dijous, 1 de novembre de 2012

PSOE, PP, CiU i PNB rebutgen la moció de l'Esquerra Plural per publicar els implicats als comptes suïssos

El Congrés dels Diputats ha rebutjat amb els vots de PSOE, PP, CiU i PNB una moció de L'Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-CHA) que plantejava iniciatives per "posar l'economia al servei de les persones", a la que advoca per "actuar amb la màxima contundència" contra les 659 "grans fortunes" titulars de comptes bancaris a Suïssa sense declarar, portant davant la justícia tots els supòsits de delicte fiscal "sense excepcions" i fent públic el llistat de denunciats.

Falciani, enginyer informàtic de l'HSBC Private Bank a Ginebra, va descobrir 3.000 comptes opacs propietats de ciutadans de l'Estat espanyol. Dipòsits al HSBC per un valor de 8.000 milions d'euros que afecten directament 1.500 persones. L'Agència Tributària va identificar només a 659 grans defraudadors d'aquests 1.500, però els noms no es van fer públics

La diputada d'ICV-EUiA Núria Buenaventura ha presentat aquesta proposta dins d'un marc de lluita contra el frau tributari i els paradisos fiscals, com un gravamen especial sobre moviments de fons amb paradisos fiscals en la normativa de l'IRPF i de l'impost sobre societats.

Així mateix, ha apostat per recuperar l'impost sobre el patrimoni per gravar les grans fortunes, així com fixar un tipus del 35% en l'Impost de Societats per a empreses que facturin més de 100 milions d'euros. En la mateixa línia, exigeix ​​equiparar la tributació entre rendes de treball i capital. ICV també va proposar utilitzar el FROB per comprar actius immobiliaris a la banca per a VPO o elevar el Salari Mínim Interprofessional, així com permetre un dèficit a les comunitats autònomes superior a l'objectiu del 1,3% el 2011 i del 1,1% el 2013 per garantir els recursos i inversions necessàries en serveis socials bàsics com sanitat i educació.

La diputada del PSOE Marta Gastón ha retret a Buenaventura que porti al Ple un "programa de màxims" que empitjoraria fins i tot la situació d'Espanya, ja que el nostre país no pot actuar "de manera aïllada".

La diputada del PP Ana Madrazo ha rebutjat radicalment la pujada d'impostos que planteja Buenaventura que està a les "antípodes" del programa econòmic del PP per superar la crisi i posaria a les persones al servei de l'economia i no al revés.

El portaveu econòmic del PNB, Pedro Azpiazu, ha remarcat que la moció és "suggerent", però "excessivament ambiciosa" perquè posa "un drap brut" tota la política econòmica, de manera que ha proposat a Buenaventura que porti el seu contingut al pròxim Debat de la Nació.

Per la seva banda, el representant de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat de "carta als Reis Mags" la iniciativa d'ICV per no abordar la "problemàtica real de les famílies espanyoles", moltes de les quals estan en atur "i es quedaran sense prestació". "Amb això difícilment anem a motivar els emprenedors per crear ocupació", ha incidit.

Izquiera Unida ja va interrogar la setmana passada l'Executiu sobre si "pensava publicar el llistat de defraudadors espanyols que figuren a la llista Falciani?". I també sobre "quines mesures pensava impulsar el Govern per a la protecció i recompensa dels que denunciïn el frau fiscal, similars a les existents en el Regne Unit i en altres països? "Cap d'aquestes preguntes parlamentàries van ser respostes pel govern.

A la pregunta de l'Esquerra Plural si "pensava el Govern sol·licitar la inclusió de Suïssa a la llista negra de paradisos fiscals de l'OCDE?", Es va respondre que "es troba en vigor el Conveni per evitar la doble imposició en matèria de impostos sobre la renda i sobre el patrimoni entre l'Estat Espanyol i la Confederació de Suïssa, fet a Berna el 26 d'abril de 1966". "Amb data 26 de juny de 2006-va afegir l'executiu-es va signar un Protocol que modifica l'esmentat Conveni.

Des de la seva entrada en vigor, l'1 de juny de 2007, es va incorporar una clàusula d'intercanvi d'informació, que inclou informació bancària en cas de frau fiscal, amb una clàusula de nació més afavorida ". "En conseqüència, amb la plena acceptació per part de Suïssa de l'article 26 del Model de Conveni per evitar la doble imposició de l'OCDE, no es planteja la seva inclusió en una llista de paradisos fiscals", va concloure.

Gaspar Llamazares (IU) també va preguntar directament sobre el fet que, atès que la Fiscalia s'inclinava per no recolzar el lliurament a Suïssa, "pensava el Govern rebutjar l'extradició d'Hervé Falciani?"

Sobre aquesta qüestió sí que es va estendre l'Executiu en la seva contestació assegurant que "el Ministeri de Justícia es limita a la tramitació dels expedients d'extradició en aplicació del que disposi el Conveni internacional que sigui aplicable entre els dos països implicats".

Després de recordar tots els passos policials, judicials i polítics que ha tingut aquest cas, que ara està pendent que la Secció 4 ª de la Sala Penal de l'Audiència Nacional resolgui sobre el procediment d'extradició, el Govern es va limitar a assenyalar que "per tot això, de moment, el Ministeri de Justícia ha d'esperar a conèixer la resolució que adopti l'Audiència Nacional per poder sotmetre al Consell de Ministres la seva decisió final sobre el lliurament".

El Tribunal de Comptes grec declara inconstitucional baixar les pensions

El Tribunal de Comptes, la cort suprema per a casos administratius de Grècia, ha declarat avui inconstitucionals una sèrie de disposicions de les mesures d'austeritat impulsades pel Govern, entre elles la retallada a les pensions. Els ciutadans podrien esgrimir la sentència per recórrer la reforma de les pensions en els tribunals, fent difícil que aquesta fos aplicada si s'aprovés. Aquests temors podrien debilitar encara més la coalició de Govern, que va aprovar una llei de privatització clau per un escàs marge de només dos vots dimecres.

Segons el portal informatiu www.In.gr, que informa de la sentència, el veredicte del Tribunal no és vinculant. Interpel·lat pel Govern de forma consultiva, l'òrgan adverteix que les mesures d'austeritat són contràries a diversos articles de la Constitució.

Concretament, entren en conflicte amb les disposicions sobre el respecte i la protecció de la dignitat humana, els principis d'igualtat i proporcionalitat i la protecció del treball. Particularment negatiu és el veredicte judicial sobre les retallades de les pagues extra dels treballadors públics i sobre la reducció de les pensions, que considera desproporcionades.

Igualment denuncia com inconstitucional l'increment de l'edat de jubilació fins als 67 anys, tenint en compte que només fa dos va ser incrementada fins als 65 anys.

El Consell d'Europa va jutjar recentment com il·legals diverses provisions de les anteriors reformes laborals afavorides per la troica internacional de creditors, encara que la seva decisió tampoc és vinculant.

Més tensió en el Govern

Els diputats grecs, que està previst que votin les noves retallades la setmana, podrien optar per no escoltar l'opinió del tribunal, però els ciutadans podrien esgrimir la sentència per recórrer la reforma de les pensions en els tribunals, fent difícil que aquesta fos aplicada si s'aprovés. Els temors respecte a la constitucionalitat de les mesures podrien debilitar també encara més a la coalició de Govern, que va aprovar una llei de privatització clau per un escàs marge de només dos vots aquest dimecres.

Les pensions gregues ja han estat reduïdes en més d'una quarta part des que el país va ser rescatat per primera vegada per la UE i l'FMI. El Govern espera que la rebaixa de les pensions li generi al voltant de la meitat dels 9.370 milions d'euros que preveu estalviar per a 2013, segons el projecte de pressupost que serà votat la setmana.

Aquests estalvis formen part d'un paquet de mesures d'austeritat de 13.500 milions d'euros que Atenes està a punt de tancar amb la 'troica', primer pas per alliberar un nou tram del paquet de rescat per evitar la fallida aquest mateix mes.

Creix l’oposició contra Agbar

La recent decisió de CiU a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) d’adjudicar per 35 anys de concessió el cicle integral de l’aigua per a la gran Barcelona a AGBAR, l’operador privat més gran d’Espanya, sense una licitació pública, s’enfronta a l’oposició del sector privat d’operadors d’aigua, organitzacions no governamentals i municipis de tots els colors polítics.

Un intens debat s’està lliurant sobre la legalitat d’una recent adjudicació de concessió a l’empresa espanyola de serveis d’aigua Agbar. El resultat podria tenir importants repercussions en la presència de la companyia a la seva ciutat natal, Barcelona.

Agbar i la seva filial Sorea ja gestionen l’abastament d’aigua en 28 dels 36 municipis de l’AMB, incloent la ciutat de Barcelona, on hi han tingut una forta presència des de meitat del segle XIX. Amb la inclusió de les aigües residuals –fins ara responsabilitat de l’empresa pública EMSSA– Agbar obtindria un monopoli virtual a l’àrea metropolitana.

Quan Ricard Gomà, tinent d’alcalde del municipi de Barcelona del Prat de Llobregat i membre del consell de govern de l’AMB, va qüestionar la decisió, se li va dir que “a causa de què Agbar ja gaudeix d’un gairebé monopoli en la provisió d’aigua a l’àrea metropolitana, és legítim adjudicar-li la concessió sense convocatòria oberta”.

Quan se li va preguntar desde GWI, l’AMB va dir que un procés de licitació era innecessari perquè “en la creació de l’empresa mixta només es canvia el model de gestió per al tractament d’aigües residuals i abastament d’aigua, però no altera els drets existents i les concessions”.

Aigua és Vida, una coalició creada per oposar-se a l’atorgament de concessions d’aigües municipals catalanes a les empreses del sector privat, sosté que el motiu real per evitar una licitació pública és la precària situació legal d’Agbar pel que fa a les seves operacions a Barcelona.

El portaveu de la coalició Eloi Badia va dir a GWI, que des de que un tribunal va dictaminar el 2010 que no té un contracte legal de concessió o adjudicació del servei per a l’operació de subministrament d’aigua que s’executa a la ciutat de Barcelona, Agbar “ha estat operant en un buit legal”.

“Ells saben que han de regularitzar la seva situació. Definint la concessió per 35 anys com una continuació del contracte que Agbar va obtenir el 1997 per operar la planta potabilitzadora d’Abrera és el mitjà que Agbar i AMB han ideat per resoldre el problema legal “, va dir.

La disposició és la següent: Agbar tindrà el 85% d’una empresa mixta – que es diu Aigües de Barcelona – que gestionarà tot el clavegueram, els serveis d’aigües residuals a l’àrea metropolitana de Barcelona i lliurarà el subministrament d’aigua potable a 28 municipis durant el període de concessió.

L’AMB retindrà una participació del 15% de la nova companyia, amb base a una valoració de 50,5 milions d’euros dels seus actius, mentre que els actius d’Agbar s’han valorat en 286 milions d’euros. La “nova” Aigües de Barcelona pagarà un cànon anual de 20 milions d’euros que, segons l’AMB, “no es traslladarà als consumidors a través de la tarifa”, però que Ricard Gomà insisteix que “inevitablement augmentarà els preus per als usuaris”.

Una font ben situada dins de l’administració de l’aigua de Catalunya va dir a GWI que “partint que SGAB (Agbar) no té cap contracte abans de la concessió, tot el procés és il·legal”, i ha afegit que “Aigües de Barcelona només pot obtenir els diners per pagar el cànon via la tarifa”.

Competidors privats del sector d’Agbar també estan convençuts que l’adjudicació d’AMB de la concessió a Agbar és il·legal, i una font de la indústria va dir a GWI que almenys una empresa ha presentat un desafiament legal a la decisió. Alguns municipis i el partit polític d’ICV també han plantejat objeccions formals a la manera com s’ha fet el procés.

La manca de licitació oberta no és l’únic blanc de les crítiques. Luís Babiano de AEOPAS, l’associació d’operadors del sector públic de l’aigua, sosté que el paper d’AMB com a autoritat reguladora es veu compromès per la seva participació amb Agbar en la gestió dels serveis d’aigua. “Sembla que Agbar és una empresa amb privilegis que la col·loquen per sobre de la llei”, va dir.

Segons Eloi Badia d’Aigua és Vida “la manca de transparència i de qualsevol auditoria externa en l’assignació d’actius” de la nova empresa conjunta és un altre defecte important en el procés. “La documentació en qüestió no ha estat posada on-line, i la documentació disponible no aclareix quins actius, tals com la xarxa de clavegueram i aigua de Barcelona –que ha estat totalment pagada i transferida a l’administració pública– han estat assignats a Agbar”, va dir.

Sorprenentment, la controvèrsia ha estat pràcticament ignorada per la premsa espanyola i catalana malgrat la grandària de l’empresa en qüestió –segons les estimacions d’AEOPAS val 330 milions d’euros– i la tensió que s’ha generat com a conseqüència d’això. La qüestió, però, segur que serà sotmesa a un examen minuciós en els tribunals, i el veredicte final pot ser decidit pel Tribunal Europeu de Justícia.

Agbar va rebutjar una invitació per contribuir a aquest article.

Quant més pot Agbar aprofitar la seva posició de domini aparentment intocable en el mercat de serveis d’aigües de Barcelona?

La situació de monopoli en el sector de l’aigua metropolitana de Barcelona podria ser encara més gran si un consorci liderat per Agbar s’adjudica la concessió de 50 anys per ATLL (Aigües Ter Llobregat), el major operador del sector públic d’aigua per a la regió de Barcelona.

Eloi Badia d’Aigua és Vida creu que serà “molt difícil per a qualsevol companyia que no sigui Agbar gestionar la concessió ATLL si l’acord d’Aigües de Barcelona, segueix endavant”. [1]

Dos consorcis han presentar les seves ofertes per a la concessió ATLL el 6 d’octubre, la data límit: Agbar amb els fons d’inversió australià i canadenc First State i Caisse d’Dépôt, respectivament, i Acciona amb el banc brasiler BTG Pactual.

D’acord amb el diari econòmic Expansión, Agbar tindrà una participació del 25%, Caisse d’Depot 33% i First State 30% amb CASSA (Companyia d’Aigües de Sabadell) i altres inversors, que sostenen l’altre 12% en el consorci d’Agbar. El finançament a llarg termini del deute sembla haver estat acordat amb els bancs espanyols, incloent CaixaBank.

Al consorci Acciona, els dos principals grups tindran una participació del 39%, amb els inversors privats que conformen el 22% restant.

Davant de la necessitat de reduir el deute, l’agència de l’aigua català (ACA) posa la concessió a licitació l’agost passat. El concessionari farà un pagament inicial (cànon) de 300 milions d’euros i després a més 700 € milions durant la vida útil de 50 anys de la concessió.

[1] Aigües de Barcelona: nova empresa mixta a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els sindicats rebutgen el pla de Báñez per penalitzar les prejubilacions

UGT i CCOO han rebutjat l'informe de pensions que el Govern del PP va enviar ahir a la nit al Pacte de Toledo i li han demanat que respecti la reforma de pensions pactada el 2011. CCOO denuncia "una revisió d'un acord pactat, en un termini rècord de temps i abans que comenci a desplegar els seus efectes" i reitera la seva crida als ciutadans a participar i donar suport a la vaga general del pròxim 14 de novembre perquè entén que és la via "més efectiva i contundent" per exigir la modificació de les polítiques "lesives i profundament errònies" que manté el PP.

UGT, a través de la seva secretària de política social, Carmen López, ha recordat que va ser dur arribar a l'acord però que amb ell es garanteix el sistema públic de pensions. L'acord abordava ia la jubilació parcial i les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema, ha dit a EFE.

López ha expressat la seva por que el Govern pretengui potenciar els sistemes privats de pensions i que torni a incomplir les seves promeses electorals, ja que va dir que no tocaria ni la sanitat, ni l'educació ni les pensions i, segons ella, ho està fent. Aquest informe, ha afegit, dóna una raó més per anar a la vaga general el proper dia 14.

A més, ha demanat que el Govern posi en marxa el referèndum sol·licitat per la cimera social en què es demani als ciutadans que es manifesten sobre les mesures que està adoptant el Govern.

La ministra de Treball, Fátima Báñez, ha de resoldre primer els problemes del mercat de treball si vol abordar la seguretat social i les pensions, ja que la creació d'ocupació permetria augmentar la recaptació per cotitzacions socials, segons López.

Modificacions "inoportunes i innecessàries"

Per la seva banda, CCOO ha qualificat de "inoportunes i innecessàries" les modificacions que ha proposat l'Executiu al Pacte de Toledo en relació, sobretot, a la jubilació anticipada.

El sindicat recorda que la reforma de pensions aprovada el 2011 era "àmplia i profunda", fruit de l'acord social, i abordava de manera equilibrada les figures de la jubilació anticipada i la parcial. "Resulta sorprenent que, abans que entri en vigor i que es puguin valorar els seus efectes, es pretén obrir un nou debat sobre aquesta regulació", assenyala CCOO.

L'organització que dirigeix ​​Ignacio Fernández Toxo afirma que, quan es va aprovar la reforma de pensions, el PP, que no la va recolzar, va apostar per la jubilació gradual i flexible, alternant la jubilació anticipada amb el retard voluntari de l'edat de jubilació.

"Resulta contradictori amb això que ara presenti una bateria de propostes que en matèria de jubilació anticipada s'orienten a dificultar o impedir la mateixa, afectant a centenars de milers de persones que, expulsades del mercat de treball de manera involuntària, podrien veure ara, per una banda, un augment del període intermedi entre la pèrdua del lloc de treball i l'accés a la jubilació i, de l'altra, disminuïda substancialment la seva prestació de jubilació", al·lega el sindicat.

A CCOO li crida l'atenció la pretensió del Govern de modificar el nou dret a la jubilació anticipada de caràcter voluntari a partir dels 63 anys, quan encara no ha entrat en vigor, ja que ho farà l'1 de gener de 2013. "S'anuncia així una revisió d'un acord pactat, en un termini rècord de temps i abans que comenci a desplegar els seus efectes", ha denunciat.

El sindicat reitera la seva crida als ciutadans a participar i donar suport a la vaga general del pròxim 14 de novembre perquè entén que és la via "més efectiva i contundent" per exigir la modificació de les polítiques "lesives i profundament errònies" que manté el Govern.

Qatar assignarà 20.000 milions d'€ per comprar armes

Els països occidentals competeixen per signar acords militars amb Qatar, després que el país àrab assignarà un pressupost de 20.000 milions d'euros per a aquest fi. El país petrolier de l'Orient Mitjà que té aliances militars amb els Estats Units, el Regne Unit i França, i manté en el seu territori una de les bases militars dels EUA a la regió, planeja invertir aquest gran pressupost per reforçar el seu poder militar.

El pla es basa en comerciar helicòpters, aeronaus, cotxes blindats, vaixells de guerra i míssils antiaeris.

Segons l'informe d'Al-Alam, citant el diari francès La Tribune, entre d'altres rivals, les fàbriques militars franceses intenten molt per aconseguir una part d'aquest pressupost, pel que la reunió hir entre Hollande i Netanyahu podria haver tractat també sobre el negoci, apart d'aprofundir en la seva col.laboració contra Síria i l'Iran.

"França sempre ha tingut l'anhel de vendre a Qatar els caces polivalents de Dassault Rafale", ja que tant l'exmandatari Sarkozy com François Hollande s'han enfrontat amb la crisi financera i això és una bona opció, anuncia La Tribune.

Segons el mateix rotatiu gal, el país àrab projecta substituir seus caces Dassault Mirage 2000 per caces Rafale. Mirage 2000 va ser lliurat el 1997 a Qatar pel fabricant Rafale, la companyia francesa Dassault Aviation.

En aquest marc, en el mes en curs, Qatar acull diversos titulars militars internacionals en ocasió de la II cimera anual de Suport i Defensa Logística de Qatar.

Hi ha una competència greu entre les indústries militars nord-americanes, europees i israelians per aconseguir una part de l'assignació que proveeixen els països àrabs per enfortir la seva força militar.

Els rumors bèl·lics i sobretot la iranofobia a l'Orient Mitjà es basen en la temptativa dels països occidentals per retornar al seu territori els diners que s'han gastat per la compra d'or negre d'aquests països petroliers.

Amsterdam mantindrà la venda de cànnabis als turistes

L'alcalde d'Amsterdam, Eberhard van der Laan, assegura que els turistes estrangers que visiten la capital holandesa podran accedir als 220 establiments de la ciutat en què està permesa la venda de cànnabis, tot i que una llei estatal aprovada el desembre de 2011 obliga a prohibir l'entrada.

Segons ha declarat el regidor al diari Volkskrant, els laboristes i liberals que integren l'equip de Govern de l'Ajuntament han arribat a aquest acord per evitar el tancament de molts d'aquests locals.

El passat maig va entrar en vigor en tres províncies del sud d'Holanda (Brabant, Limburg i Zeelandia) la llei estatal que limita la venda de cànnabis als residents. La norma, aprovada pel Govern com una mesura per lluitar contra l'anomenat "turisme de la droga", hauria d'aplicar a tot el país a principis de 2013, però Amsterdam es resisteix. La capital holandesa, on es concentra la tercera part dels coffee shops, rep anualment uns set milions de turistes, dels quals es calcula que aproximadament mig milió visiten aquests establiments.

Van der Laan precisa que l'acord assolit a l'Ajuntament mantindrà "tècnicament" el criteri de residència per adquirir cànnabis en els coffeeshops, però la seva aplicació s'ha de fer en concertació amb els municipis afectats". L'alcalde considera que la limitació podria" fer que augmentin els robatoris i les baralles, i no hauria control sobre la qualitat d'aquesta droga".

El desembre de 2011, el Tribunal de Justícia de la UE va recolzar la decisió del municipi holandès de Maastricht de prohibir l'accés als coffee shops als no residents a Holanda, per tal de lluitar contra el turisme de la droga. La cort de Luxemburg es pronunciava així davant un litigi entre el propietari d'un d'aquests establiments a Maastricht i les autoritats del municipi, que van ordenar tancar el local per no respectar la seva decisió de restringir l'accés als residents holandesos.

La despenalització del consum de cànnabis a Holanda data de 1976. El model ha estat presentat com un èxit des de llavors, perquè ha separat els mercats de droga tova i dura, així com la venda clandestina. La norma sí penalitza el tràfic, la possessió i la venda de més de 30 grams.

El 'Wall Street Journal' qualifica la Espanya del PP d'un país "d'amiguisme" i "endollisme"

El Govern de Mariano Rajoy segueix recollint crítiques més enllà de les nostres fronteres en diaris de tot el món, però les que avui li dediquen al 'Wall Street Journal' resulten especialment doloroses. Es tracta d'un diari econòmic ultraliberal que en principi subscriuria la política de tisorades del Govern popular, i a més és una capçalera assessorada de prop per José María Aznar, col·laborador habitual en les seves pàgines i 'conseller' del grup editor, News Corp de Rupert Murdoch.

Encara que es tracta d'un article molt dur en general amb la política espanyola, les crítiques al PP i als seus reformes no poden passar desapercebudes en un diari amb aquesta línia editorial. De fet comparessin a Rajoy i el seu estil polític "suau i reverent" amb el d'un buròcrata del Partit Comunista de la Xina.

L'article signat des de Madrid per Raymond Zhong, Espanya rescatada però no salvada, comença amb un torpede a la línia de flotació del Govern al qüestionar el viratge a la dreta en la seva política econòmica. Detecta un patró de comportament caracteritzat per "l'estratificació de l'intervencionisme" o el "amiguisme". Fins i tot es burlen d'una "reforma" econòmica liberal que acaba amb una pujada d'impostos.

Conflictes d'interessos i maniobres polítiques

Significativament, el text comença a desglossar els errors del Govern amb una crítica a la seva reforma elèctrica -recentment un think tank molt vinculat a Aznar, el GEES, realitzava la mateixa crítica-. De fet insinían que si el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es resisteix a gravar més l'energia solar és perquè el seu "germà" i el "germà del seu cap de gabinet" representen els interessos d'empreses solars.

Però els atacs més durs són per Mariano Rajoy, a qui presenten a punt de demanar el rescat sobirà d'Espanya encara que ho hagi endarrerit per les eleccions gallegues i basques i estigui fins i tot disposat a retardar més perquè no sigui tan obvi seu condicionament pel calendari electoral. També hi ha el dubte sobre la disposició ara de Merkel per activar l'ajuda. Creuen que el president espanyol està davant d'un dilema adolescent: "Si no està segur d'obtenir un sí, llavors és millor no demanar res".

Rajoy, enorme poder però "suau i reverent" i sotmès a Merkel


Per l'articulista, el PP té una majoria tan àmplia que converteix Rajoy en "el líder més poderós del país en dècades" i no obstant això des que va arribar a la Presidència està gestionant "tímidament" la crisi. En la mateixa línia, parla de "cautela" i estil polític "suau i reverent" que compara amb el dels buròcrates del Partit Comunista de la Xina. Així, actua amb un "degoteig d'ajustos" seguint "les ordres" de Merkel. No veuen el president espanyol capaç de "dràstics" ajustos com "una revisió de pensions, una reforma seriosa del mercat de treball" o vendre edificis públics.

"La importància del endollisme"

La crítica va més enllà de Rajoy i parlen d'una "disfunció en la classe política" que relaciona amb l'estructura dels partits i els seus embolics regionals. "Per horror d'Europa, el Sr Rajoy va ajornar el seu primer pressupost fins després de les eleccions andaluses", apunten, i és que Javier Arenas és un "confident proper" del president i enfrontat amb la "ambiciosa baronessa" Cospedal per la influència dins del partit. Però a més "la disfunció" està relacionada amb "la importància a Espanya del endollisme", que vincula els nomenaments en càrrecs com el Tribunal Constitucional o el cos diplomàtic.

Mediocritat de Wert, Bono i tots els espanyols en general

Aquí l'article introdueix crítiques a altres polítics més enllà de Rajoy, ja que denuncien que tots els nivells de l'administració estan poblades de "mediocres" entre els que citen a José Bono i la seva "populista estil planer centreamericà" o al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, amb el seu projecte d'espanyolització per afrontar la "crisi de secessió" de Catalunya.

Apunten també a José Blanco, "qui va rebre la Gran Creu de l'Ordre de Carles III només dos dies després que la Cort Suprema de Justícia obrís una investigació per acusacions de suborn". Però el poble espanyol tampoc es lliura, i recorren a un gestor d'inversions per concloure que "no hi ha emprenedors".

Sanitat retira 21 medicaments per la presència de fenilpropalamina

El Ministeri de Salut, a través de l'Agència Nacional de Vigilància Sanitària, ha suspès la distribució, manipulació, comercialització de la substància anomenada fenilpropalamina. La mesura s'ha pres després que la FDA dels Estats Units, va constatar que la substància pot provocar efectes adversos fatals (hemorràgia cerebral). És present en 21 medicaments, especialment en els anti-gripals.

Els medicaments suspesos són els següents:

1) Benadryl dia i nit.

2) Contac

3) Naldecón Bristol

4) Acolde

5) Rinarín Expectorant

6) Deltap

7) Desfenil

8) HCl de fenilpropalamina

9) Naldex

10) Nasaliv

11) Decongel Plus

12) Sanagripe

13) descon

14) descon AP

15) descon Expectorant

16) Dimetapp

17) Dimetapp Expectorant

18) Cepacol Plus

19) Ornatrol

20) Rhinex AP

21) Contilén

22) Decidex

23) Contac 10

24) Desenfriol-D

25) Desenfriolito

26) Dimetap

27) Graneodin-D

28) XL3

A tots els que estiguin utilitzant qualsevol medicament d'aquesta llista, suspenguin la medicació i consultin al seu metge per a més detalls.

Over Marketing va cobrar la campanya del PP balear amb contractes públics

Daniel Mercado, propietari de l'empresa de publicitat Over Marketing, relacionada amb la trama Gürtel, ha afirmat al jutge que va pactar amb l'expresident balear Jaume Matas cobrar part de les despeses de la campanya electoral que va fer per al PP balear amb contractes públics del Govern de les illes: "Hi havia un acord amb Jaume Matas que part de les despeses electorals que s'havien cobrar en negre i no es van cobrar quedarien compensats amb el volum d'adjudicacions de contractes públics que em van prometre, i de fet així va succeir. Altres despeses electorals diferents si es van cobrar en negre", assegurà Mercado al jutge José Castro la passada setmana a Madrid.

La declaració de Mercado consta en el sumari del cas Over Marketing, del qual es va aixecar ahir el secret. Una causa de corrupció que gira entorn al finançament il·legal del PP balear, que va contractar a l'empresa de publicitat perquè portés la seva campanya electoral dels anys 2003 i 2007.

Mercado va narrar el jutge i el fiscal Pedro Horrach que els pagaments en diner negre que va rebre del PP balear se'ls van abonar l'exgerent del partit i cunyat de Matas, Fernando Areal, i també en una ocasió l'exconseller d'Interior José María Rodríguez, que va dimitir fa uns mesos com a delegat del Govern a Balears arran d'aquest cas.

L'empresari va explicar que els pagaments en diners "B" es realitzaven normalment a la seu del PP, per ordre, segons la seva opinió, de Matas, que va conèixer a Madrid quan era ministre de Medi Ambient.

Va narrar que després de portar la campanya del PP el 2003 va preguntar a Matas si tindria alguna possibilitat de treballar per a l'Administració autonòmica si obria una sucursal de la seva empresa a Balears, al que l'expresident li va dir que sí.

"Va ser per això que vaig obrir la sucursal, si Jaume Matas m'hagués dit que no, no l'hauria obert", va afegir Mercado respecte a l'oficina d'Over a Balears, que només va tenir quatre empleats i va rebre en els quatre anys de la legislatura de Matas (2003-2007) contractes per un total d'uns 3 milions d'euros.

La contractació més important per quantia econòmica va ser amb la Conselleria de Salut que dirigia Aina Castillo, en concret un contracte per publicitar el nou hospital Son Espases per 670.000 euros.

Referent a això, Mercado va afirmar que "tot el que envoltava el sector de la comunicació era controlat per Matas" i que tant Castell com altres consellers que van contractar amb Over li traslladaven l'opinió de l'expresident.

Ha explicat que Matas i Castell li van posar com "imposició" a canvi d'aquest contracte pagar un sou de 6.000 euros mensuals a la llavors responsable de premsa de la Conselleria de Salut Maria Luisa Durán, qui va passar a estar contractada amb Over però seguia treballant per al Govern.

L'empresari va reconèixer amaños en els concursos públics, alguns dels quals no tenien expedient administratiu, altres es fraccionaban perquè no se'ls hagués de donar publicitat i en altres ocasions s'inflaven les factures.

Vídeo: València: Crits i estelades contra Sofia, Rita i fatxendes

Centenars de manifestants van escridassar ahir la reina Sofia quan va arribar a la Llotja de la Seda de València per assistir al lliurament dels Premis Jaume I. La reina espanyola va presidir l'acte, on també van ser presents el president de la Generalitat, Alberto Fabra, i la batllessa de València, Rita Barberà. Tots van ser rebuts amb crits de lladres i amb proclames com 'el pròxim desnonament serà a la Zarzuela'.

La manifestació va començar a mig matí. Diversos col·lectius, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, el moviment del 15-M i el sindicat CGT, van anar fins a l'entrada de la Llotja per escridassar els assistents. En el moment en què Sofia sortia del cotxe oficial per entrar a l'edifici la van rebre amb crits com 'els Borbons als barracons' i amb algunes estelades. La protesta va durar uns dues hores, enmig d'un fort desplegament policíac.

El president de Bankia cobrarà 750.000 €

El president de Bankia,, podrà cobrar fins a 750.000 euros anuals. Aquesta xifra és la suma del seu salari fix, que ha quedat establert en 500.000 euros, i el variable a què té dret i que, com a màxim, ascendirà a 250.000 euros. Així consta en el contracte mercantil que el banc ha signat amb el president, el que constitueix pràcticament 3 vegades més del promès pel govern.

El banc, que ha confirmat aquesta notícia avançada per Expansión, podeu abonar aquestes quantitats gràcies a l'ordre ministerial que el Govern va aprovar l'agost i que estableix que les entitats financeres que tinguin suport indirecte de l'Estat poden pagar als seus presidents i consellers delegats un màxim de 500.000 euros. El variable està permès encara que difereix durant tres anys. Per contra, les entitats controlades majoritàriament per l'Estat només poden pagar als seus presidents 300.000 euros anuals de sou fix, sense cap possibilitat de variable.

El FROB és propietari del 100% del capital de Banc Financer i d'Estalvis (BFA), el major accionista de Bankia. D'aquesta manera, la legislació permet catalogar el banc que presideix Goirigolzarri com una entitat amb suport indirecte de l'Estat.

En aquest cas, el salari variable podria haver arribat al 100% del sou fix, és a dir, 500.000 euros. Tanmateix, Goirigolzarri s'ha posat la meitat. La seva retribució ha rebut el vistiplau del Banc d'Espanya i el Ministeri d'Economia. Serà el supervisor el que anualment decidirà si el president de Bankia té dret a variable si aquest ho demana, situació que difícilment es donarà aquest any o el pròxim per les pèrdues del banc. El contracte estableix que Goirigolzarri podrà ser indemnitzat amb dotze mesos de salari si en deixar Bankia aquesta li impedeix fitxar per la competència.

BFA-Bankia necessita 24.743.000 d'euros per cobrir el dèficit de capital en l'escenari més advers contemplat pel test d'estrès d'Oliver Wyman, el que suposa gairebé una quarta part del crèdit de fins a 100.000 milions que la UE atorgarà a Espanya per a la recapitalització del sector bancari espanyol. L'Estat controla des de fa cinc mesos el 100% de BFA, després que decidís convertir en accions el préstec atorgat fa ara dos anys pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de 4.465 milions d'euros.

Vídeo: Facua alerta del frau d'algunes funeràries

Declaracions del portaveu de Facua, Rubén Sánchez, en què ha explicat el frau d'algunes funeràries, que es fan passar per l'empresa que directament s'ha de fer càrrec dels serveis funeraris i actuen "com si estigués contractada per la companyia asseguradora".

Una empresa ha demanat permís per obtenir hidrocarburs del subsòl d’Osona

L’empresa amb seu a Madrid Montero Energy Corporation, SL ha demanat un permís d’investigació d’hidrocarburs per buscar gas o petroli al subsòl de la majoria de municipis d’Osona.

Aquesta empresa ha fet aquesta mateixa demanda a diferents comunitats autònomes i zones d’Espanya que sumen milers d’hectàrees. Pel que fa a Catalunya, ha demanat un permís de nom Leonardo, que inclou 76.641 hectàrees i inclou 34 municipis d’Osona, algun de la Garrotxa i alguns del Bages, i un altre permís de nom Darwin, que ocupa 89.683 hectàrees de, majoritàriament, les terres de Lleida.

El permís té data del 7 de setembre i a partir d’aleshores i durant dos mesos, fins al 7 de novembre, altres empreses tenen dret a presentar ofertes pel mateix motiu. Després, i seguint uns criteris ja establerts, l’administració decidirà qui pot fer aquesta investigació del subsòl.

Segons han explicat des del Departament d’Empresa i Ocupació, que és qui dóna el permís, depèn de molts aspectes, entre els quals hi ha des de la solvència financera de l’empresa que es presenta fins al projecte de restauració del sòl que pensa fer.

El permís d’explotació el decideix el Ministeri d’Energia. Un cop amb el permís es poden fer proves cartogràfiques i foradar el subsòl per si es troba gas o petroli. És un permís que no caduca i qui el guanyi el pot activar o desactivar en funció de les necessitats.

"Hi havia persones plorant, aixafades, atrapades a la sortida"

"Hi havia gent plorant, aixafada, persones de seguretat tirant dels que estaven atrapats". És el testimoni de Sandra, una de les assistents a la festa de Halloween, que se celebrava al pavelló esportiu Madrid Arena de Madrid, i en què han mort tres noies en una allau. Com Sandra, són diversos els testimonis que mostren el dolor però, sobretot, la indignació per la tragèdia succeïda a l'interior del recinte de la Casa de Camp.

Aitor Santos, 22 anys, diu que ell no es va assabentar del que va passar i quan va arribar a casa el va veure a Twitter i llavors va decidir tornar al Madrid Arena. Segons ell, la tragèdia es va produir al passatge del terror i no a la pista central, informa Maria Comes. En passatge del terror s'accedia des de la pista central per unes escales.

Ernesto Moreno Hernández a la pàgina de Facebook d'EL PAíS ha dit: "Jo vaig estar al tap que es va formar i era inhumà no et podies moure ni per endavant, perquè hi havia gent estirada a terra, ni cap darrere, perquè la gent seguia empenyent, vam estar com mitja hora així, fins que se'ls va ocórrer obrir una altra sortida i la gent va començar a sortir per aquí "En la mateixa línia es manifesta la pròpia Sandra en declaracions a la Cadena SER. Segons ella, només una de les sortides estava oberta. "Hi havia un tap humà en l'única sortida, perquè totes les altres estaven tapades, precintades", explica.

Sandra Ballesteros, per la seva banda, mostra la seva indignació a Facebook per la impossibilitat de sortir del recinte en plena desbandada. "Jo vaig estar just on va passar tot i ser inhumà, brutal. Diverses sortides tancades, trams d'escales tallats...". Segons les primeres investigacions, algú va llançar una bengala a l'interior, el que ha va desencadenar el pànic al voltant i va fer que molta gent comencés a córrer en totes direccions ia rodar per terra. Sandra ho corrobora en el seu testimoni. "Un noi va tirar una bengala i ja a partir d'aquí va anar a pitjor, acabi enmig d'un dels passadissos amb els peus en l'aire subjectada de les costelles per diversos colzes, gràcies a un noi vaig sortir, que no sé ni com em va treure", explica. "Va arribar a on posava emergències i em vaig asseure en una barra perquè ja no podia més. Em va descordar el vestit perquè tenia les costelles que em explotaven i s'acosta un de seguretat, m'agafa d'un braç i em baixa a terra d'una tirada perquè aquí no es podia estar assegut. Increïble".

L'aforament era d'un màxim de 10.500 persones, segons la fitxa tècnica del recinte, i alguns dels assistents asseguren que, a l'interior del Madrid Arena, havia moltíssima més gent. "És una vergonya que es venguin el doble d'entrades de la capacitat d'un lloc per veure Steve Aoki", diu l'usuari @ karxu a Twitter que va estar a la festa. I afegeix en un altre missatge "Aixecant cadàvers en la nostra cara... increïble això". Ernesto Moreno també es queixa que havia massa persones a la sala. "La capacitat era de 10.000 i havia 20.000".

Patricia Loeches, una jove que va passar la nit a la festa, ha pujat una fotografia al seu compte de Twitter en al qual es pot veure la gran assistència a la festa, on es veu un recinte abarrotat. Segons el seu missatge a la xarxa social: "Doncs ja al metro de tornada. Sense paraules INCREIBLE. Una imatge ho diu tot".