dimarts, 6 de setembre de 2011

Líder del CNT admet que imatges de la presa de la Plaça Verda a Trípoli van ser un engany


La mentida va buscar desmoralitzar les tropes de Muammar El Gaddafi, remuntar la moral de "Els Rebels", aconseguir el reconeixement al CNT i "recuperar" 13 ambaixades al món. "Tots aquests avantatges en són el resultat", ha afirmat el líder del CNT, Mustafà Abdeljali.

El passat diumenge 21 Al Jazeera transmetia en directe des de la Plaça Verda a Trípoli l'enrenou de la presa de la capital líbia per part dels rebels i el posterior festeig en l'esmentada Plaça. Les imatges van recórrer el món i van provocar, entre altres coses, reconeixements en massa i canvis de bandera en més de 13 ambaixades al món. Sens dubte, el règim de Muammar El Gaddafi estava acabat.

Però ningú va comprovar amb deteniment les imatges. Alguna cosa estranya succeïa allà. En efecte i segons un mitjà rus, Jourdon, les imatges transmeses en directe per la cadena qatariana (país que a més d'enviar vitualles als Rebels libis, envia tropes d'assalt) mostraven un sector en el que no es podia veure una coneguda finestra de la plaça Verda.

És clar que amb prou feines un ho veu, pensa que les altres imatges no semblen ser actuals o prou clares com per saber si són d'avui. Això no és problema, una imatge nítida i actual de la Plaça Verda a Trípoli confirma aquesta sospita.

No sona ridícul? Abstracció de les imatges. No sona a teoria de la conspiració? Per descomptat que sí. Però les imatges hi són i tot apunta que ha estat un gran muntatge. Un muntatge?

Un engany, una mentida, una manipulació més dels mitjans occidentals i de la cadena qatariana.¿I això qui ho diu?

Per surrealista que sembli, el mateix líder del CNT, Mustafà Abdeljalil, amic de Sarkozy i Bernard Henri Levy va reconèixer en una entrevista que les imatges transmeses en directe des de la Plaça Verda a Trípoli, van ser un engany intel·ligent fet a Qatar i retransmès a tot el món per desmoralitzar les tropes de Gaddafi i pujar-li la moral a Los Rebeldes, i que gràcies a aquesta operació de muntatge, van poder ser reconeguts per més de 11 països i recuperar més de 13 ambaixades al món.

M.Abdeljalil: "Aquesta mentida ha enganyat a les tropes de Muammar al-Gaddafi que formen part de l'armada, a més han remuntat la moral dels rebels i més de 11 països han reconegut al CNT i hem pogut recuperar aproximadament 13 ambaixades. Tots aquests avantatges són el resultat d'aquestes mentides que van ser treballades i transmeses de manera intel·ligent per enganyar els partidaris de Muammar al-Gaddafi.

¿Serà per això que després van informar que els rebels van haver de retirar-se de la Plaça Verda a les poques hores? És clar, mai la van prendre.

A aquesta alçada de l'escàndol criminal organitzat convé preguntar-se si l'esquerra europea seguirà tancant els ulls i negant l'evidència, funcionant com a adob i cinquena columna de la dreta més reaccionària en aquesta batalla pel manteniment del poder hegemònic des de començament d'aquest segle XXI.

Llegir més a http://lapupilainsomne.wordpress.com /

Sindicats i ciutadania "Contra la reforma de la Constitució, #yoquierovotar"

La manifestació convocada per una trentena d'entitats socials i els principals sindicats catalans contra la reforma de la Constitució i per reclamar un referèndum sota el lema unitari "Contra la reforma de la Constitució, #yoquierovotar", ha reunit diversos milers de persones, encapçalada per representants de l'esquerra com el professor d'economia Vicenç Navarro o el doctor Antoni Barbarà de Dempeus per la Salut Pública -ambdós col.laboradors de Sírius i Roigesfera-, entre d'altres sindicalistes i representants d'Organitzacions socials catalanes.

En arribar a la confluència de Via Laietana amb el carrer Comtal la capçalera, unes desenes d'àcrates s'ha posat uns minuts davant de la capçalera de la manifestació, cap a les set de la tarda, i ha protagonitzat creuaments dialèctics i fins i tot empentes amb membres sindicals, que han respost corejant "el poble, unit, mai serà vençut".

Cridant "no ens representen" acusaven els contra manifestants -en un malbaratament d'intel·ligència política- d'estar plegats als interessos d'aquells contra els que es manifestaven els ciutadans, incitant als seus participants a deslligar-se de les organitzacions obreres presents, sense cap èxit com és de suposar.Després del grotesc incident, la marxa s'ha iniciat passades les 19.00 h, desfilant cap a les rodalies de l'antiga Llotja de Mar, on s'ha llegit el manifest unitari, que rebutja la reforma neoliberal que el PP i PSOE han pactat de la Constitució i exigeix ​​un referèndum.

Tant a Madrid com en altres ciutats de l'Estat s'han produït també manifestacions, encapçalades a la capital del regne pels caps sindicals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo y Cándido Méndez, i el coordinador d'I.U, Cayo Lara.

Cayo Lara critica la reforma perquè "no satisfà ni als mercats"

El coordinador general ha qualificat, en la manifestació convocada pels sindicats, la reforma Constitucional com "neoliberal"

Cayo Lara ha criticat el "cop que es pretén donar a la Constitució" amb la reforma per fixar un límit de dèficit públic, alhora que ha advertit que el canvi que es tramita "sembla no satisfer ni tan sols als mercats", en referència al repunt de la prima de risc i a la forta caiguda de la borsa ahir i avui, amb l'Ibex-35 per sota ja dels 8.000 punts.

IU d'Astúries dóna suport per unanimitat a la candidatura de Llamazares al Congrés

La Comissió Executiva d'IU d'Astúries ha assumit aquest dimarts per unanimitat la proposta realitzada pel coordinador regional de la formació, Jesús Iglesias, perquè Gaspar Llamazares encapçali la candidatura al Congrés dels Diputats en les pròximes eleccions generals del 20 de novembre.

D'aquesta manera, IU d'Astúries ha escollit l'actual diputat d'IU al Congrés perquè sigui el seu cap de llista per Astúries, com informava Públic aquest dimarts.

Així, segons han informat fonts del partit després de la reunió del seu Executiva, a partir d'aquest moment, "IU d'Astúries posa en marxa el procés de debat i participació interna per a l'elaboració de les candidatures al Congrés i Senat".

En aquest sentit, la Presidència d'IU d'Astúries se celebrarà el pròxim 20 de setembre i posteriorment, el dia 24, el Consell Polític haurà d'aprovar definitivament les candidatures completes al Congrés i Senat.

Suecs inventen tanc invisible a l'infraroig

L'empresa BAE, al costat de l'agència de defensa sueca FMV, van anunciar el desenvolupament d'un tanc prototip que pot desaparèixer en la foscor, sense ser detectat pels sensors termals, o bé que pot fer-se passar per una altra cosa. Foto: Per aquí hi ha un tanc ...

El sistema "Adaptive" cobreix el vehicle en panells hexagonals que poden ajustar ràpidament la seva temperatura. Les càmeres termals a bord del tanc poden escanejar els voltants i ajustar els panells a temperatures iguals, fent que els sensors termals de l'enemic tinguin moltes dificultats per detectar el tanc. Com a alternativa, els panells poden ser manipulats per "disfressar" al tanc d'una altra cosa, com per exemple un auto.

"Intents anteriors en sistemes per amagar-se similars han tingut problemes a causa dels costos, l'alt cost energètic, o perquè no eren prou robustos. Els nostres panells poden fer-se tan resistents que proveiran una protecció útil i consumeixen relativament baixos nivells d'electricitat", va explicar el líder del projecte, Peder Sjölund, en la unitat sueca de BAE Systems.

No és un cotxe, és un tanc!

La mida dels panells també pot variar per aconseguir diferents efectes. BAE diu que el sistema de camuflatge termal funciona no només quan el tanc està detingut, sinó també quan està en moviment, encara que probablement serà difícil amagar la calor que desprèn el vehicle quan avança molt ràpid.

Els sensors termals són especialment importants en la guerra. Actualment el treball està concentrat en l'espectre infraroig, encara que BAE espera combinar altres tecnologies per bloquejar altres parts de l'espectre electromagnètic, el que podria en teoria portar-nos a crear un tanc invisible.

La tecnologia dels panells podria entrar a producció en dos anys, segons BAE, el que segur canviarà algunes coses en els enfrontaments nocturns.

Austria: La majoria catòlica vol trencar les regles del Vaticà i desconèixer la autoritat del Papa

Ratzinger té previst visitar Àustria del 25 al 27 de setembre. El que no espera és un panorama de rebel.lia religiosa ja que les tres quartes parts dels 2,6 milions de creients recolzen el manifest "Crida a la desobediència", publicat a internet. Demanen trencar les regles del Vaticà i desconèixer la autoritat del Papa.

El text procedeix d'un grup significatiu de clergues que està exigint canvis profunds en l'església catòlica, a poques setmanes de la visita del papa. Demanen la fi del celibat, l'ordenació de dones i d'homes casats, matrimonis dins del clergat, l'acceptació del divorci i altres canvis que podrien trencar l'Església austríaca. Demanen trencar les regles del Vaticà i desconèixer la autoritat del Papa.

El cap visible del moviment dissident és el reverend Helmut Schueller (foto), vicari general de Viena entre 1995 i 1999, que va declarar que no tenia "la més mínima intenció de cedir". Gairebé la meitat dels 4.000 sacerdots catòlics austríacs dóna suport a les demandes dels reformistes i asseguren que han rebut missatges de suport des de França, Portugal, Itàlia i Brasil.

Momcilo Perisic, cap de l'Exèrcit amb Milosevic: 27 anys de presó per defensar Sèrbia de l'OTAN

El Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII) ha condemnat l'ex cap de l'Estat Major de l'Exèrcit iugoslau, Momcilo Perisic, a 27 anys de presó per crims de guerra a Bòsnia i Hercegovina i Croàcia, però l'ha absolt d'extermini contra els musulmans de Srebrenica el 1995. Curiosament, el 2002 va haver d'abandonar el càrrec de viceprimer ministre per l'acusació de les autoritats judicials de Sèrbia d'espionatge a favor dels Estats Units.

Els crims pels quals ha estat condemnat, entre els quals hi ha assassinat i persecució, s'haurien comès -segons el tribunal de l'OTAN que va armar i va organitzar la independència unilateral de Croàcia, Bòsnia i Eslovènia- durant el setge de Sarajevo entre agost de 1993 i novembre de 1995, el bombardeig de Zagreb el maig de 1995 i en l'enclavament bosnià de Srebrenica el juliol de 1995, en què s'afirma van ser assassinats 8.000 homes musulmans.

Perisic, el militar iugoslau de més alt grau processat al TPII, va exercir el càrrec de cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Iugoslàvia (quan ja estava formada només per Sèrbia i Montenegro) entre agost de 1993 i novembre de 1998, durant el règim de coalició de 5 partits dirigit per l'expresident serbi i iugoslau Slobodan Milosevic, que va morí enverinat durant el seu procés al TPII davant de l'impossibilitat d'aquest de provar les acusacions contra el mandatari serbi, tal i com ha tornat a passar ara amb Perisic. Ni un sol document sobre el seu judici o les seves declaracions han arribat a la premsa "lliure".

Defensar-se és un crim, quan ataca l'imperi


Els jutges consideren que Perisic, de 67 anys, va crear centres per a proveir de personal -és a dir, reclutar- a la forces serbobosnianes dirigides per Ratko Mladic, però han establert que "no s'han presentat suficients proves" que l'acusat donés ordres a els serbis de Bòsnia ni que pogués saber que s'anava a cometre la 'massacre de Srebrenica'.

Per comprendre millor el tema veure les entrevistes a Mladic:

/2011/09/el-tribunal-de-la-haia-demana-rt-una.html

"Perisic era incapaç de donar ordres a Mladic, que actuava pel seu compte", ha dit el jutge president de la sala, el sud-africà Bakone Justice Molot, durant la lectura de la sentència. Per això, consideren que l'acusat no tenia "responsabilitat penal" sobre els crims perpetrats per les forces de Mladic, però sí que exercia "un control efectiu" sobre el personal de l'Exèrcit Iugoslau traslladat a les forces serbobosnianes, a les que va oferir suport "logístic i tècnic", com era el seu deure donat el càrrec que ocupava.

Sense deixar de prendre notes, Perisic ha escoltat tranquil.lament la seva sentència, que pot ser apel·lada tant per la defensa (que demana l'absolució) com per la fiscalia, que havia demanat cadena perpètua contra l'acusat.

Després de retirar-se de l'Exèrcit, Perisic va formar un petit partit polític opositor a Milosevic, va ser diputat en els parlaments de Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro) i de Sèrbia i va arribar a ser el 2001 vicepresident al Govern serbi del reformista (pro OTAN) Zoran Djindjic. El 2002 va haver d'abandonar el càrrec de viceprimer ministre per l'acusació de les autoritats judicials de Sèrbia d'espionatge a favor dels Estats Units.

30 anys de presó per alarmar amb falsos atemptats de bomba per twitter

Dos usuaris de Twitter podrien enfrontar-se a fins a 30 anys de presó per un cas considerat com a 'ciberterrorisme' que va provocar el pànic a la ciutat mexicana de Veracruz. El passat 25 d'agost, en el lloc de 'blocaires' van aparèixer missatges a manera d'avisos sobre suposades bombes col.locades en diferents escoles de la ciutat. Aquests missatges van provocar el caos circulatori a Veracruz, on es van registrar nombrosos accidents de trànsit.

En assabentar-se de la suposada amenaça que corrien els seus fills, els pares es van afanyar a dirigir-se a les escoles per rescatar-los. No obstant això, les publicacions no es basaven en amenaces reals, sinó en simples rumors.

Les autoritats van detenir dos presumptes autors d'aquests 'twitteig': Maria de Jesús Bravo Pagola, locutora de ràdio, i Gilberto Martínez Vera, professor d'una escola privada. Segons la Fiscalia els detinguts van usar de manera inadequada el lloc web, en difondre informació sobre possibles atacs del crim organitzat. Bravo Pagola i Martínez Vera, que podrien ser sentenciats a fins a 30 anys de presó, s'han declarat innocents.

Aquesta detenció va provocar la indignació d'alguns defensors de la llibertat d'expressió a Internet que indiquen que els rumors sorgeixen per la manca d'una informació oficial fidedigna. Compartint informació els ciutadans pretenen defensar-se de les possibles amenaces.

La fiscalia està avaluant també la possibilitat de sancionar altres 14 possibles autors de casos de 'Twitter terrorisme'.

Erdogan anuncia la suspensió de les relacions comercials i militars amb Israel

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest dimarts que a més de rebaixar el nivell diplomàtic de la relació amb Israel, Turquia va a suspendre els seus llaços en el pla comercial, militar i de la indústria de la defensa, davant la negativa israeliana a demanar disculpes per l'assalt a la Flota de la Llibertat l'any passat en què van morir nou activistes turcs. "Ja hem adoptat alguns passos i estem determinats a mantenir-los".

"A partir de demà, rebaixarem les nostres relacions diplomàtiques al nivell de segon secretari i també suspendrem les nostres relacions comercials, militars i de la indústria de la defensa", ha avançat Erdogan, advertint que aquestes mesures" seran seguides per altres sancions completament diferents".

En declaracions amb motiu de la inauguració de l'any judicial, el primer ministre turc ha deixat clar que Turquia "donarà nous passos davant els nous esdeveniments. Israel ha perdut l'oportunitat de ser un soci de Turquia a la regió pels seus propis objectius polítics", ha opinat, segons informa l'agència turca Anatolia. Després de qualificar de "sense valor" l'informe del comitè d'investigació de l'ONU sobre l'assalt al vaixell turc 'Mavi Marmara', que va considerar la intervenció israeliana "legal" encara que excessiva, Erdogan ha recordat que "Turquia ha dit en nombroses ocasions que l'incident de l'any passat en aigües internacionals era inhumà, brutal, era terrorisme d'Estat".

Ankara, ha afegit, ha mantingut aquesta postura enfront d'Israel "pels drets dels nostres nou ciutadans" morts. "Hem defensat que Israel hauria de demanar disculpes i pagar una compensació. A més, Israel hauria d'aixecar l'embargament sobre Gaza", ha afirmat. D'altra banda, segons informa Reuters, Erdogan ha dit que s'està plantejant visitar la franja de Gaza però que prendrà una decisió sobre això després de les seves converses a Egipte, on està previst que viatge per reunir-se amb les noves autoritats pròximament.

L'autòpsia revela trets al cap a les víctimes de l'atac israelià a la Flota de la Llibertat i armes de gran potència


La majoria de les nou víctimes mortals de l'atac israelià al vaixell turc "Mavi Marmara", de la flota d'ajuda humanitària, van rebre trets al cap, segons els resultats de les autòpsies revelats avui a Turquia.

Diversos mitjans turcs citen detalls de l'informe de l'Institut Forense Turc, segons el qual en els cadàvers de les víctimes no es van trobar senyals químics perquè els cossos van ser rentats abans de ser lliurats a Turquia.

Els metges forenses no van poder determinar la distància des de la qual s'ha disparat, atès que la vestimenta de les víctimes estava molt bruta, però van registrar diversos "talls i ferides en diverses parts dels cossos" i van deduir que van rebre trets de bales d'armes automàtiques i semi-automàtiques.

Una de les víctimes, Furkan Doga, ciutadà nord-americà d'origen turc de 19 anys, va rebre trets a la cara des d'una distància curta, i un altre, Cevdet Kiliclar, al centre del front.

Una bala que va entrar al crani de Cetin Topcuoglu i va sortir pel seu clatell i d'allà va entrar novament en el seu cos a través del seu espatlla dreta i va destrossar el seu fetge.

Les morts es van produir quan un comando d'elit de l'Exèrcit israelià va assaltar a la flota, que pretenia trencar el bloqueig de Gaza per portar ajuda humanitària, en aigües internacionals el passat 31 de maig.

En la seva majoria, les bales van venir de dalt, segons els forenses turcs. "En el cervell d'Ibrahim Bilge, els metges van trobar una bala que mai havien vist fins llavors", va comentar el lletrat Ahmet Yasin Durak a l'associació de drets humans Mazlum-Der. "Una qüestió a respondre és perquè Israel va rentar els cossos. En els cossos de tots els màrtirs es va trobar alguna quantitat d'alcohol. És possible que s'hagi introduït en els seus cossos després de la seva mort. La majoria de les bales van sortir dels cossos després d'entrar i això és un indici del gran poder que tenen les armes usades", va afegir.

Albiol: “Aquesta no és una reforma constitucional, és una involució constitucional i democràtica”

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, anuncia la seua participació en la concentració contra la reforma constitucional davant de la Subdelegació del Govern. “Sotal l’excusa de la lluita contra el dèficit públic s’amaga l’avarícia dels bancs i dels financers europeus”, assegura, “és la imposició del sistema neoliberal”. Albiol demana a la ciutadania la màxima participació a la concentració que esta convocada aquesta vesprada davant de la Subdelegació del Govern a les 19:30, “perquè ens estem jugant la continuïtat del sistema públic, de la sanitat, de l’educació, dels serveis socials, la reforma de la constitució no ens ajudarà a eixir de la crisi”.

“No fa ni dos dies, que els dos partit majoritaris s’arrapaven cada vegada que es parlava de la possibilitat de modificació de la constitució”, afirma la diputada, “ara els dos portaveus del neoliberalisme al nostre país es posen miraculosament d’acord en un temps record, i damunt neguen a la ciutadania la possibilitat de decidir en referèndum”.

A juí de la parlamentària d’EUPV: “Ens troben davant d’un autèntic colp d’estat dels mercats per imposar les seues tesi, aquesta no és una reforma constitucional, que no ens enganyen, és una involució constitucional i democràtica, no és per a mirar cap al futur, sinó cap al passat”.

La diputada considera que aquesta reforma exprés “solament significarà la legitimació de les polítiques del Partit Popular de retalls en els serveis públics i de retrocessos en els drets dels ciutadans al País Valencià”, i argumenta, “en suma la destrucció del sistema de benestar tal i com el coneixem, i la seua substitució pel domini dels mercats i de les tesis neoliberals, tot santificat constitucionalment”.

Carlos Tena dóna suport a la retirada de credencial al corresponsal d'El País a Cuba

Carlos Tena: "Reconec l'habilitat i capacitat de sacrifici (de Maurici Vicent) a l'hora de lliurar diners a molts entrevistats, perquè no van elogiar a la Revolució". Finalment, el govern cubà ha retirat la credencial de premsa el corresponsal de "El País" a Cuba, Maurici Vicent, mentre els portaveus de la manipulació i la mentida, amb Reporters sense Fronteres (RSF) i la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) al capdavant, van expressar ahir el seu suport a aquest líder de la subjectivitat, la remor i el suport a figures relacionades amb el terrorisme contra l'illa més pacífica del globus.

Conec a aquest personatge des de fa 30 anys i des que va arribar a Cuba es va mantenir fidel al full de ruta marcat pel seu superior de llavors, Juan Luis Cebrián, excap d'informatius del franquisme a RTVE, membre del grup Bilberderg, censor implacable al que els redactors obeïen sense dir ni piu sota pena de ser expulsats i immediat.

El Centre Internacional de Premsa, dependent del Ministeri de Relacions Exteriors de Cuba, sosté que Vicent porta transmetent una "una imatge parcial i negativa de la realitat cubana", al que jo afegeixo: Maurici Vicent, en els 6 anys que jo vaig romandre treballant a l'Havana, no va fer altres tasques de manipular, mentir i ocultar qualsevol aspecte positiu de la realitat cubana, encara que es tractés d'èxits referits als camps esportius, de la medicina o la cultura.

Mai va sortir del seu ordinador altra crònica que la que denigrava, manipulava i mentia, ocupant-se en els últims anys de promocionar a Yoani Sánchez o a les Dames del Xec en Blanc.

No obstant això, reconec la seva habilitat i capacitat de sacrifici a l'hora de lliurar diners a molts entrevistats, perquè "no van elogiar a la Revolució". Va ser una veritable pena constatar que un periodista que sap redactar amb encert i estil, dediqués les seves virtuts a exalçar la falsedat i la mentida.

No obstant això, Maurici podria seguir residint a l'illa ja que està casat amb una ciutadana cubana i té dos fills que, encara que nascuts a Espanya, li atorguen el dret a posseir el carnet de resident.

L'únic que li faltaria són els 5.000 euros mensuals que rep com "corresponsal", encara que estic segur que la solidaritat de Prisa amb aquest tipus de professionals, li permetrà seguir enviant cròniques des de la capital cubana, i sabrà aprofitar la retirada d'aquest permís per aparèixer davant els mitjans com un màrtir de la informació. Res més lluny de la realitat.

Vicent no ha practicat a Cuba l'objectivitat, el rigor i el contrast de la notícia. Com milers de col legues, els seus escrits seguiran al servei de la mà que paga per no ser un corresponsal equànime i imparcial, cosa que succeeix a RTVE i totes les cadenes i diaris nacionals.

No em solidaritzo amb la seva persona. És més: Aplaudeixo la mesura del govern cubà en tota la seva dimensió.

Els economistes urgeixen a Trichet a rebaixar els tipus d'interès

Els símptomes de debilitat de l'economia europea i els riscos de recaure en la recessió han disparat les alarmes fins a tal punt que ja es reclama un canvi de tendència en la política monetària del BCE. Cada vegada són més els que demanen una retallada dels tipus d'interès, actualment en el 1,5%. Al premi Nobel Joseph Stiglitz (foto) s'han sumat economistes i membres de l'anomenat consell en l'ombra del BCE -grup de 15 experts que assessora l'entitat-.

Tots coincideixen que Europa ha canviat el rumb i la institució presidida per Jean-Claude Trichet ha de valorar els problemes de deute i la desacceleració a l'hora de decidir sobre el preu del diner. El proper dijous hi ha reunió.

Encara que no s'esperen canvis tan aviat, els experts expliquen que si bé la recuperació i les pressions inflacionistes dels primers mesos de l'any van motivar la pujada de tipus en dues ocasions-abril i juliol-, ara el menor creixement i la moderació de preus requereixen una relaxació monetària. El mercat ja no només descompta la fi de les pujades, sinó que acull la possibilitat de retallades abans de tancar l'any.

Retorn als tipus en l'1%

Félix López, d'Atlas Capital, sosté que "amb tota seguretat està descartada la pujada de tipus aquest any i no seria d'estranyar una retallada d'entre 25 i 50 punts", el que tornaria les taxes rectores al mínim de l'1%, nivell en qual es van mantenir durant dos anys, des de maig de 2009 fins al passat mes d'abril.

López explica que han canviat les expectatives del mercat i es reflecteix en la rendibilitat dels bons alemanys a dos i cinc anys, que se situen en el 0,58% i el 1,16%, respectivament, per sota del tipus oficial. "Hi ha hagut una degradació dels indicadors econòmics i es necessita un estímul", assegura.

Julian Callow, economista en cap per a Europa de Barclays, recomana que l'autoritat monetària baixi la taxa rectora en 50 punts "com una assegurança per reduir el risc de recessió", recull Bloomberg. Pensa que el deteriorament econòmic "és prou alarmant i ràpid com per justificar una immediata correcció dels augments de les taxes duts a terme pel BCE".

Més directe és Andrew Bosomworth, vicepresident executiu i gerent de cartera de Pimco, el major fons de renda fixa del món, que demana al BCE reduir el tipus oficial l'1% en el quart trimestre. "A principis d'any era partidari de majors taxes d'interès per ancorar les expectatives d'inflació, però els esdeveniments dels últims mesos han canviat la meva opinió", apunta.

I és que després de la frenada en sec de les economies a banda i banda de l'Atlàntic en el segon trimestre, les perspectives per als propers mesos no són gens favorables. Els indicadors de la indústria i de la confiança empresarial i del consumidor suggereixen que l'alentiment econòmic persistirà en el tercer trimestre de l'any. El mateix BCE preveu un "modest" creixement a l'eurozona i es mostra menys preocupat pels riscos inflacionistes, que ha posat "en estudi". A més, gairebé es dóna fet que la Reserva Federal dels EUA anunciarà noves mesures d'estímul monetari per reactivar l'activitat. Fins i tot Brasil ha reduït inesperadament els tipus en mig punt percentual per por a una aturada d'economia llatinoamericana.

En aquest context, alguns analistes fins i tot veuen factible els tipus a Europa per sota de l'1%. "En cas d'empitjorar encara més les perspectives de creixement, caldria que el BCE reduís els tipus per sota de l'1%", assenyala Marie Dimon, economista d'Oxford Economics a Londres.

Però també es deixen sentir el que consideren que n'hi hauria prou amb mantenir els tipus en el nivell actual. Marc Annunziata, economista en cap de General Electric a Londres, diu que no hi ha dubte que s'han disparat els riscos a la zona de l'euro i els Estats Units, però no creu que s'arribi a caure en una altra recessió. "L'estratègia correcta en aquesta etapa seria deixar els tipus on estan i centrar-se en l'estabilitat financera que, al meu entendre, és la principal amenaça", assevera.

No és la primera vegada que el BCE es veuria obligat a donar un tomb a la seva política de tipus. Sense oblidar el seu mandat de garantir l'estabilitat de preus, el 2008 va pujar les taxes al juliol per poc després aplicar dràstiques retallades fins a mínims històrics pressionat pel col.lapse de Lehman Brothers que va desencadenar la recessió mundial. Quatre anys després, l'amenaça d'una doble recessió pot fer que la història es repeteixi.