de contractes públics.

Bolívia expropia la filial d'Abertis i Aena que gestiona tres aeroports

El president de Bolívia, Evo Morales, ha anunciat aquest dilluns l'expropiació de l'empresa SABSA, filial de les espanyoles Abertis i Aena que administra els tres aeroports més grans del país (La Pau, Cochabamba i Santa Cruz), acusant d'haver fet insuficients inversions. Efectius de l'Exèrcit s'han desplegat immediatament a les instal·lacions nacionalitzades.

Morales ha fet aquest anunci en un acte a la ciutat central de Cochabamba, on hi ha la seu de SABSA, acompanyat del vicepresident del país, Álvaro García Linera, i del ministre d'Obres Públiques, Vladimir Sánchez.

Es tracta de la tercera nacionalització que té com a objectiu una empresa espanyola en menys de deu mesos a Bolívia. El desembre passat, Morales va decretar l'expropiació de les quatre filials amb les que opera Iberdrola al país llatinoamericà-dues distribuïdores d'electricitat a les regions de la Pau i Oruro, una empresa de serveis i una gestora d'inversions-legant que cobraven més del doble als consumidors de les zones rurals. El maig passat, Morales va expropiar la signatura Transportadora d'Electricitat, de Red Eléctrica. Aquestes companyies encara no han estat compensades per les nacionalitzacions.

La possibilitat que la filial d'Aena i Abertis fora expropiada va sorgir ja fa unes setmanes. Sectors del sindicat de treballadors de SABSA i del partit oficialista portaven un temps demanant la la nacionalització de la signatura. Tres representants del sindicat van presentar una denúncia penal contra la signatura per suposat incompliment de contracte i danys a l'Estat i per la qual al començament de febrer un fiscal bolivià va registrar la seu de SABSA a El Alto, veïna de La Paz.

Llavors, les empreses espanyoles van plantejar al Govern d'Evo Morales invertir 36 milions de dòlars (24,4 milions d'euros) en la seva filial a Bolívia per romandre en aquest país. El gerent de Serveis d'Aeroports Bolivians, SA (SABSA), Anthony Alicastro, va assenyalar a Efe llavors que la xifra va ser proposada en negociacions que es desenvolupen des de 2012 amb l'executiu per "redreçar" la concessió per a l'administració de les tres principals terminals aèries d'aquest país. Aquests diners seria invertit en la modernització dels aeroports de La Paz, Cochabamba i Santa Creu en els pròxims nou anys, termini que resta a la concessió de 25 anys.

Efectius de l'Exèrcit de Bolívia es van desplegar als aeroports del país gestionats per SABSA. Els militars van accedir a les terminals aeroportuàries del Alt (ciutat veïna a La Paz), Viru-Viru, a Santa Creu, i Wilsterman, a Cochabamba, localitat on a més hi ha la seu de SABSA.

Com Roma va imposar el poder monàrquic-absolutista dels papes

Leonardo Boff: Escrivíem anteriorment en aquestes pàgines que la crisi de l'Església-institució-jerarquia rau en l'absoluta concentració de poder en la persona del papa, poder exercit de forma absolutista, distanciat de qualsevol participació dels cristians, creant obstacles pràcticament insuperables per el diàleg ecumènic amb les altres Esglésies.

Al principi, no va ser així. L'Església era una comunitat fraternal. Encara no existia la figura del papa. Qui dirigia l'Església era l'Emperador, doncs ell era el Summe Pontífex (Pontifex Maximus) i no el bisbe de Roma ni el de Constantinoble, les dues capitals de l'Imperi. Així l'Emperador Constantí va convocar el primer concili ecumènic de Nicea (325) per decidir el principi de la divinitat de Crist.

Encara al segle VI l'Emperador Justinià, que va refer la unió de les dues parts de l'Imperi, la d'Occident i la d'Orient, va reclamar per a si el primat de dret i no el de bisbe de Roma. No obstant això, pel fet d'estar a Roma les sepultures de Pere i de Pau, l'Església romana gaudia d'especial prestigi, així com el seu bisbe, que davant els altres tenia la "presidència en l'amor" i "exercia el servei de Pere", el de" confirmar en la fe", no la supremacia de Pere en el comandament.

Tot va canviar amb el papa Lleó I (440-461), un gran jurista i home d'Estat. Ell va copiar la forma romana de poder que és l'absolutisme i l'autoritarisme de l'Emperador. Va començar a interpretar en termes estrictament jurídics els tres textos del Nou Testament que feien referència a Pere: Pere com pedra sobre la qual es construiria l'Església (Mt 16,18), Pere, el confirmador en la fe (Lc 22,32) i Pere com Pastor que ha de vetllar per les seves ovelles (Jn 21,15).

El sentit bíblic i jesuànic va en direcció totalment contrària: la de l'amor, el servei i la renúncia a tota supremacia. Però hi va haver el predomini de la lectura del dret romà absolutista. Conseqüentment, Lleó I va assumir el títol de Summe Pontífex i de Papa en sentit propi.

Després, els altres papes van començar a usar les insígnies i la indumentària imperial (la porpra), la mitra, el tron ​​daurat, el bàcul, les estoles, el pal·li, la cobertura de les espatlles, la formació dels palaus amb la seva cort i es van introduir hàbits palatins que perduren fins als dies actuals en els cardenals i als bisbes, cosa que escandalitza molts cristians que llegeixen en els evangelis que Jesús era un obrer pobre i sense sumptuositat. Llavors va començar a quedar clar que els jerarques estan més propers al palau d'Herodes que a la cova de Betlem.

Però hi ha un fenomen de difícil comprensió per a nosaltres: en l'afany per legitimar aquesta transformació i garantir el poder absolut del papa, es van forjar una sèrie de documents falsos. Primer, una suposada carta del papa Climent (+96), successor de Pere a Roma, dirigida a Santiago, germà del Senyor, el gran pastor de Jerusalem, en la qual deia que Pere abans de morir havia determinat que ell, Clemente, seria l'únic i legítim successor.

I, evidentment, els altres que vindrien després. Falsificació encara major va ser la famosa Donació de Constantí, un document forjat en l'època de Lleó I, segons el qual Constantí hauria donat al papa de Roma com donació tot l'Imperi Romà. Més tard, a les disputes amb els reis francs, es va crear una altra gran falsificació, les Pseudodecretales d'Isidoro que reunien falsos documents i cartes com si provinguessin dels primers segles, que reforçaven la primacia jurídic del papa de Roma. I tot va culminar amb el Codi de Gracià al segle XIII, considerat com a base del dret canònic, però que es basava en falsificacions i normes que reforçaven el poder central de Roma, a més d'en altres cànons veritables que circulaven per les esglésies.

Lògicament, tot això va ser desemmascarat més tard, però sense produir cap modificació en l'absolutisme dels papes. Però és lamentable i un cristià adult ha de conèixer els artificis usats i concebuts per gestar un poder que són contraris als ideals de Jesús i que enfosqueix el fascinant missatge cristià, portador d'un nou tipus d'exercici del poder, servicial i participatiu.

Posteriorment es va produir una gradació del poder dels papes: Gregorio VII (+1085) en el seu Dictatus Papae (la dictadura del papa) es va proclamar senyor absolut de l'Església i del món; Innocenci III (+1216) es va anunciar com a vicari-representant de Crist i finalment, Innocenci IV (+1254) es va instituir com a representant de Déu. Com a tal, sota Pius IX el 1870, el papa va ser proclamat infal·lible en el camp de doctrina i moral. Curiosament, tots aquests excessos mai han estat denunciats ni corregits per l'Església jeràrquica.

Segueixen servint, per escàndol dels que encara creuen en el Natzarè pobre, humil artesà i camperol mediterrani, perseguit, executat a la creu i ressuscitat per aixecar-se contra tota recerca de poder i més poder encara dins de l'Església. Aquesta comprensió comet un oblit imperdonable: els veritables vicaris-representants de Crist, segons l'evangeli de Jesús (Mt 25,45) són els pobres, els assedegats i els famolencs.

Wert i Urdangarin van mantenir contactes i tractaren projectes empresarials

Iñaki Urdangarin i el ministre contra l'Educació, la Cultura, l'Esport i tot el que no sigui torturar braus, José Ignacio Wert (PP), van mantenir contactes entre setembre i octubre de 2004 i abordaren els projectes empresarials que tenien entre mans tant el marit de la infanta Cristina com el seu exsoci Diego Torres, tal com es desprèn de diversos dels correus aportats per aquest al cas Nóos.

Així, en un correu electrònic que Urdangarin va remetre al ministre i llavors director de Relacions Corporatives del BBVA el 3 de setembre de 2004, quan el duc presidia l'Institut Nóos, aquest li comentava que, "si no recordo malament i les dades no em fallen, havíem plantejat la possibilitat de veure'ns la setmana que ve".

No obstant, en el mateix correu Urdangarin li posava de manifest que, "a causa de la meva falta de comunicació des de final de juliol i agost amb els altres membres de l'equip no he pogut preparar la reunió per aquestes dates. És per això que et proposo altres dates amb la finalitat que puguin cuadrarte i ho puguem tancar: dimarts 14, dijous 16 o divendres 17. Disculpa els canvis i espero les teves notícies".

Un correu en què, al marge d'aquestes propostes, Urdangarin li comentava en un to de confiança: "Espero que hagis descansat i que la tornada al corró no et faci recordar l'estiu amb ansietat. Per la meva part, a part de perdre el meu ordinador per problemes vírics i de gaudir d'un agost esportiu, torno amb il·lusió i força a la càrrega".

El mateix Wert, al correu que aquest mateix dia va enviar a l'expresident de l'Institut Nóos, li responia que "ja m'havia oblidat de les vacances... ara amb aquest recordatori em va a entrar la nostàlgia". I prosseguia: "D'aquestes dates, la que em va millor és el 14 dimarts (...), si és a la tarda, a partir de les 5, perquè tinc un dinar lluny (i pesat). Al matí, m'adapto al que sigui".

Ja a l'octubre, el director de la Fundació BBVA, Rafael Pardo, es va dirigir per correu electrònic a Urdangarin per comentar haver parlat amb Wert, a qui li havia dit que "sabia que esteu fent coses molt interessants", d'acord amb la reunió que havia de mantenir el exsoci del duc amb Wert al dia següent, ia la qual no va assistir finalment el gendre del rei Joan Carles. "Crec que seria bo que si ens veiem un dia aquí et present a José Ignacio Wert, ja que és ell qui coordina les qüestions de responsabilitat social corporativa".

L'endemà, 2 d'octubre, el duc li responia haver sabut "per Diego" que la reunió amb Wert "ha estat estupenda en tots els sentits. L'ha semblat un gran professional, amb preguntes interessants i amb tarannà integrador tan important en els temps que corren. Res més. Una abraçada".

Els correus es troben entre la nombrosa documentació aportada per Torres dissabte passat, quan va prestar declaració en qualitat d'imputat davant del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, els fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, i els advocats personats en el procés , i en la qual va posar de manifest com la Casa Reial supervisava i estava al corrent de les activitats desplegades per Nóos.

Almassora: la dona, mentre s'encenia, cridava: 'M'ho heu pres tot!'

Una dona s'ha cremat en una oficina bancària de Caixa Almassora, d'aquesta localitat de la Plana Alta. Els fets han tingut lloc passat el migdia, dins d'una oficina situada a l'avinguda José Ortiz, on hauria anat a intentar refinançar un deute. La dona s'ha ruixat amb gasolina i s'ha pres foc. Segons que ha explicat la guàrdia civil, la dona, mentre s'encenia, cridava: 'M'ho heu pres tot!'. I segons que informa el diari El País, els veïns d'Almassora que hi havia a l'entitat han explicat que la víctima tenia dos pisos amb els quals va avalar un tercer habitatge. Pel que sembla, ha acabat perdent totes tres cases, tot i que el banc no ho ha confirmat.

Quan han arribat els agents de la policia local, l'han traslladada fins a una superfície àmplia per tal que un helicòpter medicalitzat la recollís i la portés a l'hospital. El seu estat és greu.

Segons les primeres informacions, la dona, veïna d'Almassora, hauria anat a l'entitat a refinançar un deute i s'ha calat foc dins del banc i després ha sortit cap al caixer automàtic, prop de la sortida al carrer, en flames. Un dels treballadors ha intentat ajudar-la ruixant-la amb un extintor fins que han arribat els serveis d'emergència. Deprés de ser atesa d'urgència, l'han traslladat en un helicòpter medicalitzat fins a l'hospital de la Fe de València. Els testimonis diuen que s'ha cremat sobretot les cames i que en el moment de ser evacuada era conscient.

Cap dels treballadors de l'entitat, diu el mateix diari, no ha estat ferit.

Netanyahu: tot a compte del contribuent amb total impunitat

El primer ministre sionista, Benyamin Netanyahu, guanya 46.700 NIS (nou shéquel, per les seves sigles en anglès) mensuals, i paga amb diners públics la seva residència a Jerusalem, el seu habitatge a Cesarea i absolutament totes les seves despeses, capricis desmesurats i gules infames -2.700 dòlars en gelats-, mentre un terç dels israelians viu per sota del llindar de la pobresa.

Les despeses inclouen el menjar, roba, neteja, jardineria, electricitat, aigua, impostos municipals o la factura del seu telèfon mòbil i fix, segons ha revelat aquest dilluns el diari israelià Haaretz.

El pressupost de la roba del premier israelià i la seva dona supera els 50.000 NIS anualment, a més del que gasta en la seva limusina i el conductor d'aquesta. En realitat, segons Haaretz, Netanyahu i la seva família no paguen de la seva butxaca absolutament res.

L'alt cost de la bona vida de Netanyahu es suma a l'escàndol del que paga anualment pel seu gelat favorit, 10.000 shequels (uns 2.700 dòlars) el que, després de saber-se la setmana passada, el va obligar a cancel·lar el contracte amb una gelateria a Jerusalem.

Però el pressupost no només s'inverteix en les delicatessen que agraden a Netanyahu, part d'aquests diners, uns 35.000 NIS anuals, paguen el maquillatge de la seva família, ell inclós.

La manca de transparència dels costos de la vida del primer ministre israelià evidència la cultura monàrquica que regeix en el règim sionista amb aparador "democràtic" per cretins i hipòcrites, que, no obstant això, retalla altres despeses socials per fer front a la seva crisi econòmica inventada particular, ja que és la gran banca sionista-JP Morgan Chase o Rockefeller, Goldman Sachs i Rothschild-la que va organitzar la gran estafa i es lucra amb ella.

El diari israelià ha qüestionat, així mateix, si el prepuesto israelià ha de pagar una taxa mensual pel gelat i maquillatge de la família de Netanyahu que equival, de fet, al salari mínim de qualsevol treballador.

Conclou també que és millor que Netanyahu, qui parla sobre la necessitat de transparència o estalvi pressupostari, publiqui el pressupost per a la seva residència i permeti a l'opinió pública decidir com gastar els seus diners.

Oposició als sondejos sísmics al Cap de Creus

L'organització ecologista Oceana va expressar ahir el seu rebuig als sondejos sísmics per localitzar bosses de petroli o gas natural davant de la Costa Brava i va advertir que aquesta tècnica prospectiva pot reduir les captures pesqueres un 50% en una zona protegida d'alt valor ecològic.

En un comunicat, Oceana va lamentar els permisos concedits pel ministeri d'Indústria a la companyia britànica Capricorn Spain Limited per fer exploracions sísmiques, una activitat que, segons els ecologistes, arriba a reduir les captures pesqueres a la meitat i amenaça la pesca comercial i recreativa. Segons l'organització, a l'àrea designada, situada davant la Costa Brava, viuen nombroses espècies amenaçades i protegides que pateixen pèrdues auditives i fugen dels llocs on es realitzen aquest tipus de proves.

"Molts no coneixen els enormes danys causats pels tests sísmics, abans fins i tot que hagin començat les perforacions" va afirmar el director executiu d'Oceana, Xavier Pastor: "La pesca disminuirà a la zona pel desplaçament dels estocs i els danys produïts a ous i larves. Espècies protegides, com balenes, dofins i tortugues, seran expulsades dels seus llocs de cria i alimentació i en el pitjor dels casos patiran danys en l'organisme o fins i tot podrien morir", va explicat Pastor.

Segons el projecte que denuncia Oceana, durant gairebé tres mesos una embarcació de gran mida, dotada d'un canó per detectar bosses de petroli i gas sota el llit marí, generarà explosions d'aire comprimit que arribaran a quilòmetres de distància sota l'aigua. "Aquestes proves sísmiques produiran un soroll eixordador, 100.000 vegades més intens que un avió a reacció, cada 10 segons, 24 hores al dia" van assegurar els ecologistes.

Interessos econòmics

L'organització ecologista Oceana va explicar també que l'àrea d'exploració comprèn 11.519 quilòmetres quadrats, l'equivalent a les províncies de Girona i Barcelona juntes, i se situa al Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears, entre el Cap de Creus i Menorca. "És absurd que s'hagin aprovat permisos sísmics en una àrea amb una biodiversitat tan rica i tan pròxima a llocs turístics", va assenyalar Silvia García, científica marina d'Oceana, que va afegir que "han prevalgut els interessos econòmics a curt termini de la indústria sobre la defensa del patrimoni natural". "Això hauria d'indignar pescadors i operadors turístics, sobretot quan existeixen tantes alternatives més netes i menys perjudicials, com l'energia eòlica. És vergonyós que s'aprovin nous projectes d'energies contaminants a l'hora que es tornen a retallar les primes a les renovables" va afegir García.

A més, denuncien que la zona d'exploració se situa al costat d'una àrea marina que estarà protegida dins del projecte Life+ Indemares, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per la Comissió Europea. Encara que les explosions no es produiran dins d'aquesta zona, el so, segons Oceana, la creuarà i afectarà la vida marina, que també es veuria amenaçada per abocaments si es detectés que hi ha petroli.

Ingressa a presó l'administrador de GRS a Lloret

Dels quatre detinguts en l'operació contra la màfia russa i la corrupció a CiU, només un ingressa a presó. És l'administrador de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Alexandre Ros. Aquesta empresa, segons la investigació, es va beneficiar d'aquest tracte de favor en les adjudicacions. De fet, la trama corrupta de CiU a les comarques gironines gira entorn a aquesta consultoria.

A banda de l'administrador, també van detenir l'apoderat d'aquesta mateixa empresa, Josep Maria Franch, que ha quedat en llibertat sense fiança però amb l'obligació de presentar-se periòdicament al jutjat. Franch queda imputat per tràfic d'influències, segons fonts de la justícia gallega.

El primer a declarar va ser el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu. El funcionari ha quedat en llibertat pagant una fiança de 5.000 euros.

Una constructora afavorida per Crespo va finançar Convergència

La investigació sobre el presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica (CDC) a través del Palau de la Música té una derivada a Lloret de Mar (Girona), ciutat de la qual va ser alcalde el diputat de CiU Xavier Crespo, investigat per les seves relacions amb la màfia russa. L'empresa constructora Nova Lloret, que amb Crespo a l'alcaldia es va beneficiar d'un procés de requalificació urbanística, va donar 100.000 euros a la fundació de Convergència Democràtica.

Carioca i Pokémon: dos casos que arrosseguen prop d'un centenar d'imputats

L'opinió pública gallega es manifesta "sacsejada" per l'operació Pokémon, una immensa trama en la qual s'investiguen contractacions suposadament irregulars, pagament de comissions, blanqueig de capitals, suborn i un llarg etcètera que ja ha deixat prop de 50 involucrats. El "sacseig" de Pokémon ja ha arribat fins a les comarques gironines, on ha afectat diversos càrrecs de l'administració local. L´operació Manga afecta Torremadé i Toro.

Imputació i fiança de 5.000 euros per l'alt càrrec de CiU a la Selva

Joan Carles F.M. (CiU), cap del departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, haurà de pagar una fiança de 5.000 euros per eludir la presó pels càrrecs de suborn i tràfic d'influències, entre d'altres delictes, que li ha imputat la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, en l'operació Manga -del cas Campió- en que hi ha imputat també l'alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria.

El xoriço Bárcenas fa la pinta els que l'escridassen

L'extresorer de la banda mafiosa del PP Luis Bárcenas, amb milions d'euros robats en paradisos fiscals i al centre de la polèmica sobre presumptes pagaments en diner negre a dirigents del PP, va tornar aquest diumenge a Espanya d'uns dies d'esquí a Canadà. Bon deixeble de l'inepte feixista Aznar, en ser increpat per ciutadans va imitar a l'imbècil i assassí inspector d'hisenda dedicant una peineta als periodistes i als presents. Un exemple clar del que pensa el PP i la seva xusma de la ciutadania a la que roben, espolien i estafen.

Anticorrupció esperarà fins a la declaració de Bárcenas el proper dia 25 per pronunciar-se sobre les mesures cautelars demanades per una acusació popular en el cas Gürtel, entre elles que se li prohibeixi sortir d'Espanya i que se li col·loqui una polsera localitzadora.

Anticorrupció busca el compte on Bárcenas tenia les donacions

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al PP el número del compte en què va haver de ingressar els donatius en metàl·lic que va rebre el partit per part d'empresaris i particulars entre 1990 i 2008. Es tracta d'un compte de l'extint Banc de Vitòria-després absorbit per Banesto-que va haver d'obrir el PP per imperatiu de la Llei de Finançament dels Partits Polítics, que obliga a habilitar un compte específic per aquests conceptes en nom de la transparència.

Anticorrupció vol analitzar els moviments i dates que figuren en aquest dipòsit bancari per acarar-los amb els papers de Bárcenas publicats per EL PAÍS. La intenció, a més, és veure què va fer el PP amb aquests diners i en mans de qui va acabar. Aquests papers mostren la recepció de donatius al partit des de desembre de 2002 i fins a 2007.

La primera donació registrada pel extresorer va ser de 5.395 euros i, segons les seves anotacions, va ser ingressada en el compte especial del Banc de Vitòria, la darrera, datada el 10 de gener de 2007, és per import de 60.000 euros. També hi ha ingressos molt superiors: 206.900 euros, el 7 de gener de 2004, i 148.000, el 14 de maig de 2004, entre d'altres. Així fins a un total de 992.075 euros. Però, a jutjar pels papers de Bárcenas, no van acabar en aquest compte totes les donacions que va rebre el PP de particulars i grans empresaris espanyols. Només acabar aquí un 13,2% dels 7,5 milions d'euros que va ingressar el partit en aquests anys.

El que investiga la Fiscalia Anticorrupció, a partir d'aquests apunts, és si les donacions van excedir del límit que marca la Llei de Finançament de Partits Polítics (el límit fins a 2007 era de 60.000 euros per donant i any), i si aquests diners va poder ser utilitzat per presumptes lliuraments opaques a alts càrrecs del PP (entre ells, tots els secretaris i vicesecretaris generals del partit en aquests anys, inclòs l'avui president Mariano Rajoy).

Quan el partit faciliti el número de compte, Anticorrupció reclamarà a l'entitat bancària tota la informació de què disposi: moviments i destinació donada als diners. Si és que consta.

En les indagacions del cas Bárcenas s'indaga si hi va haver delicte fiscal (pagaments sense les oportunes retencions), tant per qui abona aquests diners, suposadament el PP a través del seu extresorer Luis Bárcenas, com per qui el rep. El delicte fiscal, si n'hi ha, es reduiria als exercicis de 2007 i 2008, ja que els anteriors que consten en els papers de Bárcenas haurien prescrit.

Tanmateix, abans d'etiquetar possibles delictes al voltant del cas de les anotacions de l'extresorer, Anticorrupció vol analitzar la voluminosa documentació comptable del PP que ha reclamat a diferents organismes: Agència Tributària, Tribunal de Comptes i al propi partit. A partir de llavors toca analitzar i definir, si escau, els possibles delictes.

Perquè també s'indaga si va poder concórrer suborn i infraccions contra la Llei de Finançament dels Partits Polítics. Les anotacions dels comptes de Bárcenas revelen apunts de donacions que excedeixen el límit dels 60.000 euros. Però això no seria un delicte, si una infracció administrativa, que comporta fortes multes. Una altra qüestió seria si les donacions responen a contrapartides per part d'Administracions governades pel PP o beneficiaris d'aquests diners, el que entraria en l'àmbit del delicte de suborn.

Segons es desprèn dels apunts de l'extresorer, alts càrrecs del PP haurien rebut quantitats simultàniament del partit (Bárcenas només admet pagaments de "complements", tots ells fiscalitzats) i del Govern, del qual formaven part en aquell moment, el que és incompatible.

Estudiada l'abundant documentació demanada als esmentats organismes, serà el moment d'acordar noves proves i citacions de persones. No hi ha ningú citat de moment, encara Anticorrupció no descarta cridar els donants ia qui sigui necessari, sense importar el rang del càrrec, perquè aclareixi els dubtes que vagin sorgint.

Bárcenas va declarar el 6 de febrer davant la Fiscalia Anticorrupció. I ho va fer per negar-ho tot. Els fiscals li van exhibir els papers que va publicar El País. Ell va negar que la lletra fos seva. Gairebé ni els va mirar, tot i que ha pogut veure perquè aquest diari els va publicar tots, 14 folis de comptes, a començaments d'aquest mes. Però es va limitar a dir que no havia vist mai aquests papers i que el PP sempre ha disposat d'una única comptabilitat, fiscalitzada i oficial.

El fiscal Anticorrupció Antonio Romeral preguntar Bárcenas, gairebé al final de l'interrogatori, fins quan havia mantingut la seva relació laboral amb el partit. I és que suposadament ell havia anunciat la seva cessament voluntari com a tresorer el 28 de juliol de 2009. Almenys així ho va anunciar també el partit, amb un Bárcenas immers llavors en ple escàndol Gürtel. El fiscal li va fer aquesta pregunta perquè a Hisenda consta que el tresorer ha estat cobrant diners del PP i també donat d'alta a la Seguretat Social fins a desembre de 2012.

Sobre això l'extresorer ha assenyalat que aquests diners eren indemnitzacions fraccionades del seu acomiadament. Les dades de l'Agència Tributària i de la Seguretat Social li desmenteixen. La seva relació laboral amb el PP ha estat plena fins al desembre passat. I ha disposat durant aquest temps d'un sou de 200.000 euros anuals. És a dir, mai ha estat acomiadat. La seva desvinculació total del partit (ja que també durant aquest temps ha comptat amb un despatx a la seu nacional del PP) es produeix al transcendir que va tenir un compte a Suïssa, on va arribar a amagar fins a 22 milions d'euros.

Gairebé tots els apunts que figuren en els papers de Bárcenas resulten versemblants en termes de comptabilitat per als experts consultats per EL PAÍS. Sense comptar que almenys una desena de persones i alguns alts càrrecs del partit han reconegut haver rebut les quantitats de diners que figuren en els esmentats papers, i en les mateixes dates. Per això, una anàlisi del compte del Banc de Vitòria pot ajudar als investigadors, comparant les dates dels ingressos amb les que figuren en els papers, a aclarir els dubtes sobre la seva veracitat.

Tanmateix, hi ha algunes anotacions en els papers de Bárcenas, referències a un pagament d'IVA i un altre d'IRPF, que a priori resulten xocants o impròpies d'una comptabilitat opaca o paral·lela a l'oficial. I, segons aquests experts, no resulta lògic incloure'ls en una comptabilitat B. Tanmateix, els esmentats experts assenyalen que això pot tenir una explicació racional: per exemple, que s'hagi destinat diners des de la suposada caixa B de Bárcenas a persones necessitades d'efectiu per fer front al pagament de l'IVA o l'IRPF.

Troben restes del meteorit dels Urals i confirmen l'origen extraterrestre

Un equip de científics russos ha trobat fragments del meteorit caigut el divendres passat sobre la ciutat de Txeliabinsk, i després d'un estudi químic ha confirmat la seva naturalesa extraterrestre, afirma l'expert en meteorits de la Universitat dels Urals Víctor Grojovski.

La troballa es va produir en el llac Chebar o Kabar Khol al qual es va precipitar un dels aproximadament set trossos en què es va desintegrar el meteorit després explotar en l'aire. Al voltant de l'orifici de vuit metres que va deixar la caiguda en la superfície gelada del llac es van recollir fragments d'una substància sòlida i negra, semblant a la roca, d'entre 0,5-1 centímetres de diàmetre.

"Acabem de concloure l'estudi i confirmem que les partícules trobades per la nostra expedició a la zona del Chebarkul té efectivament naturalesa meteòrica", va explicar l'investigador en declaracions a RIA Novosti.

Va precisar que es tracta d'un meteorit rocós o condrita ordinària. Els 53 fragments trobats contenen "tots els minerals típics" per un meteorit, com "el ferro metàl·lic, el olivina o els sulfits", ha afegit Grojovski.

Segons l'expert, els científics no van aconseguir accedir a l'orifici produït per la caiguda del cos celeste, que actualment roman acordonat per les forces de seguretat.

"Tot i que estaven autoritzats pel Comitè de Meteorits i portaven documentació sobre això, no els van deixar passar. Van recollir les partícules de la neu. Hi havia un cordó policial allà, però ja està clar que el meteorit està dins de l'orifici", va relatar.

D'altra banda, l'investigador va avançar que els científics russos proposaran incloure el meteorit al registre internacional sota la denominació de "Chebarkul", que és el nom de la localitat més propera al lloc de la caiguda. Fins ara, el cos celeste ha estat referit a la premsa internacional com el "meteorit dels Urals" o el "bòlid de Txeliabinsk", ciutat russa que va resultar més castigada per la seva caiguda.

La "pluja de meteorits", com també s'ha conegut l'inusual succés de divendres, va afectar més a les veïnes províncies de Tiumen, Kurgan i Sverdlovsk i zones del nord de Kazakhstan, encara que la regió de Txeliabinsk i en particular el seu capital van ser les que s'han endut la pitjor part. L'ona expansiva va fer saltar vidres a 4.715 edificis en què resideixen un total de 100.000 famílies. Els ferits van superar un miler de persones, 52 d'elles van haver de ser hospitalitzades. Segons estimacions prèvies, els danys econòmics ocasionats a la província ascendeixen a 33 milions de dòlars.

La caiguda del meteorit, des que entri en l'atmosfera fins a la desintegració, va durar 32,5 segons. Segons la NASA, el cos celeste era de 17 metres i unes 18.000 tones i explotar a una alçada de 20 quilòmetres, alliberant una quantitat d'energia 30 vegades superior al bombardeig atòmic d'Hiroshima. La sacsejada provocada pel seu impacte va ser equiparable a un terratrèmol de quatre graus.