dimecres, 6 d’abril de 2011

Protestes a l’Hospital de Bellvitge, el Clínic, l'Esperança, Lleida i Tortosa contra la tisorada a la Salut Pública


Unes 800 persones s’han aplegat aquest migdia davant de l’Hospital de Bellvitge en protesta pel pla de retallada que ha presentat l’hospital a l’Institut Català de la Salut. Durant una estona, la concentració de metges ha tallat la C-31 a l’altura de Bellvitge. Algunes mesures són la disminució dels quiròfans d’urgències, només se n’obrirà un, la suspensió de l’activitat dels quiròfans a la tarda, i la disminució dels serveis durant els mesos d’estiu. També han hagut protestes multitudinàries als hospitals Clínic, l'Esperança, l'Arnau de Vilanova de Lleida i a Tortosa contra la tisorada a la Salut Pública

Bellvitge ja ha tancat dues plantes i diverses sales d’operacions. Els sindicats ja han avisat que les retallades seran irrecuperables. El president de la junta de personal, Ramon Montoya, ha advertit que “quan ens adonem de les retallades, serà massa tard“, i ha afirmat que “cal reaccionar abans, professionals i usuaris“.

També els treballadors dels hospitals Clínic i de l'Esperança s'han concentrat massivament davant els seus llocs de treball.

Pel proper dia 14-A, els sindicats i col-legis de metges han convocat, amb el recolzament d'EUiA, una concentració "amb bates blanques" a la pl. de Sant Jaume, davant la seu de la Generalitat en protesta per la privatització del sector públic i la precarització dels serveis bàsics per part del govern nacionalcatòlic d'Artur Mas.

Més de 300 treballadors de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa es concentren contra les retallades

Èxit en la primera mobilització que els sindicats han convocat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa contra el pla de xoc que Salut vol aplicar.

Més de 300 treballadors han respost a la crida feta per la Junta de Personal del centre i s'han concentrat durant un quart d'hora a la porta principal de l'Hospital. Sota les consignes de: 'No a les retallades', 'Boi dimissió', o 'Volem qualitat', els treballadors, entre els quals hi havia metges, infermers, auxiliars i administratius, han reclamat la retirada d'aquest pla de xoc que, segons alerten, podria suposar l'acomiadament de més d'un centenar de persones. Des de la direcció del centre s'ha assegurat que les mesures encara s'estan negociant.

A Lleida, uns 70 treballador/es de l'Arnau de Vilanova s'han concentrat a les portes del centre per mostrar la seva preocupació davant les retallades pressupostàries que Salut està exigint als hospitals catalans.

Mariona, Montserrat i Lluís Carulla es defensen davant el jutge

L'actual presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla, imputada per frau fiscal a través del grup familiar Agrolimen (diari Ara, Pan's&Co, Gallina Blanca...), s'ha escudat avui en que desconeix les operacions investigades, atès que mai va tenir càrrecs executius o de gestió en l'empresa, de la qual era una mera accionista. Mariona Carulla (foto), amb el seu germà Lluís, president d'Agrolimen fins al 2010, i la seva altra germana Montserrat han declarat aquest dimarts com a imputats davant el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, ​​que investiga si la família va evadir impostos mitjançant un entramat de societats instrumentals amb seu a paradisos fiscals.

Tant Mariona com Lluís s'han limitat a llegir davant del jutge sengles manifestacions escrites en les quals s'han exculpat de les imputacions de frau fiscal que se'ls atribueixen, mentre que Montserrat Carulla s'ha acollit al seu dret a no declarar, segons han informat fonts judicials.

Després de recalcar que sempre ha declarat tots els seus ingressos al fisc, Mariona Carulla s'ha escudat en que mai va ocupar càrrecs executius o de gestió en l'empresa familiar, ja que l'única relació amb el grup és en qualitat d'accionista, de manera que ignora les operacions sospitoses que investiga el jutjat.

Per la seva banda, Lluís Carulla ha defensat la legalitat d'aquestes operacions, que en la seva opinió obeïen a estratègies d'internacionalització dels negocis del grup empresarial, i ha subratllat que totes les transaccions amb empreses situades a l'estranger van ser convenientment declarades.

La investigació judicial, originada per un informe de l'Agència Tributària i que ha comportat la imputació dels sis germans Carulla, es basa principalment en dues operacions, una d'elles una compravenda d'accions entre societats del grup per la qual la família hauria deixat de tributar 61 milions d'euros.

L'altra transacció que investiga el jutge és una venda de participacions entre empreses del grup Agrolimen per valor de més de 15 milions d'euros.

La monarquia de Qatar controlarà la Lliga Àrab

Qatar promou el seu candidat per ocupar el lloc de secretari general de la Lliga dels Estats Àrabs (LEA), el qual quedarà vacant el maig vinent després de la retirada de l'actual cap, Amr Mussa, va comunicar ahir el rotatiu saudita Al Sharq al Awsat. La monarquia sunnita de Qatar, propietària de la cadena al-Jazira, finança els monàrquics libis juntament amb Aràbia Saudita i la Seva Força Aèria col.labora en els bombardejos de l'OTAN sobre Líbia.

"Qatar va decidir promoure el seu candidat al lloc de secretari general de la LEA en relació amb els vertiginosos esdeveniments que es desenvolupen en el món àrab i que exigeixen noves idees per a aquesta organització", va dir al diari una font diplomàtica de Qatar. Segons Al Sharq al-Awsat, tal candidat és una persona amb rica experiència en dirigir un important organisme regional: Abdel Rahman al-Attiyah, exsecretari general del Consell de Cooperació dels Estats Àrabs del Golf Pèrsic.

A més, els països del Golf Pèrsic ja van expressar el seu suport a Al-Attiyah en una recent reunió celebrada a l'Aràbia Saudita.

Amr Musa, el mandat expira el 15 de maig, va declarar que abandonarà el lloc de secretari general de la Lliga Àrab. Aquest eminent polític egipci preveu postular com a candidat a les presidencials que se celebraran al seu país a finals de l'any en curs.

Fins ara com a secretari general de la Lliga Àrab s'exercia per tradició un representant d'Egipte, el major Estat del món àrab, encara que els Estatuts de la LEA no ho estableixen. Fa poc, uns països es van pronunciar a favor de fer rotatori aquest càrrec.

Qatar, un Estat amb territori i població reduïts però ric en recursos naturals, aspira a exercir un important paper en l'àmbit internacional, en particular, en el món àrab. Pren part activa en l'arranjament de conflictes regionals, en particular, a Líbia, Sudan i els territoris palestins.

La propera cimera de la Lliga Àrab es celebrarà el maig vinent a Bagdad. La seu de la LEA es troba al Caire.

Gaddafi és un cap bondadós de salut envejable, afirma la seva infermera ucraïnesa

Una de les cinc infermeres ucraïneses del líder libi, Muammar Gaddafi, Oksana Balinskaya assegura que el cap de la Gran Jamahiriya Àrab, és un cap bondadós de salut envejable i que les informacions que el líder està seriosament malalt són falses. A la pregunta de que si realment als seus 70 anys Gaddafi pateix d'alta pressió i problemes cardíacs, Balinskaya respondre: "Aquestes són pures mentides, igual que la mort del seu fill Hamis. Ell està sa i estalvi".

Malgrat la seva edat, Gaddafi té energia per donar i regalar. Ell cuida la seva salut, i un cop l'any es fa una revisió mèdica general. "La seva pressió! Vulgui Déu que tots tinguéssim la de Gaddafi!", Va assegurar Balinskaya que va tornar a Ucraïna, quan a Líbia va començar la guerra a mitjans de febrer passat.

Sobre la seva relació personal amb Gaddafi, la infermera va relatar que "en tot moment està clar que treballes per el cap". "Cada 1 de setembre, dia que Gaddafi va prendre possessió del càrrec, tots els que treballen a la seva residència, reben un rellotge d'or italià amb la seva imatge. Les persones, que treballen durant sis o vuit anys, tenen ja una col lecció completa", subratllat

Segons la infermera, en cada viatge, l'avió de Gaddafi és acompanyat per dos naus més, en una viatgen les seves coses personals i en l'altra, els seus cotxes: "Cap mateix viatja en una limusina blindada americana. Si la comissió de servei és pel desert, llavors Gaddafi prefereix jeeps ".

"Nosaltres, el personal no tenim res de què queixar-nos. Un cop quan vam arribar a Nova York, el cap va disposar donar-nos diners perquè ens anéssim per les botigues locals", va afegir Balinskaya, que va precisar que la infermera "principal" de Gaddafi, no és la ucraïnesa Galina Kolotnitskaya, com escriu la premsa, sinó una tal Draga de Sèrbia.

"Galina treballar a l'hospital que atén només a la família Gaddafi vuit anys i tenia les mateixes obligacions que la resta de les infermeres, cinc. Però era la més experta, sabia millor els costums, la llengua. Però en general la infermera" principal "de Gaddafi, era Draga de Sèrbia. El que s'escriu a la premsa sobre Kolotnitskaya, és pura invenció", va assegurar.

Pel que fa als gustos de Gaddafi en menjar, la infermera va revelar que el líder no és capritxós i que li agrada menjar cuscús preparat amb carn de camell o xai, la cuina italiana, especialment els macarrons. Sobre la residència Gaddafi a Trípoli, Balinskaya va recordar que la primera vegada que la va veure va patir un xoc psicològic.

Va narrar que l'enorme territori està envoltat per una altíssima paret. Per tot el perímetre corre un filferro de pues. A tot arreu hi ha militars armats i pertrets. "El nostre hospital, que atén només a la família de Gaddafi, es troba justament a prop de la residència principal del líder", va dir.

"Tot i que el cap té nou nens i néts, tota l'enorme família viu fora dels límits de la residència en departaments comuns", va afirmar Balinskaya. Pel que fa als costums del líder libi, segons la infermera, Gaddafi després de les seves trobades de treball prefereix "seure a l'aire lliure i pensar".

Enquesta sobre preferència de vot a Rússia (març del 2011)

El Centre Analític Yuri Levada ha publicat la seva habitual enquesta sobre l'intenció de vot dels ciutadans russos. En concret s'ha preguntat quin partit votarien si les eleccions a la Duma (el parlament Rus) es celebraren aquest diumenge. Rússia Unida (el partit de Putin i Medvédev) es manté amb un descens lleu amb el 57%, seguit pel Partit Comunista de la Federació Russa de Guennadi Ziuganov (foto), amb un 18% des del 20% anterior. Els enquestats han estat 1.600 russ@s majors de 18 anys en 130 llocs diferents de la Federació Russa.

Els resultats han estat els Següents:

1. Rússia Unida (el partit de Putin i Medvédev): 57%

2. Partit Comunista de la Federació Russa: 18%

3. Partit Liberal-Demòcrata de Rússia (el de Zhirinovski): 10%

4. Rússia Justa (de Serguei Mironov, partit Socialdemòcrata que molts consideren un altre dels grups creats des del Kremlin per debilitar el Partit Comunista): 7%

5. Partit de la Llibertat dels Pobles: 2%

6. Yabloko (liberals, pro-occidental): 1%

7. Altres: 2%

Comparant aquests resultats amb les enquestes realitzades pel mateix centre en els mesos anteriors, la tendència és un lleu descens de Rússia Unida, que està en els nivells més baixos de popularitat dels dos últims anys (a excepció d'abril del 2010 on va estar en el 56%). Els comunistes pugen, encara que no arriben al nivell de fa uns mesos (20%). El partit de Zhirinovski baixa alguna cosa, encara que es manté en el percentatge que més o menys ha tingut en els últims mesos. Rússia Justa té una pujada important, del 4 al 7%, tot i que tampoc aconsegueix el seu rècord dels últims mesos (8% setembre del 2009).

El partit de la llibertat popular es manté en el 2%. És un partit recentment creat, com a coalició de diversos partits liberals i proccidentales, els seus dirigents són Nemtsov (per "Solidaritat"), Ryzhkov (Partit Republicà de Rússia), Kasyanov (Unió Popular-Democràtica de Rússia) i Milovan (Elecció Democràtica). Es parlava també de la possibilitat que entrés en la coalició el Front Civil Unit de Kaspàrov, però Milovan l'ha rebutjat decididament.

Yabloko, un altre partit liberal, important en els anys 90, durant el govern de Ieltsin, segueix sent recolzat només per un 1% dels ciutadans, lluny dels seus dies de glòria. Es veu que després de l'orgia liberal dels 90 als ciutadans russos s'han curat d'espant i no semblen gaire disposats a donar el seu vot per aquest tipus de partits.

El director del Banc de Moscou, Andrei Borodín, en fuga

El director del Banc de Moscou (BM), Andrei Borodín, ha fugit del país després de ser acusat de concedir il.legalment un préstec per valor de centenars de milions de dòlars a l'empresària Elena Baturín, esposa del destituït alcalde moscovita, Yuri Luzhkov. "Per descomptat", va respondre avui el president del banc Vneshtorgbank (VTB), Mikhaïl Zadornov, a la pregunta dels periodistes sobre si Borodín havia abandonat el país, segons les agències russes.

Vorodín hauria concedit a Baturín, la dona més rica de Rússia caiguda en desgràcia des de la destitució del seu marit, un crèdit de 13.000 milions de rubles (444 milions de dòlars). "La passada setmana la policia va demandar als tribunals que rellevessin a Borodín del càrrec i imposessin una ordre judicial que li impedís abandonar Rússia", va dir. El tribunal va rebutjar la sol.licitud de la Policia, després del que el directiu bancari va creuar la frontera amb destinació, segons diverses fonts, a Londres, lloc d'exili preferit pels funcionaris i empresaris reclamats per la Justícia russa.

El mateix Borodín va explicar en conversa telefònica a l'agència RIA-Nóvosti que actualment rep tractament mèdic en un país estranger i va assegurar que tornaria a Rússia quan la salut li ho permeti. El febrer passat la policia va registrar la seu del Banc de Moscou i les oficines de la companyia immobiliària Premiere Estate, propietat de Baturín, segons algunes fonts, en relació amb la concessió fraudulenta de préstecs.

La investigació assegura que funcionaris del banc malversar els diners, que hauria estat utilitzat per Baturín per comprar terrenys propietat de la seva pròpia empresa, Inteco, a preus molt per sobre del seu valor real de mercat. Després de la sortida de Lujkov, l'Ajuntament de Moscou va vendre la seva participació en el BM per més de 2.500 milions de dòlars a la segona entitat bancària nacional, VTB.

El president rus, Dmitri Medvédev, ha acusat a les antigues autoritats municipals de governar la ciutat i gestionar els seus recursos en benefici propi.

Biografia d'un mafiós

Andrey Borodin va néixer el 24 de maig de 1967, a Moscou.

El 1991 es va graduar a l'Acadèmia de Moscou de Finances en el Govern de la Federació de Rússia. Es va especialitzar en economia i finances internacionals.

En 1991-1993 va treballar en Dresdner Bank AG a Alemanya, des d'on hauria finançat la campanya propagandística de Gorbachov primer i després del colpista Boris Ieltsin.

El 1994, després del segon cop d'estat de Ieltsin i el bombardeig de la Duma, va ser nomenat assessor de l'alcalde -ara destituït per corrupció- i el govern de la ciutat de Moscou sobre qüestions financeres i econòmiques.

El 1995 va cofundar i es va convertir en president del Banc de Moscou. També és co-propietari del banc.

El 1996 es va incorporar al consell d'administració de Podolsk, planta de metalls no fèrrics (JSC), i també va dirigir el consell d'administració de la banca comercial "Ogni Moskvy", Ltd i de la "Nit de Moscou" (JSC).

El 1997 es va incorporar al consell d'administració de la banca comercial "Mosvodokanal".

Des de 1997 ha estat un president del consell d'administració de la societat d'inversió "Troika Dialog" (JSC).

En 2000-2009 va ser president de la junta directiva de la "Companyia d'Assegurances de Moscou" (JSC). El 2009 li va lliurar la posició a Yuri Gorbatov però es va mantenir a la junta de directors.

Al final del segon trimestre del 2008 la revista Perfil el va anomenar un dels deu experts financers més influents. Ell va ocupar el cinquè lloc en la llista del 2010 dels alts executius pel diari "Kommersant" en la categoria "bancs comercials". El 2010 es va classificar 77 en el "100 empresaris més rics de Rússia" llista de Forbes, amb 900 milions de dòlars.

Joan Herrera: "El Govern en 100 dies ha atacat com mai l'Estat del Benestar"

Herrera recomana al president "una mica de modèstia" i "capacitat de diàleg" amb els sectors més afectats per la crisi. El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurà que els primers 100 dies del Govern de CiU: "Han estat un atac com mai a l'Estat del benestar". "Mai com ara s'havien produït tants atacs a l'estat del benestar en un temps tant curt", ha dit Herrera que ha comparat les polítiques de retallades del Govern de Mas amb les polítiques del govern de David Cameron.

Pel secretari general ecosocialista totes aquestes retallades formen part d'una "política d'austeritat indiscriminada" que el que fa és "deprimir l'economia i debilitar les expectatives econòmiques". El diputat ecosocialista creu que les retallades del Govern Mas volen "deixar en mans de la lògica privada en detriment del servei públic. I crec que aquest és el programa real de CiU que van explicar molt bé els membres del consell assessor".

És per això que el president del grup d'ICV-EUiA ha qualificat aquests primers 100 dies de Govern de CiU com "cent dies d'improvisacions" i ha recomanat al president de la Generalitat "una mica de modèstia i humilitat" i "capacitat de diàleg amb els sectors més afectats per les retallades i per la crisi i amb els agents socials".

Herrera ha recordat que en el debat d'investidura "ja vaig dir que aquest era més un Govern del desfer que del fer". "Em vaig quedar curt", ha afegit Herrera alhora que ha assegurat que CiU "està desmuntant elements fonamentals de l'Estat del benestar construït fins i tot per Governs de CiU". Pel secretari general ecosocialista la seva qualificació que aquest Govern tenia "poca sensibilitat social" també es va quedar curta i ha alertat que CiU "està impulsant una transició de l'Estat del benestar a l'Estat de la beneficència". Polítiques, segons Herrera que estant abocant a molta gent a haver de subscriure serveis sanitaris i educació privats.

"Mentre compleixen determinades promeses electoral, se n'obliden d'altres", ha dit Herrera referint-se a les paraules del mateix Artur Mas i d'Oriol Pujol en campanya electoral prometen que no tocarien ni mossos, ni mestres, ni metges. "Doncs bé, menys metges, menys mestres i menys mossos", ha afegit.

"Els mitjans són responsables de la situació a Líbia"

Jordan Rodríguez, qui va estar a Líbia com a enviat especial de teleSUR per 38 dies, responsabilitza als mitjans de comunicació internacionals del conflicte que viu aquesta nació nord-africana, agreujat després de la intervenció de forces militars estrangeres que va aprovar l'Organització de les Nacions Unides (ONU): "La nit abans d'arribar a Trípoli, estàvem a Roma i tots els canals deien que Trípoli estava en flames, però l'equip de teleSUR el que va trobar van ser manifestacions a favor del governant".

"La gent al carrer sent, i de fet encara ho han de sentir, que les càmeres de televisió són les responsables del que està passant ara a Líbia", va assegurar Rodríguez, aquest dimarts.

Com a periodista "podies ser blanc de l'oposició o de grups radicals, de qualsevol, i això va fer molt complicat el treball", ha afegit.

Des del passat 17 de febrer es van iniciar manifestacions a Líbia tant a favor com en contra del líder Muammar el-Gaddafi. "La nit abans d'arribar a Trípoli, estàvem a Roma i tots els canals deien que Trípoli estava en flames", va dir, però una vegada que l'equip de teleSUR va arribar a aquesta capital, el que va trobar van ser manifestacions a favor del governant.

"Mai es va negar que existís un conflicte, mai es va negar que hi havia enfrontaments, que havien morts als carrers (...) No és el mateix dir que un Govern està bombardejant, que està matant gent" -que era el que reportaven les cadenes mediàtiques-, "a dir que hi ha un grup armat i que l'Exèrcit està combatent a aquest grup, sigui quina sigui la causa", va explicar Rodríguez.

"Vam ser el primer equip que va arribar a Trípoli. Nosaltres vam arribar el 23 i el segon equip de premsa internacional va arribar el dia 26, que va ser un equip de la BBC de Londres", va destacar.

Des que l'equip de teleSUR va arribar a Trípoli, "ja la gent sentia que la premsa, el micròfon i la càmera eren l'enemic (...) Era molt més normal veure a una persona amb una pistola nou mil·límetres que veure-la amb una càmera", remarcà Rodríguez.

De fet, el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), basat en informes de premsa, va aprovar el 17 de març amb 10 vots a favor, 0 en contra i 5 abstencions, entre elles les de Rússia i la Xina, una resolució en què es va autoritzar l'ús de la força al país magribí per "protegir la població civil".

Seguidament, el 19 d'aquest mes, Estats Units, Regne Unit i França, van iniciar bombardejos contra Líbia i van justificar la seva intervenció militar, emparats en la resolució de l'ONU d'exclusió aèria. Després, el diumenge 27, l'OTAN va assumir el comandament de les operacions imperialistes a Líbia.

Exhumaran la tomba de La Gioconda a Florència

Experts italians han anunciat un pla per exhumar ossos d'una tomba a un convent a Florència, amb l'esperança de trobar les restes d'una dona del Renaixement que des de fa temps es pensa va ser la model per a la Mona Lisa. Els estudiosos esperen que el projecte ajudi a aclarir un dels majors misteris que envolten l'obra mestra de Leonardo da Vinci, incloent si la dona, Lisa Gherardini, va ser de fet la model. El cap del projecte, Silvano Vinceti, va dir que les excavacions en el Convent de Santa Úrsula, al centre de Florència, començaran a finals d'abril.

Lisa Gherardini era la dona d'un ric mercader de sedes, anomenat Francesco del Giocondo. Tradicionalment se l'ha considerat la model de la Mona Lisa, que en italià és coneguda com "La Gioconda".

LEONARDO DI SER PIERO DA VINCI (1452-1519)

La Gioconda: Oli sobre taula (77 x 53 cm)
Estil: Renaixement italià.
Escola: Cinquecento (s. XVI).
Localització: Museu del Louvre, París

Leonardo da Vinci va néixer en el caseriu de Anchiano del municipi de Vinci, a Itàlia. Fill il · legítim d'un notari i de la seva serventa, Catarina Vacca, als 14 anys entra al famós taller del pintor florentí Andrea Verrochio, on conviu amb Sandro Boticelli i Perugino i aprèn gran part dels secrets pictòrics. Estudia matemàtiques, geometria, perspectiva i totes les ciències de l'observació del medi natural, considerades necessàries en l'època.

S'inicia també en arquitectura i escultura. Leonardo és un Humanista renaixentista, un geni polifacètic i multidisciplinari en un país dividit que subsisteix amb el comerç, especialment l'oriental, i les guerres dels condotieri, els seus senyors feudals.

Va servir a mecenes tan dispars i influents com Lorenzo de Mèdici (El Magnífic), al Duc de Sforza, als sobirans de Màntua i al Rei Francesc I de França, on va morir, a Amboise, en 1519.

La seva producció artística és força prolífica. La Verge de les Roques, La Batalla d'Anghiari (per la qual va sostenir una disputa amb Miguel Ángel), la Santa Cena, obra innovadora, però mal compresa i acollida pels crítics del seu temps a causa del caràcter herètic i mitraistes de la seva concepció.

També conegut per les seves artefactes per a la guerra o el vol, ho és menys en la seva gran aportació a l'educació (d 'Educació, deessa romana que ensenyava a menjar als nens), amb el seu invent de la tovalló, la forquilla, la màquina per fer pasta de sopa o els seus motlles per a pastissos i altres condumio.

A part la seva pertinença -o no- a organitzacions de caràcter francmaçònic o sectari. Ja en els seus anys -s.XV i XVI- estaven diversificades en gran nombre de petites fratrías per tot el món -classistes o interclassistes- des dels seus orígens sindicals documentats entre els constructors de les catedrals europees, que llavors -s.XII- eren la residència i seu administrativa de la cúria municipal -els nostres ajuntaments- i avui són espoliades per l'església.

Sigui el suposat Priorat de Sió o els interminables Templaris, amb l'intriga romana de fons, el personatge i l'entorn donaran encara per moltes llegendes, i algunes investigacions...

Un exempple per a qui volgui riure... o apuntar-se!:
La orden de los pobres caballeros del Templo de Jerusalén, alias Templarios

Cuba espera per l'estiu la plataforma petroliera de Xina

L'empresa estatal cubana Cupet va estimar ahir que una plataforma petroliera procedent de la Xina arribarà al país caribeny l'estiu, amb el que espera explotar el potencial d'hidrocarburs que posseeix l'illa a les seves aigües del Golf de Mèxic: "Aquest estiu ha d'estar aquí i tots estem ansiosos (...) El 99% de les plataformes es demoren. És normal, no és extraordinari", va indicar a la premsa el director d'exploració de Cupet, Rafael Tenreyro, en referir-se arribada de la plataforma.

Tenreyro comentar que l'exploració de cru al seu país "està com mai" i el moment és "molt especial".

El representant de Cupet va assenyalar que Cuba té una Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) a les aigües del Golf de Mèxic, oberta a la inversió estrangera des de 1999 i on operen diverses companyies petrolieres com la hispanoargentina Repsol-YPF, Petrolis de Veneçuela (PDVSA ) i la vietnamita PetroVietnam.

La ZEE, va explicar Tenreyro, s'estén a uns 112 mil quilòmetres quadrats dividits en 59 blocs.

A més, ha indicat que Cuba té com a mínim uns 200 milions de barrils de cru de reserva, raó per la qual companyies estrangeres han decidit invertir en aigües del país caribeny.

Tenreyro feu aquestes declaracions en la inauguració de la VI Convenció cubana de Ciències de la Terra Geociències 2010, realitzada a la capital de l'Illa, L'Havana.

En aquesta trobada es van reunir més de 700 experts internacionals en geologia, geofísica, mineria, petroli i gas i tecnologies relacionades amb aquesta àrea.

La plataforma Scarabeo 9, construïda a la Xina, serà usada per obrir un pou d'exploració per un consorci liderat pel gegant espanyol Repsol YPF, que el 2004 va perforar un pou marítim a Cuba i va manifestar haver trobat hidrocarburs.

La Scarabeo 9 és capaç d'operar fins a 3.600 metres en les profunditats del mar i va ser construïda amb estàndards noruecs, el que significa que posseeix equips de seguretat que permeten obturar un pou si s'arribés a presentar un accident com l'ocorregut l'any passat en una plataforma de la BP en aigües nord-americanes.

Mas aprova la rebaixa de l'impost de succesions per sa família i amics

El Govern d'Artur Mas, el dels estalvis a Liechtenstein, aprova la reforma per eliminar l'impost de successions a les rendes més altes, que són qui sostenen al partit nacionalcatòlic acusat de financiació il.legal i amb el mateix Mas esquitxat pel cas Palau. La proposta de "l'executiu" també contempla que les rendes més altes no paguin per herències quan siguin parents directes. La mesura entrarà en vigor l'1 de gener i suposarà que la Generalitat deixi de recaptar almenys 102'4 milions d'euros. Mas ha argumentat la decisió assegurant que és "la fi de la discriminació de Catalunya" respecte altres comunitats autònomes".

El Govern de CiU ha aprovat la reforma de l'impost de successions que l'elimina per tots aquells dels seus parents considerats de nivell 1 i 2, és a dir, pares, fills i néts.

El tripartit va fer la reforma amb la diferència, però, que el Govern de Mas ha expandit l'eliminació també a les rendes més altes dels seus amics, en mig del caos de protestes al país per les brutals i demagògiques retallades en sanitat, educació i la resta de serveis públics.

102'4 milions d'euros que no li calen a Mas


La mesura entrarà en vigor l'1 de gener tot i té caràcter retroactiu i suposarà que la Generalitat deixi d'ingressar no menys 102.400.000 d'euros sols aquest 2011. Tot i que la mesura ha aixecat fortes crítiques entre l'oposició, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que suposa "la fi de la discriminació de Catalunya", ja que ara els catalans pagaran menys per aquest impost, no com passava fins ara si es comparava amb el País Valencià i Madrid.

Respecte a les conseqüències polítiques que aquesta mesura pot tenir, Mas ha afirmat que "es sobreentén que el PP hi donarà suport" a la reforma, ja que els conservadors van presentar una proposta similar, també mirant els seus propis interesos. Cal tenir en compte que ara la proposta de llei s'ha d'aprovar al Parlament i també que aquesta pot influir en la votació dels pressupostos. I és que només unes hores abans de l'anunci de la reforma d'aquest impost, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, havia advertit que no recolzarien els pressupostos si s'eliminava l'impost de successions.

Miralles adverteix a CiU: “Catalunya respondrà davant les retallades en drets socials"

El coordinador general d’EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha valorat avui en roda de premsa el 100 dies de Govern de CiU: “El sr. Mas i CiU no han après en 23 anys d’anteriors governs, 7 d’oposició i 100 dies de nou Govern que els catalans volem més drets socials i nacionals”, ha dit Miralles i ha afegit que “davant tota retallada en drets socials o en matèria d’autogovern, Catalunya respon”. Així, el dirigent d’EUiA ha volgut recordar a CiU el que va suposar el seu pacte amb el govern del PP i les seves polítiques involutives: un canvi de Govern el 2003.

Miralles ha assegurat que la resposta a les retallades s’està organitzant des de diferents entitats, sindicats, col·lectius de professionals i la pràctica del grup d’ICV-EUiA al Parlament: “Hi ha capacitat per respondre i dir ‘no’ a les polítiques que està impulsant el Govern de CiU”, ha insistit. El diputat d’esquerres considera que “en 100 dies Mas ha posat rumb cap a la retallada dels serveis públics i el possible increment de les desigualtats” i s’ha mostrat convençut que això “la ciutadania no ho acceptarà”. Per a Miralles “ni el vot independentista de Mas ciutadà podrà amagar que ha estat líder en creixement de l’atur, quan en campanya deia que quan governés el reduiria a la meitat”. El coordinador general d’EUiA també s’ha referit al tancament de plantes hospitalàries i quiròfans, a la congelació d’equipaments educatius previstos pel Govern d’Entesa i a la no renovació de 5.000 mestres interins, mesures que atribuït a la “mala gestió del Govern de CiU: “En 100 dies ha batut rècords en increment de l’atur, en propostes injustes i socialment insensibles, en patinades en el funcionament de l’Executiu, en partidisme confonent Catalunya amb CiU, en revenja respecte a l’obra del Govern d’Entesa –ha posat d’exemple els 80 km/hora i l’adjudicació de l’habitatge de protecció als promotors immobiliaris-, en afavorir els seus amics dels negocis i en valors conservadors i antics”.

Aquest és el balanç que en fa EUiA, disposada a portar a terme una “oposició ferma al Parlament i al carrer” per aconseguir que es rectifiquin aquestes “polítiques injustes que carreguen la crisi a les esquenes dels treballadors i dels més desafavorits, que augmenten les desigualtats i castiguen el sector públic i l’atenció a les persones”, ha sentenciat Miralles. Així mateix, el coordinador general d’EUiA i diputat ha plantejat com objectius de la formació:

- Explicar les raons i les conseqüències de les retallades i donar alternatives.

- Contribuir a la mobilització social contra aquestes mesures amb la perspectiva que sigui una mobilització sostinguda i diversa fins l’aprovació dels pressupostos (resposta als ERO, a les retallades en matèria de salut, ensenyament...).

- Solidaritat activa amb les persones que pateixen la crisi

- Cercar respostes unitàries al Parlament i al carrer de l’esquerra política i social.

L'hivern passat la capa d'ozó sobre l'Àrtic va disminuir un rècord del 40%,

"Les observacions realitzades amb globus meteorològics així com dades dels satèl·lits indiquen que la regió de l'àrtic va perdre un 40% de la capa d'ozó entre desembre de 2010 i abril de 2011 batent així el rècord anterior d'un 30%", diu el comunicat de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) difós avui. Anteriorment, els experts de l'Institut alemany Alfred Wegener per a estudis polars i marins van avisar d'una disminució substancial de la capa d'ozó sobre l'Àrtic.

En només unes setmanes, entre febrer i març de 2011, la capa d'ozó "s'aprimà" en gairebé un 50% i per a mitjans de març el gruix de la capa es va situar a unes 280 unitats Dobson (indicador del contingut d'ozó a l'atmosfera) mentre que a unes 220 unitats Dobson ja es forma un "forat" d'ozó.

Més tard les dades transmeses pel satèl·lit Aura de la NASA van confirmar les observacions de l'Institut Wegener i el passat dilluns l'Agència Espacial Europea va anunciar que el satèl.lit Envisat també va registrar contingut disminuït d'ozó a la regió àrtic-europea.

L'enrariment de la capa d'ozó, un escut que protegeix els habitants de la Terra contra la nociva radiació ultraviolada, és provocat per substàncies tòxiques a l'atmosfera i per temperatures massa baixes a l'estratosfera.

En les Antàrtiques l'anomenat forat a la capa d'ozó es forma anualment a causa de les temperatures extremament baixes en l'estratosfera, que causen la destrucció de l'ozó.

Camps, més a prop del judici en el 'cas dels vestits'

El jutge instructor de la branca valenciana del cas Gürtel, José Flors, ha acordat la celebració de l'audiència preliminar prevista en la llei del Jurat per escoltar les parts sobre la procedència de l'obertura del judici oral contra el president de la Generalitat, Francesc Camps, per suborn passiu. En un acte fet públic aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el jutge acorda citar per a aquest acte als inspectors de l'Agència Tributària i al censor de comptes que van emetre informes sobre la suposada lliurament per la trama corrupta de vestits i altres regals a Camps i membres del PP valencià.

També declara pertinent la declaració testifical del sastre José Tomás i de dos treballadors de la mercantil Forever Young sobre la possible manipulació de fitxers informàtics referits a vendes de peces de vestir, i l'audició d'unes converses telefòniques intervingudes al responsable de la filial valenciana de la trama, Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes.

Rebutja que declari Correa, com va demanar Camps

El jutge rebutja la resta de diligències complementàries demanades, com la declaració testifical de caps de la trama Gürtel com Francisco Correa i Cándido Herrero, demanades per la defensa de Camps, que també proposava que testifiquessin la seva escorta i el seu conductor sobre el pagament d'una peça de vestir adquirida per ell.

L'acte assenyala que, un cop s'hagin resolt per la Sala Civil i Penal els recursos i qüestions que es troben pendents de decisió, es procedirà a assenyalar el dia i hora per a la celebració de l'audiència preliminar, dins del dia el més proper possible.

“A Camps li queden cada vegada menys escalonets per a seure en la banqueta judicial”

La candidata d’EUPV a la Presidència de la Generalitat ha assenyalat que la decisió del jutge Flors de rebutjar les al·legacions de la defensa de Camps, “és una bufetada més per a qui fa mesos ha encetat una batalla de resistència per a no seure davant els tribunals. Tanmateix, com el propi Camps deia, cada vegada queden menys escalonets per contemplar precisament eixa imatge”.

Per a Esquerra Unida, la fotografia actual del president del Consell “és summament preocupant. Està acorralat per la seua situació judicial, manté un discurs llunyà de la realitat, en ocasions delirant, i continua resignant-se a assumir responsabilitats”, critica Sanz.

La dirigent d’esquerres ha subratllat que Camps, “el que hauria de fer és deixar de fer vídeos propagandístics, com el que presentà fa uns dies, on quedà palès la seua megalomania i que viu en una realitat fantasejada per ell mateix. Li demanem a Camps que baixe a terra on li espera una molt crua situació judicial a la què ha de respondre també políticament”.

EUiA de Montblanc entrega 1602 firmes contra les zones blaves

EUIA de Montblanc a fet entrega aquest dimarts de dues instancies a l'Ajuntament de Montblanc, la primera ha estat una al.legació contra la llei aprovada i publicada al BOP per l'ajuntament de Montblanc i que es refereix a l'establiment del servei municipal d'estacionament controlat de vehicles mitjançant parquímetres a la via pública a fi de garantir la rotació de vehicles. EUiA demana la gratuitat per a tots els ciutadans de Montblanc.

EUIA de Montblanc en la seva instancia ha demanat que les zones d'estacionament que l'ajuntament vol ficar com a conegudes zones blaves siguin totalment gratuïtes les 24 hores del dia els 365-366 dies de l´any per a tots i totes els ciutadans i ciutadanes de Montblanc i les seves pedanies, i que l'ajuntament es faci carreg de la despesa de donar engan-xines en el numero de matricula de cada vehicle de la vila i s´apliquin bons de des-conte als treballadors i treballadores que treballen a Montblanc i pedanies.

La instancia d'al.legació la ha signat el cap e llista i membre de la direcció política d´euia de Montblanc i Conca de Barberà en David Flor i Sánchez.

Peró aquesta no ha estat la única instancia que ha presentat euia de Montblanc l'altre ha estat una proposta ciutadana que te molt a veure en l'altre instancia entregada i de la que David Flor com a membre de la direcció política de la formació euia de Montblanc i Conca de Barberà i responsable de la plataforma ciutadana de Montblanc en nom," NO A LES ZONES BLAVES" i la que la formació política recolza des de el primer dia.

EUIA de Montblanc ha fet entrega a l'ajuntament de Montblanc en numero de registre 1283 un total de 1602 signatures de ciutadans i ciutadanes que recolza'n aquesta iniciativa ciutadana i que demanen la retirada immediata d'aquesta decisió municipal i que com a la primera instancia que sigui gratuït per els veïns i veïnes de Montblanc i pedanies amb engan-xines gratuïtes donades per L'Ajuntament a tots i totes les vilatans i vilatanes de Montblanc , com també bons descompte per els treballadors i treballadores que treballen a la vila.