dilluns, 4 de març de 2013

La casa de Berlusconi era un "veritable sistema de prostitució"

El fiscal de l'anomenat cas Ruby contra l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi ha dit que a la residència del llavors cap del Govern a Arcore, prop de Milà, havia "un veritable sistema de prostitució" organitzada, del qual la jove marroquina era part integrant , a canvi de prestacions sexuals amb pagaments en efectiu i promeses de treball i llocs en política, tal com es desprèn de les intercepcions telefòniques.

El fiscal Antonio Sangermano ha insistit aquest dilluns davant del Tribunal de Milà (nord) en l'existència d'una complexa trama de prostitució, organitzat a través de l'ajuda de l'exconsellera de Llombardia, Nicole Minetti, imputada en el cas costat del representant de famosos Lele Mora i el director d'informatius de canal de televisió Rete Quattro (propietat de Berlusconi), Emilio Fede.

Segons Sangermano, hi va haver remuneracions a les noies allotjades a la residència d'Arcore per part de Berlusconi a canvi de prestacions sexuals amb pagaments en efectiu i promeses de treball i llocs en política, tal com es desprèn de les intercepcions telefòniques.

Quant a Lele Mora i Emilio Fede, van estar disponibles per fer la feina de traficar amb sexe de pagament a les ordres de Silvio Berlusconi amb la finalitat de lucrase econòmicament, ha dit el fiscal. Segons ell, Mora, Fede i Minetti organitzar el que ha definit com un "sistema de prostitució", del qual la jove marroquina era part integrant, i creat per a la satisfacció personal de Berlusconi.

La crida a comissaria


D'altra banda, també ha comparegut aquest dilluns la fiscal de menors italiana Anna Maria Fiorillo, de guàrdia en la nit entre el 27 i el 28 de maig en què Ruby va ser portada a una comissaria de Milà per haver comès un robatori de menor entitat.

Segons la instrucció, Berlusconi va trucar a la comissaria per exigir el seu alliberament assegurant que la noia era neboda del llavors president egipci Hosni Mubarak.

Aquesta nit, la jove marroquina, amb la qual presumptament Berlusconi va mantenir relacions de pagament quan era menor d'edat, va ser lliurada a l'exconsellera de Llombardia Nicole Minetti, persona de confiança de l'ex primer ministre.

Fiorillo va dir avui que, d'acord amb la informació que des de la comissaria de Milà se li va donar durant aquesta nit per informar de l'assumpte a través de diverses trucades, ella va sospitar que la noia era prostituta i havia de ser portada a un centre de menors.

La fiscal de menors ha assegurat que va rebre diverses trucades des de la comissaria aquella nit, en què li deia que no hi havia lloc per portar a Ruby als centres de menors i que, davant aquest problema, s'havia presentat una "comissària ministerial, una tal Minetti, que estava disposat a portar-se a la noia".

"Vaig dir que m'expliquessin el càrrec de consellera ministerial, que no coneixia, i vaig demanar en qualitat de què aquesta persona s'oferia per la seva tutela. A la primera pregunta no va respondre (el meu interlocutor), a la segona sí, i va afirmar que aquesta persona s'encarregava de la noia perquè era la neboda egípcia de Mubàrak", ha conclòs.

La reforma del mercat de lloguer, un nou cop al dret a l'habitatge

Amb els vots favorables del PP i de UPyD, les abstencions de CiU i del PNB i el vot contrari de l'Esquerra Plural, ERC, Amaiur i PSOE, el Govern de Rajoy ha donat un pas decisiu en l’aprovació d’una important reforma en matèria de lloguer. Segons els seus impulsors, l’objectiu és “dinamitzar el mercat del habitatge”. Tanmateix, es tracta d’una reforma que afeblirà encara més la posició dels llogaters, criminalitzarà els impagaments per raons de necessitat i facilitarà els desnonaments exprés. D’aquesta manera, el dret a l’habitatge digne patirà per partida doble.

D’una banda, a la tragèdia dels desnonaments per execucions hipotecàries s’hi afegirà la d’aquelles persones i famílies que, en el context de la crisi, esdevinguin incapaces de pagar el lloguer. D’una altra, es promourà un fals enfrontament entre petits propietaris i llogaters, mentre els grans propietaris i les entitats financeres podran continuar especulant amb un parc d’habitatges que bé podria contribuir a la solució de la crisi.

Quan ja s’ha anunciat el vist i plau del Senat, el Projecte de Llei de Mesures de Flexibilització i Foment del Mercat del Lloguer d’Habitatge, modifica la legislació d’arrendaments urbans i la legislació d’enjudiciament civil amb dos finalitats bàsiques:

La primera, reduir de 5 a 3 anys el contracte de lloguer i facilitar els increments il·limitats de la renda. La segona, permetre els desnonaments per impagament d’un sol mes de lloguer i crear un registre de morosos. Malgrat les declaracions del impulsors de la reforma, a falta d’un parc públic assequible, aquestes mesures no comportaran cap avenç en la protecció del dret a l’habitatge. Ans al contrari, només afebliran l’estabilitat i la seguretat dels llogaters, desincentivaran la cura dels habitatges llogats i acabaran per criminalitzar les persones amb necessitats econòmiques i habitacionals més agudes.

El primer objectiu de la reforma, en efecte, consisteix en l’escurçament del contracte de lloguer de 5 a 3 anys alhora que es restringeixen les pròrrogues obligatòries de 3 a 1 any . Com a conseqüència d’aquesta nova situació, cada 3 anys es podran produir pujades indiscriminades de la renda o es podrà cancel·lar el contracte de lloguer sense haver de justificar la necessitat de recuperar l’habitatge. L’escurçament del contracte semblaria basar-se en la creença que l’actual situació, caracteritzada per una certa moderació dels preus de lloguer, és transitòria i per tant cal contemplar la possibilitat de finalitzar els contractes un cop la situació es recuperi. La conseqüència per a les unitats familiars és de gran inseguretat ja que difícilment podran projectar-se de forma mínimament estable en una llar per períodes de 3 anys.

En segon lloc, la reforma desvincula l’actualització de la renda de l’augment de l’Índex de Preus al Consum, IPC, i preveu que arrendador i propietari decideixin “lliurement” quin criteri aplicar-hi. Aquest criteri, justificat per la voluntat d’enfortir la “llibertat contractual de les parts” desconeix la debilitat del llogater a l’hora de negociar els termes del contracte, especialment quan es tracta de grans agències immobiliàries, caient en un evident desequilibri contractual.

Després de veure els abusos generats per la suposada llibertat contractual en l’àmbit hipotecari, no seria d’estranyar la signatura de contractes de lloguer amb criteris d’actualització de la renda manifestament inassolibles.

Nuet i Junqueras volen que se celebri "el més aviat possible" la consulta pel dret a decidir

En la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut avui el Secretari del PCC i coordinador d’EUiA, Joan Josep Nuet, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, a la seu nacional dels republicans, Nuet ha emmarcat la trobada en el moment polític, social i nacional que viu Catalunya i que reclama, en paraules del dirigent d’EUiA, “diàleg entre la gent d’esquerres per posar en comú els interrogants i les solucions que podem trobar plegats”. Junqueras ha revelat que les decisions unilaterals que està prenent CiU, pel que fa a la nova reducció salarial dels empleats públics o les retallades de personal, dificulten la negociació dels pressupostos pel 2013.

Nuet ha destacat, en primer lloc, la coincidència amb Junqueras en voler impulsar la consulta pel dret a decidir “perquè sigui una realitat el més aviat possible i no es doni ni un pas enrere, tot i els dubtes que hi ha a d’altres cases”. El coordinador general d’EUiA ha insistit que front les dificultats que viu el país cal preguntar directament al poble de Catalunya i començar a concretar “quan i com la farem i què preguntarem, i quan més aviat millor.”

Per EUiA, un gran acord nacional és el que aportarà major legitimitat democràtica a la consulta i quant a la pregunta, el principal és “que sigui clara i diàfana i acceptada per tothom”, segons ha dit el seu coordinador general, que ha apostat per “treballar per esvair interrogants”.

D’altra banda, el dirigent d’EUiA i diputat al Congrés ha explicat que també han compartit amb el president d’ERC el seu rebuig a les polítiques d’austeritat que han fracassat a Europa, Espanya i Catalunya, que “no ens deixen desenvolupar com a poble ni com a societat”, ha dit Nuet.

En aquest punt, el coordinador general d’EUiA s’ha referit als pressupostos del govern català i a les seves polítiques de retallades: “És conegut que nosaltres defensem que hi ha alternativa i que les retallades no han de governar Catalunya”. En conseqüència, Nuet ha aprofitat l’avinentesa per apel·lar a la “forta sensibilitat social d’ERC” per trobar, junts i amb d’altres, les alternatives a l’anunciada retallada de 4.000 milions d’euros en els pressupostos 2013 de la Generalitat, que de tirar endavant significaria “ofegar més al poble”.

Per acabar, Nuet s’ha referit al vot del PSC en el Congrés del Diputats favorable a la consulta pel dret a decidir, un fet que el dirigent d’EUiA ha valorat positivament i que ha qualificat de “decisió valenta i avançada, que té un ampli suport social a Catalunya”. Nuet, que es va reunir recentment amb Pere Navarro, li ha volgut enviar un missatge “des de la modèstia” pel suport a la consulta tot i l’oposició per part del PSOE: “Aquest camí reforça l’esquerra catalana i el país”, ha afirmat el coordinador general d’EUiA i portaveu adjunt del grup de L’Esquerra Plural al Congrés.

Per la seva part, el dirigent republicà ha valorat molt positivament la reunió amb Nuet per compartir “diagnosi i receptes” en l’àmbit de la consulta i la necessitat “d’accelerar el seu procés” per posar-lo “en mans de la ciutadania” tan aviat com sigui possible, a més de les coincidències en cercar polítiques alternatives a les d’austeritat.

Junqueras ha reconegut en la roda de premsa que les aportacions d’ERC a l’acord d’estabilitat del govern a Catalunya, bàsicament pel que fa a polítiques fiscals, no són suficients per evitar les retallades previstes per CiU, i ha apostat perquè el govern català se salti el sostre de dèficit imposat pel govern espanyol i trobar una alternativa construint un bloc més ampli amb altres forces polítiques, socials sindicals i patronals.

El dirigent independentista ha declarat així mateix que les decisions unilaterals que està prenent CiU pel que fa a la nova reducció salarial dels empleats públics o les retallades de personal a la CCMA dificulten la negociació dels pressupostos pel 2013.

Saladí, el gran heroi del món islàmic i exemple de cavallers

Es compleixen 820 anys de la mort del primer sultà de la dinastia ayubí, admirat tant per musulmans com per cristians pel seu caràcter noble i cavallerós, el 4 de març de 1193 i a l'edat de 55 anys, víctima d'una malaltia. D'Orient a Occident es va convertir en heroi de nombroses llegendes en les que es confonia inclús amb el mític Salomó. La seva tomba (foto) està situada al costat de l'ala nord de la Gran Mesquita de Damasc, a la capital de Síria i de la dinastia Omeia (Muhawiya).

Al-Nāsir ('El victoriós') Salah ad-Din Iūsuf ibn Ayyub (en kurd: Selaheddîn Eyûbîen, i en àrab: صلاح الدين يوسف الأيوبي, que vol dir Yusuf, fill de Ayyub), més conegut en occident com Saladí, Saladin, Saladin o Saladine (1138 , Tikrit (Iraq) - 4 de març de 1193, Damasc), 1 va ser un dels grans governants del món islàmic, sent Sultà d'Egipte i Síria i incloent en els seus dominis Palestina, Mesopotàmia, Iemen, Hiyaz i Libia. Amb ell va començar la dinastia ayubí, que governaria Egipte i Síria en els anys posteriors a la seva mort.

Defensor de l'islam i particularment de l'ortodòxia religiosa representada pel sunnisme, va unificar política i religiosament l'Orient Pròxim, combatent i liderant la lluita contra els cristians creuats i acabant amb doctrines allunyades del culte oficial musulmà representat pel Califat Abassí de Bagdad.

El 4 de març de 1193, fa exactament 820 anys, va morir Saladí, el primer sultà de la dinastia ayubí i el principal heroi del món islàmic, admirat també pels cristians pel seu caràcter noble i cavallerós. Saladí va néixer en 1138 a Tikrit (Iraq), en el si d'una respectable família kurda originària de Dvin, una antiga ciutat d'Armènia.

Saladí va ser sultà d'Egipte (1171-1193), on va reinstaurar el sunismo, i de Síria (1174-1193), a més unificar Orient Pròxim. El 1187 va derrotar als croats a la batalla de Hattin i va conquistar Jerusalem, posant fi a gairebé nou dècades d'ocupació per part dels croats, el que va provocar la Tercera Croada (1189-1192).

Els cristians, sota el comandament de Ricard Cor de Lleó, no van tornar a prendre la ciutat, però van signar la pau amb Saladí i recuperar les places costaneres que havien reconquerit.

ERC: “CiU fa fora el PP de la Diputació però a l’Ajuntament li dóna la clau de la caixa”

El 'líder' del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha anunciat aquest dilluns que el seu grup ha pactat amb CiU una modificació del crèdit prorrogat de 103 milions d'euros, que permetrà desbloquejar inversions pendents per falta d'un acord pressupostari -les comptes d'aquest any estan prorrogades-. Jordi Portabella, creu que CiU ha acabat donant la governabilitat de la capital del país al PP amb un pacte per les inversions de Barcelona. Per Portabella, “aquest pacte és poc transparent perquè no només estan pactant les inversions sinó una acció de govern amb unes contrapartides molt negatives per a la ciutadania tant a nivell nacional com a nivell social”.

L'acord s'aprovarà en la Comissió d'Economia d'aquest dimecres, arribarà al ple el 15 de març, i serà suficient perquè l'alcalde, Xavier Trias, eviti sotmetre a una qüestió de confiança. Fernández, en roda de premsa aquest dilluns, ha assegurat que es tracta d'un primer acord i que veu factible arribar a un segon per desbloquejar 93.300.000 més en inversions.

Aquest acord es produeix en paral·lel a la negociació bilateral per reformular el Pla d'Usos de Ciutat Vella i eliminar la prohibició que obrin més hotels al districte.

Jordi Portabella planteja a l’alcalde Xavier Trias altres alternatives possibles


El cap del grup municipal d’ERC+DCat+RCat considera inexplicable que “CiU fa fora el PP de la Diputació de Barcelona i l’endemà entra a l’Ajuntament de la capital entregant-li la governabilitat nacional i social, i allunyant-se de les demandes majoritàries de la ciutadania”.

En aquest sentit, Portabella no dóna crèdit al fet que a l’endemà de fer fora Alberto Fernández (PP) de la Diputació amb l’altra mà se li hagi lliurat la clau de la caixa de Barcelona. “Aquest és un pacte que dóna l’esquena al que vol la gent”. “Aquests números [els de les inversions pactades] són els d’una capital de província. Per primera vegada Barcelona haurà pactat unes inversions que deixaran de ser de capital d’Estat per ser de capital de província”.

És per aquest motiu que Jordi Portabella planteja a l’alcalde Xavier Trias altres alternatives possibles: “De les set possibilitats de pacte, Trias (CiU) ha triat la que es decanta més a la dreta, allunyant-se de la centralitat nacional i social”.

Pensionistes de CCOO PV reclamen per la no revaloració de les pensions

Pensionistes de CCOO PV han lliurat aquest matí, a les oficines de la Direcció provincial de l'INSS a València, les reclamacions recollides entre els seus afiliats i simpatitzants de la província, en el marc de la campanya estatal impulsada des de la federació estatal de CCOO. La campanya coincideix amb el recurs d'inconstitucionalitat que els grups parlamentaris de l'oposició han presentat al Tribunal Constitucional.

La campanya de recollida de reclamacions està motivada pel rebuig a la no revaloració de les pensions segons l'evolució de l'IPC, el que suposa un incompliment del Pacte de Toledo. CCOO a més alerta que la modificació dels criteris d'utilització del Fons de Reserva arrisca la viabilitat futura de les pensions.

Aquesta vulneració suposa una agressió més al poder adquisitiu de les persones pensionistes, molt minvat ja per anteriors mesures com el copagament dels medicaments, les retallades en atenció a la dependència i per la constant pujada de preus i impostos, el que suposa un fort impacte en la capacitat econòmica d'un important sector de la població. A més, la no revaloració afecta de manera molt especial a les dones, les pensions són clarament inferiors.

En l'acte de lliurament, Evaristo Soto, secretari general de la Federació de Jubilats i Pensionistes de CCOO PV, ha destacat la contribució activa dels pensionistes valencians a la Campanya de reclamacions a la Seguretat Social sobre la defensa dels increments de les pensions per el 2013. "Hem presentat l'INSS l'ordre d'un miler de reclamacions, 640 a València, 70 a Gandia, 300 entre Alacant i Elx, i 100 a Castelló, i la nostra intenció és seguir denunciant aquest robatori" ha afirmat Soto a les portes de l'INSS.

Un editor de RTVV diu que el PP va ordenar silenciar l'accident del metro

'Si en aquell moment Canal 9 no va tallar l'emissió i no va fer un desplegament informatiu sobre l'accident del metro de València va ser perquè la direcció de la casa havia decidit continuar amb la programació'. Ho diu Frederic Ferri, editor d'informatius de Canal 9, en el segon capítol de la sèrie documental 0responsables, que cada mes vol aprofundir i analitzar els aspectes de l'accident de metro, el més greu d'Europa, amb quaranta-tres morts.

Diu que la cobertura de la visita del papa en aquell moment era 'intocable' i prioritària, i que així ho havien fet saber des de presidència a la direcció de la cadena, i aquesta al director de l'informatiu.

De fet, no va ser fins una hora més tard que Canal 9 va informar per primer cop que hi havia hagut l'accident i Ferri també apunta que des de la Generalitat s'havia instruït la direcció de RTVV a no donar cap xifra de morts. 'La línia de les informacions és la de la presidència de la Generalitat'. I amb l'arribada del papa a València, la informació sobre els fets es va reduir al mínim, denuncia el documental.

El documental, que es presenta com una comissió d'investigació ciutadana, dóna veu als testimonis vetats a la comissió parlamentària i que foren silenciats pels mitjans públics. Hi participen l'Associació de Víctimes del Metro, Barret Films i la Fundació Valencianista i Demòcrata.

El segon capítol es va publicar ahi, coindidint amb la concentració que cada dia 3 de mes l'associació fa a la plaça de la Mare de Déu de València, a les set del vespre, per denunciar que encara ara, sis anys i mig després de l'accident, ningú no ha assumit cap mena de responsabilitat en la tragèdia.

El 0,1% del potencial de la geotèrmia podria cobrir les necessitats energètiques del planeta 13.000 anys

L'aprofitament del 0,1% del potencial de la temperatura de la Terra, que més del 99% es troba a una temperatura superior a 1.000 graus centígrads, serviria per cobrir les necessitats energètiques del planeta durant els pròxims 13.000 anys, segons el secretari general del Col·legi de Geòlegs (ICOG), Manuel Regueiro. Imatge: Mapa geotèrmic de Catalunya.

Durant la conferència Contra la crisi, geotèrmia i eficiència energètica, celebrada en el marc de la Fira d'Energies Renovables Generalitat 2013, Regueiro ha destacat el "paper fonamental" de les instal·lacions d'energia geotèrmica, especialment en les de baixa entalpia (destinades a la climatització d'ús residencial).

"Abans de fer una instal · lació geotèrmica és necessari realitzar un model geològic del terreny, és a dir, conèixer en detall les característiques del subsòl", ha assenyalat. Amb la realització d'aquests tests es pot conèixer la conductivitat tèrmica del subsòl i determinar amb precisió la longitud de perforació i optimitzar el camp de captació d'energia, de manera que es poden realitzar instal·lacions geotèrmiques adaptades a les necessitats reals d'ús i assegurar la seva eficiència .

A la conferència, organitzada pel ICOG i l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), representants de les associacions professionals, empreses i de l'administració han analitzat la situació actual d'aquesta font d'energia i els reptes als quals s'enfronta en el futur.

En aquest context, el president del ICOG, Luis Suárez, ha reclamat a les administracions públiques que diferenciïn entre geotèrmia somera o de baixa entalpia i la geotèrmia d'alta entalpia a l'hora de concedir autoritzacions per al seu ús, i recorda que la geotèrmia a Espanya segueix regulada per la Llei de Mines de 1973.

Mentre, el subsecretari del Ministeri de Foment, Mario Garcés, ha apuntat que la futura Llei de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbanes introduirà criteris d'eficiència energètica en els requisits per a la rehabilitació d'immobles i ha subratllat el paper que tindrà l'energia geotèrmica en aquest fi.

A més, Suárez ha manifestat que Alemanya o Suècia, porten a Espanya "dècades d'avantatge" en l'ús de la geotèrmia, sobretot en l'ús residencial. Concretament, la vicepresidenta segona del Col·legi de Geòlegs, Cristina Sapalski, ha dit que les llars espanyoles gasten en energia, de mitjana, un 40% més que els alemanys, de manera que ha reclamat un major paper per a la geotèrmia en la millora de l'eficiència energètica.

El subsecretari del Ministeri de Foment, Mario Garcés, ha assenyalat que la futura Llei de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbanes introduirà criteris d'eficiència energètica en els requisits per a la rehabilitació d'immobles.

Així mateix, ha apostat per crear un mercat únic dins d'Espanya que elimini les barreres administratives per les empreses del sector que volen operar en diferents comunitats autònomes. Mentrestant, el responsable de l'àrea d'Investigació en Recursos Minerals del ICOG, Celestino García, ha manifestat que "crida l'atenció" la falta de centres d'investigació dedicats a la geotèrmia a Espanya.

Mezhduréchensk, famosa per la russa més bella i el puntual fantasma de la seva presó de Sibèria

Els presoners i el personal penitenciari d'una presó a Sibèria diuen haver vist el 'fantasma' d'un reclús que va morir anteriorment a la seva cel.la. Aquest 'fantasma' va ser gravat per les càmeres de vídeo de la presó de la ciutat de Mezhduréchensk, a la província de Kémerovo (Sibèria), ha informat la cadena de televisió local. Elmira Abdrazákova (foto) ha guanyat el títol de la noia més bella del país. Té 18 anys, viu a la mateixa ciutat de Mezhduréchensk i estudia a la Universitat de Vies de Comunicació. Video a continuació:


Un canal televisiu de Sibèria va mostrar el vídeo d'un suposat fantasma, una imatge captada uns anys després de la mort sobtada d'un home en una de les cel·les del penal.

Al vídeo darrere de l'esquena d'un home viu es pot veure la imatge de 'algú', o simplement una 'concentració d'energia' o un reflex, depenent de la imaginació que li posi l'espectador.

"Estàvem a la cel i vaig veure 'alguna cosa', que surava per l'aire des de feia alguns minuts i després va desaparèixer", va explicar un oficial de l'entitat penitenciària. Segons els oficials de la presó, el 'fantasma' és molt puntual i cada dia apareix a la cel sempre a la mateixa hora.

Per què apareix ara la carn de cavall?

Vicenç Navarro: Aquest article analitza l'anomenat escàndol de la comercialització de la carn de cavall sense previ coneixement del consumidor. L'article assenyala que la crisi econòmica i financera té gran responsabilitat en el desenvolupament de tal escàndol.

La crisi actual està tenint un enorme impacte en els hàbits de consum de la població dels països de l'Eurozona, i molt en particular en els perifèrics de tal comunitat monetària. Diverses enquestes de consum mostren que les classes populars han disminuït la seva capacitat adquisitiva, el que els força a comprar productes més barats que en períodes anteriors. I entre ells, productes carnis que han sofert canvis notables a força de variar la seva composició, sense que el consumidor sigui conscient d'aquests canvis. Entre aquests canvis hi ha la substitució de carns de vedella i altres animals per carn de cavall.

La causa d'aquesta substitució és fàcil d'entendre. Un quilo de carn de cavall costa 66 centaus. Un quilo de carn de vedella costa gairebé quatre dòlars. D'aquí la substitució d'una per l'altra, la qual cosa explica la molt àmplia generalització d'aquesta pràctica en moltes empreses càrnies, substitució que no és ni nova ni tan desconeguda com ara es pretén fer creure.

L'únic que sembla que no ho sabia és el consumidor. Ha contribuït a aquesta ignorància la reducció dels inspectors sanitaris controladors de l'aliment, resultat dels grans retallades d'ocupació pública. El cas més clar és el britànic, en què les retallades de la inspecció sanitària pel govern liberal-conservador han estat molt accentuats.

Tal pràctica de substitució es va iniciar i va agreujar en gran mesura a Irlanda, un dels països on la crisi financera i econòmica ha estat més accentuada. En realitat la crisi significar que el cost de manteniment de cavalls va augmentar considerablement, forçant el seu sacrifici. Irlanda, que havia estat un dels països de la UE amb més cavalls per 10.000 habitants, va veure un enorme sacrifici de cavalls durant la crisi. Els seus escorxadors van passar de sacrificar 2.000 cavalls l'any 2008 a 25.000 en el 2012.

I Irlanda es va convertir en el major exportador de carn de cavall, empaquetada com "carn", sense més (veure Conn Hallinan "The Great Horsemeat Crisi". Counter 25.02.13). Aquest augment tan notable de carn no va passar desapercebut. Abans al contrari. Va ser la causa que es detectés que alguna cosa estava passant, com així era. Va ser així com es va anar descobrint que altres països, a més d'Irlanda, també havien estat exportant gran quantitat de carn de res ("beef") que era en realitat carn de cavall. I així va aparèixer el gran escàndol. Ikea ha deixat de servir als seus magatzems les famoses mandonguilles sueques per estar "contaminades" amb carn de cavall.

En realitat, no hi ha res dolent o perillós en menjar carn de cavall. L'únic és que és de diferent qualitat. Però el més criticat és que no s'ha informat a la població d'això. En moltes cultures, el cavall se li percep com al gos, un animal domèstic al qual, en el cas del cavall, es vesteix fins i tot de certa noblesa. Repassant articles per preparar aquest, em va cridar l'atenció llegir que fa anys a Irlanda, per exemple, les classes populars (que eren irlandesos) no podien posseir cavalls.

Només les elits governants, els anglesos que controlaven Irlanda, podien tenir-los. El cavall era, com també ho és en la cultura britànica, un animal definit com noble, és a dir, d'ús per a l'esplai de la noblesa. No cal dir que moltes coses han variat des que aquestes percepcions estaven generalitzades en aquells països. Però l'anomenat escàndol "de la carn de cavall" té poc a veure amb la noblesa, excepte que la recerca del màxim benefici, per una banda, i la creixent disminució de la capacitat adquisitiva de la població, de l'altra, han portat a aquesta situació en què fins i tot els símbols es redefineixen, tot això sense que al ciutadà se li informe.

El mercat (mai millor dit "amb la seva mà invisible") és el que defineix la realitat. En aquest cas, a més d'invisible, la mà ha estat oculta i amagada, fins que es va descobrir.

Activistes demanen aturar la crucifixió d'un jove a l'Aràbia Saudita

Els activistes de drets humans a l'Aràbia Saudita del monarca teocràtic -íntim amic i soci de Joan Carlos de Borbón- s'han mobilitzat per intentar salvar a set joves que seran executats aquest dimarts per un delicte -que no van cometre- quan eren menors d'edat. La seva condemna és encara més vergonyosa i immoral perquè el procés ha estat ple de les habituals irregularitats a la tirania wahhabí i els joves asseguren que van ser torturats per confessar. El suposat cap del grup, Sarhan al Mashayekh, serà, a més, crucificat, un dels cruels càstigs físics que encara contempla el sistema penal de la teocràcia saudita. Hi ha 30.000 detinguts sense judici durant dècades, nens i dones inclosos, a l'Aràbia que finança el terrorisme capitalista internacional juntament amb Qatar i l'OTAN. Ni l'ONU, ni l'UE ni el Vaticà ni la Zarzuela ni cap "demòcrata" feixista ha dit res ni s'ha queixat per la barbàrie.

"Vivim en una societat medieval, encara que estiguem en els albors del tercer mil·lenni", lamenta Mohammad al Qahtani, el director de l'Associació pels Drets Civils i Polítics a l'Aràbia Saudita (ACPRA), en conversa telefònica. Aquest activista explica que aquesta pena "es reserva per als crims més odiosos i que creen alarma social". No disposa de xifres. "És infreqüent, però es dicta, encara que de vegades el Govern, conscient de la degradació del sistema judicial, commuta aquest tipus de condemnes", afegeix.

Quin és el delicte odiós que van cometre els set condemnats? Pel que sembla, una sèrie d'atracaments a joieries a la ciutat de Abha, al sud del país, pels que van ser detinguts entre març de 2005 i gener de 2006. La sentència de mort es va pronunciar fa tres anys, però les autoritats probablement han esperat perquè tots siguin majors d'edat en el moment de la seva aplicació. A Aràbia Saudita, aquesta pena s'executa pel procediment de decapitació a espasa. En el cas de Sarhan, després es procedirà a la crucifixió.

"Li deixaran exposat [a la creu] durant diverses hores, com a mesura d'escarni", explica l'Qahtani. "No és només la severitat del càstig, sinó que no han tingut accés a un advocat, ni un judici just, a més els han intimidat i torturat perquè confessin", subratlla. El que la seva organització i altres activistes estan demanant és que es repeteixi el judici i se'ls permeti comptar amb defensa lletrada.

"El cas és tan feble que han hagut de recórrer a la intimidació per aconseguir les confessions, si tinguessin proves sòlides, no hagués estat necessari", afegeix aquest activista que porta anys denunciant els abusos de la Direcció d'Investigació General -els serveis secrets saudites- i la seva interferència en el sistema judicial.

Amnistia Internacional s'ha fet ressò d'aquestes preocupacions i ha llançat una crida urgent perquè es freni l'execució. Ali al Ahmed, un opositor saudita que dirigeix ​​l'Institute for Gulf Affairs a Washington, ha escrit a diversos ambaixadors europeus a Riad demanant la seva intervenció davant les autoritats saudites.

"Aquests homes seran executats després d'un judici que va durar tres hores i en el qual no van comptar ni amb advocat ni amb assistència lletrada. Entre els motius de la seva execució està que són originaris del Sud, una regió marginada pel Govern saudita", explica en la seva missiva.

En Ahmed insisteix en la minoria d'edat dels condemnats quan es van produir els fets. A la data de la sentència a mort, Sarhan al Mashayekh i Saeed al Omari tenien 22 anys, Ali al Shehri, 20, Naser al Qahtani i Ali al Qahtani, 24, Saeed al Shahrani, 21, i Abdulaziz al Amri, 23. Atès que els delictes es van cometre entre 2004 i 2005, les seves edats rondaven llavors entre els 15 i els 19 anys.

A més de l'Aràbia Saudita, només Iran, Iemen i Sudan continuen executant a persones que van delinquir sent menors, cosa que prohibeix la Convenció Internacional dels Drets dels Infants.

30.000 detinguts sense judici durant dècades, nens i dones inclosos, en la Aràbia que finança el terrorisme capitalista internacional juntament amb Qatar i l'OTAN

Aràbia Saudita s'ha lliurat fins ara de les revoltes populars que han sacsejat alguns veïns i enderrocat tirans a força de repressió brutal i la col · laboració dels mitjans que silencien els seus habituals salvatjades altmedievals. Mentre, el substitut de l'èbria Clinton, John Kerry, els fa una visita per fer veure que en el regne no hi ha veus discrepants, tot i les nombroses protestes per demanar l'alliberament de presos empresonats durant anys sense judici, i on, segons Umma, ja van "més de 300 detinguts" en els últims dies.

La policia va detenir 176 persones el divendres, incloses 15 dones, a Buraida (a 300 quilòmetres de Riad) per concentrar-se davant la seu de la fiscalia. Es tracta de l'últim d'una sèrie d'incidents similars que vénen repetint des de 2011, quan els familiars dels anomenats "presos oblidats" van començar a manifestar tant en les comarques xiïtes de la Província Oriental com a Riad davant del Ministeri de l'Interior.

Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació després de l'advertència de les autoritats que actuaran amb fermesa si es repeteixen les protestes. Segons aquesta organització de drets humans, els manifestants de divendres demanaven l'alliberament de "més de 50 dones i nens" detinguts dos dies abans en una protesta similar. Les dones i nens reclamaven que "s'alliberés als seus parents empresonats sense càrrecs ni judici o que ja han complert les seves condemnes".

El Govern reconeix l'existència de 13.000 detinguts sense judici per la lluita contra el terrorisme. No obstant això, la ACPRA, una de les primeres organitzacions de la societat civil saudita a denunciar els abusos del Ministeri de l'Interior, estima que la xifra està prop dels 30.000. Sota l'acusació genèrica de "terrorisme", hi ha des clergues que han demanat que no s'ajudi a Estats Units en la seva agressió a països islàmics i joves que van expressar el seu desig de fer la guerra santa davant la invasió de l'Iraq, fins les dones d'Al Qaida, acusades de donar suport logístic als gihadistes.

Els mitjans de comunicació saudites, fent-se ressò de la versió oficial, acusaven el diumenge als manifestants de Buraida de violents i de donar suport a "grups desviats", com el règim crida als extremistes islàmics. Aquest enfocament va ser immediatament criticat a les xarxes socials.

Crits de corrupta a Johnson al jutjat pels cas d'abusos sexuals a RTVV


L'ex-directora de Canal 9 i ex-consellera de Turisme, Cultura i Esports, Lola Johnson, ha declarat avui al jutjat de Paterna com a testimoni en la causa contra l'ex-secretari general de l'ens públic, Vicente Sanz, per abusos sexuals a tres treballadores. Quan ha arribat al jutjat, un grup de treballadors de RTVV l'ha rebuda amb grits de corrupta i lladre, i alguns manifestant han acabat sagnant per la repressió de la nombrosa escolta policial que l'envoltava. Hi ha hagut també pancartes contra l'ex-secretari general de RTVV José López Jaraba, que no ha anat a declarar perquè no l'han trobat en el seu domicili per fer-li arribar la citació, malgrat que Compromís va presentar un text al jutjat de guàrdia de Paterna en què feia constar l'adreça actual de l'ex-director.

Johnson i Jaraba havien de presentar-se al jutjat d'instrucció número 1 de Paterna per declarar per segona vegada en aquesta causa. Declaren perquè el jutge hi ha inclòs RTVV com a responsable civil subsidiari. Finalment, però, només hi ha anat Johson. També hi estan citats a declarar la presidenta del comitè d'empresa, Salut Alcover, i el representant legal de l'ens públic.

Xambó va presentar l'adreça de López Jaraba al jutjat


Dissabte el representant de Compromís al consell d'administració d'RTVV, Rafa Xambó, va presentar un text al jutjat de guàrdia de Paterna en què feia constar l'adreça actual de l'ex-director, López Jaraba, perquè el poguessin localitzar i avui no es pogués eximir de declarar com a testimoni del cas.

Xambó va llegir als diaris que el jutjat no era capaç de localitzar López Jaraba per citar-lo a declarar, i va fer per manera de trobar-ne l'adreça de Madrid, a través dels seus contactes.

Per ell, és vergonyós que algú que ha estat el responsable d'RTVV fins fa pocs mesos ara s'amagui per no declarar en un cas en què 'no va intervenir com ho havia de fer'. Segons Xambó, López Jaraba sabia tot això que havia passat amb Vicente Sanz deu dies abans d'esclatar el cas, i no va fer res per denunciar-ho. Creu que l'actuació de López Jaraba en aquell cas pot derivar en un procés per encobriment de delicte.

Nafarroa: El 91% dels consells d'administració estan copats per exalcaldes, exregidors i endollats d'UPN

Per la llei de Transparència s'ha pogut saber que els consells d'administració de les 13 empreses públiques que depenen de l'Executiu de Pamplona de la feixista de l'Opus Dei Yolanda Barcina (UPN) els ocupen 156 col.locats a dit cobrant remuneracions desorbitades a costa dels diners del impostos. D'ells i elles, 143 (el 91,6%) estan directament relacionats amb el partit que governa en minoria a la comunitat, Unió del Poble Navarrès, la marca del franquisme PP a Nafarroa.

La introducció de la transparència com un principi en la gestió dels assumptes públics té conseqüències. Quan comença a aplicar, les vergonyes queden al descobert. És el que ha passat a la Comunitat de Navarra que va aprovar el 21 de juny de 2012 una Llei de Transparència i del Govern Obert i va posar a disposició dels ciutadans una pàgina web des de la qual respon amb diligència a les demandes d'informació sobre assumptes públics dels ciutadans.

A partir d'aquesta data, alguns feixos de llum han penetrat en l'entramat administratiu navarrès i han deixat al descobert, amb profusió de xifres i detalls, alguns usos que vénen d'antic. Tals usos no parlen bé de la forma d'administrar les institucions i els diners públics per part de l'actual Govern Foral i dels seus antecessors. Amb base en aquest descobriment, ens fem una idea del que podríem esbrinar sobre altres administracions que mantenen tossudament la seva opacitat, si és que algun dia s'apunten a l'exercici de la transparència.

Pel simple efecte de l'aixecament del vel que oculta els secrets de les activitats públiques, es pot constatar, per exemple, que el Govern Foral utilitza un sector d'empreses públiques autonòmiques (creades per ell mateix i pels seus antecessors amb molt discutible utilitat) per col·locar a persones del partit (o partits) en el poder i per oferir sobresous, com a membres dels seus consells d'administració, a tota mena de persones afins: nepotisme i clientelisme feixista de manera antiga.

Per obra de la llei de Transparència se sap que en els consells d'administració de les 13 empreses públiques que depenen de l'Executiu de Pamplona se sentin 156 persones. D'elles 143 (el 91,6%) estan directament relacionades amb el partit que governa en minoria a la comunitat, Unió del Poble Navarrès (UPN).

Segons un informe elaborat per Notícies de Navarra, entre els directius i consellers es troben (citats amb els seus noms i cognoms) dos assessors de la presidenta, Yolanda Barcina, la totalitat dels directors generals del seu Govern i tres dels vuit caps de gabinet . Un altre col · lectiu ben representat en els consells és el dels alcaldes d'UPN. 14 d'ells són també consellers. Al seu costat s'asseuen 2 extitulares de carteres al Govern, dos exparlamentaris, tres regidors del municipi de Pamplona, ​​un membre de l'Executiva d'UPN, un exdirector de l'agència tributària, un expresident d'una empresa pública i el fill d'un expresident de la comunitat autònoma.

Tots reben una remuneració en concepte de dietes per participar en els òrgans directius de les empreses públiques. Les quantitats distribuïdes per aquest concepte van ascendir a 637.174 euros, una mitjana de poc més de 4.000 euros per conseller. En alguna de les societats les dietes pugen a 6.000 euros.

Temps pitjors

Malgrat l'impactant de les xifres destapades, cal assenyalar que en etapes anteriors la situació era encara més aparatosa. La presidenta Barcina va escometre el 2012 una "profunda reorganització del sector públic empresarial navarrès". Abans d'aquesta reforma, el Govern comptava amb 39 empreses i el nombre de consellers era de 322. La seva remuneració superava el milió d'euros i diversos consellers rebien l'any fins a 20.000 euros.

Gràcies al miracle obrat per la Llei de la Transparència a Navarra, els ciutadans van poder contemplar com després de la ruptura del Govern de coalició entre UPN i el PSN-PSOE al juny de 2012, els aproximadament 30 consellers que els socialistes havien aconseguit col·locar en els consells de les empreses públiques eren sonorament rellevats i substituïts per altres tants de polítics d'UPN.

10 claus de la vinculació de Carles Manté amb el cas Innova

L’exgerent de CatSalut i expresident del Consorci Sanitari del Maresme està en llibertat provisional imputat per sis delictes: malbaratament, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i d'un delicte contra la hisenda pública.

1- Innova és un hòlding d’empreses públiques de Reus, creat per l’Ajuntament de la capital del Baix Camp i dividit en tres grups: Salut (gestió de l’Hospital Universitari Sant Joan, els serveis funeraris i l’entitat Reus Esport i Lleure); Aigues (l’empresa municipal d’aigues de Reus); i Econòmic (gestió urbanística, transports, aparcaments i promoció econòmica)

2- Josep Prat va ser el director general d’Innova fins al gener de 2012. També va ser el president de l’Institut Català de la Salut (ICS), i és vicepresident d’United Surgical Partners Hospitales, una de les empreses privades de l’àmbit sanitari més destacades del país

3- Carles Manté va ser president del Consorci Sanitari del Maresme entre els anys 2007 i 2011. També va ser regidor socialista a l’Ajuntament de Mataró, director del Servei Català de Salut (CatSalut) entre el 2004 i el 2006, i president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. L’any 2007 va crear l’empresa CCM Estratègies i Salut. Manté també va liderar Shirota Foods, una empresa mixta amb capital públic i privat, participada per l’Ajuntament de Reus i que treballa en el camp de l’alimentació saludable

4- Una auditoria que l’Ajuntament de Reus du a terme a Innova destapa que Carles Manté hauria cobrat uns 13.000 euros mensuals des de l’empresa municipal en concepte d’honoraris de consultoria estratègica, percebuts a través de la seva empresa CCM. El mataroní hauria percebut aquests pagaments entre els anys 2007 i 2011 per treballs que no estarien justificats.

5- El partit AraReus presenta el 19 de juny de 2012 una denuncia contra Josep Prat i Carles Manté, acusant-los de delictes d’apropiació indeguda, estafa i malversació de diners públics, arran de l’auditoria realitzada per l’Ajuntament.

6- Manté surt al pas de les acusacions i assegura que conserva documentació sobre els projectes treballats i els resultats obtinguts durant el temps que va treballar a càrrec de l’empresa Innova. Defensa que va tenir un contracte vigent amb l’empresa fins al 2011.

7- El 9 d’octubre el jutge decideix citar a declarar Carles Manté com a imputat per les irregularitats detectades al hòlding Innova. El mataroní estava citat el dia 22 de novembre amb Josep Prat, per respondre a les presumptes factures cobrades sense justificació. El cas segueix endavant per la via judicial, i el 19 de febrer els advocats de Prat i Manté al·leguen un defecte de forma en la denúncia presentada per Ara Reus. El partit reusenc decideix llavors presentar una querella com a acusació particular. El jutge admet la querella el dia 26.

8- La Guàrdia Civil practica un registre domiciliari a la seu mercantil de l’empresa CCM Estratègies per Salut, propietat de Manté i ubicada a la ronda Alfons XII de Mataró. L’operació té lloc el dia 27 de febrer i està coordinada pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus. El cos policial també registra la llar de Josep Prat a Tarragona. Els registres duren tot el dia i a la tarda tant Manté com Prat són detinguts.

9- Manté passa la nit a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Es nega a declarar davant la policia i es remet a la declaració davant del jutge. Aquesta finalment té lloc a l’endemà de la seva detenció, el dia 28, després que ho faci Josep Prat. Després de la declaració, el jutge deixa en llibertat provisional a l’exdirector de CatSalut, però li imputa sis delictes: Malversació, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i contra la hisenda pública. Prat marxa del jutjat en les mateixes condicions.

10- A la sortida del jutjat, Manté s’adreça als mitjans per defensar que ha treballat tota la seva vida "de forma honesta a favor d'un sistema públic sanitari de qualitat". A més, es mostra "molt satisfet" de la seva declaració en seu judicial. El seu advocat, David Rocamora, explica que Manté ha estat sotmès a un interrogatori "exhaustiu", però que ha donat "totes les explicacions que li han demanat i ha respost totes les preguntes". El lletrat confia que en els propers dies es pugui reconèixer la innocència del mataroní "es torni l'afectació a la seva dignitat que se li ha tret a partir de les actuacions a què s'ha vist sotmès en els últims dies".

Prat i Manté imputats en sis delictes

El jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha deixat en llibertat provisional l'ex-president de l'ICS i ex-director d'Innova, Josep Prat, i l'ex-director general del CatSalut, Carles Manté, però els ha imputat sis delictes, els ha prohibit sortir del país i els retirat el passaport la prohibició de sortir del territori. Prat i Manté estan acusats dels delictes de malbaratament, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i d'un delicte contra la hisenda pública.

Veïns de Flix protesten contra l'ERO a la factoria d'Ercros

Vora un miler de persones vingudes de Flix en autobusos i cotxes particulars, acompanyats per dos centenars més de persones de Barcelona, han protestat aquest dilluns a la capital catalana contra l'Expedient de Regulació de l'Ocupació (ERO) que l'empresa Ercros ha anunciat per la seva factoria de la Ribera d'Ebre. Davant la seu d'Ercros han bloquejat l'entrada a l'edifici i han escampat "terra contaminada" de la que l'empresa vol deixar a 30 hectàrees de sòl de Flix, amb la connivència de CiU i PP.

Els manifestants s'han concentrat davant les oficines d'Ercros a l'Avinguda Diagonal, on han mostrat el seu rebuig a l'acomiadament "del 75% de la plantilla" i a l'impacte de la mesura a una vintena d'empreses de la zona.

La concentració ha bloquejat l'entrada a l'edifici, on han dipositat "terra contaminada" que, asseguren, l'empresa deixa a 30 hectàrees de sòl de Flix.

Un ERO amb un impacte demolidor

L'ERO d'Ercros a Flix és el que més impacte tindria sobre un territori en la història recent de Catalunya. Als 156 treballadors afectats directament, es calcula que se n'hi afegirien uns 80 més d'empreses auxiliars que treballen per a aquesta empresa química. Això representaria gairebé la meitat de les altes a la Seguretat Social que hi ha en aquest municipi de 4.000 habitants.

La policia demostra pagaments de comissions de donants del PP a la trama Gürtel

La UDEF de la policia ha incorporat al sumari del cas Gürtel més d'una desena d'informes sobre el pagament de comissions il·legals per part de mitja dotzena d'empreses constructores a la trama que dirigia Francisco Correa. En aquests informes es demostra documentalment que part dels diners de les comissions il·legals va arribar a dirigents del PP, en molts casos alcaldes o càrrecs autonòmics que tenien poder suficient per adjudicar contractes a les empreses de la trama corrupta o constructores amb vinculacions a la xarxa Gürtel.

Algunes d'aquestes empreses, com Sedesa o Constructora Hispànica, figuren en la comptabilitat secreta que manejava Luis Bárcenas com a donants d'altes quantitats de diners -en algun cas fins a 200.000 euros- al Partit Popular.

En el cas de Constructora Hispànica, les donacions principals el PP registrades per l'extresorer en la seva comptabilitat secreta coincideixen en el temps amb pagament de comissions il·legals a la xarxa Gürtel. Una part d'aquestes comissions il·legals va arribar, segons la mateixa investigació judicial, a la butxaca de Luis Bárcenas.

El jutge Ruz ha de determinar ara si aquesta circumstància és suficient per establir connexió entre la llista de donatius empresarials que va apuntar Bárcenas en el quadern, publicats el passat 31 de gener, i els negocis il·legals de la xarxa Gürtel.

El extresorer del PP va lliurar dilluns passat a l'Audiència Nacional una llista, tret de la informació oficial que analitza el Tribunal de Comptes, amb les quantitats que la formació conservadora va ingressar en concepte de donacions nominatives i anònimes entre 1999 i 2007, quan el Govern socialista va canviar la Llei de Finançament de Partits Polítics.

Alhora, Bárcenas va aclarir al jutge que havia fet una declaració davant notari sobre la comptabilitat analítica del capítol de donacions al PP que va portar durant anys, on recollia els diners que lliuraven els empresaris al partit i la destinació que li donava a aquests diners. Atès que la descripció que va fer d'aquesta "comptabilitat analítica" s'assembla molt als papers secrets de Bárcenas que ha publicat El País, el jutge Ruz va demanar a la policia que elabori un informe sobre la possible connexió entre aquest registre d'ajudes econòmiques al PP i els negocis il·legals de la xarxa Gürtel.

Les empreses de Francisco Correa van començar a treballar amb el PP el 1990, quan José María Aznar acabava de ser nomenat president del partit. Des d'aquest moment i fins a 2004, van fer pràcticament en exclusiva tots els actes electorals i públics de la direcció nacional del PP, a més d'ocupar-se dels viatges dels seus dirigents a través de la seva empresa Pasadena Viajes.

Com a conseqüència d'aquesta relació privilegiada, Correa va estendre els seus negocis a altres administracions governades pel PP, com la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana, i els ajuntaments madrilenys de Majadahonda, Pozuelo de Alarcón, Boadilla de la Muntanya, Arganda del Rei o Madrid. En aquests llocs, no només es va encarregar de muntar actes institucionals i electorals dels dirigents autonòmics i municipals sinó que va establir contactes amb constructores que, al seu torn, rebien adjudicacions de les institucions governades pel PP.

D'aquesta manera, Correa es va convertir no només en l'organitzador dels actes del partit sinó en l'intermediari d'operacions immobiliàries per les quals cobrava comissions il·legals que, al seu torn, repartia amb dirigents del PP, segons la investigació judicial. Si hi ha relació entre aquestes operacions i les donacions empresarials al PP que Bárcenas va apuntar en el seu quadern secret és una cosa que investiga ara la policia per ordre del jutge Ruz.

Hi ha altres tres jutjats on han arribat querelles sobre els quaderns de Bárcenas que s'han incoat diligències tot i que encara no s'han pronunciat si s'admeten a tràmit.

Mentrestant, la Fiscalia Anticorrupció ha interrogat Bárcenas i al seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta, a més de sol·licitar el PP documentació sobre les seves donacions.

Lola Johnson i López Jaraba declaren pel cas dels suposats abusos sexuals a RTVV

L'ex-directora de Canal 9 i ex-consellera de Turisme, Cultura i Esports, Lola Johnson (PP), i l'ex-director general de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), José López Jaraba (PP), han estat citats a declarar avui. Es jutja la presumpta culpabilitat de l'ex-secretari general de l'ens públic, Vicente Sanz (PP a la foto), en suposats abusos sexuals a tres treballadores. Declaren perquè el jutge hi ha inclòs RTVV com a responsable civil subsidiari.

Johnson i Jaraba han de presentar-se al jutjat d'instrucció número 1 de Paterna per declarar per segona vegada en aquesta causa. També hi estan citats a declarar la presidenta del comitè d'empresa, Salut Alcover, i el representant legal de l'ens públic.

Xambó va presentar l'adreça de López Jaraba al jutjat

Dissabte el representant de Compromís al consell d'administració d'RTVV, Rafa Xambó, va presentar un text al jutjat de guàrdia de Paterna en què feia constar l'adreça actual de l'ex-director, López Jaraba, perquè el poguessin localitzar i avui no es pogués eximir de declarar com a testimoni del cas.

Xambó va llegir als diaris que el jutjat no era capaç de localitzar López Jaraba per citar-lo a declarar, i va fer per manera de trobar-ne l'adreça de Madrid, a través dels seus contactes.

Per ell, és vergonyós que algú que ha estat el responsable d'RTVV fins fa pocs mesos ara s'amagui per no declarar en un cas en què 'no va intervenir com ho havia de fer'. Segons Xambó, López Jaraba sabia tot això que havia passat amb Vicente Sanz deu dies abans d'esclatar el cas, i no va fer res per denunciar-ho. Creu que l'actuació de López Jaraba en aquell cas pot derivar en un procés per encobriment de delicte.

La interlocutòria resol que de les diligències practicades es desprenen indicis que Sanz es prevalió del seu lloc per sol · licitar entre els anys 2007 i 2010 favors de naturalesa sexual a aquestes tres periodistes. El jutge estima que va crear en aquestes persones una situació "greument intimidatòria i humiliant" i conclou que els delictes que inicialment es van valorar com assetjament sexual es van transformar en abús sexual continuat.

L'acusat reconeix que va mantenir "relacions sexuals completes" amb les periodistes, però segons ell, sempre van ser consentides.

'Va arribar a tocar-se els genitals amb intencions libidinoses i es va masturbar en presència d'ella'


"Amb contínues promeses de millores laborals i amenaces, va aconseguir que MR (una de les periodistes) li enviés fotos íntimes", recull la interlocutòria, a què ha tingut accés ELMUNDO.es. El relat dels fets basat en les diligències prèvies compte com Sanz "pel que sembla va arribar a tocar en els seus genitals a aquesta dona amb intencions libidinoses i presumptament també es va masturbar en presència d'ella en diverses ocasions. Tot això sense consentiment d'aquesta dona o al menys havent obtingut el mateix de forma viciada, per estar mediatitzada per les promeses i amenaces aquestes".

L'imputat, recull la interlocutòria, es va masturbar també davant d'altres de les seves empleades "i va arribar a tocar diverses vegades les seves parts íntimes amb intenció lúbrica". "Fins i tot en una de les ocasions en què va mostrar el seu sexe erecte a aquesta dona, li va arribar a agafar del cap atraient cap a ell, i alhora li deia 'dóna'm una chupaeta'", reflecteix l'escrit.

Un ministre francès denuncia la "notable inactivitat" del BCE

El ministre francès de Recuperació Productiva, Arnaud Montebourg, ha carregat contra el que considera el paper "notablement inactiu" del Banc Central Europeu (BCE) en la situació actual de l'economia de la Unió Europea. A més, es queixa que l'euro "està massa car" i propugna que arribi a un canvi amb el dòlar de 1,10 o 1,15, enfront del 1,30 actual. Imatge de Joan Grau Cànoves.

El ministre vol que la institució hagués demostrat més "activisme" en l'aportació de solucions per a la crisi econòmica en general i de l'eurozona en particular i ha lamentat que el BCE "no s'ocupi del creixement, no s'ocupi dels aturats".

En declaracions al canal de televisió "iTélé", Montebourg ha afegit que el banc "no s'ocupa de la població europea" i va dir que ara és el moment de "passar a l'acció".

A més, el ministre es queixà que l'euro "està massa car" i propugna que la moneda europea baixi per obtenir contrapartides per al creixement econòmic.

"Si volem creixement, cal fer que l'euro baixi. És el paper dels responsables polítics de l'eurogrup, és el paper del senyor (Mario) Draghi", va dir en al·lusió directa al president del BCE.

I va afegir que la moneda europea, la seva evolució, afecta seriosament a empreses com el gegant aeronàutic europeu EADS: "Quan l'euro puja un 10%, EADS perd mil milions d'euros en facturació. És un 0,5% menys de creixement", es va queixar.

Voleu que l'euro arribi a un canvi amb el dòlar de 1,10 o 1,15, davant a 1,30 a què es canviava al final d'aquesta setmana, amb la finalitat de "donar oxigen a les economies europees".