dijous, 5 d’abril de 2012

Impressionants fotos de la Nebulosa de l'Àguila, a l'espasa d'Orió

Usant els telescopis espacials Herschel de l'ESA i Spitzer de la NASA, un equip d'astrònoms han descobert que la brillantor de les estrelles en formació a l'interior de la nebulosa d'Orió canvia de forma sorprenentment ràpida. També coneguda com la "espasa" d'Orió (la carta sense número del tarot, "el boig", representa Orió seguit del Canis Major, on hi ha Sïrius, i el Minor, amb Procyon). En llatí Ensis (espasa) era el nom d'Orió, que en grec vol dir "límit, frontera" a partir de la marca de territoris dels mamífers per l'orina, doncs "orina" és el primer significat d'Orió, literalment: "El fill de l'aigua". A Egipte Orió era Osiris i a Sumer Gilgamesh; entre els iranis i indis, Mithra. Més fotos...

Aquesta nebulosa es troba sota de les tres estrelles que formen el "cinturó" de Orió, popularitzat en el zodìac grec com "El Caçador", una de les constel·lacions més fàcils de reconèixer a partir del solstici d'hivern per les seves estrelles de primera magnitaut, com Betelgeuse o Rigel Kent. Les estrelles del cinturó són Alnilam, la més brillant central, "enfilall de perles", Alnitak, a l'esquerra, i Mintaka, a la dreta. Sota elles es pot veure sovint brillar la nebulosa de l'Àguila i el Cap de Cavall de la foto.

Al superposar les dades recollides per l'instrument per a l'infraroig llunyà de Herschel amb els de dos instruments de Spitzer que operen a longituds d'ona més curtes, es va obtenir aquesta imatge que mostra amb detall les estrelles en formació al cor d'un dels objectes més famosos del cel nocturn, la nebulosa d'Orió, que es troba a 1350 anys llum de la Terra, i es pot distingir clarament en el cel hivernal visible des d'Europa.

Aquesta nebulosa alberga el cúmul de formació estel més proper al nostre planeta, en què els núvols de pols i gas brillen en ser escalfades per la intensa llum ultraviolada emesa per les estrelles més joves. Dins d'aquests núvols de pols-impenetrables per la llum visible-s'acumula un gran nombre d'estrelles embrionàries, encara desenvolupant-se en la fase més primerenca del seu procés d'evolució.

El procés de formació de les estrelles comença quan un dens núvol de pols i gas comença a aglutinar ia col · lapsar sota l'acció de la seva pròpia gravetat, formant un nucli central o protoestrella envoltat per un disc d'acreció. Al llarg de centenars de milers d'anys, el material del disc va caient en espiral atret per la protoestrella, fins que aquesta arriba a la densitat suficient per arrencar el procés de fusió i es converteix en un estel madura.

Nicolás Billot, de l'Institut de Radioastronomia Mil · limètrica (IRAM) a Granada, va utilitzar el telescopi Herschel per captar una imatge setmanal de la nebulosa d'Orió durant sis setmanes, a finals de l'hivern i durant gran part de la primavera de l'any passat. L'instrument PACS de Herschel va descobrir partícules de pols fred en els discos d'acreció de les protoestrelles més joves, en observar-a la banda de l'infraroig llunyà.


Aquests resultats es van combinar amb imatges d'arxiu de Spitzer, preses a la banda de l'infraroig mitjà, en què es poden distingir formacions més antigues ja major temperatura. Els astrònoms es van sorprendre en descobrir que la brillantor dels objectes més joves variava fins un 20% en qüestió de setmanes, ja que el procés d'acreció pot durar anys o fins i tot segles. Ara estan tractant de trobar una explicació per a aquest inusual fenomen.

Una possible hipòtesi apunta a la presència de filaments de gas que estiguin canalitzant material des del disc exterior fins la regió més propera a l'estrella, escalfant de forma temporal l'interior del disc, el que li faria brillar. Una altra possibilitat suggereix que s'està acumulant material fred a la vora interna del disc d'acreció, que projectaria ombres sobre la regió exterior del disc, enfosquint-temporalment. En qualsevol cas, queda clar que la gestació d'una nova estrella dista molt de ser un procés uniforme i regular.

Bossi dimiteix com a líder del partit Lliga Nord

L'exministre de les Reformes per al Federalisme d'Itàlia Umberto Bossi (foto al 2008) ha dimitit avui com a secretari federal de l'independentista i neonazi partit italià Lliga Nord, soci de Govern del dimissionari Silvio Berlusconi fins al passat novembre. Bossi ha presentat la seva dimissió després del recent escàndol per l'investigació judicial per apropiació indeguda i estafa agreujada en perjudici de l'Estat, per part del fins ara tresorer de la Lliga Nord, Francesco Belsito.

"Dimiteixo pel bé del moviment i dels militants. La prioritat és el bé de la Lliga i seguir amb la batalla", ha dit Bossi davant la cúpula del seu partit, segons ha explicat Matteo Salvini, regidor de Milà de la Lliga Nord, a l'emissora del partit, Ràdio Padània.

Possible triumvirat

La Lliga Nord baralla ara, segons els mitjans italians, la possibilitat de quedar liderada per un triumvirat compost per l'exministre de Simplificació Normativa Roberto Calderoli, així com l'exministre d'Interior Roberto Maroni, i la política del Vèneto Manuela dal Lago.

La dimissió s'ha produït en un dia en què s'ha filtrat als mitjans l'existència d'una escolta telefònica, en la qual es parla del suposat diners "negres" que Bossi va donar fa temps a la formació i que els investigadors creuen que pot tenir diversos orígens, des de comissions il·legals a corrupció.

En les intercepcions s'escolta també com la responsable administrativa de la Lliga Nord, Nadia Dagrada, tranquil·litza Belsito sobre la forma en què aquest pot "justificar els diners" suposadament rebuts per Calderoli.

Estudis, cotxes de luxe i un advocat

Segons els investigadors, de la caixa de la Lliga Nord es van treure diners per als estudis universitaris, cotxes de luxe i l'advocat de dos dels fills de Bossi, Renzo i Riccardo.

Dimarts passat la policia italiana va registrar la seu de la Lliga Nord a Milà en el marc de l'investigació contra Belsito, en la qual de moment no figura inscrit en el registre dels indagats cap membre de la família Bossi.

En l'ordre de registre de les oficines, les autoritats judicials assenyalaven que Belsito va desviar suposadament fons públics "per sufragar els costos de la família" de Bossi, líder del partit d'extrema dreta des de la seva creació el 1991 i un dels grans aliats polítics amb els quals ha comptat Berlusconi en la seva carrera.

El suposat delicte d'apropiació indeguda pel qual s'investiga el fins ara tresorer es refereix als diners que va poder sostreure de la caixa de la Lliga Nord, mentre que el d'estafa a l'Estat arriba pels fons que van poder percebre de manera il·lícita en concepte de finançament als partits.

Del sumari de l'investigació emergeix que Renzo Bossi i la seva nòvia Silvia Baldo es van portar de les oficines de la Lliga Nord documents que es creu que poden pertànyer a les obres de reestructuració de la casa familiar que van pagar amb diners del partit.

La pista va venir de fora

Les investigacions, que han estat coordinades per la Fiscalia de Milà, juntament amb la de Nàpols i Reggio Calàbria, van néixer a partir d'una sèrie de moviments financers a l'estranger, que van desembocar en inversions sospitoses de fons electorals de la Lliga a Tanzània i Xipre, entre altres.

Els fiscals sospiten que els actes il·lícits de Belsito van tenir lloc fins i tot quan ocupava el càrrec de sotssecretari de la Simplificació Normativa en l'anterior Govern, durant el qual Bossi va defensar sempre la transparència davant els escàndols de la formació del seu soci Berlusconi.

Meyer demanarà a la Comissió Europa que investigui “l’arbitrarietat i desproporcionalitat” de les detencions de l'Isma i en Dani

L’eurodiputat d’Izquierda Unida, Willy Meyer, s’ha sumat a les nombroses veus que han mostrat la seva solidaritat amb els dos estudiants barcelonins en situació de presó preventiva des de que van ser detinguts el passat 29-M per haver participat en un piquet a la Zona Universitària. Meyer demanarà a la Comissió Europa que investigui “l’arbitrarietat i desproporcionalitat” de les detencions dels dos estudiants barcelonins el 29-M.

Meyer ha denunciat la desproporcionalitat aplicada en aquestes detencions, ja que es tracta de dos joves de 19 i 21 anys que no tenen cap tipus d’antecedent i que són estudiants exemplars. Ismael i Daniel, estudiants de Física i Matemàtiques, pertanyen a l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i al sindicat CCOO. En aquest sentit, Meyer ha senyalat que aquestes detencions demostren l’augment de la criminalització de les organitzacions socials a Espanya. L’eurodiputat i coordinador de política internacional d’IU ha exigit l’immediat alliberament dels joves i ha anunciat que es dirigirà a les institucions europees per a denunciar el cas i exigir que la Comissió Europea investigui l’arbitrarietat i desproporcionalitat d’aquestes detencions.

Un resum dels articles publicats sobre els fets del 29-M i consequències:

La propaganda feixista de CiU-PP treballa per culpar ICV-EUiA dels aldarulls
/2012/04/la-propaganda-feixista-de-ciu-pp.html

Un ciutadà perd un ull i Felip Puig fa censurar la foto de facebook
/2012/04/un-ciutada-perd-un-ull-i-felip-puig-fa.html

CiU i PP augmentaran la repressió i l'estat d'excepció contra els drets civils
/2012/04/ciu-i-pp-augmentaran-la-repressio-i.html

Nuet insta Gallardón a alliberar l'Isma i en Dani
/2012/04/nuet-insta-al-ministr-gallardon.html

Felip Puig (CiU): "No pots passar quan hi ha una actuació violenta i criminal"
/2012/04/felip-puig-ciu-no-pots-passar-quan-hi.html

José Martínez, ex-sergent de policia a BCN: "Els que gasejaven eren els nazis, sr Puig"
/2012/04/jose-martinez-ex-sertgent-de-policia.html

Advocats i entitats de Drets Civils i Humans rebutgen l'empresonament repressiu d'en Dani i l'Isma
/2012/04/advocats-i-entitats-de-drets-civils-i.html

ERC i ICV-EUiA demanen la llibertat de l'Isma i en Dani
/2012/04/erc-i-icv-euia-demanen-la-llibertat-de.html

Jordi Arasa, el sotsinspector que ataca persones discapacitades
/2012/04/jordi-arasa-el-sotsinspector-que-ataca.html

Els Mossos detenen un minusvàlid en cadira de rodes i deixen la cadira tirada
/2012/04/els-mossos-detenen-un-minusvalid-en.html

Repressió: Stop Bales de Goma en reclama la prohibició, com també la UE
/2012/04/repressio-stop-bales-de-goma-en-reclama.html

Comunicat de la familia d'en Dani, un dels estudiants innocents empresonats a Quatre Camins
/2012/04/comunicat-de-la-familia-den-dani-un.html

Suport des de la Facultat de Física, l'AEP, IU, EUiA, AJ i CCOO a Ismael i Daniel
/2012/04/suport-des-de-la-facultat-de-fisica.html

Gran reunió del Front d'Esquerra: "Toulouse, ciutat rebel, és de color vermell d'ira i voluntat"

El desafiament del Front d'Esquerra (Front de Gauche) ha estat guanyat fins i tot abans de les primeres notes del concert i del principi de les paraules la Place du Capitole, a Toulouse, era plena de gent de gom a gom. La redacció de l'Humanité s'ha mobilitzat aquest dijous perquè se segueixi, hora per hora, aquest dia excepcional. Foto: Espanyols republicans a Toulouse avui. Més fotos:

19h15: Myriam Martín, ex portaveu del NPA, admet: "Mai havia parlat davant tanta gent". I no obstant això, no pot veure que els carrers que envolten el Capitoli són plens de persones que estan anant cap al lloc, com Wilson Square, on hi ha pantalles gegants instal·lades. Commoguda, Myriam Martin recolza l'enfocament del reagrupament de l'esquerra i diu: "Toulouse, ciutat rebel, és de color vermell d'ira i voluntat. Toulouse és la ciutat de la lluita contra l'extrema dreta i el feixisme. Aquí és on els valors i la lluita no es perden".

Les imatges de ciutadans que han perdut un ull per la violència dels Mossos d'Esquadra


Ahir la notícia era que Facebook censurà una foto del ferit a l'ull per bala de goma dels Mossos a la vaga del 29-M, però en aquest vídeo es poden veure les imatges d'altres víctimes de les pilotes de goma dels Mossos d'Esquadra en d'altres ocasions. El silenciat terrorisme de la classe dominant va trencant muralles i cada vegada més gent s'aixeca i treballa per a denunciar l'estat d'excepció i la política feixista que s'ens imposa amb arguments per a ignorants. Les imatges són prou aclaridores de quina mena de dictadura s'amaga darrera el cartell de neons de "democràcia d'aparador" europea.

Un ciutadà perd un ull i Felip Puig fa censurar la foto de facebook

Facebook censura una foto del ferit a l'ull per bala de goma dels mossos, tot i que... La foto torna a circular ara per la xarxa, molt més que no abans. Facebook ha retirat una foto del fotògraf Jordi Borràs en què es veia Angelo Cila i la seva companya després d'haver estat ferit a l'ull per una pilota de goma disparada pels mossos el 29 de març passat. Només una autoritat concreta pot haver-ho demanat, i tothom sap que es diu Felip Puig Godes. Vídeo i foto dels agredits per les forces repressives de CiU-PP.

Cila ha perdut la visió de l'ull, i Borràs, d'acord amb ell i amb la seva companya, va publicar la foto a Facebook denunciant els fets i cridant a aplegar testimonis i proves per poder presentar la denúncia. La foto havia estat compartida per 1.600 usuaris quan ha estat eliminada. Avui, però, arran de la censura, circula encara molt més per la xarxa.

Jordi Borràs ho ha explicat així a VilaWeb: 'Ahir vaig parlar amb la companya de l'Angelo perquè em va demanar si podia testificar i vaig dir que sí. I li vaig proposar de fer un crida per Facebook posant la foto per tenir més testimonis. Em va dir que endavat. La vaig publicar ahir al vespre, cap a les vuit. I aquest matí ja hi havia més de 1.600 comparticions. Més tard, m'han avisat per Twitter que la foto havia desaparegut i quan he intentat entrar al meu perfil de Facebook m'han fet omplir un qüestionari per demostrar que jo era el propietari del compte. Un copt fet això, m'han dit que havien retirat la foto per contingut il·legal que violava les condicions de Facebook.'

Cec d'un ull per una bala de goma

Un ciutadà italià de 26 anys ha perdut la visió d'un ull a conseqüència de l'impacte d'una pilota de goma disparada pels Mossos d'Esquadra a la manifestació del 29-M. Una altra persona, un home de 36 anys, també italià, està en risc de perdre-la. Un dels ferits pels trets dels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions amb motiu de la vaga general el passat dijous. Angelo Cilia, que viu a Barcelona des de fa 3 anys, es trobava després de les sis de la tarda a la cantonada entre passeig de Gràcia i la ronda de Sant Pere, on havia anat amb la seva nòvia i un amic per participar en la manifestació, quan una pilota disparada des d'un escamot de mossos apostat en la proximitat d'El Corte Inglés el va colpejar l'ull dret, després de rebotar a terra, segons han relatat Cilia i la seva nòvia

"Em vaig agenollar i em vaig posar una mà a l'ull, i la vaig veure tacada de sang", explica Cilia, que va ser recollit per una ambulància i traslladat a l'Hospital de Sant Pau, on se li va practicar una intervenció oftalmològica de quatre hores, fins a la 01:00 de divendres, segons explica.

No obstant això, el jove no recuperarà la visió, en haver perdut la còrnia, el cristal·lí i la retina. Ara Cilia tem que no podrà recuperar el seu treball de fabricació de pròtesis dentals.

A Espanya i Catalunya massa coses estan passant per normals, fins i tot els comptes a Liechtenstein. Espanya i Catalunya van malament.

El Consell de Garanties dicta que la reforma laboral vulnera la Constitució

El Consell de Garanties Estatutàries, un organisme de caràcter consultiu dependent de la Generalitat, considera inconstitucionals diversos apartats de dos articles del decret llei de la reforma laboral promoguda pel Govern. El pronunciament d'aquest organisme s'ha conegut avui després del dictamen que van reclamar el PSC, ICV-EUiA i SI. Foto: Els diputats López Tena (SI), Amorós (ERC), Miralles (ICV-EUiA) i Collboni (PSC) units contra la reforma laboral.

L'article 86.1 de la Carta Magna preveu aquesta possibilitat "en cas d'extraordinària i urgent necessitat" però el Consell de Garanties entén que res justifica aquesta via i que el decret llei que va aprovar el Govern "vulnera els límits establerts" en aquest article de la Constitució.

El dictamen conclou per unanimitat que diversos apartats dels articles 12 i 14 del decret són contraris a la Constitució. També assegura que un altre apartat del mateix article 14, així com algunes disposicions transitòries vulneren competències de la Generalitat en matèria de treball i relacions laborals i adverteix que un altre apartat de l'article 4 no seria contrari a la Constitució en funció de com s'interpreti.

El Consell de Garanties Estatutàries és una institució de la Generalitat que preveu l'Estatut d'Autonomia que vetlla per l'adequació a aquest text ia la Carta Magna de la legislació autonòmica i estatal si afecten Catalunya.

El dictamen coincideix amb l'opinió expressada pels sindicats i pels partits de l'esquerra en qüestionar la forma del decret llei per imposar la reforma laboral. L'article 86.1 de la Carta Magna preveu aquesta possibilitat "en cas d'extraordinària i urgent necessitat" però el Consell de Garanties entén que res justifica aquesta via i que el decret llei que va aprovar el Govern "vulnera els límits establerts" en aquest article de la Constitució.

El Consell –els dictàmens del qual no són vinculants després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut- entén així que aquests preceptes vulneren la Constitució perquè el Govern no pot dictar decrets llei que afecten "a l’ordenament de les institucions bàsiques de l’Estat, als drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol Primer, al règim de les Comunitats Autònomes, ni al dret electoral general".

Els apartats ú i dos de l’article 12 modifiquen la Llei de l’Estatut dels Treballadors i permeten a la direcció de l’empresa modificar substancialment condicions de jornada, sou i horaris "quan existeixen provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció", podent inclús modificar el contracte de treball i els convenis col·lectius.

L’òrgan consultiu conclou també que aquests preceptes podrien vulnerar els articles 24.1 i 37.1 de la Carta Magna, pels quals tota persona té dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims, i "garanteix el dret a la negociació col·lectiva laboral entre els representants dels treballadors i empresaris, així com la força vinculant dels convenis".

També vulnera aquests articles de la Constitució l’apartat ú de l’article 14 de la reforma, que permet a l’empresa no aplicar allò establert en el conveni si hi ha causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

Segons el Consell, aquest apartat vulnera també les competències de la Generalitat sobre treball i relacions laborals contemplades per l’Estatut.

L’apartat tres de l’article 14 estableix que el conveni d’empresa prevaldrà davant el conveni sectorial estatal, autonòmic o d’àmbit inferior en qüestions com el salari base i els complements, l’horari i les mesures per afavorir la conciliació, mentre que l’apartat sis d’aquest mateix article fixa la renovació directa del conveni col·lectiu vigent si aquest caduca sense acord entre empresa i treballadors, per la qual cosa el Consell els veu també fora de la Constitució.

Envaïment de competències

A més de l’apartat ú de l’article 14, l’òrgan adverteix que també es vulneren competències de la Generalitat en els apartats dos i quatre de les disposicions transitòries setena i octava, i en l’apartat 1 de la disposició addicional octava del reial decret.

Per al Consell, es vulneren competències catalanes de treball i relacions laborals en aquests articles, que atorguen al Servei Públic d’Ocupació Estatal funcions executives en l’àmbit de continguts formatius en els centres de formació i a l’adjudicació de subvencions per a finançar plans de formació.

Recurs al Tribunal Constitucional

Després del dictamen del Consell, que no és vinculant, s’haurà de veure com actua el Govern, que podria recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) malgrat CiU va votar a favor de la convalidació del decret en el Congrés.

Cal recordar que CiU, d’una banda, i les formacions d’esquerres, d’altra, van portar la reforma al Consell, tot i que la federació nacionalista preguntava només pels aspectes que poguessin envair competències.

Un altre mecanisme possible és que el Parlament aprovi per majoria portar el reial decret llei davant l’Alt Tribunal, tot i que això faria necessaris també els vots de CiU.

A continuació adjuntem l'enllaç del dictament d'inconstitucionalitat del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma laboral:

Nou suïcidi a Grècia a causa de la política feixista del PP europeu

Un altre home, de 38 anys d'edat i pare de dos nens, va saltar des del balcó de casa seva a Ierapetra a causa de la desesperació després de mesos a l'atur. Els veïns van saber de l'incident quan el van veure tirat al carrer sense signes de vida i lesions greus al cap. Immediatament va arribar la força policial es va detenir el temps just per dispersar a la gent de la carretera d'Ierapetra.

Els dos fills menors d'edat de l'home estan amb la seva mare a Albània i s'enfrontava a greus problemes financers després d'estar aturat per molt temps. La frase de 1968 que deia: «Metro, treball, llit» ara és «metro, treball, tomba». És a dir, malalties mortals o suïcidi dels treballadors com a efecte de la súper-explotació capitalista.

L'Organització Mundial de la Salut estima que prop de 3.000 persones se suïciden diàriament, moltes d'elles per causa de l'abusiva pressió del treball. Le Monde Diplomatique de novembre de l'any 2010 va denunciar que entre els motius de les vagues d'octubre a França es trobava també la protesta contra l'accelerat ritme de treball imposat per les fàbriques, que seria causa de nerviosisme, irritabilitat i ansietat.

A France Telecom i a la Poste (Correos) s'han denunciar desenes de suicidis de treballadors per la pressió de l'empresa. Es va tornar a sentir de nou la frase de 1968 que deia: «metro, treball, llit», actualitzant-la ara com «metro, treball, tomba». És a dir, malalties mortals o suïcidi com a efecte de la súper-explotació capitalista.

Greus disturbis a Atenes d'indignats pel suïcidi d'un ancià en la misèria

El suïcidi d'un ancià grec jubilat de 77 anys en la misèria per les mesures d'austeritat aprovades pel govern neoliberal de Goldman Sachs i la plutocràcia del PP europeu va desencadenar forts disturbis a la nit d'ahir dimecres a Atenes. La policia antiavalots va disparar gasos lacrimògens en el seu enfrontament amb uns 1.500 manifestants que van llançar còctels Molotov i pedres davant l'edifici del Parlament a primera hora de dijous. Deu persones van ser detingudes i dos ferits van ser portats a l'hospital, segons fonts oficials.

Les protestes es van produir hores després que un farmacèutic jubilat de 77 anys se suïcidés amb un tret al cap a prop d'una sortida de metro abarrotada de gent que es dirigia a treballar a la mateixa plaça en el matí de dimecres.

La televisió privada Skai va assenyalar que l'home va deixar una nota a la butxaca la qual atribuïa la seva decisió de treure a la vida a la crisi de deute, al · legant que no volia ser una llastra fiscal per als seus fills després que el govern retallés la seva pensió. Assegurava que el govern li havia fet impossible la supervivència amb una pensió a la qual va contribuir durant 35 anys.

"No trobo una altra solució que un cap digne abans d'haver de regirar en les escombraries a la recerca de menjar", afegia el text.

La misèria dispara l'índex de suïcidis: Espanya puja un 25%

La crisi econòmica no només genera atur, números vermells i desnonaments, sinó que també dispara la taxa de suïcidis. La conseqüència més tràgica de la penúria econòmica a l'occident capitalista no s'explica als titulars dels neocons: Espanya, amb gairebé cinc milions d'aturats i més de 30.000 famílies desnonades per execucions hipotecàries, ha incrementat en un 25% el nombre de suïcidis.

Segons els metges, més del 90% dels que es suïciden pateix una patologia psiquiàtrica, sent la més freqüent la depressió. Per tant, han augmentat de forma significativa les consultes en els departaments d'urgències psiquiàtriques per part de persones que acudeixen a elles després intents de suïcidi, amb síndrome d'ansietat i símptomes de dependència de l'alcohol i de les drogues.

Ser europeu a Finlàndia i ciutadà o a Espanya i esclau

Sóc un jove de 21 anys, estudiant de Finlàndia. Em posa trist escoltar com els nord-americans estan patint. Aquí els impostos són alts, però tots ens beneficiem d'ells. Jo em vaig criar al camp i sempre he tingut accés als mateixos serveis que la gent de la ciutat. La meva universitat és coneguda arreu del món en el meu camp i la meva educació no només és gratuïta, sinó que el meu govern em paga per anar a l'universitat. Tota persona té dret a això. Tota persona té dret a la millor atenció mèdica, no hi ha tal cosa com l'assegurança (privada) de salut.

Jo sóc jove ara i capaç d'assumir riscos i dur a terme la meva passió, perquè no hauré de preocupar-me de patir fam si perdo el meu treball o el meu negoci fa fallida.
Jo sé que quan sigui vell la meva pensió de l'Estat estarà allà per a mi, així que puc gaudir de la meva jubilació.

D'això en diem el model nòrdic, i en ell vivim bé i les nostres empreses estan entre les més competitives del món. Estic agraït d'haver nascut un ciutadà d'un país que es preocupa per la seva gent, i espero que algun dia els EUA prendran exemple de nosaltres.

Jo sóc del 99%.

Greus disturbis a Atenes d'indignats pel suïcidi d'un ancià en la misèria

El suïcidi d'un ancià grec jubilat de 77 anys en la misèria per les mesures d'austeritat aprovades pel govern neoliberal de Goldman Sachs i la plutocràcia del PP europeu va desencadenar forts disturbis a la nit d'ahir dimecres a Atenes.

La policia antiavalots va disparar gasos lacrimògens en el seu enfrontament amb uns 1.500 manifestants que van llançar còctels Molotov i pedres davant l'edifici del Parlament a primera hora de dijous. Deu persones van ser detingudes i dos ferits van ser portats a l'hospital, segons fonts oficials.

Les protestes es van produir hores després que un farmacèutic jubilat de 77 anys se suïcidés amb un tret al cap a prop d'una sortida de metro abarrotada de gent que es dirigia a treballar a la mateixa plaça en el matí de dimecres.

La televisió privada Skai va assenyalar que l'home va deixar una nota a la butxaca la qual atribuïa la seva decisió de treure a la vida a la crisi de deute, al · legant que no volia ser una llastra fiscal per als seus fills després que el govern retallés la seva pensió. Assegurava que el govern li havia fet impossible la supervivència amb una pensió a la qual va contribuir durant 35 anys.

"No trobo una altra solució que un cap digne abans d'haver de regirar en les escombraries a la recerca de menjar", afegia el text.

El cas va commocionar l'opinió pública. Centenars de persones van deixar flors i notes escrites clavades en l'arbre sota el qual es va suïcidar.

El primer ministre grec, Lucas Papademos, i els líders dels principals partits que recolzen el govern de coalició van lamentar l'incident, però van destacar que no d's'havia de convertir en un debat nacional.

"Les circumstàncies exactes que van portar a aquest home a posar fi a la seva vida no es coneixen i crec que hem de romandre calmats i mostrar respecte pels successos veritables", va dir el portaveu del govern, Pantelis Kapsis.

A Grècia, els suïcidis han augmentat en gairebé un 20 per cent en els últims dos anys com a resultat dels durs retalls que van incrementar l'atur i la recessió econòmica.

El PP retalla en un 33% als sindicats, un 20% a la patronal i un 10% als partits

En un nou atac als sindicats i treballadors el PP ha retallat en 8,5 milions d'euros les aportacions de l'Estat a les organitzacions sindicals, fins als 17,3 milions d'euros, fet que suposa una reducció del 33%, segons el projecte de Llei de Pressupostos de l'Estat per al 2012. Mentre la retallada a la patronal serà inferior al 20%, als partits el 10%, a la casa reial el 2% i a la secta catòlica li augmenta la partida regalant-li les competències d'assistència social.

El PP ja va avançar després del Consell de Ministres del passat 30 de desembre, en el qual es va aprovar el primer paquet de mesures d'ajust, una disminució del 20% en les aportacions a partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals per a aquest any.

Amb els Pressupostos a punt d'iniciar el seu tràmit parlamentari, la retallada aplicat als partits polítics ha estat del 13,2%, fins als 113,7 milions d'euros, entre assignacions per finançament ordinari, per seguretat i per a processos electorals. En canvi, als sindicats els ha correspost un ajust del 33%.

A més, el projecte de Pressupostos presentat el passat 30 de març, un dia després de la vaga general, feia referència a una retallada de 6,3 milions d'euros en les transferències als sindicats. Però aquesta xifra feia referència únicament a la disminució de les aportacions del Ministeri d'Ocupació, la principal de totes les partides que aporten fons a aquestes organitzacions.

Així, en el cas de les aportacions d'Ocupació, que suposen el 92,2% de les aportacions pressupostades en favor dels sindicats, el 'tisorada' ha estat del 28,4%, des dels 22,3 milions d'euros als 16 milions d'euros, és a dir 6,3 milions d'euros menys.

Fins als 8,5 milions que suposa l'ajust total, se sumen les retallades en les aportacions del Ministeri de l'Interior (-20%), Hisenda i Administracions Públiques (-40%), Educació, Cultura i Esport (-84,9% ) i el d'Agricultura, que directament les suprimeix. En total, una minva addicional de 2,2 milions d'euros.

Sindicats i patronal comparteixen les assignacions referides a la compensació econòmica per participació dels agents socials en els òrgans consultius. En aquest cas, els recursos destinats es redueixen en un 29,7%, fins als 3,3 milions d'euros.

L'Església catòlica sense retallades i robant

L'Església catòlica rebrà mensualment durant tot l'any un xec d'Hisenda de 13.266.000 d'euros. Posteriorment, abans del 30 de novembre de 2013, s'efectuarà una liquidació provisional de l'assignació corresponent a 2012, un cop es completi la campanya de la declaració de la renda. La secta criminal i mafiosa-principal propietària d'immobles a Espanya, Portugal, França i Itàlia i que no paga per això cap impost-rebrà aquest mes 159 milions d'euros a compte de l'assignació que li correspon per l'impost de la renda sobre les persones físiques.

/2012/04/lesglesia-catolica-sense-retallades-i.html

Clinton promet a Kosovo entrar a l'UE i l'OTAN sense consultar Europa

L'arrogància i prepotència del feixisme neoliberal ianqui es destapa amb la promesa de Hillary Clinton a la màfia criminal que governa Kosovo que Washington té la disposició d'ajudar-la a ingressar a l'UE i a l'OTAN. També cooperarà amb l'UE per resoldre els problemes de Kosovo i Sèrbia: "Estats Units seguirà donant suport a Kosovo i cooperar amb la UE per a resoldre problemes entre Kosovo i Sèrbia", va assegurar Clinton al reunir-se amb el primer ministre kosovar, Hashim Thaci, acusat de narcotràfic, assassinats de civils per robar-los els òrgans en connivència amb Israel i els EUA. Foto: Clinton borratxa i amb un whisky en un vol de la BM.

En aquest sentit Clinton afirma que creu "sincerament en la independència i la integritat territorial de Kosovo i en la disposició de ser membre plenipotenciari de la comunitat internacional, de la UE i dins de cert temps, de l'OTAN".

Clinton va destacar el progrés de Kosovo en matèria d'economia i per a la pròxima entrada a la UE, va expressar la intenció dels EUA de promoure la integració del poble kosovar, abans que res els joves, a Europa ia la comunitat internacional.

Clinton i Thaci van sostenir les negociacions enmig de la creixent tensió entre Pristina i Belgrad davant la intenció de Sèrbia de celebrar eleccions regionals al territori kosovar segons la llei sèrbia.

Per al proper 6 de maig Sèrbia convocar les eleccions parlamentàries i regionals, tampoc va descartar la possibilitat de celebrar els comicis presidencials.

Kosovo va proclamar la seva independència de forma unilateral el febrer de 2008, recolzat pels EUA i els principals països de la UE. Segons Pristina, 89 països van reconèixer a la república autoproclamada.

Els serbis que viuen al nord kosovar mai van acceptar la declaració unilateral d'independència emesa per Kosovo, com Rússia, Xina, Índia, Espanya i d'altres.

Al seu torn, en reiterades ocasions les autoritats nord-americanes van demanar a Belgrad i Pristina ser flexibles en l'assumpte, en vincular el futur de Sèrbia i Kosovo amb l'entrada a la UE.

/2011/02/kosovo-lotan-estava-al-corrent-del.html

La producció de drogues ha crescut 10 vegades amb la presència dels EUA a l'Afganistan

La producció de drogues ha augmentat deu vegades des de que els EUA i l'OTAN envaïssin Afganistan, afirma Sergei Txurkin, un dels directius del Servei Federal rus de Control de Drogues. A la conferència internacional de l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS), Txurkin ha dit que els EUA i altres països d'occident al·leguen que han gastat mil milions de dòlars en la seva lluita contra la producció i cultiu de drogues a l'Afganistan, mentre que el món és testimoni que el volum d'opi s'ha incrementat en el territori afganès.

El funcionari rus, en al·lusió al milió de persones que ha perdut la vida a tot el món en els últims deu anys pel consum de drogues, ha reiterat que els ingressos del narcotràfic des de l'Afganistan ha arribat al voltant de 1.000 milions de dòlars, dels que una gran part es destina a les organitzacions terroristes.

Txurkin va assenyalar també que el combat al narcotràfic és un gran desafiament que han d'enfrontar els integrants de l'OCS.

La conferència es va celebrar el dimecres a l'Institut del Llunyà Orient de Rússia a la qual van assistir autoritats i experts locals, a més dels membres d'OCS.

L'OCS, fundada a Xangai el 2001, està integrada per la Xina, Kazakhstan, Kirguizistan, Rússia, Tadjikistan i Uzbekistan. L'Índia, Iran, Mongòlia i Pakistan són observadors de l'organisme, mentre que Bielorússia i Sri Lanka són socis de diàleg.

La FAVB convoca una concentració contra les mesures feixistes de Puig

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha convocat una concentració ciutadana i popular en defensa dels drets i les llibertats civils el proper dissabte 14 d’abril a les 12 hores a plaça Catalunya. El motiu de la convocatòria és el rebuig a la “deriva vers l’autoritarisme” que marquen les declaracions del conseller d’Interior, Felip Puig [a la imatge], el proppassat dia 4 d’abril, després dels disturbis tant dels vaguistes com policials de la manifestació de la vaga general el 29 de març.

La FAVB entén que Puig vol promoure “la restricció del dret de reunió, l'enduriment del codi penal, el foment de la delació ciutadana, així com l'empresonament i detenció preventiva; a les quals cal afegir les mesures proposades pel Govern central d'estendre la legislació antiterrorista als actes de vandalisme urbà”.

La federació creu que aquestes mesures, a banda de retallar drets i llibertats civils i socials, seran "ineficaces per a tallar les situacions de violència que es donen a la nostra ciutat". Finalment afegeix que la seguretat sempre ha d’anar de mà de la llibertat, ja que són “les dues cares d'una mateixa moneda”. Puig va criticar dimecres determinats intel·lectuals i grups socials que diu que donen cobertura als violents, a banda de voler imposar, en paraules del conseller, "ara ja no val el passava per allí” en una manifestació on hi hagi aldarulls. La FAVB també ha obert un event a la xarxa social Facebook per apuntar-s’hi i fer-ne difusió.

Felip Puig (CiU): "No pots passar quan hi ha una actuació violenta i criminal"


La policia fa ús del gas de pebre lacrimògen i comencen les escenes de tensió entre els manifestants, que desproveïts de màscares comencen a fugir. Set vídeos sobre la violència policial que provoca, ordena i justifica CiU: Contra quins perillosos i minoritaris piquets es van llençar gasos lacrimògens a Barcelona durant la vaga general del 29M? Vegin els 7 vídeos i contestin al govern de corruptes i mentiders PP-CiU: Vosaltres feixistes sou els terroristes!

/2012/04/felip-puig-ciu-no-pots-passar-quan-hi.html
Felip Puig col.loca la cunyada als serveis jurídics

El Gabinet Jurídic de la Generalitat ha col.locat com a advocada Núria Olivella Busquets, cunyada del conseller d'Interior, Felip Puig, i dona del director del Servei de Meteorologia de Catalunya i germà d'en Felip, Oriol Puig Godes, conseller municipal de CiU per Sarrià-Sant Gervasi. Va entrar per fer una substitució temporal i s'ha quedat aquesta plaça d'interina a través d'un concurs que, segons fonts de la funció pública catalana, és fet a mida (res d'estrany, d'altra banda). El nivell que van demanar a la convocatòria és inferior al que s'exigeix habitualment per ocupar aquest tipus de places. Les dues esposes de Felip Puig també 'fan carrera' amb diners públics. Foto: El germanet content per haver alliberat la dona.L'Església catòlica sense retallades i robant

L'Església catòlica rebrà mensualment durant tot l'any un xec d'Hisenda de 13.266.000 d'euros. Posteriorment, abans del 30 de novembre de 2013, s'efectuarà una liquidació provisional de l'assignació corresponent a 2012, un cop es completi la campanya de la declaració de la renda. La secta criminal i mafiosa-principal propietària d'immobles a Espanya, Portugal, França i Itàlia i que no paga per això cap impost-rebrà aquest mes 159 milions d'euros a compte de l'assignació que li correspon per l'impost de la renda sobre les persones físiques.

Es tracta de la mateixa quantitat que va rebre en els anteriors exercicis de 2011 i 2010, tot i la retallada general en tots els capítols. Així consta en una disposició final del projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2012.

L'Església rebrà en la liquidació d'aquest any, a compte de l'IRPF de 2011, un total de 248.200.000 d'euros. El 2012, els PGE estimen que l'assignació de l'Església arribarà als 246 milions dels 29.232.000 de recaptació de l'IRPF per l'Administració central pressupostats, encara que la xifra definitiva dependrà de la recaptació real.

A aquestes ajudes s'uneixen diverses partides dels PGE de diferents ministeris per al finançament de capellans militars, penitenciaris i hospitals públics, convenis culturals i restauració d'esglésies i de patrimoni històric, professors de religió,
etc. La secta també rep subvencions de les comunitats autònomes.

L'Església catòlica espanyola -el major propietari immobiliari d'Europa- continuarà sense pagar l'IBI i robant immobles

L'exempció del pagament de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de la qual gaudeix l'Església catòlica espanyola "no és una situació de privilegi", segons l'indecent gerent de l'Episcopat, Fernando Giménez. "El règim fiscal no deriva dels Acords Església-Estat, sinó de la Llei de Mecenatge. Tenim el mateix tipus fiscal que qualsevol fundació". Giménez negava així que la Conferència Episcopal hagi de donar pas algun per acabar amb aquest frau i argúcia legal abusiva i immoral, que enfonsa les seves arrels en la desamortització de Mendizábal al s.XIX.

No passarà, doncs, com a Itàlia, i l'Església catòlica espanyola no pagarà les retallades del nou Govern feixista de Mariano Rajoy. Les dures mesures econòmiques empreses en els primers moments d'aquesta legislatura no afectaran a l'exempció de l'IBI, del qual l'Església catòlica està exempta a Espanya.

Llamazares demana que els béns incautats per l’Església tornin a ser públics


El diputat d’IU Gaspar Llamazares, ha presentat una proposició no de llei en el Congrés dels Diputats sobre l’apropiació abusiva de béns immobles per part de l’Església Catòlica. IU critica durament que la Llei Hipotecària i el seu reglament permeten que els bisbes s’apropien de béns que consideren seus, “i així l’Església haja anat ampliant el seu patrimoni a cost zero en tota Espanya i amb béns immobiliaris que en la majoria dels casos s’han costejat, sostingut i mantingut amb fons públics”, ha afirmat Llamazares. Aquestos casos d’immatriculacions abusives també es donen al País Valencià. Un dels exemples són els murs de l’església fortalesa de Sant Bartolomé a Xàbia.

Itàlia, Vaticà, màfies i ara de la Lògia P2 a la P4

Els jutges arresten un assessor de la Presidència del Govern italià i a un diputat del PDL, acusats de formar una societat secreta que informava a Gianni Letta, mà dreta del primer ministre i Gentilhome del Papa. El protagonista central del nou escàndol general a Itàlia que implica, com el de la lògia P2 i el cardenal Marcinkus, las altes esferes del govern, l'esglèsia i la societat oligàrquica italiana, és Luigi Bisignani (foto), un fosc faccendiere (intermediari) romà, nascut el 1953, que des de molt jove va estar inscrit en la lògia maçònica P2 i va ser condemnat per corrupció en els anys de l'escàndol Tangentopolis. Tot i això, els fiscals sostenen que, des de fa anys, ha exercit el seu enorme poder a l'ombra des d'un discret despatx situat a palau Chigi, la mateixa seu de la presidència del Govern.

Cessat l'edil que va matar a trets un gos a Torà, però l'alcaldessa que ho va ordenar segueix

L'alcaldessa de Torà (Lleida), Mercè Valls (CiU), ha cessat el tinent d'alcalde, Josep Maria Alsina (CiU), després de la denúncia de veïns per matar a trets un gos abandonat en un parc de la població. Els fets van tenir lloc el dia 29 de març quan tots dos van decidir matar de tres trets un gos abandonat, per, segons ha explicat el consistori, acabar amb les molèsties que causava als veïns la presència de l'animal. Sent el "cervell" de la matança, l'alcaldessa s'excusa i conforma amb castigar el seu subaltern com a cap de turc, sense assumir cap responsabilitat.

Segons ha informat avui en un comunicat, l'alcaldessa -que porta 20 anys al poder- ha decidit cessar Alsina per estar "directament" implicat en uns fets "que fereixen la sensibilitat i no s'ajusten a la norma", encara que seguirà com a regidor sense responsabilitat a l'Ajuntament. Ella, malgrat ser la principal responsable dels fets, s'amaga darrera l'habitual política de CiU de cercar caps de turc adients i amagar les responsabilitats pròpies: la moral dels immorals i els feixistes

L'alcaldessa va reconèixer ahir que ella mateixa i Alsina van acudir al lloc dels fets després d'haver rebut queixes per les molèsties que causava el gos, que ja havia mossegat a una persona.

Valls ha lamentat que cap cos de seguretat a què van demanar ajuda reaccionar i que la Guàrdia Civil va deixar el gos lligat al parc perquè no ataqués però no va oferir una solució, però reconeix que la decisió que finalment van adoptar no va ser l'adequada encara que en aquell moment no van veure altra sortida.

El cas va ser denunciat ahir davant la fiscalia per l'Associació de Defensa dels Drets dels Animals (ADDA) i avui ha estat denunciat al Departament d'Agricultura i Medi Natural a Lleida per l'entitat ecologista Ipcena.

Un altra víctima de CiU-PP i Abertis: Un pastisser de Besalú mor per les obres de la N-II a Sils

Un altra víctima de la desídia i la cobdícia de CiU-Abertis i La Caixa, que mantenen la N-II com una carretera tercermundista per tal de recaptar Salvador Alemany i Florentino Pérez milions d'euros de l'AP-7, l'autopista més rendible i amortitzada -50 anys- d'Espanya. Pere Surroca Costa, de 74 anys i veí de Besalú, es va convertir ahir en la desena víctima mortal de trànsit implicada en un accident a la N-II aquest any.

Els Mossos d'Esquadra van rebre un avís quan faltaven vint minuts per les tres de la tarda, informant-los que una furgoneta havia col·lidit amb un camió a l'alçada del punt quilomètric 694, a Sils, en un dels trams de la carretera que encara resta empantanegat després que s'aturessin les obres de desdoblament.

La magnitud de l'accident va obligar a mobilitzar un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb la intenció d'evacuar el conductor però aquest va expirar mentre una de les sis dotacions dels Bombers de la Generalitat tractaven d'excarcerar-lo del vehicle, la violència de l'impacte el va deixar atrapat a l'interior.

La col·lisió va provocar que el camió perdés una part important del combustible emmagatzemat als dipòsits externs de la tractora, cosa que va provocar el tancament de la calçada per part de les cinc dotacions de Mossos d'Esquadra que van haver de redirigir el trànsit cap a l'interior de la població com a alternativa a la N-II. La carretera es va reobrir a les cinc de la tarda després que els Bombers l'haguessin netejat amb sepiolita -un mineral que absorveix els hidrocarburs-.

N-II: La gran estafa pública d'Abertis, Salvador Alemany i CiU

Un conveni abusiu entre el ministeri de Foment i ABERTIS per construir el tercer carril a l'AP7 és l'escull insalvable per desdoblar la N-II i la N-340. A l’any 2006 el ministeri de Foment va signar un conveni amb l’empresa ABERTIS per a la construcció del tercer carril de l’autopista AP-7. Amb una inversió prevista a càrrec d’ABERTIS de 500 milions d’euros, però real de 350 milions d’euros, l’obra i el conveni s’han convertit en un negoci milionari i suposa un impediment pel desdoblament, llargament ajornat, de la N-II i la N-340, una via amb un alt índex de sinistralitat.

Un contracte clarament abusiu entre el Ministeri de Foment i ABERTIS


El conveni signat per la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, amb ABERTIS preveu que la concessionària recuperi la inversió gràcies a l’augment del transit, sense necessitat d’augmentar les tarifes ni allargar la concessió. El conveni estableix compensacions econòmiques si els ingressos no són els previstos. Per determinar la xifra de les compensacions es van establir tres criteris; els ingressos de l’autopista l’any 2005 -460,2 milions d’euros-, la revisió de tarifes, i la intensitat mitjana del trànsit diari (IMD).

La N-II, de deute històric a estafa criminal de CiU i La Caixa


El desdoblament de la N-II a Girona és ja alguna cosa més que un deute històric: un acte criminal del govern de CiU. Les dades de Trànsit corroboren la sinistralitat d'una carretera manifestament insegura en molts trams i amb un elevat trànsit de camions de gran tonatge. Només durant el 2011 a la N-II va perdre la vida 13 persones en accidents de trànsit. En canvi, a l'AP-7, la segona gran artèria viària de la província, van morir tres persones. A l’any 2006 el ministeri de Foment va signar un conveni amb ABERTIS per a la construcció del tercer carril de l’autopista AP-7. Amb una inversió prevista d’ABERTIS de 500 milions d’€, però real de 350 milions, l’obra i el conveni s’han convertit en un negoci multimilionari per Salvador Alemany i socis i suposa un impediment pel desdoblament, llargament ajornat, de la N-II i la N-340, malgrat l'alt índex de sinistralitat. El negoci és el negoci...

El 2011 es van comptabilitzar 10 morts més a la N-II.


De tota manera, aquestes estadístiques no són fruit d'un any negre a la N-II ni de la casualitat. Les estadístiques de 2010 tornen a evidenciar aquest mateix problema ja que llavors a l'AP-7, cinc persones van perdre la vida en 4 accidents, per les 14 persones que van perdre la vida a la N-II en un total de 11 accidents.

IU vol donar la volta a la reforma laboral

Si s'aprova la reforma laboral plantejada per Esquerra Unida es tornaria al moment anterior a l'aprovació, per part del PSOE de Zapatero, de la seva pròpia reforma del mercat de treball. És a dir, que el que pretén el grup parlamentari que comanda Cayo Lara al Congrés és "impugnar d'arrel la premissa sobre la qual s'han vingut justificant fins ara les reformes laborals", i molt especialment el text elaborat per l'Executiu del PP, "i un intent de recuperar els equilibris perduts" en anteriors modificacions, de manera que siguin "la flexibilitat pactada i la negociació col·lectiva el millor instrument d'ajust", sense que suposi "una precarització de les condicions de treball".

El diputat Gaspar Llamazares ha presentat avui dimecres des d'Oviedo l'esmena de totalitat, amb text alternatiu [descarregar aquí], que el seu grup ha registrat a la reforma laboral de Rajoy, i que amb la resta d'esmenes es discutirà en el ple del Congrés el proper dijous 12 d'abril. L'objectiu és parar una "llei feudal que converteix els treballadors en serfs", fallida la concertació i els equilibris entre obrers i patrons, i només servirà per aprofundir la crisi i accentuar la desocupació.

La proposta d'IU-ICV-EUiA-CHA (L'Esquerra Plural) se situa "als antípodes" de la iniciativa del Govern, i ha estat elaborada en col·laboració amb els sindicats, sobretot CCOO. Beu de fet de la iniciativa legislativa popular que van presentar les centrals al juny de 2011, en aquell moment com a reacció a la llei fabricada per l'Executiu de Zapatero [veure aquí].

El grup endureix les condicions de l'acomiadament objectiu i recupera el permís previ per als ERO

Al llarg de 52 pàgines, IU desgrana la seva proposta alternativa, molt més completa que la presentada al juliol de 2010 contra la reforma socialista, ja que l'agressió als drets laborals ha estat amb Rajoy "molt més gran". Combat, per començar, amb la generalització de l'acomiadament per causes objectives que va promoure el Govern del PP. El text de L'Esquerra Plural endureix les condicions perquè les empreses puguin al·legar causes econòmiques per acomiadar.

IU entén que no n'hi ha prou amb que hi hagi una minoració de vendes o ingressos-així figura en el reial decret llei de l'Executiu-, sinó que la companyia ha de justificar que l'acomiadament contribueix a "superar una situació econòmica negativa", sempre que la crisi afecti l'empresa en el seu conjunt oa la seva pròpia viabilitat per la quantia enorme de les pèrdues o aconsegueixi acreditar documentalment la seva mala situació. Així mateix, es planteja recuperar el procediment d'autorització administrativa prèvia per part de l'autoritat laboral per als casos d'acomiadaments col · lectius (ERO). També IU fa molt més difícil tirar per causes objectives al·legant l'absentisme del treballador.

Esquerra Plural recupera la regulació en els casos en que l'acomiadament sigui declarat nul: s'obliga a la readmissió del treballador, llevat que aquest opti per rebre la indemnització. Quan l'acomiadament sigui improcedent, el patró pot triar entre readmetre al seu treballador o pagar-li una indemnització de 45 dies per any treballat, fins a un màxim de 42 mensualitats. En el text del Govern, el contracte indefinit amb dret a 45 dies desapareix, per ser reemplaçat pel de 33 dies. A la pràctica, amb la reforma laboral del PP es generalitza l'acomiadament amb 20 dies d'indemnització i un màxim de 12 mensualitats.

Generalització del contracte indefinit


Esquerra Plural torna a donar múscul a la negociació col · lectiva, per impedir que a les petites empreses les relacions entre patrons i treballadors s'hagin de dirimir cara a cara, en situació de debilitat per als empleats. I per impedir que primi el conveni d'empresa sobre el sectorial o d'àmbit superior. Així s'aconseguiria que la flexibilitat fora "negociada i pactada", i no imposada pel propietari. De la mateixa manera, es delimiten els casos en què l'empresari pugui modificar substancialment, i de manera unilateral, les condicions de treball.

Es torna a la indemnització de 45 dies i per força de la negociació col·lectiva


El grup proposa que, per norma, el contracte sigui indefinit, "amb l'excepció d'aquells supòsits en que hi hagi causa per a la seva temporalitat". Rebutja que les fórmules d'incentiu a la contractació ocultin sota aquest nom "clars mecanismes de frau de llei", bé fixant períodes de prova d'un any (com fa el Govern amb el seu contracte de suport als emprenedors) o amb l'encadenament de contractes temporals.

Finalment, el text prohibeix l'existència d'agències de col·locació amb finalitats lucratives. IU proposa distingir clarament entre les agències privades sense ànim de lucre que col · laboren amb els serveis públics d'ocupació de les empreses de treball temporal (ETT).

Llamazares ha explicat avui a Oviedo que Esquerra Plural està disposada a estudiar els textos alternatius d'altres grups. Però va fer dos advertiments: IU no donarà suport als socialistes si presenten com a alternativa la seva reforma laboral del 2010 que els va costar una vaga general (i això és el que han fet). I tampoc donarà suport a UPyD en el seu "afany" per defensar el contracte únic, que suposa estendre el contracte temporal a tothom, tal com al seu dia suggeria el BBVA.

De qualsevol manera, les cinc esmenes de totalitat registrades al Congrés-la d'IU-ICV-CHA, més les del PSOE, UPyD, ERC i BNG-no tenen cap possibilitat de prosperar dijous, donada la majoria absolutísima amb què compta el PP a la Cambra baixa i la voluntat, mil vegades expressada pel Govern de Rajoy (fins i tot després de la vaga general), que no modificarà les parts troncals de la reforma laboral.

La prima de risc en alça i la borsa enfonsada per la desconfiança en Rajoy i el pressupost del PP

Els pressupostos generals de l'Estat i les mesures fiscals que inclouen no han enganyat als mercats, que ratifiquen l'anunciat per economistes i analistes: Espanya entrarà en recessió prolongada i aguditzarà els seus problemes amb l'absurd i ultraliberal pressupost del PP i Rajoy. La prima de risc espanyola s'ha disparat fins a tancar en 390 punts aquest dimecres, mentre les borses europees han patit fortes caigudes, superiors al 2%. Els diners que el BCE presta als bancs a l'1%, aquests ho inverteixen en deute dels estats -Espanya, Itàlia, Portugal, Grècia...- que cobraran al 5'692 -el 6%- amb un 5% segur i net de benefici. En el cas de Portugal i Grècia, entre el 7 i 8%. L'estafa i hipoteca per als "estats lliures" europeus, està servida des de l'Imperi Carolingi a Brusel.les.

El diferencial del bo espanyol i el bund alemany ha arribat a superar els 390 punts bàsics (392) a les 12.30 hora peninsular, amb el bo a 10 anys en el mercat secundari per sobre del 5,7%, un nivell que no es veia des del 30 de novembre de 2011, quan va assolir 395 punts.

Després ha arribat a relaxar fins als 382 punts bàsics, amb el bo en el 5,62%, però al tancament de la jornada, el diferencial ha tornat a situar-se en els 390 punts, amb una rendibilitat del 5,692%. És a dir, els diners que el BCE presta als bancs a l'1% aquests ho inverteixen en deute que cobraran al 5'692 -el 6%- amb un 5% segur i net de benefici. L'estafa i hipoteca per als "estats lliures" europeus, està servida.

Les tensions en el mercat de deute s'han intensificat en els últims dies i han provocat augments de la prima de risc espanyola, que dilluns tancava en els 354 punts bàsics i dimarts en els 364.

Segons ha assegurat a Efe-Dow Jones l'analista de Société Générale Suki Mann, "la confiança en la capacitat d'Espanya per gestionar la dinàmica entre l'austeritat i el creixement està empitjorant" després de la presentació dels Pressupostos.

Pressió sobre el deute dels perifèrics


Però els problemes també han afectat a Itàlia. El bo italià a 10 anys cotitza al 5,2% en el mercat secundari i la prima de risc, que ha tocat els 359, s'instal·la als 357 al tancament de la jornada.

De la resta de països perifèrics Grècia augmenta de forma notable la seva diferencial, fins als 2.034 punts bàsics. Portugal, que ha col · locat amb èxit deute a 18 mesos per primera vegada després del rescat, ha vist com la seva cosina s'incrementava fins als 1.026 punts bàsics.

L'únic que no ha notat la pressió ha estat Irlanda, que manté la seva prima de risc en 642 punts.

Les borses europees cauen amb força


El principal indicador de la Borsa espanyola, l'Ibex-35, ha tancat amb una caiguda del 2,09% i s'ha col·locat per sota dels 7.700 punts, en els 7.660. El selectiu espanyol, tanca aquesta jornada en nivells mínims anuals i se situa en el nivell més baix des el 12 setembre de 2011 quan va acabar en 7640 punts. No obstant això, les pèrdues eren encara més pronunciades en la resta de borses europees.

Els números vermells han crescut mesura que ha anat avançat la jornada. La Borsa de Frankfurt ha caigut un 2,84%, la de París, un 2,74%, la de Londres, un 2,30%, i la de Milà, un 2,42%.

Aquest dimarts va ser el selectiu espanyol el que pitjor es va comportar: va caure a plom a la tarda, després d'haver mantingut una tendència negativa durant tota la jornada, i es va deixar un 2,71%, fins a perdre la cota dels 7.900 punts, en el que va ser la segona pitjor caiguda de l'any.