dijous, 2 de juny de 2016

Manifestació del Banc Expropiat a les oficines de Manuel Bravo del Passeig de Gràcia

Els ocupants del Banc Expropiat es troben concentrats davant de les oficines Antartic Village, la immobiliària propietària del Banc Expropiat, en ple Passeig de Gràcia. Unes furgonetes dels Mossos d’Esquadra es troben protegint l’entrada de l’edifici. Molts manifestants porten posada una careta amb la imatge del Manuel Bravo Solano, propietari del Banc Expropiat i van vestits de blanc i vermell, per simular la figura del protagonista de la col·lecció de llibres On és en Wally? Trias (CDC) alquiló el 'banco expropiado' a pesar del informe negativo de la interventora municipal.

La immobiliària de Manuel Bravo Solano, Antartic Vintage, va comprar aquest local a Catalunya Caixa el 2013, quan ja havia estat ocupat. Bravo va portar el cas als jutjats i va aconseguir-ne una ordre de desallotjament, però el govern de Xavier Trias va evitar-lo pagant-ne un lloguer mensual de 5.500 euros. Enguany, el govern d’Ada Colau va deixar de pagar el lloguer i Bravo va reclamar el desallotjament ajornat, que finalment es va fer efectiu el 23 de maig. Segons que expliquen a la web del Banc Expropiat, quan feia poc que Bravo Solano havia adquirit el local, hi va anar el seu pare i va oferir 12.000 euros als ocupes perquè se n’anessin.

A més d’Antartic Vintage, la família de Bravo Solano sembla que és propietària de més negocis immobiliaris. El Banc Expropiat no únicament ha assenyalat el propietari del local, sinó que també ha publicat una relació d’empreses de la família que inclou fotografies dels parents de Bravo Solano, informa Vilaweb.

Trias alquiló el 'banco expropiado' a pesar del informe negativo de la interventora municipal


Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, alquiló el 'banco expropiado' a pesar del informe negativo de Carmen Torrres, una interventora del ayuntamiento que alegó el 29 de enero del 2015 que el contrato de arrendamiento del local en el número 181 de la Travessera de Gràcia para evitar problemas con los okupas "no era de interés público". En el expediente, la interventora municipal adjunta rechaza los argumentos favorables al alquiler sostenidos por el departamento de secretaría del consistorio y concluye que los motivos de interés público alegados para acordar el alquiler no se corresponden con lo previsto en la Ley de Patrimonio de las Administraciones Públicas.

El informe de intervención está fechado justo el mismo día en que el consistorio aprobó la justificación del gasto del contrato, que firmó Joaquim Forn (CDC), entonces primer teniente de alcalde de Barcelona, con efectos a 1 de enero de ese año. La Fiscalía ha abierto una investigación a Trias para averiguar si cometió un delito de malversación por pagar con fondos públicos a la sociedad Antartic Vintage, propiedad del dueño del local, el alquiler de 65.500 euros anuales por el 'banco expropiado' para evitar disturbios en caso de desalojo.

Listado de nombramientos y ceses de cargos coincidentes con la denominación Manuel Bravo Solano publicados en la edición digital del BORME.

MADISON EUROPE SL Apod. Solid. 08/04/2015
MADISON EUROPE SL Adm. Mancom. 08/04/2015
LUBECSA GLOBAL SL Adm. Unico 31/03/2015
GRAMER DEVELOPMENT SL Apod. 05/03/2013
ANTARTIC VINTAGE SL Apod. 02/04/2012
MERIDIAN CENTER SL Apod. 22/03/2012
NIKI GESTION SL Adm. Solid. 19/03/2012
KARNER TRADE SL Adm. Solid. 01/12/2011
BOKIA TRADE SL Apod. 04/11/2009 hasta 22/09/2011

Els ocupes del Banc Expropiat convoquen a ‘anar a buscar’ el propietari del local


Els ocupants del Banc Expropiat han convocat demà a la tarda un escarn contra el propietari del local desallotjat, l'especulador immobiliari Manuel Bravo Solano. A les xarxes socials han difós el cartell de la convocatòria, que diu: ‘On és Manuel Bravo Solano? Anirem a buscar-lo. Ell és el responsable del desallotjament del Banc Expropiat.’ Encara no han concretat el lloc de concentració: l’anunciaran demà una hora abans de l’escarn, convocat a les 6 de la tarda. Els ocupes han fet servir la imatge de Bravo en moltes convocatòries anteriors, en què han centrat la protesta contra el propietari i no tant contra la Generalitat o l’Ajuntament de Barcelona.

L'expresident de l'IGME va avalar sense llegir-lo l'informe tècnic del projecte Castor

Continuen passant els testimonis pels jutjats d'instrucció número 4 de Vinaròs com a part de les diligències prèvies al cas Castor. Aquest matí han declarat, entre d'altres, el president de l'Institut Geològic i Miner (IGME), Carlos Martínez, i Joan Ferrando, president de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PDTS). Martínez, com a president de l'IGME, és el responsable de l'informe emès per esta entitat pública i que donava el vistiplau tècnic a l'activitat gasista de la futura plataforma Castor. Un informe que, com ha admès, en desconeixia el contingut i només va signar. Carlos Martínez ha admès que desconeixia el contingut d'un informe on s'assumien les tesis d'Escal UGS sobre els riscos sísmics i ha delegat tota la responsabilitat en els seus superiors.

L'expresident de l'IGME havia de donar explicacions sobre el conveni, de juliol del 2009, de col·laboració amb la direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental i sobre la validació tècnica que es va fer del projecte perquè obtingués la concessió administrativa de l'Estat espanyol a partir d'un informe on assumia acríticament els plantejaments de l'empresa concessionària, Escal UGS, sense posar sobre la taula el potencial risc sísmic. Però, quan va ser preguntat per les parts sobre el contingut de l'informe en qüestió, Carlos Martínez ha constat en totes les ocasions que en desconeixia el contingut i ha delegat qualsevol responsabilitat en els seus superiors.

De fet, els quatre autors i l'exdirector general de Política Energètica i Mines, Jorge Sanz, ja han passat també pel jutjat de Vinaròs com a investigats en el cas per este document. Precisament, en la seua declaració judicial el novembre passat, Sanz va transferir al llavors ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí la responsabilitat d'estudiar el risc sísmic. Per estirar el fil sobre esta qüestió, el titular del jutjat de Vinaròs ha citat també a declarar, el 4 de juliol, quatre treballadors de l'empresa URS –Ana Montero, Carlos Suárez, Rafael Orofino i Ricardo Carmona- com a responsables d'elaborar i redactar l'esmentat estudi d'impacte ambiental per encàrrec d'Escal UGS i en el qual es descartava de ple qualsevol perill de terratrèmols per les injeccions.

A continuació ha testificat Joan Ferrando, president de la Plataforma en Defensa del Sénia (PDTS), qui ha dit que estan "molt contents" perquè la gent que han patit els terratrèmols poden donar testimoni. Ferrando ha estat interrogat sobre com es va crear la plataforma, d'on extreien la informació que els duia a advertir del perill sísmic de les injeccions de gas del Castor, i també sobre detalls de les al·legacions i denúncies que han fet en tot el procés, des de l'anunci del projecte Castor fins a la seua posada en marxa.

Tot i això, el president de la PDTS ha lamentat l'intent dels advocats de l'Estat i de la defensa d'Escal UGS per desacreditar el seu testimoni. "M'han deixat en ridícul i m'han intentat desprestigiar", ha explicat Ferrando. La defensa hauria intentat minimitzar el seu testimoni sota l'argument que no té experiència professional en l'àmbit que estudia el cas. "No sóc tècnic ni científic, però sóc un ciutadà que, amb molts altres ciutadans, hem fet el que hem pogut per aturar el projecte i ara perquè no el paguem nosaltres. Si tinc contradiccions me les menjo. El problema són els científics, els tècnics, els càrrecs de l'administració i de les empreses grans, que cobren un dineral i que no són capaços de fer la faena com l'han de fer", ha dit Ferrando durant el seu testimoni.

Després de Ferrando també ha donat el seu testimoni l'empresari agrícola Mariano Suñer, un dels principals afectats per la implantació de la planta terrestre del projecte Castor i que va obrir una batalla administrativa i jurídica en diversos fronts contra el govern espanyol i l'empresa concessionària. De fet, el jutge ha sol·licitat al ministeri d'Agricultura còpia de l'expedient pel qual es va autoritzar, sense sotmetre el projecte a la pertinent avaluació d'impacte ambiental, el gasoducte d'interconnexió entre la planta terrestre i la xarxa general. Va ser el mateix Suñer qui va aconseguir que l'Audiència Nacional declarés com a nul el procediment, un extrem que el Tribunal Suprem va acabar ratificant fa pocs mesos.

La darrera a comparèixer davant el jutge de Vinaròs ha estat una tècnic de la Generalitat de Catalunya, que ha pogut, per primer cop, testimoniar en este cas. Àngels Gómez, de l'àrea de Projectes de la direcció general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, és autora de l'informe d'al·legacions emès l'any 2008 per la Generalitat per reclamar al govern espanyol l'elaboració d'un estudi geològic i de risc sísmic per al projecte per part de l'Institut Geològic de Catalunya. El jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs ha iniciat una nova fase en les diligències prèvies del cas Castor amb la declaració dels primers dels 13 testimonis i 5 pèrits que ha citat des d'este dimecres fins a principi del mes de juliol, informa Aguaita.cat.

Cañete (PP) tendrá que explicar ante el PE su lio con los papeles de Panamá y Acuamed

Arias Cañete tendrá que dar explicaciones en la Comisión de Asuntos Jurídicos del Parlamento Europeo, según ha informado el periodista de laSexta Alberto Fernández. Sin embargo, la comparecencia no será la semana que viene como defendía la izquierda, sino que será tras las elecciones, como pedían los socialistas y liberales. En una carta remitida al líder de los socialistas europeos, varios eurodiputados defendían que las informaciones que vinculan a Arias Cañete con el caso Acuamed y la implicación de familiares en los 'papeles de Panamá', perjudican la credibilidad tanto de la Comisión Europea como del Parlamento Europeo, por lo que reclaman "firmemente" su comparecencia para reducir el "potencial daño" a las instituciones europeas.

La Eurocámara rechazó precisamente anteriormente pedir al comisario español que diese explicaciones en el pleno de una semana antes. En ese momento, la vicepresidenta de los socialistas europeos, Kathleen Van Brempt, explicó que era necesario "más tiempo" para analizar el caso "en profundidad" y reclamó un debate entre los líderes de los grupos. "Esa es la razón por la que lo proponemos en la siguiente Conferencia de Presidentes, con el objetivo de añadirlo en la agenda del próximo pleno una declaración de la Comisión sobre las sospechas de corrupción del comisario Arias Cañete", apunta el texto de la misiva, informa La Sexta.

Las CCAA cierran en cuatro años casi un tercio de sus empresas públicas

Las comunidades autónomas han echado el cierre al 21,5% de sus entes públicos, cantidad que aumentará hasta el 30% -casi un tercio- en un breve periodo de tiempo, ya que hay otras 191 compañías al borde de la supresión. Así lo aseguró ayer el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, que aprovechó la distribución de estos datos para felicitar a las regiones por dar cumplimiento a los acuerdos del Consejo de Política Fiscal celebrado en 2012, que impulsó la reordenación del sector público empresarial en un proceso de centralización del PP. Así, las compañías públicas dependientes de la Administración Central mantienen un pasivo superior a los 43.000 millones de euros desde hace cuatro años según datos del Banco de España.

En total, las administraciones públicas autonómicas han extinguido 489 entidades, entre agencias, consorcios, fundaciones y otro tipo de organismos. Otros 191, como señala Hacienda, están a punto de seguir el mismo camino. De esa manera, en pocas semanas el número de entidades dependientes de las regiones habrá quedado reducido a 1.575, cuando a 1 de enero de este año era de 1.784.

Baleares y Murcia son las dos comunidades que más han recortado su sector público empresarial. La primera lo ha reducido un 54%, quedándose únicamente con 80 entidades de las 174 con las que contaba hace solo cuatro años. Murcia ha pasado de 90 a 54, un 40% menos. En el ángulo contrario se sitúa Andalucía: el Gobierno socialista de Susana Díaz, alumna aventajada en materia de déficit, falla algo más en este ámbito y apenas ha disminuido su número de entes algo más del 9%. A día de hoy, de hecho, Andalucía es tras Cataluña la que más empresas públicas aglutina. Estados dos comunidades superan con creces las 300. La Comunidad de Madrid, con 153, es a mucha distancia la tercera de la lista.

La gran reducción del número de entes ha contribuido, además, a un desapalancamiento muy intenso. Si el sector público empresarial autonómico aglutinaba una deuda de 9.551 millones a finales de 2011, ahora esa cantidad se ha reducido casi a la mitad -deben 4.997 millones-. Ese desendeudamiento contrasta con el de las compañías públicas dependientes de la Administración Central, que mantienen un pasivo superior a los 43.000 millones de euros desde hace cuatro años según datos del Banco de España, informa El Economista.

El fascio endurece el pacto secreto TiSA para privatizar más servicios públicos


Los cincuenta países que negocian el pacto secreto TiSA mantienen el rumbo para abrir las puertas de los servicios públicos al sector privado. A pesar de las crecientes críticas a la política comercial de la Comisión Europea en nombre de los 28, Bruselas ha fijado su posición en las conversaciones del acuerdo que afectará a prácticamente todos los servicios, desde los postales hasta los transportes, a pesar de la exigencia del Europarlamento a que el Trade In Services Agreement (TiSA, en inglés) deje fuera los servicios públicos. Y todo ello tiene lugar en una atmósfera de secretismo aún más densa que la que envuelve el TTIP.

Anticorrupción pide 5 años de cárcel para Oriol Pujol Ferrusola por las ITV

La Fiscalía Anticorrupción ha pedido cinco años y dos meses de cárcel para el exdiputado de CiU en el Parlament Oriol Pujol Ferrusola, y tres años y cuatro meses de prisión para su mujer, Anna Vidal, por su presunta implicación en el caso de las ITV. En su calificación previa al juicio, el fiscal Fernando Maldonado acusa al hijo del expresidente de la Generalitat de los delitos de tráfico de influencias, por el que pide dos años; cohecho, por el que solicita un año y dos meses, y falsedad continuada en documento mercantil, por lo que demanda dos años más.

Está acusado de usar su influencia política para beneficiar a determinados empresarios del sector de las ITV y, además, de cobrar de un empresario amigo por su intermediación con pagos camuflados como trabajos de asesoría a su mujer, que presuntamente ella nunca hizo. Anticorrupción también solicita que se multe a Oriol Pujol con 310.000 euros y que se le decomisen, junto a su esposa, la también acusada Anna Vidal, los 443.660 euros que supuestamente les pagó el empresario acusado Sergi Alsina en concepto de dádiva para que intercedieran a favor de sus intereses, informa El Confidencial.

Citados a declarar varios exaltos cargos de Jordi Pujol por las comisiones sobre las nóminas de funcionarios

El instructor del caso Pujol en la Audiencia Nacional, José de la Mata, ha citado a declarar a varios exaltos cargos en la Generalitat de Cataluña bajo los gobiernos de Jordi Pujol como testigos en el marco de la investigación de los hechos denunciados por un antiguo directivo del banco Natwest Mark. Según explicó esta persona, que trabajó entre 1987 y 1995 como director de la principal oficina barcelonesa de la entidad, los Pujol se beneficiaron de una operativa que les hacía llegar grandes cantidades en efectivo a partir de la gestión de las nóminas de los empleados públicos de la Generalitat.

El llenguatge políticament 'correcte' i descaradament imbècil: "Tinc una discapacitat, no diversitat funcional"

Paraules com minusvàlid i subnormal ja no es fan servir en el llenguatge habitual i quan algú les fa servir en una conversa informal, la meitat dels seus interlocutors el miren malament. El llenguatge canvia però el control i manipulació dels mitjans el transforma amb una mostra de l'hipocresia social més que de la realitat que explica. Ara, però, hi ha un col·lectiu que semblava que volia fer un pas més descartant el terme discapacitat, que durant molt de temps tothom ha acceptat, i apostant per diversitat funcional, que es veia "més inclusiu i menys estigmatitzador" segons no se sap quin criteri científic ni étic. El problema ha sorgit quan Cocarmi, la federació que agrupa les deu associacions de discapacitats -físics i intel·lectuals- de Catalunya, com l’ONCE i Dincat, ha alçat la veu amb un comunicat criticant que aquest canvi terminològic s’hagi fet sense el seu consentiment -representen unes 540.000 persones-, i ho resumeixen amb un lema: “No em canviïs el nom, ajuda’m a canviar la realitat”.

“Segur que hi ha gent amb discapacitat que sí que els agrada el concepte diversitat funcional, però és molt minoritària, la majoria no creiem que sigui la més ajustada. Potser hi ha alguna definició millor, però no creiem que discapacitat sigui estigmatitzador ni ens perjudiqui”, lamenta Antonio Guillén, president de Cocarmi (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat).

Qui ha impulsat el concepte de diversitat funcional és el Fòrum de Vida Independent, un grup de persones amb discapacitat que es van desmarcar de les entitats que formen part de Cocarmi per la seva manera d’entendre la discapacitat. “Volem canviar el pensament dominant en aquest sector”, recorda Antoni Centeno, membre del Fòrum, creat a l’Estat el 2001 i inspirat en un moviment nascut als països anglosaxons els anys 90. “El Fòrum no té estructura jurídica ni junta directiva, es gestiona a través d’internet i genera discurs teòric”, explica Asun Pié, membre d’aquesta entitat i també professora d’estudis de psicologia i ciències de l’educació de la UOC, a més d’activista pels drets socials. “No volem canviar la paraula sinó el concepte, no volem ser políticament correctes”, argumenta Centeno, que afegeix: “El concepte discapacitat et diu què pots fer i què no de manera individual, sense tenir en compte la comunitat. Per exemple, pots pujar escales? Depèn de si vaig sol o acompanyat”. Segons el Fòrum de Vida Independent, dir que algú és autosuficient és fals, “totes les persones podem fer coses en funció de com s’ha organitzat la comunitat, i amb les persones amb discapacitat passa el mateix”, explica Antonio Centeno.

El concepte diversitat funcional va néixer el 2005, però no ha sigut fins fa un any aproximadament que aquesta paraula ha anat guanyant terreny en el discurs polític d’alguns partits com Podem i Barcelona en Comú, que ja l’estan utilitzant en documents oficials allà on manen, com a l’Ajuntament de Barcelona. Precisament això és el que ha fet alçar la veu a Cocarmi: “Hem esperat si amb el temps passava i, veient que no, hem decidit actuar”, explica Antonio Guillén, el seu president, que culpa, a més, aquests dos partits nous “d’apropiar-se d’aquest concepte i fer-lo servir de manera sistemàtica”. Segons Guillén, aquests partits “estan cometent un error perquè no respecten el que pensem les persones amb discapacitat”.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, la tercera tinent d’alcalde i directora de Drets Socials, Laia Ortiz, es defensa: “Som conscients que existeix aquest debat de fons, per això nosaltres utilitzem les dues definicions de manera indistinta”. Ortiz lamenta aquesta confrontació i assegura que “la batalla no ha de ser a partir del llenguatge”. Per a la tercera tinent d’alcalde, no volen “percebre aquest col·lectiu com a persones menys capaces”.

El conflicte entre el col·lectiu de persones amb discapacitat és evident, i no hi ha possibilitat avui de trobar un punt d’acord. De fet, Antonio Centeno, del Fòrum de Vida Independent, dubta que la postura de Corcami contra la diversitat funcional sigui fruit d’una decisió presa democràticament pel col·lectiu. Creu, més aviat, que es tracta d’una decisió de “quatre persones de la cúpula”. Centeno també critica que Cocarmi no reflexioni sobre els motius pels quals “quatre gats sense estructura”, com els anomenen, hagin “aconseguit que aquesta definició hagi calat en el món polític”.

La presidenta de Dincat, una de les entitats que formen part de Cocarmi, Rosa Cadenas, intenta ser comprensiva: “Entenc que s’ha fet a fi de bé, per treure la paraula discapacitat, però el que nosaltres sempre hem demanat és que parlin de nosaltres com a persones amb discapacita t, però no amb diversitat funcional. El nom mateix de Dincat és un exemple de com evoluciona el llenguatge: va néixer el 2010 hereva de l’antiga APPS, Associació Pro Persones Subnormals. Però APPS va canviar fa temps el significat de les seves sigles, i durant molt de temps es deien APPS Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual. El 2010 van poder deixar enrere també l’acrònim d’APPS.

Una de les espurnes que ha fet saltar Cocarmi per denunciar l’ús excessiu de diversitat funcional ha sigut la campanya de promoció de les eleccions al consell rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, on l’ús d’aquesta nova definició és habitual. Les eleccions seran el 2 de juliol, però també es podrà votar per correu o internet -sempre que s’hagin inscrit abans del 6 de maig- i s’escolliran els 10 representants dels diferents col·lectius de persones amb discapacitat -física, auditiva, visual, intel·lectual i trastorn mental-. S’han presentat 10 candidatures integrades per 15 persones. Aquest consell rector és qui defineix i coordina les actuacions municipals per garantir els drets i la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

A Barcelona hi ha empadronades 130.000 persones amb una discapacitat acreditada -un 8% dels barcelonins-, que formen part del cens amb dret a vot. Feia 5 anys que no es convocaven eleccions per escollir nous representants al consell rector d’aquest Institut Municipal, informa l'ARA.

Carme Junyent i Quim Monzó sobre el ‘tots i totes’: ‘Una de les estupideses més grans que s’han fet en la història’

L’escriptor Quim Monzó i la lingüista i directora del Grup d’Estudi i Llengües Amenaçades, Carme Junyent, van ser convidats dimarts a Rac1 per parlar de la tendència a desdoblar en masculí i femení: ‘El femení d’un pilot és una pilota i són paraules completament diferents. El gènere no té res a veure amb el sexe i hi ha gent, majoritàriament polítics, que ho tenen molt mal entès.’

Las mentiras de la mafia fascista del PP en cinco cifras económicas

La página web que el PP de Rajoy ha lanzado de cara al 26-J miente descaradamente sobre la reducción del déficit y el crecimiento económico, y lanza afirmaciones engañosas y tergiversaciones sobre la reducción del paro, esperando al parecer que los españoles vuelvan a creer en el inútil, inepto y corrupto Rajoy como retrasados mentales. Asegura el fascio pepero, con la desfachatez habitual en la corte, que Rajoy evitó el rescate financiero pese a que en 2012 la UE rescató al sistema bancario español con más de 40.000 millones que estamos pagando con intereses de usura a los oligarcas nazis de la UE y su triunvirato, con el BCE y el FMI. España aún tendrá que hacer el recorte más duro de la crisis para cumplir el déficit que el fascismo de Bruselas del PP europeo le imponen aunque es evidente que todos los problemas del país vienen de la corrupción endémica y crónica de la casta podrida rn el poder, el franquismo rancio, reaccionario y corrupto en que se cimenta la monarquía.

Aquí un repaso a las mentiras más obvias:
1.Se evitó el rescate financiero. El PP pone en evidencia a Grecia, Irlanda, Portugal y Chipre como países rescatados. Y asegura que el Gobierno de Rajoy evitó el "rescate financiero". Sin embargo, en 2012 Europa puso a disposición 100.000 millones de euros para rescatar al sistema financiero español. Finalmente se usaron 41.300 millones.

2.Reducción del déficit. Según los datos de la página web del PP, el déficit bajó del 9% en 2011 al 4,2% en 2015. "En estos cuatro años, gracias al esfuerzo de todos, lo hemos logrado reducir a menos de la mitad", dicen. Las cifras lo desmienten con rotundidad: España acabó en 2015 con un déficit del 5,1%. El 4,2% al que se refiere el partido de Mariano Rajoy era el compromiso del Gobierno que finalmente no se cumplió.
3.Crecimiento económico. "Hoy España es la segunda economía que más crece de la Unión Europea". El PP insiste en una afirmación que ya se ha demostrado mentira y destaca que España es la segunda economía de la UE que más creció en 2015. Suecia, Malta, Polonia o Rumania crecieron más que España, según los datos de Eurostat.

4.Segundo país con más contratos indefinidos. Por un lado, el PP asegura que España es el segundo país de la zona del euro con más contratos estables. Sin embargo, los datos de Eurostat sitúan a España como uno de los países con más contratación temporal de la UE: su tasa, del 24%, está por delante de Portugal (21,4%) y los Países Bajos (21,1%). Por otro, señalan que siete de cada diez contratos son estables. El PP se refiere al porcentaje total de asalariados que existen en España, entre los que predomina la contratación estable. Esta relación ha variado ligeramente durante la crisis, pero más por la fuerte destrucción de empleo temporal que se produjo que por un aumento significativo de los contratos indefinidos. Además, entre los contratos que se crean mes a mes, más del 90% son temporales. Afirman también de que el ritmo de creación de empleo indefinido es del 15,4% frente a la destrucción del 29% que se producía "con el PSOE". Los datos del Ministerio de Empleo muestran que 2011 acabó efectivamente con una tasa de destrucción de empleo estable del 29,5%. Ese año el empleo temporal apenas creció un 0,3%. En 2015, la tasa de crecimiento anual de los estables fue del 8% mientras que entre los temporales fue del 15,8%.

5.Reducción del paro de larga duración. El PP asevera que ocho de cada diez personas que han salido del paro el último año eran parados de larga duración. Con la Encuesta de Población Activa (EPA), la afirmación es cierta: de los 653.300 parados menos del último año, 567.200 llevaban más de un año buscando un empleo. Sin embargo, la formulación de la frase es engañosa: que hayan salido del paro no quieren decir que estén trabajando, sino que ya no son contabilizadas como parados, bien porque han pasado a estar inactivos o porque, por ejemplo, se han jubilado. La reducción del paro de larga duración es más intensa pero es también el desempleo más numeroso: de los 4.791.400 de personas desempleadas, 2.763.600 son de larga duración, informa eldiario.es.

La estafa de una 'crisis' de ladrones y fascistas: más beneficios empresariales y menores salarios


El PIB español roza ya los niveles con los que entró en el túnel de la crisis en 2007, pero a la salida algo ha cambiado en su composición: las rentas salariales son más bajas, mientras que los beneficios de las empresas son superiores. Según los datos corregidos de efectos estacionales y del calendario del Instituto Nacional de Estadística (INE), el PIB a precios de mercado se situó en 276.631 millones de euros en el cuarto trimestre de 2007, sólo un 0,6% más que en el primer trimestre de este año, que se ha situado en 274.817 millones. La inercia de la actividad económica, que creció en los primeros tres meses de 2016 un 0,8% respecto al cierre de 2015, hacen pensar que, como avanza el Gobierno en funciones, España logrará superar los niveles de renta y PIB previos a la crisis, si no a finales de 2016, al menos a principios de 2017.

Vicenç Navarro: El rechazo de la clase trabajadora al establishment político-mediático de EEUU (y de España)

En EEUU la sabiduría convencional promovida por el establishment político-mediático del país, y que se reproduce a través de los mayores medios de información, está descubriendo que algo falla en su análisis de la realidad de aquel país. Por un lado ha estado informando que la economía bajo la administración Obama ha estado funcionando muy bien, pero que muy bien. Se subraya que el sector privado ha ido creando puestos de trabajo –un total de 14,4 millones- año tras año, durante 73 meses seguidos. La tasa de desempleo, que era de mucho más del 10% de la fuerza laboral cuando Obama inició su mandato, ha bajado a un 5%, una de las más bajas que se haya conocido en los últimos treinta años. De estos datos, el establishment político-mediático del país concluye que la economía va bien, y que por lo tanto, la clase trabajadora (que en EEUU se la llama clase media) tendría que estar satisfecha.

Pero la enorme movilización de rechazo contra tal establishment por parte de la clase trabajadora (hay más ciudadanos de aquel país que se definen como miembros de la clase trabajadora que de las clases medias, situación que también se da en España), que queda reflejada en el inesperado triunfo del candidato republicano Trump, y en la sorprendente fuerza del candidato demócrata Sanders, cuestiona claramente esta percepción acrítica de la realidad que da una imagen excesivamente optimista de lo que está ocurriendo con la economía. Como también ha ocurrido en España, el porcentaje de la población adulta que trabaja ha descendido notablemente.

Cerca de 3 millones de estadounidenses de 25 a 54 años han dejado de trabajar, y el número de trabajadores a tiempo parcial (que lo están por no poder conseguir un trabajo a tiempo completo) ha aumentado casi en dos millones. Y el hecho de que se hayan estado creando puesto de trabajo durante 73 meses consecutivos tiene escaso valor, pues no tiene en cuenta el tipo de trabajo que se crea, ni la tasa anual de crecimiento en esta creación de empleo.

No es la revolución digital lo que crea la precariedad, sino el debilitamiento de la clase trabajadora


En realidad, la calidad (estabilidad y nivel salarial) de los puestos de trabajo ha descendido marcadamente (una situación semejante está ocurriendo en España). Y como también ocurre en España, tal situación se atribuye (erróneamente) a la mecanización de los puestos de trabajo y a su digitalización. Se repite constantemente (y, de nuevo, erróneamente) que la clase trabajadora manufacturera creada por la revolución industrial está siendo sustituida por el precariado, resultado de la revolución digital, ignorando que no es la revolución digital la que crea el precariado, sino que lo hace el debilitamiento de los instrumentos de defensa de la clase trabajadora –partidos de izquierda y sindicatos-. La revolución (en realidad, contrarrevolución) neoliberal iniciada por el Presidente Reagan y continuada por todos los otros presidentes, incluido Obama, es lo que ha creado el precariado, creando el gran enfado popular hacia el establishmemnt político-mediático. Fue el Presidente Clinton, demócrata, el que desreguló la banca bajo la dirección de su Ministro de Finanzas, el banquero de Goldman Sachs, el Sr. Robert E. Rubin, y fue el Presidente Obama el que rescató a los bancos privados priorizando su supervivencia por encima de todo los demás.

Es cierto que, en contra de lo que ocurrió en la Eurozona, el Presidente Obama invirtió 1,4 billones de dólares en su estímulo económico, lo cual aminoró la Gran Recesión. Y ello explica que la economía se recuperara antes y sus indicadores fueran menos negativos que en la Eurozona, donde los talibanes neoliberales continúan gobernando. Pero incluso esta cifra de 1,4 billones, que parece impresionante, no lo es tanto como aparenta, pues cuando se divide por los ocho años de su manato, es equivalente solo a un 1% del PIB anual de EEUU. Podría haber hecho mucho más. Y ahí está la causa del enorme deterioro del mercado de trabajo y del rechazo radical por parte de la clase trabajadora frente al establishment político-mediático del país, siendo el éxito del candidato Trump un indicador de ello.

En España, afortunadamente, este rechazo lo están canalizando nuevas fuerzas políticas de izquierdas, como En Comú Podem, En Marea, Compromís o Unidos Podemos, que están desarrollando alianzas de clase basadas en las clases populares y que se expanden a otros estamentos sociales, las cuales pueden llegar a alcanzar suficiente base social y electoral para permitir un cambio profundo en el país en dirección progresista. Esto es, hoy en España, una posibilidad si hay una movilización de las fuerzas y movimientos democráticos a favor de un cambio profundo, que el país necesita como el aire que respira. Pero ello pasa por un rechazo de las políticas que se han estado imponiendo (y digo imponiendo porque no estaban en las ofertas electorales) desde los partidos gobernantes.

Vicenç Navarro es Catedrático de Ciencias Políticas y Políticas Públicas. Universidad Pompeu Fabra, y Profesor de Public Policy, The Johns Hopkins University.

Vicenç Navarro: La desvergüenza y complicidad del Estado español con la ocultación de los crímenes del fascismo

La desatención, cuando no ocultación, de los crímenes realizados por el régimen dictatorial fascista que gobernó España durante casi cuarenta años (1939-1978) constituye un escándalo internacional desconocido, y también ocultado, por los grandes medios de información, que se han hecho cómplices de esta desvergüenza e ignominia. Aquel régimen asesinó a más de 400.000 personas civiles. Y todavía hoy hay más de 2.000 fosas comunes sin exhumar, y más de 88.000 personas asesinadas desaparecidas, sin que el Estado se haya responsabilizado de exhumar y encontrar a tales desaparecidos, convirtiendo a España en el país del mundo, después de Camboya, donde hay un mayor porcentaje de personas desaparecidas por motivos políticos y cuyos cuerpos no se han encontrado. No hay ningún otro país en el mundo donde no haya habido un enjuiciamiento contra responsables de tanta represión al terminar la dictadura.