dijous, 14 d’abril de 2011

La protesta contra les retallades desborda la plaça Sant Jaume de BCN

Les retallades impulsades pel govern de la Generalitat han encès els sectors afectats, especialment el de la sanitat pública i l'ensenyament. Una concentració convocada per sindicats, organitzacions professionals i partits de l'oposició ha omplert de gom a gom des de les 18.00 la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i tots els carrers al voltant, com es port veure a la foto. Funcionaris i treballadors de les empreses públiques, junts amb sindicats, ciutadans i polítics d'ICV-EUiA, ERC i PSC, han protestat contra les reduccions pressupostàries i les retallades del govern de dretes i esquitxat per la corrupció i l'amiguisme.

Mitja hora abans de l'inici oficial de la protesta, prevista per les sis de la tarda, la plaça s'ha omplert majoritàriament de personal sanitari, vestits amb bates blanques, cridant i exhibint pancartes contra el conseller de Sanitat, Boi Ruiz i consignes a favor de la sanitat pública com 'Salut sí, Boi no', 'Tots som usuaris, no ens miris, uneix-te' i 'Les autoritats sanitàries adverteixen que Mas i Boi perjudiquen la salut'.

Aquesta és la segona jornada consecutiva de protestes del personal sanitari. Ahir, centenars de facultatius dels hospitals de Bellvitge, de la Vall d'Hebron, de l'Hospital del Mar i el Clínic van sortir al carrer per protestar contra les retallades en sanitat.

Gaddafi acusa Qatar de facilitar armament pesat als monàrquics

Líbia acusa Qatar de proporcionar als monàrquics armament pesat, com míssils antitancs tipus Milan, de fabricació francesa. Aquestes acusacions es produeixen hores després que a la capital qatarí, R.U., França i els agressors colonials de l'OTAN hagin decidit donar-los més suport econòmic -pel que la crisi no afecta gens-, i després del sopar de Cameron i Sarkozy dimecres a Paris per demanar més bombardejos a l'OTAN i suggerir que siguin altres, com Qatar o Egipte fins ara, els que armin als mercenaris imperials: "Qatar ha enviat míssils Milan als rebels a Bengasi", ha dit el viceministre d'Exteriors libi, Jaled Kaim, i ha afegit que uns 20 experts de l'emirat han estat en el "campament 7 de abril" dels monàrquics, a Bengasi, a 1.000 quilòmetres de Trípoli, per assessorar i preparar 700 mercenaris.

A principis d'abril, un portaveu dels monàrquics va anunciar que havien arribat a un acord amb l'emirat qatarí per rebre nou armament provinent del país del Golf, tot i la contradicció amb l'embargament imposat per l'ONU en la resolució 1970. Qatar ja va dir haver venut el petroli robat a Líbia i que va sortir aquesta setmana en un petroler des de Bengasi. 100.000 barrils al dia és el volum que asseguren els saquejadors estar extraient de Líbia per finançar el terrorisme de l'OTAN. Ja a finals de març, el règim feudal qatarià va acordar amb els seus mercenaris que seria l'intermediari per vendre aquesta producció de petroli.

"Mecanisme financer temporal"

Les acusacions del règim libi s'han produït hores després que el Grup de Contacte hagi decidit posar en marxa "un mecanisme financer temporal" per ajudar conjuntament als sublevats després d'una reunió celebrada precisament a Qatar, que fins ara, amb l'Aràbia Saudita i Oman, han carregat amb el pes del finançament.

El "grup de contacte per a Líbia" ha deixat oberta la porta a subministrar armes "no ofensives" (aspirines?), filant encara més prim amb la hipocresia dels seus "assassinats humanitaris".

També a Doha han assistit delegats dels monàrquics mentre ahir Qatar ja va dir haver venut el petroli robat a Líbia i que va sortir aquesta setmana en un petroler des de Bengasi. 100.000 barrils al dia és el volum que asseguren els saquejadors estar extraient de Líbia per finançar el terrorisme de l'OTAN. Ja a finals de març, el règim feudal qatarià va acordar amb els seus mercenaris que seria l'intermediari per vendre aquesta producció de petroli.

Qatar és una monarquia absolutista teocràtica i un dels pocs països àrabs que no s'han vist afectats per les revoltes àrabs que l'OTAN ha organitzat allà on li convenia i reprimeix brutalment, fins i tot amb invasió de tropes com a Barein, i és un dels més actius en el suport de la coalició als mercenaris i fins i tot ha aportat aviació militar a la missió que bombardeja les forces de Gaddafi, a més d'intoxicar i manipular la informació des de la seva cadena Al-Jazira.

De fet, la condemna de l'ONU es basava en falses informacions, com bombardejos de Gaddafi a Trípoli, que la mateixa baronessa Ashton de l'UE va comprovar sobre el terreny després que eren completament falses, sense que això canviés l'actitud colonialista de França i Anglaterra, principals explotadors dels recursos africans amb EUA.

Aquest dijous, el president dels EUA, Barack Obama, rebrà l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani, per dissenyar els següents passos en el control de les nacions musulmanes per les seves dictadures a sou dels EUA i Israel.

Gatza en llibertat: Era el pres polític basc que més anys portava a la presó


Després d'estar gairebé 31 anys a la presó, Jose Mari Sagardui Gatza, el pres polític basc més veterà, va abandonar ahir la presó de Jaén. Va sortir amb el puny en alt mentre escoltava els crits de suport ("Euskal presoak Euskal Herrira''," Aupa Gatza'') dels seus veïns arribats des de Zornotza amb autobús després de viatjar tota la nit. El primer que va fer Gatza en arribar a l'aparcament de la presó, eren només les 9.05, va ser abraçar la seva filla Goiztiri i als altres familiars. Era l'hora de començar el tan esperat retorn cap a Euskal Herria.

Entre les oliveres de Jaén es va quedar el desplegament mediàtic espanyol i les exactament catorze persones que van secundar la convocatòria de l'associació de víctimes de Francisco José Alcaraz, que onejant banderes espanyoles es van dedicar a insultar als que havien arribat des d'Euskal Herria. "Etarres, cabrons, fotre (sic) a les presons''i" fills de puta''van ser els lemes més corejats per la xusma feixista. A més, punxar repetidament l'himne espanyol en un intent de provocació que no va ser respost pels veïns de Gatza, que lògicament tenien altres prioritats bastant més satisfactòries.

Brindis a Ciudad Real

Penes una hora més tard i un centenar de quilòmetres més al nord, a Santa Cruz de Mudela, en plena província de Ciudad Real, Sagardui va poder brindar per fi amb els seus veïns per la seva recent recuperada llibertat. Ho van fer en un bar al peu de la carretera N-IV, sota el sol castellà. Es destapar Moet Chandon i es van degustar la truita i el llom amb pebrots portats des Zornotza.

Allà, a l'aparcament d'un hostal del cor de Castella-la Manxa, Gatza va fer les seves primeres declaracions als mitjans bascos, destacant que volia agrair a Euskal Herria tot el suport que ha rebut en aquestes tres dècades de presó.

Al costat d'això, el ja ex presoners insistia que volia recordar, a través dels mitjans, a tots els presos polítics bascos que romanen a la presó i als refugiats. I destacava que se sentia amb molts ànims després de deixar enrere la dispersió penitenciària.

Sagardui tenia molt clar quin era el seu prioritat: arribar a Zornotza com més aviat millor per poder abraçar el pare i la mare, que a causa de la seva avançada edat ahir no van poder desplaçar-se a Jaén per prescripció mèdica. A aquestes hores, a les 10.20, l'únic núvol que planava sobre la recentment recuperada llibertat de Gatza era la prohibició del seu ongi etorri en Zornotza.

Però el que sota el sol manxec semblava que seria un dia rodó, o gairebé rodó, va començar a torçar-després de menjar en una localitat de la sierrea madrilenya, a la falda de Somosierra. Després de prendre el cafè i emprendre amb forces renovades el camí cap a Euskal Herria, va aparèixer la Guàrdia Civil.

Control i notícia

La cosa es complicava. L'autobús arribat de Zornotza i el vehicle en què viatjaven els periodistes bascos eren interceptats en una gasolinera al peu de la NI. El cotxe dels familiars de Gatza, un altre tant, una mica més endavant.

Com en qualsevol «control rutinari», després dels guàrdies de trànsit apareixerien els agents «antiterroristes». Van fer baixar a tots els ocupants dels vehicles, van tornar a identificar-los per tercera vegada en la jornada, i els van registrar totes les seves pertinences personals abans de memòria cau. També van registrar els vehicles i van fer que un gos els olfactiva. Van ser dues hores aturats en un racó perdut de Castella, dues hores havent de aguantar mal que bé les ganes d'arribar a casa.

Els coets que s'havien portat per celebrar l'alliberament del pres zornotzarra van ser l'objecte d'atenció preferent, igual que les banderoles a favor de la repatriació dels presos. Al final, la cosa no va passar a majors. Es podia reprendre el camí. A la caravana anava també Miren Legorburu, de l'esquerra abertzale.

Com que no hi ha mal que per bé no vingui, quan la Guàrdia Civil va tornar a deixar utilitzar els mòbils, arribava una notícia inesperada a la caravana, una bona notícia imprevista: Antton Troitiño ha estat alliberat. Precisament el seu nebot Mattin es trobava entre els qui havien anat a rebre Gatza fins Jaén. Algunes persones van decidir donar mitja volta i recollir Troitiño a Madrid. En un sol dia, dos presos bascos menys a les presons espanyoles. Dos presos que acumulen 55 anys de presó.

L'estranyesa de O'Shea

Entre els periodistes que van viatjar a Jaén des Zornotza es trobava David O'Shea, el càmera australià que va aconseguir que Ignacio Camacho, número dos del Ministeri de l'Interior, no sabés què respondre quan li va plantejar l'existència de les nombroses denúncies per tortura presentades a Euskal Herria i hagués de recórrer a un ja famós "Curta, curta». Es tracta d'un vídeo que ha recorregut el món a Internet.

Quan O'Shea va partir el dimarts a la nit amb autobús de Zornotza, se li feia difícil comprendre per què un grup de persones recorria més de 700 quilòmetres d'anada i més de 700 quilòmetres de tornada per rebre un pres que fa més de 30 anys en aquesta situació. El periodista arribat de les antípodes tampoc entenia per què la Guàrdia Civil no li havia deixat a ell mateix dirigir a Jaén als seguidors d'Alcaraz per intentar recollir les seves motivacions: «És el que es fa en tots els països del món, recollir les dues versions », apuntava. Ni aconseguia comprendre per què els agents separaven als periodistes bascos dels acreditats pels mitjans espanyols. Ell es trobava en el costat dolent, en el dels periodistes arribats des Euskal Herria.

Un detingut

Finalment, el viatge de tornada a Zornotza es reprèn amb bon humor i optimisme, ben entrada ja la tarda. Passen els quilòmetres d'un paisatge molt conegut per als familiars de Sagardui: familiars, amics, veïns que han fet aquest viatge durant gairebé tota la seva vida. Boceguillas, Burgos, abans d'entrar a Euskal Herria per Araba i dirigir-se a la localitat biscaïna.

Passat un últim control a Burgos, aquesta vegada es tracta del «salutació» de la Policia espanyola, es devoren els últims quilòmetres. L'A-68 porta al grup fins Zornotza, on esperen moltíssims veïns, però també un desplegament imponent de l'Ertzaintza, que pren gairebé tots els carrers cèntrics de la localitat.

José Mari Sagardui entra per fi a casa. El moment no es troba a la vista de ningú, però l'emoció desencadenada es pot intuir. El represaliat surt després a aquest balcó que en els últims dies ha centrat tant morbo mediàtic i retira simbòlicament el lema «Gatza askatu».

Passades les 22.00 i després emportar-se un munt de pancartes de la localitat, l'Ertzaintza comença a retirar-se del poble, després d'haver realitzat algun intent de càrrega solt i practicar la detenció d'un jove. La nit ha caigut definitivament, tancant un dia per recordar. Per a José Mari Sagardui i els seus enrere ha quedat un periple iniciat el 1980 i acabat el 2011, però que no ha trencat les seves conviccions ni ha acabat amb la seva vida. I enrere queden també un munt d'amics esperant el dia que puguin emprendre el mateix viatge que Gatza.

Xina estudia invertir 9.300 milions d'euros en caixes espanyoles

Malgrat les informacions contradictòries de la premsa espanyola, Xina està estudiant invertir fins a 9.300 milions d'euros (uns 13.485.000 de dòlars) per a la reestructuració de les caixes d'estalvis espanyoles, segons el vicepresident executiu de la Corporació d'Inversions de la Xina (Xina Investment Corporation o CIC en anglès), Xie Ping. La CIC estudia un paquet d'inversió en diverses caixes d'estalvis espanyoles per al procés de reestructuració d'aquest mecanisme financer, d'acord amb una oferta plantejada per Xie Ping i esmentada avui per la premsa local.

En la visita que realitza a la Xina, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va mantenir una sèrie de reunions amb representants d'alguns fons sobirans i dels bancs més importants xinesos.

Xie Ping va assegurar al president Rodríguez Zapatero "que l'últim decret de reforma aprovat per l'Executiu espanyol és molt encertat".

La CIC va mostrar disposició d'injectar al sistema de caixes d'estalvi espanyol 6.000 milions d'euros (8.700 milions de dòlars), als quals poden sumar-se com a mínim 3.000 milions d'euros (4.350 milions de dòlars) procedents del sector privat xinès.

En cas de confirmar-se aquesta inversió, Espanya pot cobrir de cop més de la meitat de les necessitats de capital del seu sistema financer, fixada pel Banc d'Espanya en 15.152.000 d'euros (21.970 milions de dòlars).

El ministre d'Exteriors d'Israel, Avigdor Lieberman, imputat per quatre delictes

Avigdor Lieberman, que pel seu càrrec té dret a un audiència prèvia amb el fiscal, està acusat de frau, blanqueig de diners, violació de la confiança i assetjament de testimonis. El fiscal general de l'Estat d'Israel, Yehuda Weinstein, ha informat al ministre d'Exteriors, el moldau Avigdor Lieberman, que ha decidit imputar-lo per frau, rentat de diners, violació de la confiança i assetjament de testimonis.

Segons han informat mitjà locals, pel seu càrrec, Lieberman, que va rebre la comunicació enmig del congrés a Jerusalem del seu partit, l'ultranacionalista Israel Betenu, té dret a una audiència prèvia amb el fiscal per tractar d'evitar la imputació.

Si recorre l'audiència podria mantenir-se en el seu lloc, però si renuncia a la mateixa per no revelar la seva línia de defensa, llavors es consumaria la imputació i es veuria obligat a dimitir quan el seu expedient arribés als tribunals.

A l'agost de 2009, la Policia israeliana havia recomanat a la Fiscalia General que processés a Lieberman -ja llavors titular d'Exteriors- pels esmentats quatre càrrecs més el de suborn, que finalment ha quedat fora de l'acta d'acusació. El cap de la diplomàcia sionista va convocar llavors d'urg��ncia una roda de premsa per defensar la seva innocència i anunciar que dimitiria immediatament si resultés finalment imputat.

"Pel que fa a mi, el moment decisiu serà la decisió que adopti el fiscal general després de convocar una audiència futura, si és que té lloc. Només després, i si el fiscal general decideix imputar-me, dimitiré del meu càrrec (de ministre d'Exteriors) immediatament, i suposo que en el termini de tres a cinc mesos renunciaré com a cap del meu partit", va dir llavors. La seva eventual dimissió com a ministre i cap del tercer partit de més pes al Parlament (quinze diputats) podria obligar a Netanyahu a canviar la seva coalició de govern.

El que ha transcendit del cas a la premsa local situa a Lieberman com a responsable d'uns delictes en els quals va participar fins i tot després d'arribar al Parlament i al Ministeri d'Exteriors. Les sospites apunten que s'hauria embutxacat més de deu milions de shekels (2,01 milions d'euros o 2,9 milions de dòlars) gràcies a un entramat d'empreses que va aixecar amb ajuda d'alguns associats.

El ministre és sospitós d'haver establert diverses companyies tapadora amb què rentava els diners que després acabava en les seves butxaques. Les indagacions estableixen que, amb els seus familiars, Lieberman va tractar d'obstruir les investigacions en almenys tres situacions diferents, canviant els noms de les companyies que suposadament va establir a Xipre, després de sospitar que la Policia li seguia la pista.

Diputat des de 1999, Lieberman ha estat ministre en almenys quatre ocasions des de 2002, entre d'altres al capdavant d'Afers Estratègics en l'anterior executiu d'Ehud Olmert i d'Exteriors en l'actual de Benjamí Netanyahu. Tot i que havia estat interrogat en diverses ocasions sobre delictes relacionats amb la corrupció, mai fins ara s'ha assegut a la banqueta d'acusats.

El titular d'Exteriors se suma a la llarga llista de polítics israelians amb problemes amb la Justícia en els darrers anys, com l'ex president Moshe Katsav, condemnat a set anys de presó per violació, l'anterior primer ministre, Ehud Olmert, inculpat per diversos delictes, o l'exministre de Justícia Haim Ramon, condemnat a treballs públics per assetjament sexual. Un govern exemplar.

EUA impedeix al relator de l'ONU per a la Tortura entrevistar-se a soles amb Bradley Manning

Estats Units ha tornat a rebutjar la petició del relator de l'ONU per a la Tortura, l'argentí Juan Méndez, que vol entrevistar-se tot sol i sense supervisió militar amb Bradley Manning, el presumpte confident de WikiLeaks que roman tancat en una minúscula cel.la de la base militar de Quantico (Virginia) durant 23 hores al dia. El relator de l'ONU considera pròpies de règims dictatorials l'actitud dels EUA: "Estic responent a acusacions que se li dóna un tracte inhumà, degradant o fins i tot de tortura. Fins que no tingui davant totes les proves no puc dir si se li tracta inhumanament o no".

"Lamentablement, el Govern dels Estats Units no ha estat receptiu a una reunió confidencial amb el senyor Manning. Estic profundament decebut i frustrat per les evasives del Govern nord-americà", afegí.

El Pentàgon es nega que Méndez dugui a terme la visita oficial en qualitat de relator de l'ONU. Després de molt insistir ha aconseguit que li sigui autoritzada una visita de "caràcter" privat", una trobada que seria supervisada pels guàrdies de la presó.

Això ja seria més del que ha aconseguit el congressista demòcrata Dennis Kucinnich, del Comitè de Supervisió de la Cambra de Representants, que tampoc ha pogut accedir a Manning i segueix immers en un embolic burocràtic en el que cada ministeri li remet a un altre, sense que ningú li ofereixi respostes.

Més de 250 juristes dels Estats Units han signat una carta en què denuncien per il.legal el tractament "degradant i inhumà" patit pel jove soldat. També milers de signatures digitals estan secundat la iniciativa de Avaaz en la que s'exigeix ​​al President Barak Obama, la secretària d'Estat Hillary Clinton i al inquietant Secretari de Defensa Robert Gates "que posin fi immediatament a la tortura, l'aïllament i la humiliació pública de Bradley Manning".

Aquest tracte cruel és una violació dels seus drets humans, garantits constitucionalment, i un esgarrifós missatge dissuasori dirigit a totes aquelles persones compromeses amb la integritat pública que poguessin estar disposades a convertir-se en confidents.

Antonio Romero: "No es pot entendre el de Sevilla"

No es pot entendre el de Sevilla, la persecució ferotge del grup d'I.U. i del PCA, al marge de la ràbia infinita de la dreta i la ultradreta per no haver pogut especular i acumular durant 4 anys. Quants milions han deixat de percebre per la resistència "verd" del gran terreny de Tablada? No es pot entendre el de Sevilla sense enfocar la divisió de poders des del punt de vista d'aquesta lluita de classes que tot l'afecta, i que travessa l'actuació de jutges, governants i representants polítics. O és que els jutges no tenen ideologia? Foto: La jutge Mercedes Ayala que porta el cas Mercasevilla.

No es pot entendre el de Sevilla sense la contaminació constant del populisme d'un jutge en excedència que s'ho juga tot a la carta del seu triomf a Sevilla el dia 22 de maig, i que si no guanya reingressarà en el microclima social i ideològic de la judicatura sevillana.

No es pot entendre el de Sevilla al marge de l'actuació d'una jutgessa "estrella" que, ho vulgui o no, es dedica a marcar l'agenda política, i ho fa sense un relat inculpatori comprensible, competent.

No es pot entendre el de Sevilla sense conèixer les filtracions des d'un jutjat, que durant dies posa en mans dels mitjans un acte que només arriba a l'inculpat quan ha estat linxat públicament. Per cert, s'estan investigant les filtracions? En cas de resposta negativa, a què esperen? I no és de rebut que hagi de conèixer l'acte de mans de periodistes que et diuen que els ve de fonts del PP.

No es pot entendre el de Sevilla sense ludir al anticomunisme visceral d'aquesta ciutat eterna dels hereus ideològics de Queipo de Llano, encara enterrat a la Basílica de la Macarena, que, es vulgui o no, intenten convertir la llibertat en una espècie de "democràcia dels vencedors".

No es pot entendre el de Sevilla sense recordar les múltiples inculpacions, sempre sense relat inculpatori justificat (Lolo Silva va ser la primera víctima: algú li ha demanat perdó per l'arxiu de les seves "casos"?), I gairebé sempre a iniciativa del PP, contra la majoria dels que integren els llocs de sortida a la candidatura d'IU, aquesta força que ha gosat governar Sevilla amb plantejaments transformadors i des de la democràcia participativa.

El regidor d'IU imputat per Mercasevilla no dimiteix i serà cap de llista

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sevilla, Antonio Rodrigo Torrijos (IU), ha rebutjat aquest divendres dimitir del seu càrrec i ha assegurat que, després de ser imputat per la jutge que investiga el cas Mercasevilla, mantindrà la seva candidatura a l'Alcaldia de la capital andalusa. Torrijos reafirma "amb absoluta fermesa" la seva "total innocència". El candidat d'IU ha assegurat que té el suport de la federació estatal del seu partit per als comicis malgrat estar imputat perquè el seu cas no està en els deu casos del codi ètic, que aquest divendres se signa a Madrid, i que obliga a deixar el càrrec si és imputat, sense esperar ser condemnats.

El coordinador d'IU, Cayo Lara, ha dit que creu plenament en la honestedat de tots els seus càrrecs a Sevilla, el que inclou el regidor imputat.

La jutge Mercedes Alaya ha acordat la imputació de Torrijos per la venda dels terrenys de Mercasevilla a l'empresa Sanma. Antonio Rodrigo ha afirmat que aquesta decisió es va adoptar en el consell d'administració de la llotja amb el vot favorable de tots els partits polítics (PSOE, PP, PA i IU).

En aquesta causa hi ha imputades ja gairebé una vintena de persones i és una de les cinc que formen part del cas Mercasevilla-en el qual s'investiguen també irregularitats en els ERO de jubilacions falses-que instrueix la jutge Mercedes Alaya, titular del jutjat número 6 de Sevilla.

"No he actuat irregularment en cap moment"

"Expresso la meva plena confiança en la justícia", ha assenyalat Torrijos abans d'afirmar que no va a dimitir "perquè estic convençut que no he actuat irregularment en cap moment i tinc absoluta confiança que el procés ho deixi definitivament clar".

Després d'assegurar que encara no ha rebut l'acte amb la imputació de la jutgessa, Torrijos ha dit que es "reserva" la seva opinió sobre si la decisió judicial té intencionalitat en produir un mes i mig abans de les eleccions locals, i ha recordat que porta quatre anys "patint judicis paral.lels" per sectors neoconservadors sevillans.

El candidat d'IU a l'Ajuntament ha recordat que, en el cas Mercasevilla, "s'ha discutit molt, durant molts mesos, si aniria com a testimoni o com a imputat", i ha afegit que "la seva senyoria s'ha inclinat per la imputació, i vull pensar que és per respectar plenament els meus drets constitucionals".

Torrijos ha informat que, després de la seva imputació, s'ha reunit amb l'alcalde de Sevilla i soci de Govern a l'Ajuntament, Alfredo Sánchez Monteseirín (PSOE), i l'ha tractat amb "afabilitat, solidaritat i reconeixement", i que "res "indica que no li doni suport.

Després d'assegurar que està "perfectament tranquil", Torrijos ha defensat la seva posició "contra l'especulació" i "l'accés a l'habitatge a un preu just". Finalment, ha considerat "legítim" que el PP i el PA demanin la seva dimissió, el que ha atribuït a que "les matemàtiques no funcionen", en referència a una possible coalició per governar a Sevilla.

PSOE i PP servils corruptes als interessos de la banca usurera

PSOE i PP van sumar ahir vots al Congrés -com normalment fan- per rebutjar una esmena presentada per ERC, IU i ICV-EUiA al projecte de projecte de Llei de Contractes de crèdit al consum, que pretenia incloure en la llista de "clàusules abusives" les conegudes com clàusules sòl de els préstecs hipotecaris, que fixen un límit a la baixada dels tipus d'interès sense preveure en el contracte un límit per la pujada dels mateixos.

La iniciativa plantejava que s'eliminessin les clàusules sòl a tots els préstecs i crèdits hipotecaris en què el bé hipotecat sigui l'habitatge familiar que tinguin un saldo pendent de cancel.lar. "És més fàcil divorciar-se que treure's una hipoteca", va plantejar Joan Ridao, portaveu d'ERC, que va denunciar que tant el PSOE com el PP "a l'hora de la veritat" no compleixen les seves promeses per resoldre aquesta situació que afecta a milers de ciutadans".

La Fiscalia demana al TC que rebutgi la inconstitucionalitat dels desnonaments


El que sí que ha prosperat és la idea de crear la subcomissió per estudiar els "elements de millora" en el sistema hipotecari espanyol i "en particular" respecte a aquelles condicions que puguin ser considerades "abusives".

El text de la iniciativa eleva al debat parlamentari les reivindicacions que l'associació d'usuaris de la banca, Adicae, ha traslladat en els últims dies als grups al Congrés per posar límits a aquesta pràctica fraudulenta", que ha de ser" sancionada "legalment com "pràctica abusiva".

Debat de la dació

El Congrés va fixar per al proper 4 de maig el debat i votació per a la creació de la Subcomissió en la qual es pot reobrir el debat de la dació hipotecària. Sobre aquest particular, la Fiscalia General de l'Estat ha demanat en un escrit al Tribunal Constitucional que es rebutgi la qüestió d'inconstitucionalitat que va plantejar el setembre de 2010 el Jutjat de Primera Instància número 2 de Sabadell (Barcelona), que va considerar que els desnonaments podien vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva i a un habitatge digne.

Al costat de la Fundació, els grups parlamentaris presents a la subcomissió, que pot iniciar els seus treballs a partir de juny, volen tenir tancat un paquet de recomanacions sobre la Llei Hipotecària al desembre. El mateix Ridao ha mostrat la seva confiança que "si hi ha voluntat", les conclusions poden estar a punt a l'octubre i algunes d'aquestes reformes poden fer-se realitat abans del final de la legislatura.

IU portarà el PP al jutjat per 500.000 euros de 222 mòbils dels regidors

Izquierda Unida a Torrevieja (Alacant) afirma que el PP «segueix negant les factures dels telèfons mòbils de l'equip de Govern com a mostra dels seus continus enganys i burla a la democràcia», anunciant que denunciarà l'assumpte davant el jutjat «per violar els drets fonamentals dels regidors de l'oposició». «Com que no facilitar la documentació, el PP confirma que les factures són importants i descontrolades», afirma. Foto: L'alcalde de Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, amb Francisco Camps.

IU recorda que el 27 octubre 2010 demanar els noms d'usuari i factures detallades de 2009 i 2010 corresponents a les 222 línies de telèfons mòbils que apareixen en el pressupost municipal sota l'epígraf «Comunicacions de l'equip de govern", que s'eleva a 2011 «a més de 500.000 euros». «Com que no facilitar la documentació, el PP confirma que les factures són importants i descontrolades», postil.len.

Marina Albiol: Les escoles privades i concertades “també han d’ensenyar en valencià"

La diputada d’Esquerra Unida i cap de llista a Les Corts, Marina Albiol, ha afirmat avui que la seua organització vol que “totes les escoles de Castelló tinguen implantats els programes d’ensenyament en valencià o els programes d’immersió lingüística, que són els que garanteixen que els i les alumnes aprenen correctament la llengua catalana, a la vegada que el castellà”. Albiol ha recordat que sols un 35% de l’alumnat d’educació infantil i primària i un 20% d’educació secundaria i batxillerat fa tot l’ensenyament en valencià, “cosa que suposa un greu entrebanc per a l’ús normalitzat de la nostra llengua i que ens demostra que cal continuar treballant per la implantació dels programes d’ensenyament multilingüe a les escoles i instituts”.

La diputada d’Esquerra Unida ha considerat que des de la Conselleria d’educació s’estan produint atacs constants a l’ensenyament en valencià “la proposta de reduir els programes d’incorporació progressiva a tan sols una assignatura en valencià és una mostra de com el Conseller Font de Mora prefereix el xinès mandarí al valencià”.
La candidata d’Esquerra Unida a més ha recalcat que les escoles privades i concertades “també han de tindre l’obligació d’ensenyar en valencià als xiquets i xiquetes” i ha recordat que a Castelló “sols un de tots els centres concertats ofereix ensenyament en valencià”.

EUPV per la República


La candidata d’EUPV a l’Alcaldia de Castelló, Carmen Carreras, i la cap de llista autonòmica d’EUPV per Castelló,Marina Albiol, participaran a la manifestació per la III República que eixirà des de la Plaça de la Independència (La Farola), convocada per la Plataforma castellonenca 14 d’abril per la III República.

Mascarell compareixerà al Parlament pel ´cas Palau´

La Comissió de Cultura del Parlament ha aprovat aquest dimecres la compareixença del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, perquè expliqui la decisió del Govern de sol·licitar al Consorci del Palau de la Música -del qual la Generalitat en forma part- que no citi a declarar com a imputats Daniel Osácar i Àngel Colom en la investigació sobre un presumpte finançament irregular de CDC amb fons públics a través de Ferrovial i del Palau de la Música.

Tots els partits en la Comissió han donat suport a la proposta d'ICV-EUiA. Una unanimitat que també es va veure en la Comissió de Justícia de la passada setmana quan es va aprovar la compareixença del secretari del Govern, Germà Gordó, pel mateix tema.

Joan Herrera va demanar el passat 21 de gener la compareixença del conseller Mascarell i de Gordó perquè donin explicacions al Parlament sobre la decisió "insòlita, partidista i poc independent" que ha pres el Govern de no acusar Daniel Osàcar i Àngel Colom, "fins i tot quan Hisenda i la Fiscalia els ha assenyalat com a implicats".

El conseller Mascarell en resposta a Herrera es va mostrar disposat a comparèixer al Parlament "si hi ha una demanda" d'algun partit perquè, va dir, "és la seva feina i obligació". Mascarell va expressar que els motius que havien portat al Govern a decidir de no citar a declarar com a imputats a Osácar i Colom 'ja se'n parlaria al Parlament quan toqués".

L'aprovació d'aquesta nova compareixença es porta a terme una setmana després que es tirés endavant la de Gordó. ICV-EUiA i PSC havien presentat dues sol·licituds en el mateix sentit, però els socialistes també havien demanat que comparegués la cap del Gabinet Jurídic, Margarida Gil, punt que no va prosperar.

Millet i Montull es neguen a declarar sobre el presumpte finançament irregular de CDC


Els pèrits de l'Agència Tributària han estat tres hores explicant al jutge l'informe sobre Ferrovial i la vinculació d'Osàcar, que està citat a declarar divendres, en el 'cas Palau'.

L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i qui era la seva mà dreta a la institució Jordi Montull s'han negat a declarar en la peça separada del cas Palau que investiga el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau i de l'empresa Ferrovial. El Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona també ha citat a declarar pel proper divendres l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, després d'imputar-lo per la seva implicació en el cas.

Abans de Millet i Montull han declarat durant més de tres hores els pèrits de l'Agència Tributària que van elaborar l'informe sobre Ferrovial i en el qual també apunten a Osàcar com l'home de CDC que apareixia en els apunts de Millet sobre aquesta qüestió. Segons aquests pèrits, Ferrovial pagava a CDC un 4% del valor de les obres que se li adjudicaven, tot i que aquests pagaments es feien passar per comissions. La defensa de Ferrovial però ha negat aquestes acusacions i ha considerat que la Fiscalia només es basa en "conjectures".

ICV-EUiA Mataró aspira a aconseguir quatre regidors

ICV-EUiA travessa un moment dolç, sense divisions internes i amb molta unitat i cohesió, que ha fet possible la incorporació de gent nova al projecte que lidera el candidat Esteve Martínez. Tots aquests factors fan ser optimistes als ecosocialistes, que es mostren convençuts de poder recuperar el tercer regidor que van perdre al 2007 i fins i tot sumar-hi el quart. Així ho va manifestar el president local d’ICV Sergi Morales ahir dimarts, dia 12, durant una assemblea en la qual es va aprovar la candidatura completa i els eixos que definiran el programa electoral de la formació.

L’assembla va aprovar per unanimitat la candidatura que encapçala Martínez i que compta amb l’actual regidora d’Educació com a número 2 i l’advocat Miquel Ponce com a número 3. El cap de llista va destacar el fet que estigui integrada per un grup de gent amb llarga experiència en els moviments socials i veïnals i va definir-la com la “candidatura contra les retallades. Lluitarem des de les institucions i des del carrer per protegir l’Estat del Benestar”.
,

Camats acusa Rigau de deixar l'escola pública en inferioritat amb l'eliminació de la 6ª hora

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha acusat avui a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de deixar "de nou" l'escola pública en oferta "per sota" de l'escola privada i concertada amb l'eliminació de la sisena hora "per motius ideològics". "Si fossin motius acadèmics, ho farien per totes les escoles i no només per algunes", ha remarcat Camats que també ha assegurat que Rigau "no es creu l'educació pública".

Així, per a la diputada ecosocialista "mentre siguin els pares qui paguen, no els fa nosa la sisena hora" i ha dit que "si fossin el Govern dels millors ens explicarien l'impacte que tindrà que la meitat dels nens de Catalunya, els que van a l'escola pública, deixaran de fer 1.000 hores a primària". "Vostè no vol la sisena hora a la pública, vol tirar enrere els centres de 3-16 anys públics, i també vol tirar endarrere quan ens torna a parlar a parlar de centres ordinaris i centres per a desfavorits", ha lamentat alhora que ha advertit que molts mestres podran acabar al carrer.

De la mateixa manera, la diputada d'ICV-EUiA ha ironitzat ja saber què vol el Govern de CiU: "Volen centres per nens i per nenes, centres en funció del llinatge i per això ha posat els cinc punts". "Tenim la sensació que l'escola pública catalana ha posat la guineu a cuidar de les gallines".

EUiA de Montblanc critica el campi qui pugui dels Mossos

Des d'EUiA de Montblanc denuncien "un fet que es ve produint molt sovint a la nostra vila, es tracte del cert comportament i el mal exemple d´alguns membres dels Mossos d'Esquadra que estacionen de qualsevol manera els seus vehicles per el sol motiu de prendre un cafè. No critiquem que es prenguin el cafè -que tothom en té dret- si no del mal civisme i exemple que donen als altres conductors. De tothom es sabut l´exagerada forma d´actuar de certs membres de la Guàrdia Urbana de Montblanc, a l'hora de ficar multes a llocs de la nostra vila, el que no critiquem per que per això estan i per això cobren".

"Peró no es just que les vares de mesurar a l'hora de ficar una multa o sanció siguin diferents i no es sancionin també aquells agents que deixen els seus vehicles mal estacionats, en llocs prohibits o en doble fila, amb el perill que això suposa", conclou el comunicat.