dimarts, 3 d’agost de 2010

Líban: "Israel vol començar una guerra"

Israel mata tres soldats libanesos i un periodista durant atac en frontera. El premier del Líban, Saad Hariri, va considerar que Israel busca amb aquest atac 'començar una guerra' contra el seu país per desviar l'atenció de la comunitat internacional pel que va passar en aigües internacionals el passat 31 de maig quan l'Exèrcit israelià va atacar a una flota que portava ajuda a Gaza. Segons Xinhua un oficial israelià van perdre la vida en els enfrontaments entre les forces israelianes i libaneses a la zona de Adisah, al sud del Líban.

Almenys tres soldats libanesos i un periodista van morir aquest dimarts a conseqüència d'un atac militar per part de l'Exèrcit d'Israel a la frontera que comparteix amb aquesta nació, mentre que dues persones van resultar ferides per l'intercanvi de foc d'artilleria entre ambdues nacions.

L'atac es va produir, segons fonts libaneses, entre la tanca tècnica i la "línia blava", marcada per l'ONU per certificar la retirada israeliana del sud del Líban el maig de 2000, després de 22 anys d'ocupació.

En aquest atemptat també van intervenir helicòpters israelians i que van sobrevolar la zona, segons fonts militars occidentals.

El corresponsal de Telesur a Síria, Hisham Wannous informar que el primer ministre libanès, Saad Hariri, va declarar que l'atac israelià contra el seu territori representa "una violació als drets humans, a les resolucions internacionals i una violació al territori libanès".

Així mateix, va assenyalar que amb aquest atac Israel "està buscant deslligar una guerra contra el Líban per desviar l'atenció dels seus últims atacs" com és el cas de l'atemptat a la Flotilla de la Llibertat el passat 31 de maig on van morir nou activistes turcs, mentre que altres 30 van resultar ferits.

El reporter de Telesur va indicar que Israel per la seva banda considera que "van ser els libanesos els que van iniciar l'atac" i va amenaçar al Líban d'enfrontar "conseqüències" si es produeixen nous xocs a la frontera comuna.

Per la seva banda, Síria que limita amb el Líban va condemnar l'agressió israeliana contra territori libanès i va instar l'Organització de Nacions Unides (ONU) i a la comunitat internacional intervenir per impedir una altra agressió contra el seu país veí.

Wannous va assenyalar que la presència militar d'Israel al Líban s'ha incrementat a la frontera i que fins al moment no es coneix si l'Exèrcit israelià va utilitzar fòsfor blanc (arma química) o simplement armament d'artilleria. "Ningú ha confirmat quin tipus d'armes va ser utilitzat" en l'atac.

Israel va llançar 10 obusos de morter, un dels quals va caure prop d'una posició de l'Exèrcit libanès, suposadament perquè el Líban els va atacar quan un grup de soldats israelians va voler talar diversos arbres situats a l'anomenada tanca tècnica.

Contra el secretisme d'estat: Transparència!


Centenars d'activistes de 13 països diferents s'han unit per Internet a la plataforma Stop secrets per tal de donar un ultimàtum a les persones que, des de grups secrets o discrets, governen el Planeta Terra i planifiquen la seva agenda de guerra, malaltia, fam i crisi econòmica coneguda com Nou Ordre Mundial.

EUiA amb els beduïns de Palestina

El grup de dones cooperants, que pertanyen a diferents organitzacions de solidaritat amb Palestina d’arreu de l’Estat espanyol –i entre les quals hi ha la responsable de Pau i Solidaritat d’EUiA, Àngels Tomàs, que ens ha fet arribar aquesta informació- ha viatjat al desert del Neguev, on es troba el poblat on secularment s'han establert, desallotjat i destruit per Israel dimarts passat, per a expressar el seu suport al poble beduí i han pogut parlar amb una representació de dones. En aquest poblat hi viuen 300 beduins i les 30 cases que hi havia han estat totalment destruïdes per l'exèrcit sionista.

La delegació de 21 dones, procedents de diferents indrets de l’Estat espanyol, es troba aquests dies a Palestina portant a terme un projecte de cooperació amb associacions de dones palestines, coordinat per l’ONG Pau Ara i Sempre.

El grup va ser informat de la demolició per ‘The Israeli Commitee against House Demolitions’ (ICADH) i per això ha pogut visitar el terreny en companyia d’aquesta ONG que lluita contra la demolició de cases palestines.

Les dones han explicat a la delegació quina és la seva situació com a beduines dins de l’estat d’Israel i la manca de drets que tenen sobre una terra que sempre ha estat seva. Segons elles, “aquest és el principi d’una nova onada de demolicions i han començat per aquest poblat per la seva tradicional capacitat de resistència”.

Des de l’ocupació de Palestina per Israel el 1948, els beduins han anat patint constantment la demolició i desaparició dels seus poblats. Aquest és un dels mètodes que l’estat israelià està utilitzant per a expulsar als palestins amb el propòsit de quedar-se amb les seves terres.

Civit: "La decisió de Castells és personal"

La portaveu d'EUiA i diputada al Parlament de Catalunya Mercè Civit ha considerat avui que la decisió del conseller Antoni Castells de no repetir a la llista del PSC a les pròximes eleccions catalanes és "personal" i que "s'ha de respectar". Tot i així, Civit ha volgut destacar que a EUiA: "Treballem per evitar la 'sociovergència' i perquè no guanyi la dreta a Catalunya". Civit destaca també el creixement en intenció de vot de la coalició ICV-EUiA.

En paraules de la diputada de la formació, l'objectiu de la mateixa en períodes electorals és "aconseguir governs d esquerres", i en aquest sentit s'ha felicitat de l'increment en intenció de vot que la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat atribueix a la coalició roig i verda ICV-EUiA: "Nosaltres pugem i volem que el nostre creixement sigui la garantia d'un nou Govern d'esquerres", ha conclòs Civit.

ICV-EUiA augmenta la intenció de vot al 5,6%.

El coordinador general d'EUiA, diputat d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya i candidat de la formació a les pròximes eleccions catalanes, Jordi Miralles, és l'únic líder dels diferents partits catalans –a més del d’UDC, J.A. Duran- que puja en valoració des de febrer passat, segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, les dades de la qual han reproduït aquest dissabte diferents diaris catalans, com 'El Periódico'. Al febrer Miralles tenia una puntuació de 4,24 i en aquesta nova onada d’opinió la valoració del polític ha crescut fins el 4,43. Segons la darrera enquesta del CEO, la coalició ICV-EUiA també augmenta la intenció de vot per a les autonòmiques del 5 al 5,6%.

El dirigent d’EUiA i número 3 d’ICV-EUiA a les catalanes segueix en la llista de millor valorats al seu company de coalició i candidat, Joan Herrera, i està per sobre de Joan Puigcercós (ERC), Joan Saura (ICV-EUiA) i el vicepresident J.L. Carod-Rovira (ERC).

Israel expulsa beduïns palestins

Almenys uns 300 palestins, 200 d'ells nens, van perdre les seves llars aquest dimarts després d'un atac perpetrat en hores de la matinada per les forces d'ocupació israelianes al llogaret d'al-Arakib, ubicat al sud del país, d'acord amb l'agència de notícies àrab-siriana SANA. El Comitè Popular d'Al Arakib, una de les 45 localitats beduïnes a Israel, va denunciar en un comunicat que un desplegament de 1.500 policies amb l'ajuda d'helicòpters i excavadores, van demolir els habitatges que conformaven el poblat i on residien més de 300 persones.

El portaveu policial, Miki Rosenfeld, va xifrar en "més de 200" la xifra de beduïns evacuats (minoria àrab d'origen nòmada que en alguns casos habita la zona des de fa segles) i va subratllar que l'operació va ser duta a terme d'acord amb una ordre judicial emesa fa onze anys i que encara no havia estat aplicada.

Alguns beduïns tenen títols de propietat previs a la creació el 1948 de l'Estat jueu, que sumen un 27 per cent de la població del Neguev (desert d'Àsia al sud d'Israel), però només ocupen un tres per cent del seu territori .

Com que es tracta de localitats "no reconegudes", totes les seves construccions, presents o futures, són il legals, d'aquí la sentència judicial.

La intenció de les forces d'ocupació és reduir al màxim la presència dels palestins en els poblats i incrementar el major nombre d'israelians en la menor extensió de terra possible.

Fonts locals van donar a conèixer que les forces israelianes van lliurar a la matinada d'aquest dimarts avisos de demolició a vuit famílies palestines amb el pretext de començar una construcció per part de les autoritats de l'ocupació a Cisjordània.

Detingut per frau industrial xinés

La fiscalia de la província meridional xinesa de Hunan ha aprovat la detenció de Li Tuchun, fundador d'una de les companyies làcties més importants de la Xina, Taizinai (Lactis Príncep), que ha estat acusat d'haver recaptat il.legalment fons públics, segons una font del govern local. L'arrest de tres directius de la firma també ha estat aprovat, va revelar un funcionari de la ciutat de Zhuzhou (Hunan), on està ubicada la seu del grup Taizinai. Una investigació preliminar iniciada a començaments de juny va mostrar que la companyia havia acumulat il.legalment 130 milions de iuans (19 milions de dòlars) de fons públics fins al desembre de l'any passat, va informar la mateixa font.

L'empresa va entrar en liquidació provisional a l'abril, amb un deute de més de 2.000 milions de iuans (293 milions de dòlars), per la seva ràpida expansió, que en determinat moment va ser finançada per bancs d'inversió com Actis Capital, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

El Tribunal Popular Intermedi de Zhuzhou anunciar divendres passat la fallida i reorganització de la companyia.

Fundat el 1996, el grup va ampliar ràpidament la seva xarxa de vendes cap a tota la part continental de la Xina, i la marca "Taizi" (príncep) va ser distingida el 2007 amb el guardó "marca xinesa reconeguda" per l'Administració Estatal d'Indústria i Comerç.

Recurs de CCOO contra la baixada salarial

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid admet a tràmit el recurs interposat per CCOO Correos contra la reducció de salaris. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Sala Contenciós-administratiu, ha admès a tràmit el recurs interposat per CCOO contra la Resolució de la Mesa Sectorial, per la qual es decideix aplicar al personal funcionari de Correos les mesures contingudes en el Decretazo del Govern pel qual es reduïen els salaris una mitjana del 5%. Els motius del recurs presentat per CCOO invoquen el dret fonamental de llibertat sindical i a la negociació col.lectiva, esborrat de cop pel Govern i per Correos, en no respectar els acords assolits en l'àmbit general de Funció Pública, així com en l'àmbit de la Mesa Sectorial de Correus, sobre les retribucions del personal funcionari.

En el recurs, a més, hem instat la inconstitucionalitat del Decretazo per considerar que el Govern no pot, mitjançant un decret llei, imposar una rebaixa retributiva al personal funcionari.

El mes de juny, el personal funcionari de correus ja va veure minvades considerablement les seves retribucions com a conseqüència d'una mesura governamental sense precedents, amb l'excusa d'una crisi internacional i com si aquell personal fos el culpable de la mateixa. El descompte es repetirà cada mes fins al desembre d'aquest any, sense que ningú garanteixi què passarà el 2011.

Al cap de pocs dies d'aquest Decretazo, el Govern va aprovar un altre amb una bateria de mesures antisocials que també afecten el personal de Correus, de manera que el personal funcionari serà resultar doblement penalitzat directament o indirectament: congelació de pensions i retall o supressió de drets socials, atacs als quals cal afegir la imposició d'una reforma laboral perquè les empreses, també Correus, facin el que vulguin amb el seu personal, inclòs acomiadar-lo.

Amb el recurs presentat davant el Tribunal Superior de Justícia, des de CCOO pretenem donar cobertura jurídica a tot el personal funcionari de Correus, intentant que els tribunals restableixin els drets retributius a la situació anterior a aquesta decisió governativa de confiscació de salaris.

Contra els decretazos, CCOO va iniciar una campanya de mobilitzacions que continuarà

“Camps s’autocorona com si fos Napoleón”

La coordinadora d’EUPV i diputada autonòmica Marga Sanz ha assenyalat que l’acte d’ahir del PP, en el què Francisco Camps donà per iniciada la campanya electoral, nomenà al seu comitè: “I es proclamà sense tebieses com a candidat del PP a la Generalitat, ens retrotrau a la autocoronació de Napoleón Bonaparte. Els aires megalòmans de Camps són desorbitats i sembla que viu dels aplaudiments i d’un escenari fals on s’ha erigit com si fos una espècie de Mesies”. Sanz qualifica “d’espectacle histriònic” l’acte d’ahir del PP: “Un acte que significa moltes coses, entre d’altres, que Camps actua al marge de la direcció del seu partit, preocupat pels seus problemes amb la Justícia i per si Rajoy no acaba recolzant-lo”.

Per a Esquerra Unida, l’aniversari dels set anys de Camps en el càrrec: “Ha resultat de tot menys un balanç crític d’una gestió. Més bé s’ha paregut a una presentació d’estreles futbolístiques, amb Sánchez de León de comparsa de Camps i amb un gran seguit de palmeros, amb els quals el president del PPCV ja ens ha acostumat a veure’l”, criticà la diputada.

La dirigent d’esquerres, a més, ha deplorat “l’estil ranci de Camps, que fa olor ja a naftalina. Un discurs ple de frases grandiloqüents que no diuen més que mentides i que intenten fer-se cuallar entre l’opinió pública com sentències”. Sanz li recorda a Camps: “La valenciania de la que presumeix fa aigües per tots els racons quan vegem d’un colp de vista la seua gestió”.

Torró: "La pujada de taxes és un abús"

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, afirma: "És un abús del Consell la pujada de les taxes i l’obligació a les Universitats de costejar-se les noves titulacions", i afegeix que aquestes mesures, en concret la pujada de les taxes en un 4%: “Va en contra de l’anomenada dimensió social del procés de Bolonya, el qual teòricament ha de garantir que cap estudiant es veja obstaculitzat per a completar els seus estudis per qüestions socioeconòmiques. Aquest increment, tres vegades per damunt de l’IPC és, per tant, injustificable”.

Per a Esquerra Unida la pujades de les taxes “té un efecte dissuasiu, quan el que caldria és estimular a la joventut per a la realització d'estudis superiors com una aposta de futur i un component imprescindible per a superar la crisi amb un desenvolupament sostenible”.

Torró, a més, lamenta que en lloc de fomentar les facilitats per accedir a la Universitat, i que aquesta puga oferir una oferta completa, “el Consell sols fa que posar entrebancs, perquè és incapaç de complir amb la seua responsabilitat davant la inversió universitària. L’obligació dictada ara pel Consell per a que siguen les pròpies universitats del País Valencià les que es costegen les noves titulacions, és una mostra més de la desídia d’aquest govern per la universitat pública valenciana”.

Valoració del judici a Udalbiltza

Després de les quatre sessions de juliol, el judici que se segueix a l'Audiència Nacional espanyola contra Udalbiltza i contra 20 persones, càrrecs electes o treballadores de la institució (Miriam Campos ha quedat fora d'aquest procés, per haver estat jutjada ja, i Xarles Etxezaharreta no serà jutjat de moment, en no haver comparegut a l'Audiència), queda suspès fins al 13 de setembre. Hem de recordar que el ministeri fiscal demana penes d'entre 10 i 15 anys de presó per a cada una d'aquestes persones i l'associació Dignitat i Justícia penes d'entre 15 i 23 anys.

A més, ambdues acusacions demanen la il.legalització de Udalbiltza, del Consorci Udalbiltza i del Fons Basc de Cohesió i Desenvolupament, i la inhabilitació de les 20 persones acusades.

A l'hora de valorar l'esdevingut fins al moment, les persones processades destacaríem els següents elements:

Una idea principal, greu: Se'ns estan demanant explicacions sobre una activitat política pública, sobre activitats administratives intermunicipals de caràcter transfronterer davant una cort penal. Això deixa ben clar que l'objectiu de l'Estat espanyol, en aquest procediment, és penalitzar els fonaments de la democràcia: Són els ajuntaments les institucions més properes a la ciutadania, el suport bàsic de la democràcia. I Udalbiltza va néixer de la voluntat comuna, compartida, de centenars d'ajuntaments i d'electes municipals. Això és democràcia en estat pur. I això és el que l'Estat espanyol està jutjant, de forma inquisitorial, a través d'aquest tribunal especial. Per tant, després d'un processament sense delicte, estem davant d'un judici clarament inquisitorial.

El que s'està seguint contra Udalbiltza, és un processament guiat per l'expressió "tot és ETA". Però hem de deixar-ho ben clar: En el judici està quedant ben clar que tot el procés està basat en una gran mentida. Han començat a comparèixer els policies testimonis de les acusacions i, evidentment, no han estat capaços d'aportar cap prova que demostri la vinculació de Udalbiltza a ETA. Evidentment, perquè el que no és, no pot ser. Una vegada més ens trobem davant d'una farsa que va començar a construir-se per la teulada, però els falsos fonaments han començat a caure també només començar el judici.

L'única acusació que se'ns formula és haver exercit o emparat drets fonamentals i verificar aquest extrem està sent l'objectiu principal de la fiscalia i de l'acusació popular. Una i altra vegada, se'ns han demanat explicacions sobre fets que tenen a veure amb l'exercici de drets fonamentals, reconeguts en la legislació espanyola o en el dret internacional, entre altres, sobre si som responsables o no d'impulsar l'activitat de Udalbiltza, sobre la nostra participació en processos electorals o sobre l'empara al dret a la nacionalitat. Aquest és un judici contra els drets civils i polítics. Els drets de les persones processades i del propi poble basc. Amb aquest procés se'ns ha suspès el dret de reunió, el dret a ser escollit/da representant legítim/a de la ciutadania i a exercir la tasca institucional que correspongui, en funció d'aquesta representació. I en l'aspecte col.lectiu, també han posat sota amenaça de càstig penal el dret del poble basc a crear i desenvolupar democràticament les seves pròpies institucions.

Sobre la fiscalia i l'acusació popular:

El ministeri fiscal manté les greus peticions de presó, la qual cosa ens preocupa profundament a les persones processades. La fiscalia tracta d'ocultar el fet que el naixement i activitat de Udalbiltza ha estat causa de la voluntat conjunta de centenars de càrrecs electes municipals; tracta de demostrar que va sorgir i es va desenvolupar a les ordres d'ETA. Però, tal com ja hem apuntat, no ha aportat encara cap prova ni cap informació al respecte.

Encara més inexplicable és la pròpia existència de la Acusació Popular. Qui són les víctimes o les persones damnificades per Udalbiltza? L'existència d'una acusació popular és un dels capítols més absurds d'aquest judici injust.

El temps no passa en va. Un altre capítol d'aquesta injustícia: Un càstig anticipat de 7 anys.

Han passat set anys i tres mesos des que va començar el malson de l'operació contra UDALBILTZA. En primer lloc, aquest retard ja posa, de per si, en dubte la pròpia rectitud de la justícia. D'altra banda, suposa una sèrie de penes anticipades. Hem de recordar que moltes de les persones processades, tretze, van ser detingudes i empresonades per la seva activitat en Udalbiltza i que, encara avui, després de transcorreguts més de set anys, continuen provisionalment castigades. Algunes han d'acudir al jutjat o a la comissaria cada dues setmanes a signar; altres ¡cada dos dies! I això durant set anys. Igualment, cada vegada que volen sortir de l'Estat espanyol, encara que sigui per moure's per la resta d'Euskal Herria, han de demanar un permís especial amb molta antelació. El seu dia a dia està condicionat des de fa set anys.

El temps no passa, en efecte, en va. Tampoc per les acusacions, el que s'ha vist clarament en els testimonis de la setmana passada. "No recordo" ha estat la frase principal dels policies anomenats com a testimonis la setmana passada. I és normal, certament, no recordar. Ha estat un exabrupte policial-judicial de l'era Aznar, de l'any 2003, el que ens ha portat a aquesta situació, el 2010.

A les iniciatives de solidaritat i denúncia, una vegada més, moltíssimes gràcies i endavant!

A l'hora de fer balanç, no podem deixar d'esmentar les iniciatives institucionals, socials i/o populars de solidaritat i denuncia que s'han posat en marxa fora i dins d'Euskal Herria:

Els milers de ciutadanes i ciutadans, càrrecs electes i ex-càrrecs electes d'un ampli espectre d'idees que us heu sumat a les concentracions que s'han celebrat abans del judici i durant el mateix, sota el lema Udalbiltza ASKE! S'han format grups de suport a desenes de pobles i s'ha abordat el procés contra Udalbiltza de mil maneres: en festes, en celebracions, en proves esportives, en conferències...

- L'onada de mocions municipals que està arribant gota a gota: Són ja més de 50 els municipis que han denunciat formalment el procés contra Udalbiltza. També reflecteixen un ampli espectre les forces polítiques que han possibilitat l'aprovació d'aquests textos: Des de regidors independents, incloent-hi totes les forces polítiques que tenen com a referent a Euskal Herria.

- La solidaritat i denúncia del procés contra Udalbiltza va arribar al Parlament de Gasteiz el 2008; aquest any ha arribat al Parlament Europeu i ha emprès el camí per arribar a Nacions Unides.

- Un manifest de denúncia i solidaritat ha estat subscrit per 52 agents socials de tots els àmbits i del conjunt d'Euskal Herria.

- També juristes i representants institucionals internacionals s'han unit al voltant d'un manifest de denúncia d'aquest procés que estan difonent.

- S'han format Grups de Suport a Catalunya i Madrid. A Madrid, amb un grup de suport, els integrants, a més d'acompanyants, són ja les nostres germanes i germans.

- Un conjunt de 33 persones molt conegudes d'Euskal Herria ha fet pública la "Iniciativa Solidària amb els processats en el cas Udalbiltza", i ha demanat el suport d'altres tantes personalitats, per demanar l'absolució. També aquí s'ha donat cita un arc ideològic ampli, comprès el conjunt de l'espectre abertzale, el PSE i el PSN.

o A totes i a tots, a més de tornar a expressar l'enorme agraïment de les i els processats, hem de dir-los que estan mostrant un camí. Estan sent exemple de col.laboració que desitgem es reprodueixi en el futur al voltant molts altres temes.

CRIDA A TORNAR A FORMAR UNA NOVA ONADA DE SOLIDARITAT I DENÚNCIA AL SETEMBRE

Ara el judici queda suspès, fins al 13 de setembre. Tots ens mereixem un descans, tant les persones processades com la resta de la ciutadania. Però volem fer una crida a reprendre el treball a començaments de setembre, als pobles, als ajuntaments, a Euskal Herria i també fora. Per a això, volem recordar que les pròximes cites ja estan fixades, perquè totes i tots les apuntem al calendari:

La primera concentració silenciosa després de les vacances: 10 de SETEMBRE, a les 12:00 a Donostia, al quiosc del Boulevard. Fem una crida especial perquè vagin regidors i ex-regidors, però és una convocatòria oberta a totes i tots els ciutadans.

11 de SETEMBRE, MANIFESTACIÓ NACIONAL a BILBAO, a favor dels Drets Civils i Polítics, convocada per ADIERAZI EH.

13 de setembre, el judici es reprendrà a Madrid. Us animem a que continueu amb les iniciatives dels Grups de Suport a Udalbiltza en tots els pobles.

Entre totes i tots, Udalbiltza aske! ¡Udalbiltza lliure!