dimarts, 7 de maig de 2013

El TS multa amb 600.000 euros a la caixa que va espoliar el Vaticà

El Tribunal Suprem ha ratificat l'Ordre del Ministeri d'Economia i Hisenda, de 24 de juliol de 2008, mitjançant la qual aquest va acordar imposar a la ja extinta Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Còrdova (CajaSur) -gestionada per l'església catòlica-, cinc sancions, de multa i amonestació, per un total de 600.000 euros, per altres tantes infraccions de la Llei sobre mesures de prevenció del blanqueig de capitals que l'entitat no va aplicar. Foto: D'esquerra a dreta, els exconsellers de Cajasur Joaquín Neva, Fernando Cruz-Conde i Francisco Orozco.

El Banc d'Espanya responsabilitzà d'aquesta situació a 35 consellers, pertanyents als dos últims consells d'administració, i a cinc directors generals. Entre aquestes persones es troben els dos últims presidents de l'entitat, els canonges Joan Moreno i Santiago Gómez Sierra, nombrosos sacerdots, i un bisbe, el de Bilbo Miguel Iceta.

Així es recull en la sentència del Suprem, per la qual es desestima el recurs de cassació interposat per l'extinta CajaSur contra la sentència dictada, amb data 30 de setembre de 2009, per l'Audiència Nacional, que igualment va ratificar llavors la citada ordre ministerial, dirigida contra Caja Sur, llavors en mans de l'Església Catòlica (Capítol Catedral de Còrdova), que el 2010 va ser intervinguda per un forat de centenars de milions d'euros pel Banc d'Espanya i adquirida en subhasta per BBK (després Kutxabank), que fer de l'entitat el seu banc instrumental, primer sota la denominació de BBK Bank CajaSur i ara com CajaSur Banc.

L'ordre ministerial ara ratificada pel Suprem, en base a un expedient sancionador obert el 2007, va acordar imposar a CajaSur, com a responsable de quatre infraccions molt greus, previstes en l'esmentada Llei, quatre sancions consistents en multa de 100.000 euros i amonestació privada en cada cas, per "incompliment del deure d'examen especial d'operacions", per "incompliment de l'obligació d'identificació i coneixement dels clients", per "incompliment de l'obligació de conservar durant un període de sis anys els documents que acreditin adequadament la identitat dels clients i la realització de les operacions en què aquests intervenen "i per" incompliment de l'obligació d'establir procediments i òrgans adequats de control intern i comunicació a fi de prevenir i impedir la realització d'operacions relacionades amb el blanqueig de capitals".

A aquests 400.000 euros de sanció cal sumar altres 200.000 més, ja que l'ordre ministerial també va incloure "imposar a la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Còrdova, com a responsable d'una infracció molt greu", prevista a la mateixa normativa, " una sanció consistent en una multa de 200.000 euros i amonestació privada, per incompliment de l'obligació de comunicaar al Servei Executiu, per iniciativa pròpia, qualsevol fet o operació respecte al qual hi hagi indici o certesa que està relacionat amb el blanqueig de capitals, i de l'obligació d'abstenció d'execució d'operacions amb indicis o certesa de relació amb el blanqueig de capitals, en tant que no s'hagin comunicat al Servei Executiu".

El TSJC cita l'esposa d'Oriol Pujol com a testimoni en el cas de les ITV

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga el cas de les ITV ha citat a declarar com a testimoni a Anna Vidal, esposa del diputat de CDC Oriol Pujol, i com a imputats els empresaris i excàrrecs públics encausats en la trama. Anna Vidal ha estat citada a declarar el pròxim 27 de maig, al costat d'altres tres testimonis, després que de ho sol·licita la defensa del seu espòs, el diputat convergent Oriol Pujol, imputat per presumpte tràfic d'influències.

Pujol va ser imputat pel TSJC en el cas, davant els indicis que va usar la seva influència política per arreglar en benefici propi i/o d'empresaris del seu entorn l'adjudicació d'estacions d'ITV, aprofitant que estava recorreguda als tribunals.

L'esposa d'Oriol Pujol figura al sumari del cas de les ITV, a partir d'un informe de l'Agència Tributària que la relaciona amb el cobrament de certes factures per treballs d'assessorament en les operacions de reconversió industrial de les empreses Sony, Sharp i Yamaha.

Oriol Pujol, però, ha negat amb rotunditat que la seva esposa es lucrés amb aquests processos de reconversió industrial: "són interpretacions totalment falses i errònies", ha afirmat en declaracions a la premsa després de la seva maratoniana declaració com a imputat davant del magistrat del TSJC Enric Anglada.

A més d'Anna Vidal, el jutge ha citat per a principis del pròxim mes als tres empresaris imputats en la trama de les ITV, així com als també encausats Josep Tous, exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, ​​ja Isidre Masalles, subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat.

A petició de la Fiscalia, declararan com a testimonis aquest mateix dia l'exdelegat d'Hisenda a Catalunya i exdiputat de CiU Heribert Padrol, així com el directiu d'una empresa d'inspecció de vehicles competència de la que administraven els empresaris imputats.

Entre els testimonis que el TSJC ha citat a declarar també per a les properes setmanes hi Pedro Navarrete, exdirectiu de Sony a Espanya, la seva esposa María Jesús Muro, i el directiu de Ficosa Xavier Pujol, tots ells relacionats amb les activitats dels empresaris imputats en el cas de les ITV.

Aquests tres testimonis declararan a proposta de la defensa d'Oriol Pujol, que també ha demanat al jutge poder interrogar com a testimoni la directora del departament jurídic de la Generalitat, Margarida Gil, citada per al pròxim 29 de maig. Així mateix, testificaran davant el jutge en les pròximes setmanes, a proposta de la defensa de Pujol, l'exsecretari general de la Generalitat Enric Colet i l'exdirector general d'Energia Josep Canós.

"Curar malalties no és rendible per a les farmacèutiques"

El premi nobel de medicina britànic, Richard J. Roberts, denuncia a les grans farmacèutiques per anteposar els seus beneficis econòmics a la salut de les persones, aturant l'avanç científic en la cura de malalties perquè "curar no és rendible": "en el nostre sistema, els polítics són mers empleats dels grans capitals, que inverteixen el necessari perquè surtin elegits els seus nois, i si no surten, compren als que són elegits".

"Els fàrmacs que curen no són rendibles i per això no són desenvolupats per les farmacèutiques que, en canvi, sí desenvolupen medicaments cronificadors que siguin consumits de forma serialitzada", va dir Roberts.

"Alguns fàrmacs que podrien curar del tot una malaltia no són investigats. Fins a quin punt és vàlid que la indústria de la salut es regeixi pels mateixos valors i principis que el mercat capitalista, els quals arriben a semblar-se molt a la màfia", es pregunta el Nobel de medicina del 1993.

El científic i investigador acusa les farmacèutiques d'oblidar-se servir a les persones i preocupar-se només de la rendibilitat econòmica. "He comprovat com en alguns casos els investigadors dependents de fons privats podrien haver descobert medecines molt eficaces que haguessin acabat per complet amb una malaltia", va explicar.

"Les farmacèutiques no estan tan interessades a guarir-lo a vostè com a treure-li diners"

Afegeix que les empreses deixen d'investigar perquè "no estan tan interessades a guarir-a vostè com a treure-li diners, així que aquesta investigació, de sobte, és desviada cap al descobriment de medicines que no curen del tot, sinó que cronifiquen la malaltia i li fan experimentar una millora que desapareix quan deixa de prendre el medicament".

Davant d'això, assenyala que és habitual que la indústria estigui interessada en línies de recerca, no per buscar cures a certes malalties, sinó que "només per cronificar malalties amb medicaments cronificadors molts més rendibles que els que curen del tot i d'una vegada per sempre".

Respecte a les raons del perquè els polítics no intervenen, Roberts argumenta que "en el nostre sistema, els polítics són mers empleats dels grans capitals, que inverteixen el necessari perquè surtin elegits els seus nois, i si no surten, compren als que són elegits".

La Policia certifica que els papers de Bárcenas reflecteixen la comptabilitat real del PP

La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) ha remès a l'Audiència Nacional un informe en què s'assegura que els anomenats papers de Bárcenas es corresponen amb el finançament del Partit Popular. La Policia afirma en l'informe de 131 pàgines que els papers al seu dia publicats "recullen un estat de fluxos financers en efectiu a manera de sistema de comptabilització manual durant un període de temps que es nodreix bàsicament amb aportacions vinculades a empreses privades" que haurien "rebut contractes públics d'Administracions governades pel Partit Popular".

La UDEF també dóna per fet que les sortides comptables en els papers de Bárcenas "tenen com a destinació bàsicament persones de l'àmbit de la formació política, abonaments en el compte de donatius anònims (fins a l'any 2007) i de donatius nominatius (l'any 2008), així com altres conceptes com a campanya, o pagaments d'impostos i despeses de gestió de societats".

Més endavant, la Policia constata que existeix "una correlació directa entre catorze anotacions de sortides de fons de l'estat comptable feia els comptes de donatius anònims a Banesto i dels ingressos en efectiu registrats a la mateixa". Per tot això, els agents consideren que en el Partit Popular "hi ha una persistència en l'ocupació d'un sistema de fraccionament de les quantitats a ingressar al banc fins i tot malgrat que la quantia no superi el límit de 60.000 euros establerts per la legislació".

L'estratègia del PP

Segons aquest informe, el Partit Popular actuaria d'aquesta manera amb l'objectiu de "no aflorar a l'exterior l'origen real dels fons que arriben al compte diluint-los en aportacions anònimes que impossibiliten una verificació del compliment dels límits d'aportació".

Així, es constata que el Partit Popular "porta a terme aquest procediment" fins a 21 vegades "transformant donacions nominatives d'empreses privades, per sobre del límit legal, en ingressos en el compte de donatius anònims dividint la quantia en múltiples fraccions per valor inferior".

Lliurament de diners en efectiu


En l'informe que revela ELPLURAL.COM i que va ser remès a l'Audiència Nacional el passat 29 d'abril, la UDEF també reflecteix que "hi ha diverses anotacions vinculades a operacions registrades en els estats comptables relatives a cinc persones de l'àmbit de la formació política els destinataris han confirmat la recepció dels fons en efectiu anotades". Els cinc polítics als quals es refereix la Policia són l'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo, l'exregidor Santiago Abascal, el diputat Eugenio Nasarre, el senador Pío García Escudero i l'expresident balear Jaume Matas.

Finalment, i dins l'apartat "resum executiu", l'informe ressalta -basant-se en una adjudicació d'un contracte públic a la Constructora Hispànica-, que el PP va transferir "fons procedents d'adjudicacions arreglades a una comptabilitat intermèdia d'operacions en efectiu elaborada per el propi Luis Bárcenas, emprant el canal de l'organització de Francisco Correa (el cap de la trama Gürtel), i el destí final s'aplica a actuacions vinculades a operacions de la formació política".

Herschel mostra les altes temperatures del centre de la Via Làctia

El telescopi espacial Herschel, que recentment ha arribat al final de la seva vida útil, ha brindat un dels últims descobriments en relació amb la Via Làctia. Ha ajudat als astrònoms a detectar una rica varietat de molècules a altes temperatures (fins a 1.000 Kelvin) al centre de la nostra galàxia, la qual cosa portaria a conèixer què és el que escalfa el gas proper als forats negres al centre de les galàxies.

Les noves dades suggereixen que el gas molecular s'escalfa per xocs que s'afegeixen a la radiació ultraviolada de les estrelles gegants que estan a prop del centre de la galàxia.

Els xocs es produeixen en el gas quan el material es dispara cap Sagitari A* -una font de ràdio molt compacta i brillant al centre de la Via Làctia que forma part d'una estructura més gran anomenada Sagitari A-, la regió que alberga l'enorme forat negre al centre de la Via Làctia, segons revela l'Agència Espacial Europea.

Sagitari A* ajuda a estudiar els forats negres


A uns 26.000 anys llum de distància, la regió central de la galàxia coneguda com Sagitari A*, allotja el forat negre més gran proper a la Terra, que s'estima té una massa equivalent a quatre milions de vegades el Sol forat negre fusiona matèria dels seus voltants a un ritme moderat.

Sagitari A* proporciona als astrònoms, per la seva proximitat, una oportunitat única per estudiar l'entorn dels forats negres gegants amb gran detall, afirma l'ESA.

No obstant això, apunten, el centre galàctic s'observa a través del disc dens de la Via Làctia, on el gas i la pols en els braços en espiral de la galàxia absorbeixen la llum visible. Per això la millor manera d'estudiar el material interestel és a través de Sagitari A* i amb observacions per infrarojos i radiofreqüència.

Una part recòndita de la Via Làctia


Una nova investigació basada en dades espectroscòpiques-la espectroscòpia és l'estudi de la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria, amb absorció o emissió d'energia radiant-de l'observatori espacial Herschel, ha revelat coneixement sobre la part més recòndita de la Via Làctia, i per primera vegada a través de longituds d'ona infraroges llunyanes.

L'equip liderat per l'investigador del Centre d'Astrobiologia de Madrid, Javier Goicoechea, va poder aïllar l'emissió infraroja llunyana dels components interestel·lars que envoltaven Sagitari A*, gas atòmic neutral, molecular i ionitzat, així com pols. Concretament, van aprofitar la signatura característica de múltiples molècules per traçar la temperatura, densitat i altres propietats del material que orbita el centre del forat negre i que possiblement caigui dins d'ell.

"Vam detectar una sorprenent i rica varietat de molècules en l'entorn de Sagitari A* que van superar les nostres expectatives", ha comentat Goicoechea a l'ESA. "La gamma de molècules que va de monòxid de carboni molt alterat i vapor d'aigua fins cianur d'hidrogen i molècules de llum, juguen un paper principal en la química del medi interestel·lar. Algunes d'elles no s'havien detectat abans de l'existència de Herschel", afegeix.

"En observacions prèvies fetes des de la Terra amb telescopis de longituds d'ona properes a l'infraroig estudiem el moviment d'aquestes estrelles amb gran detall, però amb el telescopi Herschel hem estat capaços de complementar els estudis examinant les condicions físiques i la composició química del medi interestel a la mateixa regió", ha indicat Goicoechea.

Així mateix, han pogut detectar els núvols individuals de gas que flueixen des de la cavitat central fins al forat negre, des radiofreqüències fins raigs X i gamma. El que, afirma l'ESA, és coherent amb les emissions de gas atòmic i ionitzat proper a Sagitari A* que també van ser detectades pel telescopi de l'ESA, que va descobrir serpentines de gas movent-se a una velocitat superior a 300 km/s.

Altes temperatures al centre de les galàxies


D'altra banda, un altre resultat destacat per l'investigador del Centre d'Astrobiologia de Madrid ha estat la "excepcional alta temperatura" del gas molecular cap a la cavitat central. "El monòxid de carboni arriba fins a 1.000 K, és diversos centenars de vegades més càlid que el gas molecular en una típica núvol interestel·lar", ha indicat i ha afegit que "obre una porta als astrònoms per abordar el problema per trobar què escalfa el gas al centre de les galàxies. L'efecte d'enormes forats negres al seu voltant és un tema clau en l'estudi de l'evolució de la galàxia".

L'equip d'investigadors va estudiar diversos possibles mecanismes d'escalfament, i descartar el paper principal de la radiació ultraviolada propera a les estrelles gegants, els raigs X emesos als voltants del forat negre i interaccions amb els raigs còsmics. La raó de l'exclusió va ser que no explicava l'alta temperatura del gas de monòxid de carboni.

Santander i el BBVA, les multinacionals espanyoles amb més filials en paradisos fiscals

33 de les 35 empreses de l'Ibex tenen societats en territoris amb baixes tributacions i els dos principals bancs en concentren més de 100. De 2010 a 2011, les principals companyies de l'Estat han disparat la seva presència en paradisos. Segons l’Observatori de la Responsabilitat Social Corporativa són dos bancs, el Santander i el BBVA, els que compten amb més filials en paradisos fiscals.

Les multinacionals de l’Estat espanyol estan incrementant la seva presència en paradisos fiscals els últims anys. És cert que la creació d’una societat en un enclavament amb una fiscalitat laxa no és cap delicte, si bé cada cop són més les veus que qüestionen l’existència de territoris en què la tributació és nul•la o gairebé i que bàsicament únicament beneficien mastodòntiques corporacions transnacionals i grans fortunes. Ara mateix, ja són 33 de les 35 societats de l’Ibex les que compten amb filials en paradisos fiscals, segons l’informe La responsabilitat social corporativa en les memòria anuals de les empreses de l’Ibex-35 de l’any 2011, presentat dimarts.

El treball ha estat elaborat per l’Observatori de la Responsabilitat Social Corporativa i destaca que són dos bancs, el Santander i el BBVA, els que compten amb més filials en paradisos fiscals.

L’Observatori ha detectat un total de 437 societats de les empreses de l’Ibex 35 en paradisos fiscals, el que suposa 83 més que el 2010. El Santander en té 70, mentre que el BBVA en suma 43. Les dues úniques companyies del principal índex borsari estatal que no apareixen al llistat són Indra i Sacyr, tot i que sí que compten amb filials en paradisos fiscals. El que passa és que s’encarreguen de desenvolupar-hi una activitat no centrada en evitar el pagament d’impostos. L’Estat estatunidenc de Delaware concentra una quarta part (115) de les filials de les multinacionals de l’Ibex en paradisos fiscals.

Fa uns dies, Orencio Vázquez, el coordinador de l’estudi, explicava que les companyies exposen en les seves memòries quants impostos paguen en total, però no especifiquen quan facturen en paradisos fiscals, ni els beneficis que obtenen a cada un d’ells. “L’establiment d’empreses de caràcter no productiu, sinó únicament financer en paradisos fiscals té com a únic objectiu la recerca de condicions fiscals més favorables per a l’empresa. Suposa que l’empresa eviti pagar certs impostos al país on produeix la riquesa”, sentencia l’informe.

L’OCDE, que agrupa els països més industrialitzats del món, només incorpora dos estats com a paradisos fiscals, però l’informe es basa en la normativa espanyola, amb més de 40 referències, i la definició del Parlament Europeu o d’ONG com Tax Justice Network per ampliar el ventall de territoris en què les grans corporacions gaudeixen d’una tributació molt baixa. En aquest sentit, fins i tot la mateixa OCDE ha denunciat recentment que les grans empreses a través de diversos mecanismes legals acaben pagant sovint tipus impositius únicament del 5% pels seus beneficis, molt superior a la tributació de les rendes del treball o al 30% que han d’assumir les pimes com a impost de societats.

Ja són 705 els morts per l'ensorrament a Bangla Desh

Els morts arran de l'ensorrament d'edifici en un suburbi de la capital de Bangla Desh, Dacca, van augmentar fins a 705, ha comunicat avui el capità Shahid Ahsan Bhuiyan, la unitat militar participa en obres de desenrunament. Uns 500 cossos ja van ser identificats i lliurats als parents.

L'edifici de vuit plantes Rana Plaza, que albergava quatre fàbriques tèxtils, un banc i nombrosos comerços, es va desplomar el passat 24 d'abril quan en el seu interior hi havia uns 3.500 treballadors, dones en la seva majoria.

En vigílies del desastre, a l'edifici van aparèixer esquerdes, que van provocar pànic entre els treballadors. Però l'administració els va tranquil·litzar i va persuadir que es quedessin.

Segons dades preliminars, la tragèdia va ocórrer per fortes vibracions de quatre generadors potents muntats en el sostre de l'immoble violant les regles. Aquests generadors, encesos després d'un tall d'energia elèctrica, van crear una vibració, i juntament amb la vibració de milers de màquines de cosir, van desencadenar l'ensorrament.

Segons jutges d'instrucció, l'edifici va ser destinat per a usos comercials, no per instal·lar una fàbrica. En la seva construcció es van usar materials de baixa qualitat, incapaços de suportar aquesta càrrega. A més, se li van afegir tres pisos de manera il·legal.

Els socorristes utilitzen grues i bulldozers en les obres de desenrunament. De més de tres mil persones que es trobaven a l'edifici en el moment de l'ensorrament, van ser salvades unes 2.400.

La policia bangladeshià va detenir el propietari de l'edifici, Sohel Rana, a la frontera amb l'Índia. També van ser detingudes altres persones, de vuit a dotze segons diverses fonts, inclòs l'enginyer anomenat anteriorment per avaluar el perill provinent de les esquerdes.

L'oposició acusa les autoritats del país d'estar ocultant el nombre autèntic de les víctimes. El Gabinet de la primera ministra de la dictadura Sheikh Hasina ho refuta.

Xina: 21 funcionaris de Chongqing castigats per vídeos sexuals

Un total de 21 funcionaris governamentals i executius d'empreses estatals de la municipalitat sud-occidental xinesa de Chongqing han estat castigats per un escàndol relacionat amb enregistraments sexuals, han assenyalat hui dimarts les autoritats locals. D'ells, 15 són funcionaris i sis directius d'empreses estatals, segons un comunicat publicat per l'oficina d'informació del govern municipal de Chongqing.

L'escàndol es va produir el 20 de novembre de 2012, quan un vídeo que implicava a Lei zhengfu (foto), aleshores cap del districte de Beibei de Chongqing del Partit Comunista de la Xina, es va publicar a internet. Les autoritats van iniciar una investigació i Lei va ser retirat del seu lloc tres dies després.

Segons el document, la Comissió Municipal d'Inspecció Disciplinària de Chongqing planeja expulsar Lei del Partit i destituir del seu càrrec públic. Lei va ser transferit a les autoritats judicials al gener.

Dos alts funcionaris, l'excap del Partit del districte de Nan'an, Xia Zeliang, i l'exgovernador del districte de Changshou, han Shuming, han estat transferits a les autoritats judicials i estan sent investigats per suposats delictes econòmics, destaca el comunicat. Els 18 restants han rebut advertiments dins del Partit, afegeix.

A principis de gener, Zhu Ruifeng, el periodista d'investigació independent que va revelar l'escàndol, va demanar investigar completament el cas després que apareguessin més funcionaris en alguns vídeos sexuals gravats en secret.

La petició de Zhu vi dies després que les autoritats de Chongqing anunciessin que 11 funcionaris, gairebé tots caps del partit a nivell de districte, governadors i directius d'empreses estatals, havien estat retirats dels seus llocs per haver aparegut suposadament en aquestes gravacions sexuals.

La policia de Chongqing va descobrir que una banda criminal havia contractat a dones per seduir els funcionaris locals, gravar d'amagat els seus actes sexuals i utilitzar aquestes imatges per extorsionar i obtenir contractes governamentals.

Merkel deu a Espanya 25 milions per la despesa sanitària dels seus turistes

Alemanya és el país europeu que actualment més diners deu a Espanya pel cost generat pels seus ciutadans en els serveis sanitaris del nostre país. En concret, el país germànic ha a l'administració espanyola una quantitat superior als 25 milions d'euros (25.327.806), el que suposa el 18% de la quantitat global deguda pel total de països de la UE, que ascendeix a 138 milions.

Aquestes factures mèdiques es produeixen cada vegada que un ciutadà europeu, ja sigui turista o resident temporal a Espanya, accedeix de manera gratuïta als serveis mèdics espanyols a través de la targeta sanitària europea.

Un cop realitzat el servei, cada comunitat autònoma remet a l'administració central -en aquest cas el Ministeri de Treball- la facturació de l'atenció mèdica rebuda, perquè el Govern espanyol el remeti als seus països d'origen.

Una relació descompensada


En el cas alemany, aquesta relació contractual amb Espanya coixeja per part del nostre Govern des de fa anys. Segons ha posat de manifest un informe del Tribunal de Comptes, fins a l'any 2009-últim any auditat-l'import facturat per Alemanya en relació als espanyols que van usar els serveis mèdics al seu país ser un 477% superior a la facturació emesa per Espanya en proporció als alemanys que van usar l'atenció sanitària espanyola.

A més, segons l'informe de l'organisme fiscalitzador, el nombre de factures rebudes per Espanya, durant l'any 2009, procedents d'Alemanya per aquests serveis va ser fins a un 716% superior al nombre de factures emeses per Espanya a aquest país, pel que es desprèn que Alemanya va expedir a Espanya més de set factures per cadascuna que va emetre Espanya en dit exercici.

La disparitat d'aquestes dades entre els dos països porta al Tribunal de Comptes a demanar que siguin analitzats per l'Institut Nacional de la Seguretat Social "perquè aquest Institut determini les raons per les quals es produeixen aquestes diferències tan significatives i, si escau, pugui instar els serveis de salut de les comunitats autònomes a adoptar les mesures que corresponguin amb vista a procurar la facturació total de l'assistència que presten a través dels centres, serveis i establiments sanitaris dels seus respectius territoris", segons recull l'esmentat informe.

Es dóna la circumstància a més que, a diferència de amb altres països europeus, Espanya no té subscrit cap conveni d'agilitació de crèdits amb Alemanya, pel que, segons el parer d'aquest Tribunal, el Govern "hauria d'impulsar la subscripció d'aquest conveni, per tal de minorar els terminis per al cobrament dels deutes pendents".

Es perden dos de tres factures

De les dades de l'informe del Tribunal de Comptes s'extreu que l'assistència sanitària a ciutadans estrangers en el Sistema Nacional de Salut genera cada any una despesa proper als 1.500 milions d'euros, dels quals el Govern a penes recupera el 30%. Així, l'any fiscalitzat pel tribunal, 2009, la despesa va ser de 1.362 milions d'euros, dels quals només 445 milions van ser facturats pel SNS, deixant els altres 917 milions sense cobrar als països d'origen de cada estranger.

Per aquest motiu, la Comissió mixta del Congrés i el Senat per a les relacions amb el Tribunal de Comptes-segons recull una resolució publicada pel BOE el passat 25 de març-ha instat al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les comunitats autònomes a que vetllin "per l'adequada actualització i intercanvi d'informació de les bases de dades perquè les persones assegurades en altres estats membres i que resideixin a Espanya amb dret a l'assistència sanitària pública estiguin correctament identificades i registrades en les mateixes, perquè la expedició de la targeta sanitària individual es realitzi per les administracions sanitàries competents adequadament".

Fernández Díaz: L'avortament "té que veure" amb ETA, "però no massa"

El ministre de l'Interior supernumerafio l'Opus Dei, Jorge Fernández Díaz (PP), ha relacionat aquest dimarts al matí l'avortament amb el terrorisme d'ETA en una roda de premsa convocada per donar detalls d'una operació contra la banda en què han estat detinguts sis presumptes membres a França. Preguntat per l'avortament, ha dit que eren dos temes molt diferents, per matisar després: "Té alguna cosa a veure, però no massa".

Quan ha arribat la tanda de preguntes, diversos periodistes han qüestionat al ministre sobre altres temes d'actualitat, com l'avortament i la suspensió de la imputació de la Infanta per part de l'Audiència de Palma. Díaz, que volia primer contestar les preguntes relacionades amb l'operació policial, ha anat contestant que tots els temes que no estiguessin relacionats amb la detenció dels etarres es contestarien al final de la roda de premsa.

Fanàtic catòlic i membre de la secta de l'Opus -els seus col·laboradors dissenyen la seva agenda perquè no falti cap dia a missa-, no és la primera vegada que el ministre alça polèmiques amb les seves declaracions. El març passat va indignar als col·lectius d'homosexuals a l'assegurar que els matrimonis entre persones del mateix sexe "no garanteixen la pervivència de l'espècie".

Díaz ha aprofitat per donar suport al ministre de justícia, Alberto Ruiz Gallardón, en la reforma de la llei de l'avortament. "Estic totalment d'acord amb l'opinió del ministre de Justícia. Recolzo de l'A a la Z tot el que va dir i com ho va dir".

La número dos del PSOE, Elena Valenciano, ja li ha demanat una rectificació a Fernández Díaz. El ministre era aquest dimarts al migdia un dels prinicipals temes de conversa a la xarxa social Twitter, on molts usuaris demanaven la seva dimissió.

Un llibre denuncia la impunitat de la DEA a Mèxic

Una investigació descriu amb detall la forma en què els agents de la DEA (Agència Antidrogues dels Estats Units) operen de manera independent i recorren Mèxic il·legalment armats i documenta quins han estat i quins són els agents a Mèxic, com operen, quins són els seus mètodes d'investigació i qual la relació amb les autoritats, forces armades i policies nacionals, així com amb narcotraficants i les altres agències del govern nord-americà.

Se sospitava que la DEA operava a Mèxic amb tota llibertat, però no comptava amb una evidència com la presentada per l'investigador Jesús Esquivel a través dels testimonis dels seus entrevistats, que han treballat al nostre país durant diverses etapes, tots ells agents antinarcòtics, a partir de 1973, quan la recentment creada Agència Antidrogues dels Estats Units (DEA, per les sigles en anglès), va enviar per primera vegada als seus homes a treballar en el territori nacional.

En aquest context, el llibre de Jesús Esquivel desmitifica els mateixos agents de la DEA com superherois o com superpolicies. Són clares les seves limitacions professionals i humanes.

El llibre és una reconstrucció de la lluita contra les drogues a Mèxic des dels anys setanta, sempre des de la perspectiva de la DEA, descriu amb detall la forma en què els agents operen de manera independent i recorren el país il·legalment armats, cosa que el govern ha amagat, valent-se de diverses anècdotes relatades en primera persona pels protagonistes; explica l'evolució que ha tingut el problema del tràfic d'estupefaents, les seves conseqüències i referències obertes i directes sobre la corrupció imperant en el combat antidrogues; aborda els temes tabú sobre la DEA a Mèxic.

Es dóna a conèixer un document intern de la DEA en què descriu el descobriment de narcofosses a Ciudad Juárez, es parla del fracàs de la guerra de l'ex president Felipe Calderón i de com el seu govern va permetre que els agents de la DEA participin en els operatius mexicans.

Es relata la història d'alguns capos, de manera destacada expliquen la mort d'Estimat Carrillo -el Senyor dels Cels-, Juan García Ábrego, el cas del general Gutiérrez Rebollo, el Chapo a "el sexenni de la mort", a qui "no s'atrapa perquè el govern mexicà no vol fer-ho".

L'exnòvia de Pujol fill diu que va rebre roses negres i un missatge amenaçador

L'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victoria Álvarez, està estudiant si denunciarà que el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, va rebre un ram de roses negres i un missatge amenaçador escrit en català amb la frase: "Això és el que t'espera", segons ha confirmat la mateixa Álvarez, que ha sentenciat sobre l'expresident català: "Els teus fills són uns xoriços ensenyats per tu".

Aquest dia al matí, va rebre un primer ram de roses vermelles que va trobar al capó del seu cotxe, que estava aparcat a casa a la zona alta de Barcelona, ​​amb el missatge: No em puc oblidar de tu, que va tirar al contenidor al sospitar que era de la seva exparella perquè solia regalar-li un ram de roses aquest dia.

Álvarez-que va ser espiada per Método 3 al restaurant La Camarga juntament amb la líder del PP a Catalunya Alicia Sánchez-Camacho-ha explicat que, de moment, no ha presentat una denúncia per aquests fets encara ho està sospesant, però que està convençuda que aquestes flors vénen del seu exnòvio: "És clar que són de Jordi, però no ho puc demostrar".

Ha assegurat que després de rebre aquestes flors ho ha passat "bastant malament", tot i que, segons ella, ja sabia que després de declarar davant l'Audiència Nacional sobre la presumpta evasió l'anaven a "fer la punyeta".

No obstant això, ha opinat que les flors negres amb la nota és "un pas més", pel que, malgrat no denunciar, sí que va avisar els policies amb qui té contacte des que és testimoni en el cas de l'Audiència Nacional. De fet, s'han instal·lat càmeres de seguretat a la zona de casa, que està en un camí aïllat i és una casa unifamiliar en les altures de Barcelona.

Álvarez va denunciar al fill gran de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional que va acompanyar a aquest a Andorra per traslladar una motxilla plena de bitllets de 500 euros, una denúncia ratificada davant el jutge de l'Audiència Nacional.

"Ensenyats" pel pare


Preguntada pels 32 milions d'euros que segons l'Agència Tributària va moure Jordi Pujol fill a paradisos fiscals, Álvarez ha assegurat que "aquests diners són de tots", en referència al fet que creu que part de la fortuna amassada pel primogènit dels Pujol procedeix de les arques públiques.

Assegura que actualment hi ha diverses investigacions judicials obertes pels negocis de Pujol fill i que el que ha sortit a la llum pública és "un aperitiu" dels negocis de la seva exparella i del clan Pujol.

Segons ha indicat, molts dels negocis del fill de Pujol estan vinculats amb administracions públiques com la inversió al Port del Rosari en la qual, segons ella, "30 milions van sortir de l'Ajuntament de Tarragona". Per això, ha sentenciat sobre l'expresident català: "Els teus fills són uns xoriços ensenyats per tu".

Segons un informe de l'Agència Tributària, Jordi Pujol Ferrusola va moure 32.407.658 milions d'euros en divises amb destinació a paradisos fiscals entre el 30 de març de 2004 i el 28 de novembre de 2012 i va dur a terme 118 operacions financeres en aquests vuit anys que van partir dels bancs Mediolanum, BBVA i Credit Suisse i van finalitzar en entitats de 13 països diferents, entre ells les Illes Caiman, Gabon o Lietchenstein.


Jordi Pujol Ferrusola va guanyar prop de 13 milions en un sol dia


Guanyar gairebé 13 milions d’euros en un sol dia no està a l’abast de la majoria de mortals, però Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident de la Generalitat, va aconseguir-ho el 2008, a través d’una operació amb una de les seves empreses que estan sent investigades per moure més de 30 milions d'euros per 13 països, alguns d'ells paradisos fiscals.

Des de fa setmanes, els lucratius negocis del primogènit de qui va presidir la Generalitat de 1980 al 2003 estan en el punt de mira arran de la denúncia que va fer a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (Udef) de la Policia espanyola la seva examant Maria Victòria Álvarez.

Iran acusa Occident de subministrar armes químiques a l'oposició siriana

Les autoritats iranianes acusen els països occidentals, en particular, els EUA, de prestar assistència als grups terroristes sirians que utilitzen armes químiques, ha declarat aquest dimarts el portaveu del Ministeri d'Exteriors de l'Iran, Ramin Mehmanparast: "Les víctimes dels crims dels grups armats a Síria són persones innocents que defensen el seu país i no estan disposades a col·laborar amb els terroristes. Les dones i els nens de Síria moren de diferents tipus d'armes, incloses les químiques, que els terroristes obtenen amb el suport dels països occidentals".

El diplomàtic iranià va afegir que "van ser les autoritats sirianes les que van proposar als organismes internacionals investigar l'ús d'armes químiques al seu territori".

Alhora, el president de la Comissió de Relacions Exteriors del Senat dels EUA, Robert Menendez, va presentar als senadors una llei sobre el subministrament d'armes a l'oposició siriana.

"El règim d'Assad va travessar una línia vermella que ens obliga a contemplar totes les opcions", va declarar Menendez afegint que "la major crisi humanitària del món està a Síria i els seus voltants, i els Estats Units ha de jugar un paper per inclinar la balança en favor dels grups d'oposició i ajudar a la construcció d'una Síria lliure".

El document, publicat a la pàgina oficial de la Comissió, suggereix subministrar armes als insurgents que respectin els drets humans i no estiguin relacionats amb els terroristes el que s'ha d'establir amb una inspecció detallada. De moment, els EUA no proveeix armament a l'oposició siriana.

El projecte de Menendez insta també a prestar als insurgents assistència militar, a assignar 250 milions de dòlars per contribuir a la creació d'instituts per al període transitori ia imposar sancions als que subministren armes o combustible a les actuals autoritats sirianes.

Per entrar en vigor, el document s'ha d'aprovar per la Comissió, després per les dues cambres del Congrés i obtenir la signatura del president.

Tres dels presos de Quatre Camins assenyalen el subdirector mèdic com un dels seus agressors

Tres dels presos amotinats a Quatre Camins l'any 2004 han assegurat aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona que el subdirector mèdic, Xavier M.R., els va agredir amb una porra hores després de la revolta. Durant la sessió, han identificat el subdirector, que està acusat com un dels seus agressors i l'han assenyalat dins de la sala de vistes.

A més, també han assegurat que nombrosos funcionaris van fer un passadís per pegar-los, insultar-los i amenaçar-los. Tots també han dit que els van despullar i els van fer pujar als vehicles dels Mossos en roba interior per ser traslladats a altres centres penitenciaris. Els policies no els van agredir.

La germana de Camps va ser la 'aconseguidora' dels negocis bruts de Bañuelos

En tot negoci brut urbanístic que es preï hi ha d'haver un "aconseguidor". I Enrique Bañuelos, autèntic animador de l'orgia immobiliària prèvia a la crisi econòmica i paradigma de l'enriquiment obscè dels senyors del totxo, va encertar de ple a l'elegir Estrella Camps, l'hermanísima, com a clau per obrir totes les portes del Govern valencià, segons han relatat fonts pròximes al polèmic promotor.

La germana de l'expresident de la Generalitat Francesc Camps va treballar durant una dècada a les ordres de Bañuelos en el Grup Astroc, i gràcies, en bona mesura, a les immillorables contactes a l'Administració autonòmica, l'empori immobiliari aixecat pel jove empresari saguntí va aconseguir en temps rècord la requalificació de milions de metres quadrats de inservible sòl rústic en molt rendibles terrenys urbanitzables.

Bañuelos, un encantador de serps especialista en comprar favors, va fitxar Estrella Camps poc després de la creació d'Astroc, el 1996. Faltaven encara set anys perquè el seu germà Paco es convertís en president de la Generalitat, però ja en aquells dies el jove Camps -amb 36 anys- havia estat tinent d'alcalde amb Rita Barberá, acabava de ser elegit diputat al Congrés i estava a punt de ser nomenat conseller d'Educació a l'Executiu d'Eduardo Zaplana.

'Col·locar' a la germana


Amb aquests credencials de polític emergent i valor en alça en un PP acabat d'aterrar a La Moncloa, Bañuelos va accedir de mil amors a col·locar a Estrella amb un sucós salari a Astroc, com li havia demanat Camps, malgrat que aquella no tenia experiència en el sector immobiliari. Gairebé de la nit al dia, l'hermanísima va esdevenir administradora de cinc societats del grup: Immobles Nareva, Gross i Prim, SUP 2 Sagunt, Capital Madrid i Immobles Porta del Mar

Bañuelos, que en pocs anys va passar de modest venedor de mel a milionari de la llista Forbes, no era un promotor immobiliari a l'ús. Tampoc ho va ser Astroc, que va basar el seu model de negoci a la requalificació massiva de sòl. Per fer-se ric només calia comprar sòl rústic a preu de saldo, negociar amb ajuntaments i Generalitat seva requalificació en urbanitzable i, finalment, vendre al millor postor. Senzill, però calia una aconseguidora. I Bañuelos la tenia en nòmina.

A la calor de la Llei Reguladora de l'Activitat Urbanística, que el PP va començar a aplicar amb fruïció el 1995 després de desallotjar el PSOE de la Generalitat, Bañuelos va posar els fonaments de la seva meteòric enriquiment. La nova legislació -avui ja derogada- va crear la figura de l'agent urbanitzador o promotor sense terra, que permetia a qualsevol empresari ambiciós el desenvolupament de projectes urbanístics encara que no fos el propietari del sòl, sempre que obtingués els permisos pertinents dels ajuntaments i la Conselleria de Territori.

I aquí és on la germana de Camps entrava en joc. "Estrella es movia a plaer per ajuntaments i conselleries. Exercia de germana de, i va exercir un paper clau en la transformació dels sòls rústics que comprava Astroc en terrenys urbanitzables", sostenen les fonts consultades. "En tenia prou amb persuadir els alcaldes ia la Generalitat perquè iniciessin els procediments que donessin via lliure a aquests desenvolupaments urbanístics. I sent qui era, ningú es negava".

La gallina dels ous d'or


L'empenta definitiva va arribar el 2003 amb el desembarcament de Camps a la Generalitat i, sobretot, amb el nomenament com a conseller de Territori i Habitatge de Rafael Blasco, avui imputat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana arran del presumpte desviament de fons públics destinats al Tercer Món. El binomi Estrella Camps-Rafael Blasco va ser la gallina dels ous d'or per Astroc, que va arribar a acumular més de 17 milions de metres quadrats de sòl gràcies a les gestions de l'hermanísima ia les facilitats del conseller per agilitzar els tràmits.

Per llavors Bañuelos acumulava una fortuna personal que rondava els 7.000 milions de dòlars. I abans de morir d'èxit amb la sortida a borsa el 2006 de la seva criatura -que finalment va acabar devorant-, el promotor, convertit ja en un fenomen mediàtic i social, va seguir comprant -i pagant- favors. A Consuelo Císcar, l'esposa de Blasco, li va posar un palauet a Madrid com a seu de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), que ella dirigia; i a Concepción Castillejo, filla de Concepció, íntima amiga de Camps i mà dreta d'aquest durant la seva etapa de conseller d'Educació, la va nomenar directora general d'Astroc.

Però el trienni daurat 2003-2006 va acabar abruptament per Astroc quan Camps, aclaparat per la pressió popular, les denúncies de l'oposició i les crítiques de la Comissió Europea contra l'urbanisme salvatge, va canviar la llei i va frenar la requalificació massiva de sòl. Desproveït d'aquest matalàs legal, la bombolla immobiliària va esclatar prematurament a Bañuelos en 2007, quan les accions de la seva companyia es van desplomar en borsa. Al juliol d'aquell any va renunciar a la presidència d'Astroc. I la seva Estrella, provisionalment, es va apagar.

EUA: Arresten per abusos sexuals a l'encarregat de prevenir-los en la Força Aèria

Jeff Krusinski (foto), tinent coronel de les Forces Aèries dels EUA i cap de la Unitat de Prevenció d'Abusos Sexuals, va ser arrestat per agredir sexualment una dona. Segons l'informe de la Policia de Arlington (Virginia), aquest dilluns l'oficial de les Forces Aèries, que es trobava en estat d'embriaguesa, "es va acostar a una víctima femenina en un aparcament i li va grapejar els pits i les natges".

La víctima va aconseguir escapar de l'agressor i denunciar el cas a la policia. Jeff Krusinski ha estat suspès del seu càrrec en espera dels resultats de la investigació.

L'incident es va produir la vigília de la publicació per part del Pentàgon de les noves dades sobre abusos sexuals a l'Exèrcit. Segons les noves estadístiques, en any fiscal 2012 el nombre de denúncies va augmentar un 6%, de 3192-3374, en comparació amb l'any anterior.

Recentment les Forces Aèries s'han vist involucrades en una sèrie de casos d'abusos sexuals, entre els quals destaca el que va tenir lloc a la base de Lackland (Texas). En aquest escàndol es van veure implicats unos12 instructors i sergents d'instrucció, que van ser denunciats per gairebé 60 suposades víctimes.