dimecres, 1 de maig de 2013

1 de maig: Ampli desplegament policial davant la marxa alternativa de Barcelona

La manifestació alternativa del Primer de Maig convocada per la Plataforma Laboral i de Suport Mutu 15-M ha arrencat aquesta tarda des de la plaça dels Països Catalans (davant de l'estació de Sants) al voltant de les 18:30 hores de la tarda després de les marxes convocades pels sindicats majoritaris al matí. Un ampli desplegament policial s'ha situat al carrer Tarragona per custodiar als manifestants que han començat la seva protesta sota el lema Ni UE ni capitalisme: poder popular. Foto: La manifestació arribant a la seu del PP.

Els organitzadors estudien xifres d'assistència d'entre 5.000 i 10.000 persones, que es dirigeixen cap al carrer Urgell, on està situat la seu del PP de Catalunya.

Al pas pel carrer Aragó, un grup bombers de Barcelona ha sortit a rebre els manifestants amb aplaudiments des del seu quarter situat al Parc Joan Miró. Els Mossos segueixen de prop els manifestants, que criden lemes com "rescatem les persones i no els bancs" i enarboren banderes de diferents signes: independentistes i comunistes, majoritàriament. S'han produït alguns incidents aïllats: un grup ha trencat els vidres d'una entitat bancària mentre la marxa recorria els carrers de la Eixample.

Minuts previs a l'arrencada de la manifestació, agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han retirat el cordó policial mentre encara anaven arribant persones al punt de concentració. Abans de començar la marxa, ha tingut lloc la lectura d'un manifest, que es va a llegir tres vegades més durant el recorregut. Entre els grups que secunden la marxa està la CUP.

1er de maig: la Classe Treballadora exigeix una alternativa, els comunistes caminen cap a la unitat

Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest 1er de maig a Barcelona per exigir una alternativa a les polítiques criminals dictades pels monopolis que estan portant el país a la misèria. La manifestació ha transcorregut en un ambient festiu, hi han participat nombroses famílies i un clima suau i agradable ha acompanyat la llarga marxa. Els i les manifestants han cridat tot tipus de consignes contra el capitalisme i contra els governs català, espanyol i europeu, en defensa de la unitat de la classe obrera i del socialisme. Per primer cop, després de molts anys, PCC i PSUC Viu han marxat en un sol bloc per la unitat comunista que ha aplegat a diversos milers de persones amb banderes roges tancant la marxa.

La d'avui ha estat la manifestació del 1er de maig més gran dels darrers anys, això ningú no ho posa en dubte. Tanmateix, les xifres de manifestants oscil·len com sempre: més de 160.000 persones segons els organitzadors i 25.000 segons la Guàrdia Urbana. La manifestació ha anat encapçalada pels sindicats nacionals i de classe, al seu darrera hi han desfilat les principals forces de la classe treballadora catalana.

Entre els fets més destacats de la jornada, per primer cop després de molts anys, la manifestació ha tornat a tenir un sol bloc comunista que ha aplegat a militants del PSUC Viu i el PCC. El bloc unitari dels i les comunistes catalans a la manifestació s'emmarca en el procés de confluència que les dues organitzacions marxistes i revolucionàries hereves del PSUC han engegat recentment. Aquest procés pot suposar un avenç significatiu en la reorganització de l'esquerra catalana de materialitzar-se.

La unitat dels i les comunistes de Catalunya

EL PCC, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya, és la principal organització comunista de Catalunya en militància i implantació territorial, especialment dins l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El seu secretari general actual és Joan Josep Nuet, la seva organització de joves són els Col·lectius de Joves Comunistes (CJC). Va ser fundat el 1982 com a conseqüència dels fets del Vè Congrés del PSUC de 1981. En aquell Congrés, el sector dels anomenats prosoviètics, encapçalat per Pere Ardiaca i defensor d'una línia més dura contra l'imperialisme i més crítica amb la transició del franquisme, va guanyar al sector eurocomunista, el més moderat, que en aquell moment detentava la direcció de l'aparell. No obstant això, la direcció eurocomunista de Rafael Ribó, no va acceptar el resultat i va expulsar de l'organització als líders del sector crític que havia guanyat el Congrés. Aquests fets van suposar una divisió important per als comunistes catalans i la relació federal que tenia el PSUC amb el PCE. El nou partit dels expulsats i crítics, el PCC, va haver d'enfrontar la pèrdua de les seves infraestructures i d'un referent a nivell de l'Estat Espanyol.

Per la seva banda, el PSUC Viu és l'organització política sorgida el 1997 arran de la decisió de la direcció del PSUC de Rafael Ribó de liquidar definitivament el PSUC i convertir-lo en una fundació, per apostar pel projecte ecosocialista d'Iniciativa per Catalunya-Verds. Aquesta decisió suposa el trencament de la relació federal del PSUC amb el PCE. Els comunistes no ingressen a la nova ICV i funden el PSUC Viu que passa a ser referent del PCE a Catalunya. El PSUC Viu és una important organització en militància i implantació territorial. La seva branca juvenil, Joves Comunistes (JC), és la més activa i compta amb importants líders i intel·lectuals. El seu secretari general és Alfredo Clemente.

Ambdues organitzacions, PCC i PSUC Viu, són organitzacions molt properes ideològicament, que porten temps treballant plegades, tant en el marc sindical de CCOO, com en el marc institucional d'Esquerra Unida i Alternativa, coalició germana d'Izquierda Unida, en la qual són les dues organitzacions més fortes. La unitat dels i les comunistes de Catalunya ha d'emmarcar-se en la reorganització de les forces polítiques de la Classe Treballadora catalana i, en aquest sentit, ha de ser sens dubte un procés molt positiu de clarificació del panorama. És lògic que contra aquest procés es conjurin totes les forces reaccionàries i tota mena d'agents interns i externs s'esforcin en reobrir velles ferides o sembrar zitzànies. Malgrat tot, ambdues organitzacions semblen decidides a caminar fins el final per la unitat.


Clam massiu contra les retallades empresarials i socials a Barcelona

La manifestació convocada a Barcelona pels sindicats CCOO i UGT ha reunit aquest dimecres moltes més persones que en ocasions anteriors, segons els organitzadors, que han xifrat l'assistència en unes 160.000 persones, tres vegades més que en els anys precedents.

Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO) han repudiat les polítiques socioeconòmiques dels Govern de Mariano Rajoy i Artur Mas i han cridat els assistents a participar en totes les mobilitzacions de protesta que calgui per forçar els "poderosos" de Barcelona, Madrid, Brussel·les i Berlín a acabar amb els cops de destral en els pressupostos públics i de les empreses, que estan incrementant "la fractura social i el patiment dels ciutadans".

Al finalitzar la manifestació a l'avinguda de la Catedral, Josep María Álvarez ha criticat les retallades dels governs de Mariano Rajoy i d'Artur Mas. Ha acusat el Partit Popular d'estar "al servei dels poderosos" i ha exigit al Govern de CiU que demostri d'una vegada "si està a favor dels drets dels ciutadans de Catalunya o al servei de Brussel·les, Berlín i Madrid".

Álvarez, que acaba de ser reelegit secretari general de la UGT catalana, ha demanat a Mas que, en la reunió que celebraran el 15 de maig el Govern, la patronal i els sindicats per renovar el pla estratègic de Catalunya, anunciï mesures concretes per lluitar contra la crisi i l'atur. "Que no hi vagi només per fer-se la foto", ha exigit el líder ugetista al president.

També ha tingut un record especial pels treballadors morts o greument ferits a l'edifici ensorrat a Bangla Desh. Álvarez ha exigit a les empreses tèxtils i de moda "amb seu central a Espanya i Catalunya" que fabriquen alguns dels seus productes a Bangla Desh i altres països del tercer món que ho reconeguin oficialment "perquè els consumidors ho sàpiguen".

Convenis bloquejats

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, ha insistit per la seva part que entre les principals exigències sindicals d'aquest Primer de Maig destaca el desbloqueig dels convenis col·lectius, ja que uns 350 a Catalunya caducaran el 7 de juliol, cosa que afectarà uns 800.000 treballadors. En aquest sentit, ha anunciat una gran jornada de lluita dels treballadors d'aquestes empreses amb convenis bloquejats.

El líder de CCOO també ha anunciat mobilitzacions a tot Europa al llarg dels pròxims mesos per reprovar "les polítiques neoliberals que sacrifiquen els drets socials de les persones a favor de l'equilibri pressupostari". Ha advertit del perill de fractura social al nostre país i en molts països europeus i ha lamentat que "els joves siguin condemnats a l'emigració forçosa i les dones a cuidar les persones grans, que es queden sense prestacions socials" a causa dels cops de destral en els comptes públics.

"Seria bo que el Govern de la Generalitat, ja que va ser el primer govern que va aplicar les retallades, també fos el primer a presentar uns pressupostos pensant en els ciutadans", ha manifestat Álvarez, mentre que Gallego va insistir també la vigília del Primer de Maig que els Pressupostos de la Generalitat han de respondre a una "lògica que no sigui la del dèficit públic, sinó generar activitat econòmica i garantir la cohesió social".

Esquerra parlamentària

Les intervencions d'Álvarez i Gallego han estat aplaudides, entre altres polítics de l'oposició d'esquerres, per Oriol Junqueras, Marta Rovira i Joan Tardà (ERC), Pere Navarro (PSC) i Dolors Camats (ICV). Aquests tres partits van cridar en dies anteriors la ciutadania a participar en les manifestacions del Primer de Maig.

Al llarg de la manifestació, en què s'ha apreciat una presència més gran de nens en companyia dels seus pares i germans, treballadors de diverses empreses afectades per retallades de plantilles i salaris s'han agrupat darrere pancartes que denunciaven la seva crítica situació. Una d'aquestes empreses és Alstom Wind, filial de la multinacional francesa especialitzada en energia eòlica, que deslocalitzarà els seus centres de producció a Espanya i que té previst acomiadar 370 treballadors, 100 d'ells de Catalunya. Els treballadors dels mitjans de comunicació de titularitat pública (Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i Agència Catalana de Notícies) també han desfilat sota cartells de protesta contra els cops de destral pressupostaris de la Generalitat.

Marxes en altres ciutats


A la manifestació convocada a Girona per CCOO i UGT hi han assistit 3.000 persones, segons els organitzadors. A la de Lleida, 4.000 persones, segons els sindicats, i 1.500 segons la Guàrdia Urbana. També hi ha hagut marxes al matí a Tortosa i la Seu d'Urgell. L'inici de la de Tarragona està prevista per a les 18.30 hores a la plaça Imperial Tàrraco.

El sindicat USOC també ha convocat a manifestar-se a Barcelona i a Tortosa en els mateixos punts de trobada, amb el lema 'Surt al carrer, defensa els teus drets' per reclamar també un canvi en les polítiques de retallades i austeritat.

La CGT ha convocat una manifestació alternativa a Barcelona amb el lema 'Pel repartiment de la riquesa; autogestió; ja n'hi ha prou de repressió', que surt de la cruïlla entre Jaume I i Via Laietana i que avança fins a Pla de Palau.

A la tarda, la plataforma Coordinació Laboral i Suport Mutu ha convocat una marxa alternativa a les 18.00 hores 'Pel repartiment del treball i la riquesa, contra les retallades, les reformes laborals, l'atur i la corrupció', que sortirà de la plaça dels Països Catalans de Barcelona.

El SAT ocupa una altra vegada Les Turquillas

Diversos centenars de jornalers liderats pel parlamentari Juan Manuel Sánchez Gordillo (IU) han ocupat avui per segona vegada i amb intenció de quedar-se la finca militar Les Turquillas d'Osuna (Sevilla), segons el dirigent del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), Diego Cañamero. Aquesta finca ja la van ocupar durant dos mesos l'estiu passat, pel que estan imputats Gordillo, també alcalde de Marinaleda (Sevilla), i 53 jornalers més.

Els jornalers han saltat la barrera de la finca, propietat del Ministeri de Defensa i que ja van ocupar l'estiu passat, al costat de la carretera, encara que no han arribat fins a les instal · lacions permanents, distants una mica menys d'un quilòmetre de la primera barrera i custodiades per agents de la Guàrdia Civil.

Cañamero ha explicat que l'ocupació és pacífica i ha afegit que tenen previst celebrar aquesta tarda una assemblea per decidir el que faran a la finca militar, la propietat no volen perquè només busquen usar-la "per generar feina".

L'ocupació d'avui, que s'ha realitzat sense incidents, s'inclou com a acte reivindicatiu amb motiu del Primer de Maig i per això s'han desplaçat fins a la finca diversos autocars i nombrosos vehicles. També està previst que el SAT ocupi avui la finca "La Roda" a Jaén.

Sánchez Gordillo, que està imputat per delictes de danys i usurpació després de l'ocupació de les Turquillas a l'estiu passat, va ser citat ahir davant el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, encara que es va acollir al seu dret a no declarar.

La Generalitat estudia la regulació de l'autoconsum de cànnabis

La Generalitat està explorant "criteris comuns mínims" per a una eventual regulació de l'autoconsum de cànnabis a Catalunya, fruit dels treball iniciats en juliol de l'any passat per una comissió creada a aquest efecte i que explora la possibilitat de canviar el reglament sobre la tinença i consum d'aquesta droga.

El subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, ha explicat a Europa Press que el treball s'està duent a terme amb actors de diferents àmbits, com a policia, justícia, partits polítics i associacions cannàbiques, amb l'objectiu últim de "millorar la situació actual". "Estem treballant amb quins serien els criteris comuns mínims per a plantejar possibles bones pràctiques en aquest tema", ha concedit un caut Colom, després d'haver analitzat la situació actual i haver recopilat informació al respecte.

D'aquesta manera, la comissió multidisciplinar estudia la situació actual dels clubs de fumadors, el que marca la llei, la "problemàtica que ocasiona" i si hi ha punts de trobada entre tots els actors per crear una legislació diferents.

En tot cas, Colom ha deixat clar que la intenció del Govern és que el consum de cànnabis tingui un impacte menor en la salut pública i que es descriguin les normes de manera més clara. D'aquesta manera, implicar les associacions cannàbiques permetrà treballar en plans de prevenció dirigits a aquest col·lectiu, ja que l'obligació del Govern és buscar totes les polítiques efectives per reduir la drogodependència de la població, enfoncándose també als que consumeixen drogues.

Precisament aquest dimarts, la Federació d'associacions cannàbiques autoregulades de Catalunya (Fedcac) ha presentat un model de bones pràctiques i autoregulació que preveu el control dels socis dels clubs de fumadors i de les vendes i producció, a més de fixar unes normes per al transport i emmagatzematge de la marihuana.

La Fedcac, formada per 18 de les 300 associacions d'aquest tipus que calculen que hi ha a Catalunya, pretén així que tots els usuaris siguin majors d'edat, estiguin plenament identificats i declarin si són consumidors lúdics o medicinals, i que els clubs tinguin un registre informàtic actualitzat del seu estoc mensual i que tot el cànnabis que entri en el local ho faci en virtut de llicències per al cultiu.

8% de la població


L'Agència de Salut Pública de Catalunya calcula que un 8% de la població major de 15 anys ha consumit cànnabis com a mínim una vegada en l'últim mes, un percentatge que s'ha reduït des del màxim del 14% aconseguit en 2005. El percentatge creix fins al 17,7% entre la població de 15 a 29 anys -tot i que també ha baixat, ja que va arribar a ser del 30%-, i entre els estudiants de Secundària se situa al voltant del 21%.

En el cas del cànnabis, el nombre d'inicis de tractament als centres ambulatoris de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències no ha deixat d'augmentar en els últims anys a Catalunya, situant-se el 2011 al 11% de casos totals, amb 1.400 persones -la quarta droga en incidència per darrere d'alcohol, cocaïna i heroïna-.

Maduro a Margallo: "No vingui a intervenir a Veneçuela, vagi als carrers a respondre a la classe obrera espanyola"

El president Nicolás Maduro ha rebutjat les declaracions del ministre d'Afers Exteriors i Cooperació d'Espanya, José Manuel García-Margallo, sobre la situació política de Veneçuela i li exigeix ​​respectar els temes interns del país: "Ha sortit el canceller d'Espanya a dir que ell està llest per venir a intervenir a Veneçuela. Senyor, no vingui a intervenir a Veneçuela, vagi als carrers a respondre a la classe obrera espanyola, a la qual vostès els han tret els drets al treball, al salari, a les pensions".

"Canceller espanyol, tregui les seves nassos de Veneçuela; fora d'aquí canceller espanyol, impertinent. Veneçuela es respecta...!", Ha manifestat aquest dimarts el president de la República Bolivariana, Nicolás Maduro, contra la nova ingerència del representant del Regne d'Espanya, José Manuel García-Margalló.

En vigílies de la celebració del Dia Internacional del Treballador, Maduro enviament una salutació a la classe obrera espanyola "que han de sortir al carrer a lluitar pel que la dreta facistoide li està traient".

"Els treballadors, per exemple, a Espanya, marxen perquè li han tret pensions i li han rebaixat els salaris la dreta que governa a Espanya. Ha dit el canceller d'Espanya que està a punt per venir a intervenir a Veneçuela. Senyor Canceller espanyol, no vingui a Veneçuela a intervenir vagi als carrers a respondre a la classe obrera espanyola que vostès li han tret el dret al treball, a les pensions", va reclamar el Cap d'Estat.

Aquest dimarts, el canceller espanyol, de visita a Washington, va assegurar que el regne d'Espanya està disposat a "aproximar les postures" entre el president Nicolás Maduro i el candidat perdedor de l'oposició, Henrique Capriles, a causa de la tensió política generada per la dreta al desconèixer els resultats dels comicis del 14 d'abril.

García-Margallo també va pretendre posar en dubte aquest procés electoral, en què va ser electe Nicolás Maduro com a president de Veneçuela.

Totes les manifestacions del Primer de Maig

Com cada any, sindicats i moviments socials convoquen a sortir al carrer avui amb motiu del Primer de Maig contra l'austeritat que 'imposa la Comissió Europea' als estats de la Unió i per demanar a Brussel·les polítiques expansives que reactivin l'economia i creïn ocupació. Les mobilitzacions se centren en la defensa dels drets laborals en un context de mesures d'austeritat i alarmants dades de desocupació. Es fan unes 80 manifestacions per tot l'estat. Us n'oferim la llista als Països Catalans segons els convocants.

CCOO i UGT

Alcoi 11.00, passeig de l'Albereda.

Alacant 11.30, escales IES Jorge Juan.

Barcelona 11.30, ronda de Sant Pere - passeig de Gràcia

Castelló 11.30, carrer de Sant Lluís.

Eivissa 11.00, carrer de Navarra.

Elx 11.00, plaça de Barcelona.

Girona 12.00, plaça de la Independència.

Lleida 12.00, plaça del Treball.

Maó 12.00, plaça de l'Esplanada.

Palma 12.00, plaça d'Espanya.

Tarragona 12.00, plaça de la Imperial Tàrraco.

Tortosa 12.00, plaça del Carrilet.

València 11.30, plaça de Sant Agustí.


Intersindicals i COS

Alacant 11.30, escales de l'IES Jorge Juan.

Alcoi 11.00, pont de Sant Roc.

Barcelona 11.00, plaça de la Universitat.

Castelló 11.00, plaça de Maria Agustina.

Dénia 11.00, plaça del País Valencià.

Eivissa 11.00, carrer de Navarra.

Elx 11.00, plaça de Barcelona.

Gandia 12.00, passeig de les Germanies.

Girona 12.00, la Rambla.

Igualada 12.00, plaça de Masuca.

Lleida 12.00, plaça del Treball.

Manresa 11.30, Ben Plantada.

Maó 12.00, plaça de l'Esplanada.

Palma 11.30, plaça de la Porta Pintada.

Perpinyà 10.00, plaça de Catalunya.

Sabadell 12.00, estació de Renfe Sabadell Centre.

Tarragona 18.00, rambla Vella.

Tortosa 12.00, plaça del Carrilet.

València 11.30, plaça de Sant Agustí.

Vinaròs 11.00, plaça de l'Ajuntament.

CGT

Alacant 11.30, escales IES Jorge Juan.

Alcoi 11.30, passeig de Cervantes.

Benidorm 12.00, estació del Tram.

Barcelona 11.00, Via Laietana - Jaume I.

Berga 11.00, plaça de Sant Joan.

Castelló 11.00 plaça de Maria Agustina.

Gandia 12.00 passeig de les Germanies.

Girona 12.00, Punt de Trobada de la Rambla.

Granollers 11.00, plaça Porxada.

Igualada 12.00, plaça de Masuca.

Lleida 12.00, plaça del Treball.

Palma 11.30, plaça d'Espanya.

Reus 12.00, plaça del Mercadal.

Sabadell 12.00, estació de Renfe Sabadell Centre.

Tarragona 18.30, plaça de la Imperial Tarraco.

Terrassa 10.00, plaça de Catalunya.

València 12.00, plaça Sant Agustí.

Vinaròs 11.00, plaça de l'Ajuntament.