dissabte, 12 de març de 2011

El nivell de radiació a la central nuclear Fukushima 1 disminueix


El nivell de radiació a la zona de la central nuclear Fukushima 1 (240 quilòmetres al nord de Tòquio) ha disminuït. El Govern del Japó va cridar a la població a mantenir la calma, assegurant que el reactor no s'ha vist afectat i que no s'ha produït cap fuga radioactiva important.

El secretari cap de l'Executiu japonès, Yukio Edan, va anunciar que tampoc s'ha malmès el dipòsit que protegeix al reactor nuclear. Va assegurar també que les autoritats nuclears planegen omplir el reactor danyat amb aigua de mar per refredar i reduir la pressió en la unitat. Aquest procés podria completar-se en al voltant de deu dies.

Després de l'explosió que es va produir a la central pels danys ocorreguts a causa del fort sisme de divendres, la radiació a la planta va pujar a un nivell molt elevat, per la qual cosa es va ordenar l'evacuació de la població. El radi de l'evacuació primer va ser de 10 quilòmetres i més tard es va elevar a 20 quilòmetres. Segons informa l'agència Kyodo, més de 300.000 persones podrien haver abandonat la zona.

El Consell de Seguretat Nuclear va anunciar que aquest accident demostra la necessitat de reavaluar els sistemes de seguretat dels reactors japonesos per fer front a terratrèmols de més de 8 graus. Actualment a Japó funcionen 55 reactors i les seves instal.lacions estan preparades per resistir sismes d'una intensitat màxima de 7,5 graus.

La informació sobre les víctimes de la tragèdia segueix sent confusa. Segons alguns mitjans, el desastre ha causat més de 1.300 morts. La cancelleria japonesa informa que entre els morts no hi ha ciutadans estrangers. 50.000 militars de les Forces d'Autodefensa de Japó participaran en els treballs de rescat i liquidació de les conseqüències del terratrèmol i del tsunami a les zones afectades.

Explota la planta nuclear japonesa de Fukushima

La planta d'energia atòmica de Fukushima 1, al nord-est del Japó, ha explotat després de resultar danyada pel sisme de magnitud 8,9 en l'escala de Richter que la vigília va causar més de 1.500 morts i almenys 88.000 desapareguts. El Govern descarta que l'esclat hagi estat en el reactor de la central, de manera que no hi ha una fuita radioactiva important. Els informes de la televisió japonesa informen que després del succés, ocorregut a les 16H00 locals, hi va haver quatre ferits. Aquest matí s'ha afirmat que el perill a la planta nuclear estava controlat, en reduir la pressió en el reactor.

Els mitjans locals afirmen que els nivells de radioactivitat són 20 vegades superiors als normals. Les autoritats van evacuar a més 40.000 residents de Fukushima davant el temor d'una fuita radioactiva.

Després de l'accident, el ministre protavoz de l'Executiu, Yukio Edan, va aclarir que l'explosió no es va produir en el reactor de Fukushima 1 i no va causar una fuita radioactiva d'importància.

Edan detallar que l'explosió tampoc va danyar el dipòsit d'acer que protegeix el reactor i que es va deure a una reacció entre l'hidrogen i oxigen, i ha assegurat que ha disminuït el nivell de radiació a la zona.

No obstant això, les autoritats mantenen l'ordre d'evacuació de la població en un radi de 20 quilòmetres al voltant de la central, encara que Edan va insistir que es tracta d'una mesura de "prevenció" i que no hi ha un risc específic.

L'incident va succeir a les 15H36 hora local (06H36 GMT), mentre un equip tractava de refredar un reactor de la planta 1 de Fukushima, danyada pel fort terratrèmol d'aquest divendres.

L'explosió va ensorrar el sostre i les parets del magatzem que hi ha al dipòsit del reactor i va causar almenys quatre ferits, que segons la companyia operadora de la planta, Tepco, no es troben en estat de gravetat.

L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ja havia alertat sobre la possibilitat que es produís una fusió en el reactor amb el risc d'alliberar una elevada radioactivitat.

L'advertència es va emetre després que es detectés cesi radioactiu prop de la central, aparentment procedent del reactor.

Després del sisme de 8,8 en l'escala de Richter el nivell de radioactivitat a la planta 1 de Fukushima arribar fins a mil vegades el seu nivell habitual a la sala de control d'un reactor i fins a 70 vegades el seu nivell prop de l'entrada principal de la central.

El lloc va ser visitat aquest dissabte pel primer ministre japonès, Naoto Kan, que va qualificar el terratrèmol com un desastre "sense precedents" al Japó i va assenyalar que el tsunami posterior va ser molt més gran del que s'esperava.

Kan va agrair de la mateixa manera l'ajuda internacional oferta al seu país per afrontar la devastació i va avançar que el seu Govern avalua enviar efectius de reforç per als treballs d'emergència, en què ja participen 50.000 militars.

La lliga àrab dividida: Sols l'ONU pot decidir mesures contra Líbia

La Lliga dels Estats Àrabs (LEA), que ha convocat una reunió extraordinària dels seus cancellers per analitzar la situació a Líbia, no ha aconseguit elaborar una posició unànime en el tema del "tancament de l'espai aeri sobre Líbia". Dels 11 presents -Líbia no va ser representada- Egipte, Sudan i Oman (tot i que Tele Sur afirma que Sudan i Iemen també s'han negat) donaren suport a la proposta de l'OTAN però Algèria i Síria es van pronunciar en contra d'aquesta excusa per justificar la intervenció encunyada per l'OTAN.

Casualment la setmana passada el baró Cameron i la Reina Beatriu d'Holanda -i de Bilderberg- van visitar al govern militar egipci i al sultà omanita per oferir la seva ajuda, cooperació i totes les armes que sigui necessari per mantenir els seus interessos a la zona. El mateix va fer l'alta baronessa Ashton de la UE a Líbia i el Magrib, i el nou ministre Alain Juppé de Sarkozy, i van intentar quelcom de més espies holandesos i anglesos amb molt mala fortuna i força ridícul internacional.

I és el Regne Unit també, amb la destacada actual lleialtat de França a l'OTAN -a la que es va incorporar amb Sarkozy-, l'avantguarda de l'atac a Líbia, com ho és a l'Iraq i l'Afganistan o en el seu assetjament a Iran, de la mà amb el premi dinamita Obama, el demòcrata de Wisconsin i Guantánamo. Sense comptar amb la islamofòbia declarada dels parlamentaris i governs racistes holandesos, anglesos i alemanys -de la dreta dels 27 en general- i el seu fonamentalisme cristià reconegut i compartit pel govern ultraliberal de Angela Merkel i el Deutsche Bank que dirigeix ​​Europa.

Algèria i Síria: Competència exclusiva del Consell de Seguretat de l'ONU

La idea va ser recolzada pel propi secretari general de la LEA, Amr Mussa, que va declarar la vigília que "aquesta mesura ajudaria a la lluita del poble libi per la llibertat". Però els delegats d'Algèria i Síria es van pronunciar en contra d'aquest pla. Van declarar que les organitzacions regionals, com és la Lliga Àrab, no estan facultades per prendre aquestes decisions, les que són d'incumbència exclusiva del Consell de Seguretat de l'ONU.

La reunió es desenvolupa al Caire amb participació de 11 cancellers dels països de la Lliga i en absència de la delegació líbia, la qual va ser apartada provisionalment de les activitats que desenvolupa la LEA.

El Consell Nacional de Líbia instituït pels rebels als territoris orientals del país demanar a la Lliga ser reconegut poder legítim de Líbia i el seu representant a la LEA. També va demanar suport al pla de "tancar l'espai aeri sobre Líbia", que és l'eufemisme emprat per justificar l'intervenció militar de l'OTAN, com ja ha especificat el baró Cameron, insinuant atacs a llocs estratègics "puntuals".

Síria decomissa una gran partida d'armes traficades des de l'Iraq

La duana de Síria ha confiscat una voluminosa partida d'armes, traficada il.legalment des del territori de l'Iraq, informà ahir l'agència siriana SANA. Segons l'agència, les armes es destinaven a "desestabilitzar la situació a Síria", l'únic país àrab gran que fins al moment va aconseguir evitar les protestes que assoten l'Orient Pròxim i el Magrib en els últims dos mesos. Síria i el món àrab veuren aquí la prova de l'ingerència de l'OTAN en les revoltes i els canvis de poder, especialment a Egipte i Líbia.

Segons l'agència, els duaners van descobrir armes de foc, mines, municions i dispositius de visió nocturna en un dels camions.

El camioner va confessar que va rebre les armes a Bagdad. Va cobrar 5.000 dòlars per traficar amb la càrrega fins a Síria i lliurar-la a un destinatari desconegut amb el qual havia de posar-se en contacte per telèfon.

Segons l'agència, les armes es destinaven a "desestabilitzar la situació a Síria", l'únic país àrab gran que fins al moment ha aconseguit mantenir-se sense les protestes massives que assoten l'Orient Pròxim en els últims dos mesos.

El llapis de grafit, arma revolucionària

Tots hem fet servir llapis de grafit o "llapis amb mina", per dibuixar o fer càlculs a l'escola, per marcar fustes en fusteria, etc. L'avantatge és que es pot esborrar del paper si et equivocar en el càlcul. I encara que sembla que és una cosa molt simple, el llapis grafit no va existir com el coneixem fins 1795, i la seva creació va estar poc relacionada amb l'àmbit artístic: Va ser creat durant les guerres napoleòniques contra les monarquies absolutistes.

El 1795, l'oficial francès de l'exèrcit de Napoleó, Nicholas Jacques Conte, va rebre una tasca de part d'un dels ministres de Guerra, Lazare Carnot: Crear un llapis que no depengués de les importacions estrangeres.

En aquests temps, el que es feia servir per dibuixar i per fer traçats eren (a més de la tinta i les plomes) varetes de grafit pur embolicades en paper o tela. Anglaterra tenia les majors mines de grafit d'Europa, el que li va portar grans riqueses a l'illa. A més de servir per escriure o marcar ovelles en el camp, el grafit s'utilitzava en els motlles de bales de canó causa de la seva resistència a la calor, el que va fer que el govern d'Anglaterra prengués el control de les mines.

El problema per a França va ser que Anglaterra va imposar un bloqueig econòmic, que va deixar els gals sense accés al material anglès.

Amb menys grafit disponible, Carnot, que estava a càrrec d'organitzar l'Exèrcit Revolucionari Francès, que va ser el que va posar a Napoleó en el poder a França i va enderrocar al Rei Lluís XVI, no podia malgastar en llapis.

A més d'enviar a fondre campanes per aconseguir coure i aconseguir químics perquè fessin rendir millor el salnitre per pólvora, Carnot li va demanar a Conté que creés un llapis que no fes servir tant grafit.

Conté, qui a més de soldat era pintor i expert en globus aerostàtics, va començar a buscar una manera d'obtenir un llapis que permetés dibuixar, però que no requerís utilitzar varetes completes de grafit. Després de diversos dies de recerca, Conté va tenir la idea de barrejar pols de grafit (de manera que es poguessin utilitzar les sobres del material) amb argila, coure la barreja i pressionar la massa entre dues meitats d'un cilindre de fusta.

Així, va néixer el llapis modern. Segons la quantitat d'argila es podia regular la duresa del llapis. Aquesta barreja encara s'usa avui en els llapis, determinant si és H, HB o B. Vaig explicar patentar la seva invenció a França, que després es va popularitzar i va començar a utilitzar-se en diverses fàbriques, afegint més endavant accessoris com la goma d'esborrar.

Investigats 2.723 funcionaris corruptes a la Xina el 2010

Xina va investigar a un total de 2.723 funcionaris corruptes de nivell de distrite o superior en 2010, entre ells, 188 a nivell de prefectura i sis a nivell ministerial, ha informà divendres el fiscal general, Cao Jianming. Els fiscals van arrestar 1.282 fugitius acusats de delictes relacionats amb l'exercici de les seves funcions, i van aconseguir recuperar diners i béns obtinguts de forma il.lícita per valor de 7.400 milions de iuans (1.125 milions de dòlars), revelà Cao en un informe presentat davant la sessió anual de l'Assemblea Popular Nacional, la màxima legislatura del país, que aquests dies es reuneix a Beijing.

Els fiscals van investigar a 44.085 funcionaris vinculats amb 32.909 casos el 2010, fet que suposa un augment anual del 6,1% i 1,4%, respectivament, d'acord amb Cao.

En aquest any, la Xina enfocarà els seus esforços en la investigació de casos de corrupció i mala conducta dels funcionaris en relació amb accidents greus i "incidents massius", el que generalemnte fa a protestes i congregacions il.legals, ha informat.

Els fiscals també concentraran els seus esforços en els crims de corrupció, mala conducta i incompliment de funcions que involucrin els principals òrgans i empleats governamentals, va dir Cao.

Els delictes relacionats amb el treball en els "sectors i cadenes clau", les males conductes, com l'abús de poder i la corrupció de funcionaris en les administracions a nivell de base, i aquells que actuïn com a "paraigües" per protegir bandes de mafiosos i forces malvades, seran els objectius dels fiscals en aquest any, va declarar.

Cao també va prometre continuar la lluita contra els crims comercials, com el suborn, així com reduir els delictes relacionats amb l'exercici del treball.

I.U. denuncia que les agències de qualificació actuen en connivència amb els especuladors

El coordinador d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha opinat que les qualificacions de l'agència Moody's: "Comencen a tenir el valor d'un paper de fumar", perquè hi ha diferents denúncies que l'acusen d'elaborar "informes falsos" per "beneficiar els especuladors internacionals". Lara ha fet aquesta valoració a València, on conferencià sobre la crisi del capitalisme, a propòsit de la compareixença d'IU com a acusació popular en una d'aquestes denúncies presentada per un grup espanyol d'advocats, i que podria destapar "un dels més grans fiascos contra els Estats i els seus ciutadans".

El dirigent federal d'IU denuncia que les agències de qualificació estan actuant en presumpta connivència amb els especuladors internacionals i estan "atacant el deute sobirà amb informes suposadament falsos per beneficiar-se'n", mitjançant una rebaixa de la qualificació del deute i el consegüent increment dels tipus d'interès a retornar als inversors. "Esperem que es pugui destapar aquesta trama, perquè les agències de qualificació haurien de ser organismes independents a causa de la importància de les seves decisions".

Així mateix, Lara ha manifestat que la privatització d'AENA és un altre pas en "l'atac" al sector públic que s'ha "conegut" des de la Transició, i la venda d'aquesta parcel suposarà "pa per avui i fam per demà", ja que és un sector "que no té dèficit".

El coordinador federal d'IU ha demanat, a més, que no es confonguin les reclamacions dels treballadors d'Aena amb les dels controladors aeris, engany que "algú" està introduint "interessadament" en el debat nacional. "Donem suport als treballadors en la defensa dels seus llocs de treball i donem suport també als consumidors perquè segueixin rebent un servei de qualitat", ha afegit.

D'altra banda, Lara s'ha referit a l'anul·lació del gran míting socialista de Vistalegre, a Madrid, que respon al "divorci" entre el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero amb els treballadors. "L'atac permanent als drets laborals dels treballadors li està provocant un divorci absolut amb els onze milions de votants que van portar a la Moncloa", ha criticat el coordinador d'IU, que considera que Zapatero està "complint estrictament" els "manaments" de l'excap de Govern José María Aznar.

Pel que fa a la corrupció, ha lamentat que "no guanyem per sorpreses" i ha advertit que a la Comunitat Valenciana "ja vam conèixer el de Fabra, ja vam conèixer això dels vestits i ara, coneixem el d'un arquitecte Santiago Calatrava, que sembla que fa molts treballs a la Generalitat "i que, presumptament", podíem estar davant factures sense incorporar l'IVA i amb algun domicili en alguna espècie de paradís fiscal per evadir impostos, suposadament…", ha ironitzat.

Cayo Lara ha ironitzat que a la Comunitat Valenciana "hi ha més patriotes dels vestits i de les carteres pròpies que de la defensa dels interessos i els drets dels valencians i valencianes" i ha expressat la seva esperança que la justícia actuï "de manera immediata ", alguna cosa, que, ha criticat," no s'ha produït en el cas del senyor Fabra "i que" paradoxalment sí que s'ha produït amb un noi que suposadament li va dir 'corrupte' i sembla que ha tingut una condemna inicial de 300 euros".

El Senat de Wisconsin aprova la retallada de drets sindicals

El Senat de Wisconsin s'ha pronunciat, per 18 vots contra un, a favor d'eliminar el dret a la negociació col.lectiva per als funcionaris estatals, en l'últim episodi d'una disputa sobre drets sindicals que ha paralitzat l'estat. Fins ara, la mesura proposada pel governador republicà Scott Walker, que combina una dura proposta de retallada de despeses per eixugar un dèficit fiscal de 137.000 milions de dòlars amb retallades als drets sindicals dels funcionaris, es trobava en el "llimb" legislatiu.

Per evitar que es pogués sotmetre a votació, els catorze senadors de la minoria demòcrata havien abandonat l'estat fa tres setmanes, de manera que no hi hagués el quòrum suficient en la Cambra alta.

Finalment, aquest dijous la majoria republicana trobar un buit legal per a poder votar la mesura. Es van separar les provisions pressupostàries, que per llei sí que requereixen la presència dels senadors demòcrates, dels articles sindicals i es van sotmetre aquests darrers a votació.

Forta oposició popular

Mentre es procedia al sufragi, a l'exterior del Congrés de Wisconsin s'escoltaven crits de "vergonya!" dels manifestants en favor dels drets sindicals, segons han informat mitjans locals.

En un comunicat, Walker ha mostrat la seva satisfacció per la iniciativa i ha declarat: "per fer avançar l'estat aplaudeixo l'acció avui del Legislatiu per fer front al punt mort i fer un pas en la direcció correcta que permeti equilibrar el pressupost i reformar el govern".

Mentrestant, el líder de la minoria demòcrata, Mark Miller, ha indicat que els catorze senadors "fugats" tornaran a l'estat, encara que no ha precisat quan exactament.

La Cambra baixa té previst votar la mesura que ha aprovat el Senat aquest divendres, l'últim pas abans de presentar-la al governador per a la seva promulgació.

Contagi a altres estats

La mesura de Walker s'ha contagiat a altres estats on els governadors republicans també manegen pressupostos amb voluminosos dèficits, com Ohio, el Senat ha aprovat una proposta de llei que retallarà els drets d'uns 300.000 empleats públics.

La proposta de llei a Wisconsin ha estat motiu de manifestacions en suport dels funcionaris en tot Estats Units.

Segons els empleats públics, la motivació dels republicans és, amb l'excusa dels dèficits fiscals, despullar dels seus "drets laborals" als treballadors nord-americans.

En el propi Wisconsin, desenes de milers de persones van acampar durant dies davant del Capitoli a Madison, la capital de l'estat, per protestar contra la mesura.

La proposta de Walker representa un gir de 180 graus en la tradició de Wisconsin, un dels primers estats del país que va reconèixer drets sindicals als seus funcionaris.

ICV-EUiA se suma a la demanda contra Moody's

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha anunciat avui que les dues formacions que formen coalicio al parlament se sumaran a la demanda interposada per una plataforma ciutadana contra Moody's. "ICV-EUiA ens sumarem a la demanda", ha anunciat Herrera al mateix temps que ha dit que Moody's, "igual que altres agències que van qualificar com a bo escenaris que no es podien qualificar avui amb les seves decisions estan fent la sortida de la crisi econòmica més difícil perquè sigui justa i equitativa".

En aquest sentit i davant la decisió de Moody's de rebaixar un punt la valoració del deute de Catalunya, Herrera ha culpat tant al Govern català com l'espanyol de crear "incertesa" ja que centren la seva acció política en anunciar retallades en comptes de centrar-se en combatre l'atur. I és que Herrera creu que la "incertesa creix quan tens molt atur".

D'empresari immobiliari a l’àrea de Mobilitat de la Generalitat

Damià Calvet ha tornat al mateix departament de la Generalitat del qual en va sortir fa set anys, aquesta vegada com a secretari de Territori i Mobilitat, a les ordres del conseller Lluís Recoder. Fins el seu nomenament, era el delegat del grup immobiliari Vertix a les Balears i, com a tal, figurava com a vicepresident de l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba).

Precisament, entre l’empresariat illenc ha causat sorpresa que un representant del seu sector immobiliari, que tantes portades de premsa ha donat en els últims anys, hagi estat cridat per formar part del "govern dels millors" d’Artur Mas en qualitat de responsable de Territori i Mobilitat.

Damià Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968) residia a Palma de Mallorca, on actuava com a delegat del grup Vertix, fins que l’11 de gener passat va ser nomenat secretari de Territori i Mobilitat. Calvet ja coneix la conselleria de Territori i Sostenibilitat (anteriorment, Política Territorial i Obres Públiques) perquè, durant l’últim govern de Jordi Pujol, va ser director general d’Arquitectura i Habitatge (2001-2004) i, amb anterioritat, cap del gabinet del conseller (1997-2001).

A més de delegat de Vertix, el grup immobiliari que presideix Felip Massot, Damià Calvet també ha exercit en aquests últims anys com a gestor urbanístic del Banc de Sabadell. A causa d’aquestes vinculacions amb el sector immobiliari, l’últim director d’Arquitectura i Habitatge de la Generalitat no ha tornat a aquesta àrea, sinó a Territori i Mobilitat, amb responsabilitats sobre infraestructures del transport.

Fonts de l’àrea d’Habitatge apunten que el nom de Calvet sonava com a secretari general d’aquesta última àrea, però que, a causa precisament de les seves vinculacions amb el sector immobiliari, finalment se’l va nomenar secretari de Mobilitat, que forma part del mateix departament de la Generalitat.

Calvet va cessar com a apoderat de Vertix a mitjans del febrer passat i, malgrat que en la web de Proinba encara figura com a vicepresident, també ha abandonat aquesta associació de promotors balears.

Se li han acabat els amics i família al col.locador a dit Recoder?

Setanta dies després que el 29 de desembre passat prengués possessió com a conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder encara no ha definit la configuració de l’àrea d’Habitatge ni ha nomenat el seu organigrama. En el darrer número de Peteopé, el butlletí intern del departament de Territori i Sostenibilitat, es reconeix que encara "resta per determinar la configuració de l’Agència d’Habitatge de Catalunya".

Funcionaris de les oficines d’Habitatge del carrer Aragó apunten, amb ironia, que a casa seva tot segueix igual que com estava abans de les eleccions del 28 de novembre, ja que, fins i tot, el butlletí intern continua portant la capçalera Peteopé, corresponent a les inicials de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), tal com s’anomenava el seu departament amb anterioritat abans que Lluís Recoder el rebategés com a Territori i Sostenibilitat (TES).

De fet, ja s’ha convocat un concurs d’idees per trobar una nova capçalera pel butlletí intern del departament, motiu pel qual alguns dels seus funcionaris assenyalen, continuant amb la ironia, que convindria convocar-ne un altre per ajudar al conseller Recoder a desencallar l’àrea d’Habitatge. Per començar, els funcionaris es pregunten si Habitatge seguirà configurant-se com a "agència", tal com va aprovar l’anterior conseller, l’ecosocialista Francesc Baltasar, poc abans de les últimes eleccions.

Des de l’arribada del conseller Recoder, s’han cessat la secretària general d’Habitatge, Carme Trilla, i els dos directors generals d’aquesta àrea nomenats pel tripartit, Joaquim Gascó i Núria Padrals, però, en el seu lloc, tan sols s’ha designat el nou secretari general d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, de manera que encara queda pendent completar l’organigrama de direccions generals.

Les fonts consultades indiquen que, sorprenentment, Recoder no té cap pressa per enllestir l’organigrama d’Habitatge, quan no ha tingut "manies" a l’hora de nomenar càrrecs ja que ha recorregut a amics, coneguts i familiars de dirigents convergents. Entre d’altres, a Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder s’hi ha emportat una de les regidores de confiança que tenia a l’Ajuntament de Sant Cugat, Marta Subirà, com a directora general de Polítiques Ambientals.

També ha fitxat l’esposa de l’exconseller Pere Macias, Assumpta Farran, com a directora general de Qualitat Ambiental; l’esposa del diputat Joep Rull, Meritxell Lluís, com a assessora en matèria de relacions amb les corporacions locals; l’esposa d’Enric Ticó –nou president de Ferrocarrils de la Generalitat–, Núria Burgura, com a directora de comunicació del Port de Barcelona; o el germà del conseller Felip Puig, Oriol Puig, com a director del Servei de Meteorologia.

ICV-EUiA porta al plenari la modificació de la llei hipotecària

El grup municipal d'ICV-EUiA plantejarà en el proper Consell Plenari una proposició per promoure "que el Govern de l'Estat aprovi una modificació de la legislació hipotecària" que, entre d'altres aspectes, "inclogui la figura de la dació en pagament" per garantir que el lliurament de l'habitatge permeti cancel·lar el deute amb el banc a aquelles famílies que es troben en situació de sobreendeutament i han de ser desnonades.

El president d'ICV-EUiA al Consistori, Ricard Gomà, ha considerat "èticament i políticament inadmissible la situació d'aquelles famílies que es veuen asfixiades pels bancs, a causa dels efectes d'una crisi que han provocat els mateixos bancs". "Aquesta modificació normativa és una qüestió de justícia social, ha assegurat, advertint que "és inacceptable que la preservació dels beneficis de les entitats bancàries passi per davant de les necessitats de la gent".

La proposició presentada per ICV-EUiA planteja també "que s'ampliï la possibilitat d'oferir propostes alternatives com quedar-se a l'habitatge en règim de lloguer, o usdefruit vitalici, o renegociar el deute amb possibilitat de convenir la reducció o reordenament del pagament de forma més assumible i ajustada a la realitat econòmica de la persona hipotecada i familiars que hi conviuen".

Finalment, demana que la modificació de la llei "prevegi mesures d'ajut per tal que es pugui cancel·lar o reduir el deute de les famílies que ja han estat desnonades del seu habitatge en els últims anys, però que continuen mantenint bona part del deute amb les entitats de crèdit".

Gomà ha emplaçat als grups municipals a "construir el màxim consens al voltant d'una qüestió que pot afectar la vida de milers de persones al conjunt de Catalunya", i ha recordat que "el Consell de l'Habitatge Social de Barcelona, on estan representats tots els grups, ja va acordar en el seu plenari demanar als governs de l'Estat i la Generalitat la revisió" d'aquesta normativa.

EUPV-Tavernes impulsarà la protecció del barranc del Bolomor

Esquerra Unida presentarà en els pròxims dies a l’Ajuntament de Tavernes la proposta de declarar Paratge Natural Municipal el Barranc del Bolomor atenent als seus especials valors ecològics, geològics, paisatgístics i, sobretot, culturals, ja que en aquest paratge natural es troba el jaciment arqueològic de la Cova del Bolomor, on es localitzen les restes més antigues de l’activitat humana al País Valencià i les primeres evidències d’utilització del foc a la Península Ibèrica.

La candidata de la formació d’esquerres i ecologista, Karina Vercher, ha comentat que és necessari posar en valor els aspectes ecològics, arqueològics i paisatgístics del Barranc del Bolomor i “donar-lo a conéixer, perquè podria ser un recurs que contribuiria a difondre el nostre patrimoni cultural i natural, i al mateix temps, ajudaria a desestacionalitzar l’actual turisme de sol i plaja”.

Finalment, Karina Vercher ha anunciat que, si l’Ajuntament no atén la proposta que presentaran pròximament per registre entrada al consistori, Esquerra Unida es constituirà en entitat promotora d’aquesta mesura de protecció del patrimoni cultural i natural del municipi i iniciarà el procés mitjançant una campanya de recollida de signatures.

EUPV critica la negativa del Consell a l’escola infantil de l’UJI

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, critica la publicació al DOCV de la decisió de Font de Mora de negar a la Universitat Jaume I la creació d’una escola infantil pública de primer cicle: “Desprès d’anys de govern del PP, la situació de l’educació infantil pública és deplorable, no estem com per anar rebutjant iniciatives com la de l’UJI”.

“Han denegat la signatura d’un conveni que permetria a l’UJI rebre una assignació econòmica per al manteniment del centre, això com la potestat de la institució universitària per a tindre la titularitat de l’escola. La Conselleria d’educació de Font de Mora pareix tindre por o al·lèrgia a les escoles infantils públiques”.

La portaveu d’EUPV a les comarques del nord recorda la situació actual de l’educació infantil a les nostres comarques, “completament sota el control privat, amb un nombre mínim de places públiques, molta gent no pot pagar una matrícula en un centre privat”, i afegeix, “el PP faria be en recordar que l’educació és un dret i no un negoci per a uns quants”.

La representant d’esquerres argumenta que la seua formació defensa una política decidida i compromesa amb l’educació pública, universal i gratuïta, “del tram que siga, infantil, primària, secundària o universitària, perquè és l’única que garanteix la igualtat d’oportunitats i la no discriminació per motius econòmics”.

“En els últims anys no han volgut desenvolupar la xarxa pública d’escoles infantils al País Valencià. En aquests moments es troba en una situació raquítica, sense fons, ni estímuls de cap tipus”, i finalitza, “i ha de vindre l’UJI per pròpia voluntat, a sol·licitar la creació una instal·lació d’aquesta tipologia a la seua zona, i com resposta el Consell li la denega, el PP ni vol, ni deixa fer res”.

El TSJV reprèn la investigació sobre el finançament irregular del PP

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha decidit de continuar la investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP valencià i dels suposats delictes de prevaricació, delicte fiscal i suborn comesos per alts càrrecs del partit i de la Generalitat Valenciana relacionats amb la trama de corrupció Gürtel.

El jutge José Ceres dóna ara deu dies a les parts personades en aquest procés, com el PP valencià i l'ex-cap d'Orange Market, Álvaro Pérez, àlies 'El Bigotes', la fiscalia anti-corrupció i el PSPV, perquè es pronunciïn sobre si el tribunal valencià ha d'assumir aquesta investigació, tal com va decidir el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Antonio Pedreira. Per prendre aquesta decisió, Pedreira va tenir en compte que hi havia aforats valencians, entre els quals diputats a les corts i consellers de la Generalitat.

Les parts personades també podran demanar la informació nova sobre el possible suborn en els regals de vestits en què hi ha implicats Francisco Camps, Ricardo Costa, Víctor Campos i Rafael Betoret.

I.U. i EUPV demanen responsabilitats a l'advocacia de l'estat

El diputat parlamentari de IU, Gaspar Llamazares, ha presentat una pregunta al Congrés dels Diputats per a que el Govern respongui sobre la recent actuació de l’advocada de l’Estat, la qual ha deixat passar el termini per a presentar recurs contra la prescripció de diversos delictes pels quals està imputat el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra.
Llamazares formularà una pregunta oral en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, adreçada al ministre Francisco Caamaño, sobre com explica el Govern que l’Advocacia de l’Estat haja recorregut fora de termini la prescripció dels presumptes delictes fiscals de Fabra.

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, qui ja denuncià ahir aquesta actuació, reclama al Ministeri de Justícia que depure responsabilitats al màxim en aquest assumpte, “perquè al final el que ens queda és el regust amarg que no s’ha fet tot el que calia per arribar fins el final amb el cas Fabra, i que aquest sembla que té molta sort, i no sols en la loteria”, ha ironitzat.

EUPV considera indecent que Camps posi a Fabra com model de president

El candidat autonòmic d’EUPV per Castelló, Víctor Tormo, critica durament que un presumpte corrupte com Camps alabe a un altre presumpte corrupte, com Fabra. “El PP està donant un espectacle lamentable de permissivitat absoluta amb la corrupció”. Tormo considera que aquestes declaracions demostren a les clares el nivell moral del PP en el nostre país. Ens troben amb l'escandalós cas “d’un president imputat, Camps, lloant la gestió d’un altre president imputat, Fabra, i referint-se a ell com un model de president”, i afegeix, “si aquest home és un model pel PP, és per a posar-se a tremolar”.

El representant d’esquerres demana major respecte a la ciutadania i a l’estat de dret, “amb aquestes paraules el PP està fent un flac favor a la democràcia, el que haurien de fer en lloc de llançar-se flors, és assumir les conseqüències dels seus actes i dimitir sense esperar futures resolucions judicials”.

El candidat considera urgent per a les comarques de Castelló, i del País Valencià en general, un canvi dràstic en la manera de portar els assumptes públics, “una gestió al servei de la ciutadania i les seves necessitats, i no al servei d’uns pocs que aprofiten els seus càrrecs per obtenir redit personal”.

Tormo, finalitza recriminant com dos imputats per gravíssims delictes, “es guarden impúdicament les esquenes l’un a l’altre, reduint la política institucional a un lloc d'avui per tu i demà per mi, mentre la imatge de la província es deteriora cada dia més per l’omnipresent corrupció”.

Concentració contra la impunitat de la dictadura franquista

Avui, dissabte 12 de març, a les 12h a la plaça Sant Jaume de Barcelona és convocada una concentració cívica sota el lema “Contra la impunitat de la dictadura franquista. Justícia per a les víctimes i per a Garzón”, per l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, el Centre de Treball i Documentació (CTD), la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica de Terrassa, la Fundació Alfons Comín, la Fundació l’Alternativa, la Fundació Nous Horitzons, l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Plataforma contra la impunitat.