dijous, 22 de setembre de 2011

Mahmud Ahmadinejad: El reconeixement de Palestina "succeirà i ningú podrà aturar-ho"

"Això (el reconeixement de Palestina) succeirà i ningú podrà aturar-ho", afirmà el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, parlant sobre la decisió del líder de l'Autonomia Palestina, Mahmud Abbas, de demanar davant l'ONU la independència dels territoris que governa. "És una contínua supressió dels drets del poble palestí. Són un poble, una nació igual que totes les altres. Han de posseir el dret a determinar el seu propi destí".

Ahmadinejad ha criticat la posició d'EUA, que va prometre vetar la sol.licitud palestina. L'ONU "és una organització de representació plural. I per què només alguns poden donar la veu de comandament? Si EUA és només un membre d'una gran unitat, llavors ha de tenir un sol vot. Però, per què aquest vot, aquesta pressió són de tant valor?", va qüestionar el president.

S'espera que Abbas presenti la sol.licitud de reconeixement de la sobirania el 23 de setembre. Nombrosos països membres de l'ONU han expressat el seu suport al poble palestí. Entre ells figuren diversos estats llatinoamericans, com Veneçuela, Hondures i Argentina, entre molts d'altres.

Així, per exemple, la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, en el seu discurs pronunciat el dimecres davant l'ONU va declarar el seu total suport a l'Autonomia Palestina i les seves paraules van ser celebrades amb l'aplaudiment de gran part dels membres presents. També va assenyalar la necessitat d'eliminar el dret de veto i la categoria de membres permanents al Consell de Seguretat, que no serveixen per a la defensa de la pau, sinó per a la promoció dels interessos d'alguns països concrets.

Els treballadors de RTVE demanen la dimissió dels consellers del PP, el PSOE, CiU, ERC i CCOO

Els treballadors de Ràdio Televisió Espanyola han decidit en assemblea demanar la dimissió dels membres del consell d'administració (foto) que han aprovat la proposta d'accés als continguts de les notícies, tant els que hi han votat a favor com els que s'han abstingut. Aquesta és la decisió consensuada malgrat que el consell de RTVE ha anunciat que anul·larà aquest acord. El representant de CiU i els quatre del PP van votar a favor de la censura prèvia. I l'abstenció dels dos del PSOE, el d'ERC i el de CCOO en va permetre l'aprovació. IU i UGT s'hi van oposar.

Els membres designats pel PP i CiU han reconsiderat la seva decisió davant la polèmica generada. La mesura permetria que els consellers veiessin el contingut de les notícies abans d'emetre-les, un atac a la llibertat d'expressió i una porta oberta a la censura, segons els treballadors.

CiU s'ha fet enrere, tal com ha explicat a VilaWeb Josep Manuel Silva, membre del consell per CiU, que reconeix que 'va ser una decisió equivocada' i que per això demà demanarà que es rectifiqui l'acord.

Silva insisteix que no té 'cap interès a intercedir en la feina dels periodistes' i que va entendre que votava 'per tenir accés simplement a la informació que genera els informatius' i no li va semblar que això tingués més transcedència. 'Però vista la interpretació que se n'ha fet', diu Silva, 'he de reconèixer que ens vam equivocar'. El representant de CiU al consell d'administració de RTVE diu que entén 'la sensibilitat que hi ha pel control polític sobre la tasca periodística' i que l'accés aprovat ahir 'pot implicar la possibilitat d'editar o canviar continguts'. Per això, i malgrat insistir que va votar a favor perquè no considerava que la decisió tingués més transcendència, demà constatarà que 'el consell es va equivocar' i rectificaran la decisió.

Avui el PP ja ha dit que rectificaria el seu vot en una reunió extraordinària convocada per demà. I CiU farà el mateix, després de la polèmica generada. Han reconsiderat la decisió pel malestar causat, encara que argumenten que no tenien cap intenció d'interferir en la feina dels periodistes. Rosario López, Manuel Esteve, Andrés Martín, Jesús Andreu i Josep Maunel Silva sol·licitaran demà l'anul·lació de l'acord en el consell convocat per aquesta qüestió.

Willy Meyer: "Si IU guanyés les eleccions rescataria els sectors privatitzats i plantejaria una reforma constitucional de veritat"

L'eurodiputat d'IU Willy Meyer va participar ahir a la nit en un acte davant unes 150 persones al Centre Cívic del Port de Sagunt, una xerrada organitzada per EUPV i el PCPV sota el lema "Reforma Constitucional... un atac més". Meyer va reunir-se amb el comitè d'empresa d'ArcelorMittal, treballadors que es veuran afectats per un ERO el mes d'octubre. També es va reunir al matí amb els diputats d'EUPV a les Corts Valencianes Marina Albiol i Lluís Torró, per tractar sobre el Corredor Mediterrani. Els càrrecs electes d'IU van recordar "la necessitat de prioritzar el ferrocarril convencional, en particular per al transport de mercaderies, i no apostar per l'AVE".

En l'acte públic de la tarda al Port de Sagunt, l'eurodiputat comunista va estar acompanyat pel portaveu d'EU a l'Ajuntament de Sagunt, Fernando López-Egea. Meyer es va referir a la reforma constitucional aprovada per PSOE i PP, alhora que sentenciava que, "si IU guanyés les pròximes eleccions plantejaríem una reforma constitucional de veritat i la primera decisió que prendríem seria rescatar per al públic els sectors privatitzats i canviar el model productiu".

Precisament, respecte a les possibilitats electorals de la seva formació, Meyer no va dubtar a afirmar que "si compitiéramos en les mateixes condicions que socialistes o populars estic segur que no tindríem sostre electoral", però, "som la tercera força política i vivim gairebé en una segona clandestinitat, encara que no ens tirem a la muntanya perquè, com diu Cayo Lara, està tot urbanitzat".

Respecte a la situació actual d'Espanya, l'eurodiputat d'Esquerra Unida sentenciava que "no estem en un estat social, sinó en una societat anònima en la qual l'estat es converteix en un ens cada vegada amb una menor capacitat de decisió mentre que els que dirigeixen les nostres destinacions són els consells d'administració".

El 'teatret' de l'Unió Europea

Meyer va denunciar que vivim en una situació d'emergència, "amb una crisi sense precedents en la qual els bàrbars ja són aquí i pretenen que Europa torni als anys trenta".

Quant a la Unió Europea, l'eurodiputat d'IU explicava que a Brussel.les governen els socialdemòcrates (PSOE) i els liberals (PP), "a la Comissió Europea hi ha els dos partits. El pacten tot des de la premissa que els mercats no es poden tocar, i quan creuen els Pirineus es dediquen a fer el teatret".

Gel sobre les relacions Xina - EUA, després de la venda d'armes a Taiwan

L'agència oficial xinesa Xinhua ha publicat el següent text, ple de retrets i amenaces cap al govern d'Obama, després de la venda d'armes pels EUA a Taiwan, l'illa capitalista que la RPX considera una província més: "El govern dels Estats Units va disposar dimecres passat la venda d'un paquet d'armes per valor de 5.300 milions de dòlars a l'illa xinesa de Taiwan, una decisió que podria suposar un seriós revés per a les relacions entre la Xina i el país nord-americà". Foto: Jets de combat F-16 A/B de Taiwan.

"La decisió, presa amb un insensible menyspreu cap a les persistents protestes i les serioses advertències per part de la Xina, i amb el gastat pretext de mantenir la pau i l'estabilitat entre ambdós costats de l'Estret de Taiwan, és irresponsable, falta de fonament i perjudicial".

"A més la venda trenca la promesa històrica de Washington, complica la millora de la situació a través de l'estret i posa en perills l'ímpetu positiu difícilment assolit en les relacions entre la Xina i els Estats Units després d'haver superat el mal moment després de l'última venda d'armes per part del país nord-americà a Taiwan a principis de 2010.

Pel que es coneix com els Tres Comunicats Conjunts de la Xina i els Estats Units, les bases polítiques de les relacions entre els dos gegants mundials, Washington confirma oficialment la política d'una sola Xina.

Estats Units també en això va acordar respectar la sobirania nacional i la integritat territorial de la Xina i abstenir-se de infringir, i va declarar les seves intencions de reduir gradualment la seva venda d'armes a Taiwan.

No obstant això, les passades dècades han vist als Estats Units renegar repetidament de les seves promeses venent armament avançat a l'illa xinesa.

En el seu últim paquet, les autoritats nord-americanes han triat actualitzar la flota existent de jets de combat F-16 A/B de Taiwan, en comptes de vendre'ls els F-16 C / D que l'illa havia demanat. Això aparentment compleix amb la promesa de reducció gradual de les vendes, i ha provocat queixes sobre Washington suposadament cedint davant la pressió de Beijing, i sobre el suposat consentiment de Beijing a que la venda es porti a terme.

Aquestes al.legacions són falses. D'una banda, la Xina s'oposa a qualsevol venda d'armes a Taiwan, i per altra, molts experts militars xinesos i estrangers han subratllat que l'esmentat paquet repotenciaría els avions ja existents de Taiwan al mateix nivell que si se'ls venguessin els nous F- 16 C/D.

Mentrestant, el raonament de Washington sobre la venda armamentística és ridícula. Per començar, l'anomenada Acta de Relacions amb Taiwan de 1979 es mofa de les normes internacionals permetent als Estats Units interferir en els assumptes interns de la Xina amb la feble excusa de protegir un territori inalienable de la Xina.

Simplement no té sentit mantenir el que Washington diu un equilibri militar a través de l'Estret de Taiwan.

A més, Beijing ha vingut buscant un desenvolupament pacífic, i està compromès a trobar un acord també pacífic sobre la qüestió de Taiwan.

És més, gràcies als esforços concertats per ambdós costats de l'Estret de Taiwan, els últims anys s'han vist ràpides millores entre la part continental xinesa i l'illa, encaminades cap a intercanvis més freqüents i abundants, així com beneficis mutus més tangibles i de naturalesa diversa.

Alguns analistes veuen en la insistència per part dels Estats Units en vendre armament a Taiwan una decisió presa per motius monetaris, ja que acords d'aquest tipus podrien generar suculents beneficis a la indústria de guerra del país nord-americà.

Tanmateix, els legisladors nord-americans haurien de tenir una visió més àmplia i alta, i valorar la incommensurabilitat d'una bona relació amb xinesa.

Durant les últimes dècades, Beijing i Washington han estat capaços de mantenir una bona relació en línies generals, amb els beneficis que es desprenen de la seva cooperació cada vegada més propera estenent més enllà dels 1.600 milions d'habitants dels dos països.

A principis de l'any, amb la visita del president xinès, Hu Jintao, als Estats Units, el viatge del vicepresident nord-americà, Joe Biden, a la Xina, i la represa dels intercanvis militars entre les dues nacions, entre altres esdeveniments significatius, Beijing i Washington van tenir l'oportunitat de deixar enrere el mal gust de boca deixat per la venda d'armes dels Estats Units a Taiwan el gener de 2010.

No obstant això amb aquesta desencertada decisió de repetir la venda d'armament a l'illa xinesa, Washington torna a obrir velles ferides en les relacions bilaterals. Això és especialment dolorós ja que les ferides estaven començant a tancar-després de mesos de fructíferes interaccions a través del Pacífic.

Com Beijing ja ha declarat en repetides ocasions, la venda continuada d'armament per part dels Estats Units a Taiwan és el major impediment per al sa creixement dels llaços entre la Xina i el país nord-americà, i Washington hauria de ser completament conscient del seriós dany i la alta sensibilitat d'aquest assumpte.

La recent rebaixa en la categoria creditícia dels Estats Units hauria d'haver ensenyat a la primera economia mundial la importància de la credibilitat. Igual que en el sector financer, la credibilitat també és un tresor en les relacions internacionals, i no és inesgotable.

El fet que un acabi empassant les seves pròpies paraules no fa que s'ompli la targeta de credibilitat política".

Amèrica Llatina exigeix ​​a l'ONU repartiment de poder a països desenvolupats

Amèrica Llatina no té una postura unànime sobre el reconeixement d'un Estat palestí, però coincideix a reclamar nou repartiment de poder en una Assemblea General oberta per primera vegada per una dona, Dilma Rousseff (foto): "La crisi és massa greu perquè sigui manejada per un petit grup de països", va dir. La presidenta del Brasil va defensar emfàticament el reconeixement de l'ONU a l'Estat palestí, argumentant que "només una Palestina lliure i sobirana podrà atendre els legítims anhels d'Israel per pau amb els seus veïns, seguretat en les seves fronteres i estabilitat política en el seu entorn regional".

Tots tenen dret a participar en les solucions", va sostenir la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, que va esdevenir la primera veu femenina de la història a inaugurar la reunió de l'ONU, cosa que va interpretar com l'inici del" segle de les dones".

En el conclave de mandataris de 193 països a Nova York, la cap d'Estat sud-americana va dir que estava "orgullosa" d'obrir el debat de l'organisme i va realitzar una crida d'atenció sobre la crisi que amenaça el món amb "una greu ruptura".

"No és per manca de recursos financers que els líders de països desenvolupats no van trobar solucions, sinó per manca de recursos polítics i per falta d'idees", va qüestionar Rousseff, alhora que va assenyalar que un dels principals problemes que afronta el món és el de la desocupació, ja que "205 milions" de ciutadans no tenen treball a tot el planeta.

"Brasil, a punt per ser membre permanent del Consell de Seguretat"

Roussef va dir que Brasil "està a punt" per ocupar una banca com a membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU i va sol.licitar la reforma de les institucions multilaterals, en què va demanar major participació dels països emergents, que són "els principals responsables del creixement en l'economia global ".

En el mateix sentit, el president de Mèxic, Felipe Calderón, va dir també que ha d'haver canvis en el Consell de Seguretat i va assenyalar que no poden seguir prevalent les determinacions d'una minoria.

El mandatari va dir que recolza "una reforma integral" del Consell que "millori la representació de tots" els països. "No podem permetre que el màxim òrgan multilateral es converteixi en el centre de presa de decisions només d'uns quants", va sostenir.

Mentrestant, la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va dir que són necessaris canvis en els organismes polítics mundials i va demanar "una vegada més la reforma d'aquesta important organització (per l'ONU) que representa la multilateralitat". Considera que per tenir un món "més plural" és necessari "democratitzar organismes polítics com l'ONU i fonamentalment el Consell de Seguretat".

"No compartim la necessitat d'ampliar la quantitat de membres permanents (del Consell de Seguretat), creiem necessari eliminar la categoria de membre permanent i eliminar el dret a veto que impedeix que el Consell de Seguretat compleixi la funció que va tenir quan va ser creat en un món bipolar "de la postguerra.

El Consell de Seguretat compta amb 15 membres, però hi ha cinc membres permanents amb dret a vet: Rússia, Xina, França, Estats Units i Regne Unit.

La presidenta va assenyalar que els llocs permanents i el dret a veto en el Consell és usat moltes vegades "no per defensar la seguretat universal sinó per al posicionament dels membres que l'integren".

El president bolivià, Evo Morales, va plantejar que es deure refundar l'ONU i, bandera en mà, va donar la benvinguda a Palestina en la sessió anual de l'Assemblea General: "Demanem refundar a Nacions Unides perquè sigui la màxima instància per a la solució en temes de pau, pobresa, dignitat i sobirania dels pobles del món", va dir.

El reconeixement d'un Estat palestí

Sobre el reconeixement d'un Estat palestí a l'ONU hi va haver algunes diferències. El president mexicà va expressar la seva preocupació pel "estancament" de les negociacions en Pròxim Orient i es va pronunciar per una solució "políticament viable" que permet la coexistència de dos estats. No obstant això, Calderón va dir que això ha de ser "el resultat d'una solució viable, veritable, negociada".

Del costat dels palestins es va posicionar Fernández de Kirchner, que va instar emfàticament a que s'aprovi la incorporació de Palestina com a membre ple de l'ONU, advertint que, en cas contrari, es va "crear més inseguretat" en el món davant del risc del terrorisme. A més, ha assegurat que de prendre aquesta decisió, això contribuirà a la construcció d'un "món més segur i més just".

Fiança de 37 milions d'euros per a Sanahuja, Munar i l'excúpula d'UM

Els antics dirigents d'Unió Mallorquina hauran de fer front a una fiança civil de 37,1 milions d'euros. L'hauran de pagar de manera conjunta i solidària l'expresidenta del Consell de Mallorca i del Parlament balear, Maria Antònia Munar; l'exvicepresident insular, Miquel Nadal; els exconsellers Miquel Àngel Flaquer i Bartomeu Vicens, i el principal accionista de Sacresa, Roman Sanahuja. La caució correspon a l'import que hauria perdut el Consell de Mallorca amb la venda del solar de Can Domenge.

L'advocat assessor que Sacresa va contractar per a la seva expansió a Mallorca, Santiago Fiol, haurà de pagar una altra caució per un import de 200.000 euros. Així ho ha dictaminat la titular del Jutjat d'Instrucció número 12, Carmen González, que dimecres va obrir judici oral contra els imputats pel cas de la venda del solar de Can Domenge.

Segons explica el Diario de Mallorca, els 37 milions d'euros correspondrien al perjudici econòmic que va patir el Consell de Mallorca amb la venda presumptament fraudulenta del solar de Can Domenge. El terreny es va vendre per la meitat del seu valor en el mercat i del que oferia l'empresa querellant Núñez i Navarro, segons recorda IB3.

La CAM prestà 120 milions a la seva cúpula i 14.501.000 d'euros a les immobiliàries d'especuladors del PP ara moroses

Els consellers paguen pels crèdits entre l'1% i el 8% d'interès. Els seus crèdits a empresaris i constructors afins al PP i al totxo suposen 12.677.000 euros, dels quals un 61% ja són morosos o aviat ho seran. La Generalitat valenciana (PP) li deu 505 milions d'euros. La CAM valenciana, a jutjar per l'anàlisi dels seus números que ahir es va fer públic, va ser més que laxa a la concessió de crèdits fins ser intervinguda, el que costarà a l'Estat (és a dir a tots els contribuents) una suma que de cap manera serà inferior a 5.000 milions d'euros.

La crisi financera i econòmica, que ja es prolonga durant tres anys, ha posat en serioses dificultats a les entitats financeres espanyoles, però algunes ho estan passant molt pitjor perquè la seva gestió de riscos ha deixat molt a desitjar.

Quan la caixa va passar a mans del Banc d'Espanya, tenia concedits als seus consellers, alts directius i membres de la Comissió de Control, crèdits per import de 120 milions d'euros, ni més ni menys. I tampoc són un gran negoci per a l'entitat, encara que no hauria de ser excessivament arriscat, atès que els va lliurar a un tipus d'interès d'entre el 0,99% i el 7,95%.

Els consellers paguen pels crèdits entre l'1% i el 8% d'interès


A aquest risc desmesurat amb un grup tan petit de deutors, cal afegir que quan va finalitzar l'any passat (segons la memòria de govern corporatiu) tenia concedits 505 milions al Govern de la Generalitat, dels quals 200 milions els va renegociar tot just tres dies abans de ser intervinguda. L'Executiu valencià li va pregar a la caixa que li renovés una línia de pagarés perquè tenia serioses dificultats financeres, van assegurar fonts coneixedores de les negociacions.

Risc immobiliari

Però potser el més preocupant i el que demostra lo desafortunada (com a poc) que va ser la política de concessió de riscos de la caixa és la seva exposició al risc immobiliari. En total, l'entitat té concedits 14.501.000 d'euros a les promotores immobiliàries, un risc molt elevat (el 29,2% del total) que s'ha convertit en un autèntic forat, ja que la morositat en aquests préstecs és de 5.784.000, el que suposa una taxa de mora del 40%. A més, el finançament a les empreses constructores és de 2.509.000, dels quals 1.333.000 (el 53,1%) són de dubtós cobrament.

La caixa va a iniciar una agressiva campanya per captar nòmines

De totes aquestes quanties, l'exposició pura al sector immobiliari és de 12.677.000, dels quals 7.771.000 són ja morosos o aviat ho seran. Això suposa que el 61% dels crèdits relacionats amb el maó són d'elevat risc i poden acabar per perdre's.

El pitjor és que, si l'entitat no aconsegueix cobrar, es quedarà amb uns actius que majoritàriament tenen molt difícil sortida, ja que del total només 3.440 milions financen habitatge acabat. De la resta, una part estan avalats per sòl urbanitzat (3.200 milions); edificis en construcció (1.654 milions) i immobles acabats que no són pisos (2.179 milions). El que més pèrdues pot costar, en tot cas, són els 1.687.000 prestats per el maó sense garantia hipotecària i dels 517 milions que financen terrenys no urbanitzats, amb un valor proper a zero.

Ara que la caixa està intervinguda i gestionada per tres interventors nomenats pel Banc d'Espanya, s'ha posat com a objectiu avançar en la millora dels processos de control de risc i de recobrament de la morositat. També és conscient de la guerra que hi ha pels estalvis dels clients i els administradors han donat l'ordre de llançar una oferta comercial agressiva per mantenir la clientela, tot i rebre 2.800 milions en ajudes públiques que poden fer deslleial aquesta competència amb la resta d'entitats. Ofereix fins a un 5% en un dipòsit a 24 mesos i farà una important campanya de captació de nòmines.

Troy Davis ha estat executat a la presó de Jackson

Troy Davis ha estat executat mitjançant injecció letal a la presó de Jackson, ubicada al centre de l'estat de Geòrgia, per la mort del policia Mark MacPhail el 1989. La mort de Davis s'ha produït cinc hores després del previst a causa del recurs presentat pels seus advocats a última hora de dimecres per paralitzar l'execució, legant l'existència de noves proves que refutaria les anteriors.

Després de quatre hores de deliberació dels nou magistrats del Tribunal Suprem han rebutjat l'apel•lació de la defensa, cosa que ha desencadenat l'execució de la condemna contra Davis.

Aquest cas ha atret l'atenció internacional per les dubtes que planen sobre la culpabilitat de Davis. Des que fos condemnat, el 1991, set dels nou testimonis clau en el judici s'han retractat o han canviat la seva declaració en reconèixer que havien estat coaccionats per la Policia. Al marge d'aquests testimonis, no hi ha proves que vinculin a Davis amb aquest crim.

El Tribunal Suprem investigarà la diputada d'ICV Núria Buenaventura per un delicte de prevaricació

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia contra la diputada al Congrés d'ICV Núria Buenaventura per un delicte de prevaricació quan era directora de Medi Natural l'any 2009. El 17 de juliol del 2009, Bonaventura va dictar una resolució que aprovava de manera experimental fer servir vesc per capturar ocells. La pràctica consisteix a posar cola en arbustos perquè els ocells hi quedin enganxats. Es van donar 3.000 permisos.

La Fiscalia troba que hi ha indicis de delicte perquè la decisió era "frontalment contrària a la normativa europea, estatal i fins i tot autonòmica", segons consta a la interlocutòria del Tribunal Suprem. La Fiscalia troba que els fets poden constituir un delicte de prevaricació, que implica que Buenaventura va dictar l'ordre sabent que estava prohibit.

El vesc està prohibit a nivell general als països de la Unió Europea i el seu ús ha estat castigat pels tribunals de justícia. Aquest mètode cinegètic només està permès excepcionalment i sota autorització, per exemple, per al control justificat per part de les administracions públiques de determinades espècies de vertebrats, entre ells les aus fringílides. La llei espanyola i la normativa catalana han recollit aquesta prohibició i l'autorització en supòsits especials. La resolució dictada per la Generalitat permetia la captura excepcional d'exemplars mascle de quatre espècies (cadernera, verderol, pinsà i passerell) amb un màxim d'exemplars per dia i temporada, limitada en 30 dies per persona i de l'1 d'agost al 31 de desembre del 2009.

Qui va ser directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, va assegurar el mes de maig que l'autorització era per fer un estudi per saber si el sistema era o no selectiu "i s'ha demostrat que no ho és -va afirmar-. Per tant, seguirà prohibit". No obstant això, quan es va obrir la investigació, la fiscalia va defensar que aquesta resolució "constitueix una flagrant i grollera vulneració" de la normativa comunitària, estatal i autonòmica, perquè pretén donar "aparença de cobertura legal al que no són sinó subsegüents i il·legals autoritzacions administratives per a l'ús il·lícit" del mètode denominat vesc. També va objectar que el nombre d'autoritzacions atorgades, 3.374, és "notòriament" excessiu si no "desorbitat", per realitzar un estudi científic experimental.

El cas el porta el Suprem atès que Bonaventura és diputada del Congrés, i està aforada.

El pollastre que estén les seves ales en una nebulosa a 6.500 anys llum

A 6.500 anys llum de la Terra hi ha una nebulosa, un núvol de gas i pols d'un color vermellós, anomenada Lambda Centauri Nebula. Una nova imatge d'aquest núvol, captada per l'Observatori Europeu Austral (ESO) revela, per a alguns astrònoms, la curiosa forma d'un pollastre còsmic. A la nebulosa, la denominació científica és IC 2944, les estrelles acabades de néixer a partir de la pols emeten radiació que excita els núvols de hidrogen que les envolten i dóna a la nebulosa el seu característic color vermell.

La nebulosa IC 2944 és 'coneguda' per presentar glòbuls de Bok, uns núvols de gas fosques que es produeixen quan es formen els sistemes estelars. Aquests núvols fosques bloquegen la llum de les estrelles que estan situades darrere d'elles, formant buits foscos.

En el cas de la IC 2944, aquests núvols es denominen glòbuls de Thackeray, per l'astrònom que els va localitzar a la dècada dels 50. El Hubble va fotografiar aquests núvols fosques en una de les imatges més famoses de la seva història.

La imatge ha estat captada pel telescopi MPG / ESO de l'observatori de La Silla, a Xile. La fotografia està emmarcada dins del programa ESO Cosmic Gems, que té com a objectiu prendre imatges dels objectes més atractius de l'Univers per usar-los amb fins educatius i divulgatius.

No obstant això, els científics no es posen d'acord la suposada forma de pollastre, ja que es veuen diverses formes d'ocells a la nebulosa. Per això han demanat als internautes que dibuixen en la imatge la forma de l'au al Flickr de l'ESO (ESO), amb la possibilitat de guanyar premis.

Alemanya i Suïssa també signen un acord contra l'evasió fiscal

Si ahir anunciàvem que Rússia s'afegia als païssos amb acords bilaterals amb Suïssa per lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de diners en aquelles comptes, poques hores després es coneixia que Alemanya ha signat un altre acord semblant. Al govern d'Espanya, amb més de 300 defraudadors detectats a Suïssa, no sembla preocupar-li ni se sap que hagi fet cap gestió. En els casos en què ciutadans alemanys que viuen a Alemanya tinguin capital en bancs suïssos, Suïssa s'ha compromès a pagar-li al fisc alemany un impost pla al rèdit, independent dels ingressos i anònim, d'un 26 a 37%. Els capitals antics, de diverses dècades, dipositats en bancs helvètics, també tributaran, segons la suma i el temps, amb una taxa d'un 19 a un 34%.

"Pràctiques indignes"

Pel president de l'Associació de Bancs Suïssos (ABS), Patrick Odier, ambdós països trauran profit del conveni. "Els clients podran pagar retroactivament els seus deutes i la seva esfera privada estarà protegida. Els bancs hauran estat fidels al secret bancari, i tant Alemanya com Suïssa podran seguir aprofitant el seu potencial de creixement gràcies a una millor presència en els mercats. "

Per als banquers suïssos, el més important és que es va acabar amb una pràctica que provocava indignació en cercles econòmics. "La compra i utilització de dades robades ja són cosa del passat. I els empleats bancaris ja no poden ser culpats pels clients dels seus errors passats. Alemanya conserva el substrat impositiu passat i futur que li correspon sense costos ni esforç alguns ", explica Odier.

Credit Suisse va pagar 150 milions a Alemanya

Per l'altre costat, els funcionaris públics alemanys que van comprar dades "Un compromís acceptable" per evitar l'evasió fiscal.bancarios robats ja no han de témer la persecució judicial per part de les autoritats suïsses. El banc suís Credit Suisse va pagar 150 milions d'euros a Alemanya per evitar que els seus empleats fossin perseguits per la justícia alemanya i se'ls fes un procés per assistència al frau fiscal.

La disputa va conduir a Suïssa a un replanteig del tema, opina l'exambaixador suís a Alemanya, Thomas Bohrer: "Els suïssos hem de reconèixer que, pel que fa al secret bancari, en els darrers anys no s'han pres mesures importants, i que ara Alemanya ha posat els punts sobre les is, i amb raó ", assenyala Bohrer. No obstant això, l'exambaixador confia que amb el nou acord impositiu es puguin espantar els núvols de tempesta.

L'acord segueix sent polèmic

La reparació tributari és i continuarà sent, però, motiu de polèmica. El Partit Socialdemòcrata alemany considera que l'acord és lax i va dir que votarà en contra a la cambra alta del Parlament, i, per contra, algun polític suís del Partit Popular creu que el deure d'informar sobre els comptes sense motius fundats és una mesura massa restrictiu. Thomas Bohrer creu que el compromís, però, és acceptable.

"Quan es negocia un tractat, sempre es tracta d'un compromís. Alemanya va haver de cedir en alguns punts, i Suïssa també. I penso que els dos països farien bé en aprovar, ratificar i posar en pràctica l'acord. Segurament, les coses no marxaran bé en el futur si Suïssa ajuda al fet que els alemanys evadeixin impostos. Del costat oposat, Alemanya tampoc pot demanar que la banca Suïssa estel traïció amb els seus clients, per dir-ho d'alguna manera, també amb aquells alemanys que fa anys confien en el secret bancari suís", conclou Thomas Bohrer.

Per fi, tampoc està clar quants milers de milions fluiran cap al fisc alemany. Però els bancs suïssos s'avançaran una primera suma de dos mil milions. I això també és part de l'acord impositiu entre Suïssa i Alemanya.